Fokustema
STAD
Läs senare

Nya ledamöter – Propulsion-förhandlingar skjuts upp

Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd (STAD) har fått nya ersättare, men Propulsion-förhandlingarna som skulle börjat den 18 maj har skjutits på framtiden.
Och blir ytterligare försenad...
Av
Claes Freidenvall
Nu är det klart med nya ledamöter i STAD. Foto: Bill Oxford
Nu är det klart med nya ledamöter i STAD. Foto: Bill Oxford

– Det finns inte en chans att hålla förhandlingar redan i mitten av maj. Både Björn Samuelson och Monique Wadsted sitter med fulla kalendrar. Igår fick de båda advokaterna materialet om Propulsion från oss och nu ligger bollen hos dom, säger Svensk Travsports förbundsjurist Göran Wahlman.

Björn Samuelsson tidigare juristsuppleant i drygt tio år och Monique Wadsted blir nya ledamöter i Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd (STAD) efter att Sari Olausson och Anette Fassl ställt sina platser till förfogande då de ansett att ST gjort ett försök till otillbörlig påverkan av nämndens ledamöter i Propulsion-affären.

Fakta

STAD

Följande personer ingår i STAD:

  • Björn Samuelsson (ordförande – jurist): Nyval

  • Monique Wadsted (jurist): Nyval

  • Henrik Magnusson (veterinär) 

  • Lennart Olsson (förtroendevald trav)

  • Sven Eriksson (förtroendevald trav)

  • Solveig Stefansson (förtroendevald galopp)

    Suppleanter:

  • Johan Kvart (jurist): Nyval

  • Gunnar Rangul (veterinär)

  • Göran Blom (förtroendevald trav)
  • 
Carl-Erik Sandström (förtroendevald trav)

  • Eva CS Pettersson (förtroendevald galopp)

    Enligt 72 § gäller följande avseende STAD:

STAD består av sex ledamöter. Ordförande samt en ledamot ska vara jurister. Dessutom ska ingå två förtroendevalda från travsporten och en förtroendevald från galoppsporten samt en person representerande veterinärmedicinsk sakkunskap. Suppleanter kan utses för ledamöter. Ledamöter och suppleanter utses av ST för en tid av två år. STAD är beslutför då minst fyra ledamöter är närvarande.

Monique Wadsted
:

Partner i Intellectual Property-gruppen och leder sektorgruppen Swedish Media, Entertainment & Sports i Stockholm. Mer än 20 års erfarenhet av att biträda både svenska och internationella klienter inom immaterialrätt och allmän affärsjuridik med särskilt fokus på reklam, media och nöjesindustrin samt tvister och skiljedomsförfaranden. Har drivit flera mål inför Högsta domstolen och Europeiska unionens domstol i olika immaterialrättsliga frågor. Hon är med i The Legal 500 Hall of Fame för sitt arbete kring immaterialrättsliga och mediefrågor.

Johan Kvart:


Är sedan 1 februari 2021 lagman i Malmö tingsrätt och var tidigare lagman i Göteborgs tingsrätt. Dessförinnan var han chefsrådman i Helsingborgs tingsrätt och lagman i Värmlands tingsrätt. Han är ersättare i Domarnämnden och vice ordförande i Notarienämnden. Han har även varit särskild utredare och expert i statliga utredningar.
Källa: Svensk Travsport

Expandera

Nu har Svensk Travsports styrelse fattat beslut om två nya jurister, som går in som ordförande och vice ordförande i STAD.

– Det har varit viktigt att STAD snabbt kunde bli fulltaliga igen. Att Björn Samuelson blir ordförande är helt naturligt eftersom han varit STAD:s juristsuppleant i drygt 10 år. När det gällde att utse ytterligare en jurist har förbundet efterhört bland ett antal jurister om de har intresse för att åta sig uppdraget. Arbetet har gått snabbt men vi kunde presentera väldigt kompetenta kandidater för styrelsen, säger Göran Wahlman.

Dyrköpt för ATG

Björn Samuelson driver BAS Advokatbyrå i Stockholm och är expertis inom området entreprenad- och fastighetsrätt.

Advokat Monique Wadsted är känd inom travsammanhang tidigare. Hon var ombud för Unibet när ATG stämde det utländska spelbolaget på 325 miljoner för dataintrång, vilket slutade i Svea hovrätt och ATG dömdes att ersätta Unibets rättegångskostnader, både i tingsrätten och hovrätten, med drygt 5,5 miljoner kronor.

Fokustema
Återblick
Läs senare

Återblick: Det kalla kriget

I alla tider har travsporten omfamnats av personer med trångsynthet.
Men frågan är om inte veterinär Axel Pålman tar priset…
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Axel Pålman var en av travets mest betydelsefulla personer i sportens vagga, men hans kärlek till den nordsvenska travaren kunde ta vilka vägar som helst...
Axel Pålman var en av travets mest betydelsefulla personer i sportens vagga, men hans kärlek till den nordsvenska travaren kunde ta vilka vägar som helst...
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Nu ska det också sägas, att veterinären Axel Pålman (1860-1936) hade många positiva sidor och egenskaper. Pålman bidrog på många olika sätt till travsportens fotfäste i Sverige. Axel var med och bildade Svenska Trafsällskapet 1900 och dessförinnan var han en av initiativtagarna bakom Lindes Travklubb (Fornaboda) som såg dagens ljus redan 1866.

Fakta

Axel Pålman

Född: 9 juni 1860 i Stora Tuna i Dalarna
Död: 1936.
Karriär: avlade veterinärexamen 1883. Distriktsveterinär i Lindesberg 1883-1899, lärare vid Veterinärhögskolan 1899-1926 och regementsveterinär i Fältkårens reserv 1913-1925.
Värt att veta: ägnade ett framgångsrikt arbete åt förbättrande av hovbeslag, stallhygien och skrev flera läroböcker i veterinärlitteratur. En av initiativtagarna till Svenska Trafsällskapet, dess vice ordförande och sekreterare och en av de drivande för totalisatorspelets återinförande. Hedersledamot i Stockholms Travsällskap med mera.

Expandera

Senare gav Pålman ut ”Kalender för Svensk Trafsport” (1892-1927), vilken senare övergick i Svenska Travsportens Centralförbunds regi. Där publicerades bland annat resultat från alla landets travtävlingar, propositioner och mycket annat smått och gott inom travsportens värld.

Men…

För Axel Pålman stod den nordsvenska hästen över allt annat och det varit inget han precis hemlighöll i några sammanhang. Han ville förbjuda importer av varmblodiga travare och i en intervju med Pålman den 22 februari 1928 i Nya Dagligt Allehanda med rubriken ställer han frågan:

”Går den Nordsvenska hästen nu mot sin undergång?”

Rubrik i Nya Dagligt Allehanda 1928.

– Jag kan ej annat än djupt beklaga den förskjutning som gjort sig påtagligt märkbar i avelshänseende på våra travbanor. Det har förfallit mig som den nordsvenska rasen är på väg att trängas ut från våra travbanor av den varmblodiga rasen. Jag ser en fara i denna import av varmblodiga travare.

Axel Pålman ansåg att befrämjandet och utvecklandet av den nordsvenska rasen skulle vara allena rådande.

– Ty den är vår, den är inhemsk och den gör nytta för sig. Det är något som man inte kan säga om den varmblodiga rasen som aldrig annat än i undantagsfall kan komma till nytta. Nordsvensken kan däremot, utvecklad i rätt riktning, bli av ovärderlig nytta hos oss och det skulle vara till oerhörd skada om den kommer till att trängas undan.

Veterinär Axel Pålman. Texten under ”väntrum” är värd att tydliggöras: ”för nordsvenska hästar – andra göre sig ej besvär.”

Axel Pålman ansåg att det var dags att stämma i bäcken:

– Det är på tiden att det höjes ett varningens röst hos oss mot det farliga tillskottet till våra tävlingar som den varmblodiga importen innebär. Det är nödvändigt att vår svenska travsport verkligen fattar som sitt mål befrämjandet av denna sega, nyttiga hästras som heter nordsvensken. Det är en nationell linje och bör inte överges.

Några veckor senare gick Lars Ekberg i svaromål i Nya Dagligt Allehanda och han skriver bland annat:

”Vilja hästägarna ha travtävlingar enbart såsom en kraftmätning för nordsvenska, eventuellt kallblodiga hästar, tvivlar jag mycket på bärigheten därav. Dessa tävlingar komma då helt säkert återfalla till det rent lokala intresset med priser som kanske endast bärs upp av högfärd. Vill hästägarna ha sin sport lönande och populär för den stora allmänheten måste de även bjuda på något med fart i.”

Axel Pålman skulle få rätt i en sak. Den varmblodiga travaren tog över och den nordsvenska hästen trängdes i viss mån undan.

Rikstamboken för kallblodstravare började sammanställa registrerade hästar 1933, medan varmbloden började två år tidigare. Växelvis under 1930 och in på 1940-talet var kallblodsuppfödningen större och sista gången 1945. Det året registrerades 332 kallblodstravare och 258 varmblod.

Idag ser det helt annorlunda ut. I den senaste tillgängliga siffran för registreringar (2023) uppgick antalet kallblod till 401 och varmbloden till 2.514.

Vad hade hänt om Axel Pålmans ord vunnit laga kraft bland travet beslutsfattare och hur hade travsporten sett ut idag? Det finns all anledning att fundera över…

”Kalender för Svensk Trafsport” gav Axel Pålman ut åren 1892-1927
Fokustema
Frankrike
Läs senare

Fortsatt obesegrad under sadel?

Idag spikades den definitiva startlistan till världens största sadellopp – Prix de Cornulier (€700.000) – som avgörs på söndag på Vincennes med en obesegrad häst i startlistan.
Av
Claes Freidenvall
Gazelle de Val säkrade en plats i montéslaget Prix de Cornulier när hon tillsammans med Mathieu Mottier tog sjunde montésegern på lika många starter i Prix du Calvados Foto Scoopdyga
Gazelle de Val säkrade en plats i montéslaget Prix de Cornulier när hon tillsammans med Mathieu Mottier tog sjunde montésegern på lika många starter i Prix du Calvados Foto Scoopdyga

Gazelle de Val (e. Viking de Val) slog igenom på allvar när det nioåriga stoet tog hem Grupp II-klassade Prix du Calvados (€120.000) i sitt senaste framträdande på Vincennes. Sju segrar har det blivit i montélopp och det Eric Lambertz-tränade nioåriga stoet vet inte hur det känns att förlora under sadel.

Prix de Cornulier rids över distansen 2.700 meter och 315.000 euro väntar vinnaren.

Startlista:

Prix de Cornulier (€700.000)
4-11 år, hingstar/ston, monté.
Priser: 315.000-175.000-98.000-56.000-35.000-14.000-7.000 euro
2.700 meter.

Namn (far) – Ryttare

  1. Jasmine de Vau (e. Seduisant Fouteau) – Guillaume Lenain
  2. Jezabelle Bie (e. Dijon) – Adrien Lamy
  3. Intouchable (e. Prodigious) – Francois Lagadeuc
  4. Jewelcandle Fac (e. Prodigious) – Damien Bonne
  5. Gazelle de Val (e. Viking de Val) – Mathieu Mottier
  6. Guide Moi Forgan (e. Neutron du Cebe) – Anthony Barrier
  7. Gold Voice (e. Jag de Bellouet) – Clément Frecelle
  8. Joumba de Guez (e. Carat Williams) – Eric Raffin
  9. J’Aime Le Foot (e. Boccador de Simm) – Alexis Collette
  10. Ines des Rioults (e. Carat Williams) – Florian Desmigneux
  11. Hip Hop Haufor (e. Up and Quick) – Pierre-Yves Verva
  12. Grace du Digeon (e. Seduisant Fouteau) – Jean-Yann Ricart
  13. Ina du Rib (e. Uhlan du Val) – Jean-Luc Claude Dersoir
  14. Jean Balthazar (e. Alto de Viette) – Benjamin Rochard
  15. Edition Gema (e. Prince Gede) – Marc Sassier
  16. Hirondelle du Rib (e. Rolling d’Heripre) – Noé Perron
  17. Ideal du Chene (e. Bird Parker) – Paul-Philippe Ploquin
  18. Granvillaise Bleue (e. Jag de Bellouet) – Alexandre Abrivard
Fokustema
Doping
Läs senare

Ny teknik stoppar fuskare?

Kan det ha gjorts ett genombrott för att få fast fuskare i hästsporten på ett mer raffinerat sätt i framtiden?
Medlemmarna i HRMC i USA har förhoppningsvis hittat en ny väg genom införandet av en ion mobility mass spectrometer.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Kan införandet av en jonrörlighetsspektrometer vara vapnet för att ta fast ännu fler fuskare inom travsporten. Foto: excellims.com
Kan införandet av en jonrörlighetsspektrometer vara vapnet för att ta fast ännu fler fuskare inom travsporten. Foto: excellims.com
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Översatt till svenska handlar det om en jonrörlighetsspektrometer och vid ett möte i Harness Racing Medication Collaborative (HRMC) i förra veckan diskuterades införandet av den nya tekniken som förbättrar dopingtesternas omfattning med en känslighet som är idealisk för ”icke riktade drogtester.”

Ur alla synpunkter en existentiell fråga och något som har plågat hästsporten i mer än ett sekel. Att den här frågan har aktualiserats beror förstås i första hand på den dopinghärva som FBI avslöjade för några år sedan genom telefonavlyssning. Några positiva fall gick inte att upptäcka via dopingprov…

Från riktad till icke riktad testning

Oförmågan att upptäcka okända substanser är ingen nyhet varken i Nordamerika eller på den här sidan om Atlanten. Det är sällsynt att prestationshöjande droger identifieras eftersom de flesta laboratorium endast identifierar kända och listade droger, eller vad som går under benämningen ”riktad testning.”

Inom ramen för sitt uppdrag ska inte bara HRMC fastställa nationella vetenskapligt stödda tröskelvärden, utan också främja dopingtester.

Jonmobilitetsmasspektrometern blir den första som används och den kommer att placeras hos New York State Drug Testing and Research Lab, vilket kontrollerar dopingproven inom sulkysporten i USA.

”Ett nytt värdefullt verktyg”

Förhoppningsvis – skriver ustrotting.com – kommer denna maskin och all framtida AI-teknik att visa sig vara ett nytt och värdefullt verktyg för användning inom travsporten efter att New York-laboratoriets tester av den nya tekniken har slutförts. HRMC:s kommittémedlemmar gav ett överväldigande stöd till denna senaste innovation som ett nytt verktyg som kan identifiera sofistikerade fuskare och eliminera dem från travsporten.

Staten New York kommer inledningsvis att vara den enda delstaten som testar denna teknik för identifiering av drogtester på hästar. Om maskinen fungerar som utlovat förutsätts kommer den att användas i andra delstater där kapplöpning bedrivs och tillämpas på all travsport, skriver ustrotting.com.

Möjlighet att testa tusentals ”okända” droger

Den senaste utvecklingen inom drogtestning gör det möjligt att testa för tusentals droger i ett givet prov utan att känna till deras identitet. Detta kallas för ”icke riktad testning” och det här är vad hästsporten behöver överallt i världen oavsett om det handlar om travare, passgångare eller galoppörer.

Enligt uppgift kan masspektrometern med jonrörlighet upptäcka tusentals droger och kemikalier som inte upptäcks med konventionella testmetoder. Maskinen användes för att detektera 40 Kratom-alkaloider för att visa att den är ändamålsenlig för användning vid drogtestning av hästar.

Här kan du läsa mer om de nya framsteg som skett inom masspektrometri för detektering av doping under rubriken ”Recent advances in mass spectrometry for the detection of doping” av Andreas Thomas och Mario Thevis på NIH:s hemsida, men också flera andra intressanta artiklar.

Jonrörlighetsspektrometri (IMS) är en teknik för kemisk analys och den kännetecknas av låga detektionsgränser och korta mättider. Till skillnad från masspektrometri (MS) kan den utföras vid omgivande tryck, medan IMS är mindre selektiv.

***

Fotnot: i Harness Racing Medication Collaborative (HRMC) kommitté ingår: Joe Faraldo (ordförande), Mark Loewe (vice ordförande USTA), Dr. Kenneth McKeever, Dr. Thomas Tobin, Dr. Andy Roberts, Dr. Clara Fenger, Dr. Richard Balmer och Mike Tanner (vd USTA).