I någon mån novis kring travsporten. Så beskriver Jan Quicklund sig själv och den kunskapsnivå han bar på när han tog vid som vd på Östersundstravet år 2005.
– Från början kom jag till Östersund år 1986, via försvaret. Jag var på fiskeläger i Östersund som tolvåring helt själv och när jag blev officer kände jag direkt att det var till Östersund jag ville. Den rollen hade jag i 13 år innan alla regementen ner och jag blev istället chef på ett sågverk, berättar Quicklund.
Sågverket ägdes passade nog av finansmannen Mats O Sundqvist med superstark travankytning.
– Därefter fick jag förfrågan om det här jobbet som jag har nu år 2005. Jag kunde inte mycket trav i det skedet, men följde i alla fall spelet och kunde V75. Jag och min pappa hade det som gemensamt intresse, men för min del har det här varit något jag lärt mig mer och mer om successivt. Jag hade inte allt med mig i flera generationer tillbaka.
”Varmast om hjärtat”
I en framträdande position i en förhållandevis liten organisation får man göra lite av det mesta och har ett tungt ansvar som vilar på ens axlar. Det är inte utan att man undrar vilka stunder som varit ljusast respektive mörkast?
– Det ligger mig varmast om hjärtat att vi fick UET Masters 2018. Att vi kunde konkurrera ut övriga banor i landet var stort i ett skede då alla banor fick chansen att söka för att stå som värd för loppet. Vi genomförde det på ett jättebra sätt och jag är otroligt stolt över det. Sedan har man misslyckats på många grejer och fattat felaktiga beslut, men totalt sett är jag nöjd med min insats. Jag har dragit in externa pengar till verksamheten och lyckats väl med ansökningar. Vi har fått bidrag, stöd och kunnat tillskansa oss pengar via olika fonder.
Är många banor för dåliga på att nå de där pengarna?
– Ja, det är nog många som är dåligt insatta i hur det går lite och inte hinner ta tag i det. Jag har erbjudit mig att hjälpa till, men det finns att göra ute på banorna. Det är precis så man tar sig över vattenytan, klarar av veckan eller året. Det finns jättemycket pengar som går att söka. Vi nådde till exempel externt stöd så vi hade pengar nog för att totalrenovera publikhallen år 2019 efter att den brann ner. Då hade vi flyttat från stallbacken till publiksidan blott tre år tidigare, men genom de här pengarna samt att folk slöt upp runt omkring mig som hade rätt kunskap och ville hjälpa till så totalrenoverade vi på plus/minus noll.
Byter datum
Beslutet att lämna Östersundstravet är inget som Quicklund kommit fram till över en natt.
– Jag har grunnat på det här ganska länge hur och när man ska göra det. När detta år är slut har jag nästan gjort 20 år här. Jag känner att jag gjort och försökt göra det jag kunnat och både krigat i med och motgång. Jag känner att jag inte har så mycket mer att ösa ur. Ekonomiskt känner att jag vi står oss väl inför framtiden.
Vad ska du göra?
– Jag fyller 60 nästa år och något mer vill jag göra. Kanske inte i denna omfattning och intensitet, men jag vill gärna arbeta med kroppen. Jag har fått förfrågningar både högt och lågt, men vill gärna ta det lugnt första vintern.
Nästa år kommer Jämtlands Stora Pris med största sannolikhet ta en ny plats i kalendern och flytta från juni.
– Jag ska egentligen inte bädda sängen för någon annan som ska ligga där, men jag har uppdraget att ta detta år i mål och då är ju planeringen för nästa år en del i det arbetet. Sedan Copenhagen Cup och Oslo Grand Prix bytte plats i almanackan blev det fel för oss. Nu kolliderar vi med ett miljonlopp i Norge dagen efter, vi tappade vårt stora kallblodslopp Sven Perssons Minne och blir inklämda mellan Elitloppet och Norrbottens Stora Pris. Eliten har ändå verkligen ställt upp på vårt lopp, men nu är det dags att testa något nytt.
En position i början av augusti avser man istället att ta år 2025 och tanken är att det även ska testas över 2026.
– Det ligger inga storlopp över 2.140 meter i börja av augusti med den prisnivå vi har och jag ser det inte som att vi skulle krocka med Åby Stora Pris. Vi har bollat det här med flera aktiva och flera tycker att detta är lämpligt. Vi kommer därtill ha Kallblodsderby samt Derbystoet för kallblod under lördagen och på fredagskvällen sak vi arrangera Djusekampen så jag tror på det här upplägget. Det känns bra.
Men först ska årets Jämtlands Stora Pris avgöras. Ifjol tog sig 4.955 personer till Östersundstravet.
– Man vill alltid vara lite bättre än fjolåret så det är klart vi hoppas på ökning, men vädrets makter påverkar mycket, avslutar Jan Quicklund.