– Idag vet vi inte hur mycket som ska sparas, men det är mer tillvägagångssättet som gör mig upprörd. Gruppen tycker att man kommit fram till en bra lutning i förslaget, vilket jag har reserverat mig emot, säger Jörgen Forsberg, vd på Solvalla.
För tre år sedan gjordes en kraftfull satsning på bredd och ungdom i Svensk Travsport samtidigt som prismedlen sänktes med 32 miljoner kronor.
– Under två års tid har vi haft en tydlig bredd- och ungdomsagenda, vilket jag inte motsätter mig på något sätt. Strategin har varit uttalad från Svensk Travsport och jag tycker istället att man ska titta på och analysera vad det har gett och om vi verkligen ska fortsätta med det?
”Gynnar inte rekrytering”
Anledningen att den här gruppen av BAS-organisationer bildades i april var att Svensk Travsport redan då såg tecken i skyn att det skulle kunna bli fråga om prissänkningar 2024.
Från början ingick landets samtliga BAS-organisationer och senare har travbanorna Boden, Solvalla och Visby inkluderats i gruppen.
– Då var man ganska långt gångna i arbetet och det har varit svårt att vrida om inriktningen. Mest har jag intresserat mig för metodiken och vad justeringarna kan innebära. Den enskilda individen berörs kanske inte så mycket, men storheten kan bli brutal. Vilka signaler ska skickas in i rörelsen? Ska bredden ta minst skada genom att ta från eliten. Egentligen gillar jag inte termerna bredd, vardag och elit, men det har varit väldigt tydligt i gruppen de två sistnämnda ska ta smällen, vilket jag inte tror gynnar rekrytering av hästägare.
”Inget konsekvenstänk”
Jörgen Forsberg efterlyser konsekvensanalyser i Svenskt Travsport.
– Jag tycker att vi är extremt dåliga på den biten. Vi måste bli bättre på att se vad utfallet blir om vi tar ett medvetet beslut. Det kan innebära risker och idag finns det inget konsekvenstänk alls utan i många lägen är det en siffra i ett excelark utan att försöka förutse eventuella konsekvenser av besluten. Nu är känslan att det är väldigt skakigt och då tycker jag att det är väldigt viktigt att ha gjort en riskanalys.
Solvallas verkställande direktör har sin uppdragsgivare i Stockholms Travsällskap i första hand, men så resonerar inte Forsberg:
– Det gäller att ha två tankar i huvudet samtidigt och jag är inte så egoistisk att jag bara tänker på Solvalla. Jag försöker höja blicken och se vad som är bäst för svensk travsport som helhet. Nu känns det lite som att det börjar svänga lite i gruppen, och jag utgår ifrån att underlaget som lämnats till ST:s styrelse inte är hugget i sten. Jag har också sagt, att oavsett vad gruppen kommit fram till så är det styrelsen i Svensk Travsport som till syvende och sist är ansvarig för beslutet. Annars gör man det tämligen lätt för sig.