Häst | Fader | Tränare | Intjänat |
Readly Express | Ready Cash | Timo Nurmos, Solvalla | 4.797.660 kr |
Heavy Sound | Ken Warkentin | Roger Walmann, Solvalla | 2.443.550 kr |
Cruzado dela Noche | Muscle Massive | Stefan Melander, Solvalla | 2.284.420 kr |
Häst | Fader | Tränare | Tid |
Uncle Lasse | Donato Hanover | Stefan Melander, Solvalla | 1.09,3a |
Twister Bi | Varenne | Jerry Riordan, Halmstad | 1.09,5a |
Southwind Mozart | Muscle Hill | Veijo Heiskanen, Åby | 1.09,5a |
Kullkungen Readly Express har inte gjort mer än 17 starter i karriären som tre- och fyraåring. Förvisso finns det ett antal femåringslopp att krydda säsongen med, men Timo Nurmos vilar inte på hanen utan säger att det är i år steget upp i äldre eliten ska tas.
– Så är det. Unghästloppen mot jämnåriga är en sak, den äldre eliten en annan. Min förhoppning är att Readly Express ska växa in där i år. Utvecklingsmässigt är han som jag bedömer det färdig, det händer inte så mycket mer med hans kropp nu, säger Timo Nurmos.
Tränings- och säsongsplaneringsmässigt följer Readly Express samma schema som ifjol, ett schema som blev väldigt lyckat. Det innebär att Ready Cash-sonen inleder året med att vara en hårt arbetande avelshingst på Menhammar fram till 1 april. Sammanlagt har Readly Express runt 120 ston att betjäna.
– Intresset har varit så stort att han nog kunde fått 300 ston! Mars ut verkar Readly Express med färsk sperma. De ston som är kvar efter det som han sedan ska betäcka får fryst sperma. Jag vill vara försiktig och inte riskera att stressa hingsten med att snabbjobbsträna och tappas på sperma samtidigt. Han får hålla sig till en sak i taget. Så nu går han styrketräning, tryckvagn, medan han är i avelstjänst. I april behöver han börja tempotränas och då bryter vi betäckandet, berättar Timo Nurmos.
Exakt det schemat följde alltså Readly Express fjol och då årsdebuterade han 4 juni. Med att åka på säsongens enda förlust för övrigt, mot Southwind Mozart i Ina Scots Ära på Mantorp. Fyraåringssäsongens tyngdpunkt låg på höstkanten på Derbyt och Europaderbyt och det är ungefär samma tidpunkter som gäller för de viktigaste femåringsloppen; Solvallas Jubileumspokal i mitten på augusti och sedan Europeiskt Femåringschampionat, även det på Solvalla, Kriteriehelgen.
Är det då han ska nå formtoppen?
– Jaså, femåringschampionatet går på Solvalla i år? Det hade jag faktiskt inte koll på. Så långt framåt har jag, som du därmed förstår, inte tänkt med Readly Express. Han får börja lite fint på försommaren och om allt fungerar som det ska har han gulddivisionslopp varenda vecka att få rutin på att tävla i äldre eliten i. Det visar sig under sommaren om han hamnar rätt på det med de här femåringsloppen, avslutar Timo Nurmos.
”Prova vintermeetinget”
Stefan Melander har två högintressanta femåringar i sitt stall, men som knappast kommer stöta på varandra under vårkanten.
– När det gäller Uncle Lasse (e. Donato Hanover) är det svårbedömt eftersom han står i avel och är oerhört populär bland stoägarna. Jag är lite småsugen att spegelvända säsongen och inte tävla honom under våren. Om det fungerar är tanken att tävla honom i höst och prova det franska vintermeetinget, säger Stefan Melander.
I fjol svarade Uncle Lasse för några riktigt grymma prestationer. I Sprintermästaren travade Donato Hanover-sonen 1.09,3a/1.609 meter, vilket är den snabbaste tiden någonsin av en fyraåring i Europa. Elitloppet borde normalt vara en ”skräddarsydd” uppgift för Uncle Lasse.
– Men det blir alldeles för tufft för honom även om han tränas. Han har varit väldigt fin hela vintern, men som sagt; under våren får han ägna sig åt avel.
Stall Courants Cruzado dela Noche (e. Muscle Massive) hade också ett starkt fjolår och bland annat raderade han ut Nuncios svenska rekord över medeldistans för utländska fyraåringar och valacker meed två tiondelar när han vann Najos Minne på 1.11,1a på Örebrotravet. Meritmässigt var triumferna i Grosser Preis von Deutschland, Norrlands Grand Prix och Fyraåringseliten på Bjerke större. Dessutom slutade han trea i finalen i Sprintermästaren.
– Jag har en lista på många lopp för honom och årsdebuten är planerad i månadsskiftet mars-april. Prins Carl Philips Jubileumspokal kan bli hans första större uppgift. Hela vintern har Cruzado dela Noche känts fin i träningen, men han behöver nog bli ett snäpp vassare om han ska kunna vara med i de allra största sammanhangen.
Fjolårets näst vinstrikaste häst i kullen var Heavy Sound (e. Ken Warkentin) med 2.443.550 kr. Två miljoner av dem hämtade han hem via andraplatsen i Svenskt Travderby bakom Readly Express.
– Heavy Sound har jobbat på fint hela vintern och jag har varit jättenöjd med honom. Han kommer med största sannolikhet att årsdebutera i Kjell P Dahlströms Minne på Mantorp 25 mars. Jag hoppas förstås att han ska kunna utvecklas, men i nuläget ser jag honom som att han kommer vara en riktigt bra snabbloppare. I år försöker vi utnyttja och vara med i de femåringslopp som finns. Det är en positiv utveckling med fler femåringslopp, onekligen blir det lite enklare för hästarna att växa in i högsta klassen, säger Roger Walmann.
Placering bakom Heavy Sound tog Day Or Night In (e. Muslce Hill) i Derbyt. Johan Untersteiners häst var därtill nära att kvala in till självaste Prix d’Amerique efter att ha stått för en förstklassig insats i fyraåringsloppet Criterium Continental.
– När det inte blev något Prix d’Amerique så beslutade vi att stå över de övriga lopp som fanns för hästen under vintermeetinget. Att göra ännu en långresa och riskera att han skulle galopperade på nytt från start i deras voltstartssystem kändes inte aktuellt, säger Johan Untersteiner och fortsätter:
– Han fick en lugn period, har vintertränat och det kommer dröja fram till maj tidigast innan han kommer ut igen. Dessutom brukar han behöva några lopp i kroppen innan han är i form. Tanken är att sikta mot Frankrike framåt hösten och till vintern, men vi får se vad vi hittar på fram tills dess. Givetvis är Jubileumspokalen ett sådant lopp man gärna är med i, men jag är inte främmande för att åka utanför landets gränser heller för han är inte svår att resa med. Han är stor i kroppen och det känns inte som att han är så hårt tagen egentligen så jag tror det finns mer utveckling i honom.
Besegrade Readly Express
Veijo Heiskanens Southwind Mozart (e. Muscle Hill) var den enda hästen som besegrade Readly Express under fyraåringssäsongen.
I Sprintermästaren blev det dock galopp och efter fyra segrar på fem starter under sin debutsäsong på svensk mark har inte USA-importen synts till.
– Southwind Mozart opererades för en lös ben i höstas, men har tränat på bra en längre period efter det. Han har gått fort ett tag nu och allt verkar bara bra med hästen. Det lutar åt att han kommer ut i april och årsdebuterar och Elitloppet är målsättningen. Hästen är oerhört bra – detta är en häst av bästa sorten – och jag finner ingen anledning att inte vara spekulant till de största loppen med honom, säger Veijo Heiskanen.
En annan spännande USA-import finns i Peter Untersteiners stall. Habitat (e. Conway Hall) som var ”The king of Yonkers Raceway” som treåring laddar nu om efter en mindre lyckad debutsäsong på svensk mark blott innehållande två starter.
– Habitat har vi haft lite småbry med. Han har lite problem i svängarna och vi har fått göra undersökningar hos olika specialister för att hitta orsaken. Det är en underbar häst som verkligen känns fantastisk när han är som bäst så nu gäller det att få honom att hålla ihop travet i slutkurvan. Han var nästan startklar för en månad sedan, men vi fick backa bandet. Nu jobbar vi upp honom igen och jag vill inte säga någon tid när han kommer ut utan det beror helt hur han tränar. Det är viktigt att han är bra när han kommer ut, säger Peter Untersteiner som har hyggligt förspänt med femåringar.
I hans stall finns ju även Grupp I-vinnaren Poet Broline (e. Quite Easy U.S.) samt Isor Håleryd (e. Ready Cash).
– Poet Broline har vattentränats under två månader. Jag ville ge honom ett break så han slapp selen och kom i annan miljö, men nu har vi tagit in honom i tävlingsstallet igen. Vi rider honom lite lätt, han går en del dressyrträning och så kör vi intervaller två dagar i veckan. Allt ser bra ut och planerad årsdebut är på Färjestad i Prins Carl Philips lopp under påskhelgen, säger Untersteiner.
Hur tänker du matcha hästen?
– Det är alltid en tuff säsong som stundar när de är fem och man ska börja möta de bästa så vi riktar in oss mot femåringsloppen till en början. Där hävdar han sig väl och jag tror det är större chans att de utvecklas och blir bra gulddivisionshästar om de får tävla i de sammanhangen innan de möter de allra bästa.
Isor Håleryd i sin tur fick tävla på hela fram till annandag jul.
– Han fick vila hela januari, det blev en rätt så lång säsongen och han har var allmänt lite sliten i kroppen. Han gick i tryckvagn i februari och början på mars, sedan fick han gå de första intervallerna den 10 mars. Han kommer ut först i i maj.
Kan han ta nästa steg?
– Han är lite trögare från start än några av mina andra toppar. Det är hans nackdel och en än större nackdel när man ska möta de allra bästa. Det är viktigt att han utvecklar den biten, men kapacitet finns verkligen, avslutar Untersteiner.
”Potential för eliten”
Daniel Redéns In Vain Sund (e. Revenue) tog sin största prischeck som trea i Europaderbyt på Vincennes i oktober. På samma bana hann han med två starter i januari och övertygade då stort på fransmännen.
– In Vain Sund har vuxit i Paris i vinter. Faktum är att när Franck Nivard vann med honom så sade han att hästen har allt som krävs för att vara med i Prix d’Amérique nästa år. Det är förstås ord som väger tungt och det verkar som att han kan ta ytterligare något steg i utvecklingskurvan. Han fick problem med en hov i Frankrike och är hemma, men tränar på bra nu. Jag har ännu inte bestämt vilket datum för nästa start, säger Daniel Redén.
I Europaderbyt hade Redén även Tobin Kronos (e. Muscle Hill) till start och där blev den italienskfödde hästen tvåa bakom Readly Express.
– Tobin Kronos har varit kvar i Sverige i vinter och tränat på precis som jag önskat. Han blev lite uppskruvad i slutet av fjolåret med lite täta starter, men nu känns han fin och egentligen är han startklar, men jag vill vänta in lite bättre underlag innan årsdebuten. Jag tror att det finns potential att klättra upp i eliten i den här hästen, säger Redén.
Spännnande italienare
Twister Bi (e. Varenne) tog sin största seger, pengamässigt sätt, så sent som i februari på Vincennes och har således redan avklarat sin årsdebut. Han har segrat i 17 av sitt livs 39 starter och tjänat 1.965.551 kronor.
– Twister Bi har precis kommit tillbaka till Sverige efter en vinter på Grosbois. Det är en riktigt bra häst med fruktansvärt hög kapacitet, så länge han håller sig lugn. Problemet med honom är att han lätt hetsar upp sig och blir det några omstarter är det i det närmaste kört. Nästa framträdande för honom blir mest troligt i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal och efter det kan en start i Seinäjoki bli aktuellt. Fortsätter allt att flyta på efter det är det klart att Jubileumspokalen på Solvalla är ett mål. Jag kommer att matcha honom i femåringsloppen i år då det inte är kul att möta hästar som Nuncio redan, berättar tränaren Jerry Riordan.
Tango Negro (e. Infinitif) segrar inte alltför ofta, men tjänar ofta fina pengar. Han har sprungit in 2.670.302 kronor hittills, varav en halv miljon redan tjänats in i år. Han var i senaste starten tvåa bakom Twister Bi på Vincennes. Rekordet 1.11,1/1.609 meter sattes vid segern i Prix Cagnes-sur-Mer på Jägersro.
– Tango Negro är som en bankomat även om han inte vinner så ofta. Även han har varit i Frankrike och tränat i vinter och nyss kommit hem. Han får starta på hemma lite i femåringsloppen, men om jag märker att inte räcker till så kommer vi spara på honom för en ny vinter i Frankrike, berättar tränaren Jerry Riordan.
Target Kronos (e. Raja Mirchi) hade ett starkt fjolår. Förutom dubbla svenska rekord blev det seger i finalen i Breeders Crown för fyraåriga hingstar och valacker. Snabbaste tiden – 1.09,9a/1.640 meter – noterades vid triumfen i Fyraåringsstjärnan och där besegrades Stefan Melanders toppfyraåring Uncle Lasse.
– Target Kronos årsdebuterade i gulddivisionen på Kalmartravet och var väldigt fin. Jag har stora förhoppningar på honom i år. I första hand är tanken att starta Target Kronos i femåringslopp och sedan får vi se om det kan bära ännu längre, säger Lutfi Kolgjini.
Datum | Lopp | Bana | Prissumma |
25 mars | Kjell P Dahlströms Minne | Mantorp | 400.000 kronor |
14 april | Hertigen Av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal | Färjestad | 500.000 kronor |
14 april | Folke Hjalmarssons Minneslopp (ston) | Färjestad | 200.000 kronor |
22 april | Berth Johanssons Memorial | Umåker | 400.000 kronor |
29 april | Lovely Godivas Minne (ston) | Åby | 52.000 euro |
11 juni | Akershus Traktors Europamatch (4-5 år) | Bjerke | 60.000 euro |
16 augusti | Jubileumspokalen | Solvalla | 181.000 euro |
1 oktober | Europeiskt Femåringschampionat | Solvalla | 100.000 euro |
9 november | Prix Marcel Laurent (4-5 år) | Vincennes | 120.000 euro |
2 december | Prix Doynel de Saint-Quentin | Vincennes | 120.000 euro |
24 december | Prix Tenor de Baune | Vincennes | 120.000 euro |