Fokustema
Krönika
Läs senare

”E” går bäst i Danmark

E-kullen i Danmark räknas som den främsta årgången på flera decennier och det är inte så konstigt med hästar som Ecurie D, Empire, Extreme, Emoji och E Type Cash. Till kategorin duktiga fyraåringar kan också Eros Zola läggas till efter gårdagens uppvisning på Åby.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Emigrant och Walter Kaiser-Hansen vid överlägen seger i Fyraåringsmästerskap. Foto: Hall of Fame/Danmark
Emigrant och Walter Kaiser-Hansen vid överlägen seger i Fyraåringsmästerskap. Foto: Hall of Fame/Danmark

Vissa årgångar är bättre än andra, inte minst när det gäller vin. När vi talar om årgångar i Sverige kommer alltid 56:orna i topp med Björn Borg och Ingemar Stenmark som främsta fanbärare.

– I Danmark är alltid E-årgången bra. En tillfällighet förstås, men så var det med kullen född 1959 och 1978, säger den internationelle promotorn Klaus Koch.

I 1959-kullen ingick Emigrant, vilken är den näst senaste Triple Crown-ettan i dansk travsport. Det vill säga vinnaren av Dansk Uppfödningslöpning, Danskt Kriterium och Danskt Derby. Senare har Okay Bee (e. Turbo Sandy) slagit in trippeln, åren 2008-2010.

E-årgången, född 1978, innehöll framför allt Ejnar Vogt, vilken vann Danskt Derby och senare slog flera franska toppar på Vincennes under sadel i Prix de L’ile-de-France 1984, vilket var en stor sensation på den tiden.

Ejnar Vogt vid sin seger under sadel på Vincennes med Philippe Verva. Foto: Trot Magazine

Samma år vann Stall Pålles Ejnar Vogt Prix de Luxembourg och slutade trea i Prix de Paris. Året innan hade den Ulf Nordin-tränade travaren också tvättat av Frankrikes etta Mon Tourbillon i Vermos Guldsko och vunnit Prix Jockey på Vincennes.

I E-kullen född, 1997, kan namn som danske Derbyvinnaren Esterel Sunset nämnas som också vann långa E3-finalen och slutade tvåa i Gran Premio d’Europa. Esterel Sunset nådde ingen stjärnstatus som äldre, men starka unghästsäsonger hade han definitivt.

Kullar som stuckit ut har det också funnits i Sverige. Den första gyllene årgången är född 1936 med hästar som Big Noon och Golden Wedding. Året var 1942 när de sprängde 1.20-vallen med 1.19,4 respektive 1.19,8. Tider som inte väcker någon som helst uppmärksamhet idag, men som var inget annat än enastående då.

I modern tid sticker förstås 1995-orna ut med Victory Tilly och Gidde Palema. Stig H Johanssons absoluta världsrekordhållare Victory Tilly är den vinstrikaste svenskfödda travaren genom historien med 37.705.278 kronor, följd av Commander Crowe, 34.345.097 kr, och Gidde Palema, 27.080.322 kronor.

Vi ska inte heller förglömma 1989:orna med Ina Scot, Copiad och Bolets Igor, som alla hade fantastiska karriärer. Ina Scot gjorde rent hus som tre- och fyraåring i Europa och slog sedan hela travvärlden med häpnad när Kjell P Dahlströms sto tog hem Prix d’Amérique med Helen A Johansson i sulkyn. Copiad vann dubbla Elitlopp, han satte också världsrekord (1.10,7a/1.640 meter) på tusenmetersbana, medan Bolets Igor vann en rad internationella löpningar. Världsrekord slog också Ina Scot när hon vann Oslo Grand Prix med tiden 1.12,5a/2.100 meter.

I närtid är det förstås intressant och se fortsättningen av den svenska 2016-kullen. Vi har ju sett flera hästar med hög potential och Hail Mary är den som står allra högst i kurs för dagen.

Ny dansk toppfyraåring!

Claes Freidenvall på twitter:

Ett amatörlopp över den mäktiga distansen 4.125 meter resulterade i en andraplats för Björn Goop-tränade Ribaude på… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
USA-födda Kadabra-dottern Blue Magic har fått sin första avkomma. I natt på Brodda Stuteri nedkom hon med ett stofö… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Peter ”Vinium Stable” Martinson har investerat i ett högintressant fölsto. Från USA har han inhandlat Cambridge Kat… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Love You har varit den ledande avelshingsten när det gäller segrande avkommor i Sverige sedan 2013. Är det dags för… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Tankar kring “ST:s ordförande om förtroenderådet” – en organisation som har processats det senaste 1,5 året. sulkysport.se/insandare/vad-…
@1Didon1 - 25 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Stordåd ger Bragdguld?

Svenskfödda hästar har haft svårt för att hävda sig i Prix de Cornulier.
Det har även andra travare tillverkade utanför trikolorens gränser.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Galactica efter SM-guldet i oktober. Vad blir det för medalj om stoet vinner Prix de Cornulier? Foto Göran Lindskog/Sidmakarn/ALN
Galactica efter SM-guldet i oktober. Vad blir det för medalj om stoet vinner Prix de Cornulier? Foto Göran Lindskog/Sidmakarn/ALN

När italienskfödde Traders (e. Ready Cash) segrade i Prix de Cornulier för tre år sedan var han den första icke franskfödda travare som vann sadelhästarnas Prix d’Amérique sedan den elvaårige amerikanen Net Worth (e. Mac Gregor the Great) fick smaka segerns sötma 1937.

Traders och Yoann Lebourgeois var överlägsen sina konkurenter i Prix de Cornulier på nytt löpningsrekord 2018. Numera finns han i svensk avel. Foto Gerard Forni

Löpningen som har ridits sedan 1931 och är uppkallad efter markis Gontran de Cornulier, franska travförbundets ordförande 1871-1898 och innan dess direktör. För de som kan sin historia vet att travet började med sadel och inte sulky i Frankrike.

Första travloppen i Frankrike är daterade till den 25 september 1836. På sandstranden nedanför befästningarna i Cherbourg upptog tävlingarna två lopp – båda under sadel. Sulkyloppen kom till senare och länge ansåg fransmännen att de lämpligaste avelshingstarna hittades i de utslagsgivande montéloppen.

Att montésporten fortfarande har ett starkt fäste i Frankrike är det ingen som helst tvekan om eftersom det näst största loppet penningmässigt efter Prix d’Amérique (€1.000.000) är Prix de Cornulier (€700.000). Cirka 22 procent av alla prispengar som delas ut i Frankrike under ett år går till montésporten. 2019 uppgick summan till 40,3 miljoner euro, varav 21,8 miljoner euro delas ut till sex år och äldre hästar.

I Sverige var motsvarande år 2,9 procent av den totala priskakan eller 26 miljoner kronor 2019. Förra året var det något högre (3,0 procent) och 26,2 miljoner kronor.

Många stjärnor har vunnit Prix de Cornulier sedan löpningen instiftades och även om Fandango bara vann loppet två gånger (1953-1954) till skillnad från Bellino II, Jag de Bellouet, Kaiser Trot och Souarus med tre segrar vardera så räknas fortfarande Fandango av många som historiens främsta montéhäst. Han är dessutom ensam om att ha vunnit loppet som fyraåring.

Fandango tog 38 raka segrar under sadel och blev senare en avelshingst av stora mått. 1957 gick han till aveln och sju år senare fick han sin första vinnare av Prix de Cornulier – Prince des Veys – och därefter vann hans stora stjärna Querido II Prix de Cornulier 1966 och 1967.

Fandango.

Querido II vann det mesta i fransk travsport, dubbla Prix de France och Prix de Paris, men i Prix d’Amérique lyckades han bara bli trea som bäst på lika många försök. När Lutin d’Isigny (e. Firstly e. Querido II) vann Prix d’Amérique 1985 var han den första från Fandangos hingstlinje som segrade i Frankrikes största sadellöpning.

Tre år var Fandango championhingst i Frankrike (1967-1969) och i Sverige har vi haft stor gläjde av hans son Tibur. Han är den bäste franska avelshingsten som stallats upp utanför Frankrikes gränser och i Sverige fick han ett enormt genomslag när väl alla byråkratiska hinder passerats.

Storstjärnor som Callit, Big Spender, Mustard och Piper Cub är bara några namn i den långa raden. Den senare var för övrigt den första svenskfödda travaren som startade i Prix de Cornulier.

Året var 1992 och Stig H Johansson-tränade Piper Cub slutade oplacerad. Totalt har 21 svenskfödda travare provat lyckan i Prix de Cornulier med två fjärdeplatser som bästa resultat. Varken Lucky Tilly (Jacky Bethouart) eller Moving On (Fabrice Souloy) är svensktränade.

I så fall får vi gå ytterligare ett steg ner i resultatlistan och då hittar vi Anders Lindqvists David Ceda och Marcus Öhmans Hot Tub med varsitt femtepris från 1999 respektive 2008.

Skulle helsvenska trion Galactica, Malin Bergström och Anna Erixon lyckas ställa till med en jättesensation på söndag i Paris skulle väl inte ens juryn för bragdguldet kunna blunda för en sådan prestation, vilket skedde när Ina Scot och Helen A Johansson vann Prix d’Amérique 1995?

Å andra sidan var Annika Sörenstam inte något dåligt val. Samma år vann hon US Open i golf.

***

Fakta

Svenskfödda hästar i Prix de Cornulier:

År/häst – Tränare – Ryttare – Placering

 • 1992 Piper Cub – Stig H Johansson – Jean-Philippe Thomain – 0
 • 1994 Lucky Tilly – Jacky Bethouart – Alain Laurent – 4
 • 1997 Tres Solide L. – Tommy Hanné – Jean-Paul Piton – 0
 • 1998 Rocky Kim – Anders Lindqvist – Philippe Masschaele – 7
 • 1999 David Ceda – Anders Lindqvist – Philippe Bekaert – 5
 • 1999 Rocky Kim – Anders Lindqvist – Philippe Masschaele – 0
 • 1999 Com Fear – Peter Engberg – David Cinier – 0
 • 2000 Rocky Kim – Anders Lindqvist – Jean-Claude Hallais – 0
 • 2001 Com Hector – Catarina Lundström – Philippe Bekaert – 0
 • 2001 Jackhammer – Ulf Nordin – Jean-Paul Piton – 0
 • 2002 Com Hector – Catarina Lundström – Guillaume Lizee – 7
 • 2004 Revenue – Lutfi Kolgjini – Philippe Masschaele – 0
 • 2005 Energetic – Stefan Hultman – Eric Raffin – 7
 • 2006 Lass Drop – Stig H Johansson – Michel Lenoir – 0
 • 2006 Straightup – Stefan Melander – Maxime Bezier – 0
 • 2006 Energetic – Stefan Hultman – Julien Raffestin – 0
 • 2008 Hot Tub – Marcus Öhman – Eric Raffin – 5
 • 2008 The Big Blue World – Stéphane Provoost – Laurent-Claude Abrivard – 0
 • 2012 Yarrah Boko – Trond Andersen – Richard Joly – 0
 • 2016 Moving On – Fabrice Souloy – Damien Bonne – 4
 • 2018 Reckless – Björn Goop – Jean Yann Ricard – 0
Expandera

Claes Freidenvall på twitter:

Ett amatörlopp över den mäktiga distansen 4.125 meter resulterade i en andraplats för Björn Goop-tränade Ribaude på… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
USA-födda Kadabra-dottern Blue Magic har fått sin första avkomma. I natt på Brodda Stuteri nedkom hon med ett stofö… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Peter ”Vinium Stable” Martinson har investerat i ett högintressant fölsto. Från USA har han inhandlat Cambridge Kat… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Love You har varit den ledande avelshingsten när det gäller segrande avkommor i Sverige sedan 2013. Är det dags för… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Tankar kring “ST:s ordförande om förtroenderådet” – en organisation som har processats det senaste 1,5 året. sulkysport.se/insandare/vad-…
@1Didon1 - 25 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Ett sorgligt besked

Travprogrammen är snart ett minne blott.
I alla fall för de personer som erhåller programmen via post...
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Banprogram blir i huvudsak digitala framöver.
Banprogram blir i huvudsak digitala framöver.

Postgången i Sverige har förstås mycket övrigt att önska, men att plocka bort travprogrammen är ytterligare ett steg i den nedmontering av ”mjuka värden” som sker i dagens travsport.

På travförbundets hemsida står idag att läsa ”att inga fysiska program kommer längre skickas ut i normalfallet” i en undangömd notis, som att banprogrammen var något som katten släpat in….

Ett av många dåliga beslut av Svensk Travsport under senare år. Nu kommer förvisso det finnas program att hämta ut på travbanan när det väl blir tillåtet att komma dit som åskådare. Samtidigt är det inte på banan som travpubliken håller till numera.

Många runt om i världen har varit avundsjuka på de svenska travprogrammen och inte minst för att de sänts ut med post och några dagar innan tävlingarna. I de flesta andra travländer går det i regel att köpa ett travprogram, men oftast bara på själva tävlingsdagen.

För hästägaren, uppfödaren, tränaren, spelaren och den sportintresserade har det varit ett stort värde att få ett program hemsänt. Att klicka på en digital länk är inte alls samma känsla. Eller…?

Nu är snart banprogrammen ett minne blott i svensk travsport. Till glädje för vem?

Claes Freidenvall på twitter:

Ett amatörlopp över den mäktiga distansen 4.125 meter resulterade i en andraplats för Björn Goop-tränade Ribaude på… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
USA-födda Kadabra-dottern Blue Magic har fått sin första avkomma. I natt på Brodda Stuteri nedkom hon med ett stofö… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Peter ”Vinium Stable” Martinson har investerat i ett högintressant fölsto. Från USA har han inhandlat Cambridge Kat… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Love You har varit den ledande avelshingsten när det gäller segrande avkommor i Sverige sedan 2013. Är det dags för… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Tankar kring “ST:s ordförande om förtroenderådet” – en organisation som har processats det senaste 1,5 året. sulkysport.se/insandare/vad-…
@1Didon1 - 25 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Omvändelse under galgen

Svensk Travsport ville lägga ner Tusenklubben.
Nu återuppstår den efter en vecka.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Claes Sjöström är den senaste medlemmen i Tusenklubben. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Claes Sjöström är den senaste medlemmen i Tusenklubben. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Förra tisdagen lade Svensk Travsport ner Tusenklubben och en vecka senare fick ST göra en omvändelse under galgen.

Enligt en artikel som publicerades på ST:s hemsida – och som nu är borttagen – så skrev Johanna Unghanse, avdelningschef för marknad och kommunikation på travförbundet:

”Travets utveckling har gjort att allt fler, allt snabbare, passerar 1.000 segrar. I kombination med många tävlingar utomlands, försvårar också att hålla officiell statistik då det inte finns någon gemensam internationell statistikdatabas.”

Artikeln om att Tusenklubben skrotats har plockats bort från ST.

Nu har Svensk Travsport fått backa och istället blir det Nordiska Travmuseet som ska sköta ansvaret för att hylla landets tränare och körsvenner som når tusen segrar i framtiden.

Närmast på tur som tränare står Alf Jonsson och bland kuskarna Lars Erixon. Redan på lördag kan Tusenklubben få en ny medlem om Alf Jonssons Tekno Jerven vinner på hemmabanan Bergsåker.

Inte värd att hyllas…

Claes Freidenvall på twitter:

Ett amatörlopp över den mäktiga distansen 4.125 meter resulterade i en andraplats för Björn Goop-tränade Ribaude på… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
USA-födda Kadabra-dottern Blue Magic har fått sin första avkomma. I natt på Brodda Stuteri nedkom hon med ett stofö… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Peter ”Vinium Stable” Martinson har investerat i ett högintressant fölsto. Från USA har han inhandlat Cambridge Kat… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Love You har varit den ledande avelshingsten när det gäller segrande avkommor i Sverige sedan 2013. Är det dags för… twitter.com/i/web/status/1…
@1Didon1 - 25 jan
Tankar kring “ST:s ordförande om förtroenderådet” – en organisation som har processats det senaste 1,5 året. sulkysport.se/insandare/vad-…
@1Didon1 - 25 jan