Trots att Maharajah-dottern O’Mara Zon slutade tvåa i korta E3-finalen samt fyra i Breeders Crown-finalen går det att argumentera för att hon är lite bortglömd bland damerna i sin kull. Måhända är det finalplumpen i Svenskt TravOaks som ligger till grund för det då hon faktiskt var tredjehandsfavorit i det loppet.
– Hon blev för laddad och tappade luften lite grann i det loppet. Annars var hon bra i alla lopp där hon gick felfri och visst var det en stark säsong, säger Daniel Wäjersten och fortsätter:
– Hon har Varenne som morfar, är lite framåt, men är stark och klarar av det.
Att O’Mara Zon var en plusvariant och en häst med potential att göra goda resultat under året kände Wäjersten på sig tidigt.
– Det man var orolig för var att hon kunde bli för vass, men hon höll sig på mattan. Talangen fanns där i alla fall från början, men kanske började karriären egentligen lite fel då hon fick gå i ledningen i de två första starterna. När hon fick anfalla bakifrån i tredje starten i Bollnäs och gav mig ett så bra besked i det loppet så fick jag verkligen upp känslan för att hon var mer än en medeltreåring.
Snart skoryck
Steget från att vara en bra treåring till att bibehålla den nivån som fyraåring är inte alltid det enklaste, men Wäjersten tycks nöjd med förberedelserna inför årets säsong.
– Hon fick vila en månad efter fjolårets sista start och hade faktiskt inte vagn på sig förrän efter jul och nyår. I januari fick jon träna i backen, i februari har hon gått på rakbanan och i mars har det blivit två rundbanejobb precis enligt planen.
Vad är viktigt i det här loppet på lördag?
– Jag har varit nöjd i banjobben och tror hon är redo för en bra prestation direkt. Nu gör vi det här loppet, Breeders Crown i Gävle under skärtorsdagen och sedan går vi för försöken till Drottning Silvias Pokal två veckor senare. Så är i alla fall planen.
Treåringssäsongen igenom tävlade O’Mara Zon med skor och vanlig vagn. Där kan det med andra ord finnas extra växlar att plocka.
– Jag hade funderingar på att köra henne barfota i Oaks, men det blev inte så. Däremot kommer jag nog köra henne barfota i Gävle om två veckor för att testa av henne inför Drottning-kvalen och se hur det fungerar.
”Väldigt fin häst”
I Margareta-loppet för treåriga hingstar och valacker startar Wäjersten därtill nyförvärvet Kilgore (e. Chapter Seven) vars tvååringssäsong tillbringades på amerikansk mark i Marcus Melanders regi.
– Det har varit ganska rakt spår sedan han kom hit i november. Han började träna redan ett par veckor efter han kom och känns som en häst med bra talang. Han är stor, grov och tung i kroppen, men lär gå framåt med de första loppen han får i sig. Det känns som en väldigt fin häst.
Lördagens lopp är stängt vid 150.000 kronor och Bergsåkertränaren förnekar inte att detta lopp funnits med i tankarna sedan början av året.
– Han har jobbat bra på rakbanan i januari och februari samt gått två banjobb, men… ja, det var trist med tolftespåret, avslutar Daniel Wäjersten.
Daniel Wäjersten om sina V75-hästar:
– Borups Victory (V75-1) har jag höga krav på, men jag tycker han får godkänt för senaste insatsen i Örebro. Jag är nöjd med spår ett och nu rycker jag bakskorna. Jag tror det kan göra några längder.
– Star Muscle (V75-2) var jag lite besviken på i Klass II-starten på Bergsåker. Nu var han dock klart förbättrad senast i Bollnäs och jag tycker det är läge att gå all in med skoryck samt jänkarvagn. Jag tror det kan ge bra effekt och hästen kommer allt mer, men förhoppningarna är ändå inte större än att jag är fullt nöjd om hästen är trea-fyra.
– Fabulous Pellini (V75-4) har gått iväg i sina tidigare voltlopp hos mig, men jag står fast vid att det där handlar mycket om att hon har en bra dag. Det spår hon fått här tycker jag är positivt och det ska åtminstone öka chansen för felfri avgång på nytt. Jag tycker hon gick bra senast i Örebro, men kände att hon blev kort i steget barfota de första 500-600 meterna så nu går jag tillbaka och kör med skor då hon känts så himla fin med dem på sig.
– Spickleback Face (V75-5) var tillbaka på den nivå han höll ifjol senast och det trots att han inte varit sådär taggad i träningen som han kändes när han tidigare varit som bäst. Han gick faktiskt 1.10,1 sista varvet och tog hela vägen in så det var en väldigt positiv insats. Nu får jag ta det här loppet som det kommer – hästen börjar bli till åren – och det kommer krävas att vi får bra draghjälp.