Fokustema
Krönika
Läs senare

Förändringens vind över Elitloppet

Ingenting är sig likt i travvärlden detta år och på många sätt känns det nästan overkligt att några av jordklotets bästa travare samlas på Solvalla på söndag för att tävla i Elitloppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Travsporten i Sverige är – till skillnad från övriga travvärlden – förskonad från inställda tävlingar på grund av covid-19 och på svensk mark har vi kunnat tävla vidare som vanligt, men utan publik.

Det blir inte heller någon åskådare på Solvalla i helgen och istället för 50.000 entusiaster på plats under tre dagar så gapar banans publikplats tom. Å andra sidan får de flesta travintresserade runt om i landet njuta av högklassig travsport framför tv-rutan.

I år blir Elitloppet en ren tv-produktion. Framtidens travsport har länge stavats tv, dataskärmar, mobil och läsplattor. Vad kommer att hända med travbanornas publikplatser när pandemin är över? Kommer behovet av travsport fortsatt tillfredställas hemma i tv-soffan? Om några månader vet vi. Då lär den förlorande sidan säkert ha massor av fina förklaringar att komma med.

Personligen tycker jag Solvallas ledning gjorde helt rätt som inte ställde in Elitloppet i år, även om årets upplaga sportsligt inte håller den normalt höga klass man kan förvänta sig av en löpning av Elitloppets dignitet.

På förhand – och innan coronaviruset lade sig som en våt filt över travsporten – såg nämligen Elitloppet ut att kunna bli något alldeles extra detta år med amerikanskt deltagande av världens snabbaste sto – Manchego – genom tiderna och Marcus Melanders toppfyraåring Gimpanzee. Saknas gör också Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon i startlistan på söndag.

Nu får vi hålla till godo med i första hand travare managerade uppe i Norden plus några internationella travare i form av Jarmo Niskanens Earl Simon, Sébastien Guaratos Billie de Montfort och Björn Goops nyförvärv Vivid Wise As.

Ifjol hade Daniel Redén fyra hästar med i Elitloppet och i år ”nöjer” han sig med en trio sedan han hållt oss travintresserade länge på sträckbänken innan han gav klartecken för start för Propulsion.

Det blir Propulsions femte Elitloppet och det gör att han kommer upp i lika stort antal starter som kvartetten Adept, Nealy Lobell, Timoko och Victory Tilly, medan det fattas två starter till Xanthes sju. Propulsion har två andraplatser i Elitloppet och lika många fjärdepris. Frågan är om han äntligen lyckas få sätta pricken över i?

Endast ett sto finns med i årets upplaga och det tog lång tid innan Sébastien Guaratos sto fick sin inbjudan, men efter hennes makalösa spurt i guldfinalen i Gävle i lördags bakom Racing Mange och Conrads Rödluva kändes det självklart att hon skulle ta en plats bland de 16 i Elitloppet. Utan Billie de Montforts deltagande hade det i så fall varit tredje gången i loppets historia utan ett sto till start. Tidigare har det skett 2013 och 2017.

Elitloppet kommer inte bara köras utan publik utan i kvällsljus, vilket också är en nyhet i sammanhanget. Som sagt; i år är ingenting sig likt, inte heller när det gäller Sveriges största fönster mot travvärlden.

Claes Freidenvall på twitter:

Nytt storlopp till Ble du Gers sulkysport.se/nytt-storlopp-…
@1Didon1 - 5 jul
Extreme på nytt banrekord sulkysport.se/extreme-pa-nyt…
@1Didon1 - 5 jul
Elian Web lekte från spets sulkysport.se/elian-web-lekt…
@1Didon1 - 5 jul
Uppvisning av Drole de Jet sulkysport.se/uppvisning-av-…
@1Didon1 - 5 jul
Hans-Owe snuvade Stig H sulkysport.se/hans-owe-snuva…
@1Didon1 - 5 jul
Fokustema
Krönika
Läs senare

Hur mycket fel kan man gå?

Blir inte klok på vissa saker. Varför går nästan alltid Svensk Travsport fel och varför drar man aldrig lärdom av historien?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Utredningen om Propulsion fortgår. Inte ett knyst från Hästsportens Hus förrän att utredningen är sammanställd och klar. Lite har dock sipprat ut. Samma person som inte lyckades finna ut i de amerikanska registreringspapperna att Propulsion var nervsnittad har en central roll i utredningen. Varför kan man förstås undra…

Många minns fortfarande idag Estlandsaffären när ST inte lyfte ett finger förrän det var för sent, men valde ändå att låta de skyldiga gå helt fria.

Inte heller blev det mycket bättre när den svenska polisen öppnade upp utredningen. Då tändes hoppet hos ”de drabbade”, men samma polis som ledde den första utredningen fick också ta hand om den andra. Då brukar resultat bli därefter…? Svensk Travsport borde kanske lärt sig av den historien?

I förra veckan friades som väntat Alessandro Gocciadoro av överdomstolen. Det finns fortfarande en del obesvarade frågor.

ST:s vd Maria Croon sade efter frikännandet av Gocciadoro, att det finns anledning att titta över vissa paragrafer. I pressmeddelandet från ST antyder hon, att tränaren bör vara ansvarig för en körsvens regelöverträdelser.

Ställer därför en rak fråga till Maria Croon:

– Anser du att tränaren skall vara ansvarig för de regelbrott en körsven begår?

Får svaret:

– Reglementena utvecklas ständigt och Överdomstolen menade att vissa formuleringar är ospecifika, vilket eventuellt kan finnas anledning att se över så att det blir tydligt både för aktiva och de som ska tolka reglementet. Alla former av eventuella förändringar går i så fall genom de processer som är formulerade, det vill säga via reglementskommittén till styrelsen för beslut.

Ställer om samma fråga:

– Anser du att tränaren skall vara ansvarig för de regelbrott en körsven begår?

Får svaret:

– Svensk Travsports uppdrag är att säkerställa att vi har ett reglemente som är tydligt för hela travsporten och att reglementet efterlevs och uppdateras. Det har vi processer för som hela travsporten har kommit överens om hur detta ska gå till. Det är alltså inte, och ska inte vara, en enskild persons åsikter som styr reglementet.  Generellt är reglementena uppbyggda utifrån att den som begår en förseelse har ansvaret men i vissa fall är även tränaren ansvarig till exempel i hästvälfärdsfrågor.

Blir tyvärr inte mycket klokare.

För mig blir historien runt Alessandro Gocciadoro mer och mer paradoxal. Inför varje årsskifte – så även inför 2020 – beslutar styrelsen i Svensk Travsport om ST:s Tävlingsreglemente.

Styrelsen i Svensk Travsport. Bilden är hämtad från ST:s årsredovisning 2019.

I paragraf 31 står det att tränaren ansvarar för att körsven/ryttare är lämplig att värma eller tävla med den aktuella hästen.

Sedan klarar inte styrelsen av att besluta vad den själv kommit fram till. Den här paragrafen kom till under Lars Lotelius tid och syftar om körsvennen skulle vara lämplig att handha och behärska den aktuella hästen. Ändamålet med hela skrivningen är inte att tränaren är ansvarig om körsvennen begår någon förseelse. Det är förstås helt otänkbart.

Ungefär som en åkeriägare av ett taxibolag skulle anställa en ny chaufför och att arbetsgivaren skulle ställas ansvarig för om bilföraren begår trafikförseelser, exempelvis kört mot rött ljus eller för fort. Ni kan nästan höra hur dumt det låter… Logiskt tänkande? Knappast.

För mig är det ofattbart att styrelsen i Svensk Travsport inte klarar av att döma efter sitt regelverk. Att Svensk Travsports styrelse gömmer sig bakom sin verkställande direktör imponerar inte. Var är Svensk Travsports ordförande? Många undrar idag och däribland Bengt Adielsson i Expressen. I fredags skrev han:

– En stor ledare? Står upp för sitt folk när det blåser. En dålig ledare? Gör sig oanträffbar när det blåser.

ST har gått så fel i Gocciadoro-affären att man tar sig för pannan. Det hade också varit mycket bättre om ST tagit upp och prövat om Alessandro Gocciadoro brutit mot bestämmelsen om ”att ha skadat travsportens anseende” istället för att bli förblindade av medias rapportering och det som pågick i sociala medier. Då hade processen sköts på ett mer korrekt sätt och rimligen hade man kommit fram till att Gocciadoro inte skadat travsportens anseende.

Hur svårt kan det vara?

Claes Freidenvall på twitter:

Nytt storlopp till Ble du Gers sulkysport.se/nytt-storlopp-…
@1Didon1 - 5 jul
Extreme på nytt banrekord sulkysport.se/extreme-pa-nyt…
@1Didon1 - 5 jul
Elian Web lekte från spets sulkysport.se/elian-web-lekt…
@1Didon1 - 5 jul
Uppvisning av Drole de Jet sulkysport.se/uppvisning-av-…
@1Didon1 - 5 jul
Hans-Owe snuvade Stig H sulkysport.se/hans-owe-snuva…
@1Didon1 - 5 jul
Fokustema
Krönika
Läs senare

ST har skämt ut sig!

Den friande domen mot Alessandro Gocciadoro kom inte som någon överraskning överhuvudtaget – allra minst för de som läser Sulkysport. Gocciadoro-affären sköts som mycket annat på Svensk Travsport idag oerhört klantigt och frågan är hur länge den här amatörism får fortsätta på travförbundet?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

ST:s överdomstol är inte nådig i sin kritik mot travförbundet. I domen skriver överdomstolen:

”En grundläggande rättssäkerhetsprincip i Sverige är att en person, som misstänks för överträdelse av gällande regler har rätt att få veta vilka konkreta omständigheter som läggs denne till last. Det måste framgå om någon av omständigheterna har varit föremål för tidigare lagföring. ST:s utredning och beslut har brister i detta avseende. Det är i stort sett omöjligt att försvara sig mot så oprecisa påståenden som nu är i fråga.”

I en tidigare krönika kallade jag ST:s hantering av Gocciadoro-fallet för ett hafsverk och att travförbundet var ute på djupt vatten. Jag skrev också att Svensk Travsport förhoppningsvis kan dra lärdom av den här historien i framtiden. Frågan är om nuvarande ledning och styrelse har förmågan och insikten att klara av det?

Tyvärr har ST ännu en gång skämt ut sig – vem har egentligen skadat ”travsportens anseende”? Den frågan kanske någon ansvarig på Svensk Travsport kan svara på. Inte är det i alla fall ”gul kusk”…

Knockout-seger för Gocciadoro mot Svensk Travsport

Claes Freidenvall på twitter:

Nytt storlopp till Ble du Gers sulkysport.se/nytt-storlopp-…
@1Didon1 - 5 jul
Extreme på nytt banrekord sulkysport.se/extreme-pa-nyt…
@1Didon1 - 5 jul
Elian Web lekte från spets sulkysport.se/elian-web-lekt…
@1Didon1 - 5 jul
Uppvisning av Drole de Jet sulkysport.se/uppvisning-av-…
@1Didon1 - 5 jul
Hans-Owe snuvade Stig H sulkysport.se/hans-owe-snuva…
@1Didon1 - 5 jul
Fokustema
Krönika
Läs senare

Jägersro-nej bara början..?

Onsdagen den 24 juni håller Svensk Travsport sitt ordinarie fullmäktigemöte och där föreslår ST:s styrelse att ett inriktningsbeslut ska tas för att bilda en ekonomisk förening. Kommer frågan överhuvudtaget kunna behandlas om flera travsällskap säger nej?
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant

Alla tre alternativen innebär att få till stånd en ekonomisk förening med varierande ägarskap, men med exakt samma slutsats – banornas fastighetsbestånd ska konfiskeras.

Åbytravets tillförordnade vd Kenneth Tollström har framfört stenhård kritik mot förslaget tidigare i Sulkysport och nästa vecka har Åby Travsällskap årsstämma. Det vore en stor överraskning om medlemmarna i banans travsällskap röstar för en konfiskering av Åbys fastighetsbestånd.

Ett travsällskap som redan tydligt satt ner foten i den här frågan är Skånska Travsällskapet. I tisdags hade sällskapet årsmöte och där slogs fast att inte medverka i något som helst beslut om ST:s organisationöversyn förrän medlemmarna i Skånska Travsällskapet fått en genomgripande information från Svensk Travsport för att därefter kunna diskutera och ta ställning till ST:s olika förslag.

Om Skånska Travsällskapet ska låta Svensk Travsport konfiskera banans fastighetsbestånd är ingen styrelsefråga för travsällskapet. Frågan är av en sådan essentiell art, att det är upp till medlemmarna i Skånska Travsällskapet att ta ställning till. Efter tisdagens årsmöte har Skånska Travsällskapets medlemmar klokt nog tills vidare låst frågan.

Åby Travsällskap har sitt årsmöte nästa vecka och det skulle vara mycket överraskande – ja, rent sensationellt – om en annan väg väljs än Skånska Travsällskapets.

Hur Stockholms Travsällskap kommer att göra är fortfarande en öppen fråga. Solvallas årsmöte hålls nämligen fem dagar (!) efter Svensk Travsport fullmäktigemöte, den 29 juni.

För Stockholms Travsällskap är det enligt stadgarna medlemmarna – inte styrelsen – som avgör om fast egendom får avyttras.

Sulkysport har vid flera olika tillfällen tagit upp Svensk Travsports ekonomi. Vid årsskiftet hade ST 708 miljoner kronor i lån till ATG och ett negativt kapital på 315 miljoner. ST:s styrelse har satt sig i en båt som den inte längre tycks kunna ro och tro att kunna rädda sitt eget skinn genom att försöka socialisera travsporten är knappast någon väg framåt för travsportens alla utövare.

Att kasta goda pengar efter dåliga brukar sällan vara någon framgångsrik strategi…

Fotnot: Sulkysport har sökt Stockholms Travsällskaps ordförande Lars Björk för en kommentar utan att ha kunnat nå honom.

Claes Freidenvall på twitter:

Nytt storlopp till Ble du Gers sulkysport.se/nytt-storlopp-…
@1Didon1 - 5 jul
Extreme på nytt banrekord sulkysport.se/extreme-pa-nyt…
@1Didon1 - 5 jul
Elian Web lekte från spets sulkysport.se/elian-web-lekt…
@1Didon1 - 5 jul
Uppvisning av Drole de Jet sulkysport.se/uppvisning-av-…
@1Didon1 - 5 jul
Hans-Owe snuvade Stig H sulkysport.se/hans-owe-snuva…
@1Didon1 - 5 jul