Siffran per den 15 april visar att det endast finns 15.072 travare i träning i Sverige och det har mer eller mindre varit en stadig nedgång sedan 2003 med ett enda undantag (2020). 2003 fanns det 23.565 travare i träning.
Det är precis inga glädjesiffror som Svensk Travsport presenterar i sin ”15 april-statistik” för 2022 och det finns all anledning till eftertanke.
Även antalet licenser pekar åt fel håll och för andra året i rad är siffran under 4.000. Totalt finns det 3.849 licensinnehavare, att jämföra med 2001 då antalet uppgick till 7.851. I mitten av 1990-talet var det över 10.000 registrerade tränings- och körlicenser.
Statistiken från ST kan laddas ner här!
Ett stort ansvar vilar på ledning och styrelse i ST som låtit travsporten rasa under flera år. Med sitt goda minne har Svensk Travsport givit ATG fria händer att avfolka travbanorna och låtit trav- och galoppsportens egenägda bolag bedriva en hänsynslös spelpolitik, vilket inneburit att underlaget för att få nya personer i sporten ständigt krymper.
Att överhuvudtaget tro att det skulle vara lättare att rekrytera personer utanför än på travbanorna har varit en ren strutspolitik från ansvarigt håll.
Svaret fanns för flera decennier sedan om Svensk Travsport/ATG hade tittat vad som hände i USA och senare Norge…
Avfolkningen av travbanorna har inte bara inneburit att intresset för SPORTEN minskat utan att det också att blivit svårare och svårare att rekrytera nya aktiva till sporten.
Det vilar ett tungt ok på den nya styrelsens axlar och det är bara att hoppas att de nya personer som blivit invalda kommer med friskt blod och med ett helt annat synsätt hur sport och spel bör leva tillsammans på ett mer jämlikt sätt.
De personer som ingått i ST:s styrelse tidigare har inte visat något som helst mod eller intresse utåt. Den stora frågan är om Anders Källström kliver fram ur skuggan av den tidigare ljusskygga ordföranden Marajaana Alaviuhkola som ofta gömde sig bakom ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth, vars dyrbara tid numera verkar upptas av frågor runt spelberoende och en sundare spelmarknad.