Aktiebolaget Trav och Galopp (ATG) registrerades den 9 maj 1973 och det är alltså 50 år sedan bolaget bildades, men något jubileum har vi ännu inte sett röken av. Ett halvt decennium är trots allt en aktningsvärd ålder…
Bakgrunden till bildandet av ATG är att galoppen hade allvarliga ekonomiska problem, men det skulle också visa sig att det inte var mycket bättre ställt hos travsporten. Överdirektör Bengt Resare fick uppdraget av dåvarande jordbruksminister Ingemund Bengtsson den 14 maj 1971. Sportens förhållande skulle analyseras och åtgärder skulle föreslås för att trygga galoppens fortsatta existens.
Senare samma i år i december utökades Resares uppdrag till travsporten, vars ekonomi snabbt var på väg att falla sönder i bitar. Enligt direktiven skulle möjligheter övervägas till en gemensam organisation för totalisatorverksamhet för de båda sporterna. Mindre än ett år senare – den 27 november 1972 – presenterades utredningen ”Trav och Galoppsport i Sverige” (Ds Jo 1972:8).
Utredningen är intressant att läsa med dagens ögon och redan då konstaterades, ”att till stor del hade det negativa ekonomiska utfallet måst bäras i hästägarledet. Snabbt fastslogs att det var nödvändigt att lägga fram förslag som innebar ytterligare medel till sporten – i annat fall ansåg utredningen att svensk hästsport mycket snabbt skulle kunna genomgå en allvarlig kris.
Bengt Resare föreslog att statens inflytande skulle ske genom att utse tre ledamöter, varav en ordförande, i en styrelse om sju personer. Travet skulle representeras av tre personer och en ledamot skulle komma från galoppen. Förslaget reviderades och staten krävde ett längre gående inflytande än vad utredningen förslagit. Till slut blev det åtta styrelseledamöter, varav fyra från staten inkluvsive ordförande med utslagsröst. Därmed var sportens företrädare i underläge…
Nyligen berättade ST:s ordförande Anders Källström i Sulkysport, att den statliga rollen kan komma reduceras rejält redan nästa år och där bolagets ägare – Svensk Travsport och Svensk Galopp – får ett tydligt inflytande.
Inte en dag för sent och inte heller är det för sent att fira ATG. Det återstår trots allt några veckor innan vi skriver 2024…