Fokustema
Krönika
Läs senare

Bör Grand Slam75 ställas in?

Ja, du läser rätt i rubriken.
Jag tycker den frågeställningen är väl värd att ställa efter att grottat ner mig i söndagens startlistor till Hamburg.
Eller rättare sagt, försökt grotta ner mig.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det kryllar nämligen av felaktiga programuppgifter i det programunderlag som spelbolaget ATG tillhandahåller till sina kunder.
Ett programunderlag som ATG är ytterst ansvariga för, men som också aktualiserar (ännu en gång) vilket behov det finns av en gemensam, europeisk databas.

Det finns nu förslag från oss med intressant teknisk arkitektur och ekonomiska aspekter som ska diskuteras”, säger Svensk Travsports vice vd Ulf Hörnberg i en artikel publicerad på travsport.se under gårdagen gällande vad som ska diskuteras när UET samlas för styrelsemöte i samband med Europaderbyt på Vermo.

Det är inte första gången den frågan är uppe på dagordningen, men förhoppningsvis den sista.
Spel över gränser och i gemensamma pooler blir allt vanligare och såhär kan det inte få fortgå.
Trav är ett skicklighetsspel där de som väljer alternativet att försöka göra seriösa analyser givetvis ska kunna tillhandahålla rätt uppgifter.

Låt oss bara ta ett fåtal exempel på felaktigheter i söndagens listor som – lågt räknat – innehåller 50 felaktiga programuppgifter och jag betonar att det är lågt räknat.
Sannolikt väldigt, väldigt lågt räknat.

Exempel 1:

GS75-1, 4 Tell Me No Lies
Vid starten på Wolvega den 1 september står Franck Nivard angiven som kusk till hästen i ATG:s programunderlag.
I den tyska diton står Heinz Wewering angiven som kusk och det var mycket riktigt också Wewering som körde Tell Me No Lies den dagen.
Varifrån kommer uppgiften om Nivard som körsven? Jag gick tillbaka och kollade i Draf & Rensportens programunderlag och där ser jag att Heinz Wewering står uppsatt som kusk redan från första början.

I nog med det. I den efterföljande starten – även den i Wolvega – den 21 september står det att Tell Me No Lies sprang 1.15,7 med autostart.
I själva verket handlade det om ett voltstartslopp vilket också finns angivet i det tyska programunderlaget.

Exempel 2:

GS75-1, 5 Tsunami Diamant
I ATG:s programunderlag står det angivet att hästen tävlade i Nederländerna den 13 juli i ett lopp med 667.000 kronor i förstapris.
I det tyska programmet däremot står det angivet att hästen tävlade i Frankrike den dagen, vilket också är korrekt (Enghien).
Hur dyker banförkortningen Nl upp i resultatraden? Och vad var det för bana (#c*) hästen tävlade på den 26 juli?

Exempel 3:

GS75-4, 1 Crown Wood
Nej, det är inte hela världen det fel jag ska ta upp nu för det är så uppenbart att det är fel att nästan alla listar ut det själva.
Men… hur kan det stå att Crown Wood startade i ett lopp på Jägersro den 1 september med 1.992.000 kronor i förstapris? Hur är det möjligt!?

Jag tror faktiskt inte att jag ljuger om jag säger att det står felaktiga förstapris i starthistoriken på 30-40 hästar i programunderlaget till söndagens tävlingar.

Exempel 4:

GS75-4, 7 Ilja Medo
Här kommer min favorit. Den anges ha startat i Ålborg den 1 september, men sprang egentligen i Wolvega.

I det tyska programunderlaget står det att hästen startade i Danmark den 1 september så jag kan förstå att ATG blivit förledda, men det står DK i det tyska programmet – det står inte specifikt att hästen startade i Ålborg.

Jag gick in och tittade om det ens var trav i Ålborg den dagen, men det var det inte.
Faktum är att det inte ens var trav någonstans i Danmark den dagen.
Har någon suttit och höftat bara när den uppgiften förts in i ATG:s startlistor?

Exempel 5:

GS75-4, 5 That’s Art
Nej, det tycks inte ens bli rätt på de svenskfödda, svensktränade hästarna. Kring That’s Art har det plötsligt försvunnit spårstatistik i programunderlaget liksom det faktum att hästen galopperade i näst senaste starten.
På travsport.se står det att hästens lopp den 29 juli startades med linjestart, men i programunderlaget till söndagens tävlingar står det att loppet startades med autostart.
Därtill dyker hästen upp med startprissumma 460.600 kronor i ATG:s programunderlag medan det står 474.450 kronor på travsport.se.

That’s Art är startberättigad oavsett vilket i det gällande loppet (klass I-försök stängt vid 500.000 kronor) så det är ingen fara på så vis, men hur kan det bli såhär? Hur är det möjligt?
Eller är det någon som matat in uppgifterna manuellt och tänkt att ”den där Peter Untersteiner måste vara tysk, jag kan kopiera tyskarnas uppgifter rakt av”!

Jag älskar spel över gränserna och tror stenhårt på gemensamma, stora potter. I synnerhet dagar som dessa då det (bortsett från några av GS-loppen…) är riktigt, riktigt bra sport.

Inför söndagen känner jag dock mest uppgivenhet och blir matt. Man kan tycka att de fel jag har funnit inte är av avgörande betydelse, men att det över huvudtaget existerar flertalet fel skapar en dålig magkänsla. Finns det fler fel som jag inte har funnit som däremot är av avgörande betydelse eller saknas det rentav starter som hästarna har gjort i programunderlaget?

Suget att investera pengar och riskera att man blivit vilseledd på grund av felaktiga programuppgifter är lika med noll.

Att spela på trav är svårt nog redan som det är i grunden.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Två Elitloppshästar visade upp sig

Solen sken, hästarna glänste och travsäsongen började på allvar.
Lika glädjande som det var att följa fredagens topptävlingar från Färjestad, lika ledsamt var det att konstatera faktum:
Corona-helvete blåser oss (delvis) på konfekten.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Jo, vi ska vara tacksamma att det över huvud taget går att köra trav. Det spelas som aldrig förr och travbranschen håller sig ovanför vattenytan på ett sätt som långt ifrån alla sporter lyckas göra just nu, men…

Det är ändå ledsamt. Det är ledsamt att sitta hemma och tänka på hur den där känslan av att besöka Färjestad denna långfredag brukar kännas. För mig är det den riktiga uppstarten på travsäsongen. En tävlingsdag som gör att vi går från att analysera om medelmåttor ska tävla med jänkarvagn för första gången till att faktiskt analysera travhästar av högsta klass.

Det är dagen då spelet är sekundärt och rätt vinnare av ”Prinsloppet” kan göra att Elitloppstugget bubblar igång så pass att det vägrar lägga sig en dag innan den sista söndagen i maj.

Nu? Jo då, intrycket på ettan och tvåan i mål gick inte av för hackor. Missle Hill (e. Muscle Hill) såg ut att vilja krypa ur selen hela tävlingsdagen och kanske allra mest under själva loppet.

De 1.10,5a/1.640 meter han nu kom hem på kändes som det långsammaste Örjan Kihlström kunde köra utan att dra luften ur hästen och det joggade Missle Hill. Joggade.

Zarenne Fas (e. Varenne) avslutade strålande från tredje utvändigt till andraplatsen och det råder ingen tvivel om att såväl Daniel Redén som Jerry Riordan har Elitloppsaktuella hästar i denna duo.

Stark (& snabb!) Tabasco

Redén vann även femåringsloppet för ston, Folke Hjalmarssons Minneslopp. Vivacious Allie (e. Muscle Hill) höll sin halva längd från ledningen i vad som faktiskt var ett ganska ljummet loppet.

Övervintrat väl har även Ganga Bae (e. Muscle Hill) gjort. Det intrycket lämnade hon redan i årsdebuten och Stefan Melanders ögonsten såg ut att tagit det loppet på helt rätt sätt. Mascate Match (e. Muscle Mass) var stor i nederlaget på utsidan (hur trött kommer hon vara på dödspositionen inom de närmsta sex månaderna?), men den halva längd Ganga Bae vann med var faktiskt säkrare än den såg ut.

”Han tävlar alltjämt bara på 70 procent av sin kapacitet”.

Stefan Granlund har upprepat det mantrat likt en papegoja när det kommit till Tabasco C.D. (e. Wishing Stone) under hela treåringssäsongen och tusan vet om han inte har rätt.

Nu flög hästen fram till seger i årsdebuten rattad av sonen Joakim och de Kungapokals- och derbydrömmar som Stefan Granlund länge uttryckt är på intet vis utopiska.

Vinner Guldstoet?

Forever Melon (e. Infinitiv) visade fin löpskalle då han kontrade ut en i slutskedet lätt rullig Hector Sisu (e. Zola Boko) i Breeders Crown-loppet för treåriga pojkar.

Tveklöst två fina hästar, men om de är kulltoppar även i höst står skrivet i stjärnorna. Inte för att intrycken sade något annat, men det är väldigt lätt att ryckas med tidigt på säsongen och bli historielös. Det är inte alltid treåringarna som dominerar på höstkanten glänst lika mycket i mars eller april, det vet vi sedan gammalt.

Damernas klass såg Clockwork (e. Zola Boko) som vinnare. Ulf Erikssons styrning såg ut att ha en omöjlig uppgift framför sig då hon skulle börja plocka längder på ledarinnan Florist (e. Wellino Boko) inför slutvarvet, men visade otroligt tuffa takter då hon gick runt hela fältet.

Joakim Elfving hade sin första klassiska årgångsfinalist under fjolåret då Lyx Håleryd (e. Scarlet Knight) kvalade in till Stochampionatet. Första söndagen i juni avgörs Guldstoet på samma bana för treåriga ston och som Clockwork ser ut kan hon mycket väl ge Elfving hans första klassiska seger i det loppet.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Ingen vanlig vinnare

AXVALL. – En fantastisk känsla, jublade Jan Gustavsson efter att Leonas Sami ordnat hans första V75-seger.
Nästan lika fantastiskt kändes det för alla runt omkring.
Utan vinnare som dessa är all charm som bortblåst i svensk travsport.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Nej, det är inget fel med att vara duktig, bedriva en träningsrörelse med hundra hästar i träning eller vara catchdriver och vinna hundratals lopp år efter år.

Men!

Det blir monotomt med samma vinnare vecka in och vecka ut. Känslan är ju att allt färre amatörer gör sig gällande i de stora sammanhangen, men desto roligare när de tar för sig.
Jan Gustavsson var genuint glad, men ändå samlad efter att Leonas Sami (e. Triton Sund) gått en häftig långspurt till vinst i klass I-försöket. Vid andraplatsen i just V75-sammanhang under uppesittarkvällen visade hästen att han duger i sådana här sammanhang och nu kom också första V75-segern.
– Det här är den första V75-segern för oss som tränare och ägare. Jag hade på känn att det skulle gå bra idag eftersom hästen inte gått sig trött i någon av de två senaste segerloppen och det här är en fantastisk känsla, sade Jan Gustavsson.

***

Det var säkert en och annan som rynkade på pannan när Isac Lindberg tog dödspositionen med Ace To Play (e. Infintif) istället för att fortsätta i rygg på favoriten Brandy Flame (e. Muscle Mass). Lindberg hade dock fog för sitt upplägg då Ace To Play hade grepp om Brandy Flame när denne svarade med galopp 150 meter före mål, men likväl fick han se sig snöpligt besegrad i sista stegen.
Kevin Oscarsson dök upp med Dick Robertssons Martin Tooma (e. Dream Vacation) vars kurva pekar spikrakt uppåt.
– Och vi har precis börjat med rycktussar. Vi har kvar att köra barfota och med jänkarvagn. Det här kommer bli riktigt bra i år, sade Halmstadtränaren.

***

Peter Untersteiner bevisade ännu en gång att han är fenomenal på att få hästarna att öppna snabbt i voltstart. Velegance (e. Scarlet Knight) forcerades till tät efter första kurvan trots tillägg och höll därefter stången i Diamantstoförsöket.

***

Gareth Boko (e. Make it Happen) är tillbaka på allvar. Efter Guldvinsten i Kalmar i mitten av januari följde han nu upp med en ny guldtriumf efter att Marc Elias kört rena drömloppet. Från fjärde utvändigt flyttades hästen fram perfekt i rygg på slutrundan varpå han blåste ner Antonio Trot (e. Orlando Vici) över spurtrakan.
– När han vann i Kalmar gjorde han det från dödens, men idag visade han snabbheten. Hästen har allt och det är det som gör honom till en fantastisk individ. Hästen övertygar gång på gång och det gör honom speciell, sade Elias.

***

Hannu Korpis Grainfield Aiden är ett unikum. Vecka in och vecka ut klarar han av att starta och blir till och med bättre och bättre för varje gång! Nu vann han Silverdivisionen från dödspositionen i lag med Mika Forss på ett mäkta övertygande vis.

***

Flera favoriter måste ha ansetts underpresterat denna tävlingsdag. Carlos Ken (e. Ken Warkentin) såg ut att bromsa när det drog ihop sig på allvar medan Zenzero Jet (e. Pine Chip) och Viola Grif (e. Algiers Hall) aldrig vara nära i sina respektive lopp även om den sistnämnda slutade trea.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Derbypotential

Fyra månaders frånvaro, men noll procents ringrost.
Jörgen Westholms Strong Heartbeat (e. Maharajah) dansade undan på så pass lätta fötter att han tveklöst känns som ett derbyobjekt.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Jörgen Westholm fick en plats i V75 Champions kvart över elva i söndags när Björn Goop lämnade återbud. Den chansen bestämde han sig för att ta efter att ögnat igenom propositionshäftet och konstaterat att det fanns utrymme för att ge sig iväg med tre egentränade hästar.

Bland dem fanns Strong Heartbeat som övertygade så stort i somras vid fyra raka segrar, men som gick lottlös i Kriteriekvalet. Därefter avslutades säsongen, men av comebackintrycket att döma har vintern (om det nu varit någon vinter?) flutit på alldeles ypperligt.

Det blev ingen gigantisk prövning efter att Strong Heartbeat släppts till täten, men sättet han gick undan på över upploppet var minst sagt nöjsamt. Okört!
– Siktet var inställt mot Margaretas tidiga unghästserie nästa lördag. Ägarna frågade mig vad som hände om han vann det här loppet idag varpå jag fick säga att han helt enkelt gick ur det loppet då, men jag såg det som ett trevligt lyxproblem. Hästen var jättebra i somras, men blev sedan sjuk. Det känns som att hästen har kvalitéer; den här ska vi ha kul med, sade Westholm.

Av bara farten vann han även med Remarkable Feet (e. Andover Hall) som fick gratisledning i första kurvan och höll stången gentemot Tiger Marke (e. Quaker Jet).

Därmed hade Westholm ett hyggligt slagläge inför sista avdelningen. Där satt han upp bakom 40-oddsaren Shutter Island (e. Intoxicated) och stod för en styrning som verkligen stärkte upp att han förtjänade det som nu blev slutsegern i V75 Champions. Green Mamba (e. Algiers Hall) var helt ensam på banan och kunde vinna trots galopp, men där bakom spurtade Westholm in till andraplatsen med minsta möjliga marginal efter en hundraprocentig styrning.
– Jag fick frågan kvart över elva i söndags när jag stod på stallbacken i Paris. Jag kollade om jag kunde starta några egna hästar och hittade tre lämpliga lopp. Då tog jag beslut att ställa upp; nu måste jag vara med kände jag, sade Westholm.

Noll kittlande

Även om det var uppiggande att just Westholm vann som dessutom körde egentränade hästar till vinst så känns kuskmatcher noll procents kittlande 2020 då man dagligen kan se alla de här kuskarna köra mot varandra. Numera känns det nära nog som att det är samma kuskar som kör alla lopp hela tiden och dessutom kan vi bevittna det hela ständigt med alla sändningar som sker.
Dessutom var flera av loppen riktigt lågklassiga trots att det handlade om 150.000 kronor i förstapris. Faktum var att det fanns en hel del hästar med ”P 21-poäng” i listorna.

Stoloppet (V75-2) var nog det sämsta av alla, men ingen skugga ska falla över vinnaren Super Sarah (e. Brad de Veluwe). Svante Båths enögda sto fick ett tungt lopp, men jagade ifatt ledarinnan Catwalk Ima (e. Maharajah) kort före mål.

Första årssegern

Att Magnus Teien Gundersen är en stor kusktalang är sannerligen ingen nyhet, men nu blev det ytterligare bekräftat då han fick Trö Hera (e. Järvsöfaks) så pass motiverad att hon sprang förbi Grislefaksen G.L. (e. Järvösfaks) över upploppet. Det stod 30 gånger pengarna på oddstavlan vilket också stärker upp kuskinsatsen.

Talangfull är även Anders Eriksson. 29-åringen hade en närmast överlägsen häst i V75 Lärlingschampion då han vann med Zenzero Jet (e. Pine Chip) efter en monumental styrkeuppvisning.
Segern var Erikssons första för året och nu börjar jakten för att nå de 32 triumfer han kom upp till under 2019.

Petri Puros Burning Man (e. S.J.’s Caviar) gjorde sin plikt som V75-omgångens största favorit i lag med Örjan Kihlström, men tycks vara en bit från höstens storform. Nu räddades han mer eller mindre av mållinjen då Vagabond Bi (e. Varenne) sköt till ettrigt längs open stretch.