Fokustema
STL Färjestad 29 juni
Läs senare

Så kördes STL-finalerna

Utöver dagens E3-finaler avgörs även fem STL-finaler på Färjestad och här kan du löpande följa utgången av dessa lopp.
Av
Emil Persson Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dea Sprint Bar vinner för Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Dea Sprint Bar vinner för Alessandro Gocciadoro. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

Bronsdivisionen (V75-1)

Favoriten Dea Sprint Bar (e. Muscle Hill–Lana del Rio) fick ingenting gratis då hon snällt fick vandra som förstahäst i andraspår på avstånd bakom den undflyende ledaren Make It Schermer (e. Propulsion), men det spelade ingen roll.

Alessandro Gocciadoro höll sig lugn, såg till avancera framåt i lagom tid och tvinga utmanaren Imperator F.I (e. Maharajah) till att bli kvar i tredjespår runt slutkurvan.

Sista 100 meterna gick Dea Sprint Bar ifrån säkert och vann på 1.11,0a/2.140 meter på den pilsnabba banan. Imperator F.I. höll till andraplatsen och hans stallkamrat PolePosition (e. Propulsion) nådde bronset.
– Idag var hon otrolig. I första delen av loppet var ledaren så snabb och rusade undan. Jag ville inte hålla samma fart, men samtidigt inte vara på utsidan. Jag höll mig lugn och de sista 400 meterna kände jag att min häst var väldigt stark. En toppstammad häst; hennes mamma tävlade i Prix d’Amerique och vann många storlopp i Italien, sade Alessandro Gocciadoro i Färjestads vinnarcirkel.

Klass II (V75-2)

Örjan Kihlström och favoriten Heavenly Zet (e. Daley Lovin-Delicious U.S.) spurtvann efter ha attackerat i tredjespår 500 meter före mål och fångade in ledande Ready West (e. Victor Gio) 100 kvar efter ha avslutat sista 400 meterna i 1.10-fart.

Heavenly Zet och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Ready West och Mats E Djuse hittade till täten efter 250 meter och efter snabba 1.09,5 första halvvarvet kunde Djuse dämpa farten till 1.12,9 vid varvningen.

När Örjan Kihlström gjorde slag i saken och attackerade i slutsvängen med Daniel Redéns häst bet det bra för barfotatravande Heavenly Zet när hon kom hem på 1.12,2a/2.140 meter och nästan fördubblade sin prissumma efter ha dragit in 220.000 kronor.

Final Diamantstoet (V75-4)

En grym insats svarade Celiaz (e. Varenne-Ofeliaz) för när hon vann Diamantstoets final efter ha blivit utsvarad i tredjespår varvet från mål av dödenslöpande Dutchess Sun och fått vandra resten av loppet i den positionen. Ändå kunde hon avgöra hur lätt som helst på 1.11,5a/2.140 meter.

Celiaz svarade för en enorm insats efter ha gått en stor del av loppet i tredjespår.

– En enormt bra prestation. Jag gjorde en liten chansning och stack 1.400 kvar. Draget blev fel och hon ”rättade” mig. Nu fick vi göra det bästa av situationen…jag lät henne springa på som hon ville och sedan skötte hon resten själv. Det känns som hon fortfarande är under utveckling, sade Magnus A Djuse efter stoets fjärde raka V75-seger.

Tredjespår sista 1.400 meterna var segerreceptet för Alessandro Gocciadoros italienska. Hans egen styrning Esperia Font var slagen i spets vid ingången till upploppet och slutade oplacerad.

Klass I, final (V75-5)

Efter en andra- och en tredjeplats i försöksloppen av Klass I så var Zaxtons tur att få vinna när det betydde som allra mest.

I lag med Erik Adielsson anförde den av Daniel Wäjersten-tränade Trixton-sonen hela vägen och gick i sin mors hovspår.

Erik Adielsson efter segern i Vinnies lopp med Zaxton tillsammans med Anna Engström, som tränat Vinnie i tio år. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Det var nämligen på just Färjestad som Zara Kronos (e. Raja Mirchi) 1.12,6ak/1.348.500 kr vann långa E3-finalen för ston år 2018 i regi Joakim Lövgren.
– Hästen gjorde ett riktigt bra lopp, det var ingen bluff. Jag hade en halv längd till både Daniel och Johan efter 20 meter och hade sug att köra i ledningen om jag når dit. Det var i alla fall lite spännande att testa även om jag inte vaknade i morse och kände att ”denna vinner finalen på 1.12 blankt”. Han är urtypen som är effektivast om man låter honom springa på, sade Erik Adielsson till TV12.

Call Me Gleipner (e. Explosive Matter) bärgade andraplatsen och vinnarens stallkamrat Kilgore (e. Chapter Seven) slutade trea.

Silverdivisionen, final (V75-7)

Det var långt fram när upploppet gjorde entré, men längst ut i banan kom H.C.’s Crazy Horse (e. S.J.’s Caviar) som skjuten ur en kanon längst ut i banan och hann fram till seger i relativt god tid.

H.C.’s Crazy Horse vinner för Per Linderoth. Foto: Adam Ström/stalltz.se

I en tempostark historia där det kördes vilt i omgångar drog den av Daniel Wäjersten-tränade femåringen det längsta strået i lag med Per Linderoth som chaufför.

– Det blev ganska rivigt och bra fart på grejerna. Det kändes att de kunde bli trötta där framme bara det löste sig för oss på sista bortre långsidan. Hästen var jättefin och stod för en rejäl avslutning. Daniel Wäjersten är väldigt duktig och en sådan otrolig perfektionist vilket även smittar av sig på personalen. Det är ingen slump att det går bra för det stallet; det kan jag säga, sade Per Linderoth i TV12.