I dagens utgåva (nr 45) av Sulkysport görs en stor genomgång av hur hästarna i träning är fördelade över landet och i olika ålderskategorier, och detta jämförs sedan med hur många tävlingsdagar varje bana ska köra under 2019.
Det finns två ställen i statistiken som sticker ut, en åt det negativa hållet och en åt det positiva. Gävletravet är en av få banor (sju stycken) som ökat sitt hästantal, och har ökat mest, med 53 hästar. Gävle har också två mer tävlingsdagar 2019 än man kör under 2018.
Den enskilt största anledningen till Gävles ökning synes vara den från i år nya proffstränaren Oskar Kylin-Blom som nu har 45 hästar i träning.
Gävles hästar i träning
– Oskars framgångar och att han fått in så många hästar är såklart en viktig anledning till att vi visar plussiffror. Vi fick en ny proffstränare till vid årsskiftet, Billy Svedlund, och förra året också två nya, Johanna K Karlsson och Rikard Lindh. Detta samtidigt som vi i princip hållit siffrorna på amatörsidan som är så problematisk för de flesta banor, tappet där är ”bara” tio hästar. Därför har vi ett plus, säger Gävletravets sportchef Mathias Gustafsson.
Han framhåller att Gävletravet rent allmänt är inne i en positiv trend.
– Ja, vi har sammanställt en del siffror inför travsällskapets höstmöte på måndag och den visar till exempel att banans tränare har tolv V75-segrar i år, en klar förbättring. Så det är inte bara kvantitativt hästmaterialet utvecklas positivt för Gävle utan även kvalitativt, säger Mathias Gustafsson.
Banan får två tävlingsdagar till nästa år.
– Ja, det är vi såklart glada för och det är några ”kvalitetsparametrar” ST använder som förklarar det. Men fortfarande ligger vi lite under det antal dagar vi borde ha om det varit rakt av fördelat efter hur många hästar varje bana har. Då skulle vi haft 35 ”riktiga” dagar, alltså breddloppsdagarna borträknade, säger Mathias Gustafsson.
Jägersro tappar proffstränade hästar
Den bana som bidrar mest till den fortsatt dystra statistiken, 542 färre hästar i träning, är Jägersro som tappat hela 188 hästar.
Jägersros hästar i träning
– Det är väldigt tråkigt att det är så. Det finns ingen stor och given anledning att det blivit så, utan en ”många bäckar små-effekt”, säger Jägersros sportchef Mats Ahlqvist.
Det mest anmärkningsvärda där är att huvuddelen av minskningen, 131 hästar, är att hänföra till proffstränarna. Sett till hela Sverige består tappet på 542 hästar av 360 hästar i amatörträning. På proffssidan är alltså tappet 182 hästar – och av dem står Jägersro för 131!
– För några år sedan hade vi en väldigt tydlig uppgång, från att ha varit under 700 hästar i proffsträning 2005 till att komma upp på nästan 950 för fem år sedan. Nu fick vi ett tapp och det kanske inte är mer dramatiskt än att den här kurvan svänger utifrån hur ”heta” en banas tränare är. Titta på Gävle nu som fått en ny ung tränare som lyckats, titta på vad som hände Axevalla när Åke Svanstedt kom dit. Att vi tappar nu har ingen given stor orsak utan det är flera som sammanfaller, säger Mats Ahlqvist.
En viktig är för Jägersros del rent administrativ.
– Gränserna för licensindelningen gjordes om inför året så att de amatörer i norra Skåne, upp mot Halland, som räknats som Jägersrolicensierade, flyttades till Halmstadtravets licensområde. Där ligger i princip hela vårt tapp på amatörsidan och även en del av proffssidan eftersom Thomas Uhrbergs hästar nu enligt ST räknas som tillhörande Halmstads banräjong fast Thomas fortfarande är Jägersrotränare, säger Mats Ahlqvist.
Mats Ahlqvist tror inte att det faktum att Jägersro fått sitt tävlingsprogram radikalt förändrat de senaste åren är orsaken till tappet av hästar på hans bana.
– De förändringar i hur vi tävlar som gjorts har inneburit maximering av prispengarna enligt det system som gäller, med att hela prispengatilldelningen är kopplad till vilket spelkoncept som är knutet till varje tävlingsdag, V75, V86 Xpress, V64/V65, V5 sax eller lunch-V4. Om det vore så att vi kommer fram til att tävlingsprogrammet, och då främst det faktum att Jägersro inte längre har ”fast tisdag”, inverkat negativt, vilket vi inte vet om så är fallet, och vi nu skulle försöka ändra på det, behöver vi först komma bort från systemet att spelkoncepten styr vad prispengarna är om det inte ska få stora ekonomiska konsekvenser för prispengar. Vi skulle tappa flera miljoner på att till exempel inte köra sax-onsdagarna längre och istället ha ”vanlig V65” på tisdagar, säger Mats Ahlqvist.
Prova Sulkysport |
---|
för endast 39 kr första månaden |
Läs även digitalt var du vill och när du vill |
Inga fakturor, ingen bindningstid, avsluta när du vill |
Ordinarie pris 150 kr/mån |
Beställ |