Fokustema
Krönika
Läs senare

”Jättelätt jämfört med de hästar jag hållit på med”

Han har omvandlat omöjliga hästar till fina travare och skapat tvåbenta stjärnor som Robert Bergh och Ulf Ohlsson.
Att Alf Jonsson, 73 år, äntligen fick kliva in i tusenklubben som tränare värmer i hjärtat.
Här är historien om treåringen som blev tusenklubbare.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Tekno Jerven drog pullertvagn i träning som treåring och Alf Jonssons jubileumshäst. Foto Ellinor Kempe
Tekno Jerven drog pullertvagn i träning som treåring och Alf Jonssons jubileumshäst. Foto Ellinor Kempe

Alf Jonsson har funnits med hela mitt travliv som tog sin start i början av 1980-talet. På den tiden mestadels i Östersundstravets lekpark, men visst kastades blickar mot hästarna också.

1986 avgjordes ett av de märkligaste klassiska lopp som körts på banan. Östersunds Stora Fyraåringspris – några år senare omdöpt till Svenskt Kallblodsderby. Det var första året loppet var öppnat för norska hästar och när det vankades upplopp var norska duon Trons Ruggen (Egil Flenes) och Lund Jerker (Gunnar Eggen) långt, långt före övriga konkurrenter.

Det första året med både norska och svenska hästar skulle sluta med norsk seger. Eller inte!

Mitt stora misstag var att följa traditionerna genom att hoppa i tjärnen på innerplan

Kort före mål kastade sig nämligen båda hästarna över i galopp och diskvalificerades. En bit där bakom seglade Alf Jonsson fram med sin Lundick (e. Pavjol), tackade för konkurrenternas galopper och defilerade hem segern i Sveriges största fyraåringslopp för kallblod.

”Vi var 20–30 meter och jag kände mig jätteglad över att kanske kunna bli trea. Men ingen av de norska ekipaget ville bli tvåa och det slutade med att båda galopperade över mål och vi fick segern istället. Mitt stora misstag var att följa traditionerna genom att hoppa i tjärnen på innerplan. Det kostade en rejäl förkylning”, berättar Alf Jonsson i boken ”Alf Jonsson: En hästkarls hemligheter”.

Ja, på den tiden firades – inte direkt frivilligt – segerkuskarna i Östersunds storlopp genom att hoppa eller kastas ned i dammen innanför travbanan.

Segern med Lundick tillhör Alf Jonssons största som tränare, tillsammans med triumfen i Kallblodskriteriet med Lome Felix 2011. På varmblodssidan märks lopp i högsta klassen som Gösta Bergengrens Minne på Bergsåker med Mill Ali 2001 och Sverigeloppet på Solvalla 1980 med New Speed.

De stora segrarna är inte så många för Alf Jonsson, men när det gäller arbetet bakom att ta en seger så har 73-åringen få övermän. Det är sällan självtravande maskiner stått på stallgången hos Alf. Istället har han fått plocka fram all den hästkunskap han ivrigt sugit i sig under många år med djur och framför allt hästar.

Redan som treåring satt han i pappa Frans famn när denne körde häst och direkt var han fast. Hästar var livet för Alf Jonsson. Han berättar i boken ”En hästkarls hemligheter” att han som sjuåring besökte Bergsåker för första gången. I slutet av tonåring fick han jobb hos Bergsåkertränaren Elis Skoglund, men det dröjde till 1966 innan han tog första segern, med kallblodet Skansgutten på Bergsåker.

Alf Jonsson. Foto Stalltz.se

Det var startpunkten för Alf Jonsson som tränare och 1970 blev han – på andra försöket – proffstränare på Bergsåker.

Dessförinnan hade han hunnit med militärtjänstgöring på det beridna jägarförbandet på K4 i Umeå.

”Jag fick stor insikt i hovslageri, hästvård och även den veterinär läran”, berättar Alf i sin bok.

Han sög i sig allt och genom åren har han delat med sig till många. Eller vad sägs om det här gänget lärlingar hos Alf som gått vidare till egna professionella karriärer? Robert Bergh, Ulf Ohlsson, Anders Wallin, Kenth Åkerlund, Ove Svedin, Tomas Kårvall, Patrik Wickman, Jan Sundell, Mathias Johansson och sonen Jimmy förstås.

Numera har Alf Jonsson fyra hästar på träningslistan och två av dem lämnar dessutom stallet inom kort. Ängsborken och Tekno Viking ska till Fredrik Fransson för avelsarbete i vår och sommar, men sedan kommer de tillbaka till Alf.

Och att behöva plocka fram sin unika balanseringskonst har inte Alf behövs när det gäller exempelvis Tekno Jerven.

Det är jättelätt jämfört med de hästar jag hållit på med

”Han har inga balansproblem och springer med fyra vanliga skor, så det är jättelätt jämfört med de hästar jag hållit på med,” sade Alf till Vinnare V75.

En supertalang av helt annat slag än hästarna bakom många av de övriga 988 segrarna ordnade ikväll Alf Jonssons välförtjänta jubileum i Bollnäs.

Som kusk klev Alf Jonsson in i tusenklubben den 3 november 1991, då han vann med Ravina i just Bollnäs. Passande att även seger 1.000 som tränare kom på just samma bana!

***

Tre sportsliga höjdare i Bollnäs

1Att förlora loppet efter drygt 100 meter, men vinna ändå. Går det? Fråga Tekno Jerven (e. Tekno Odin) och Jimmy Jonsson! Det såg hopplöst ut och dröjde länge innan Tekno Jerven ens fick kontakt med klungan, men på sista bortre långsidan fanns gott om kraft i femåringen och Jimmy kastade loss i fjärdespår! I slutsvängen kom Tekno Jerven ned ett spår, kopplade segergreppet och gled undan till mycket imponerande seger.

Tekno Jerven missade de stora loppen som fyraåring på grund av skada och kretsen runt hästen valde istället att låta honom kliva in i avelsboxen. Det innebar (säkerligen) mycket missade prispengar och att elithästen ännu inte behöver möta de bästa borgar för många segrar framöver.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 1–15–4–2–6–7–4
Omsättning: 101.548.065 kr
Antal system: 1.448.811 st
Utdelning:
Sju rätt: 40.649
Sex rätt: 403
Fem rätt: 43

Expandera

***

2Roni Paldan är finsk amatörtränare på papperet, men firar goda framgångar på svensk mark. I nyblivne fyraåringen Power Blaster (e. Conway Hall) har han en riktig topphäst med ljus framtid. I dagens klass II-försök fick hästen en tuff inledning till ledningen på första långsidan och fick tidigt sällskap av en pressande Certainly. Det bekom Power Blaster inte det minsta och när Certainly dessutom galopperade sm slagen i sista kurvan tågade Master Blaster undan till imponerade seger tillsammans med Mika Forss.

***

3Det var dukat för seger och det blev seger. Disco Volante (e. Scarlet Knight) fick hållas som han ville i ledningen tillsammans med Ulf Ohlsson och även om inte spänsten och farten över upploppet var av samma märke som vid senaste segern så räknade Disco hem årets andra gulddivisionsseger.

Alf Jonsson till tusenklubben

Fokustema
Krönika
Läs senare

Season leader – men inte så länge till

Vårvärme i luften, inga hakar i skorna och snabbare banunderlag.
Näst sista dagen innan barfotaförbudet hävs kom årets snabbaste lopp i Sverige.
Snart går det ännu snabbare.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Disco Volante och Ulf Ohlsson är snabbast i Sverige 2021. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Disco Volante och Ulf Ohlsson är snabbast i Sverige 2021. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

För många pågår säkert en nedräkning. Bland spelare, och framför allt en hel del tränare. Nedräkning till dagen då alla fyra skor får ryckas från hovarna på landets travhästar.

På måndag är det fritt fram. Då är den tre månader långa vinterperionden med skotvång över och räkna med att det blir kraftigt ökad aktivitet på stallgångarna inför defileringar.

Global Tailwinds 1.11,6a/1.640 meter från V75-omgången i Kalmar redan på årets andra dag har sedan dess varit måttstocken för hur fort det gått som snabbast på svensk mark 2021. Malkin har tangerat noteringen tillsammans med Vacqueyras och Global Undecided (tvåa och trea bakom Malkin), men visst har man väntat på att årsbästat skulle putsas.

I eftermiddag skedde det med besked.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 1–5–7–9–9–1–5
Omsättning: 101.553.665 kr
Antal system: 1.339.909 st

Utdelning:
Sju rätt: 415.967 kr
Sex rätt: 2.995 kr
Fem rätt: 205 kr

Expandera

Fågel-eller-fisk-hästen Disco Volante (e. Scarlet Knight) drog till med 1.11,0a/1.640 meter när den av Stefan Melander tränade åttaåringen vann gulddivisionen på Romme lekande lätt.

En vecka efter den svagare insatsen i Mantorp hade Disco Volante ”sin” dag igen. Då är han tämligen svårslagen på hemmaplan i svensk vinterkonkurrens. Per Lennartsson hade satt sin Hazard Boko (e. S.J.’s Caviar) i bra slag och när Rikard N Skoglund pep till ledningen direkt med Hazard Boko kunde loppet varit över.

Det tyckte inte Ulf Ohlsson bakom Disco Volante.

Efter att snyggt smugit ned i andra utvändigt i startrusningen valde Ohlsson redan efter knappt 400 meter lämna den positionen och satte full fart. Rikard N Skoglund var medveten om attacken och försökte en kort bit försvara sin position i ledningen, men gav snabbt upp.

Ulf Ohlssons schackdrag gav inte bara spets – loppet var över när en harmonisk Disco Volante dessutom var med på noterna när Ohlsson dämpade tempot och kände sig tillfreds med det.

Över upploppet finåkte ekipaget till seger och tog positionen som season leader i Sverige med 1.11,0a/1.640 meter!

De sju främsta i gulddivisionsloppet American Trot är också årets sju snabbaste hästar i Sverige, men visst längtar vi till att tiderna sänks ytterligare?

Disco Volantes 1.11,0 var bara en liten försmak av vad som komma skall. Att man ”måste” sitta i ledningen eller i de främsta paren i fälten för att kunna vinna lopp i Sverige är en annan. På Romme hittades lördagens vinnare i:

 • Ledningen (Ara)
 • Tredje utvändigt (Emil Mollyn)
 • Ledningen (Disco Volante)
 • Andra utvändigt (Pacific Kingdom)
 • Tredje utvändigt (Remarkable Feet)
 • Ledningen (Pappajonnys Ilse)
 • Ledningen (Oxidizer)

Fyra vinnare från ledningen alltså. Ingen med traditionell avslutning i tredjespår sista 700-800 meterna.

Så såg det ut idag. Så kommer det att se ut många gånger i takt med snabbare banor, snabbare hästar.

Vinnarna bakifrån? Ja, Emil Mollyn satt kvar när det kördes bakifrån och fick fritt 120 kvar. Pacific Kingdom satt kvar i andra utvändigt och fick chansen rakt fram i andraspår när Global Above All galopperade i dödens in på upploppet. Remarkable Feet svepte till spets 500 kvar i ett överpacat långlopp.

Tre sportliga höjdare

Jörgen Westholm. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

1Jörgen Westholm har formen på topp på sina hästar i början av året och tillhör med marginal topp fem i landet hittills i år. Som kusk är formen minst lika vass! Först tog han ledningen från innerspår med Ara (e. Maharajah) trots att han orsakat omstart – okej, med lite tur sedan utmanaren om ledningen, Artful Deimos, galopperat – och sedan vände han ut och in på alla konkurrenter på 200 meter med en härlig svepning på ”baksidan” med Remarkable Feet (e. Andover Hall). Segertiden var toppnoteringen 1.12,1a/2.640 meter. Två starka prestationer av hästarna och två toppinsatser av Westholm!

***

2Två försök i rikstoton utan framgång. Sedan har det lossnat för tyskfödde Oxidizer (e. Dream Vacation). Ikväll var det dags för andra raka V75-segern för Axevallaamatören David Perssons häst. Ulf Ohlsson var – precis som bakom Disco Volante – både initiativrik och offensiv när han sände Oxidizer till ledningen efter 600 meter. Väl där blev det gåsmarsch i täten och Oxidizer joggade undan till enkel seger.

***

3Visst, det krävdes galopp av favoriten B.W.Rune 200 meter från mål för att Emil Mollyn (e. Järvsöfaks) skulle få fritt 120 meter (!) från mål i kallblodsloppet. När luckan väl kom formligen exploderade Emil Mollyn för Mikael J Andersson och hann ikapp och förbi tappre Roli Eld, som travade i tredjespår utan rygg dryga sista kilometern.

Norrmannen Petter Glittum med tolv hästar på sin svenska filial på Färjestad tränar och han gladdes förstås över triumfen. Att vinna i Sverige har han gjort många gånger tidigare, till exempel för prick 20 år sedan när han fick se Jomar Blekkan styra Glittum-tränade Bol Elden till seger i Svenskt Kallblodsderby i Östersund!

***

Årjängsamatören Merete Larsen blev av med jobbet på grund av coronapandemin och fick istället tid att träna sina hästar. Idag vann Pacific Kingdom – här är Sulkysports långintervju med Merete inför förra V75-starten:

Covid 19 gjorde Pacific Kingdom till V75-häst

Fokustema
Krönika
Läs senare

Morotai tog Adielsson till V75-titeln

Erik Adielsson var värdig vinnare av V75 Champions.
Men ska det kallas kuskmatch?
Absolut inte – men tack för underhållningen!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Erik Adielsson. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

V75 Champions med de 15 segerrikaste kuskarna i förra årets V75-lopp har ett rafflande upplägg med stora startfält och spänner över sex lopp. Den bästa V75-kusken ska koras.

Jag hade tänkt skriva om det orättvisa i tävlingen. Att det faktiskt inte är en KUSKmatch i ordets rätta bemärkelse. Debutanten Magnus A Djuse konstaterade i ATG Live i början av veckan hade han hellre sett att kuskarna lottades på hästarna. Det skulle öka spänningen ytterligare – om så nu önskas – i V75 Champions.

Jag höll med Magnus till fullo.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 15–6–1–4–3–6–13
Omsättning: 95.082.832 kr
Antal system: 1.318.538 st
Utdelning:
Sju rätt: Jackpot
Sex rätt: 252.726 kr
Fem rätt: 5.497 kr

Expandera

Kuskar som kör åt stora tränare får stor fördel när de även kör åt samma tränare i tävlingen. Partnerskap och ”förstakuskar” gynnas.

V75 Champions skulle kunna genomföras med seedning av anmälda hästar och indelning i olika grupper, lottning mellan kuskarna som får exempelvis två A-hästar, två B-hästar och två C-hästar. Precis som det fungerar i en hel del andra kuskmatcher.

V75 Champions har potential att vara en riktigt spännande kuskmatch, men istället rullar det på i samma hjulspår, även sedan det kittlande tillägget av ytterligare två avdelningar gjorts.

Det tyckte även årets vinnare Erik Adielsson när han intervjuades i ATG Live efter totalvinsten.

”Kanske att man skulle lotta eller ranka hästarna, jag förstår frustrationen när man kör sex hästar som står över 100 gånger pengarna. Jag har gjort det själv och vet hur trist det är”, sade Erik Adielsson.

Ikväll löste det sig ändå vad gäller ny kusk bakom vinnarna.

Att hästar får ”ny” kusk har väckt nytt liv i mer än en travare genom åren och också en faktor som höjer intresset för tävlingen.

Just det hände på Åby ikväll. I nästan alla lopp!

 • Johan Untersteiner körde North Dakota (e. Prodigious) för första gången.
 • Adrian Kolgjini körde danske Dreamstone (e. Wishing Stone) för första gången.
 • Erik Adielsson körde Morotai Degato (e. Maharajah) för första gången.
 • Carl Johan Jepson körde Oxidizer (e. Dream Vacation) för första gången.
 • Jorma Kontio körde Artful Deimos (e. Express Duo) för andra gången (första gången sedan maj förra året).

Hela fyra av sex fall där ”ny” kusk ordnade seger. Med ytterligare tillspetsat upplägg av reglerna skulle den siffran bli ännu större. I dessa tider när toppkuskarna möts varje vecka, ja nästan varje dag, skulle ge en riktig vitamininjektion.

Visst, det går att invända mot lottning av hästar.

 • Kuskar har tagit V75-segrar genom samarbeten med tränare och kör deras hästar även i V75 Champions.
 • Tränare som tagit sig till V75 Champions med att styra egentränade hästar får inte köra egna hästar. Som Peter Untersteiner med egentränade Princess S.W. (e. Chocolatier).
 • Viljan att anmäla från tränarnas sida skulle bli mindre om de inte alls kan påverka valet av kusk i loppet.

För att ta några exempel.

V75 Champions – mycket gärna! Att ha det upplägg som nu gäller är förstås rättvisare, men kan vara mycket tråkigare.

Så vad skönt och uppfriskande det var med underhållningen under lördagen! Att det bröt mönstret från travets stora spelfönster och dessutom borgar för spelfest på Mantorp nästa lördag när ingen lyckades hitta rätt bland alla överraskningar.

Men kalla inte V75 Champions för kuskmatch.

***

Tre sportsliga höjdare

1Oskar Kylin Blom klickade hem den då femårige valacken Morotai Degato (e. Maharajah) för 21.000 kronor på ASVT:s internetauktion i slutet av april förra året. Sedan dess har hästen sprungit in 650.000 kronor och rusat upp i klasserna! Efter den snöpliga andraplatsen i klass I-finalen i lördags tog Morotai Degato snabb revansch i en av avdelningarna i V75 Champions tillsammans med Erik Adielsson.

”Jag köpte hästen för att utveckla mig själv, jag ville lära mig och pröva mina idéer. Jag är mäkta imponerad av hästen!”, sade Oskar Kylin Blom till Vinnare V75.

***

2Efter en svagare insats i V75-debuten på Romme i november, dit han kom med tre raka segrar, har det pekat uppåt igen. Fast den prestation tyskfödde Oxidizer (e. Dream Vacation) svarade för ikväll på Åby var karriärens bästa. Efter att Carl Johan Jepson på innerspår passerat en handfull konkurrenter på innerspår första halvvarvet valde han att kliva ut i dödens. Väl där krossade Oxidizer ledande storfavoriten Broadway Sun och försvann undan till mycket imponerande seger!

Axevallaamatören David Persson är mannen bakom verket.

”I samband med de tre-fyra senaste starterna har det känts i träningen att han hittat en växel till”, sade David till Vinnare V75.

***

3”Hon har haft svårt för sig från grunden och varit en problemhäst, men nu är hon över miljonen”, sade Peter Untersteiner till V75 Direkt om sjuåriga stoet Princess S.W. (e. Chocolatier).

Visst har det varit en brokig karriär som inleddes först som fyraåring 2018 och gav fem segrar och ett andrapris på sex starter innan bågen spändes mot Derbystoet. Där blev det som hårt betrodd galopp, ett långt tävlingsuppehåll och fyra galoppmissar i återkomsten. Nästa seger dröjde över ett år innan en ny svit me fem segrar och ett andrapris inleddes.

Idag gjorde hon sin blott 28:e start och tog 13:e segern. Det starka slutvarvet i rygg i tredjespår och det vassa upploppet lovar fler segrar!

 

Fokustema
Krönika
Läs senare

Vila – inget för Disco Volante

Vintervila? Tävlingsuppehåll? Återhämtning?
Inte om man heter Disco Volante.
Ikväll gjorde hästen det han älskar mest. Tävla – och vinna!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Disco Volante lär bli lördagens största favorit inom V75-spelet. Foto Simon Hagen/Sulkysport
Disco Volante lär bli lördagens största favorit inom V75-spelet. Foto Simon Hagen/Sulkysport

Disco Volante (e. Scarlet Knight) inledde ett nytt år precis som han gjort så många gånger förut. Som treåring 2016 (visserligen i maj) vann han sin tävlingsdebut i Halmstad, 2018 vann han i Bollnäs i mars, 2019 i januari på Bergsåker, 2020 i januari på Jägersro och ikväll, 2021, åter på Bergsåker.

2017 då? Ja, ingen regel utan undantag. I årsdebuten på Solvalla i mars det året galopperade nämligen Disco Volante bort sig som 14-för-tio-favorit…

Stefan Melander tränar och Jenny Gustafsson är skötaren som tillbringar många av livets vakna timmar med Disco Volante. Att Sveriges segerrikaste kusk Ulf Ohlsson funnit sig tillrätta bakom racermaskinen råder inget tvivel om.

Uppgiften i gulddivisionen, Zoogins lopp, på Bergsåker inleddes från bakspår för Disco som tagit de flesta av sina segrar från ledningen.

Det blev inget bekymmer för en vaken Ulf Ohlsson och en helfin Disco Volante.

I ett rivigt och sett till förhandsdiskussionerna oväntat kört lopp försvarade först Rauno Pöllänen ledningen med Västerbo Grosbois, varpå han släppte till Garfield Aiden och Hannu Korpi efter ett knappt varv. Då gjorde Ulf Ohlsson slag i saken. Via ett häftigt speedryck mitt i loppet nådde Disco Volante fram utvändigt den nye ledaren, men nöjde sig inte där. Varvet från mål hade Disco bytt fjärde utvändigt mot ledningen.

”Tanken var att köra honom bakifrån, ägaren ville se honom i ryggar, men det gick så sakta i det läget och jag tänkte kolla om det gick att komma till spets. Det är inte alla gånger det går, men den här gången gick det vägen”, sade Ulf Ohlsson till V75 Direkt.

Fakta

V75-resultat

Rätt rad: 7–3–4–11–11–7–1
Omsättning: 92.824.289 kr
Antal system: 1.267.947 st
Utdelning:
Sju rätt: 927 kr
Sex rätt: 24 kr
Fem rätt: jackpot

Expandera

Snyggt och vaket agerat, men som Disco Volante såg ut för dagen hade det säkerligen blivit seger även om det inte ”gått vägen”. Hästen gick undan på fint sätt när han säkrade ytterligare en gulddivisionsseger.

Nu räknade den åttaåriga valacken in sin 28:e seger på 71 starter och det lär fortsätta. För att ta uppehåll är inget för Disco Volante. I somras blev det drygt två månader vid sidan om tävlingsbanan efter Årjängs Stora Sprinterlopp. Annars är hästens senaste längre vila tre månader, från mitten av december till mitten av mars 2017-2018.

Disco Volante har tävlat sig in i Elitloppet de två senaste åren och det är ingen stor överraskning om han dyker upp på Solvalla sista helgen i maj i år heller.

Han har ju vintern och våren på sig att rada segrar. Precis som han brukar.

Brodd i skorna och V75 på skrällbanan Bergsåker borgade för en svårlöst V75-omgång. Istället blev det i princip tvärtom. De betrodda hästarna klarade förutsättningarna och utdelningen på sju rätt understeg tusenlappen.

Precis som överraskningarna uteblev utdelningen på fem rätt och därmed går 24.134.315 kronor vidare till sjurättspotten i nästa lördags V75-omgång på Jägersro.

***

Tre andra sportsliga höjdare

1Från seger i bronsdivisionsfinalen till triumf i silver. Algot Zonetts (e. Maharajah) klassresa bara fortsätter hos sin tränare Daniel Wäjersten. Den unge Bergsåkertränarens stall har växt stadigt och för dagen finns 73 hästar på träningslistan. Algot Zonett fyllde åtta år vid årsskiftet, men med blott 40 starter innanför västen finns sparkapital.

Daniel Wäjersten sände fram sin springare utvändigt ledaren Remarkable Feet efter 800 meter och efter ett rykande slutvarv måttade Wäjersten in segern på snyggt sätt. Algot Zonett klev i och med segern in i miljonklubben.

***

2Barfota runt om radade kallblodet Våler Nikolai (e. Åsajerven) upp segrarna förra året och med årsfacit på över 1,1 miljoner kronor var han i särklass vinstrikast av de svensktränade kallbloden. Två starter sedan skoförbudet trädde i kraft före jul var dock segerlösa, men ikväll visade Öystein Tjomslands sexåring att han fixar att vinna även med skor. Erik Adielsson skötte tömmarna på säkert sätt och via ett slutvarv i tredjespår klev Våler Nikolai förbi ledande Vestpol Gladiator och svarade B.W.Runes angrepp.

***

3Finska superstoet Mascate Match fick välförtjänt de stora rubrikerna i den finska motsvarigheten till rikstravet, nämligen ”Hockeyligan”. Den 30 december sattes punkt för den finska travligan och hästarna såldes på internetauktion. 81.100 euro betalade Reima Kuisla, som bland annat ägde styrkefenomenet Etain Royal, för Marshall Match (e. Zola Boko). Ikväll började avbetalningen när hästen vann bronsdivisionsförsöket tillsammans med Ulf Ohlsson efter ledning från start till mål. Lite tur fanns med i bilden då Gooner öppnade klart bäst i en ogiltig start, men när det väl gällde galopperade hästen och det blev raka spåret för Marshall Match.

När Ulf Ohlsson dessutom vann V75-avslutningen med Axel Ruda (från ledningen) var en V75-trippel i hamn för Sveriges kuskchampion.