Fokustema
Krönika
Läs senare

Elithästar även 2021

Nej, lördagens Gulddivision blev ingen större prövning, men ögat ljuger sällan.
Årsdebutanterna Heavy Sound och Handsome Brad kommer tillhöra eliten även under 2021.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Var det 1.15,7 på varvet? Hörde jag rätt? Jodå, Kenneth Haugstad fick stjäla lördagens guldhistoria med årsdebutanten Heavy Sound (e. Ken Warkentin).
Det var noll och ingenting till tempo i det här loppet, men låt oss fokusera på det vi såg med ögat istället för det som klockan visade.

Slutsatserna?

 1. Heavy Sound blev förvisso lite ensam sista biten, men travade fint, hade en bra spänst i steget och det var oryckta snören. Han kommer tillhöra eliten även under 2021.
  – Det här var jättekul. Han har känts otroligt bra i träningen så jag har valt att starta igång. Med det här loppet i kroppen tror jag att han kommer gå framåt en hel del. Han hade ett mellanår i fjol, men jag tror han kommer studsa tillbaka i år, sade Daniel Redén till ATG Live.
 2. Handsome Brad fick närmast omöjligt långt fram från fjärde utvändigt i det låga tempot. Trots det avslutade han virvlande och tog meter för meter upploppet ner. Ulf Stenströmers häst kom aldrig hotfullt nära, men som benen gick på åttaåringen!
 3. Antonio Trot spurtade in som trea efter att suttit ytterligare två hack längre bak. Han fortsätter prestera på en ny, högre nivå såhär som åttaåringen, tycks bara bli bättre och bättre. Det ska bli intressant att följa vilka vägar Timo Nurmos kommer försöka ta med den här hästen framöver för även om man inte ska överskatta vinter- och tidiga vårprestationer så börjar det faktiskt kännas som att Antonio Trot kan vara med i några riktigt stora lopp under året.

Avlade kuskmaiden

Efter att tidigare varit femma som bäst på fyra försök i STL-sammanhang avlade nu Max Karlsson sitt kuskmaiden i travets elitserie och när det nu var dags slog Halmstadlärlingen till med en dunderskräll som gav 58 gånger pengarna!
Bakom Jan Björkkqvist-tränade Gitane d’Inverne (e. Zola Boko) smög han invändigt och fick perfekt lucka 350 meter före mål. Efter fem omstarter, flera galopper på betrodda hästar och en favorit som fått lägga för mycket kraft i omgångar framme i tät i form av Global Benefit (e. Donato Hanover) var det inte så mycket kvar att ta sig förbi och det syntes i samma skede som luckan uppenbarade sig vart segern skulle gå.

Efter ett vunnit ett lopp per år 2018 och 2019 vann Max Karlsson sex lopp i fjol så det råder ingen tvekan om att 23-åringen har helt rätt kurva i sin utveckling.
– Det är det här man drömmer, jag är superglad just nu. Med invändig resa brukar det kunna lösa sig i de här loppen där de flesta brukar tro på sina hästar, sade Max Karlsson till ATG Live.

Tre toppar i övrigt

1 Två segrar på 34 starter. Adrian Kolgjinis Ubiquarion Face ska inte vara en dödensvinnare om man tittar strikt på statistiken, men Jägersrotränaren var väldigt tydlig före loppet att det var han som hade övermatchat hästen och det var anledningen till de uteblivna triumferna.
Redan i senhöstas som fyraåring hävdade sig Europaderbyfinalisten mycket bra mot i silversammanhang och därifrån tog han avstamp i lördagens årsdebut. När Betting Rebel (e. Orlando Vici) flög förbi från bricka åtta och tog tät var Adrian Kolgjini vaken och höll igen Ubiquarion Face lite lagom som förstahäst i andraspår.
Över upploppet åt han inte meter för meter och i sista steget knäpptes Betting Rebel på 1.11,5a/1.640 meter, årets hittills snabbaste segertid på Axevalla.

En 543 dagar lång segertorka för Joke Face-sonen var därmed bruten!

Det var snubblande nära att det även blev Kolgjini-seger (genom Lutfi) i bronsförsöket, men Eclipse Am (e. Ready Cash) lyckades aldrig ta sig förbi ledande Sweetman (e. Gift Kronos), tränad av Lars I Nilsson och körd av Erik Adielsson.

***

2 Maestro Crowe (e. Love You) är alltjämt obesegrad i Johan Untersteiners regi efter fyra försök. Lördagens triumf som var den elfte i karriärens 16:e start bärgades trots tappstart och småtufft avancemang till dödspositionen. Klockan visade 1.12,5 för hästens sista 2.000 meter och nu stundar en klass I-finalen efter dubbla försöksvinster om två veckor.
Då handlar det om 2.140 meter och frågan är hur pass hästen kommer klara av att hänga med i de farterna som då lär råda.
– Han springer lite som i en egen värld och. jag ser gärna att han tar tag i grejerna mer och springer framåt. Hästen är bra, men men det blir tuffare hela tiden och han kommer inte ha råd att tappa de meter från start som han gjorde idag, sade Johan Untersteiner till ATG Live.

***

3 Markus B Svedberg fortsätter att flytta fram sina positioner hela tiden. Eskilstunaproffset räknade hem en dubbel denna lördag. Teton Sweet Lindy (e. Caballion) stod för en mycket stark insats i Diamantstoförsöket som lyckades spurta förbi Alhambra Mail (e. Nad Al Sheba) trots att favoriten fick en någorlunda rimlig inledning fram till ledningen.
– Krafter fanns det gott om, men jag fick hålla upp henne lite sista biten, sade Svedberg till ATG Live.

Innan streckspelet tog vid vann han även med Hindenburg Am (e. Trixton) som flög fram i ett flerklasslopp och hämtade 100.000 kronor på mållinjen.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Snart bäst på Axevalla?

Är det en amatör som är Axevallas bästa travtränare?
Den frågan börjar bli berättigad att ställa efter att David Persson plockat fram sin sjätte STL-vinnare.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Ja, jag ska sansa mig. Jag ska inte ta till överord. Alltjämt är det Ulf Stenströmer och Eric Martinsson som tillsammans bildar toppduon på Axevalla.

Både vad det gäller inkörda prispengar och vad det gäller antalet hästar i träning, men David Perssons resa är minst sagt noterbar.
De senaste fyra åren har amatören ökat på i kolumnen rörande inkörda prispengar med en halv miljon per år.
Antalet hästar har gått från sex till antalet för fem år sedan till 14 i skrivande stund. Vagabond Bi (utsedd till årets häst på Axevalla 2020) var flaggskeppet under fjolåret, men långt ifrån ensam om att hålla fanan högt.

Persson har många hästar av vardagssnitt som han lyckas få att vinna lopp och lördagens vinnare av Diamantstoet – Georgia Am (e. Timoko) – har han tagit ett steg till. Fölmärren som köptes för 15.000 kronor och som nu kammade hem 110.000 kronor efter att spårat varje meter i lag med Stefan Persson.

”Kommer bli bättre”

Jag kan inte påstå att jag tagit till mig stoet som typ betraktad sådär hiskeligt mycket, men ingen kunde undgå under veckan hur oerhört optimistisk David Persson var inför lördagens lopp där det blev såväl barfota runt som som rycktussar.
– Jag gillar att göra lite roliga ändringar när det är stora pengar på spel. När man lyckas blir man givetvis jävligt tillfreds, medgav Persson till TV4 och utvecklade sin syn på hästens framtid:
– Hon är inte färdig än, hon är för stor och slapp just nu och kommer bli bättre när hon blir mer musklad.

Trond Anderssen har gjort ett häftigt träningsjobb med nederländske Floris Baldwin (e. Passing Renka).
Nioåringen har gått från att vara en häst som tyckts ha lite svårt att växa in i Silverdivisionen till att utmana senhösten och vinterns allra bästa hästar.
Nu fick han öppna i överljudsfart ihop med Eldorado B. (e. Maharajah) som bråkade sig förbi för att släppa i skede två.
Få hade dömt Floris Baldwin om han dragit sig ur över spurtrakan, men istället sprang hästen undan till vinst på 1.10,8a/1.640 meter i lag med Magnus A Djuse och blev därmed årssnabbast i svensk travsport.

Tre toppar i övrigt:

1 Det är häftigt att se vilken snurr Fredrik Persson alltjämt har på Ultra Bright (e. Zola Boko) trots att hon nu hunnit bli åtta år gammal.
Den forna Stochampionatssegrarinnan hade en tuff uppgift framför sig med dubbla tillägg på några dugliga märrar i ett Diamantstoförsök, men svarade upp med att spurta till vinst på 1.12,2/2.180 meter.

Därmed blev Sashay Kemps tre dagar gamla rekord gällande snabbaste segertid i voltstart bland ston under 2021 utraderat illa kvickt.

2 Två hästar som hade galopperat bort sannolika triumfer i V75-sammanhang under de senaste fyra veckorna var favoritspelade i klass II-försöket och det var också de som gjorde upp. Såväl Oskar Svanberg-tränade Cassius Ima (e. Going Kronos) körd av Kim Eriksson som Peter Arnqvist-tränade Lucky Truc (e. Truculent) i lag med Johan Untersteiner höll sig till trav hela vägen och stod för starka insatser från tät respektive fjärde utvändigt.

Det var välförtjänt att duon nådde tätplatserna, fick igen för förlorade prispengar under februari och kommer kunna ta plats i finalen på Solvalla den 27 mars.

3 Sveriges snabbaste treåring 2021. Ja, det kan Lars I Nilssons stora löfte Aramis Face (e. Raja Mirchi) skriva på sitt korta, men hittills så lovande cv. I Karriärens andra start bärgades ännu en triumf och denna gång på 1.15,3/2.140 meter. Så fort har alltså ingen annan treåring sprungit i Sverige under 2021 utan här fick självaste Chipper Kronos (e. Southwind Frank) snällt kliva åt sidan med sina 1.15,7 från segern i Grains lopp.

Aramis Face seger togs före V75-spelet tog vid och hamnade därmed lite i skymundan, men det var verkligen häftigt att se hur han avslutade 1.12,5 sista halvvarvet joggandes.
– Känslan är att han bara kommer bli bättre och bättre för han är lite tung i kroppen. Det är mycket potential i honom, det är det, sade Stefan Persson.
Fortsättning följer!

Fakta

V75 FAKTA ÅBY 6 MARS

Rätt rad: 7-2-6-4-8-14-1

Utdelning 7 rätt: 1.302.351 kr (22,33 st)
Utdelning 6 rätt: 2.407 kr
Utdelning 5 rätt: 135 kr

Omsättning: 111.901.203 kr

Fokustema
Krönika
Läs senare

Äntligen för ständig nästagångare

Inte en seger på 17 månader, men i lördagens Gulddivisionsfinal var det proppen ur.
Äntligen var det dags för Antonio Trot att få vinna lopp igen!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Antonio Trot vinner för Claes Sjöström. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Antonio Trot vinner för Claes Sjöström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Efter att riktigt vaknat till igen i början av hösten har Antonio Trot (e. Orlando Vici) frekvent svarat för starka insatser i Gulddivisionen, men någon seger hade det inte blivit förrän i lördagens lopp.

Det går att argumentera för att han inte borde ha vunnit den här gången heller. Förvisso gick första varvet efter den utifrån förutsättningarna snabba noteringen 1.12,3, men att plocka de avgörande längderna från femte utvändigt gör man ändå inte i en handvändning.

Draghjälpen på slutrundan blev förvisso god, men det blev ändå långt fram och att Antonio Trot kunde hinna ikapp täthästarna via 1.11 sista kilometern var strongt i lag med Claes Sjöström.

Timo Nurmos häst gjorde sin åttonde start i Gulddivisionen och har jämna resultat i sammanhanget. Utöver en sjundeplats har han fjärdeplatser eller bättre i det tuffaste tänkbara sammanhanget och hästen tycks – precis som tvåan Pacific Face som fick jaga från sjätte utvändigt – utvecklas åldern till trots.

Nurmos dag

Det var verkligen Timo Nurmos dag på Solvalla. Utöver Guldfinalen vann han två etapper av Margaretas tidiga Unghässerie samt Stoeliten!

Fakta

V75-FAKTA 6 FEBRUARI

Rätt rad: 4-2-4-9-9-5-4

Omsättning: 100.468.786 kr

Utdelning 7 rätt: 6.951 kr (3.757 st)
Utdelning 6 rätt: 108 kr
Utdelning 5 rätt: 17 kr

Dixie Brick (e. Donato Hanover) var bättre än någonsin då hon dundrade förbi de övriga stotopparna som förvisso var mer än klädsamt klena, men ingen skugga ska falla över Dixie Brick som slog topparna utan att ens ha en miljon på kontot.

Klass I-försöket var vidöppet på förhand, men Adrian Kolgjini hade en hållbar lösning bakom Lars I Nilsson-tränade Sweetman (e. Gift Kronos) som sändes till tät.
Över sista bortre långsidan satte Oskar Kylin Blom så pass tuff press med favoriten Morotai Degato (e. Maharajah) att man kunde börja leka med tanken att Sweetman skulle få svårt att hålla emot.

Över spurtrakan var det dock raka motsatsen; när 200 meter återstod fick Sweetman betydande längder och höll stången utan problem.

Conrad Lugauer gjorde allt rätt varje millimeter av Silverfinalen. Night Brodde (e. Up and Quick) laddades upp i rygg på frontande Zio Tom Jet (e. Maharajah), slank ut i andra utvändigt 250 meter före mål och fick chansen invändigt sista 75 meterna. Det räckte för att slå av Algot Zonett (e. Maharajah) steget före mål och därmed vann Night Brodde i sitt sista silverframträdande. Hädanefter är det Gulddivisonen som gäller för sexåringen!

Tre andra toppar

1 Det står alltjämt skrivit i stjärnorna hur bra Johan Untersteiners Demon Ima (e. Maharajah) är, men att det är en plusvariant modell större råder ingen tvekan om.
När han höll ut enda riktiga hotet Power Blaster (e. Conway Hall) från start och kunde överta ledningen av Jori Boko (e. Yankee Glide) uteblev all dramatik och Demon Ima kunde jogga ifrån till seger i klass II-finalen. Han passerade klass I därtill i och med segern och står nu inne i Bronsdivisionen om Johan Untersteiner ska fortsätta matcha hästen i STL-sammanhang. Där blir det säkert tydligare besked på hur bra hästen är.

Demon Ima och Johan Untersteiner. Foto: Adam Ström/stalltz.se

2Det är sällan man ser en häst se så fräsig ut över upploppet i en februari-start som Gardner Shaw gjorde då han vann finalen av Bronsdivisionen. Jörgen Westholms Ready Cash-son fick full anfallsorder 650 meter före mål från tredje utvändigt och behövde bara 300 meter på sig för att runda ledaren Payet D.E. (e. Main Wise As).

Örjan Kihlström måste haft hög mysfaktor då han bekantade sig med hästen för första gången och tillbakalutad lämnade konkurrenterna.

Gardner Shaw och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/Stalltz.se

3 När såväl Nouba Mom (e. Ready Cash) som Essie Gonzales (e. Muscles Yankee) kastade sig i galopp direkt från start i Diamantstofinalen var det klar fördel för Alhambra Mail (e. Nad Al Sheba). Carl Johan Jepson lämnade inget åt slumpen utan tog dödens mitt i loppet, pressade sig till tät i slutkurvan och ryckte 400 meter före mål. Med 220.000 kronor in på kontot klev nu Magnus Dahléns italienskfödda sto över en miljon kronor intjänat.

Alhambra Mail och Carl Johan Jepson. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Fokustema
Krönika
Läs senare

Leverans i alla lägen

Han levererar på skor och han levererar utan.
Han levererar på sommaren och han levererar på vintern.
Giuseppe Lubranos evighetsmaskin Pacific Face skrev nästa kapitel i sagan om sig själv då han bärgade karriärens första Gulddivisionsvinst.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Pacific Face och Giuseppe Lubrano vann Gulddivisionen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Pacific Face och Giuseppe Lubrano vann Gulddivisionen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Och nej… det var inte direkt fjärde invändigt, perfekt klaff i slutkurvan och lucka 125 kvar som gällde utan precis raka motsatsen.

En tredjetagg i tredjespår, avancemang fram till dödens, tuff press på ledaren Slide So Easy (e. Quite Easy U.S.) och så grepp om loppet i slutkurvan.
En 1.10-speed i 500 meter fanns inbakad i det paketet och ingen hade klagat om Pacific Face dragit sig ur sista 100 meterna, men nu valde han raka motsatsen.

Thunder Peak (e. Quatre Juillet) och Nadal Broline (e. Yankee Glide) fick jaga bäst de ville. Åt Pacific Face (e. Igor November) kunde de ingenting göra utan hästen var helt klart bäst i högsta klassen denna lördag.

Inför Sylvesterloppet på Axevalla under Nyårsafton hade jag farhågor kring hästen. Från loppen i Paris under senhösten hade han gott lottlös och även om Pacific Face är en ruskig hårding har vi tidigare sett tuffa hästar som tappat lust och kraft på ålderns höst efter en utflykt söderöver.

Pacific Face är dock ingen vanlig häst. Han tycks hantera det mesta – för att inte säga allt – och ta nya steg hela tiden.

Har nioåringen med det säregna rörelsemönstret rentav två-tre fina säsonger till i kroppen? Det går faktiskt inte att att utesluta!

Avlade maiden på STL

På tal om säreget rörelsemönster… Den tyskfödde gästen Emilion (e. Sam Bourbon) spelades till klar favorit i bronsförsöket, men värmde bedrövligt och hade felat dubbelt innan hästarna hunnit springa 600 meter.

Segern gick istället till Jerry Riordans nyförvärv Cargo Door (e. Gigant Neo) som inte hade några problem med att dansa med skor på hovarna.

Att få vänta tills 42:a starten innan man avlägger sitt maiden är inte det vanligaste och än mer ovanligt är det givetvis att man gör det i STL-sammanhang!
Så var dock fallet för Taxi Out (e. Scarlet Knight) som plötsligt satt i tät i klass I-försöket när Dream Cash (e. Ready Cash) försökte springa ifrån sig själv på ett sätt som slutade med galopp 1.400 meter före mål.

Det tog emot sista 100 meterna, men Taxi Out höll stången och fixade ännu en V75-seger denna vinter för succémannen Ola Karlsson.

Tre toppar i övrigt:

 1. Att startögonblicket skulle bli avgörande i Silverdivisionen var de flesta överens om på förhand. När Night Brodde (e. Up and Quick) gick som en klocka från det snäva fjärdespåret och dök till tät hade han skaffat sig ett försprång gentemot favoriten Kennedy (e. Joke Face) som det i princip varje efterföljande meter syntes skulle bli omöjlig att jaga ikapp. Night Brodde såg så där läcker ut hela loppet som han gör när han har sin dag och Conrad Lugauer lade därtill upp det taktiska perfekt. Rycket kom vid ingången av slutkurvan och tolvårige Felix V.M. (e. Up Front Larry) blev närmast sörjande på behörigt avstånd.
 2. Fakta

  V75-RESULTAT 16 JANUARI

  Rätt rad: 4-11-7-12-5-6-5

  Utdelning 7 rätt: 18.439.603 kr (3,01 st)
  Utdelning 6 rätt: 23.376 kr
  Utdelning 5 rätt: 1.151 kr

  Omsättning: 120.725.472 kr

  Expandera
  Alhambra Mail (e. Nad Al Sheba) stod hårt inne i Diamantstoförsöket, men det spelade ingen roll. Inte heller det faktum att hon fick trava utvändigt om ledarinnan Velegance (e. Scarlet Knight) kunde påverka Magnus Dahléns sto. Fortsätter Alhambra Mail att tävla såhär jämnt och ta små steg konstant är hon en häst för Stoeliten framledes.
 3. Med två strukna hästar och fyra galopper i första kurvan så utgjordes fältet i Klass II-försöket av blott sex hästar. När andrahandsfavoriten Behind Bars (e. Maharajah) därtill kastade sig i galopp in mot upploppet låg skrällen mot lut och den stavades Glimma Blixten (e. One too Many), tränad av Kalmaramatören Sven-Erik Andersson. Från andra utvändigt spurtade sexåringen ner fältet med lätthet i karriärens 41:a start. Backar vi bandet ett och ett halvt år och ser över en halvårsperiod blev hästen faktiskt diskvalificerad i sju av 13 starter så här har tränaren Anderssons gjort ett finfint jobb som fått honom från botten till att vinna inom STL.
  Jörgen Sjunnesson körde Glimma Blixten liksom Taxi Out och hans dubbel låg i allra högsta grad till grund för tre (3,01!) system belönades med 18.439.603 kronor för de som prickade in alla sju vinnare.