Nja, innerst inne tror jag inte det. Även om Moni Viking (e. Maharajah) hanterat täta starter med bravur tidigare så är det mest naturliga valet att gå för Harper Hanovers lopp under Elitloppshelgen.
Dels för att förstapriset är hela miljonen i år och Moni Viking är titelförsvarare, men även för att Björn Goop nu tar över träningen på hästen och då tvingas stå över att köra Ecurie D. (e. Infinitif) i Paralympiatravet. Något som skulle kunna äventyra hans chans att få köra samma häst i Elitloppet om han väljer bort Ecurie D. och det känns föga troligt att han tar ett sådant beslut om Goop är ytterst ansvarig för matchningen. För tillbaka till Lökene och till Goops träning ska hästen; det var ägaren Jan Lyng tydlig med i lördagens tv-sändning.
För Moni Viking stämde det faktiskt ganska bra i årets styrkeprov på Örebrotravet. Visst fick han ta dödspositionen på Algot Zonett (e. Maharajah), men resan fram dit var överkomlig från dubbla tillägg och tempot sådär lagom.
Det räckte med 1.13,6/3.180 meter för att vinna loppet före fjolårets Harpers-tvåa Ivory di Quattro (e. Love You) som rimligtvis siktas mot stayerloppet på Solvalla även han.
Två hästar har vunnit såväl Orebro I’ntnl som Harper Hanovers lopp samma år. Max Flukt lyckades 2005, men på den tiden så kördes Orebro I’ntnl i augusti.
Den ende som lyckats vinna Orebro I’ntnl och därefter ta Harper Hanovers lopp fyra veckor senare är Mellby Viking som lyckades med den bedriften 2016.
Comebackskräll
Att Roger Malmqvists vinterkomet Dragster (e. Micro Mesh) skulle kliva ut och städa av sina konkurrenter i Paralympiatravets sista deltävling var det inte många som trodde.
Visst blev det bra med vinnarhålet och perfekt lucka då Very Kronos (e. Ready Cash) kastade sig i galopp 300 meter före mål när det gick som fortast, men ingen skugga ska falla på Dragster eller Malmqvist.
Sättet nioåringen tog in ett par längder på Sorbet (e. Super Photo Kosmos) sista 100 meterna var häftigt och i sista steget klev han förbi. Segertiden blev 1.10,4a/1.640 meter och nu som nioåring kvalade Dragster vips in till ett Grupp I-lopp med en och en halv miljon kronor i förstapris. Men!
– Vi ska inte vara med där över full distans utan det finns så många andra bra lopp vi kan gå för. Dessutom är det redan nästa vecka så vi står över att möta eliten för 2.140 meter; det blir för tufft. Det här är hans distans, sade Malmqvist.
***
En av V75-omgångens stora snackisar sista timmen upp till start var jättefavoriten Seismic Wave (e. Joke Face) uppvärmning inför Silverdivisionen.
På ATG Live hade såväl Elin Gustavsson som Stefan Hultman synpunkter på hästens rörelsemönster och sändningens redaktör plockade vaket fram bilder från hästens uppvärmning inför silversegern i Örebro i höstas som jämförelsematerial.
Nu blev det ingen som helst prövning för den Timo Nurmos-tränade hästen i själva loppet då han frontade med lätthet, fick hållas hela vägen och egentligen aldrig behöva utsättas för någon utmaning någon gång. Seismic Wave vann och han gjorde det med gott om krafter kvar i reserven, men även om det nu blev ”resultatmässigt fel” så är det befriande att det finns medarbetare på Kanal75 som vågar vara kritiska till hur en megafavorit ser ut och inte bara försöker prata runt det med slentrianmässiga floskler.
Tre höjdare i övrigt:
1 Det var en påtaglig dominans från Solvallatränarna denna lördag. Claes Sjöström (iförd ny dress!) inledde omgången med Eddy West (e. Sahara Dynamite) som för andra starten i följd växlade ner sina konkurrenterna via ett avslutningsvarv på 1.10.
– De sista åtta-nio starterna har han höjt sig ett snäpp. Jag har en bra känsla bara han fortsätter utveckla punkten rörande hans hetsighet, sade Sjöström efter loppet.
Vallakollegan Peter G Norman ville inte vara sämre utan kunde räkna hem Klass I-försöket med Cash Cowboy (e. Ken Warkentin).
I tömmarna på Erik Adielsson togs klass I-segern med god marginell samtidigt som favoriten Chiru (e. Muscle Hill) inkom som femma efter att hamnat ”helt åt råttorna” från spår sju.
***
2 Jerry Riordan har valt att snurra runt på lite olika kuskar till sina hästar under åren på svensk mark, men kanske är det så att han nu funnit en regelbunden samarbetspartner i Magnus A Djuse.
Efter Aetos Kronos Paralympiakvalsseger i förra veckan följde han upp med Gareth Bokos dundercomeback under fredagskvällen och nu vann duon Klass II-försöket tillsammans via Halo Am (e. Father Patrick).
– Hästen tog aldrig aldrig tag i grejerna förrän det var dags. Bra inställning, konstaterade Djuse efter segern med halvbrodern till trippelmiljonären Venkatesh.
***
3 När fjolårets klara kulletta bland de fyraåriga stona Diana Zet (e. Hard Livin) nu tog sin första seger som femåring var det på ett minst sagt spektakulärt vis.
Framme i tät såg hon ut att tappa aktionen för en kort stund i slutkurvan och Dixie Brick (e. Donato Hanover) hade faktiskt ett grepp ute i tredjespår in mot upploppet, men det åt Diana Zet upp på upploppsrakan.
Det smattrade till under stoets hovar när det betydde som mest, men det kanske mest noterbara från loppet var tränarens ord efteråt.
– Jag tror att hon är redo att möta de bästa hingstarna i år, sade Daniel Redén till ATG Live.
På tal om att kunna möta hingstar i år… Racing Brodda (e. Prodigious) flög fram i vida spår till bronspengen i sin återkomst. Vilket utropstecken hon kan bli!
Redén räknade hem ytterligare en stoseger. Erin Zet (e. Hard Livin) spurtade hem Diamantstoförsöket efter att Örjan Kihlström – som så många gånger tidigare – tagit rätt beslut varje meter av loppet.
Har du hört den förut…?