Fokustema
Krönika
Läs senare

Dopingbrott i ny skepnad

Kan man köpa sig fri från ett dopingbrott med statens goda minne? Och Svensk Travsport verkar numera som man varken ska fri eller fälla i dopingfall...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Doping är alltid aktuellt och en ny variant av ”strafflindring” har tagit fart i staten Ohio. Foto Mia Törnberg
Doping är alltid aktuellt och en ny variant av ”strafflindring” har tagit fart i staten Ohio. Foto Mia Törnberg

Förra året testades 18 sulkyhästar positivt för det förbjudna medlet gabapentin i staten Ohio och två av fallen rörde USA:s ledande tränare Ron Burke och ett Nancy Takters Elitloppsaktuella sto Manchego.

Ohio State Racing Commission verkar ha kommit in i en återvändsgränd när det gäller gabapentin, vilket enligt tidningen New York Times är ett av de tio vanligaste föreskrivna läkemedlen mot smärta för människor i USA.

I staten Ohio är det nolltolerans för gabapentin och det spelar alltså ingen roll om hästarna har nano- eller picogram i kroppen. Dyker gabapentin upp i ett dopingprov är det positivt, oavsett mängd.

För de som testat positivt för gabapentin i Ohio handlade det både om böter och avstängning för hästarnas tränare plus att vunna prispengar gått förlorade för ägarna.

I de flesta av gabapentin-fallen i Ohio lär det röra sig om väldigt små mängder och flera tränare talar om kontaminering. Nu tycks Ohio State Racing Commission börjat svaja i ”gabapentin-härvan”. Tränare som tar tillbaka sin överklagan kan byta ut avstängning mot böter (1.000 dollar), medan eventuellt vunna prispengar går förlorade.

En tränare har tagit erbjudandet från Ohio State Racing Commission är Ron Burke, USA:s ledande tränare under flera år, som anser att han ”förlorar för mycket” på att vara avstängd på grund av den stora mängd hästar han förfogar över i sitt stall.

Nancy Takter har däremot en helt annan och nykter syn på saken. Till The Horseman & Fair World säger Takter, att hon inte tar erbjudandet från Ohio State Racing Commission för att hon inte har gjort någonting fel:

– Jag har inte givit min häst någonting och jag kommer inte erkänna mig skyldig för någonting som jag inte har gjort. Uppenbart handlar det om kontaminering och jag har sänt proverna för analys och för Manchegos del handlar det om picogram.

Manchego testade positivt den 7 september på Dayton Raceway. Hon startade på samma bana 20 dagar senare och då var hon ren och ren har Manchego varit i alla starter både före och efter den 7 september på Dayton Raceway

Svensk Travsport tycks också ha svårt om man ska fri eller fälla i fall rörande dopingfrågor. Nu har det gått snart ett år sedan Svensk Travsport drog igång en utredning runt Alessandro Gocciadoro efter en inspektion av en hästtransport på Åby, utan att det har hänt något.

Tyvärr börjar det lukta 1980-tal när Svensk Travsport stod handfallna inför dopingärenden. Är vi där igen?

Claes Freidenvall på twitter:

”Ett skönt träningsjobb” sulkysport.se/kronika/ett-sk…
@1Didon1 - 4 apr
”Jag har lite feeling” sulkysport.se/jag-har-lite-f…
@1Didon1 - 4 apr
Halsoperation har gjort susen sulkysport.se/halsoperation-…
@1Didon1 - 4 apr
Frankrike redo för att tävla? sulkysport.se/79951-2/
@1Didon1 - 4 apr
Racing Mange har blivit storebror sulkysport.se/racing-mange-h…
@1Didon1 - 4 apr
Fokustema
Krönika
Läs senare

”Ett skönt träningsjobb”

Dramatiken uteblev helt i Derby Trial sedan Upset Face och Adrian Kolgjini med minsta möjliga marginal lyckats försvara innerspåret mot Brake Cooling vid ingången till första sväng. Sedan var det en ren promenad i parken efter att Robert Bergh backat ner Power i rygg på Upset Face.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Adrian Kolgjini kunde styra och ställa som han ville därframme. Första rundan gick efter långsamma 1.17,7 och 2.000 meter passerades på löjliga 1.17,1.

– Ett skönt träningsjobb, kommenterade Adrian Kolgjini den enkla segern.

På sista långsidan skruvades tempot upp, men egentligen behövde Upset Face (e. Joke Face-Iona L.B.) bara sträcka ut sista 100 meterna. I läcker stil gick han ifrån och vann med två längder före Power på 1.15,7a/2.640 meter.

Fakta

V75 Jägersro

Rätt V75-rad:

1-7-6-4-12-10-7

Utdelning:

Sju rätt: 2.388 kr
Sex rätt: 46 kr
Fem rätt: jackpot

Omsättning: 112.386.535 kr.

Expandera

För familjen Kolgjini var det sjunde segern i Derby Trial. Needles’n Pins var först ut 2005 och hon har följts av Sebastian K. 2010, Raja Mirchi 2011, Archangel Am 2014, Onceforall Face 2015, Rajesh Face 2017 och nu Upset Face.

Frågan är om det är någon bra uppmjukning inför travets blå band första söndagen i september? Sedan löpningen Derby Trial instiftades 2000 har endast en häst gått vidare och vunnit Svenskt Travderby och det var S:t Göran och Stig H Johansson 2000.

”Bara ett riktigt stort mål

– Årets första mål är Kungapokalen, men egentligen har Upset Face bara ett riktigt stort mål och det är Svenskt Travderby. Allt fokus på Derbyt, deklarerar Kolgjini.

Frågan är bara om det var ”bra” att vinna Derby Trial…å andra sidan så vann ju Upsets storebror Mosaique Face Svensk Travderby 2013 och även Europaderbyt.

***

L.C. Peterson-Broddas Minneslöpning gick till Derbyvinnaren Cyber Lane (e. Raja Mirchi) och i sista steget fångade han in urtappre Velvet Gio (dödens) på 1.11,5a/2.140 meter. Johan Untersteiner lämnade fjärde ytter på sista bortre långsidan och sista 600 meterna fick Cyber Lane trava ute i tredjespår. Trots det tuffa upplägget hann den sjuårige valacken fram till seger i årsdebuten.

***

1 Upset Face (e. Joke Face) behövde dra fram något kort ur sin välpreparerade kortlek sedan Robert Bergh givit upp loppet på ett tidigt stadium med Power – hästen var inte helt i balans för dagen – och satt sig i rygg på Adrian Kolgjinis häst. Kolgjinis fyraåring gjorde ett starkt intryck när han avrundade sista 700 meterna i 1.11-fart och hängde av fjolårets Kriterievinnare Power med två längder i spurten.

***

2 Med en sekund rekordsänkte Van Gogh Z.S. (e. Love You) för Robert Bergh sedan duon hållit ett högt tempo hela vägen i ett sprinterlopp. Den sexårige italienaren vann ohotad på 1.11,6a/1.640 meter och räknade in sin elfte seger i 15:e starten i karriären.

***

3 Cyber Lane (e. Raja Mirchi) svarade för en härlig årsdebut i gulddivsionen där ledande Norton Commander var pigg värre och öppnade första varvet på 1.11. Via tredjespår sista 600 meterna och ett slutvarv på 1.10,4 avgjorde Johan Untersteiners häst till vinst.

Claes Freidenvall på twitter:

”Ett skönt träningsjobb” sulkysport.se/kronika/ett-sk…
@1Didon1 - 4 apr
”Jag har lite feeling” sulkysport.se/jag-har-lite-f…
@1Didon1 - 4 apr
Halsoperation har gjort susen sulkysport.se/halsoperation-…
@1Didon1 - 4 apr
Frankrike redo för att tävla? sulkysport.se/79951-2/
@1Didon1 - 4 apr
Racing Mange har blivit storebror sulkysport.se/racing-mange-h…
@1Didon1 - 4 apr
Fokustema
Krönika
Läs senare

Nya möjligheter för Elitloppet

Elitloppet utan publik! Elitloppet ställs in! Vad domedagsprofeterna anser har vi redan fått läsa om i små portioner i olika sammanhang, men jag anser att Solvalla gör helt rätt som inte stänger några dörrar alls i dagsläget runt sin prestigelöpning.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Green Manalishi vid segern i sitt Hambletonian-försök förra året. Foto Simon Hagen
Green Manalishi vid segern i sitt Hambletonian-försök förra året. Foto Simon Hagen

Vad vi vet idag är att Elitloppet inte lär se ut som det har gjort tidigare år. Publikmässigt är det med allra största säkerhet helt kört och gästande hästar från andra länder är fortfarande en stor osäkerhetsfaktor. Personligen anser jag att Elitloppet bör köras endast med svensktränade travare – om så skulle vara fallet!

Även om jämförelsen haltar så finns det anledning att fundera på det latinska uttrycket ”panem et circenses” – bröd och skådespel. Aristokratin i Rom ville hålla humöret upp hos folket i det romerska riket, bjöd sina undersåtar på underhållning och ofta tillkom något ät- och drickbart i det då dekadenta Rom.

Vi behöver tänka i samma banor – även om skådespelet i dessa tider sker framför en tv-apparat, dator, surfplatta eller en mobiltelefon. Alltså som en normal tävlingsdag ser ut för de flesta trav- och spelintresserade personer idag i Sverige…

Även om inte allt kommer vara som förr runt Elitloppet sedan corona-virusets intåg i Sverige så tror jag ändå det finns alla möjligheter till ett lopp med ett högt sportsligt värde.

Jag skulle i alla fall gå igång på hästar som exempelvis Propulsion, Makethemark, Milligan’s School, Milliondollarrhyme, Disco Volante, Sorbet, Un Etoile Gar kryddat med kanske fyraårige Green Manalishi.

Och tänk vilken krydda Elitloppet skulle kunna bli med en svenskfödd fyraåring på startlinjen? En enda gång har en så ung travare stått som vinnare i Elitloppet – USA-födde Mack Lobell 1988 – och tar Stefan Melander chansen med sitt blivande nyförvärv att försöka göra om den bravaden?

Hårdheten lär inte saknas hos Green Manalishi efter ha tävlat i stenhård USA-konkurrens på allra högsta nivå under två säsonger. Dessutom vet vi att den svenskfödde Muscle Hill-sonen klarar av att starta två gånger samma dag. Han vann sitt försök i Hambletonian Stakes på den snabbaste tiden någonsin av en svenskfödd treåring – 1.08,7 – och i finalen slutade han femma på 1.09,6.

Som läget är i dessa corona-tider finns det all anledning för Solvallas sportchef Anders Malmrot att fundera i lite nya banor kring banans storlopp och årets största travhelg i Sverige. Hade jag varit i hans position hade jag skrotat Sweden Cup i år och lagt allt krut på Elitloppet.

Jag skulle också – om jag varit i hans kläder – tagit chansen och låta hästar få chansen att kvala in till Elitloppet gör egen maskin. Varför inte låta vinnarna i Dartster F:s lopp (8 april), The Onions lopp (22 april) och Meadow Roads lopp (15 maj) bli direktkvalificerade till Elitloppet anno 2020?

Det finns säkert andra varianter att fundera runt också, men i år har Solvallas sportchef verkligen möjligheten att experimentera och den chansen tycker jag att han borde ta!

”Tillräckligt bra för Elitloppet”

Claes Freidenvall på twitter:

”Ett skönt träningsjobb” sulkysport.se/kronika/ett-sk…
@1Didon1 - 4 apr
”Jag har lite feeling” sulkysport.se/jag-har-lite-f…
@1Didon1 - 4 apr
Halsoperation har gjort susen sulkysport.se/halsoperation-…
@1Didon1 - 4 apr
Frankrike redo för att tävla? sulkysport.se/79951-2/
@1Didon1 - 4 apr
Racing Mange har blivit storebror sulkysport.se/racing-mange-h…
@1Didon1 - 4 apr
Fokustema
Krönika
Läs senare

Maktförskjutning i ST

För snart tio år sedan röstades nya stadgar igenom i Svensk Travsport. BAS-organisationernas makt utökades från cirka åtta till 20 procent, men idag är styrkeförhållandet ännu större. Detta kan få avgörande betydelse när det kommer till frågor där kvalificerad majoritet krävs.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

En sådan fråga är den nya och omdiskuterade organisationen i Svensk Travsport. BAS har all möjlighet att blockera förslaget om att travbanorna ska lämna ifrån sig sina egendomar till ett fastighetsbolag där respektive bana får ett inflytande som någorlunda motsvarar vad som respektive travsällskap skjutit in i värde.

– Vi kommer att få en nyckelroll i allt det här och har möjlighet att stoppa beslut, säger Mikael Melefors, ordförande i Travhästägarna.

Kvalificerad majoritet (75 procent av rösterna) används när väsentliga frågor ska avgöras. Idag har travbanorna cirka 76 procent och BAS runt 24 procent av rösterna i Svensk Travsport, men i praktiken förfogar de sju BAS-organisationerna över tre fjärdedelar eftersom det är sällsynt att alla medlemmar kommer på fullmäktigemötena. Därmed har BAS blivit en maktspelare av rang utan att någon tycks ha reflekterat över detta.

BAS-organisationernas röstantal är faktiska i tal och förändras inte över tid, medan travbanornas röster är relaterade till antalet tävlingsdagar som arrangeras. Om banornas tävlingsdagar blir färre reduceras röstantalet automatiskt och på så sätt minskar banornas makt. Och tävlingsdagarna har också blivit färre i Svensk Travsport den senaste tioårsperioden.

Hade Svensk Travsports styrelse varit vaken så skulle den förstås sett till att antalet röster för BAS krymps på samma sätt som det innebär för landets travsällskap, vilket inte skett.

Detta är allvarligt att Svensk Travsports styrelse försummat och inte tillvaratagit sina medlemmars intressen – landets travbanor – i en sådan essentiell fråga. En sovande ST-styrelse har bäddat för att BAS fått makt över beslut som de inte har haft möjlighet till tidigare och som heller aldrig varit avsikten.

Självklart skulle BAS fått möjlighet att påverka sin egen situation precis som det anstår landets travbanor och inte som nu sitta i orubbat bo!

Hur kunde detta få ske?

Claes Freidenvall på twitter:

”Ett skönt träningsjobb” sulkysport.se/kronika/ett-sk…
@1Didon1 - 4 apr
”Jag har lite feeling” sulkysport.se/jag-har-lite-f…
@1Didon1 - 4 apr
Halsoperation har gjort susen sulkysport.se/halsoperation-…
@1Didon1 - 4 apr
Frankrike redo för att tävla? sulkysport.se/79951-2/
@1Didon1 - 4 apr
Racing Mange har blivit storebror sulkysport.se/racing-mange-h…
@1Didon1 - 4 apr