Fokustema
Krönika
Läs senare

Metronomen slog i läge vinst för Harran Boko

Ken Ecce fick hoppa in som vikarie för Conrad Lugauer i V75-loppen på Jägersro sedan Conrad blivit sparkad av en häst. Det redde han ut utan problem.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Harran Boko vann silverdivisionsförsöket på hemmabanan Jägersro. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN
Harran Boko vann silverdivisionsförsöket på hemmabanan Jägersro. Foto: Jörgen Tufvesson/ALN

Kapable Harran Boko (e. Maharajah – Zilan Boko) galopperade sannolikt bort andrapriset bakom stallkamraten Night Brodde i sista kurvan i bronsdivisionsfinalen på Solvalla annandag jul. På hemmabanan Jägersro skötte sig den ystre valacken och vann då i sin första start i silverdivisionen på 1.13,7a/2.140.

Fakta

Harran Boko

valack sex år e. Maharajah – Zilan Boko e. Muscles Yankee
31 st: 13–2–0
Rekord: 1.12,2m* – 1.12,9am’
Insprunget: 1.119,000 kr
Uppfödare: Boko Stables Holland BV, Nederländerna
Ägare: JimMit AB & Simon Mitman
Tränare: Conrad Lugauer, Jägersro
Körsven: Ken Ecce, Danmark
Skötare: Simon Mitman

Expandera

– Jag fick veta att om Harran Boko ville springa från start skulle jag låta honom göra det, och han ville springa idag, konstaterade Ecce.

I sina ljusa stunder kan Harran Bioko mycket, men han har aldrig varit direkt pålitlig. Tittar man på hans resultatrad är det en nästan sällsam ”varannangångshäst”. Nu stod metronomen i läge på att ticka över till ”vinst”. och så blev det också. Harran Boko studsade iväg till ledningen och där stannade han in i mål. I sista kurvan var det nästan vådligt hur hårt Ken Ecce höll Harran Boko på bettet, möjligen för att inte ge Pastor Power i ryggen chansen för tidigt, men Ecce visste vad han gjorde. När Harran Boko fick tillstånd att öka farten på upploppet accelererade han på samma sätt som när den raksträckan var starten på loppet, och vann ohotad.

– Det gällde att hålla hästen så lugnt som möjligt. När vi svängde in på upploppet var han så pigg att jag tänkte att nu måste jag låta honom springa, sade Ken Ecce.

Harran Boko räknade in sin femte V75-seger på mindre än ett år och har vunnit ett lopp i klass I, tre i bronsdivisionen och nu alltså även som färsk i silverdivisionen.

Conrad Lugauer fick alltså stå över Jägersros V75-lopp för att istället åka till sjukhus för att röntga en ond armbåge. När han skulle fixa det sista med utrustningen med stoet Kicki Lagö i dagens tredje lopp slog hon bakut och träffade Lugauer på ena armbågen. Efter att ha plåstrats om av Jägersros sjukvårdare hade han fortfarande ont och fann därför för gott att få den sparkade kroppsdelen närmare kontrollerad av läkare.

– Det gör ont som satan, sade Conrad Lugauer till travronden.se.

Det finns väl inga ”bra” tidpunkter att bli skadad för en kusk och tränare men just den kommande veckan vill nog helst Conrad Lugauer vara vid full vigör. Det är ju nämligen meningen att hans stora stjärna Campo Bahia ska starta igen på Vincennes på lördag, och försöka ta revansch för galoppen i ledningen in på upploppet i det stora loppet Criterium Continental före jul.

ATG har med sig mycket bättre fyr under totopannorna in i 2020 än. vad man hade förra årsskiftet Lördagens V75-omsättning 86,1 miljoner är nästan 13 miljoner högre än premiäromgången 2019 på Bergsåker.

Citatet

Jag hade stora förhoppningar idag. Han låg på mycket men kändes ändå fortfarande stark 300-400 kvar

Ulf Ohlsson om fjolårets Lotteriatvåa Disco Volante som öppnade 2020 med att vinna från dödens på 1.11,9.

Topp Tre i V75

 

1
Stall Courant har som väntat skördat prestigefulla ”Årets-priser” på andra sidan Atlanten med hjälp av sina stjärnhästar där. Här hemma kunde stallet glädja sig åt att den inte speciellt enkle Disco Volante (e. Scarlet Knight – Glorify) hade en av sina vackra dagar i den första gulddivision som kördes för året, Arvid Stjernswärds Minne. Den Stefan Melander-tränade hästen stegade för Ulf Ohlsson enkelt ifrån de andra från dödens på 1.11,9a/1.640.

2

Uppfödaren John Bootsman hade två sexåriga uppfödningar som vann i V75-omgången. Förutom ovan nämnde Harran Boko kom Hector Boko (e. Going Kronos – Yucca Boko)  med tre raka segrar i Tyskland bakom sig och Jaap van Rijns sexåring fyllde på med att bara vara bäst från dödens. i klass I-försöket på 1.12,8a/1.640.

 
3 Dancin In The Rain, med den fina härstamningen Muscle HillAlexia Ås, vilket gör hanne till storasyster till fjolårets Breeders Crown-vinnare Ganga Bae, kostade 400.000 kronor på Elitauktionen 2016 och var med det auktionens nionde dyraste häst. Hon började vettigt som treåring hos Per Linderoth men tillbringade sedan nästan ett år hos Timo Nurmos utan att komma till start. Hos Håkan K Persson har det nu lossnat. Hon debuterade där med att vinna Diamantstolopp i Halmstad före jul och följde nu upp med en ny sådan seger. Det bet bra när Örjan Kihlström attackerade i sista kurvan och Dancin In The Rain vann på 1.15,8/2.160.

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
5–8–8–12–10–5–2
Utdelning:
Sju rätt: 112.177 kr
Sex rätt: 797 kr
Fem rätt: 71 kr
Omsättning: 86.151.806 kr

Expandera

Lars G Dahlgren på twitter:

Stallkamraten, den heta segerkandidaten Face Time Bourbon, laddar mer i lugn och ro. pic.twitter.com/PQTGzTdFrg
@larsgdahlgren - 26 jan
Även om Bold Eagle inte är favorit när han startar i sitt femte Prix d’Amerique är det folksamling vid hans box. Ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 26 jan
Jag gillar inte detta nya i travprogrammen att det inte längre framgår vilka som har proffslicens och vilka som int… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 17 jan
Nog för att det är bra att gamla hjältar - i detta fall Zoogin - uppmärksammas med egna lopp, men detta ser ju fakt… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 2 jan
Greenshoe infriade favoritskapet i Kentucky Futurity, enkelt, på 1.09,1. pic.twitter.com/k0csUCIROl
@larsgdahlgren - 6 okt 2019
Fokustema
Krönika
Läs senare

Pokalårets baksmälla slår till

708 miljoner i lån till ATG. 315 miljoner kronor i negativt eget kapital. Man kan väl sammanfatta det så här: Svensk Travsports ekonomiska läge är inte bra men bedöms möjligt att hantera och räta upp.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Sidan 22 i Svensk Travsports årsredovisning.
Sidan 22 i Svensk Travsports årsredovisning.

Så har då dimmorna skingrats. De frågor Sulkysport, efter att ATG:s årsredovisning kommit, försökte få svar på redan i slutet av mars av ST-ordföranden Marjaana Alaviuhkola gällande Svensk Travsports ekonomiska situation klargjordes av verkställande direktören Maria Croon och ekonomichefen Peter Linder när ST:s bokslut för 2019 redovisades. För första gången någonsin gjordes en specialpresentation av ST:s bokslut för (fack)pressen. Bra tänkt – läget och siffrorna som årsredovisningen och bokslutet innehåller kräver i högsta grad sin förklaring eftersom Svensk Travsport nu har hundratals miljoner kronor i underskott och lån att få rätsida på.

Det väsentligaste i alltsammans är…

 

1 att Svensk Travsports ledning bedömer att det inte behövs ett sparpaket till i år utöver de redan i budgeten nerdragna 80 miljonerna. Därav landar 50 miljoner hos hästägare och uppfödare i form av sänkta prispengar och uppfödarpremier.

 

2 att Svensk Travsports moderbolag (i praktiken den ideella verksamheten där travsällskapen och BAS-organisationerna är både ägare och medlemmar) till följd av för höga kostnader och för låga intäkter har fått ett negativt eget kapital på 315 miljoner kronor att hantera.

 

3 att Svensk Travsports räntebärande skuld till ATG är 708 miljoner kronor. Denna skuld har uppstått på grund av att ATG:s kostnader de senaste åren varit så pass mycket högre än intäkterna att inte ens sänkning av spelskatten från 35 till 18 procent (värt 500-600 miljoner kronor) räckte för att täcka ”pokalårsnivån” på drift av sport, banor och utlovade prispengar.

 

Om vi då tar punkterna och dess framtidskonsekvenser, kort och lång sikt, i tur och ordning, så kan konstateras följande:

 

1 ATG gjorde ett rekordresultat första kvartalet 2020, med 75 miljoner kronor högre intäkter än motsvarande kvartal förra året. Detta samtidigt som det framstår som att fasta kostnader sänkts. Och då hade covid 19-effekten – som för april och maj torde ha medfört ett gigantiskt resultatuppsving för ATG med tanke på hur bruttoomsättningssiffrorna sett ut – ännu inte slagit till.

ATG:s nästa, och för det ekonomiska sammanhanget oerhört viktiga, kvartalsrapport kommer i slutet av augusti. Att Maria Croon redan nu rätt så tvärsäkert vågar sig uttala sig om (givetvis med garderingen att det är vad prognoserna just nu pekar på) att ATG:s resultat under 2020 blir så starkt att 80 miljoner i ST-besparing räcker tyder på att denna kvartalsrapport kommer att övertäffa allt vad som tidigare skådats från spelbolagets sida. Skillnaden mellan ”lånat” och ”återställt” mellan ST och ATG var under 2019 trots allt över 500 miljoner kronor. Av det tog man alltså in 75 miljoner första kvartalet 2020.

Här finns också en möjlig jackpotutbetalning: Att Skatteverket godkänner överföringen av ATG:s resultat till ST som koncernbidrag. Då blir ST:s ställning plötsligt 200 miljoner bättre retroaktivt för 2019, givetvis också för 2020 – och i framtiden.

 

2 Det negativa egna kapitalet på 315 miljoner kronor. Kanske har nu de breda leendena stelnat en smula på de travpolitiker som triumferade med att ”pokalåret blev av” 2018 med utlovad ökad utbetalning till travsporten på 270 miljoner. De 270 miljonerna, plus lika mycket till 2019, är nu nämligen en del av de där 315 miljonerna i negativt eget ST-kapital. Att betala ut pokalåret 2018 må kanske vara hänt och ursäktat, men att fortsätta med det 2019 var att inte ha gjort sin hemläxa – som man nu skyller på att ha missbedömt spelmarknadens utveckling – ordentligt.

ATG-systemet hade med facit i hand, alltså samtidigt som man investerade mycket stora pengar i framtidssatsningar som man nu gör avskrivningar på, inte råd med pokalåret som det blev. Det borde ha bromsats in; det gick redan tidigt 2017 att tydligt se att ATG:s fart gällande spelet inte skulle räcka för pokalårsåtagandet utan att underskott skulle uppstå.

det gick redan tidigt 2017 att tydligt se att ATG:s fart gällande spelet inte skulle räcka

Faktum är ju att ST redan 2018 gick back med cirka 200 miljoner kronor efter att 2017 ha gått plus 90 miljoner! En pokalårs-resultatutveckling som alltså hängde med in i 2019 – trots halverad spelskatt på ATG:s intäkter!

315 miljoner kronor i negativt eget kapital låter enormt mycket, och ska återställas inom en femårsperiod. Alltså drygt 60 miljoner kronor om året, om man fördelar det jämnt över de fem åren. Det finns endast två sätt att göra det på: Höja intäkterna eller sänka kostaderna. Okej då, tre sätt: en kombination av höjda intäkter och sänkta kostnader. Det där närmast kommande kvartalsbokslutet från ATG; halvårsrapporten för januari-juni 2020, ger säkert en fingervisning om intäktsnivåerna kommer att räcka för att ST under 2021 ska kunna börja ”beta av” de 315 miljonerna enligt femårsplanen, eller om det för attt kunna göra det krävs ytterligare budgetnerdragningar (på prispengar) till nästa år.

 

3 Skulden till ATG på 708 miljoner. För denna lär man oroa sig föga inom både ST:s och ATG:s högsta ledning. Varje gång jag tar upp med ATG:s ekonomichef Lotta Nilsson Viitala att ATG har skuld till kreditinstitut på en miljard kronor kommer det en rykande snabb topspin-retur: ”det är väldigt lite för ett bolag av ATG:s storlek.”

Samma sak säger egentligen ST:s ekonomichef Peter Linder när han nu konstaterar att ”vi (alltså ST) lever på ATG:s lånekredibilitet, och den är hög”.

Så länge den marknadsmässiga räntan är någon futtig procent kostar den där skulden till ATG på trekvarts miljard (!!) under tio miljoner kronor per år i ränta, och amorteringskravet lär i praktiken vara noll. När de av ATG upptagna lånen hos kreditinstitutet löper ut lär det vara lätt att få förlängning, eller omteckning, av lånen. Den uppkomna skulden på 708 miljoner kronor är alltså inget ST akut behöver prioritera, utan vad som behöver gå först är i så fall återställningen av det egna kapitalet.

Men en sak måste, eller torde stå klar för alla: det måste vända nu. Varken underskottet i ST:s egna kapital kan tillåtas öka mer, knappast heller lånet till ATG.

När jag säger det nickar både Maria Croon och Peter Linder medhåll.

Pokalårets baksmälla har slagit till. Men även tunga baksmällor brukar faktiskt kunna gå över. Kanske gör även ST:s det.

även tunga baksmällor brukar faktiskt kunna gå över

Här är hela ST:s årsredovisning för 2019.

Slutligen kan konstateras att årsredovisningen innehåller en fantastisk pinsamhet: I revisionsberättelsen (sid 43-45) framstår som att det är 2018-bokslutet Åsa Lundvall och Camilla Ral Ingvarson reviderat. I den viktigaste delen (uttalandet) står det att det är 2018-redovisningen som ska fastställas och styrelse och vd beviljas ansvarsfrihet för.

Men det kommer givetvis att vara tillfixat i de originalhandlingar Svensk Travsports fullmäktige har att klubba igenom på årsstämman i juni.

 

Fakta

Väsentliga pengaströmmar mellan ATG och ST under 2019

  1. Svensk Travsport lånade 1.450 miljoner kronor under 2019 av ATG till ”löpande drift” av banor och tävlingar (prispengar).
  2. ST erhöll efter årets slut koncernbidrag från ATG på 934 miljoner. Utöver detta finns en lagd ”skattereserv” på 200 miljoner som kan falla ut beroende på hur skattemyndigheten bedömer lagstiftningen gällande om överföring får göras om koncernbidrag.
  3. ST amorterade 934 miljoner kronor till ATG på ”löpande drift-lånet”. Kvar blev en skuld på 516 miljoner.

Utöver dessa överföringar finns även transfereringar internt mellan ST:s ”ideella del” och Svensk Travsport AB, i det sistnämnda bedrivs nu i princip all ST:s löpande verksamhet. ST AB måste ”ha pengar i kassan” för att inte hamna under reglerna för aktiebolag gällande kontrollbalansräkning.

Därför placeras årets förlust på 328 miljoner kronor (som medför ett negativt eget kapital på 315 miljoner) i ST:s ”moderbolag”; vilket alltså är den ideella delen med travsällskapen och BAS-organisationerna som medlemmar.

Den yttersta konsekvensen av detta är att det nu är banorna (och BAS) som bär ansvaret för att se till att återställa det uppkomna negativa kapitalet på 315 miljoner.

Expandera

 

ST:s negativa kapital: 315 miljoner

ST:s ordförande borde svara på frågorna

”Lån på affärsmässiga villkor”

 

Rekordsiffror för ATG

Lars G Dahlgren på twitter:

Stallkamraten, den heta segerkandidaten Face Time Bourbon, laddar mer i lugn och ro. pic.twitter.com/PQTGzTdFrg
@larsgdahlgren - 26 jan
Även om Bold Eagle inte är favorit när han startar i sitt femte Prix d’Amerique är det folksamling vid hans box. Ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 26 jan
Jag gillar inte detta nya i travprogrammen att det inte längre framgår vilka som har proffslicens och vilka som int… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 17 jan
Nog för att det är bra att gamla hjältar - i detta fall Zoogin - uppmärksammas med egna lopp, men detta ser ju fakt… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 2 jan
Greenshoe infriade favoritskapet i Kentucky Futurity, enkelt, på 1.09,1. pic.twitter.com/k0csUCIROl
@larsgdahlgren - 6 okt 2019
Fokustema
Krönika
Läs senare

Kan Ecurie D. köpa in sig i Grand Prix de l’U.E.T.?

MANTORP. Ecurie D. såg ut att ha sprungit på sin överman när han kröp ner i rygg på Armour As i ledarens rygg i sista kurvan i Ina Scots Ära. Men inte då. På upploppet avgjorde den danskfödde hästen till synes lekande lätt på 1.12,2a/2.140. Nu öppnar sig en intressant fråga: Kan Ecurie D. bli den förste som köper in sig i Grand Prix de l’U.E.T.?
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

– Den möjligheten finns sedan några år tillbaka, bekräftar Svensk Travsports sportchef Petter Johansson.

Ecurie D. har inga pengar att gå för i nationella årgångslopp och är heller inte kvar i Grand Prix de l.´U.E.T., efter den andra insatsen som skulle betalas förra året. Men det kan finnas en reservingång: Om första insatsen (150 euro) erlades 2018 – den saken är i skrivande stund inte utredd – finns numera en ”inköpsklausul” i Grand Prix de l’U.E.T.-propositionen. För 20.000 euro som ska betalas i augusti i år kan hästägaren om första insatsen betalades  skaffa sig starträtt i det som kallas för Europaderbyt.

Om det någon gång ska användas gällande någon häst är det väl en som Ecurie D. det ska göras med…

Ur propositionen för Grand Prix de l’U.E.T.

 

Danskfödde Frode Hamre-tränade Ecurie D. (e. Infinitif – To Soon) har nu gjort nio starter och har lika många segrar. Att Italienfödde Armour As (e. Varenne – Southwind As) också har en högintressant framtid, med endast en halv miljon kronor insprunget hittills, är det heller ingen tvekan om. Denne bjöd nu upp till en bra kamp mot Ecurie D. Den sistnämnde fick en tung förstasväng från tolftespår fram utvändigt ledande Armour As, och i sista kurvan verkade det som att Armour As skuille bli den förste att besegra Ecurie D. De sista 50 meterna var det likväl som att Ecurie D. nästan arrogant ville demonstrera att det fortfarande var klasskillnad. Han vann med framåtfällda öron och förkrossande kavat uppsyn.

Fakta

Ecurie D.

danskfödd hingst e. Infinitif – To Soon e. Muscles Yankee
9 st: 9–0–0
Rekord: 1.12,2k* – 1.13,4am*
Insprunget: 1.595.625 kr
Uppfödare: Jean-Pierre Dubois, Frankrike
Ägare: Global Glide AB & Smart Repair Center AB
Tränare: Frode Hamre, Norge
Körsven: Björn Goop, Färjestad

Expandera

– Ecurie D. gjorde ett jättebra lopp, var helt rå eftersom han dessutom fick en blytung inledning. I sista kurvan var det såklart lite oroväckande eftersom min häst var flegmatisk och ledaren såg väldigt bra ut. Men när vi kom in på upploppet avgjorde Ecurie D. lätt och det fanns både växlar och krafter kvar, till exempel går han med fast bomull, sade körande Björn Goop till ATGLive.

 

fanns både växlar och krafter kvar

 

Robert Bergh körde i Östgötaloppet för en plats i Elitloppet med Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec – Mind Your Manners) och lät därför sin starka häst dra i 1.10,5-tempo i ledningen sista varvet. Men det var Handsome Brad (e. Brad de Veluwe – Ulrica M.) som i sin första start sedan augusti plockade in 20 meter på Mindyourvalue W.F. under slutvarvet som stod för den verkliga utropsteckeninsatsen!

Robert Bergh dömdes till tre dagars avstängning för felaktigt bruk av körspö bakom Mindyourvalue W.F. och straffade därmed ut sig från att få köra Elitloppshelgen. Även Conrad Lugauer får stå på stallbacken och titta på sista helgen i maj eftersom hans måltrea Gareth Boko diskvalificerades för trängning för det sätt hästen fick fritt spurtutrymme i utgången av sista kurvan.

 

Det antal V65- och V75-omgångar jag bevakat på plats sedan 1980-talet är hundratals. Ingen V75-lördag har dock känts så sällsam som denna på Mantorp. Med Östgötaloppet, banans viktigaste lopp för äldre hästar och Ina Scots Ära.

En totalt folktom anläggning en V75-lördag, förutom de aktiva, några tiotal Kanal75-medarbetare och några ”hemmajournalister”.

”Parkera på hästägarparkeringen (i stallbackskurvan) och promenera till måldomartornet. Koden till dörren är XXXX, löd Mantorptravets Roger Elebrings instruktion när min ackreditering att få bevaka V75-tävlingarna för Sulkysport beviljades.

Promenaden från parkering till pressrum gick intill den stora yta som är Mantorp drive-inparkering; normalt välbefolkad en sådan här V75-lördag. Nu är den som en äng där travskolan nog snart kan spika upp några nya grönbeteshagar för sina pållar.

Restaurangen, som normalt sjuder av liv och förhoppningar om stora vinster en sådan här lördag, var tillbommad och öde. Liksom givetvis läktaren med totohall i bottenplanet på huvudbyggnaden.

”Visst känns det här jättekonstigt, Lasse”, hojtade Matteus Lillieborg innan han älgade iväg efter att ha fått någon redaktörsinstruktion i sin hörsnäcka. Jo, så är det. Det är en märklig – och nästan lätt skrämmande, känsla. Som att vi som var här är någon form av sista vilsna överlevare efter Ragnarök. Men alternativet, att den här V75-lördagen (och alla andra V75-lördagar)  inte körs alls, hade ju varit betydligt värre, ur alla aspekter, för alla inblandade, både på och bredvid banan.

Att (idrotts)världen trots allt inte står helt stilla skvallrade omisskännliga ljud från den närbelägna motorbanan Mantorp Park om. Där dånade hästkrafter av en annan kaliber runt.

någon form av sista vilsna överlevare

 

Tre i topp

 

1 Frode Hamre-tränade Ecurie D. är defintivt en av Europas bästa fyraåringar. Han tog nionde raka från debuten i fyraåringsloppet Inga Scots Ära och lade 250.000 kronor till sina tidigare insprungna 1,3 miljoner. Stort överbetyg går också till tvåan Armour As.

 

***

 

2 Mindyourvalue W.F. vann Ösgötaloppet på 1.13,1a/2.640 och fick nu betalt i form av en etta i resultatraden efter att under vintern på Vincennes ha tjänat ihop ett gäng tapperhetsmedaljer utan att vinna. Men intrycket i detta lopp stod Handsome Brad för. I sin första start sedan augusti avslutade han 1.08,5 sista 800 meterna till andraplatsen!

 

***

 

3 En dansk, en norska och en italienare. Det var nationaliteterna på de hästar Björn Goop tog sin V75-trippel med. Utöver Ecurie D. gjorde norskan Karamel Hill (e. Juliano Star – Fredrika Kemp) ett bra intryck när hon vann Arne Erikssons lopp från ledningen på 1.14,0/2.160 meter. Ialienska femåringen Zap di Girifalco (e. Dream Vacation – Bea di Girifalco), som gjorde andra starten i Goops träning, hade i bronsdivisionsförsöket kvickast ben när han kom loss från rygg ledaren och vann på 1.12,2a/1.640.

 

Fakta

Spelfakta

Rätt V75-rad:
11–3–12–10–4–5–1
Utdelning:
Sju rätt: 3.058 kr
Sex rätt: 47 kr
Fem rätt: jackpot
Omsättning: 108.096.363 kr

Expandera

 

Lars G Dahlgren på twitter:

Stallkamraten, den heta segerkandidaten Face Time Bourbon, laddar mer i lugn och ro. pic.twitter.com/PQTGzTdFrg
@larsgdahlgren - 26 jan
Även om Bold Eagle inte är favorit när han startar i sitt femte Prix d’Amerique är det folksamling vid hans box. Ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 26 jan
Jag gillar inte detta nya i travprogrammen att det inte längre framgår vilka som har proffslicens och vilka som int… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 17 jan
Nog för att det är bra att gamla hjältar - i detta fall Zoogin - uppmärksammas med egna lopp, men detta ser ju fakt… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 2 jan
Greenshoe infriade favoritskapet i Kentucky Futurity, enkelt, på 1.09,1. pic.twitter.com/k0csUCIROl
@larsgdahlgren - 6 okt 2019
Fokustema
Krönika
Läs senare

ST:s dom är en lynchning

Ju mer jag läser hur Svensk Travsports verkställande direktör Maria Croon motiverar påföljden för Alessandro Gocciadoro för att en i stallet anställd värmde en häst regelvidrigt på Örebrotravet i lördags, desto mer uppenbart är det att Svensk Travsport kastat grundläggande principer om rättssäkerhet i Bällstaån. Istället föll ST för trycket från vad som bör klassificeras som en lynchmobb.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Alessandro Gocciadoros advokat Jesper Arvenberg kommer givetvis att dissekera den överklagade domen och dess innehåll när den nu går vidare till överprövningsinstans. Där sitter som väl är hög juridisk kompetens.

trav, travsport, sulkysport, st, vd
Maria Croon. Foto Svensk travsport

Risken är stor att Maria Croon och den styrelse som tillsatt henne för att fatta och verkställa beslut får göra en gigantisk pudel. I så fall kan man ju fråga sig vem det är som i detta fall ”skadat travsportens anseende”. Kanske är det ett sportförbunds högsta ledning som godtyckligt sätter svåra påföljder utifrån känsloyttringar och opinionsläge och inte från utredda och klarlagda fakta?

”Det är inte heller första gången hans namn är inblandat i sammanhang där det blir negativ publicitet och stor uppmärksamhet på situationer som ligger mycket långt ifrån hur Svensk Travsport anser att hästar ska behandlas”, säger Maria Croon i den text på travsport.se varmed beslutet om hur Alessandro Gocciadoro ”skadat travsportens anseende” kommunicerades igår kväll.

Okej, så licensinnehavare ska nu alltså kunna bestraffas – hårt dessutom – utifrån saker som skrivs på framförallt sociala medier – för vad folk ”tycker om dem”. Snacka om rättslöst tillstånd.

Snacka om rättslöst tillstånd

”Det är Alessandro Gocciadoros ansvar som tränare att säkerställa att den som ges i uppdrag att värma hästen inför ett lopp också är lämplig. Utifrån det som skedde kan Svensk Travsport konstatera att så inte var fallet”, skriver Maria Croon också.

Fakta

Fakta fru Justitia

(enligt wikipedia)

Hon avbildas oftast med en balansvåg i ena handen och ett svärd i den andra. I modern tid har det också blivit populärt att förse Justitia med ögonbindel. Ögonbindeln skall symbolisera allas likhet under lagarna, att man inte skall döma hunden efter håren, alltså att Justitia inte utan närmare utredning kan se vem som har rätt. Balansvågen står för rättvisa, och svärdet är en symbol för makt.

Expandera

Okej, så en person med 20-årig erfarenhet av att arbeta med travhästar, som gjort det hos flera av Europas mest namnkunniga tränare, varav två i Finland, och dessutom har över 100 körda lopp (i Italien) som erfarenhet skulle ”inte vara lämplig”? Hur kan ST påstå något sådant? Att den anställde fick ett obegripligt hjärnsläpp när han värmde Zarina Bi är en sak och det ska han ha en kraftig påföljd för. Den delen (18 månaders avstängning och 20.000 kronor i böter) av beslutet framstår som vettigt och logiskt med hänsyn till det direkta parallellfallet på Bergsåker 2006.

Det är samtidigt lätt att dra fram åtminstone två fall, i relativ närtid (”grisförsarrättegången” och ”Estlandsfallet”, där fyra hästar dog), då detta ”tränaransvarssätt” att använda reglementet i högsta grad kunde använts, men det skedde inte. Fall som också rörde ”hästvälfärden och hästars välmående”.

Förvisso har de två STAD-domar som kommit i år för i princip samma saker, Christoffer Eriksson och Gocciadoro, böter för innehav av otillåten medicinsk utrustning/blister med kvicksilverinnehåll, bestått i att grejorna skulle tillhöra anställda…men tränarna dömdes.

Oavsett de två domarna framstår Maria Croons ”domskäl” som inget annat än en snabbt ihoprafsad konstruktion för att kunna klämma åt Gocciadoro. Inte för det som hände i Örebro i lördags, utan för helt andra saker. Reglementsbrott som han dömts och avtjänat påföljder för.

 

Alessandro Gocciadoro. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Avstängning, anmälningsförbud och tvångsstängande av svensk filial handlar helt enkelt om att Gocciadoro misshandlat Arazi Boko i italienska storlopp – som visades i svenska media – förra året. Kanske också för att ST:s Ansvarsnämnd, alldeles nyss, satte 60.000-kronorsboten för innehav av medicinsk utrustning som bara veterinärer ska ha, och i Sverige otillåtet blister, efter nästan ett års utredningsarbete(!). Det är alltså ”retroaktiv dubbelbestraffning” det egentligen handlar om, framdriven av en opinion i sociala medier som antagit formen av en lynchmobb.

Tyvärr föll ST och Maria Croon till föga för denna mobb. Det är något att tänka på för alla licensinnehavare: de aktiva i svensk travsport kan inte längre känna sig trygga med att ST ger dem en rättssäker behandling om de hamnar i situationen att stå till svars för ett (allvarligt) reglementsbrott. Om hatet över brottet och personen som gjort det – eller dennes chef – flödar i sociala medier kan licensinnehavare bli fällda för att ”publiciteten har skadat travsportens anseende”. Det är en bråddjup tankevurpa Maria Croon stått för där.

Tyvärr föll ST och Maria Croon till föga för denna mobb

En negativ sida med de sociala medierna är att de kan piska upp precis de avskyvärda och bokstavligt talat livsfarliga stämningar som ledde till vad som beskrivs i denna länk gällande en utställning Forum för Levande Historia gjort som behandlade ämnet lynchning. Hur och varför. De mörka mänskliga beteenden som kan driva fram sådant.

Juni 1920, den amerikanska staden Duluth i staten Minnesota. ”Svenskbygderna” även kallade eftersom många av utvandrarna från Sverige i slutet av 1800-talet och 1900-talet hamnade där, inte minst romanfigurerna i Vilhelm Mobergs Utvandrarna och Nybyggarna.

Tre unga män misshandlades och mördades – hängdes i lyktstolpar – i ett gathörn. De var inte från Duluth, utan kringresande cirkusarbetare. Man kan lätt tänka sig att det i folkmassan som aktivt deltog i, eller passivt bevittnade, det offentliga mordet på de tre unga männen fanns utvandrade svenskar och ättlingar till sådana.

Folkmassan på flera tusen personer samlades framåt kvällen vid stadens polishus. De unga männen togs ut ur de celler där de satt, gripna tidigare på dagen misstänkta för att ha begått ett våldsbrott i staden. Det anmälda brottet var, uppdagades i det efterföljande utredningsarbetet, sannolikt påhittat.

Essensen kan sägas sammanfattas i följande nattsvarta djupt skrämmande meningar:

Lynchmobben hävdar alltid att rättvisan utgår från ”folket” och att man själv är ”folket”. De närvarande personerna avgör här och nu vad som är rätt och fel, vem som är skyldig och vilket straffet ska bli

Jag skrev i en blogg nyligen att ST:s rättskvarnar mal alldeles för långsamt, och menade det specifika fallet att det tog nästan ett år innan travförbundet dömt Alessandro Gocciadoro för ovan nämnda brott mot dopingreglementet. Under det år som förflöt mellan upptäckt brott och utdömande av straff har den digitala hatmobben mot Gocciadoro funnit näring i vetskapen om att en utredning pågick. Och bidragit till att piska upp den stämning som nu lett till att Gocciadoro dömts för att ha skadat travsportens anseende – vilken Kafka-grej!

Nu gick det istället uppenbart alldeles för snabbt. Zarina Bi-värmningen har av ST:s högsta ledning handlagts mer med skyndsamhet än korrekthet, rättssäkerhet, och ”fakta på bordet” som ledstjärna. Ett kännemärke på det som kallas skenrättegångar, som föregår lynchningar.

 

Lars G Dahlgren på twitter:

Stallkamraten, den heta segerkandidaten Face Time Bourbon, laddar mer i lugn och ro. pic.twitter.com/PQTGzTdFrg
@larsgdahlgren - 26 jan
Även om Bold Eagle inte är favorit när han startar i sitt femte Prix d’Amerique är det folksamling vid hans box. Ha… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 26 jan
Jag gillar inte detta nya i travprogrammen att det inte längre framgår vilka som har proffslicens och vilka som int… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 17 jan
Nog för att det är bra att gamla hjältar - i detta fall Zoogin - uppmärksammas med egna lopp, men detta ser ju fakt… twitter.com/i/web/status/1…
@larsgdahlgren - 2 jan
Greenshoe infriade favoritskapet i Kentucky Futurity, enkelt, på 1.09,1. pic.twitter.com/k0csUCIROl
@larsgdahlgren - 6 okt 2019