Fokustema
Krönika
Läs senare

Hur tänker sportcheferna?

Det körs inte för lite lopp för hästarna i högsta klassen i Sverige under juli.
Den saken är säker.
Av
Emil Persson

Nej, jag undrar faktiskt hur snabblopparna ska räcka till och hur sportcheferna på landets travbanor har resonerat. Något gemensamt ansvar för att få en bra balans och skapa en faktiskt möjlighet att fylla upp loppen tycks inte existera över huvud taget.

Låt oss punkta upp samtliga lopp för hästar av ”guldkaraktär” under juli. Här inkluderar jag även de öppna femåringsloppen (även stoloppen) samt rena stoeliter för det är trots allt hästar som kan matchas i snabbloppsklasserna om de aktiva så önskar. Jag exkluderar dock stayerlopp och andra voltstartslopp där hästar från högsta klassen då dessa lopp ofta lockar en annan typ av häst än den ”klassiska snabblopparen”.

Datum / bana / lopptyp / distans / förstapris / (antal deltagare i fjol)

 • 3 juli Lindesberg – Öppen klass – 1.640 meter autostart – 100.000 kr (9)
 • 4 juli Halmstad – Stoeliten – 2.140 meter autostart – 100.000 kr (6)
 • 5 juli Arvika – Öppen klass – 1.700 meter autostart – 70.000 kr (7)
 • 5 juli Lycksele – Öppen klass – 1.640 meter autostart – 30.000 kr (9)
 • 6 juli Halmstad – Gulddivisionen – 2.140 meter autostart – 200.000 kr (7)
 • 6 juli Halmstad – 5-åringslopp – 1.640 meter autostart – 100.000 kr (9, men då enbart 5-åriga ston)
 • 8 juli Rättvik – 5-åringslopp – 2.140 meter autostart – 100.000 kr (5)
 • 10 juli Visby – Öppen klass – 2.140 meter autostart – 150.000 kr (7)
 • 13 juli Årjäng – Årjängs Stora Sprinterlopp – 1.640 meter autostart – 600.000 kr (10)
 • 15 juli Halmstad – Öppen klass – 2.140 meter autostart – 150.000 kr (-)
 • 16 juli Jägersro – Öppen klass – 1.640 meter autostart – 75.000 kr (9)
 • 17 juli Eskilstuna – 5-åringslopp – 2.140 meter autostart – 100.000 kr (6)
 • 17 juli Eskilstuna – Öppen klass – 1.640 meter autostart – 100.000 kr (10)
 • 18 juli Bergsåker – Öppen klass – 2.640 meter autostart – 100.000 kr (8)
 • 20 juli Axevalla – Gulddivisionen – 2.640 meter autostart – 200.000 kr (11)
 • 21 juli Axevalla – Stoeliten – 2.140 meter autostart – 125.000 kr (7)
 • 25 juli Boden – Öppen klass – 2.140 meter autostart – 50.000 kr (-)
 • 27 juli Hagmyren – Gulddivisionen – 1.640 meter autostart – 200.000 kr (12)
 • 30 juli – Jägersro – Hugo Åbergs Memorial – 1.609 meter autostart – 1.609.000 kr (10)
 • 30 juli – Jägersro – Stoeliten – 1.640 meter autostart – 200.000 kr (9)
 • 30 juli – Jägersro – Stängt vid 2,5 miljon – 1.640 meter autostart – 100.000 kr (10)
 • 31 juli – Mantorp – Öppen klass – 2.140 meter autostart – 100.000 kr (10)

Som synes ovan var det tunt i flertalet av loppen redan i fjol, men antalet banor som gjort korrigerar är försvinnande få. Halmstads Jan-Olof Molin ska ha ros för att han stöpt upp femåringsloppet till ett öppet femåringslopp istället för ett rent stolopp, men en stor portion ris för att ha skrivit ut ”Jubileumsloppet” måndag den 15 juli för snabbloppsklassen.
Vi pratar alltså kvällen före Jägersros ständigt återkommande ”Åbergs-test” som nu sannolikt konkurreras ut brutalt då Halmstad erbjuder det dubbla förstapriset!

Axevalla har lagt ner sitt femåringslopp under trippeltravet. Nytillträdde sportchefen Lars Ågren har gjort en ordentlig översyn av den helgens samtliga lopp och inte varit nöjd med varken bredden eller topparna rent historiskt i det loppet och istället stöpt om det till ett B-tränarlopp med feta prispengar. Lovvärt för att maximera startdeltagande, bredden och spelet då ett lopp som uppskattningsvis lockat sex-sju (åtta?) hästar nu istället kommer ha 15 hästar.

Utöver ovanstående lista tillkommer även storlopp i våra grannländer som lockar deltagare från högsta klassen såsom S:T Michel-loppet, Ulf Thoresen International och Harald Lunds Minneslopp.

Nej, hästarna räcker inte till. Även denna sommar kommer det köras mängder av lopp med feta prischeckar där deltagandeantalet är försvinnande lågt, underhållningsvärdet (”första varvet passerades där på 1.16,3…”) blir kraftigt begränsat och spelsiffrorna kan påverkas negativt för att spelstimulansen med små fält blir mindre.

Kommer det över huvud taget ses och hanteras som ett problem av ST eller kommer vi även år 2020 får se trötta sportchefer kopiera föregående års propositioner?

Fokustema
Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant
Läs senare

ATG lanserar spelnyhet

Ryktet går.
Snart ska ATG presentera en travrelaterad spelnyhet som ska möjliggöra att man kan "fläska på" på toton även i vardagstravet utan att behöva riskera att få bottenodds.
Av
Emil Persson

Uppgifterna som hittills läckt ut är – minst sagt – knapphändiga, men likväl samstämmiga. Internt i ATG:s koncern har allt fler fått bekanta sig med det som tycks gå under arbetsnamnet ”Uno”.

Det hela tycks komplext vilket också är en förklaring till varför så lite information läckt ut, trots att allt fler blivit informerade. Det hela ska handla om ett sätt att samla allt spel på vinnare, plats, tvilling och trio i en och samma pott för att få en mer stabil pott.

Systemet tycks vara så komplext att flera som tagit del av informationen suttit som fågelholkar.

Vart det här tar vägen och framförallt när det startar återstår att se, men indikationerna är att en premiär framåt luciahelgen kan bli realitet.

Att tycka något utifrån de vaga uppgifter som framkommit är givetvis omöjligt, men om syftet är att bygga mer stabila potter och kunna möjliggöra att människor kan spela en högre summa på ett vinnarspel en V5-torsdag i Örebro utan att spela mot sig själva bör det ju rimligtvis vara positivt.

Fokustema
Krönika
Läs senare

Bör Grand Slam75 ställas in?

Ja, du läser rätt i rubriken.
Jag tycker den frågeställningen är väl värd att ställa efter att grottat ner mig i söndagens startlistor till Hamburg.
Eller rättare sagt, försökt grotta ner mig.
Av
Emil Persson

Det kryllar nämligen av felaktiga programuppgifter i det programunderlag som spelbolaget ATG tillhandahåller till sina kunder.
Ett programunderlag som ATG är ytterst ansvariga för, men som också aktualiserar (ännu en gång) vilket behov det finns av en gemensam, europeisk databas.

Det finns nu förslag från oss med intressant teknisk arkitektur och ekonomiska aspekter som ska diskuteras”, säger Svensk Travsports vice vd Ulf Hörnberg i en artikel publicerad på travsport.se under gårdagen gällande vad som ska diskuteras när UET samlas för styrelsemöte i samband med Europaderbyt på Vermo.

Det är inte första gången den frågan är uppe på dagordningen, men förhoppningsvis den sista.
Spel över gränser och i gemensamma pooler blir allt vanligare och såhär kan det inte få fortgå.
Trav är ett skicklighetsspel där de som väljer alternativet att försöka göra seriösa analyser givetvis ska kunna tillhandahålla rätt uppgifter.

Låt oss bara ta ett fåtal exempel på felaktigheter i söndagens listor som – lågt räknat – innehåller 50 felaktiga programuppgifter och jag betonar att det är lågt räknat.
Sannolikt väldigt, väldigt lågt räknat.

Exempel 1:

GS75-1, 4 Tell Me No Lies
Vid starten på Wolvega den 1 september står Franck Nivard angiven som kusk till hästen i ATG:s programunderlag.
I den tyska diton står Heinz Wewering angiven som kusk och det var mycket riktigt också Wewering som körde Tell Me No Lies den dagen.
Varifrån kommer uppgiften om Nivard som körsven? Jag gick tillbaka och kollade i Draf & Rensportens programunderlag och där ser jag att Heinz Wewering står uppsatt som kusk redan från första början.

I nog med det. I den efterföljande starten – även den i Wolvega – den 21 september står det att Tell Me No Lies sprang 1.15,7 med autostart.
I själva verket handlade det om ett voltstartslopp vilket också finns angivet i det tyska programunderlaget.

Exempel 2:

GS75-1, 5 Tsunami Diamant
I ATG:s programunderlag står det angivet att hästen tävlade i Nederländerna den 13 juli i ett lopp med 667.000 kronor i förstapris.
I det tyska programmet däremot står det angivet att hästen tävlade i Frankrike den dagen, vilket också är korrekt (Enghien).
Hur dyker banförkortningen Nl upp i resultatraden? Och vad var det för bana (#c*) hästen tävlade på den 26 juli?

Exempel 3:

GS75-4, 1 Crown Wood
Nej, det är inte hela världen det fel jag ska ta upp nu för det är så uppenbart att det är fel att nästan alla listar ut det själva.
Men… hur kan det stå att Crown Wood startade i ett lopp på Jägersro den 1 september med 1.992.000 kronor i förstapris? Hur är det möjligt!?

Jag tror faktiskt inte att jag ljuger om jag säger att det står felaktiga förstapris i starthistoriken på 30-40 hästar i programunderlaget till söndagens tävlingar.

Exempel 4:

GS75-4, 7 Ilja Medo
Här kommer min favorit. Den anges ha startat i Ålborg den 1 september, men sprang egentligen i Wolvega.

I det tyska programunderlaget står det att hästen startade i Danmark den 1 september så jag kan förstå att ATG blivit förledda, men det står DK i det tyska programmet – det står inte specifikt att hästen startade i Ålborg.

Jag gick in och tittade om det ens var trav i Ålborg den dagen, men det var det inte.
Faktum är att det inte ens var trav någonstans i Danmark den dagen.
Har någon suttit och höftat bara när den uppgiften förts in i ATG:s startlistor?

Exempel 5:

GS75-4, 5 That’s Art
Nej, det tycks inte ens bli rätt på de svenskfödda, svensktränade hästarna. Kring That’s Art har det plötsligt försvunnit spårstatistik i programunderlaget liksom det faktum att hästen galopperade i näst senaste starten.
På travsport.se står det att hästens lopp den 29 juli startades med linjestart, men i programunderlaget till söndagens tävlingar står det att loppet startades med autostart.
Därtill dyker hästen upp med startprissumma 460.600 kronor i ATG:s programunderlag medan det står 474.450 kronor på travsport.se.

That’s Art är startberättigad oavsett vilket i det gällande loppet (klass I-försök stängt vid 500.000 kronor) så det är ingen fara på så vis, men hur kan det bli såhär? Hur är det möjligt?
Eller är det någon som matat in uppgifterna manuellt och tänkt att ”den där Peter Untersteiner måste vara tysk, jag kan kopiera tyskarnas uppgifter rakt av”!

Jag älskar spel över gränserna och tror stenhårt på gemensamma, stora potter. I synnerhet dagar som dessa då det (bortsett från några av GS-loppen…) är riktigt, riktigt bra sport.

Inför söndagen känner jag dock mest uppgivenhet och blir matt. Man kan tycka att de fel jag har funnit inte är av avgörande betydelse, men att det över huvudtaget existerar flertalet fel skapar en dålig magkänsla. Finns det fler fel som jag inte har funnit som däremot är av avgörande betydelse eller saknas det rentav starter som hästarna har gjort i programunderlaget?

Suget att investera pengar och riskera att man blivit vilseledd på grund av felaktiga programuppgifter är lika med noll.

Att spela på trav är svårt nog redan som det är i grunden.

Fokustema
Krönika
Läs senare

V5-start 17:30, tack!

Saxbaneomsättningarna blöder och sannolikt helt i onödan.
En förändring av starttiden skulle kunna göra stor skillnad utan att rubba alltför mycket för varken spelare eller aktiva.
Av
Emil Persson

Jag tillhör det utdöende släktet som alltjämt tror att det går att locka människor att besöka travtävlingar, men att få dem att komma vecka in och vecka ut till vårt vardagstrav är sannolikt förgånget.
Varje enskild bana bör satsa på specifika publikdagar då man verkligen ser till att samla en så stor publik som möjligt istället för att hatta lite här och lite där.

Det går inte få tusen personer att besöka Mantorptravet varje måndagskväll i september eller samma skara till Bollnäs en torsdagkväll. Däremot går det att få dem att besöka en tävlingskväll per månad och då bygga något extra kring just det tillfället.
Benämn det klart och tydligt som publikdagar med V64-spel och sportslig nivå därefter.

De övriga kvällstraven bör stöpas om till… ”förkvällstrav” (finns det en förkväll eller ska det heta seneftermiddag?) med start kl. 17:30 och pang på med V5-spelet direkt.

Idag ser vi sorgliga V5-omsättningar (198.415, 157.544, 374.782, 214.602 kr under fyra vardagskvällar vecka 38) på saxbanan som hamnar helt i skymundan. Jag arbetade själv för ATG Live under ett och ett halvt år och kände redan då att saxbanan – fullt naturligt – hamnade duktigt i skymundan och att man sannerligen inte hann säga för mycket när man hade saxbanan på sitt bord. Det var – med rätta – störst fokus på V64- och DD-banan och det har inte blivit enklare att profilera saxbanan när även sportspelen ska marknadsföras i ATG Live.

V5:an färdig 18:50

Med start kl. 17:30 på saxbanan skulle V5-spelet kunna snackas upp ostört och få ett helt annat fokus. Jag vet att folk sitter i bilköer i storstäderna eller sitter till bords och äter mat vid den här tiden, men närheten till en skärm och spelmöjlighet gör det ändå möjligt för människor att vara med i matchen.

 • Lopp 1/V5-1: 17:30
 • Lopp 2/V5-2: 17:50
 • Lopp 3/V5-3: 18:10
 • Lopp 4/V5-4: 18:30
 • Lopp 5/V5-5: 18:50

Då är V5-spelet avslutat 40 minuter innan V64-spelet tar vid och vill man få till ett annat streckspel på saxbanan som ska driva spel parallellt med huvudbanan kan man bygga en V4:a av lopp 6-9.