Under tre dagar med en blandad väderkompott tog sig 35.951 personer genom grindarna. Året innan pandemin (2019) slog till hittade 41.446 personer vägen ut till Elitloppsbanan.
När flera andra idrotter fått ett publikt lyft efter corona klarar inte travet av hänga med i svängarna. Sportsligt – hästarnas prestationer på banan – går det inte att anmärka på, men det blir tyvärr allt svårare att locka folket till travsportens arenor.
Att leva med ATG live under en Elitloppsweekend kräver också sin person och det blir knappast bättre av alla obegripliga inslag om annan idrott än trav mellan loppen. Varför?
Den typen av underhållning ställer jag mig allt mer frågande till, men också att det ur nästan varje banas högtalare, alla tävlingsdagar året om och utan uppehåll ska kuskar, tränare, skötare, hästägare och alla möjliga personer intervjuas innan tävlingarna, efter värmning, efter seger, efter förlust, antingen på banan, stallbacken eller i stallet.
Ambitiöst förstås, men det har gått inflation i sådana ting och det blir lätt tjatigt. Inte minst när känslorna hela tiden ska sättas i centrum. Det vore en befrielse om någon valde en annan väg.
Hela 42 böteslappar delades ut under Elitloppshelgens tre dagar och den totala bötessumman landade på 179.600 kronor. Allra mest böter tilldelades de utländska kuskarna – var det någon som hade väntat något annat?
Och jag förstår också att de utländska inslagen – läs Frankrike – blir alltmer sällsynta på svenska travbanor. När Diable de Vauvert bröt ut flera spår på upploppet i Harper Hanovers lopp utan att störa någon fick Gabriele Gelormini 10.000 kronor i böter och tre dagars avstängning.
När Erik Adielsson i Elitloppets final bröt ner något spår med Hail Mary på upploppsrakan gick han helt fri. Likhet inför lagen? Pyttsan!
Apropå hästvälfärd…hur kunde måldomarnämnden och två veterinärer inte begära en extra provstart och dessutom låta halta Zaccaria Bar starta i försöket till Sweden Cup i lördags?
Och hur tänker Svensk Travsport runt licenser? En orutinerad amatör – Jonas Gylling – fick ta emot mycket spott och spe i tv-rutan efter att han ramlat ur sulkyn i ett voltstartslopp. Är kraven allt för lågt ställda för att köra i proffslopp?
I amatörloppet – som avslutade söndagens tävlingar på Solvalla – krävdes det tio segrar för att deltaga. Körsvenskravet för att delta i ”proffsloppet” var lägre ställda…
Störst, men inte vackrast, var Etonnant. Hur kunde han vinna på en sådan snabb tid – 1.09,3 – med galopp på vägen? Franska travare visade återigen att de duger oavsett distans och bantyp. Ingenting talade egentligen för Etonnant med Solvallas snäva svängar i jämförelse med franska travbanor, men det hindrade inte Richard Westerinks häst från att vinna Elitloppet i stor stil.
Efter Etonnants seger har 24 franskfödda travare vunnit Elitloppet, följd av Sverige och USA med 19 respektive 18 vinster.