Fokustema
Krönika
Läs senare

Bör Grand Slam75 ställas in?

Ja, du läser rätt i rubriken.
Jag tycker den frågeställningen är väl värd att ställa efter att grottat ner mig i söndagens startlistor till Hamburg.
Eller rättare sagt, försökt grotta ner mig.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det kryllar nämligen av felaktiga programuppgifter i det programunderlag som spelbolaget ATG tillhandahåller till sina kunder.
Ett programunderlag som ATG är ytterst ansvariga för, men som också aktualiserar (ännu en gång) vilket behov det finns av en gemensam, europeisk databas.

Det finns nu förslag från oss med intressant teknisk arkitektur och ekonomiska aspekter som ska diskuteras”, säger Svensk Travsports vice vd Ulf Hörnberg i en artikel publicerad på travsport.se under gårdagen gällande vad som ska diskuteras när UET samlas för styrelsemöte i samband med Europaderbyt på Vermo.

Det är inte första gången den frågan är uppe på dagordningen, men förhoppningsvis den sista.
Spel över gränser och i gemensamma pooler blir allt vanligare och såhär kan det inte få fortgå.
Trav är ett skicklighetsspel där de som väljer alternativet att försöka göra seriösa analyser givetvis ska kunna tillhandahålla rätt uppgifter.

Låt oss bara ta ett fåtal exempel på felaktigheter i söndagens listor som – lågt räknat – innehåller 50 felaktiga programuppgifter och jag betonar att det är lågt räknat.
Sannolikt väldigt, väldigt lågt räknat.

Exempel 1:

GS75-1, 4 Tell Me No Lies
Vid starten på Wolvega den 1 september står Franck Nivard angiven som kusk till hästen i ATG:s programunderlag.
I den tyska diton står Heinz Wewering angiven som kusk och det var mycket riktigt också Wewering som körde Tell Me No Lies den dagen.
Varifrån kommer uppgiften om Nivard som körsven? Jag gick tillbaka och kollade i Draf & Rensportens programunderlag och där ser jag att Heinz Wewering står uppsatt som kusk redan från första början.

I nog med det. I den efterföljande starten – även den i Wolvega – den 21 september står det att Tell Me No Lies sprang 1.15,7 med autostart.
I själva verket handlade det om ett voltstartslopp vilket också finns angivet i det tyska programunderlaget.

Exempel 2:

GS75-1, 5 Tsunami Diamant
I ATG:s programunderlag står det angivet att hästen tävlade i Nederländerna den 13 juli i ett lopp med 667.000 kronor i förstapris.
I det tyska programmet däremot står det angivet att hästen tävlade i Frankrike den dagen, vilket också är korrekt (Enghien).
Hur dyker banförkortningen Nl upp i resultatraden? Och vad var det för bana (#c*) hästen tävlade på den 26 juli?

Exempel 3:

GS75-4, 1 Crown Wood
Nej, det är inte hela världen det fel jag ska ta upp nu för det är så uppenbart att det är fel att nästan alla listar ut det själva.
Men… hur kan det stå att Crown Wood startade i ett lopp på Jägersro den 1 september med 1.992.000 kronor i förstapris? Hur är det möjligt!?

Jag tror faktiskt inte att jag ljuger om jag säger att det står felaktiga förstapris i starthistoriken på 30-40 hästar i programunderlaget till söndagens tävlingar.

Exempel 4:

GS75-4, 7 Ilja Medo
Här kommer min favorit. Den anges ha startat i Ålborg den 1 september, men sprang egentligen i Wolvega.

I det tyska programunderlaget står det att hästen startade i Danmark den 1 september så jag kan förstå att ATG blivit förledda, men det står DK i det tyska programmet – det står inte specifikt att hästen startade i Ålborg.

Jag gick in och tittade om det ens var trav i Ålborg den dagen, men det var det inte.
Faktum är att det inte ens var trav någonstans i Danmark den dagen.
Har någon suttit och höftat bara när den uppgiften förts in i ATG:s startlistor?

Exempel 5:

GS75-4, 5 That’s Art
Nej, det tycks inte ens bli rätt på de svenskfödda, svensktränade hästarna. Kring That’s Art har det plötsligt försvunnit spårstatistik i programunderlaget liksom det faktum att hästen galopperade i näst senaste starten.
På travsport.se står det att hästens lopp den 29 juli startades med linjestart, men i programunderlaget till söndagens tävlingar står det att loppet startades med autostart.
Därtill dyker hästen upp med startprissumma 460.600 kronor i ATG:s programunderlag medan det står 474.450 kronor på travsport.se.

That’s Art är startberättigad oavsett vilket i det gällande loppet (klass I-försök stängt vid 500.000 kronor) så det är ingen fara på så vis, men hur kan det bli såhär? Hur är det möjligt?
Eller är det någon som matat in uppgifterna manuellt och tänkt att ”den där Peter Untersteiner måste vara tysk, jag kan kopiera tyskarnas uppgifter rakt av”!

Jag älskar spel över gränserna och tror stenhårt på gemensamma, stora potter. I synnerhet dagar som dessa då det (bortsett från några av GS-loppen…) är riktigt, riktigt bra sport.

Inför söndagen känner jag dock mest uppgivenhet och blir matt. Man kan tycka att de fel jag har funnit inte är av avgörande betydelse, men att det över huvudtaget existerar flertalet fel skapar en dålig magkänsla. Finns det fler fel som jag inte har funnit som däremot är av avgörande betydelse eller saknas det rentav starter som hästarna har gjort i programunderlaget?

Suget att investera pengar och riskera att man blivit vilseledd på grund av felaktiga programuppgifter är lika med noll.

Att spela på trav är svårt nog redan som det är i grunden.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Leverans i alla lägen

Han levererar på skor och han levererar utan.
Han levererar på sommaren och han levererar på vintern.
Giuseppe Lubranos evighetsmaskin Pacific Face skrev nästa kapitel i sagan om sig själv då han bärgade karriärens första Gulddivisionsvinst.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Pacific Face och Giuseppe Lubrano vann Gulddivisionen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Pacific Face och Giuseppe Lubrano vann Gulddivisionen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Och nej… det var inte direkt fjärde invändigt, perfekt klaff i slutkurvan och lucka 125 kvar som gällde utan precis raka motsatsen.

En tredjetagg i tredjespår, avancemang fram till dödens, tuff press på ledaren Slide So Easy (e. Quite Easy U.S.) och så grepp om loppet i slutkurvan.
En 1.10-speed i 500 meter fanns inbakad i det paketet och ingen hade klagat om Pacific Face dragit sig ur sista 100 meterna, men nu valde han raka motsatsen.

Thunder Peak (e. Quatre Juillet) och Nadal Broline (e. Yankee Glide) fick jaga bäst de ville. Åt Pacific Face (e. Igor November) kunde de ingenting göra utan hästen var helt klart bäst i högsta klassen denna lördag.

Inför Sylvesterloppet på Axevalla under Nyårsafton hade jag farhågor kring hästen. Från loppen i Paris under senhösten hade han gott lottlös och även om Pacific Face är en ruskig hårding har vi tidigare sett tuffa hästar som tappat lust och kraft på ålderns höst efter en utflykt söderöver.

Pacific Face är dock ingen vanlig häst. Han tycks hantera det mesta – för att inte säga allt – och ta nya steg hela tiden.

Har nioåringen med det säregna rörelsemönstret rentav två-tre fina säsonger till i kroppen? Det går faktiskt inte att att utesluta!

Avlade maiden på STL

På tal om säreget rörelsemönster… Den tyskfödde gästen Emilion (e. Sam Bourbon) spelades till klar favorit i bronsförsöket, men värmde bedrövligt och hade felat dubbelt innan hästarna hunnit springa 600 meter.

Segern gick istället till Jerry Riordans nyförvärv Cargo Door (e. Gigant Neo) som inte hade några problem med att dansa med skor på hovarna.

Att få vänta tills 42:a starten innan man avlägger sitt maiden är inte det vanligaste och än mer ovanligt är det givetvis att man gör det i STL-sammanhang!
Så var dock fallet för Taxi Out (e. Scarlet Knight) som plötsligt satt i tät i klass I-försöket när Dream Cash (e. Ready Cash) försökte springa ifrån sig själv på ett sätt som slutade med galopp 1.400 meter före mål.

Det tog emot sista 100 meterna, men Taxi Out höll stången och fixade ännu en V75-seger denna vinter för succémannen Ola Karlsson.

Tre toppar i övrigt:

 1. Att startögonblicket skulle bli avgörande i Silverdivisionen var de flesta överens om på förhand. När Night Brodde (e. Up and Quick) gick som en klocka från det snäva fjärdespåret och dök till tät hade han skaffat sig ett försprång gentemot favoriten Kennedy (e. Joke Face) som det i princip varje efterföljande meter syntes skulle bli omöjlig att jaga ikapp. Night Brodde såg så där läcker ut hela loppet som han gör när han har sin dag och Conrad Lugauer lade därtill upp det taktiska perfekt. Rycket kom vid ingången av slutkurvan och tolvårige Felix V.M. (e. Up Front Larry) blev närmast sörjande på behörigt avstånd.
 2. Fakta

  V75-RESULTAT 16 JANUARI

  Rätt rad: 4-11-7-12-5-6-5

  Utdelning 7 rätt: 18.439.603 kr (3,01 st)
  Utdelning 6 rätt: 23.376 kr
  Utdelning 5 rätt: 1.151 kr

  Omsättning: 120.725.472 kr

  Expandera
  Alhambra Mail (e. Nad Al Sheba) stod hårt inne i Diamantstoförsöket, men det spelade ingen roll. Inte heller det faktum att hon fick trava utvändigt om ledarinnan Velegance (e. Scarlet Knight) kunde påverka Magnus Dahléns sto. Fortsätter Alhambra Mail att tävla såhär jämnt och ta små steg konstant är hon en häst för Stoeliten framledes.
 3. Med två strukna hästar och fyra galopper i första kurvan så utgjordes fältet i Klass II-försöket av blott sex hästar. När andrahandsfavoriten Behind Bars (e. Maharajah) därtill kastade sig i galopp in mot upploppet låg skrällen mot lut och den stavades Glimma Blixten (e. One too Many), tränad av Kalmaramatören Sven-Erik Andersson. Från andra utvändigt spurtade sexåringen ner fältet med lätthet i karriärens 41:a start. Backar vi bandet ett och ett halvt år och ser över en halvårsperiod blev hästen faktiskt diskvalificerad i sju av 13 starter så här har tränaren Anderssons gjort ett finfint jobb som fått honom från botten till att vinna inom STL.
  Jörgen Sjunnesson körde Glimma Blixten liksom Taxi Out och hans dubbel låg i allra högsta grad till grund för tre (3,01!) system belönades med 18.439.603 kronor för de som prickade in alla sju vinnare.
Fokustema
Krönika
Läs senare

Två stopp, men inget slut

Bara för att karriären får ett stopp så behöver den inte vara över.
Det är Johan Untersteiners STL-vinnare Demon Ima och Fortune Mearas två utmärka exempel på.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Johan Untersteiner tog en STL-dubbel i Kalmar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Johan Untersteiner tog en STL-dubbel i Kalmar. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trots att duon varit ifrån tävlingsbanan betydande delar av de senaste två åren så fick Halmstadtränaren vända upp för segerdefilering med dem båda under lördagseftermiddagen.

Den på förhand så uppskrutne Demon Ima (e. Mahrajah) var precis lika bra i klass II-försöket som de flesta hade förväntat sig.
Kanal75:s stallbacksreporter Matteus Lillieborg försökte fråga Johan Untersteiner uppskattningsvis 753 gånger exakt hur bra den här hästen är inför loppet, men svart kusk (nytt för i år!) körde lite klassisk ”travtränarhelgardering” i sina svar även om det – som det så populärt heter – gick att läsa mellan raderna vad han tyckte.

Motståndet var inte så hemskt mycket bättre än det man stöter på en vanlig fredagkväll i Kalmar, men det spelade ingen roll.
Kim Eriksson hade bestämt sig för att tävla med Claw (e. Super Photo Kosmos) vilket kostade en 1.11-öppning för Demon Ima, men det var inget som hindrade hans framfart.

När 150 meter återstod ryckte Untersteiner undan och vann väldigt enkelt på 1.13,9a/2.140 meter utan att behöva spela ut hela registret så… ja, vi får alltjämt leva i ovisshet hur bra Demon Ima.
Från sidan tyder dock det mesta på att detta verkligen handlar om en riktig plusvariant. Nu fick han en inledande körare och han hade sällskap på utsidan under slutvarvet som försökte ta striden, men Demon Ima är en tävlingshäst och tycks ha det där som krävs för att vandra genom klasserna.
– Det är det här som är så bra med Sverige att vi har vårt V75 och där hoppas jag att hästen kan härja de närmsta två åren, sade Untersteiner till Kanal75 efter loppet.

Bekanta blodslinjer

En spricka i höger bakkota höll hästen ifrån tävlingsbanan stora delar av fjolåret och i de sammanhangen syntes inte heller Fortune Mearas.
Faktum var att Dream Vacation-sonen inte hade startat sedan i mars 2019 innan han gjorde debut hos Untersteiner den 23 november i fjol på grund av en gaffelbandsskada, men även han tycks varit värd att vänta på.
Lördagens silvertriumf var den tredje i följd och sexåringen är obesegrad i Halmstadtränarens regi. Nu stod han pall trots en hygglig inledning för att vinna täten och var aldrig riktigt hotad i slutskedet även om Kennedy (e. Joke Face) sköt till vasst efter sen lucka.
Johan Untersteiner har nu räknat hem fyra V75-segrar sedan den 23 december och lördagens segergods har i allra högsta grad bekanta blodslinjer för honom.

Medan Demon Ima är en halvbror till Day Or Night In (e. Muscle Hill) 1.10,2ak/5.221.371 kr så är Fortune Mearas en dito till Guzz Mearas (e. Muscle Mass) 1.09,7ak/3.693.308 kr.

Det var svårt att inte tycka lite synd om vinterns häst Dragster (e. Micro Mesh) som var väl värd segern i Gulddivisionen.
När Roger Malmqvists häst fick en hetsig Zephyr Kronos (e. Ready Cash) på utsidan blev han själv så pass uppskruvad att han varvade på 1.11. Något som gav stumma ben sista 50 meterna då han fick se sig upphunne av Sevilla (e. Ready Cash) som dock ska ha all respekt för sin rejäla 700 metersrepa.
– En riktig kompis som hjälper till när vi ska ut i kriget. Jag tycker ändå inte att han var som bäst idag, men trots det visar han en hög lägstanivå, sade Joakim Lövgren till Kanal75.

Tre andra höjdare i Kalmar:

1 Glädjen var stor när Ottilia Fri (e. Intoxicated) skrällvann ett av de två Diamantstoförsöken som avgjordes denna tävlingsdag.
Visbyamatören Ann-Britt Hansson står som tränare till det sexåriga stoet, men av intervjuerna efter loppet att döma så verkar det vara en riktig familjeangelägenhet med flera aktörer inblandade.

Kuskjobbet gjorde Petter Karlsson som struntade i vad det stod på oddsindikatorn, körde i tät och sände över sin optimism genom tömmarna till Intoxicated-dottern som sprang undan från tät. Triumfen var hans andra inom V75-sammanhang.

***

2 Joakim Elfving har gjort ett fint jobb med Global Tailwind (e. Dream Vacation) som nu tog vinterns första V75-triumf efter flera bra insatser i samma sammanhang, men utan att få särskilt bra betalt.

Call Me Brodda (e. Maharajah) var enormt tapper från tät efter att tvingats till en 1.08-öppning, men inte heller Global Tailwind fick särskilt mycket gratis. Han fick nämligen jobba för egen maskin sista 700 meterna från tredje utvändigt och hästen visade gott mod i lag med körande Rikard N Skoglund.

***

3 Det blev ett ruskigt surr på Lorelei Marie (e. Prodigious) ju längre veckan gick och det visade sig också vara helt korrekt. Thomas Bonde – rutinerad tränare i danska Århus – tog revansch för förlorade prispengar från en novemberstart på Jägersro då hans sto vann det första Diamantstoförsöket under tävlingsdagen från tät i lag med Thomas Uhrberg.
– Nu ser vi fram emot att åka till Solvalla, sade Bonde till Kanal75 vilket man kan förstå för det kryllar inte direkt av lopp med 220.000 kronor i förstapris inom den danska travsporten!

Fakta

V75-RESULTAT

Rätt rad:
11–1–2–7–3–2–11

Omsättning: 95.207.129 kr
Antal system: 1.415.944 st

Utdelning:
Sju rätt: 120.004 kr
Sex rätt: 656 kr
Fem rätt: 50 kr

Fokustema
Krönika
Läs senare

Nya tider – sjuka tider!

Öppningar och sluttider som under självaste Elitloppshelgen trots småruggig väderlek.
Vad var det egentligen för prestationer vi fick se på Solvalla när dagens STL-finaler avgjordes!?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Att hästar står pall efter tuffa öppningar är inget ovanligt i sig, men frågan är om inte Farlander Am (e. Lavec Kronos) nästan tog alla pris denna lördag.
Ja, kanske tog han rentav priset. Kollega Ola Lernå som har listor på det mesta inkom nämligen med ett meddelande som fick mig att haja till.
Snabbaste öppning som jag vet i 2140-lopp. Royal Fighter 1.05,2 hade jag tidigare rekord”.

Om någon hävdar att en snabbare öppning ägt rum på svensk mark i ett 2.140 meterslopp är ni välkomna att mejla mig, men jag tror ni får svårt att hitta en sådan. Lernå brukar ha ordning på sina siffror.

Det har även hästen Farlander Am. Som han har utvecklats i Johan Svenssons regi! Toppinsatserna har radats upp och nu vann han Bronsfinalen efter att tagit emot Cab Lane i vad som alltså skickades upp som en 1.05,0-öppning första 500 meterna.
Stefan Perssons styrning jagades av såväl Born Unicorn och Van Gogh Z.S. vilka såg ut att suga sig allt närmare in mot mål, men Farlander Am höll undan med en halv längd på 1.11,5a/2.140 meter.
– Jag är helt mållös. Det ska inte gå det här, sade Johan Svensson till TV4 och påtalade även att vintervila stundar härnäst.

Den pusten har Farlander Am samlat ihop till och han gör det med 918.000 kronor i intjänade prispengar under 2020.

Svenskt rekord

Timo Nurmos hade en underlig lördag där det antingen var himmel eller helvete i prestationerna från hans hästar.
En som återigen tävlade på topp var Chicharita (e. Andover Hall) som vann Diamantstofinalen på 1.12,4/2.140 meter (!), nytt svenskt rekord för fyraåriga utländska ston.
Fjolårets Stochampionatsvinnare Activated (e. Jocose) fick nöja sig med fjärdeplatsen från dubbla tillägg trots att hon kom hem på 1.11,7/2.180 meter. En tidsnotering som var tre tiondelar under Wild Loves svenska rekord, men som inte kommer föras in som svenskt rekord eftersom det enbart är seger som räknas för att svenska rekord ska noteras.

Tre andra sportsliga höjdpunkter

1På tal om Timo Nurmos och dalar. Seismic Wave (e. Explosive Matter) fick förvisso en tredjetagg fram till dödens i silverfinalen, men hade inte sin bästa dag utan galopperade i striden om platserna kort före mål.
Istället var det Roger Malmqvists Dragster (e. Micro Mesh) som gick segrande ur striden trots att han fick tugga tredjespår utan rygg sista 800 meterna. Snacka om en pånyttfödd häst!
– Hästen visade tigerhjärta, sade körande Erik Adielsson till TV4.

2 Västerbo Pokerface (e. Timoko) profiterade förvisso på det höga utgångstempot i klass I-finalen, men hans insats ska inte förminskas för det. Timo Nurmos häst dundrade runt konkurrenterna på slutvarvet och vann på 1.11,4a/2.140 meter. Som sagt, det var Elitloppshelgstider på Solvalla denna lördag!

3 Ola Karlsson har en imponerande förmåga att regelbundet plocka fram ett par V75-hästar trots att han förfogar över ett litet material. Bland sina nio hästar på träningslistan syns Red Mile Brodde (e. S.J.’s Caviar) som nu spurtade ner omgångens stora favorit Global Agreement (e. Love You) efter att tassat med i rygg på densamme.

Very Kronos med besked