Fokustema
Krönika
Läs senare

”En havsörn i en konsumkasse”

Ett år har gått sedan spelmarknaden omreglerades i Sverige och Svensk Travsport har inte lyckats ingå avtal med något annat spelbolag av värde än egenägda (91 procent) ATG.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Ett misslyckande förstås, men så tycks också ST vara väldigt noga med att till varje pris hålla ihop den så kallade travfamiljen med ATG som primus motor. Det var skillnad för några år sedan när Svensk Travsports ordförande glatt delade scen under politikerveckan i Visby med det då i svenska ögon olicensierade spelbolaget Unibets företrädare.

Nu tycks däremot Svensk Travsport vara tillbaka på ruta ett och har övergått till att bli en monopolkramare av oförståelig sort. Alla medel verkar vara tillåtna att tas i anspråk för att landets travbanor ska rätta in sig i ledet och sluta upp bakom ST:s synsätt om vilka licensierade aktörer (läs ATG) inom spelbranschen som får nyttjas som samarbetspartner.

Lite förenklat; gör inte landets travbanor som ”pappa” ST säger så blir det inga slantar till jul. Detta kan utläsas i det treåriga avtal som Svensk Travsport skickade ut till travbanornas ordförande/styrelse den 18 december ifjol gällande ”marknadsföring och sponsring” för påskrift senast den 17 januari i år.

Vid en snabb överblick ser avtalet kanske lite oskuldsfullt ut, men i praktiken är det som att stänga in en havsörn i en konsumkasse.

Avtalsfriheten för banorna begränsas och ersättningsnivån för de anslutna travbanornas sammantagna rättighetsupplåtelser avseende försäljnings-, sponsrings- och marknadsföringsaktiviteter ska beslutas av Svensk Travsports styrelse senast den 20 december varje år under avtalets löptid.

Här ska alltså företrädarna för landets travbanor skriva på ett avtal utan att veta vad ersättningsnivån blir. Vem i hela världen sätter sitt namn på ett sådant papper?

Claes Freidenvall på twitter:

Bold Eagle har blivit morfar sulkysport.se/bold-eagle-har…
@1Didon1 - 29 mar
@1Didon1 - 29 mar
Den störste av dem alla sulkysport.se/den-storste-av…
@1Didon1 - 29 mar
”Massor med växlar kvar” sulkysport.se/massor-med-vax…
@1Didon1 - 28 mar
”Har aldrig varit så bra som nu” sulkysport.se/har-aldrig-var…
@1Didon1 - 28 mar
Fokustema
Krönika
Läs senare

Maktförskjutning i ST

För snart tio år sedan röstades nya stadgar igenom i Svensk Travsport. BAS-organisationernas makt utökades från cirka åtta till 20 procent, men idag är styrkeförhållandet ännu större. Detta kan få avgörande betydelse när det kommer till frågor där kvalificerad majoritet krävs.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

En sådan fråga är den nya och omdiskuterade organisationen i Svensk Travsport. BAS har all möjlighet att blockera förslaget om att travbanorna ska lämna ifrån sig sina egendomar till ett fastighetsbolag där respektive bana får ett inflytande som någorlunda motsvarar vad som respektive travsällskap skjutit in i värde.

– Vi kommer att få en nyckelroll i allt det här och har möjlighet att stoppa beslut, säger Mikael Melefors, ordförande i Travhästägarna.

Kvalificerad majoritet (75 procent av rösterna) används när väsentliga frågor ska avgöras. Idag har travbanorna cirka 76 procent och BAS runt 24 procent av rösterna i Svensk Travsport, men i praktiken förfogar de sju BAS-organisationerna över tre fjärdedelar eftersom det är sällsynt att alla medlemmar kommer på fullmäktigemötena. Därmed har BAS blivit en maktspelare av rang utan att någon tycks ha reflekterat över detta.

BAS-organisationernas röstantal är faktiska i tal och förändras inte över tid, medan travbanornas röster är relaterade till antalet tävlingsdagar som arrangeras. Om banornas tävlingsdagar blir färre reduceras röstantalet automatiskt och på så sätt minskar banornas makt. Och tävlingsdagarna har också blivit färre i Svensk Travsport den senaste tioårsperioden.

Hade Svensk Travsports styrelse varit vaken så skulle den förstås sett till att antalet röster för BAS krymps på samma sätt som det innebär för landets travsällskap, vilket inte skett.

Detta är allvarligt att Svensk Travsports styrelse försummat och inte tillvaratagit sina medlemmars intressen – landets travbanor – i en sådan essentiell fråga. En sovande ST-styrelse har bäddat för att BAS fått makt över beslut som de inte har haft möjlighet till tidigare och som heller aldrig varit avsikten.

Självklart skulle BAS fått möjlighet att påverka sin egen situation precis som det anstår landets travbanor och inte som nu sitta i orubbat bo!

Hur kunde detta få ske?

Claes Freidenvall på twitter:

Bold Eagle har blivit morfar sulkysport.se/bold-eagle-har…
@1Didon1 - 29 mar
@1Didon1 - 29 mar
Den störste av dem alla sulkysport.se/den-storste-av…
@1Didon1 - 29 mar
”Massor med växlar kvar” sulkysport.se/massor-med-vax…
@1Didon1 - 28 mar
”Har aldrig varit så bra som nu” sulkysport.se/har-aldrig-var…
@1Didon1 - 28 mar
Fokustema
Krönika
Läs senare

”En jobbig dag, men livet går vidare”

De riktiga sportsliga karamellerna uteblev, men det var väl inte heller att vänta när Bergsåker hoppade in som reservbana för Momarken? Omsättningen – med hjälp av jackpot! – var det dock inget fel på och det rullade in närmare 125 miljoner på V75-spelet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Vid motsvarande omgång ifjol på Momarken landade V75-omsättningen på drygt 90 miljoner, alltså nästan 35 miljoner upp i år…

Fakta

V75 Bergsåker

Rätt V75-rad:

6-1-6-13-9-1-14

Utdelning:

Sju rätt: 21.798 kr
Sex rätt: 164 kr
Fem rätt: 21 kr

Omsättning: 124.828.981 kr.

Expandera

En av godbitarna som bjöds på var Daniel Wäjerstens Merritt (e. Super Photo Kosmos) i ett sprinterlopp. På sista bortre långsidan lämnade Wäjersten och Merritt tredje utvändigt och tog sats ute i tredjespår. Det spelade dock mindre roll och Super Photo Kosmos-sonen klev enkelt förbi ledande Gordon Mearas på upploppet och höll också säkert ifrån sig Captain My Captain som sniffat i rygg.

– Merritt snubblade 700 kvar och var nära att ta några galoppsteg och jag fick nästan hjärtat i halsgropen. Hästen är ärlig, imponerar och utvecklas hela tiden. Vi fick gå utan rygg sista 700 meterna och han vinner på en 1.12-tid ute i spåren. Man kan inte annat än att vara riktigt stolt över honom, sade Daniel Wäjersten.

Man kan inte annat än att vara riktigt stolt över honom

För Daniel Wäjersten har dock travlivet varit lite upp och ner det senaste dygnet.

– Det var en jobbig dag igår, men livet går vidare.

Tre hästar lämnade nämligen Daniel Wäjerstens stall och däribland Margareta-vinnaren Musett af Djupmyra.

Kallblodet Fylking (e. Järvsöviking) svarade också för en stark insats när han vann från 20 meters tillägg för Oskar Kylin-Blom.

– Två gånger har jag kört honom tidigare och varit trea vid båda tillfällena. Det är en häst som jag gillar och som gått bra varje gång. En otroligt fin häst att köra och idag blev det så bra det kunde bli, sade Oskar Kylin-Blom, och fortsatte:

– Lite orolig var jag när det såg ut som jag skulle få dödens en bit, men jag var nöjd att Uffe (Ohlsson) gick ut, även om jag var lite velig när Robert (Skoglund) kom om jag skulle sitta kvar eller styra på… Inte minst när vi pratade innan loppet om att vi skulle göra en ”Svanstedt-are” och rycka alla skor och alla skydd. Då måste man väl sända också? Jag blev aldrig orolig någon gång utan satt mest och höll i för att det inte skulle bli galopp. Huvan drog jag 100 kvar, men jag hade nog vunnit i alla fall.

Göra en Svanstedt-are och rycka alla skor och skydd

Tränaren Kin Backman, med förflutet som hästskötare hos Stig H Johansson med The Big Apple, gladdes efter segern:

– Det är hur fantastiskt som helst. Jag hade mamman också och flera av Svartegullas avkommor.

Fjärde svenska rekordet under sadel kunde Wilda Fille (e. Bork Odin) räkna in när den nioårige valacken vann ett sprinterlopp med bil. Tillsammans med Emilia Leo kunde Jan-Olov Perssons travare notera 1.23,9a/1.640 meter, vilket var två tiondelar snabbare än Odin Tabacs tidigare rekord för sexåriga och äldre hingstar/valacker.

Readly Express har öppnat piggt som avelshingst. Av hans sex svenskfödda avkommor som varit ute och tävlat har fem vunnit lopp. Den senaste Cook Island (u. Rarotonga e. Chocolatier) på Bergsåker i ett treåringslopp för ston. Hon debuterade för Peter Eriksson och efter ha släppt ledningen under press efter 500 meter kunde stoet spurta till vinst på 1.16,8/2.140 meter.

– Jag tränade mamman och när jag fick chansen att leasa Cook Island delade jag upp henne i 20 andelar, sade Peter Eriksson.

Förutom Cook Island har Certainly, Rossi Garline, Tilda Express och Revelation vunnit lopp. Den sistnämnda vann för övrigt Svensk Uppfödningslöpning ifjol och utsågs till ”Årets Tvååring”.

Omsättningen på Bergsåker blev drygt 160 miljoner, varav 124.828.981 kronor på V75. I det avslutande loppet med 10.000 kronor i förstapris spelades det för 801.230 kronor. Något av ett rekord för P21-lopp…?

***

1 Merritt (e. Super Photo Kosmos) fick trava utan rygg sista 700 meterna, men det spelade mindre roll. Med fyra skor på hovarna rekordsänkte han med nio tiondelar till 1.12,2a/1.640 meter.

***

2 Förvisso blev det inte mycket till lopp sedan Örjan Kihlström fått trolla bort första rundan efter 1.18,3 med Coogan (e. Donato Hanover), men den sexårige valacken gick ifrån på ett helläckert sätt efter ha travat strax under 1.12 sista kilometern. Daniel Redéns travare är obesegrad efter två starter i år och kom hem på 1.15,0/2.140 meter.

***

3 Fyra svenska rekord inger respekt och nu slog Wilda Fille (e. Bork Odin) till med 1.23,9a/1.640 meter i ett montélopp för kallblod och som vanligt var det Emilia Leo som satt i segersadeln.

Claes Freidenvall på twitter:

Bold Eagle har blivit morfar sulkysport.se/bold-eagle-har…
@1Didon1 - 29 mar
@1Didon1 - 29 mar
Den störste av dem alla sulkysport.se/den-storste-av…
@1Didon1 - 29 mar
”Massor med växlar kvar” sulkysport.se/massor-med-vax…
@1Didon1 - 28 mar
”Har aldrig varit så bra som nu” sulkysport.se/har-aldrig-var…
@1Didon1 - 28 mar
Fokustema
Krönika
Läs senare

Vad händer med Elitloppet?

Blir det något Elitlopp i år? Vilka hästar deltar? De frågorna ställer sig många idag. Än så länge är alla dörrar öppna från Solvallas sida och det känns som en rimlig hållning – i alla fall i dagsläget.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dimitria och Léopold Verroken vann Elitloppet 1976 – det Elitlopp som länge låg i farozonen för att köras. Foto: stalltz.se
Dimitria och Léopold Verroken vann Elitloppet 1976 – det Elitlopp som länge låg i farozonen för att köras. Foto: stalltz.se

Elitloppet har körts sedan 1952 utan något avbrott, men vid ett tillfälle var det nära att löpningen fick ställas in av flera olika anledningar.

Daglfing-banan i München hade bestämt sig för att köra sitt storlopp – Preis der Besten – med ett högre förstapris och exakt samma dag som Elitloppet skulle hållas 1976.

Inte nog med det! Några veckor senare kom nästa kalldusch! Solvallas hårt pressade finanser gjorde sig påmind och banans ekonomichef hade räknat ut att Elitloppet skulle kosta runt en kvarts miljon kronor. Styrelsen i Stockholms Travsällskap ansåg att det inte fanns tillräckligt med ekonomiska muskler för att genomföra sin prestigelöpning utan fastslog att Elitloppet 1976 inte skulle köras!

Ett sådant beslut ville inte STC:s ordförande Gösta Valentin höra talas om. Han klargjorde tydligt:

– Jag garanterar att Elitloppet skall köras, även om Solvallas ekonomi skulle vara sådan att hinder förelåg. Landets övriga travbanor ställer sig nämligen solidariska med Elitloppet i dess egenskap av hela landets stora lopp. De pengar som behövs ska ställas till förfogande.

På den tiden var förhållandet mellan STC och Solvalla inte det allra bästa. Stockholms Travsällskaps ordförande Tage Jakobsson ville inte ta emot några ”allmoser” från högre ort och vägrade befatta sig med en i sportens anda utlovad kvarts miljon till Elitloppet. Bakgrunden var det faktum att Tage Jakobsson ansåg att Solvalla var missgynnad av ATG. Känns tongångarna igen?

Nu blev Elitloppet av trots allt och fransyskan Dimitria och Léopold Verroken tog hem finalen före Stig H Johansson och Duke Iran, vilka ledde till meterna före mål.

Några år tidigare – året var 1972 – hade Solvalla tre riktiga storfräsare på gång från USA. Intresse hade visats från Hambletonian-vinnaren Speedy Crown, första dollarmiljonärskan Fresh Yankee och USA-ettan Dayan, men på grund av en hjärnvirus-epizooti – härjade i USA 1971 – skärptes de veterinära restriktionerna ytterligare under våren 1972 och hästar från andra sidan Atlanten fick helt enkelt reseförbud.

I år finns det flera högaktuella hästar från Nordamerika av mycket hög klass – Atlanta, Gimpanzee och Manchego – som tidigare kunde tänka sig att göra resan över till Europa och Elitloppet. Som det ser ut idag med corona-virusets spridning är det ytterst osäkert att det blir några USA-gäster på Solvalla överhuvudtaget.

Vart Elitloppet 2020 tar vägen är idag en helt öppen fråga. Vi kan bara hoppas på det allra bästa, även om amerikanarna lär utebli…

Claes Freidenvall på twitter:

Bold Eagle har blivit morfar sulkysport.se/bold-eagle-har…
@1Didon1 - 29 mar
@1Didon1 - 29 mar
Den störste av dem alla sulkysport.se/den-storste-av…
@1Didon1 - 29 mar
”Massor med växlar kvar” sulkysport.se/massor-med-vax…
@1Didon1 - 28 mar
”Har aldrig varit så bra som nu” sulkysport.se/har-aldrig-var…
@1Didon1 - 28 mar