1Nio starter räckte för att sätta avtryck. Nio segrar skapar drömmar för framtiden. Daniel Redéns stjärna Francesco Zet (e. Father Patrick) kan se tillbaka på ett felfritt 2022. Segrar i försök och final av Kungapokalen, Sprintermästaren, Svenskt Travderby och Breeders Crown kryddades med vinst i Prix Readly Express och de nio segrarna inbringade prick nio miljoner kronor.
– Vilken otrolig talang och vilken otrolig häst han är, sade Daniel Redén efter Derbytriumfen.
Men vad händer 2023? Får vi se Francesco Zet på tävlingsbanan igen? Efter Breeders Crown kom beskedet att hingsten ska kliva in i avelsboxen och intresset för hans tjänster är enormt.
– Jag har aldrig varit nära att ha en häst som varit nära den här. Han har en talang och ett psyke som är hårt som helst. Jag vill tävla med honom tills han är tio år om jag fick göra det, men det är så mycket annat som spelar in. Det är inte lätt att kombinera avel och tävling, sade Daniel Redén efter BC-segern.
Läs mer om Francesco Zets klassiska segrar 2022 här:
***
2En skada satte stopp för höstens och vinterns tävlingar, men sex starter räckte långt för San Moteur (e. Panne de Moteur) att visa att han är en av världens bästa hästar. Ja, världens snabbaste kan han titulera sig efter den makalösa uppvisningen i Jubileumspokalen på Solvalla i augusti.
Där var han förkrossande överlägsen på den nya världsrekordnoteringen 1.09,7a/2.140 meter! San Moteur bollade med sina konkurrenter på ett sällan skådat sätt.
– Det här känns speciellt. Springer man världsrekord i dödens har man kapacitet att matcha de bästa, sade Björn Goop efteråt.
San Moteurs världsrekord i Jubileumspokalen.
***
31982 var Ulf Nordins trio Ex Hammering (e. Quick Pay), Solo Hagen (e. Garry Håleryd) och Jonny Star (e. Quick Pay) etta, tvåa och trea i Svenskt Travkriterium. 40 år senare upprepade en annan tränare bedriften. Daniel Redéns trio Xanthis Harvey (e. Propulsion), Bengan (e. Django Riff) och Ante La Roque (e. Uncle Lasse) tog de tre första platserna.
– Jag tappade allt. Det var hästar som galopperade och så fick man se sina fyra vita vagnar komma först i första kurvan. Det var som ett flipperspel vem jag skulle kolla på, sade Daniel Redén som hade fyra hästar till start.
Känslorna var för förhand ändå störst för den blivande vinnaren.
– Det var Propulsion som kom fram i tankarna. Jag lade energi på den här och skrek in i honom. Det var en saga när de ropade upp resultatet och hästarna var topp tre.
Xanthis Harveys seger i Kriteriet.
***
4Kullens bästa sto som treåring, och när fyraåringssäsongen summeras sitter hon kvar överst på tronen. Timo Nurmos-tränade Lara Boko (e. Djali Boko) avslutade säsongen med segrar i Derbystoet och Breeders Crown.
– En otrolig häst, hon är inte den lättaste i vardagen eller i lopp, hon är väldigt tuff. Nu är man tacksam att man har en så fin häst och att hon sköter sig i loppen, sade Timo Nurmos efter segern i Breeders Crown.
I BC-finalen hade varken Lara Boko eller körande Mika Forss några planer på att släppa någon förbi sig. Hon stack direkt till ledningen och drog i rejält tempo, 1.11,0 visade klockan första kilometern. Världsrekordfart! Och så fortsatte det till mållinjen som skars på 1.10,8a/2.140 meter.
– Det var en otrolig tid i mitten av november. Banan är fin men det är inte sommartider, sade körande Mika Forss.
Lara Bokos världsrekord i Breeders Crown.
Lara Bokos seger i Derbystoet.
***
5Tidernas största prischeck i svensk travsport – 5.000.000 kronor – delades ut i Elitloppet och att den skulle gå till Richard Westerinks styrkefenomen Etonnant (e. Timoko) var det inte mycket som talade för när halva Elitloppsfinalen var körd. Då galopperade nämligen Etonnant under sitt angrepp i tredjespår från köposition.
– Vi hade lite problem i kurvorna, men över upploppet gjorde hästen precis det jag begärde av honom, sade kusken Anthony Barrier efteråt.
Ja, ute vid staketet närmast Elitloppspubliken flög fransosen fram och i den överpacade Elitloppsfinalen talade den franska styrkan segerspråk.
– Ofattbart…jag förstår ingenting att han kunde komma tillbaka och vinna efter galoppen. Jag har aldrig upplevt en starkare häst än Etonnant. Timoko var stark också, men framför allt väldigt snabb. Styrkan hos Etonnant är enorm och det visade han idag. För mig är det en dröm att få vinna ett av de finaste loppen i världen med en son efter Timoko, sade Richard Westerink.
Etonnants triumf i Elitloppet.
***
6Mamma Lannem Silje (e. Åsajerven) är världens snabbaste kallblodssto genom tiderna med segerrekordet 1.18,8ak och 46 segrar på 54 starter. Det är klart att förväntningarna var stora när treåriga dottern Lannem Stella (e. Tekno Odin) tog tävlingsbanorna i besittning som treåring.
Den uppmärksamheten verkade inte det av Jan-Olov Persson tränade unga stoet bry sig det minsta om. Seger lades till seger och när hon i livets sjätte start ställdes inför årets viktigaste uppgift, Kriteriestoet på Dannero, så syntes inget nervdaller hos varken Lannem Stella eller körande Mats E Djuse, även om det fanns under ytan.
– Visst var det ett tryck innan, det kunde ju bara misslyckas, så det känns jäkligt skönt att hon var sig själv idag och att det inte blev någon incident i loppet, sade Mats E Djuse efteråt.
Nej, Lannem Silje var både ett och två huvuden högre än sina konkurrenter när hos stack undan till överlägsen seger.
Lannem Siljes seger i Kriteriestoet.
***
7Det krävdes ett världsrekord för att avgå med segern i Stochampionatet. Daniel Wäjersten räknade hem karriärens största seger bakom egentränade Great Skills (e. Ready Cash), som kom i mål på urstarka 1.12,5a/2.640 meter. Great Skills flög till ledningen, släppte till Lara Boko (e. Djali Boko) och fick luckan som på beställning.
– Det känns ganska så tomt. Det är helt sjukt att vi siktat mot det här loppet sedan jag fick ta över hästen. Vi har försökt ha hästen så bra i ordning som möjligt tills idag. Vi hade tur som fick framspår trots andraplatsen i försöket och idag var marginalerna på vår sida, sade Daniel Wäjersten.
Great Skills kom till Wäjersten när Han-Owe Sundberg avslutade sin mångåriga tränarkarriär i slutet av förra året.
– Det är många som gjort jobbet här. Vi kom lite till dukat bord här. Jonas Moberg och Hans-Owe Sundberg ska ha beröm för det arbete som de lagt ner tidigare på hästen.