Fokustema
Krönika
Läs senare

Från gåshud till folktomt

Mors dag 1990: Gåshud på Solvalla och eufori på Råsunda.
Mors dag 2020: Ett öde Solvalla och Råsunda är rivet sedan flera år.
Kontrasterna har aldrig varit större för mig i idrottssammanhang.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
E-läktaren Elitloppsdagen 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
E-läktaren Elitloppsdagen 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter ett ha följt Elitloppet via tv sedan tidigt 1980-tal kom den första möjligheten att åka från Östersund till huvudstaden och se loppet på plats 1990.

Mors dag, den 27 maj det året, var minutiöst planerad. Efter Solvalla skulle jag nämligen med illfart ta mig de knappa fyra kilometerna till Råsunda fotbollsstadion.

Mina resekamrater, betydligt äldre och mer rutinerade Elitloppsrävar, trodde inte alls på upplägget, men jag skulle visa att det gick.

Det var tidig väckning och plats utanför entrén innan öppning den söndagsmorgonen. Det är ju så det ska göras när det är Elitloppet.

Upplevelsen blev lika fantastisk som jag hoppats och sett fram emot med fullspäckade läktare och fantastiska hästar.

Den mest fantastiske av de alla hade lekstuga i Elitloppet. Tillsammans med Thomas Nilsson lattjade Mack Lobell hem både försök och final. Segertiden 1.11,0 i finalen var en tangering av hans egna världsrekord.

Gåshud!

Anders Limpar var planens kung, tillsammans med Tomas Brolin

Sedan var det snabba bud. Mot Solna. Mot Råsunda. Sverige skulle genrepa mot Finland inför fotbolls-VM i Italien och den sköna känslan från Solvalla hängde med, även om publiksiffran inte uppgick till mer än drygt 12.000 åskådare.

Dessa fick valuta för biljettpriset. Sverige spelade ut sitt fulla register och besegrade Finland med 6–0. Anders Limpar var planens kung, tillsammans med Tomas Brolin, och bland glädjerusiga supportrar var förväntningarna minst sagt högt uppskruvade inför mästerskapet ett par veckor senare.

Det gick sådär.

1–2, 1–2, 1–2 är siffrorna som etsat sig fast hos svenska fotbollsfans.

Mack Lobell tog istället 13 raka segrar efter triumfen på Solvalla, men någon fler start i Elitloppet blev det inte.

30 år har gått. Många nya minnen, många upplevelser och ännu fler fantastiska hästar.

2020 kunde ha skapat nya. I strålande solsken på en välpreparetad oval kommer det att gå undan.

Men inget Elitlopp blir som årets. Att mötas av en tom entré, en folktom E-läktare, inga campingstolar.

Då får den allra viktigaste ingrediensen bjuda på hela upplevelsen. Det är upp till hästarna

Då får den allra viktigaste ingrediensen bjuda på hela upplevelsen. Det är upp till hästarna.

Jag har goda förhoppningar om att våra fyrbenta vänner ska lyckas med den uppgiften.

Och vem som vinner Elitloppet? Det vore minst sagt häftigt om östersundaren Per Linderoth vann med Sorbet – uppfödd av jämtlandsbördige Daniel Söderberg.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Handsome Brad värd att vänta på!

Han reste sig från den svåra skadan.
Idag tog Handsome Brad karriärens största seger.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ulf Stenströmer och Handsome Brad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Ulf Stenströmer och Handsome Brad. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det var spelfest med superjackpot och omsättningen klev upp i hela 159.164.376 kronor. Östersundstravets största helg för året genomfördes inför tomma publikplatser och inte heller de aktiva hade vädret med sig på nationaldagen.

En som trivdes alldeles utmärkt i leran var Axevallatränaren Ulf Stenströmer. Först fick han se kompisen Ulf Ohlsson ta karriärens seger nummer 6.000 med den av Ulf tränade Vien Ici (e. Varenne) och sedan slog stallets stjärna Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) till.

Jämtlands Stora Pris har varit en av försommarens stora höjdare sedan loppets premiär 1995, då Zoogin tog skalpen av nybakade elitloppsvinnaren Copiad inför en fullsatt arena i Östersund.

Stora stjärnor finns i segerlistan genom historien. Här finns förutom Zoogin även Victory Tilly, Scarlet Knight, Remington Crown, Torvald Palema, Iceland, Mosaique Face, Readly Express och många fler.

Nu sällar sig Handsome Brad till det gänget. Han behöver inte skämmas det minsta.

Jag trodde det skulle behövas ett lopp till, men jag har inte ord för vad den här hästen kan göra

Carl Johan Jepson gjorde ett förtjänstfullt jobb i sulkyn där han efter att ha varit med i startrusningen en bit innan han blev avlöst i dödens och fick tredje utvändigt. 700 meter från mål sattes attacken in och när det kort senare blev ledigt i andra utvändigt innebar det att Handsome Brad fick skön vila i några hundra meter, samtidigt som skuggande Campo Bahia blev av med draghjälpen och tvingades göra jobbet själv.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 6–1–4–14–1–4–3
Utdelning:
Sju rätt: 1.209.658 kr
Sex rätt: 2.860 kr
Fem rätt: 221 kr
Omsättning: 159.164.376 kr

Expandera
¨

Ledande Cyber Lane försämrade sin statistik från den positionen när han var slagen in på upploppet. Dödenstravaren Victor Gio – som brukar vara Jepsons förstaval i loppen – tog över, men mot en modig och stark Handsome Brad fanns inget att göra. Hästens vassa avslutning talade segerspråk och en halv miljon kronor var i hamn.

– Det känns helt fantastiskt. Jag var jättenöjd med honom senast, men han borde inte ha superformen än. Jag trodde det skulle behövas ett lopp till, men jag har inte ord för vad den här hästen kan göra, sade tränaren Ulf Stenströmer.

Det var efter femteplatsen i Åby Stora Pris i augusti förra året som Handsome Brad förbereddes för start i Trotting Mastersfinalen på Vincennes som olyckan var framme.

– Han har fått en slagskada mot ett ben. Det blir som en grumlighet på gaffelbandet, men det är inte svart som det blir om det är en renodlad gaffelbandsskada utan här kan man mer prata om en varning. Hästen kommer kunna skrittas under de nästkommande månaderna innan han är redo för full träning igen och så laddar vi för nästa säsong, sade Ulf Stenströmer till Sulkysport när det hade hänt.

Det tog tid innan ”nästa säsong”. Först på Mantorptravet i mitten av maj var Handsome Brad tillbaka. Då avlossade han en rykande avslutning till andraplatsen i Östgötaloppet bakom Mindyourvalue W.F. och visade att han blir att räkna med 2020.

Segern i Jämtlands Stora Pris var det absoluta kvittot för det!

***

Tre andra höjdare

1Björn Goop må vara en av världens skickligaste kuskar (han vann fyra lopp på fem uppsittningar idag!), men han kan träna häst också. Arbetet och det ändrade upplägget för femårige Armagnac (e. Jaded) har gett full pott i form av en helt ny häst. ”Vi ändrade för några månader sedan och han tränar på vår backe-sand-bana, det har gjort honom lugnare, modigare och starkare”, förklarade Björn spetssegern i klass II.

Tioårige Only One Winner (e. Scarlet Knight) har tränats större delen av karriären av Timo Nurmos och kom till Goop i december förra året. Segerreceptet blev detsamma, tidig ledning i stentuff öppning och säker seger även om det var på stumma ben. ”Han har inte tränat särskilt hårt och han tränas mest med unghästarna för att hålla sig på bra humör”, sade Björn Goop

***

2Spang Viktor (e. Alm Viktor) gjorde bort sig med galopp som stor favorit i dubbelcupens finbal i Gävle för två veckor sedan. Idag tog hästen och tränaren/kusken Björn Karlsson snabb revansch.

Från innerspår hamnade Spang Viktor i tredje invändigt och i sista sväng öppnade det sig i det tempostarka loppet som anfördes av Husnäs Elving. Spang Viktor tog sig sakta men säkert förbi Rubus (som tagit över täten 500 meter från mål) och favoriten Alma Prins till seger på goda 1.24,0/2.140 meter.

***

3Lärlingen Andreas Lövdahl är tillbaka hos Timo Nurmos efter en period hos Jörgen Westholm och bakom sin arbetsgivares femåriga sto Dixie Brick (e. Donato Hanover) lade Lövdahl inga fingrar emellan.

När favoriten Award Kronos och Mars E Djuse från bakspår hittade till ledningen efter 700 meter från bakspår anslöt Dixie Brick snabbt på utsidan. Tempot var stenhårt och den som stod pall för det var Dixie Brick. Redan 400 meter från mål var ledaren slagen och även om Dixie Brick var rejält stum över upploppet höll det hela vägen. Imponerande av fjolårets finalist i Breeders Crown för fyraåriga ston.

Fokustema
Krönika
Läs senare

En hyllning till amatörerna

Från 7.259 till 3.181 på 20 år.
Skaran av amatörtränare i Sverige har rasat de senaste 20 åren.
Därför var det en skön maktdemonstration av skrået idag på Dannero.
Sträck på er, amatörer!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant

Utan bredd – ingen topp. Och utan amatörtränare – ingen travsport. Gruppen B-tränare är en av stöttepelarna i svensk travsport och har varit stark genom åren. Men det är en krympande skara den den allt mer professionella och elitbetonade travsporten.

Fakta

Amatörtränare

År – Antal (skillnad från 2000)
2000 – 7.259
2005 – 6.637 (–622)
2010 – 4.939 (–2.320)
2015 – 3.799 (–3.460)
2016 – 3.649 (–3.610)
2017 – 3.413 (–3.846)
2018 – 3.284 (–3.975)
2019 – 3.181 (–4.078)
Källa: Svensk Travsport.

Expandera

Antalet hästar i amatörträning har också halverats under 20-årsperioden, från 15.338 hästar till 7.788 ifjol enligt Svensk Travsports statistik.

Därför kändes det extra glädjande när Danneros extrainsatta V75-omgång bjöd på två b-tränade vinnare genom Kiara Sånna (e. Super Arnie) och Vårbusan (e. Tekno Odin).

Männen bakom verket var Ola Eriksson, Skellefteå, och Stefan Kurlberg, Bergsåker. Två amatörtränare med ett fåtal hästar i stallet.

Ola har fyra hästar i träning och två av dem är igång och tävlar. Stefan har tre hästar på sin träningslista, Vårbusan och två ettåringar.

För båda var det både karriärens största och första V75-seger.

Kiara Sånna var storskrällen som inledde i femte invändigt. Rikard N Skoglund gick ut som trea i tredjespår 600 meter från mål och vred ut i femtespår 300 kvar. Spurten bet riktigt bra när hästen avgjorde säkert.

För Vårbusan med Mats E Djuse i vagnen var det desto mindre dramatik. Hästen stod ensam på startfållan och Djuse hade ställt in klockan snyggt när han dirigerade varje meter av loppet med det femåriga stoet.

En välförtjänt seger minst sagt. Förra sommaren hade Vårbusan segern klar i sitt uttagningslopp till Derbystoet i Östersund då hon slog på en galopp 80 meter från mål och diskvalificerades.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 4–1–14–1–7–1–1
Utdelning:
Sju rätt: 453.505 kr
Sex rätt: 1.814 kr
Fem rätt: 97 kr
Omsättning: 55.982.213 kr
Antal system: 826.739 st

Expandera

Tre höjdare på Dannero

1Ju snabbare desto bättre. Fyraårige ultratalangen Ulvsåsen (e. Åsajerven) vägrar förlora och sättet Anders Wallins kallblod tog fjärde raka segern på imponerade. Tillsammans med Per Linderoth anförde Ulvsåsen varje meter av sitt lopp och när han drog iväg med en slutrunda strax över 1.24 hängdes konkurrenterna av i god tid. I och med segern närmast fördubblade hästen sin prissumma till 155.000 krobor och hästarna i den klassen måste darra.

”Det är en fantastiskt fin häst. Han ser lite knagglig ut första biten och man får hjärtat i halsgropen, men ju längre det går ser det bättre ut”, sade tränaren Anders Wallin efter segern på 1.26,6/1.640 meter.

***

2Jörgen S Eriksson hade stor tro på sin franskfödde fyraåring Galba Ringeat (e. Bird Parker) och redan 1.200 meter från mål lämnade han andra utvändigt. Erik Adielsson var dock inte pigg på att lämna över dödspositionen med sin Bastian Boom och Jörgen fick finna sig i att backa ned i andra utvändigt igen. Där blev han dock inte kvar länge – 700 meter från mål sattes en ny attack in och via en rejäl avslutning avgjorde Galba Ringeat i god tid före mål till karriärens tredje seger. Jörgen ropade själv in hästen på auktion i Deauville 2017 för 22.000 euro.

***

31.15,9 över medeldistans i debuten! Det var ett minst sagt mersmakande sätt Orkar Kylin Blom presenterade treårige Chestnut (e. Jocose) på i ett av ramlappen. Treåringen travade först i andraspår innan Oskar körde till tät 900 meter från mål. Väl där utmanade Mary Am, men sista 200 meterna var det bara en häst på banan när Chestnut försvann ifrån efter en avslutande 1.12,5-runda. Tv-paret Paula Ahlström och Per Skoglund äger fuxen som ropades in för 110.000 kronor på Kriterieauktionen 2018.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Arvtagare till tonåringen Månprinsen A.M.

Sveriges bästa kallblod Månprinsen A.M. har blivit tonåring.
Vad finns där bakom?
En tänkbar arvtagare har klivit fram.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
B.W.Rune och tränaren Jan-Olov Persson vid seger som treåring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
B.W.Rune och tränaren Jan-Olov Persson vid seger som treåring. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ett svensktränat kallblod klev över miljoner förra året, Björn Karlssons norskefödde stjärna Tangen Haap. Bästa svenskfödda bland de äldre? Don Viking som klättade från lägre klasser – inledde året med knappt 350.000 kronor på kontot – och drog in trekvarts miljon kronor.

I eliten tog Björs Frej största titeln när han vann Svenskt Mästerskap och Sto-SM vann Minelli. Björs Frej har blivit tio år i år och Minelli är nio. Tangen Haap å sin sida har fyllt elva.

Månprinsen A.M. visade i årsdebuten nyligen att han fortfarande har mycket att ge, men i hästpasset står födelseåret 2007 och tiden på tävlingsbanan börjar bli knapp.

Summa summarium – det finns plats för nya, unga kort i kallblodseliten.

Steget dit är dock allt annat än lätt. Undantaget i detta fall och många andra är förstås Järvsöfaks som redan som femåring slog de bästa norrmännen och vann den sorgligt nog nedlagda kallblodslandskampen länderna emellan.

Annars brukar det ta lite tid att växa in i klassen.

Men det finns hopp för svensk kallblodssport. Framgångarna i unghästklassikerna för blågula travare har blivit fler och fler den senaste femårsperioden.

Förra året vanns både Kriteriet och Kriteriestoet på Dannero av svenskfödda hästar (Bäcklös Uriel och Guli Anna), medan norrmännen däremot sopade rent på fyraåringssidan genom Nordsjö Odin och Glade Tider.

B.W.Rune är liten till växten. Lungorna är det minsann inget fel på

I norska Derbyt säkrade Nordsjö Odin sin klassiska dubbel, men det var en svensk travare som var största hotet. Jan-Olov Persson-tränade B.W.Rune var hästen som inte var långt ifrån att lura norrmannen på dubbeln när Nordsjö Odin fick bekymmer med aktionen sista 100 meterna, men B.W.Rune fick nöja sig med andrapriset.

B.W.Rune är stark och tuff, men liten till växten. Lungorna är det minsann inget fel på och över längre distanser kommer han till sin rätt allra bäst.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 13–14–5–13–2–14–2
Utdelning:
Sju rätt: 39.863 kr
Sex rätt: 360 kr
Fem rätt: 37 kr
Omsättning: 32.217.816 kr
Antal system: 568.085 st

Expandera

Med fortsatt utveckling, och med åren brukar snabbheten också komma, kan B.W.Rune vara ett kort för svenska kallblodseliten i framtiden.

Ikväll i Gävle kördes han i ryggar från sjätte utvändigt av Mats E Djuse och när Rune gavs fria tyglar 250 meter från mål klev han förbi alla konkurrenter på säkert sätt. Segertiden 1.25,2/2.660 meter var en tangering av Bro Vikings svenska rekord för femåriga hingstar och valacker från 2015.

”Det är en jättefin häst, som varit fantastisk fin i träning”, sade tränaren Jan-Olov Persson.

B.W.Rune tog karriärens sjunde seger i 31:a starten och har tjänat drygt 1,2 miljoner kronor. Det känns som att mycket mer än så finns inombords hos sonen till Tekno Odin och Gullan Fax (e. Järvsöfaks). Alla förutsättningar finns!

Förresten…vinstrikaste svenskfödda kallblod ifjol? B.W.Rune förstås! Han drog in 905.828 kronor under fyraåringssäsongen.

***

Tre höjdare på Gävletravet

1Bästa svenskfödda stoet i landet just nu heter Unique Juni! Efter en urtapper insats i dödens på Solvalla, där hon fick göra allt jobb själv, blev utfallet annorlunda den här gången från dubbla tillägg i Påskägget över lång distans. Istället var det de betydligt mindre meriterade konkurrenterna som stod för gott tempo och tränaren Jörgen Westholm väntade till 700 meter från mål innan han lät Unique Juni attackerade. Uptown Yankee-dottern behövde knappt 200 meter för att svepa runt konkurrentera och defilera ifrån överlägsen seger i strålande stil.

***

2”Skalman” hade mat- och sovklockan rätt inställd – även denna gång. Den stod på ”racemode” när en helläcker Minnestads El Paso (e. Adrian Chip) blåste till ledande Ajlexes Cubano ut ur slutsvängen och dundrade undan på seger på fina 1.10,8a/1.640 meter. Vintern i Frankrike har gjort Rebecca Dahléns och Dennis Palmqvists travare ännu tuffare och snart har han klivit in i gulddivisionen. Det kommer konkurrenterna bli varse…

***

3Reijo Liljendahl-tränade Stonecapes Superb (e. Ready Cash) har kommit igång sent, men de senaste veckorna har bitarna verkligen fallit på plats för fyraåringen. Utan skor på hovarna ståtar han med två raka segrar. Kvällens triumf blev en skrattmatch sedan Erik Adielsson tagit spets på ”två steg” och sedan bollat med konkurrenterna. Att hästen har en kvart miljon kronor på kontot är inget kvitto på hästen kapacitet – den ligger betydligt högre än så.

Sport