Fokustema
Krönika
Läs senare

Bör Grand Slam75 ställas in?

Ja, du läser rätt i rubriken.
Jag tycker den frågeställningen är väl värd att ställa efter att grottat ner mig i söndagens startlistor till Hamburg.
Eller rättare sagt, försökt grotta ner mig.
Av
Emil Persson

Det kryllar nämligen av felaktiga programuppgifter i det programunderlag som spelbolaget ATG tillhandahåller till sina kunder.
Ett programunderlag som ATG är ytterst ansvariga för, men som också aktualiserar (ännu en gång) vilket behov det finns av en gemensam, europeisk databas.

Det finns nu förslag från oss med intressant teknisk arkitektur och ekonomiska aspekter som ska diskuteras”, säger Svensk Travsports vice vd Ulf Hörnberg i en artikel publicerad på travsport.se under gårdagen gällande vad som ska diskuteras när UET samlas för styrelsemöte i samband med Europaderbyt på Vermo.

Det är inte första gången den frågan är uppe på dagordningen, men förhoppningsvis den sista.
Spel över gränser och i gemensamma pooler blir allt vanligare och såhär kan det inte få fortgå.
Trav är ett skicklighetsspel där de som väljer alternativet att försöka göra seriösa analyser givetvis ska kunna tillhandahålla rätt uppgifter.

Låt oss bara ta ett fåtal exempel på felaktigheter i söndagens listor som – lågt räknat – innehåller 50 felaktiga programuppgifter och jag betonar att det är lågt räknat.
Sannolikt väldigt, väldigt lågt räknat.

Exempel 1:

GS75-1, 4 Tell Me No Lies
Vid starten på Wolvega den 1 september står Franck Nivard angiven som kusk till hästen i ATG:s programunderlag.
I den tyska diton står Heinz Wewering angiven som kusk och det var mycket riktigt också Wewering som körde Tell Me No Lies den dagen.
Varifrån kommer uppgiften om Nivard som körsven? Jag gick tillbaka och kollade i Draf & Rensportens programunderlag och där ser jag att Heinz Wewering står uppsatt som kusk redan från första början.

I nog med det. I den efterföljande starten – även den i Wolvega – den 21 september står det att Tell Me No Lies sprang 1.15,7 med autostart.
I själva verket handlade det om ett voltstartslopp vilket också finns angivet i det tyska programunderlaget.

Exempel 2:

GS75-1, 5 Tsunami Diamant
I ATG:s programunderlag står det angivet att hästen tävlade i Nederländerna den 13 juli i ett lopp med 667.000 kronor i förstapris.
I det tyska programmet däremot står det angivet att hästen tävlade i Frankrike den dagen, vilket också är korrekt (Enghien).
Hur dyker banförkortningen Nl upp i resultatraden? Och vad var det för bana (#c*) hästen tävlade på den 26 juli?

Exempel 3:

GS75-4, 1 Crown Wood
Nej, det är inte hela världen det fel jag ska ta upp nu för det är så uppenbart att det är fel att nästan alla listar ut det själva.
Men… hur kan det stå att Crown Wood startade i ett lopp på Jägersro den 1 september med 1.992.000 kronor i förstapris? Hur är det möjligt!?

Jag tror faktiskt inte att jag ljuger om jag säger att det står felaktiga förstapris i starthistoriken på 30-40 hästar i programunderlaget till söndagens tävlingar.

Exempel 4:

GS75-4, 7 Ilja Medo
Här kommer min favorit. Den anges ha startat i Ålborg den 1 september, men sprang egentligen i Wolvega.

I det tyska programunderlaget står det att hästen startade i Danmark den 1 september så jag kan förstå att ATG blivit förledda, men det står DK i det tyska programmet – det står inte specifikt att hästen startade i Ålborg.

Jag gick in och tittade om det ens var trav i Ålborg den dagen, men det var det inte.
Faktum är att det inte ens var trav någonstans i Danmark den dagen.
Har någon suttit och höftat bara när den uppgiften förts in i ATG:s startlistor?

Exempel 5:

GS75-4, 5 That’s Art
Nej, det tycks inte ens bli rätt på de svenskfödda, svensktränade hästarna. Kring That’s Art har det plötsligt försvunnit spårstatistik i programunderlaget liksom det faktum att hästen galopperade i näst senaste starten.
På travsport.se står det att hästens lopp den 29 juli startades med linjestart, men i programunderlaget till söndagens tävlingar står det att loppet startades med autostart.
Därtill dyker hästen upp med startprissumma 460.600 kronor i ATG:s programunderlag medan det står 474.450 kronor på travsport.se.

That’s Art är startberättigad oavsett vilket i det gällande loppet (klass I-försök stängt vid 500.000 kronor) så det är ingen fara på så vis, men hur kan det bli såhär? Hur är det möjligt?
Eller är det någon som matat in uppgifterna manuellt och tänkt att ”den där Peter Untersteiner måste vara tysk, jag kan kopiera tyskarnas uppgifter rakt av”!

Jag älskar spel över gränserna och tror stenhårt på gemensamma, stora potter. I synnerhet dagar som dessa då det (bortsett från några av GS-loppen…) är riktigt, riktigt bra sport.

Inför söndagen känner jag dock mest uppgivenhet och blir matt. Man kan tycka att de fel jag har funnit inte är av avgörande betydelse, men att det över huvudtaget existerar flertalet fel skapar en dålig magkänsla. Finns det fler fel som jag inte har funnit som däremot är av avgörande betydelse eller saknas det rentav starter som hästarna har gjort i programunderlaget?

Suget att investera pengar och riskera att man blivit vilseledd på grund av felaktiga programuppgifter är lika med noll.

Att spela på trav är svårt nog redan som det är i grunden.

Fokustema
Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

ATG lanserar spelnyhet

Ryktet går.
Snart ska ATG presentera en travrelaterad spelnyhet som ska möjliggöra att man kan "fläska på" på toton även i vardagstravet utan att behöva riskera att få bottenodds.
Av
Emil Persson

Uppgifterna som hittills läckt ut är – minst sagt – knapphändiga, men likväl samstämmiga. Internt i ATG:s koncern har allt fler fått bekanta sig med det som tycks gå under arbetsnamnet ”Uno”.

Det hela tycks komplext vilket också är en förklaring till varför så lite information läckt ut, trots att allt fler blivit informerade. Det hela ska handla om ett sätt att samla allt spel på vinnare, plats, tvilling och trio i en och samma pott för att få en mer stabil pott.

Systemet tycks vara så komplext att flera som tagit del av informationen suttit som fågelholkar.

Vart det här tar vägen och framförallt när det startar återstår att se, men indikationerna är att en premiär framåt luciahelgen kan bli realitet.

Att tycka något utifrån de vaga uppgifter som framkommit är givetvis omöjligt, men om syftet är att bygga mer stabila potter och kunna möjliggöra att människor kan spela en högre summa på ett vinnarspel en V5-torsdag i Örebro utan att spela mot sig själva bör det ju rimligtvis vara positivt.

Fokustema
Krönika
Läs senare

V5-start 17:30, tack!

Saxbaneomsättningarna blöder och sannolikt helt i onödan.
En förändring av starttiden skulle kunna göra stor skillnad utan att rubba alltför mycket för varken spelare eller aktiva.
Av
Emil Persson

Jag tillhör det utdöende släktet som alltjämt tror att det går att locka människor att besöka travtävlingar, men att få dem att komma vecka in och vecka ut till vårt vardagstrav är sannolikt förgånget.
Varje enskild bana bör satsa på specifika publikdagar då man verkligen ser till att samla en så stor publik som möjligt istället för att hatta lite här och lite där.

Det går inte få tusen personer att besöka Mantorptravet varje måndagskväll i september eller samma skara till Bollnäs en torsdagkväll. Däremot går det att få dem att besöka en tävlingskväll per månad och då bygga något extra kring just det tillfället.
Benämn det klart och tydligt som publikdagar med V64-spel och sportslig nivå därefter.

De övriga kvällstraven bör stöpas om till… ”förkvällstrav” (finns det en förkväll eller ska det heta seneftermiddag?) med start kl. 17:30 och pang på med V5-spelet direkt.

Idag ser vi sorgliga V5-omsättningar (198.415, 157.544, 374.782, 214.602 kr under fyra vardagskvällar vecka 38) på saxbanan som hamnar helt i skymundan. Jag arbetade själv för ATG Live under ett och ett halvt år och kände redan då att saxbanan – fullt naturligt – hamnade duktigt i skymundan och att man sannerligen inte hann säga för mycket när man hade saxbanan på sitt bord. Det var – med rätta – störst fokus på V64- och DD-banan och det har inte blivit enklare att profilera saxbanan när även sportspelen ska marknadsföras i ATG Live.

V5:an färdig 18:50

Med start kl. 17:30 på saxbanan skulle V5-spelet kunna snackas upp ostört och få ett helt annat fokus. Jag vet att folk sitter i bilköer i storstäderna eller sitter till bords och äter mat vid den här tiden, men närheten till en skärm och spelmöjlighet gör det ändå möjligt för människor att vara med i matchen.

  • Lopp 1/V5-1: 17:30
  • Lopp 2/V5-2: 17:50
  • Lopp 3/V5-3: 18:10
  • Lopp 4/V5-4: 18:30
  • Lopp 5/V5-5: 18:50

Då är V5-spelet avslutat 40 minuter innan V64-spelet tar vid och vill man få till ett annat streckspel på saxbanan som ska driva spel parallellt med huvudbanan kan man bygga en V4:a av lopp 6-9.

 

Fokustema
Krönika
Läs senare

Export eller avel för toppston?

Miljonjakt som tre- och fyraåringar - matlappsjägare året därpå.
För de främsta stona som krigar i årgångsloppen är förtjänstmöjligheterna som femåringar försvinnande få, men ingen tycks egentligen bry sig.
Av
Emil Persson

Nej, det är ingen hejdundrande nyhet jag presenterar. Såhär har det sett ut länge och just nu finner jag ingenting som tyder på någon ändring trots att det finns ett behov för det.

De ston som går in i femåringssäsongen med över en miljon på kontot (åtta av de tolv som startade i Derbystoet har tjänat så mycket) kommer ha försvinnande få förtjänstmöjligheter under den för stona så tuffa femåringssäsongen.

Jag poängterar just stona för det är uppenbarligen något annat för dem. I alla fall tycks travtränarna bära på den åsikten för detta år har det visat sig att antalet femåringslopp för ”pojkar” har varit alldeles för många kontra vad det funnits underlag för. Flera tränare har valt andra uppgifter för femåringarna och inte alls varit rädda för att matcha dem inom STL.

För stona däremot är det tuffare att kliva in i silverdivisionen eller möta stoeliten. Idag är bryggan minimal och antalet renodlade femåringslopp för damerna där det är sexsiffrigt förstapris går att räkna på en hand.
Därtill stannar förstaprisen på en nivå mellan 100.000-300.000 kronor. Vi pratar alltså samma nivåer i runda slängar som de till exempel tävlar om i Breeders Crown-semifinalerna där vinnarna tar hem 200.000 kronor.

SM för femåriga ston?

De som nu sitter med ett bra, fyraårigt sto har egentligen tre val att göra inför nästkommande säsong.

  1. Bedöma att hästen kommer stå sig mot stoeliten eller helt enkelt kalkylera med betydligt mindre framgångar.
  2. Exportera hästen till USA (likt Pasithea Face eller Darling Mearas, även om den sistnämnde gick över som sexåring) där det finns penningstinna stolopp eller exportera hästen till Frankrike där det finns förtjänstmöjlighet Om man inte slutat bland de tre främsta i Grupp I-lopp under år 2019.
  3. Att ta sitt sto till avelsboxen.

Vill man göra något åt detta från centralt håll så går det att få till stånd en anständig förändring och förbättring med (i det stora hela) ganska små medel.

Under Axevallas trippeltrav skulle man kunna anordna ett Svenskt Mästerskap för femåriga ston med 400.000 kronor till vinnaren. Det skulle samtidigt kunna fungera som ett lopp där vinnaren är direktkvalificerad för Jubileumspokalen om nu hästens tränare hellre väljer en sådan väg än att starta mot de Europas bästa ston samma tävlingsdag i European Championship for Mares.

”Inte orimligt som åtgärd”

Utöver det skulle det passa ypperligt att lägga in ett penningstint femåringslopp för ston under Färjestadtravets Unionstrav helgen innan Kriteriet. Det skulle då placeras tre veckor före Svenskt Mästerskap för ston och ligga helt rätt i tiden inför den stora uppgiften.

Skulle loppet på Färjestad hamna på 300.000 kronor till vinnaren skulle vi prata en total kostnad för de här två loppen på i runda slängar 1,5-1,6 miljoner kronor.

Skulle vi därtill addera ett femåringslopp för ston i slutet på november dit de 15 femåriga stona som tjänat mest pengar i Sverige under året (hästar på två eller tre volter) får göra upp om 200.000 kronor springer vi upp till två miljoner på årsbasis.

Det känns väl inte orimligt i det stora hela som en åtgärd för att eventuellt få våra bästa damer att fortsätta tävlingskarriären även efter unghäståren?