Fokustema
Krönika
Läs senare

”En havsörn i en konsumkasse”

Ett år har gått sedan spelmarknaden omreglerades i Sverige och Svensk Travsport har inte lyckats ingå avtal med något annat spelbolag av värde än egenägda (91 procent) ATG.
Av
Claes Freidenvall

Ett misslyckande förstås, men så tycks också ST vara väldigt noga med att till varje pris hålla ihop den så kallade travfamiljen med ATG som primus motor. Det var skillnad för några år sedan när Svensk Travsports ordförande glatt delade scen under politikerveckan i Visby med det då i svenska ögon olicensierade spelbolaget Unibets företrädare.

Nu tycks däremot Svensk Travsport vara tillbaka på ruta ett och har övergått till att bli en monopolkramare av oförståelig sort. Alla medel verkar vara tillåtna att tas i anspråk för att landets travbanor ska rätta in sig i ledet och sluta upp bakom ST:s synsätt om vilka licensierade aktörer (läs ATG) inom spelbranschen som får nyttjas som samarbetspartner.

Lite förenklat; gör inte landets travbanor som ”pappa” ST säger så blir det inga slantar till jul. Detta kan utläsas i det treåriga avtal som Svensk Travsport skickade ut till travbanornas ordförande/styrelse den 18 december ifjol gällande ”marknadsföring och sponsring” för påskrift senast den 17 januari i år.

Vid en snabb överblick ser avtalet kanske lite oskuldsfullt ut, men i praktiken är det som att stänga in en havsörn i en konsumkasse.

Avtalsfriheten för banorna begränsas och ersättningsnivån för de anslutna travbanornas sammantagna rättighetsupplåtelser avseende försäljnings-, sponsrings- och marknadsföringsaktiviteter ska beslutas av Svensk Travsports styrelse senast den 20 december varje år under avtalets löptid.

Här ska alltså företrädarna för landets travbanor skriva på ett avtal utan att veta vad ersättningsnivån blir. Vem i hela världen sätter sitt namn på ett sådant papper?

Claes Freidenvall på twitter:

Tidiga tankar till V75 sulkysport.se/kronika/tidiga…
@1Didon1 - 27 jan
Ready Cash? – hold my beer… sulkysport.se/kronika/ready-…
@1Didon1 - 27 jan
39.870 var på Vincennes sulkysport.se/39-870-var-pa-…
@1Didon1 - 27 jan
”En seger värd 60 miljoner euro” sulkysport.se/en-seger-vard-…
@1Didon1 - 27 jan
Är Björn Goop nu den främste svenske kusken någonsin? sulkysport.se/kronika/kyliga…
@1Didon1 - 27 jan
Fokustema
Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

1.10-tid och bottenrekord!

Slätstruket sportsligt på Sundbyholm, men vi fick ändå uppleva årets första 1.10-tid på svensk mark sedan Disco Volante tagit sin andra raka guldseger i ett lopp där han fick det mesta serverat på silverfat.
Av
Claes Freidenvall
Nummer tio på vojlocken och en 1.10-tid travade Disco Volante vid seger i Mälarpriset idag. Foto: Martin Langels/ALN
Nummer tio på vojlocken och en 1.10-tid travade Disco Volante vid seger i Mälarpriset idag. Foto: Martin Langels/ALN

Västerboonthenews försvarade innerspåret, öppnade 1.08,0 första 500 meterna och passerade kilometern på 1.09,5 med Snowstorm Hanover på utsidan.

Den sistnämnde stred berömvärt till andraplatsen, men kunde inte stå emot Disco Volante och Ulf Ohlsson på 1.10,6a/1.640 meter.

– Det är en bra tid, men samtidigt går det inte att tro att det är den 25 januari. I stort sett är det en sommarbana som vi tävlar på, sade Ulf Ohlsson.

Nästa start för Disco Volante blir finalen i gulddivisionen på Solvalla den 8 februari.

Fakta

V75 Eskilstuna

Rätt V75-rad:

9-12-10-2-4-2-4

Sju rätt: 1.771.477 kr
Sex rätt: 5.387 kr
Fem rätt: 233 kr
Omsättning: 81.760.513 kr

Expandera

Pengarna rullar in, det går bra nu, konstaterade I’m A Believers tränare Stefan P Pettersson sedan hans egen uppfödning vunnit från femte utvändigt trots att Rapide Cash fått bestämma första rundan på enkla 1.19,5.

Pengarna rullar in, det går bra nu…

Drygt 1.11 sista kilometern visade kronometern för I’m A Believer när hon spurtade till vinst för nyblivne proffstränaren Kenneth Haugstad i ett försök i Diamantstoet.

Uppfödare till en V75-etta är också Anneli Ekman. Imakeyouproud backades loss av Kim Moberg inne på upploppet och fick bra fart under hovarna sista 100 meterna.

Jäklar vad han klippte i, sade Kim Moberg efter skrällvinsten.

Flash Håleryd har förvisso vunnit V75-lopp (E3-Revansch) för sin tidigare tränare Peter Untersteiner, men i Ulf Stenströmers regi tog det tolv starter innan den åttaårige valacken fick sätta pricken över i.

V75-omsättningen var nästan snarlik jämfört med fjolåret – 81,7 mot 81,8 miljoner – sedan Eskilstuna fått skjuta upp V75-starten med 15 minuter på grund av teknikstrul hos ATG. För vilken gång i ordningen vet jag inte, men tyvärr händer det här alltför ofta…

Bara 1.486 personer på plats på Sundbyholmstravet idag. Är det månne bottenrekord för en V75-omgång under en lördag?

***

 

1 När ledaren får bestämma första varvet efter 1.19,5 och avslutar sista kilometern på 1.12,4 ska det förstås inte vara omöjligt att vinna för I’m A Believer (e. Yield Boko) från femte utvändigt. Nu gick det vägen ändå efter en mycket vass avslutning över målrakan.

***

2 Det hör inte till vanligheterna att Disco Volante (e. Scarlet Knight) vinner bakifrån och även om insatsen i sig inte sade så mycket så var hans segertid 1.10,6 snabbast i Sverige i år med sex tiondelar. Snabbast i världen anno 2020 på tusenmetersbana är Home’n Dry (e. Credit Winner) och tidigare i veckan travade Stefan Balazsis uppfödning 1.09,8 på Dover Downs i USA.

***

3 Christoffer Erikssons Ingo (e. Infinitif) var bara bäst från ledningen för Erik Adielsson. På upploppet gick den femårige valacken undan enkelt på 1.14,5/2.140 meter efter ha fått bestämma första varvet på 1.18.

– Lite orolig strax innan vi vände upp och såg att den ena skygglappen trillat ner. Hästen tog kanske i lite mer, men det var kanske också därför vi bland annat kunde hålla ut Rally Hans. När vi kom till varvet och fick lugna ner så mycket kände jag mig ganska trygg sista rundan. Det gick bra fort sista tusen och det var inte så konstigt att inte fler kunde haka på, sade Erik Adielsson.

Claes Freidenvall på twitter:

Tidiga tankar till V75 sulkysport.se/kronika/tidiga…
@1Didon1 - 27 jan
Ready Cash? – hold my beer… sulkysport.se/kronika/ready-…
@1Didon1 - 27 jan
39.870 var på Vincennes sulkysport.se/39-870-var-pa-…
@1Didon1 - 27 jan
”En seger värd 60 miljoner euro” sulkysport.se/en-seger-vard-…
@1Didon1 - 27 jan
Är Björn Goop nu den främste svenske kusken någonsin? sulkysport.se/kronika/kyliga…
@1Didon1 - 27 jan
Fokustema
Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

Väljer Bazire rätt häst?

Tre svensktränade hästar i världens viktigaste lopp för äldre travare i Prix d'Amérique är förstås glädjande, men det känns ändå lite surt att inte någon svenskfödd häst finns med i fältet på söndag.
Av
Claes Freidenvall
Blir Belina Josselyn Jean-Michel Bazires kuskval eller väljer han Davidson du Pont?. Foto Mia Törnberg
Blir Belina Josselyn Jean-Michel Bazires kuskval eller väljer han Davidson du Pont?. Foto Mia Törnberg

Ur ett blågult perspektiv har vi varit bortskämda med framgångar i Prix d’Amérique de senaste åren av hästar tillverkade i Sverige. Ifjol slutade Readly Express trea och året innan segrade Timo Nurmos travare med Björn Goop i sulkyn. Några år tidigare – året var 2014 – toppade Maharajah och Örjan Kihlström.

Att det saknas svenskt stål i Prix d’Amérique i år är förstås inget annat än tillfälligheter. Senast vi stod utan en svensk representant i Prix d’Amérique är så långt tillbaka i tiden som 1989.

Stefan Melanders Milligan’s School gör debut i Prix d’Amérique, Daniel Redéns Propulsion är med för fjärde gången efter serien 4-3-5 och Jerry Riordans Ringostarr Treb gör sitt andra framträdande efter ha slutat sjua 2018.

Att någon av de svensktränade hästarna skulle kunna vara med och slåss om segern i Prix d’Amérique har jag svårt att se – de får med största sannolikhet sikta in sig på att tjäna pengar i första hand. Allt annat vore en överraskning…

För många är femårige Face Time Bourbon favoriten i årets upplaga av Prix d’Amérique. Personligen håller jag Davidson du Pont som strået vassare även om han fick stryk av sin stallkamrat Belina Josselyn i genrepet – Prix de Belgique – efter en mycket vass finish.

Belina Josselyn vaknade till liv i elfte timmen och fjolårets Prix d’Amérique-vinnare har haft väldigt svårt att hitta formen innan hon vann Prix de Belgique i övertygande stil på nytt löpningsrekord.

På torsdag ska Bazire ta beslutet vilken häst han väljer att köra i Prix d’Amérique och att valet inte är enkelt är förståeligt. Frågan är om Bazire kommer välja rätt?

Rekord? Nej!

I årets upplaga av Prix d’Amérique kan det bli sju ston som startar. Rekord? Nej! För nio år sedan deltog åtta ston i Prix d’Amérique och då lyckades Olga du Biwetz bäst med en tredjeplats.

När det gäller vinster för ston i Prix d’Amérique har det varit tunt på den här sidan om 2000. Innan Belina Josselyns seger får vi gå tillbaka 1999 då Jimmy Takters supersto Moni Maker vann med Jean-Michel Bazire i sulkyn.

Prix d’Amérique har körts sedan 1920 och samtliga upplagor utom tre – 1922, 1923 och 1925 – har det funnits sto på startlinjen. Totalt har 17 ston vunnit 24 Prix d’Amérique, varav två – Roquepine och Uranie – har tre segrar vardera.

Sju gånger har det blivit dubbelseger för ston och senast 1999 när Moni Maker vann före Per-Olof Petterssons Lovely Godiva. Ett svenskfött sto i Prix d’Amérique var det länge sedan vi såg starta – senast ut var Hilda Zonett 2005 med en fjärdeplats.

Det är inte för inte som Prix d’Amérique kallas för världens tuffaste lopp. Att vinna är svårt, att delta är inte heller så enkelt…

Fakta

Ston i Prix d'Amérique i siffror:

24 vinster:

 • Uranie 1926, 1927, 1928
 • Amazone B 1930, 1933
 • Neulisse 1942
 • Nebuleuse V 1943
 • Cancanniere 1952
 • Gelinotte 1956, 1957
 • Masina 1961
 • Newstar 1962
 • Ozo 1963, 1965
 • Roquepine 1966, 1967, 1968
 • Delmonica Hanover 1974
 • Quelia Gede 1989
 • Queen L. 1993
 • Ina Scot 1995
 • Dryade des Bois 1998
 • Moni Maker 1999
 • Belina Josselyn 2019

7 dubbelsegrar:

 • 1930: Amazone B – Uranie
 • 1956: Gelinotte – Hortensia VII
 • 1962: Newstar – Masina
 • 1965: Ozo – Elaine Rodney
 • 1966: Roquepine – Elma
 • 1995: Ina Scot – Vourasie
 • 1999: Moni Maker – Lovely Godiva

Ston med flest segrar:

3 vinster:

 • Uranie – 1926, 1927, 1928
 • Roquepine – 1966, 1967, 1968

2 vinster:

 • Amazone B – 1930, 1933
 • Gelinotte – 1956, 1957
 • Ozo – 1963, 1965

Flest antal startande ston:

2011: 8 (Lana del Rio, Nouba du Saptel, Nuit Torride, Oasis Gede, Olga du Biwetz, Premiere Steed, Private Love och Quarla)
1975: 7 (Armenie, Catharina, Champenoise, Clissa, Dimitria, Edomerica och Veronique R)

Fotnot: vid tio tillfällen har det funnits sex ston med i Prix d’Amérique: 1955, 1962, 1965, 1971, 1973, 1974, 1977, 1995, 2007 och 2010.

Flest starter av ston:

6 starter:

 • Amazone B – 1 (1930), 2 (1931), 5 (1932), 1 (1933), 0 (1934), 5 (1935).
 • Une de Mai – 2 (1969), 0 (1970), 3 (1971), 0 (1972), 4 (1973), 4 (1974)

Svenska stosegrar:

 • 1993: Queen L. – Stig H Johansson
 • 1995: Ina Scot – Helen A Johansson (Kjell P Dahlström)

Svenskfödda ston som deltagit i Prix d’Amérique:

 • 1953: Frances Bulwark (0)
 • 1954: Frances Bulwark (2)
 • 1955: Frances Bulwark (5)
 • 1958: Smaragd (0)
 • 1979: Charme Asserdal (0), Grande Frances (0)
 • 1980: Grande Frances (0)
 • 1992: Queen L. (3)
 • 1993: Queen L. (1)
 • 1994: Queen L. (3)
 • 1995: Ina Scot (1), Queen L. (0)
 • 1996: Ina Scot (4)
 • 1997: Lovely Godiva (d)
 • 1998: Lovely Godiva (0)
 • 1999: Lovely Godiva (2)
 • 2000: Fridhems Ambra (0), Krossed Out (0)
 • 2003: Hilda Zonett (0)
 • 2004: Hilda Zonett (0)
 • 2005: Hilda Zonett (4)
Expandera

Claes Freidenvall på twitter:

Tidiga tankar till V75 sulkysport.se/kronika/tidiga…
@1Didon1 - 27 jan
Ready Cash? – hold my beer… sulkysport.se/kronika/ready-…
@1Didon1 - 27 jan
39.870 var på Vincennes sulkysport.se/39-870-var-pa-…
@1Didon1 - 27 jan
”En seger värd 60 miljoner euro” sulkysport.se/en-seger-vard-…
@1Didon1 - 27 jan
Är Björn Goop nu den främste svenske kusken någonsin? sulkysport.se/kronika/kyliga…
@1Didon1 - 27 jan
Fokustema
Krönika
Läs senare

Fortsätter Solvalla dansa efter maktens pipa?

Sörmlands Travsällskap har satt ner foten – frågan är vad Stockholms Travsällskap gör? Solvalla är nämligen den bana som förlorar allra mest på att underteckna ”marknadsförings- och sponsringsavtalet” med Svensk Travsport. Ett avtal där avtalsfriheten begränsas å det grövsta.
Av
Claes Freidenvall
Sörmlands Travsällskap säger nej till ST-avtalet. Vad gör Stockholms Travsällskap? Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sörmlands Travsällskap säger nej till ST-avtalet. Vad gör Stockholms Travsällskap? Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Kommer de banor som inte fortsatt dansar efter maktens pipa bestraffas om de inte skriver på det treåriga avtalet som skickades ut från Svensk Travsport dagarna innan julafton 2019?

Frågan är berättigad även om själva avtalet inte ser ut att innehålla någon skyldighet för landets travsällskap att ingå en överenskommelse. I så fall innebär det att Svensk Travsport (läs ATG) inte har någon möjlighet att tukta de banor som inte vackert ställer in sig i ledet?

Om detta ändå skulle ske, är det ett konkurrensrättsligt brott mot Konkurrenslagen (kapitel 2: paragraf 7) eftersom Svensk Travsport är ett marknadsdominerande företag.

Texten är hämtad från Konkurrensverkets hemsida.

Inte heller går det att utesluta travsällskap som inte vill ingå avtalet enligt Föreningslagen (Kapitel 3, paragraf 1) eftersom den torde gälla ideella föreningar. Då kan det knappast vara möjligt att tillgripa uteslutning vid vägran att underteckna avtalet.

Frågan är nu hur Stockholms Travsällskap går tillväga? Kommer styrelsen att följa Sörmlands Travsällskaps exempel eller låter den fortsatt lägga banans allt osäkrare framtid i händerna på ATG och Svensk Travsport?

På det sätt som Solvalla tilltufsats under senare år av ATG och Svensk Travsport, när det bland annat gäller placering av tävlingsdagar, är det ett under att inte någon reagerat kraftfullt från Stockholms Travsällskaps styrelse eller ledning. Inte ens när prispengarna i år sänks i inledningsskedet med runt 20 miljoner höjs det några röster, inte ens ett litet pip…

En mer andefattig styrelse än den som idag huserar på Solvalla har jag – knappast någon annan heller – sett maken till tidigare. Man kan ju tycka att det borde finnas ett visst mått av engagemang, inte minst från Stockholms Travsällskaps ordförande. Varför tar man i så fall på sig ett sådant uppdrag? Är det pole position vid grytorna som lockar?

Solvalla, en gång i tiden en stolt nationalarena och uppskattad som få av världens travfolk, för en alltmer anonym och tynande tillvaro. Är det något som banan lyckats med under senare år, är det sorgligt nog detta. Hur kunde det bli så här?

”En havsörn i en konsumkasse”

Sundbyholm vägrar skriva på ST-avtal

Claes Freidenvall på twitter:

Tidiga tankar till V75 sulkysport.se/kronika/tidiga…
@1Didon1 - 27 jan
Ready Cash? – hold my beer… sulkysport.se/kronika/ready-…
@1Didon1 - 27 jan
39.870 var på Vincennes sulkysport.se/39-870-var-pa-…
@1Didon1 - 27 jan
”En seger värd 60 miljoner euro” sulkysport.se/en-seger-vard-…
@1Didon1 - 27 jan
Är Björn Goop nu den främste svenske kusken någonsin? sulkysport.se/kronika/kyliga…
@1Didon1 - 27 jan