Fokustema
Femåringsläget svensktränade h/v
Läs senare

Mästarens entré dröjer

Unghäststjärnor som svalnar eller fräscha nykomlingar i det yttersta elitskiktet?
Att ta steget från att vara en framgångsrik fyraåring till att fortsätta leverera som äldre är det långt ifrån alla som mäktar med.
Sulkysport har tagit pulsen på de svensktränade som ska försöka.
Av
Emil Persson
Readly Express Foto Adam Ström/Stalltz.se
Readly Express Foto Adam Ström/Stalltz.se
Vinstrikaste fyraåriga svensktränade hingstar/valacker 2016
HästFaderTränareIntjänat
Readly ExpressReady CashTimo Nurmos, Solvalla4.797.660 kr
Heavy SoundKen WarkentinRoger Walmann, Solvalla2.443.550 kr
Cruzado dela NocheMuscle MassiveStefan Melander, Solvalla2.284.420 kr
Snabbaste fyraåriga svensktränade hingstar/valacker 2016
HästFaderTränareTid
Uncle LasseDonato HanoverStefan Melander, Solvalla1.09,3a
Twister BiVarenneJerry Riordan, Halmstad1.09,5a
Southwind MozartMuscle HillVeijo Heiskanen, Åby1.09,5a

Kullkungen Readly Express har inte gjort mer än 17 starter i karriären som tre- och fyraåring. Förvisso finns det ett antal femåringslopp att krydda säsongen med, men Timo Nurmos vilar inte på hanen utan säger att det är i år steget upp i äldre eliten ska tas.
– Så är det. Unghästloppen mot jämnåriga är en sak, den äldre eliten en annan. Min förhoppning är att Readly Express ska växa in där i år. Utvecklingsmässigt är han som jag bedömer det färdig, det händer inte så mycket mer med hans kropp nu, säger Timo Nurmos.

Tränings- och säsongsplaneringsmässigt följer Readly Express samma schema som ifjol, ett schema som blev väldigt lyckat. Det innebär att Ready Cash-sonen inleder året med att vara en hårt arbetande avelshingst på Menhammar fram till 1 april. Sammanlagt har Readly Express runt 120 ston att betjäna.
– Intresset har varit så stort att han nog kunde fått 300 ston! Mars ut verkar Readly Express med färsk sperma. De ston som är kvar efter det som han sedan ska betäcka får fryst sperma. Jag vill vara försiktig och inte riskera att stressa hingsten med att snabbjobbsträna och tappas på sperma samtidigt. Han får hålla sig till en sak i taget. Så nu går han styrketräning, tryckvagn, medan han är i avelstjänst. I april behöver han börja tempotränas och då bryter vi betäckandet, berättar Timo Nurmos.

Exakt det schemat följde alltså Readly Express fjol och då årsdebuterade han 4 juni. Med att åka på säsongens enda förlust för övrigt, mot Southwind Mozart i Ina Scots Ära på Mantorp. Fyraåringssäsongens tyngdpunkt låg på höstkanten på Derbyt och Europaderbyt och det är ungefär samma tidpunkter som gäller för de viktigaste femåringsloppen; Solvallas Jubileumspokal i mitten på augusti och sedan Europeiskt Femåringschampionat, även det på Solvalla, Kriteriehelgen.

Är det då han ska nå formtoppen?
– Jaså, femåringschampionatet går på Solvalla i år? Det hade jag faktiskt inte koll på. Så långt framåt har jag, som du därmed förstår, inte tänkt med Readly Express. Han får börja lite fint på försommaren och om allt fungerar som det ska har han gulddivisionslopp varenda vecka att få rutin på att tävla i äldre eliten i. Det visar sig under sommaren om han hamnar rätt på det med de här femåringsloppen, avslutar Timo Nurmos.

”Prova vintermeetinget”

Stefan Melander har två högintressanta femåringar i sitt stall, men som knappast kommer stöta på varandra under vårkanten.
– När det gäller Uncle Lasse (e. Donato Hanover) är det svårbedömt eftersom han står i avel och är oerhört populär bland stoägarna. Jag är lite småsugen att spegelvända säsongen och inte tävla honom under våren. Om det fungerar är tanken att tävla honom i höst och prova det franska vintermeetinget, säger Stefan Melander.

I fjol svarade Uncle Lasse för några riktigt grymma prestationer. I Sprintermästaren travade Donato Hanover-sonen 1.09,3a/1.609 meter, vilket är den snabbaste tiden någonsin av en fyraåring i Europa. Elitloppet borde normalt vara en ”skräddarsydd” uppgift för Uncle Lasse.
– Men det blir alldeles för tufft för honom även om han tränas. Han har varit väldigt fin hela vintern, men som sagt; under våren får han ägna sig åt avel.

Cruzado dela Noche tränar på rundbanan utanför Enköping. Foto Mia Törnberg
Cruzado dela Noche tränar på rundbanan utanför Enköping. Foto Mia Törnberg

Stall Courants Cruzado dela Noche (e. Muscle Massive) hade också ett starkt fjolår och bland annat raderade han ut Nuncios svenska rekord över medeldistans för utländska fyraåringar och valacker meed två tiondelar när han vann Najos Minne på 1.11,1a på Örebrotravet. Meritmässigt var triumferna i Grosser Preis von Deutschland, Norrlands Grand Prix och Fyraåringseliten på Bjerke större. Dessutom slutade han trea i finalen i Sprintermästaren.
– Jag har en lista på många lopp för honom och årsdebuten är planerad i månadsskiftet mars-april. Prins Carl Philips Jubileumspokal kan bli hans första större uppgift. Hela vintern har Cruzado dela Noche känts fin i träningen, men han behöver nog bli ett snäpp vassare om han ska kunna vara med i de allra största sammanhangen.

Fjolårets näst vinstrikaste häst i kullen var Heavy Sound (e. Ken Warkentin) med 2.443.550 kr. Två miljoner av dem hämtade han hem via andraplatsen i Svenskt Travderby bakom Readly Express.
– Heavy Sound har jobbat på fint hela vintern och jag har varit jättenöjd med honom. Han kommer med största sannolikhet att årsdebutera i Kjell P Dahlströms Minne på Mantorp 25 mars. Jag hoppas förstås att han ska kunna utvecklas, men i nuläget ser jag honom som att han kommer vara en riktigt bra snabbloppare. I år försöker vi utnyttja och vara med i de femåringslopp som finns. Det är en positiv utveckling med fler femåringslopp, onekligen blir det lite enklare för hästarna att växa in i högsta klassen, säger Roger Walmann.

Placering bakom Heavy Sound tog Day Or Night In (e. Muslce Hill) i Derbyt. Johan Untersteiners häst var därtill nära att kvala in till självaste Prix d’Amerique efter att ha stått för en förstklassig insats i fyraåringsloppet Criterium Continental.
– När det inte blev något Prix d’Amerique så beslutade vi att stå över de övriga lopp som fanns för hästen under vintermeetinget. Att göra ännu en långresa och riskera att han skulle galopperade på nytt från start i deras voltstartssystem kändes inte aktuellt, säger Johan Untersteiner och fortsätter:
– Han fick en lugn period, har vintertränat och det kommer dröja fram till maj tidigast innan han kommer ut igen. Dessutom brukar han behöva några lopp i kroppen innan han är i form. Tanken är att sikta mot Frankrike framåt hösten och till vintern, men vi får se vad vi hittar på fram tills dess. Givetvis är Jubileumspokalen ett sådant lopp man gärna är med i, men jag är inte främmande för att åka utanför landets gränser heller för han är inte svår att resa med. Han är stor i kroppen och det känns inte som att han är så hårt tagen egentligen så jag tror det finns mer utveckling i honom.

Besegrade Readly Express

Veijo Heiskanens Southwind Mozart (e. Muscle Hill) var den enda hästen som besegrade Readly Express under fyraåringssäsongen.
I Sprintermästaren blev det dock galopp och efter fyra segrar på fem starter under sin debutsäsong på svensk mark har inte USA-importen synts till.
– Southwind Mozart opererades för en lös ben i höstas, men har tränat på bra en längre period efter det. Han har gått fort ett tag nu och allt verkar bara bra med hästen. Det lutar åt att han kommer ut i april och årsdebuterar och Elitloppet är målsättningen. Hästen är oerhört bra – detta är en häst av bästa sorten – och jag finner ingen anledning att inte vara spekulant till de största loppen med honom, säger Veijo Heiskanen.

En annan spännande USA-import finns i Peter Untersteiners stall. Habitat (e. Conway Hall) som var ”The king of Yonkers Raceway” som treåring laddar nu om efter en mindre lyckad debutsäsong på svensk mark blott innehållande två starter.
– Habitat har vi haft lite småbry med. Han har lite problem i svängarna och vi har fått göra undersökningar hos olika specialister för att hitta orsaken. Det är en underbar häst som verkligen känns fantastisk när han är som bäst så nu gäller det att få honom att hålla ihop travet i slutkurvan. Han var nästan startklar för en månad sedan, men vi fick backa bandet. Nu jobbar vi upp honom igen och jag vill inte säga någon tid när han kommer ut utan det beror helt hur han tränar. Det är viktigt att han är bra när han kommer ut, säger Peter Untersteiner som har hyggligt förspänt med femåringar.

I hans stall finns ju även Grupp I-vinnaren Poet Broline (e. Quite Easy U.S.) samt Isor Håleryd (e. Ready Cash).
– Poet Broline har vattentränats under två månader. Jag ville ge honom ett break så han slapp selen och kom i annan miljö, men nu har vi tagit in honom i tävlingsstallet igen. Vi rider honom lite lätt, han går en del dressyrträning och så kör vi intervaller två dagar i veckan. Allt ser bra ut och planerad årsdebut är på Färjestad i Prins Carl Philips lopp under påskhelgen, säger Untersteiner.

Hur tänker du matcha hästen?
– Det är alltid en tuff säsong som stundar när de är fem och man ska börja möta de bästa så vi riktar in oss mot femåringsloppen till en början. Där hävdar han sig väl och jag tror det är större chans att de utvecklas och blir bra gulddivisionshästar om de får tävla i de sammanhangen innan de möter de allra bästa.

Isor Håleryd i sin tur fick tävla på hela fram till annandag jul.
– Han fick vila hela januari, det blev en rätt så lång säsongen och han har var allmänt lite sliten i kroppen. Han gick i tryckvagn i februari och början på mars, sedan fick han gå de första intervallerna den 10 mars. Han kommer ut först i i maj.

Kan han ta nästa steg?
– Han är lite trögare från start än några av mina andra toppar. Det är hans nackdel och en än större nackdel när man ska möta de allra bästa. Det är viktigt att han utvecklar den biten, men kapacitet finns verkligen, avslutar Untersteiner.

”Potential för eliten”

In Vain Sund på väg ut på motionsjobb på Grosbois med Ellinor Wennebring. Foto Mia Törnberg
In Vain Sund på väg ut på motionsjobb på Grosbois med Ellinor Wennebring. Foto Mia Törnberg

Daniel Redéns In Vain Sund (e. Revenue) tog sin största prischeck som trea i Europaderbyt på Vincennes i oktober. På samma bana hann han med två starter i januari och övertygade då stort på fransmännen.
– In Vain Sund har vuxit i Paris i vinter. Faktum är att när Franck Nivard vann med honom så sade han att hästen har allt som krävs för att vara med i Prix d’Amérique nästa år. Det är förstås ord som väger tungt och det verkar som att han kan ta ytterligare något steg i utvecklingskurvan. Han fick problem med en hov i Frankrike och är hemma, men tränar på bra nu. Jag har ännu inte bestämt vilket datum för nästa start, säger Daniel Redén.

I Europaderbyt hade Redén även Tobin Kronos (e. Muscle Hill) till start och där blev den italienskfödde hästen tvåa bakom Readly Express.
– Tobin Kronos har varit kvar i Sverige i vinter och tränat på precis som jag önskat. Han blev lite uppskruvad i slutet av fjolåret med lite täta starter, men nu känns han fin och egentligen är han startklar, men jag vill vänta in lite bättre underlag innan årsdebuten. Jag tror att det finns potential att klättra upp i eliten i den här hästen, säger Redén.

Spännnande italienare

Twister Bi (e. Varenne) tog sin största seger, pengamässigt sätt, så sent som i februari på Vincennes och har således redan avklarat sin årsdebut. Han har segrat i 17 av sitt livs 39 starter och tjänat 1.965.551 kronor.

Kompisarna och boxgrannarna Twister Bi (t.v.) och Tangro Negro (t.h.) tillsammans med Heli Tarrimaa som sköter om grabbarna. Foto Mia Törnberg
Kompisarna och boxgrannarna Twister Bi (t.v.) och Tangro Negro (t.h.) tillsammans med Heli Tarrimaa som sköter om grabbarna. Foto Mia Törnberg

– Twister Bi har precis kommit tillbaka till Sverige efter en vinter på Grosbois. Det är en riktigt bra häst med fruktansvärt hög kapacitet, så länge han håller sig lugn. Problemet med honom är att han lätt hetsar upp sig och blir det några omstarter är det i det närmaste kört. Nästa framträdande för honom blir mest troligt i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal och efter det kan en start i Seinäjoki bli aktuellt. Fortsätter allt att flyta på efter det är det klart att Jubileumspokalen på Solvalla är ett mål. Jag kommer att matcha honom i femåringsloppen i år då det inte är kul att möta hästar som Nuncio redan, berättar tränaren Jerry Riordan.

Tango Negro (e. Infinitif) segrar inte alltför ofta, men tjänar ofta fina pengar. Han har sprungit in 2.670.302 kronor hittills, varav en halv miljon redan tjänats in i år. Han var i senaste starten tvåa bakom Twister Bi på Vincennes. Rekordet 1.11,1/1.609 meter sattes vid segern i Prix Cagnes-sur-Mer på Jägersro.

– Tango Negro är som en bankomat även om han inte vinner så ofta. Även han har varit i Frankrike och tränat i vinter och nyss kommit hem. Han får starta på hemma lite i femåringsloppen, men om jag märker att inte räcker till så kommer vi spara på honom för en ny vinter i Frankrike, berättar tränaren Jerry Riordan.

Target Kronos (e. Raja Mirchi) hade ett starkt fjolår. Förutom dubbla svenska rekord blev det seger i finalen i Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker. Snabbaste tiden – 1.09,9a/1.640 meter – noterades vid triumfen i Fyraåringsstjärnan och där besegrades Stefan Melanders toppfyraåring Uncle Lasse.
– Target Kronos årsdebuterade i gulddivisionen på Kalmartravet och var väldigt fin. Jag har stora förhoppningar på honom i år. I första hand är tanken att starta Target Kronos i femåringslopp och sedan får vi se om det kan bära ännu längre, säger Lutfi Kolgjini.

Storlopp i Europa 2017, Femåringar
Datum
LoppBanaPrissumma
25 mars
Kjell P Dahlströms Minne
Mantorp400.000 kronor
14 april
Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal
Färjestad500.000 kronor
14 april
Folke Hjalmarssons Minneslopp (ston)
Färjestad200.000 kronor
22 april
Berth Johanssons Memorial
Umåker400.000 kronor
29 april
Lovely Godivas Minne (ston)Åby52.000 euro
11 juni
Akershus Traktors Europamatch (4-5 år)
Bjerke60.000 euro
16 augusti
JubileumspokalenSolvalla181.000 euro
1 oktober
Europeiskt Femåringschampionat
Solvalla100.000 euro
9 november
Prix Marcel Laurent (4-5 år)
Vincennes120.000 euro
2 december
Prix Doynel de Saint-Quentin
Vincennes120.000 euro
24 december
Prix Tenor de Baune
Vincennes120.000 euro
Fokustema
Nyförvärv
Läs senare

Två USA-travare till Redén

Två amerikanska nyförvärv har anlett till Daniel Redén och Furuby Gård i helgen.
Meritmässigt sticker Keep Asking ut, men Fly By är inte någon dununge heller.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Keep Asking och Scott Zeron vinner försök i New York Sire Stakes. Foto: Fotowon Photo
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

– Båda hästarna känns väldigt spännande, säger Daniel Redén.

Tidigare George Ducharme-tränade Keep Asking (e. Chapter Seven-Sensibility), 1.09,9/$598.949, har startat 27 gånger (10-5-3) och kommer närmast från en andraplats i finalen i Massachusetts Breeders Stake ($160.000) för treåriga hingstar och valacker på Plainridge Park den 24 oktober.

Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– En riktig miniracer.

Han kostade 160.000 dollar på Harrisburgs mixedauktion.

– Men jag trodde att han skulle gå långt över min limit.

Finaletta Massachusetts Breeders Stake

Förutom andraplatsen i Massachusetts Breeders Stake har han vunnit dubbla försök ($75.000) och två försökstriumfer har det också blivit i New York Sire Stakes ($117.700/$59.000) i år. Ifjol finalvann Keep Asking Massachusetts Breeders Stake ($150.000), tog hem tre försök ($40.000) och även dubbla försök i New York Sire Stakes ($108.200/$104.400).

Modern Sensibility (e. Muscle Mass), 1.09,6/$361.816, vann två försök i New York Sire Stakes och slutade finaltvåa i Empire Breeders Classic. Keep Asking är hennes första avkomma och nämnas ska också att hennes tvååring Sensational (e. Greenshoe), 1.12,8*/$9.400, vunnit ett lopp på sex starter.

Mormor Twin B Sensation (e. Ken Warkentin), 1.12,0/$113.065, ingår i samma syskonskara som Twin B Excalibur ($390.713), Twin B Senorita ($376.383), Sierra’s Image ($305.384) och Twin B Spikeman ($248.008).

”Nu blev det två hästar istället…”

– Fly By var däremot ett ”sidoköp”…han fanns med på min lista, men jag var inte helt förtjust vad jag såg av honom i loppen. Däremot har han en fantastisk exteriör och är en mycket snygg häst. Men så var det väldigt höga priser i Harrisburg och jag var rädd att jag inte skulle få någon häst. Fly By gick före Keep Asking och budgivningen började stanna av och 80.000 dollar, som vi bjöd, var han verkligen värd. Fly By har kanonstam, tjänat över 200.000 dollar och sprungit snabba tider. Nu blev det två hästar istället…

Fly By. Foto: Fred J Brown Jr.

Fly By (e. Chapter Seven-Fly Angel Fly), 1.10,0/$248.237, har startat 27 gånger (4-6-2) och i sin senaste start slutade han femma i en final i Kentucky Sire Stakes och treåringen kommer närmast från Tony Alagnas stall.

Dubbla försöksvinster har det blivit i New York Sire Stakes ($84.00/$57.000) i år och förra året blev det seger i såväl försök i Kentucky Commonwealth Series ($30.000) som Kentucky Sire Stakes ($30.000).

Fly By såldes som ettåring för 275.000 dollar i Lexington. Hans mor Fly Angel Fly (e. Cantab Hall), 1.11,1/$55.144, har också lämnat Piano Bar (e. Bar Hopping), 1.10,7*/$76.640. Modern ingår i samma syskonskara som Oasis Dream ($211.961) och Perth Angel de Vie ($159.603).

”Köpt för avel”

Tredje köpet var treåriga svenskfödda stoet Sevemearas (e. Chapter Seven-Flame Mearas), 1.11,0/$2.760, och hon kostade 30.000 dollar på samma auktion.

– Johan (Arneng) ropade in henne och Sevemearas är köpt för avel, men vi ska testa och se om det är något att hålla på med. Hon har visat fart i USA och bara gjort tre starter (0-0-1, reds. amn.) för Trond Smedshammer.

Som slagen har Sevemearas travat 1.11,0, men vunnit kvallopp på 1.11,1 och då avslutade hon sista 400 meterna på 1.07.6. Som ettåring klubbades Chapter Seven-dottern för 92.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale.

Ostartade modern Flame Mearas (e. Love You) är undan Overtop Kronos (e. Viking Kronos), 1.13,1ak/470.262 kr.

Fokustema
Hingstligan 18-24 november 2024
Läs senare

Rekordsiffror av Maharajah

Maharajah går som tåget i hingstligan på svensk mark.
Förra veckan blev det 13 segrar för den Menhammar-uppstallade hingsten och han passade också på att slå nytt penningrekord.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Elisabeth Almheden-tränade Maroon Day var en av 13 vinnare efter Maharajah förra veckan i Sverige. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu har Maharajahs avkommor sprungit in 58.050.200 kronor, vilket betyder att han slagit sitt eget rekord från ifjol – 56.559.650 kronor – då det återstår mer än en månad av 2024.

Två av hans vinster kom i lopp med 150.000 kronor i förstapris. Maroon Day vann Fyraåringsseriens final på Kalmartravet, medan Nikki Lane tog hem ett försök i Diamantstoet på Jägersro dagen efter.

Fakta

Förra veckans toppar

Varmblod:

13 segrar:

  • Maharajah

Åtta segrar:

  • S.J.’s Caviar

Sju segrar:

  • Readly Express

Fem segrar:

  • Nuncio

Fyra segrar:

  • Googoo Gaagaa
  • Greenshoe
  • Tobin Kronos

Tre segrar:

  • Brillantissime
  • Infinitif
  • Muscle Hill
  • Ready Cash

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp varmblodiga avelshingstar med tre eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Kallblod:

Fem segrar:

  • Tekno Odin

Två segrar:

  • B.W. Modde

Fotnot: 18-24 november 2024 och listan tar upp kallblodiga avelshingstar med två eller fler segrande avkommor på svensk mark.

Expandera

Övriga vinnare var: Gold From Heaven, Great Ruler, He’s From Heaven, H. Pine Mahara, Luckpenny Wine, Mellby Minerva, Nouchka di Quattro, Rya Håleryd, Sir Albert, Steady Roger och Wingsuit.

Totalt har det blivit 440 vinster för Maharajah i år och nu fattas det blott 32 segrar till rekordet från ifjol på 472 triumfer.

Överlägsen sedan Åby World Grand Prix

Scipion du Goutier fortsätter att behålla ledartröjan gällande snittinkomst för de 20 vinstrikaste avelshingstarna på svensk mark och det har han gjort sedan hans son Horsy Dream vann Åby World Grand Prix i augusti. Snittinkomsten är 805.614 kronor/start och det är ingen annan avelshingst i närheten av. Tvåan Walner snittar 47.933 kronor/start.

Champion Tekno Odin var bäst förra veckan bland kallbloden med fem segrar. Totalt har det blivit 160 vinster i år och han är också överlägsen när det gäller inkomst med 15.149.650 intjänade kronor.

I hans segerkvartett förra veckan ingick: Eslas Gubben, Fia med Knuff, Guli Hektor, Jonases Nypon och Thim Tabac.

***

Avelshingstar med högst snittinkomst i Sverige 2024:

Namn (förra veckan) – Starter – Segrar – Segerprocent – Prispengar – Snitt/start

  1. Scipion du Goutier (1) – 14 – 3 – 21,4% – 11.278.600 kr – 805.614 kr
  2. Walner (2) – 248 – 51 – 20,6% – 11.887.300 kr – 47.933 kr
  3. Face Time Bourbon (8) – 439 – 93 – 21,2% – 19.584.200 kr – 44.611 kr
  4. Readly Express (4) – 1.466 – 274 – 18,7% – 45.514.950 kr – 31.047 kr
  5. Muscle Hill (5) – 793 – 130 – 16,4% – 20.831.100 kr – 26.269 kr
  6. Ready Cash (6) – 888 – 141 – 15,9% – 22.363.900 kr – 25.184 kr
  7. Father Patrick (7) – 862 – 111 – 12,9% – 20.518.600 kr – 23.803 kr
  8. Propulsion (9) – 815 – 149 – 18,3% – 19.053.100 kr – 23.378 kr
  9. Googoo Gaagaa (9) – 841 – 117 – 13,9% – 18.099.300 kr – 21.521 kr
  10. Nuncio (10) – 1.353 – 191 – 14,1% – 24.561.100 kr – 18.153 kr
  11. Maharajah (11) – 3.212 – 440 – 13,7% – 58.050.200 kr – 18.073 kr
  12. Trixton (12) – 680 – 94 – 13,8% – 12.032.950 kr – 17.695 kr
  13. Bold Eagle (13) – 1.053 – 143 – 13,6% – 17.528.350 kr – 16.646 kr
  14. Brillantissime (14) – 761 – 80 – 10,5% – 12.053.200 kr – 15.839 kr
  15. Tekno Odin (15) – 1.304 – 160 – 12,3% – 15.149.650 kr – 11.618 kr
  16. S.J.’s Caviar (16) – 2.535 – 286 – 11,3% – 26.752.650 kr – 10.553 kr
  17. Raja Mirchi (17) – 1.316 – 127 – 9,7% – 13.682.250 kr – 10.397 kr
  18. Tobin Kronos (18) – 1.062 – 105 – 9,9% – 10.339.100 kr – 9.735 kr
  19. Uncle Lasse (19) – 1.089 – 100 – 9,2% – 9.970.700 kr – 9.156 kr
  20. Orlando Vici (20) – 1.771 – 136 – 7,7% – 14.637.400 kr – 8.265 kr
Fokustema
Lunchtrav
Läs senare

Inställt på Färjestad

Det blir inget lunchtrav på Färjestad idag.
Detta meddelas på travförbundets hemsida.
Av
Claes Freidenvall
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Färjestad ställer in sina lunchtävlingar idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Vi har förberett banan inför dagens tävling i och med att det enbart var några få plusgrader igår och minus i början av helgen. Men nu på morgonen ser vi att det är lönlöst. Banan var tidigare frusen, men släpper nu rejält. Det hade inte heller hjälpt att senarelägga tävlingarna med några timmar. Vi ska inte riskera säkerheten för vare sig två- eller fyrbenta. Därför ställer vi in och det är väldigt tråkigt för alla parter, säger Greger Artursson på travsport.se.