Fokustema
Corkyaffären
Läs senare

Mikael Melefors böter halverade

Amatörtränaren Mikael Melefors fick de böter han i somras dömdes att betala för brott mot licensbestämmelserna, 20.000 kronor, halverade till 10.000 kronor när ST:s Överdomstol tog upp ärendet.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Kapitlen om Corky i rättssammanhang blir många…Nu har Mikael Melefors bötesbelopp för brott mot licensbestämmelserna halverats av Svensk Travsports Överdomstol. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Kapitlen om Corky i rättssammanhang blir många…Nu har Mikael Melefors bötesbelopp för brott mot licensbestämmelserna halverats av Svensk Travsports Överdomstol. Foto: Adam Ström/stalltz.se

 

Mikael Melefors, med licens på Umåker, bot på 20.000 kronor var en konsekvens av de ännu ej avslutade rättstvisterna i spåren av importen av Corky. Under en av förhandlingarna i det ärendet – Stall Corkad vs veterinär Anders Ekfalk – framkom att Mikael Melefors haft Corky i träning från september 2015 tlll mars 2017 utan att vara delägare i hästen. Därmed bröt Melefors mot reglerna för amatörlicensinnehavare.

Saken togs med vad som sagts i rättssalen som bevis upp av Svensk Travsports licenskommitté som dömde 20.000 kronor i böter för att ”Licenskommittén konstaterar att Mikael Melefors brutit mot licensbestämmelserna genom att, utan vara delägare i Corky, felaktigt registrera sig som företrädare/delägare för Corky och därigenom kunnat träna och tävla med hästen.”

Melefors överklagade till Svensk Travsports Överdomstol, som alltså nu har halverat bötesbeloppet.

– Jag förnekar inte att det begicks ett brott mot licensbestämmerlserna, men jag tyckte bötesbeloppet blev orimligt högt. Därför överklagade jag. Att böterna sänktes till hälften kan man förstås se som att jag ”vann”, men samtidigt undvek överdomstolen att uttala sig om böterna var för högt satta från början och det är jag lite besviken på. Öd hittade nämligen en teknikalitet, ett formaliafel, i ST:s talan, som orsakade sänkningen av böterna, säger Mikael Melefors.

Den teknikaliteten bestod i att när reglementsbrottet inleddes, i september 2015, fanns det utifrån hur reglementet då var utformat inte med att kunna döma böter, utan det var endast indragning av tränarlicensen som var den påföljd som stod till buds. Böter som påföljd blev möjligt först från 2016. Därför räknade helt enkelt överdomstolen bort 2015 när påföljden skulle sättas.

Det här har rättshanteringsmässigt varit oprövad mark för Svensk Travsports instanser och överdomstolen konstaterar att ”det saknas tidigare avgöranden i liknande ärenden”.

Här kan Överdomstolens beslut läsas.

 

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Han kan vinna på tre banor idag

Mångmiljonjakten på V75, kan vinna på tre banor idag, en hyllning till Elitloppsvinnare och mannen bakom krossad drömgräns.
Det är några av punkterna i morgonsvepet ”Sju nyheter vid sju”.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se
Robert Bergh segersugen på tre banor och Elitloppsvinnaren Rex Rodney hedras. Foto Jeannie Karlsson och Stalltz.se

1Kjell Håkonsen är en av Norges största hästkarlar genom tiderna och mest känd är han förstås genom 1980-talsstjärnan Rex Rodney (e. Doctor Rodney), som är ende norskfödde häst att vinna Elitloppet. Det gjorde han tillsammans med Håkonsen inför jublande landsmän på Solvalla 1986. Rex Rodney vann 108 av 179 starter och tjänade 5,8 miljoner kronor under sin karriär.

Men Håkonsen kunde mer än att plocka fram en Elitloppsvinnare. Mycket mer! Den 29 augusti 2000 skrev Kjell historia när han körde egentränade kallblodet Spikeld (e. Elding) in på 1.18,6a/1.600 meter och blev första kallblod genom tiderna att spränga 1.20-gränsen! Den världsrekordnoteringen stod sig innan Järvsöfaks travade 1.17,9 en varm sommarkväll i Gävle fem år senare, 2005. Spikeld var en segerstaplare av Rex Rodney-klass. 186 starter gav hela 127 segrar och 6,7 miljoner norska kronor.

Kjell Håkonsen avled 2011, 75 år gammal, och vann 1.524 lopp på 5.531 starter som kusk, de allra flesta med egentränade hästar. I Sverige vann han bland annat även Svenskt kallblodsderby 2000 med Sjefen (e. Elding).

Ikväll – på Håkonsens forna hemmabanan Forus i Stavanger – hedras hans två största stjärnor med Rex Rodneys och Spikelds Äreslopp.

Här är startlistorna till Forus kvällstävlingar.

***

2Lördagen bjuder på en högintressant V75-omgång med dubbeljackpot. Det var ingen utdelning för fem rätt varken lördag eller söndag under Elitloppshelgen och dagens sjurättspott är förstärkt med hela 59.931.640 kronor.

Rättviktränaren Leif Witasp är betrodd i V75-inledningen.

Will I Am (V75-1) har gjort det bra på sistone utan att haft det riktigt rätta flytet. Han har sänkt i tider och jag tycker hästen står på tur. Nu gör han sin tredje start på kort period, men det är inget som oroar för han känns precis lika fin i jobben som vanligt. Detta är ett jämnt och bra lopp, men vi har fått ett bra läge och jag bedömer honom stark nog för att stå distansen. Jag ändrar ingenting och vi reser samma dag då vi inte har mer än 35 mil till Östersund, säger Leif Witasp.

Här är Sulkysports V75 tips med analyser, intervjuer och spelförslag.

***

Daniel Redén hade mycket att hålla i när han släppte loss Propulsion i värmningen. En blivande Elitloppsvinnare skulle det visa sig. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

3Hur noggrann är kontrollen av hästar som importeras till Sverige? Den frågan ställer sig Sulkysports chefredaktör Claes Freidenvall med anledning av bevisen som framkommit runt den nybakade Elitloppsvinnaren Propulsion.

En del handlar om att ingreppet inte rapporteras till amerikanska travförbundet och därmed inte följer med exportcertifikat som sedermera svenska förbundet lutar sig emot när hästen registreras. Läs Claes Freidenvalls krönika här!

***

413 svenskfödda treåriga kallblod har vunnit lopp i år. Detta efter att Nicklas Westerholms sto Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) avlagt maiden i treåringsloppet i Östersund igår efter ledning från start till mål på 1.33,5/2.140 meter.

Bäcklös Faron (e. Järvsö Tore) och Eld Tekno (e. Tekno Eld) är segerrikast med tre triumfer vardera så här långt.

På avelssidan då? Så här ser det ut med fadershingstarna i treåringskullen:

Segrar/avelshingst – Avkommor/segrar

  • 5 segrar: Tekno Odin – Eld Tekno 3, Oppgårdsdrängen 2
  • 4 segrar: Järvsö Tore – Bäcklös Faron 3, Järvsö Olov 1
  • 3 segrar: Hellin Faxen – Järvsö Nilsingemar 2, Pegasus Mia 1
  • 2 segrar: Bork Odin – B.W.Anita 2
  • 2 segrar: B.W.Modde – Myllkärrs Alma, Wilda Simon
  • 2 segrar: Lome Brage – Soldhöjdens Drake 2
  • 2 segrar: Moe Odin – Guli Em 2
  • 2 segrar: Ulvsås Zico – Ravn Kiro 2
  • 1 seger: Dotterud Teddy – B.W.Bille 1

Statistiken gäller svenskfödda treåringar.

***

5Elfte starten – och tionde segern! Robert Berghs fyraåring Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) fortsätter att göra allt rätt på tävlingsbanan. Ett försök i Norrlands Grand Prix i Östersund igår kväll blev rena munsbiten för Robert Berghs travare.

I ett rumphugget sällskap med blott fyra deltagare placerade Bergh sin springare i ledningen direkt och efter 1.15,2 första kilometern ökade Hail Mary farten rejält på sista bortre långsidan. Via strax över 1.10,5 sista 800 meterna var segern betongsäker på 1.13,9a/2.140 meter – och då behövde inte Hail Mary förta sig det minsta.

***

6Nationaldagen bjuder på mer än Östersundstravets största dag för året. Först ut är Kalmar (första start 13.00) och kvällen avslutas i Lindesberg (18.30).

En som verkligen utnyttjar startmöjligheterna är Robert Bergh. Han har nämligen hästar till start på alla tre banorna! En duo vardera kommer ut i Kalmar (Peter Ingves som kusk) respektive Lindesberg (lärlingen Dwight Pieters i vagnen), medan chefen själv är i Östersund och kör sex av stallets hela tio anmälda hästar.

Här är startlistorna till lördagens tävlingar.

***

7Är publiken på väg tillbaka till norska travbanor? Norska travförbundet berättar på sin hemsida om att ändrade förhållningsregler i Norge är på väg att vänta den 15 juni när det gäller corona pandemin. Bland annat lär det diskuteras att fler människor ska tillåtas i grupp vid evenemang. Fortsättning följer.

Fokustema
Travhästägarna
Läs senare

Kräver extern utredning

Många har reagerat att Svensk Travsport vill sköta ”Propulsion-affären” internt och nu kräver BAS-organisationen Hästägarna en extern utredning utan inblandning av travförbundet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Travhästägarna reagerar kraftigt hur ST sköter Propulsion-affären. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Travhästägarna reagerar kraftigt hur ST sköter Propulsion-affären. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Att hänvisa till ett strikt tränaransvar eller lyfta över ansvaret på hästägaren duger inte. Här krävs en genomgripande extern utredning om vad som hänt, skriver Travhästägarna på sin hemsida.

Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors anser att hela historien är märklig…

– Att skylla på tränaren eller straffa både häst och hästägare är inte acceptabelt och känns mest som ett försök att komma undan sina misstag. Det kan heller inte ligga på hästägarens ansvar att kontrollera att myndigheten har gjort rätt, säger Mikael Melefors.

”Det handlar också om trovärdighet”

Travhästägarna vill se en utrednig gjord av en utomstående oberoende part utan bindningar till Svensk Travsport.

– Både av vad som faktiskt har hänt i fallet och hur det kunde slinka igenom i hanteringen hos den egna myndigheten. Det här handlar också om trovärdighet och då duger det inte med en egen utredning för att se över rutiner och kunna glida förbi interna brister. Vi kräver att ST tar det ansvar som krävs i den här historien.

I sitt uttalande skriver Travhästägarna, att de förutsätter att ingen tränare, hästägare eller annan åsätts ett eventuellt straff förrän fallet är noga utrett och granskat.

Fotnot: från början skulle utredningen om Propulsion skötas helt på egen hand av ST, men det senaste dygnet har Svensk Travsport ändrat sig och utredningen kommer att ledas av en extern oberoende part.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Fördömd och dömd

Drivningsdebatt fortsätter. Straff för Gocciadoro och hans lärling. ATG bryter avtal. Stängt och öppet i Danmark och Tyskland. Margareta-serien med flera toppnamn. Derbytvåa i årsdebut. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Sten O Jansson under ett träningspass med en tvåårig Head Run för drygt ett år sedan. Igår debuterade hästen – med seger! Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sten O Jansson under ett träningspass med en tvåårig Head Run för drygt ett år sedan. Igår debuterade hästen – med seger! Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 Två av landets BAS-organisationer har reagerat mot enhandsdrivningen på Örebrotravet i lördags. Först ut var Travtränarnas Riksförbunds ordförande Jan Halberg och därefter Travhästägarnas ordförande Mikael Melefors på hästägarorganisationens hemsida.

Alessandro Gocciadoro porträtteras på gaet.it

Jan Halberg vill kasta ut Alessandro Gocciadoro från Sverige, medan Mikael Melefors säger; ”att låta händelsen passera utan kraftfulla åtgärder är att kliva över anständighetens gräns.”

***

2 ST:besluten mot italienske topptränaren Alessandro Gocciadoro och hans lärling kom igår och kan läsas här!

***

3 Fortfarande är det snurrigt när det gäller hur tävlandet utanför Sveriges gränser ska och kommer se ut framöver. På danska Ålborg skulle det tävlats i måndags, men efter ett lopp ställdes tävlingarna in av den danska polisen. Nu är nytt datum satt till 11 maj, enligt fasttrackracing.dk. Först ut är galoppbanan Klampenborg. Frågan är hur det blir med Copenhagen Cup på Charlottenlund den 17 maj där det aviseras start av världsmästaren Zacon Gio.

Tyskland skulle dragit igång idag i Gelsenkirchen, men tävlingarna avlystes. Avlysta är tävlingarna också på Berlin-banan Mariendorf och Knielingen i Karlsruhe på fredag respektive söndag. Däremot ska det tävlas i München på fredag och därefter Dinslaken (10 maj) och Hamburg (11 maj).

I Frankrike blir det tävlingar den 11 maj och två dagar senare körs storloppet Prix des Ducs de Normandie (€110.000) i Caen med några av Frankrikes – och världens – topptravare. Cleangame är en av dem.

***

4 Hela 8,9 miljoner kronor extra i åttarättspotten! Det är dags för jackpot igen på V86 efter förra veckans skrällfyllda omgång, där alla system var borta redan efter den sjunde avdelningen. Solvalla (första start 18.15) och Bergsåker (18.50) delar på expresstravet och förutom Solvallas fyra högklassiga avdelningar i Margaretas Tidiga Unghästserie bjuder Bergsåker på flera fina lopp.

Bland annat låter norrmannen Öystein Tjomsland fjolårets svenske Derbytvåa Våler Nikolai (e. Åsajerven) årsdebutera i ett försök till dubbelcupen, där han bland annat ställs mot formtoppade Gott Klirr (e. Åsajerven). Här är startlistorna till onsdagens tävlingar i Sverige!

***

5 Sten O Jansson syns sällan i tävlingssulkyn numera och igår tog han sin andra seger (fyra starter) på fyra år. Igår på Visbytravet satt han bakom Head Run (e. Sahara Dynamite) i Visbytravets Treåringsserie och vann på 1.16,4/2.120 meter.

Förra segern kom den 26 maj 2016 och då debutvann Super Nice (e. Orlando Vici) i Sten O:s regi med vinst på 1.16,1/2.140 meter på Gotlandsbanan.

***

6 Världsrekordhållaren Hannelore Hanover, 1.08,0*/$3.282.952, har fått en helsyster. På Hanover Shoe Farm har en dotter till Swan For All och High Sobriety och det är hennes första helsyskon.

High Sobriety med sin dotter och helsyster till Hannelore Hanover. Foto: Hanover Shoe Farms

Hannelore Hanover har bland annat vunnit dubbla Breeders Crown, tre gånger har hon segrat i Armbro Flight och på den långa meritlistan kan också triumfer i Arthur J. Cutler Memorial, Hambletonian Maturity och Maple Leaf Trot nämnas. Dessutom har hon utsetts till ”Årets Sulkyhäst” i USA 2017!

Modern High Sobriety (e. Dream Vacation), 1.15,5*/$24.710, är undan Absolute Martine (e. Royal Prestige), vilken är helsyster med V Eight, 1.11,3/$422.967, Marla Bar (e. Malabar Man), 1.12,4*/$227.116, Bar None (e. Malabar Man), 1.12,2*/$219.611 och Cigar Bar (e. Lindy Lane), 1.11,3*/$198.095.

Mormors mor Martine Lobell (e. Joie de Vie) är i sin tur halvsyster med Hambletonian-, dubble Elitloppsvinnaren och flerfaldige världsrekordhållaren Mack Lobell (e. Mystic Park), 1.09,7*/$3.917.594.

***

7

ATG avbryter det omdiskuterade avtalet med Hockeyettan efter bara ett år trots att samarbetet skulle gälla över tre år.

– Vi fullföljer sponsorskapet ekonomiskt enligt avtal för säsongen 2019/2020. Tyvärr har inte samarbetet med Hockeyettan fungerat på önskat sätt vilket är en anledning till att vi avbryter samarbetet, säger Katarina Widman, Chief Commercial Officer på ATG.