Fokustema
Krönika
Läs senare

”Hemmets härskarinnor tar över travbanorna”

”Kuskar i kjolar”, ”Mulliga Maria” och ”Blondin anmäler Sören Nordin”. Den typen av rubriker var inte ovanliga förr i landets travtidningar och skulle knappast vara föremål för publicering i dessa dagar. Travsporten i Sverige har – tack och lov! – gått framåt i det avseendet!
Av
Claes Freidenvall

Synen på kvinnors deltagande har faktiskt skiljt sig under årens lopp och från bana till bana. Kom och tänka på detta efter gårdagens kvinnliga tränarfemling – varav fyra inom V75 – på Umåker. Länge var kvinnors deltagande i travlopp ett hett diskussionsämne både i Sverige och utanför landets gränser.

Travförbundets inställning var klar, i alla fall var STC:s generalsekreterare Einar Sörensen tydlig i frågan när det gällde huvudstadsbanan:

– Solvalla skulle ha en alltigenom professionell travsport. Inga kvinnliga kuskar.

Var Sörensen fått sina idéer ifrån vet jag inte. Kanske Danmark? Där var kvinnor förbjudna att utöva travsporten i mer än ett kvarts sekel. 1928 ansågs det att travbanorna skulle vara ”en feminifri tilvaerelse”, alltså utan kvinnlig existens.

Fakta

Utdrag ur svensk travsports reglemente från 1964:

”Endast manlig person kan tilldelas licens såsom professionell tränare, såsom amatörtränare eller såsom professionell körsven. Kvinnlig person kan endast erhålla licens att köra lopp, det vill säga i sådana lopp, i vilka hästarna köras uteslutande av damer, samt i speciallopp för amatörer.”

Expandera

En av de tuffaste kritikerna var stortränaren Jan Koster:

– De hör hemma på boskapsmarknader.

En annan dansk travsportsman uttryckte saken:

– Nu tar hemmets härskarinnor över travbanorna.

Men danskarna ändrade ståndpunkt sedan den franska travbanan Rambouillet börjat köra damlopp, vilket gav eko världen över. Det noterades – skriver Flemming Ettrup i den utmärkta boken ”Gå med i Lunden” – att idén med damtrav var att försöka göra travsporten mer populär.

Vi vet ju senare hur det blev med den saken; ryskan Maria Burdova nekades köra Prix d’Amérique på Vincennes med Apex Hanover 1965 och 1966, men däremot satt hon bakom honom i sulkyn både på Solvalla och Charlottenlund i samma veva. Kan väl nämnas att det fanns sju kvinnliga proffstränare i Sovjetunionen (!) vid den här tidpunkten.

Tillbaka till 1928. Redan då kämpade barristen Karen Linstow för att det skulle köras damlopp i Danmark, men det tog tio år innan hon blev bönhörd. Den 17 juli 1938 hölls det första damloppet på Charlottenlund – den 4 september samma år reds det första damloppet – och vann gjorde svenskan Margareta Cronhielm med Majkat.

Stopp efter fyra år

Under fyra år fick kvinnor köra och rida travlopp i Danmark, men efter en löpning 1942 var det stopp. Efter ett lopp – där det aldrig gick bevisa att en kvinnlig kusk var upphov till en olycka – beslutade det danska travförbundet att förbjuda kvinnligt deltagande.

I Sverige – eller rättare sagt Jägersro – var det andra tankegångar som gällde. 1939 blev Margareta Cronhielm (amatörlicens) den första kvinnan som fick köra proffslopp. Några år tidigare (1936) arrangerades det amatörlopp i Östersund och ett av loppen vanns av Märta Mårtensson och Fager Fast. Men redan Hanna Hedman (Bollnäs) och Signe Jonsson (Delsbo) tillhörde pionjärerna. Istrav på hemmaplan och senare Brunnsviken (1923) med Kuula respektive Urban.

Bergsåker – har Harper Carlström skrivit – fick tidigt dela damlopp efter massanmälningar och på Färjestad – året var 1940 – vikarierade Signe Björnberg för sin man Gösta Björnberg (inkallad) och slutade etta, tvåa och fyra med El Paso, Pila Britta och Helén. Signe Björnberg var författarinna och skrev under psedonymen ”Sigge Stark”.

Monica Z först ut!

Den första kvinnan på Solvalla som vann totolopp var ingen mindre än Monica Zetterlund. Ni läste rätt, jazzsångerskan. Den 23 september 1967 och det var i ett kändislopp där Sylva Österberg (bilsport) var tvåa med Omorice B och sångerskan Towa Carson fyra med Gay First.

Första tjejen som vann på Solvalla mot proffskuskar var Eva Forsberg. Den 29 februari 1976 blev hon historisk bakom Beefeater. Sex år tidigare – den 26 maj 1970 – hade travförbundet (STC) givit grönt ljus för kvinnliga proffstränare. Ann-Mari Härdin var först ut.

Sedan har det förstås hänt mycket på den kvinnliga fronten. Helen Ann Johanssons seger med Ina Scot i Prix d’Amérique 1995 slår väl ut det mesta i travsportens värld och hon har ju till och med tilldelats ett eget lopp på den franska huvudstadsovalen efter den bravaden. Att kvinnor numera är en självklar företeelse på travbanorna inte bara i Sverige utan i andra delar av världen var inte lika naturligt tidigare.

Var det någon som sade att det var bättre förr?

Fokustema
Krönika
Läs senare

Vem tar ansvar för rättssäkerhet?

Väckarklockan borde ha ringt för länge sedan hos Svensk Travsport och varför ingrep inte travförbundet tidigare mot den tränare som begick brott mot karenstidsreglerna?
Av
Claes Freidenvall
Är det inte dags att vakna när det gäller rättssäkerheten, Svensk Travsport. Foto: Amanda Jones
Är det inte dags att vakna när det gäller rättssäkerheten, Svensk Travsport. Foto: Amanda Jones

Rent historiskt har Svensk Travsport haft bekymmer när det brinner i knutarna. Många minns säkert Krafft-skandalen som travförbundet försökte sopa under mattan. Estlands-affären sköttes inte speciellt snyggt av travförbundet.

Och inte heller Propulsion-historien eller Alessandro Gocciadoros avstängning för drivning i sex månader och en månads anmälningsförbud trots att han överhuvudtaget inte var inblandad i själva händelsen.

En fråga som Svensk Travsport borde ställa sig själv: är det inte dags att rannsaka sig själv?

Trots att ledande personer bytts ut under årens lopp på Svensk Travsport så verkar en del saker fortsatt sitta fastklistrat i väggarna inne på Hästsportens Hus. Genom att inte ingripa för hästarnas väl och ve vilar – enligt mitt sätt att se det – ansvaret blytungt på ledande personer, trots att Svensk Travsport haft för vana att låta saker rinna ut i sanden och inte utkräva ansvar.

Svensk Travsports styrelse har inte varit speciellt handlingskraftiga vid någon av ovanstående händelser utan litat blint på sina tjänstemän i alla lägen.

Den rättsosäkerhet som Svensk Travsport skapat själva lägger sig som en våt filt över hästarnas bästa, men också över de aktiva. Varför ser inte ledningen eller styrelsen i Svensk Travsport vad som händer. Är man förblindad av makten?

Att den tränare som nu stängts av fått tävla vidare under flera månader trots ST:s vetskap om vad personen sysselsatt sig med är obegripligt ur mina ögon. Tränaren har startat hästar och vunnit på V75 och detta i en spelform som omsätter upp till 100 miljoner kronor varje vecka.

Har ST ingen respekt för hästarna och/eller spelarna? Anser ATG att det är okej att låta hästar starta som borde stanna hemma i stallet? Och hur tänker Spelinspektionen när hästar fått tävla med ST:s goda minne?

Hur blir det för landets hästägare? Kommer de felaktigt utbetalda prispengar hamna i rätt fickor när utredningen är klar?

Svensk Travsport har mycket att tänka på framöver och inte minst hur travförbundet ska agera runt rättssäkerheten.

Vi är många som har anledning att vara oroliga, såväl två- som fyrbenta!

***

Fotnot: rättssäkerhet innebär att det finns en rättsordning som ger individen skydd mot övergrepp från samhället och andra individer och kan känna rättstrygghet. I denna rättsordning ingår juridisk trygghet och att rättsreglerna tillämpas förutsägbart och effektivt. Källa: Wikipedia.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Dubbla kriser i Frankrike

Fritt fall för spelet och ”travets tempel” kan snart vara ett minne blott!
Fransk travsport befinner sig i kris!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Kommer Enghien bli det nya Vincennes?
Kommer Enghien bli det nya Vincennes?
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Imorgon sparkar Enghien igång 2025 års säsong och banan kan bli Frankrikes nationalarena i framtiden. I en artikel i dagstidningen Le Parisien under rubriken ”Le Temple du Trot en Danger”, eller fritt översatt till ”Travets tempel i fara” finns en stor oro över Vincennes framtid.

Vincennes invigdes 1863, men banan ägs inte av det franska travförbundet utan av staden Paris. 1974 skrevs hyresavtalet om med Paris och den 31 december ifjol gick det 50-åriga avtalet ut, men har förlängts till den 31 augusti i år.

Staden Paris presenterade ett nytt hyresavtal i juli 2023 och det skulle gälla för 30 år. Prislappen uppgavs initialt till 300 miljoner euro plus flera andra ekonomiska pålagor inklusive en hög provision på spelet, vilket fick det franska travförbundet att slå bakut.

Enligt alla inblandade är bästa lösningen förstås att vara kvar på Vincennes, inte minst med närheten till träningscentret Grosbois. Restiden skulle mer än tredubblas för de tränare som har hästar stationerade på Grosbois under vintermeetinget.

Att förhandlingarna med staden Paris gått i stå märks inte minst genom att det franska travförbundet har utlyst en arkitekttävling för hur det ”nya” Vincennes skulle kunna se ut på Enghien. Till skillnad från Vincennes så äger det franska travförbundets moderbolag Enghien.

Flera av de tunga namnen i fransk travsport anser att det skulle vara en katastrof att lämna Vincennes och en av dem är Jean-Michel Bazire. Han anser att Vincennes borde vara en del av Frankrikes nationella arv:

”Att lämna Vincennes är något som verkar otänkbart för mig, även om vi erbjuds chansen att bygga om en identisk bana på Enghien. Även om studier har genomförts är jag fortfarande övertygad om att ett sådant beslut skulle vara ekonomiskt farligt. I vilket fall som helst kommer Enghien aldrig att bli Vincennes, oavsett vilket arbete som utförs där.”

Spelet forsätter att tappa mark i Frankrike. Foto: stalltz.se

Samtidigt som fransk travsport riskerar att förlora sin nationalarena så är spelet i fritt fall i trikolorens land. Vintermeetinget tappade 5,1 procent i omsättning hos PMU och efter att Vincennes slog igen portarna i lördags fortsätter de iskalla vindarna att blåsa. Mellan lördag och tisdag har spelet minskat mellan 20 och 30 procent. Hittills i år har spelet minskat med 90 miljoner euro jämfört med samma period 2024.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Vem bryr sig om hästarna?

I Sverige finns det minst tre ouppklarade brott mot medicineringsregler.
Vad värre är att den person som injicerat hästar inom tidsramen för 96 timmar före start fått fortsätta tävla på svensk mark…
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Bilder från en övervakningsfilm visar en tränare som injicerar hästar inför start och inom tidsramen 96 timmar.
Bilder från en övervakningsfilm visar en tränare som injicerar hästar inför start och inom tidsramen 96 timmar.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

För några veckor sedan avslöjade Sulkysport att Svensk Travsport haft tillgång till filmklipp där en tränare injicerar hästar inför start, men inte agerat utan tränaren kan glatt fortsätta starta sina hästar.

Det är förstås helt orimligt att Svensk Travsport inte agerar med full kraft och ingen av sportens utövare vill väl att sådana här omständigheter råder?

I sammanhanget erinrar undertecknad den passus i den statliga utredning som ledde till bildandet av ATG 1973 och startandet av rikstoton 1974: det talades öppet om förtroendet hos allmänheten för travsporten bevarades genom en ”överhård attityd” vid kontrollen av sportens funktioner.

Men som så mycket annat i samhället idag har det blivit en slapphet och där reaktioner mestadels uteblir. För en tid sedan läste jag en artikel i Nerikes Allehanda om en person som tävlar i världscupen i skidalpinism och som tidigare varit dubbel världsmästare i orientering.

Där berättade personen ifråga – Jerker Lysell – att han överdoserat bikarbonat. Någon större uppmärksamhet blev det inte om själva tillvägagångssättet för att bli en ”bättre idrottare” utan det verkade mest synd om Lysell som fått springa mellan sängen och toaletten under hela natten…

Och travsporten har också sina problem…enligt Trav-og Galopp-Nytt i Norge finns det nu fyra fall som ännu inte är avklarad i travets domstolar i vårt västra grannland trots att det har gått lång tid sedan brotten inträffade:

  • Birk Lila – positiv för DMSO 22 oktober 2023
  • Tor – karenstidsbrott 12 mars 2024
  • Flamboro Downs – karenstidsbrott 21 juni 2024
  • King Okay – karenstidsbrott januari 2024

I Sverige har vi också några segdragna historier som inte avklarats i travets domstolar:

  • Jerry Riordan – vaccinationsbrott 8 juni 2023
  • Magnus Dahlén – Vivienne Tif positiv för Oxitetracyklin 11 mars 2024
  • Tomas Malmqvist – överträdelse av karenstidsregler 15 april 2024

Ovanstående är några exempel, men det lär säkert finnas fler saker som ”tuggar” sakta framåt hos juridiken på travförbundet och det är oroväckande när frågor rörande doping och medicineringsbrott inte har allra högsta prioritet och flyttas fram skyndsamt i travets rättsväsende.

Djurskydd tycks numera var ett tänjbart begrepp i vårt land och dopingbegreppet likaså. Håller respekten för djuren att luckras upp? Tyvärr har vi sett tendenser till detta och inte minst från Svensk Travsports sida.

Hur länge ska detta fortgå?