Fokustema
Krönika
Läs senare

Nya möjligheter för Elitloppet

Elitloppet utan publik! Elitloppet ställs in! Vad domedagsprofeterna anser har vi redan fått läsa om i små portioner i olika sammanhang, men jag anser att Solvalla gör helt rätt som inte stänger några dörrar alls i dagsläget runt sin prestigelöpning.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Green Manalishi vid segern i sitt Hambletonian-försök förra året. Foto Simon Hagen
Green Manalishi vid segern i sitt Hambletonian-försök förra året. Foto Simon Hagen

Vad vi vet idag är att Elitloppet inte lär se ut som det har gjort tidigare år. Publikmässigt är det med allra största säkerhet helt kört och gästande hästar från andra länder är fortfarande en stor osäkerhetsfaktor. Personligen anser jag att Elitloppet bör köras endast med svensktränade travare – om så skulle vara fallet!

Även om jämförelsen haltar så finns det anledning att fundera på det latinska uttrycket ”panem et circenses” – bröd och skådespel. Aristokratin i Rom ville hålla humöret upp hos folket i det romerska riket, bjöd sina undersåtar på underhållning och ofta tillkom något ät- och drickbart i det då dekadenta Rom.

Vi behöver tänka i samma banor – även om skådespelet i dessa tider sker framför en tv-apparat, dator, surfplatta eller en mobiltelefon. Alltså som en normal tävlingsdag ser ut för de flesta trav- och spelintresserade personer idag i Sverige…

Även om inte allt kommer vara som förr runt Elitloppet sedan corona-virusets intåg i Sverige så tror jag ändå det finns alla möjligheter till ett lopp med ett högt sportsligt värde.

Jag skulle i alla fall gå igång på hästar som exempelvis Propulsion, Makethemark, Milligan’s School, Milliondollarrhyme, Disco Volante, Sorbet, Un Etoile Gar kryddat med kanske fyraårige Green Manalishi.

Och tänk vilken krydda Elitloppet skulle kunna bli med en svenskfödd fyraåring på startlinjen? En enda gång har en så ung travare stått som vinnare i Elitloppet – USA-födde Mack Lobell 1988 – och tar Stefan Melander chansen med sitt blivande nyförvärv att försöka göra om den bravaden?

Hårdheten lär inte saknas hos Green Manalishi efter ha tävlat i stenhård USA-konkurrens på allra högsta nivå under två säsonger. Dessutom vet vi att den svenskfödde Muscle Hill-sonen klarar av att starta två gånger samma dag. Han vann sitt försök i Hambletonian Stakes på den snabbaste tiden någonsin av en svenskfödd treåring – 1.08,7 – och i finalen slutade han femma på 1.09,6.

Som läget är i dessa corona-tider finns det all anledning för Solvallas sportchef Anders Malmrot att fundera i lite nya banor kring banans storlopp och årets största travhelg i Sverige. Hade jag varit i hans position hade jag skrotat Sweden Cup i år och lagt allt krut på Elitloppet.

Jag skulle också – om jag varit i hans kläder – tagit chansen och låta hästar få chansen att kvala in till Elitloppet gör egen maskin. Varför inte låta vinnarna i Dartster F:s lopp (8 april), The Onions lopp (22 april) och Meadow Roads lopp (15 maj) bli direktkvalificerade till Elitloppet anno 2020?

Det finns säkert andra varianter att fundera runt också, men i år har Solvallas sportchef verkligen möjligheten att experimentera och den chansen tycker jag att han borde ta!

”Tillräckligt bra för Elitloppet”

Claes Freidenvall på twitter:

Positivt A-prov av 1.10-travare sulkysport.se/positivt-a-pro…
@1Didon1 - 26 maj
Det bortglömda Elitloppet sulkysport.se/fokus/det-bort…
@1Didon1 - 26 maj
Andra raka fölet efter Elithingst sulkysport.se/andra-raka-fol…
@1Didon1 - 26 maj
Ullas spurt talade segerspråk sulkysport.se/ullas-spurt-ta…
@1Didon1 - 26 maj
Dollarmiljonär kvalade på 1.11,5 sulkysport.se/dollarmiljonar…
@1Didon1 - 26 maj
Fokustema
Krönika
Läs senare

Krigade till sig Elitloppsbiljett

Vilket lopp, vilken insats! Racing Mange tog 13:e finalbiljetten till Elitloppet, men det var ingen enkel väg till seger för Joakim Lövgrens travare när han tog hem finalen i gulddivisonen på Gävletravet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Racing Mange håller undan för Conrads Rödluva och Billie de Montfort. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Racing Mange håller undan för Conrads Rödluva och Billie de Montfort. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Joakim Lövgren satsade allt på ett kort från början och Racing Mange svepte till ledningen efter 300 meter. Han öppnade första halvvarvet på 1.08,1 och passerade kilometern på 1.10,5.

– Hellre förlorar jag från ledningen än sitta ute i tredjespår i sista sväng. När det var 50 kvar till start fällde jag ner norsken, drog ner hjälmen och smackade på honom, sade Joakim Lövgren.

Inne på upploppet stormade stona Conrads Rödluva och Billie de Montfort fram, men Orlando Vici-sonen lyckads hålla undan på 1.09,7aa/1.609 meter – den snabbaste tiden i Sverige i år!

Fakta

Klara för Elitloppet:

Namn – Tränare

 • Attraversiamo – Svante Båth
 • Chief Orlando – Pia Huusari
 • Cokstile – Rocco Spagnulo
 • Disco Volante – Stefan Melander
 • Earl Simon – Jarmo Niskanen
 • Elian Web – Katja Melkko
 • Looking Superb – Frode Hamre
 • Makethemark – Petri Salmela
 • Missle Hill – Daniel Redén
 • Racing Mange – Joakim Lövgren
 • Sorbet – Daniel Redén
 • Tae Kwon Deo – Adrian Kolgjini
 • Vivid Wise As – Björn Goop
Expandera

– När jag skulle packa in Conrads Rödluva var Örjan Kihlström redan ute och jag fick feeling att hon skulle ta oss när det var 40-50 meter kvar, men Mange har visat så många gånger att han tömmer sig i loppen. En stenhård häst som hjälpte mig sista biten, fortsatte Joakim Lövgren.

Conrads Rödluva fick chansen inne på upploppet och var nära i mål. Andraplatsen var värd 150.000 kronor och det innebar att Conrads Rödluva passerade tio miljoner kronor och det har bara sju svenskfödda ston klarat av tidigare.

Fakta

Svenskfödda ston som tjänat över tio miljoner:

Namn – Intjänat

 1. Ina Scot – 20.252.530
 2. Queen L. – 17.470.695
 3. Hilda Zonett – 15.434.377
 4. Giant Diablo – 13.260.619
 5. Fridhems Ambra – 12.026.897
 6. Lovely Godiva – 11.549.624
 7. Camilla Highness – 10.536.588
 8. Conrads Rödluva – 10.095.500
Expandera

– Jag är ruggigt impad av henne och hur bra ska det bli framöver, sade tränaren Daniel Redén efter andraplatsen.

Billie de Montfort flög fram till tredjepriset och travade 1.07,5 sista 700 meterna ute i tredjespår!

Joakim Lövgren har vunnit Elitloppet en gång tidigare med Brioni och nu har han kvalat in Racing Mange. Ett mycket starkt tränarjobb med Racing Mange, vilken var tidigt i farten – tvåa i Svensk Uppfödningslöpning – och även visat att han duger i större sammanhang, bland annat genom seger i Grupp I-löpningen Kymi Grand Prix.

Fakta

V75 Gävle

Rätt V75-rad:

7-12-4-10-10-4-5

Utdelning:

Sju rätt: 323.378 kr
Sex rätt: 268 kr
Fem rätt: 26 kr

Omsättning: 132.061.566 kr.

Expandera

***

1

Årets snabbaste tid i år krävdes för att Racing Mange (e. Orlando Vici) skulle ordna en Elitloppsbiljett på Gävletravet. Efter en stenhård öppning till spets efter 300 meter lyckades Joakim Lövgrens sjuåring hålla undan till vinst på 1.09,7a/1.609 meter – en prestation som mycket väl var värd en plats i Elitloppet.

***

2 Merritt (e. Super Photo Kosmos) tog sin andra V75-seger för säsongen och Daniel Wäjersten lyfte ut den sexårige valacken till anfall vid utgången av sista sväng och på lätta hovar dansade han undan i helläcker stil på 1.12,0a/2.140 meter i ett klass I-försök.

***

3 Fjärde raka segern och hur enkelt som helst efter ha körts till täten 1.600 kvar. Per Lennartsson vikarierade bakom Vikens High Yield (e. Love You) i ett bronsdivisionsförsök och kusken hade bara positivt att säga om Robert Berghs travare:

”Ett perfekt träningsjobb inför finalen. I princip kändes han helt oslagbar hela vägen.”

Claes Freidenvall på twitter:

Positivt A-prov av 1.10-travare sulkysport.se/positivt-a-pro…
@1Didon1 - 26 maj
Det bortglömda Elitloppet sulkysport.se/fokus/det-bort…
@1Didon1 - 26 maj
Andra raka fölet efter Elithingst sulkysport.se/andra-raka-fol…
@1Didon1 - 26 maj
Ullas spurt talade segerspråk sulkysport.se/ullas-spurt-ta…
@1Didon1 - 26 maj
Dollarmiljonär kvalade på 1.11,5 sulkysport.se/dollarmiljonar…
@1Didon1 - 26 maj
Fokustema
Krönika
Läs senare

Tacka Sören Nordin!

Sören Nordin rankade Baltic Speed som den tredje bästa travaren han tränat genom tiderna efter 1950-talsfenomenet Frances Bulwark och förvandlingsnumret Mustard.
Baltic Speed var en stjärna och som avelshingst blev han far till Peace Corps, Valley Victory och farfar till nyss bortgångne Muscles Yankee.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Sören Nordins verk Baltic Speed ledde fram till Muscles Yankee. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Sören Nordins verk Baltic Speed ledde fram till Muscles Yankee. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Sjufaldiga världsrekordhållaren Peace Corps, 1.10,1*/$4.137.737, blev bäst av Baltic Speeds 964 USA-födda avkommor, men mer eller mindre en nit i avelsboxen. Valley Victory, 1.11,8*/$485.307 firade också fina framgångar – vann Breeders Crown och Yonkers Trot – men det var som beskällare han skulle förändra världens travavel.

Baltic Speed och Jan Nordin. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Det märkliga i sammanhanget är att Erik Cederqvist-ägde och uppfödde Baltic Speeds två främsta avkommor föddes i hans allra första kull. Hambletonian Stakes årgång 1989 såldes som ”The Baltic Battle”, men ingen av Peace Corps eller Valley Victory lyckades speciellt bra. Valley Victory kom aldrig till start. Han kollapsade och var nära att dö efter ett sista snabbjobb inför Beacon Course (numera Stanley Dancer Memorial).

Peace Corps gjorde å sin sida en slät figur som trea efter heatplaceringar fem-två i det Hambletonian Stakes som gick till skiljeheat och där inte ens målkameran kunde skilja duon Park Avenue Joe och Probe åt.

Senare såldes Peace Corps för dyra pengar till Björn Pettersson (Stall Pieder) och för Stig H Johansson skulle hon få en fantastisk karriär som tävlingshäst på båda sidor om Atlanten innan hon avslutade hos Torbjörn Jansson. On the Sonny Side (e. Self Possessed), 1.11,5/$41.951, skulle bli hennes bästa avkomma i aveln och det var inte mycket att höja ögonbrynen för.

Valley Victory hade gjort sitt på tävlingsbanan redan i juli som treåring och totalt blev det endast 14 starter, varav elva slutade med seger. Efter avslutad tävlingskarriär var Baltic Speed-sonen ytterst nära att hamna i svensk ägo. Egentligen var han redan förvärvad till Sverige av Jan Johnson och Leif Nilsson för två miljoner dollar och var till och med utannonserad i Trav-och Galoppronden över ett uppslag.

Jan Johnson.. Foto: stalltz.se

Affären gick dock i stöpet och svenskduon försökte genom advokaters hjälp upphäva köpet, men det var förgäves och istället fick de nöja sig med ett litet skadestånd. De blivande ägarna hade nämligen höjt budet till tre miljoner dollar…

Därmed gick Sverige miste om sin andra championhingst. Tidigare hade Erik Berglöfs pappa Roy valt mellan Net Profit och Speedy Crown på en resa till USA, men köpte den förstnämnde.

Även om Valley Victory skulle bli en av travvärldens främsta avelshingstar genom tiderna, var vägen dit ingen enkel historia. Bitvis drogs han med stora problem med sin fertilitet, men lyckades ändå få 485 registrerade avkommor åren 1990-2002 i Nordamerika.

Per Eriksson-tränade Lookout Victory, 1.11,2*/$1.921.611, skulle bli hans vinstrikaste avkomma och bakom henne följde tre Hambletonian-vinnande avkommor; Continentalvictory, 1.09,7*/$1.611.170, Muscles Yankee, 1.09,8*/$1.424.938, och Victory Dream, 1.10,5*/$1.016.537.

Muscles Yankee. Foto: stalltz.se

Länge gick ett talessätt i USA om hur en avkomma till Valley Victory skulle besegras? Jo, med en annan avkomma till Valley Victory…

Valley Victorys ättlingar sprang in drygt 35 miljoner dollar i Nordamerika, men hans son Muscles Yankee skulle bli ännu vassare med 98,4 miljoner dollar. Bara Muscles Yankees farfars far Speedy Crown ($110 miljoner) och Cantab Hall ($94,5 miljoner) är värre.

Fakta

Vinnare av Juvenile list i Nordamerika:

År – Etta

1961 – Rodney
1963 – Rodney
1978 – Speedy Crown
1979 – Speedy Crown
1981 – Speedy Crown
1982 – Speedy Crown
1983 – Speedy Crown
1984 – Speedy Crown
1985 – Speedy Crown
1986 – Speedy Crown
1987 – Speedy Crown
1988 – Speedy Crown
1989 – Speedy Crown
1990 – Speedy Crown
1992 – Speedy Crown
1994 – Valley Victory
1995 – Valley Victory
1996 – Valley Victory
1998 – Valley Victory
2003 – Muscles Yankee
2004 – Muscles Yankee
2005 – Muscles Yankee
2008 – Muscles Yankee
2009 – Muscles Yankee
2016 – Muscle Hill
2017 – Muscle Hill
2018 – Muscle Hill
2019 – Muscle Hill

Expandera

Muscles Yankees bidrag till travhistorien har inte heller varit speciellt illa. Hans son Muscle Hill, 1.08,5*/3.273.342, var en enastånde tävlingshäst med 20 segrar på 21 starter.

Avelskarriären är ”bara” i sin linda och hittills har hans avkommor sprungit in 61,8 miljoner dollar på andra sidan Atlanten. Tillsammans med franskfödde Ready Cash är de travvärldens främsta och idag allra mest eftertraktade avelshingstar.

Hämtad från World Wide Pedigree.

Nu har avelsgiganten Muscles Yankee gått till sin sista vila – det var Sulkysport först i världen med att berätta igår – och det finns all anledning att skänka en tacksamhetens tanke till Sören Nordin som var personen bakom i söndags bortgångne Muscles Yankees farfar Baltic Speed.

Hur hade travvärldens avel sett ut idag utan Sören Nordins inblandning med Baltic Speed?

Avelsgigant död

Championhingst blir pensionär

Claes Freidenvall på twitter:

Positivt A-prov av 1.10-travare sulkysport.se/positivt-a-pro…
@1Didon1 - 26 maj
Det bortglömda Elitloppet sulkysport.se/fokus/det-bort…
@1Didon1 - 26 maj
Andra raka fölet efter Elithingst sulkysport.se/andra-raka-fol…
@1Didon1 - 26 maj
Ullas spurt talade segerspråk sulkysport.se/ullas-spurt-ta…
@1Didon1 - 26 maj
Dollarmiljonär kvalade på 1.11,5 sulkysport.se/dollarmiljonar…
@1Didon1 - 26 maj
Fokustema
Krönika
Läs senare

Håller ST:s hafsverk?

Ju fler gånger jag läser ST:s beslut mot Alessandro Gocciadoro ju mer förvånad blir jag. Svensk Travsport är ute på djupt vatten och det skulle vara en stor överraskning om detta i mångt och mycket hafsverk till skrift håller när det prövas i högre instanser.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Särskilt fäster jag mig vid ett stycke i beslutet:

”Alessandro Gocciadoro har vid flera tillfällen utmärkt sig för vårdslösa körningar samt uppseendeväckande hårda drivningar i travlopp, vilket har fått negativa konsekvenser för den svenska travsporten. Detta gäller även beträffande de drivningar som skett utomlands, då också dessa fått stor medial spridning i Sverige.”

Från Aftonbladet igår.

Jag tycker att Marjaana Alaviuhkola, ordförande i Svensk Travsport och UET, sammanfattade det bra i en artikel i Aftonbladet igår:

– Vi kan ju inte bestraffa någon för vad som hänt i ett annat land, det är som i vilken bransch som helst. Det vi kan göra är att reagera, ta avstånd från det och be att få förklaringar på hur det kunde hända igen och på så sätt kan vi föra saken framåt.

Alessandro Gocciadoro kan av Svensk Travsport endast bestraffas för drivningar han gjort i Sverige och inte utanför vårt lands gränser även om vi anser att det inte hör hemma i sporten i något sammanhang.

En del svenska körsvenner och tränare håller sig inte till Svensk Travsports Tävlingsreglemente när de åker utomlands för att tävla. Det har vi exempelvis sett i VM-loppet på Yonkers Raceway. Sådant får vi leva med så länge travsportens politiker och ledare inte lyckas få ett gemensamt regelverk för hela världen.

Givetvis vore det önskvärt, men där är vi inte idag. Sedan kan jag också tycka att en svensk tränare/körsven skulle ta precis lika stor hänsyn (medicinering/drivning) till sin häst även om den åker utanför landets gränser. Har ST haft synpunkter på detta? Nej…

Alessandro Gocciadoro har vid flera tillfällen utmärkt sig för vårdslösa körningar skriver ST i beslutet och det hade varit intressant om det också berättats vilka lopp det handlade om på svensk mark. Vad jag vet har inte Gocciadoro blivit dömd för detta – ni kan titta i hans bötesregister för 2019-2020 – hämtat från travsport.se – nedan och avgöra själva.

Fakta

Gocciadoros böteslista som kusk i Sverige 2019-2020

2019:

 • 27 april: 500 kr för bristfällig utrustning.
 • 27 april: 1.000 kr för bristfällig utrustning.
 • 30 april: 300 kr för sen ankomst till defilering.
 • 18 maj: 1.000 kr för försenat start.
 • 25 maj: 6.000 kr i böter för övrig felaktig drivning, avstängning tre dagar.
 • 25 maj: 500 kr för sen ankomst till defilering.
 • 19 juni: 1.500 kr för kört i ledningen för långt från bangränsen.
 • 15 juli: 300 kr för att ha stört pågående segercermoni.
 • 23 juli: 300 kr för sen ankomst till defilering.
 • 20 augusti: 500 kr för att ha försenat starten.
 • 10 augusti: 3.000 kr för övrig felaktig drivning.
 • 10 augusti: 2.000 kr för snäv körning.
 • 14 augusti: 9.000 kr för ej hållit angivit spår efter startbilen.

2020:

 • 25 april: 2.000 kr för stört medtävlare, 3.000 för felaktig drivning
 • 25 april: 2.000 kr för snäv körning.

Fotnot: på svenska travbanor körde Alessandro Gocciadoro 67 lopp 2019 och fyra lopp i år.

Expandera

Alessandro Gocciadoro dömdes den 17 april i år för att det hittades otillåten medicinsk utrustning, och blisterburkar i hans hästransport på Åby den 11 maj ifjol med i Sverige otillåtet innehåll. En utredning som tog alldeles för lång tid, vilket Lars G Dahlgren tog upp en krönika.

60.000 kronor i böter tilldelades Gocciadoro och dubbelt så mycket som Christoffer Eriksson, vars blisterburkar också innehöll kvicksilver i en koncentration som aldrig tidigare påträffats, enligt ST:s ansvarsnämnd. Förutom det fanns 37 infusionsaggregat för att kunna ge intravenöst dropp och 65 sprutor och kanyler påträffades också. Likhet inför lagen?

Förhoppningsvis kan ST dra lärdom av den här historien i framtiden. En kraftfull översyn av reglementet tror jag skulle gynna alla och bli mer rättssäkert för de aktiva, oavsett vilket land personen ifråga kommer ifrån. Inrätta gärna en extern visselblåsar-funktion samtidigt.

Arbete med doping kommer nämligen aldrig att upphöra.

Claes Freidenvall på twitter:

Positivt A-prov av 1.10-travare sulkysport.se/positivt-a-pro…
@1Didon1 - 26 maj
Det bortglömda Elitloppet sulkysport.se/fokus/det-bort…
@1Didon1 - 26 maj
Andra raka fölet efter Elithingst sulkysport.se/andra-raka-fol…
@1Didon1 - 26 maj
Ullas spurt talade segerspråk sulkysport.se/ullas-spurt-ta…
@1Didon1 - 26 maj
Dollarmiljonär kvalade på 1.11,5 sulkysport.se/dollarmiljonar…
@1Didon1 - 26 maj