Fokustema
Krönika
Läs senare

Flytta Guld – till onsdagar

Det är mycket surr om att de tunt beklädda gulddivisionerna med svag bredd är ett problem för V75-spelet vintertid.
Kanske är det lika bra att ta bort dem helt från lördagarna?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Hade Emil Persson fått bestämma hade Lionel tävlat i onsdags istället för i morgon. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport
Hade Emil Persson fått bestämma hade Lionel tävlat i onsdags istället för i morgon. Foto: Jeannie Karlsson/Sulkysport

Gulddivisionen vintertid har alltid varit ett ”problem” så långt tillbaka som jag kan minnas. Ett problem så till vida att det antingen varit få deltagare eller så har bredden varit så svag att blott ett fåtal (två-tre, max) hästar har känts som rimliga segerkandidater.

För tant Agda och Harry Boy-spelarna är det helt ointressant och på intet vis något som kväver spelsuget, men för de – låt oss kalla det för mer seriösa – spelarna så anses det vara nattsvart. Risken att utdelningen blir låg ökar fullt naturligt och kan bidra till att vissa väljer att stå över spel helt.

Hur ska vi göra då? Snabbloppshästarna måste väl få tävla de också om bra pengar? Självklart ska de kunna göra det, men jag tycker det är fel att de som i morgon ska placeras inom lördagens V4-spel, innan V75:an tar vid. Det går att argumentera för att de loppen likväl tv-sänds och uppmärksammas, men det blir inte alls på samma sätt som om de ligger i huvudspelformen.

Inte sällan höjs röster för att guldhästarna ska få jaga från tillägg på till exempel klass I eller bronshästar, men är det verkligen rätt väg att gå? Att runda fält i dagens travsport är allt annat än enkelt och inte alltid så motiverande för en åttaåring som sprungit på sig fem miljoner och med rätta börjar bli lite bekväm.
Skulle det inte bara riskera att ytterligare tiotalet guldhästar exporteras till Finland varje år?

Onsdagshästar

Nej, fortsätt med gulddivisionen lika frekvent som nu, men skicka ut försöksloppen på onsdagarna istället och låt dem finnas med inom V86-spelet. Det oändliga V86-spelet avskräcks inte av några megalampor mellan varven, det är svårt nog ändå och samtidigt får våra ”vinterguldstjärnor” plats i rampljuset utan att det ska behöva störa något.

Kanske kan det rentav ge V86-omsättningen en boost? För den som står i valet och kvalet om den ska attackera onsdagsomgången kanske det känns tryggt att börja med att luta sig mot en Nadal Broline, On Track Piraten eller Lionel i V86-inledningen?

Fokustema
Krönika
Läs senare

En ny generation tar över

Det är ingen nyhet – det är mer ett konstaterande.
En ny generation travtränare och kuskar är på väg att ta över den stora scenen.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Håkan Skoglund-tränade Heading Reference och Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Håkan Skoglund-tränade Heading Reference och Daniel Wäjersten. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Daniel Wäjersten. André Eklundh. Johan Untersteiner. Oskar J Andersson. Ingen av dem har passerat 40 årsgränsen, men bedriver samtliga stora och framgångsrika rörelser som det känns som det går lite bättre för hela tiden.

Ta Wäjersten som exempel. Nu var han ”bara” kusk bakom Håkan Skoglunds Heading Reference (e. Scarlet Knight), men bedriver som 30-åring ett stall med 70 hästar varav flera hävdar sig i STL-sammanhang.

Det är inte så att de stått med plakat de här killarna (och tjejerna) utan det bara sker. Undan för undan smyger de sig närmare, ikapp och förbi.

Heading Reference var väl värd sin seger i silverfinalen. Ett lopp i rygg på Harran Boko (e. Maharajah) var optimalt och det kunde inte löst sig bättre då täthästen galopperade på upploppet. Hur det hade gått om han stått på benen låter jag vara osagt, men det är samtidigt oväsentligt att spekulera i. Sporten heter trav och det ska travas. Punkt.

Sjätte raka

Idag var det dags. Idag kom förlusten för Lipstick Tooma (e. S.J.’s Caviar) tänkte jag i min enfald stora delar av Diamantstofinalen. Men… ja, det kunde inte ha varit mer fel. Jag tyckte verkligen inte att hon såg ut som en vinnare under vägen och tyckte det såg kämpigt ut när hon skulle brotta sig fram i tredjespår, men sista 100 meterna blev det inte ens spännande.

Sjätte raka var ett faktum och Daniel Redéns häst passerade samtidigt miljonen intjänat i lag med körande Johan Untersteiner.

Oskar J Anderssons Viscount (e. From Above) ger sig ogärna i ledningen. Sättet han vann klass I-finalen på var riktigt tilltalande och den här hästen kommer åtminstone klara sig i bronsdivisionen också.

Oväntad avslutning

Får oss som följer travsporten extra noga i Västsverige har det inte gått att ta miste om vilka framsteg André Eklundhs verksamhet gör hela tiden. Inom STL-sammanhang har det dock varit lite knaper utdelning, men nu var Uncle Töll (e. Beer Summit) rysligt bra då han vann klass II-finalen från dödens.

Det är lustigt med trav. Mr Clayton J.F. (e. Uptown Yankee) har gnuggat på i bronsdivisionen och gjort bra lopp gång på gång utan att vinna, men nu när det var final så var det dags. Hästen tog faktiskt sin blott fjärde seger i karriärens 40:e start och han gjorde det efter att Per Lennartsson serverat ett perfekt lopp bakom Anything For You. Segertiden 1.11,4a/2.140 meter var riktgt imponerande på en inte alltför snabbsprungen bana.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Bättre än någonsin?

Han har prenumererat på Grupp I-segrar och tillhört elitskiktet under fyra säsonger.
Likväl finns det utrymme för att ställa sig frågan om inte Cyber Lane just nu är bättre än någonsin tidigare?
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Johan Untersteiner hade bestämt sig i lördagens Gulddivisionslopp, det gick inte att ta miste om. Trots åttondespår bakom bilen skickade han iväg Cyber Lane (e. Raja Mirchi) med full kraft vilket var vinstgivande då Snowstorm Hanver (e. Muscle Massive) sin tur tog sig förbi Gigant Invalley (e. Gigant Neo).

Efter 300 meter satt Untersteiner i ledningen, men det hade kostat en 1.08-öppning. Varvet passerades på 1.12 och starka kort som Forfantone Am (e. Muscle Hill), Voltaire Gifont (e. Quaker Jet) och Heavy Sound (e. Ken Warkentin) satt upprepade från andra- ner fjärde utvändigt.

Hästar som man ogärna har tätt inpå sig när upploppet gör entré och det avsåg inte heller Johan Untersteiner att ha.
Rycket kom in mot upploppet, men blev inte den där typen av ryck som gör att man ”råkar vinna” med en längd.
Tvärtom så stack bara Cyber Lane undan med full spänst i steget hela vägen hem till buren. 1.11,1a/2.140 meter hängdes upp som segertid vilket givetvis präglades en smula av det fina vädret i Karlstad, men det var hästen som sprang och inte solen.

Cyber Lane såg ut som en dröm och går en högintressant höst till mötes. Däremot så galopperade Who’s Who (e. Maharajah) oväntat vid ingången av den första kurvan och kördes bara runt fältet.

x

På tal om att starta från spår åtta… Victory’s Club (e. Mago d’Amore) hade en tuff uppgift på pappret i Klass I-försöket och låt oss bara konstatera att den inte blev enklare under resans gång.
Kajsa Frick blev hängandes i tredjespår de första 700 meterna innan hästen kom ner på ledarens utsida.
Trots det var Victory’s Club så tuff att han orkade avgöra och svara Mistelns Napoleon (e. Judge Joe) vassa slutstöt.
Segertiden skrevs till 1.11,1a/1.640 meter och här har hårdsatsande Sagari AB en häst som mycket väl kan vara miljonär inom sex-sju månader.

***

Ulf Stenströmer har slagit fjolårets segerantal för stallet med råge. 2019 blev det 23 fullträffar medan detta år redan har resulterat i 35.
Onsdagens trippel i Örebro följdes upp med att Global Viscount (e. S.J.’s Caviar) vann Unionsstayern i lag med Carl Johan Jepson via vinnarhålet och med full fart över linjen.

***

Jepson fyllde på med en annan häst hämtad från Axevallaregionen. Ulrika Lykke Sörensens Rutger B.L. (e. Juliano Star) höll hela vägen från ledningen i klass II-försöket och stod samtidigt för Sörens största stund på en travbana. Det här var fjärde gången hästen kördes i ledningen; en position varifrån han alltjämt är obesegrad.

***

Farlander Am (e. Lavec Kronos) fortsätter gå från klarhet till klarhet. Johan Svenssons häst fick ingen enkel väg hem i bronsförsöket, men avgjorde likväl på styrka. Femåringen tjänade 61.050 kronor i fjol kontra de 570.500 han är uppe i hittills detta år och här har B-licenshavaren gjort ett jättejobb.

***

Chapuy (e. Quite Easy U.S.) var otroligt stor i nederlaget i silverdivisionen där han öppnade i 1.05-tempo (!), men fick slutligen ge sig mot Rushmore Face (e. Joke Face). Adrian Kolgjinis häst vann på lysande 1.09,5a/1.640 meter, men det var inga mil ifrån att segern gick upp i rök. Steget efter mål blev det nämligen galopp och måldomarnämnden tog en extra titt över vilken gångart Rushmore Face hade över målpassagen.

***

Avslutningsvis. Hur många gånger tänkte Du på att det var Unionstrav? Infann sig landskampsstämningen?
Nej, den fest som Unionstravet var inledningsvis känns faktiskt som bortblåst på själva ovalen, men jag har inte patenterad lösning på problemet.

Ja, om det nu är ett problem?
Kanske är det bara att konstatera att det svenska materialet är så pass mycket bättre på varmblodssidan att det inte ens blir match längre.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Varför kör Jägersro trippeltrav?

Storbanorna har gått i taket för förlorade tävlingsdagar 2021.
Jag förstår deras reaktion, men tycker samtidigt att de måste rannsaka sig själva.
Ett färskt exempel på dålig tävlingsplanering ser vi redan till helgen...
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Jag sitter nämligen här och funderar på varför Jägersro envisas med att köra trippeltrav under derbyhelgen? Vad är egentligen syftet med fredagstävlingarna med tanke på hur intresset från de aktiva sett ut under flera års tid?

Vi pratar alltså om ett trippeltrav beläget på landets sydligaste travbana, en relativt isolerad bana om vi enbart blickar på den svenska kartan.
Över sundet finns Köpenhamn varifrån det historiskt sett alltid kommit många danska hästar och startat på Jägersro, men under just derbyhelgen klingar det av eftersom danskarna själva arrangerat sin derbyweekend fem-sju dagar innan och likaledes kör trippeltravet. Om det kan man också tycka mycket, men låt oss bara konstatera faktum:

Blott ett av de åtta loppen har lockat fullt startfält

Fakta

PUBLIKSIFFROR DERBYFREDAGEN

2015: 1.132
2016: 1.055
2017: 1.028
2018: 997
2019: 971

Expandera
Hästarna räcker inte till. Det finns ingen som helst möjlighet. Det var tunt anmält i väldigt många lopp på Charlottenlund och till fredagens Jägersrotävlingar detta år är det rekordsvagt intresse.

Blott ett av de åtta loppen har lockat fullt startfält, trots att man kör ett lopp mindre under fredagen än vad man gjorde i fjol då sex av nio lopp var fullsatta.
Backar vi bandet till 2018 var fyra av de nio loppen fullsatta och året dessförinnan – 2017 – kördes tio lopp på fredagen varav fem var fullsatta.

Norrlandslunch

Faktum är att exkluderar vi de mer penningstarka loppen till vilka spelbolaget ATG arrangerar V75-spel den kommande helgen så är enbart tre av de 18 loppen fullsatta. I fem av de 18 loppen är det sex eller sju hästar som kommer till start.

Det här är inget nytt fenomen även om det är mer extremt i år. I fjol var det tolv av de då 19 ”ramloppen” som inte samlade fulla fält och fem av loppen hade åtta eller färre hästar till start.

Fakta

ANTAL HÄSTAR I RAMLOPPEN DERBYHELGEN 2017-2020

2017:
Fredag: 7-12*-12*-9-12*-11-7-11-12*-12*
Lördag: 10*-6-9-11-12*
Söndag: 10-9-8-11-12*

Antal fulla lopp: 8 av 20

2018:

Fredag: 10-7-12*-15*-12*-11-8-12*-8
Lördag: 7-8-10-15*-12*
Söndag: 7-6-12*-10-8

Antal fulla lopp: 7 av 19

2019:

Fredag: 12*-12*-10-12*-12*-12*-11-10-7
Lördag: 5-8-11-15*-11
Söndag: 5-10-8-10-13*

Antal fulla lopp: 7 av 19

2020:

Fredag: 9-10-7-10-9-9-10-12*
Lördag: 8-6-8-15*-7
Söndag: 7-11-7-10-12*

Antal fulla lopp: 3 av 18

*Indikerar att loppet innehöll maximal möjlig mängd startande.

Expandera

Självklart hade det varit bättre att fredagens lunchtrav kördes långt bort från Jägersro, helst av allt i Norrland.

Då hade tränare och intressenter i lugn och ro bara kunnat fokusera på fredagskvällens Kolgjini-auktion och lördagens och söndagens ramlopp hade kunnat fyllas upp med fler hästar som nu travar ut i de glesa fredagsloppen.

Lugn och ro kunnat fokusera på fredagskvällens auktion

På tal om tävlingsplanering. I söndags stod Charlottenlunds derbytävlingar i centrum även för den svenska publiken.
Här i landet kördes tre tävlingsdagar, samtliga av breddloppskaraktär.

Vi pratar alltså en söndag mitt under högsäsong, en dag som onekligen kunnat gå att göra något bättre av.
En ”normal” tävlingsdag med ett koppel 35.000 kronorslopp på en svensk mellanbana (Örebro? Mantorp?) en bra bit från Charlottenlund med start tidig lunch hade varit mer klädsam och kunnat resultera i ett större spelintresse under en veckodag där de allra flesta är lediga.