Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Sju utrikestoppar vi minns

Från Prix d'Amerique till Hambletonian.
Från kallblodsloppet Nordic King till Derbypensionärernas framfart i våra grannländer.
Här är ”Sju utrikestoppar vi minns 2021”.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Captain Corey och Face Time Bourbon. Åke Svanstedt och Björn Goop. Svenska kuskar vann Hambletonian och Prix d'Amérique 2021. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Captain Corey och Face Time Bourbon. Åke Svanstedt och Björn Goop. Svenska kuskar vann Hambletonian och Prix d'Amérique 2021. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 89 kronor/månad till 899 kronor per år.

1 Nytt löpningsrekord med fyra tiondelar och först under 1.11-gränsen i Prix d’Amerique-historien. När Sébastien Guaratos superstjärna Face Time Bourbon (e. Ready Cash) vann sitt andra raka Prix d’Amerique i lag med Björn Goop så gjorde han den på den närmast ogreppbara segertiden 1.10,8/2.700 meter.

Davidson Du Pont (e. Pacha du Pont) gav honom en match och sparrade ner undantagshästen till den sluttid som nu blev fallet inför ett öde Vincennes, blott befolkat av aktiva och ägarrepresentanter till Prix d’Amerique-hästarna.
Face Time Bourbon befäste sin ställning att han är världens bästa häst idag, sade Sébastien Guarato efter segern och Björn Goop fyllde i:
Face Time Bourbon är en fantastisk häst, men vi fick utöva alla makter för att komma fram. En fruktansvärd känsla att få vinna med en sådan här häst, sade Björn Goop.

För Björn Goop var det hans tredje Prix d’Amerique-seger i karriären och de är samtliga tagna under de fyra senaste åren. Någon ytterligare lär det dock inte bli bakom Face Time Bourbon, för…

Suverän på löpningsrekord

***

2

Tränaren Sylvain Roger och Eric Raffin efter vinsten i Prix de France. Foto: Gerard Forni

…efter en chockartad förlust i Prix de France (€400.000) tog ägaren Antonio Somma – mannen bakom Bivans SRL – och lade all skuld på Björn Goop och petade svensken under uppmärksammade former.
I Prix de France såg Face Time Bourbon ut att vara på väg mot ännu en storloppsseger då han fick flera längders försprång i slutkurvan trots att han hade öppnat de första 1.600 meterna på 1.08,8, men sista 100 meterna gick hästen in i väggen.
Förbi spurtade Delia du Pommereux (e. Niky) med Eric Raffin och vann loppet på tangerade löpningsrekordet 1.09,8a/2.100 meter.
Ärligt talat trodde jag inte att vi skulle kunna slå Face Time Bourbon. Jag hoppades kunna vara tvåa, men det här stoet är exceptionellt och är verkligen en duktig avslutare. Det här är en dröm som går i uppfyllelse och min största seger i sulky, sade Eric Raffin.

Än större segrar skulle dock följa för Raffin som blev mannen som utsågs till Face Time Bourbons nya kusk av Antonio Somma.

Face Time Bourbon gick in i väggen

***

3 2017 tog Åke Svanstedt sin första seger i Hambletonian då Perfect Spirit (e. Andover Hall) tilldömdes segern efter diskvalifikation på målettan What The Hill (e. Muscle Hill) och nu var det äntligen dags för Svanstedt att få beträdda mållinjen först i Nordamerikas mest prestigefyllda travlopp.

Captain Corey (e. Googoo Gaagaa) stod pall för en 1.04,6-öppning av loppets första fjärdedel och seglade ifrån till vinst på 1.09,0a/1.609 meter. Faktum var att konkurrenterna inte var nära att ge honom en riktig match i miljondollarloppet.
Jag var orolig att någon skulle komma bakifrån, men han var väldigt stark idag och Captain Corey har ett bra hjärta, sade Åke Svanstedt efter loppet.

Captain Corey må vara amerikanskfödd, men det var en riktig svensktriumf. Hästen ägs av Robert Lindström, Lennart ”Srf Stable” Ågren, Tristan ”Knutsson Trotting” Sjöberg, Petri Salmela, Kenneth Liljamaa och Malin Åberg.

Captain Corey vann Hambletonian Stakes.

***

4 I Elitkampen på Solvalla skiljde huvud mellan Odd Herakles och H.V.Tuuri till den förstnämndes fördel. I Nordic King i finländska Härmä skulle hemmastjärnan H.V.Tuuri försöka ta revansch och återigen blev det en riktig superduell kallblodsstjärnorna emellan när det stod 50.000 euro på spel till vinnaren.

Odd Herakles och H.V.Tuuri bjöd på en ny rafflande duell. Precis som på Solvalla gick segern till Odd Herakles, för dagen med Mats E Djuse i vagnen. Foto Elina Paavola

Mats E Djuse var kontrakterad som kusk bakom Odd Herakles i Tom Erik Solbergs frånvaro och hade en tuff uppgift framför sig då Odd Herakles startade från spår tolv och därtill fick vandra utvändigt om H.V.Tuuri i överljudsfart.
Trots det lyckades Odd Herakles ta ner hemmastjärnan i allra sista steget och vinna loppet på 1.19,4a/1.640 meter efter att Djuse nyttjat en extraväxel som inte hade använts i Elitkampen.
I Elitkampen drogs aldrig det norska huvudlaget, men idag valde jag att göra det 150 kvar och han svarade bra på det och tog grepp. Däremot innebar det ju att han inte såg hästen invändigt, som kontrade lite sista biten så varken jag eller Iikka Nurmonen visste vem som vunnit, sade Mats E Djuse efter loppet.

Odd tuffast i ny superduell

***

5909.723 insprunget bara under tvååringssäsongen. Och då pratar vi dollar!

Svenskfödda Joviality (e. Chapter Seven-Pasithea Face) gick fram som en ångvält på de nordamerikanska travbanorna och avslutade sin säsong med att besegra självaste Venerable i Goldsmith Maid ($479.450) på nya rekordet 1.09,7a/1.609 meter.

Tidigare under året vann Joviality Breeders Crown ($600.000), tre försök och final i New York Sire Stakes ($200.000) plus Kentuckiana Stallion Management ($200.000) och en division av International Stallion Stake ($78.250).

Blott tre tvååriga ston har tjänat mer prispengar under sin debutsäsong än vad Joviality lyckades räkna hem!

Besegrade USA-ettan!Besegrade USA-ettan!

***

6 Gammal är äldst! När det var dags för final i Finskt respektive Danskt Travderby så stod 72-årige Pekka Korpi och 71-årige Steen Juul som segerherrar i respektive land då duon styrde egentränade hästar till vinst.

Pekka Korpi har haft massiva framgångar i de finska unghästloppen under flera års tid. Hans första Derbyseger som tränare togs 1977 med Viking Way (e. Shatter Way) och när Magical Princess (e. Maharajah) löste årets upplaga så var det hans sjätte derbyseger som tränare.

Pekka Korpi och Maharajah-dottern Magical Princess. Foto: Terhi Piispa-Helisten

Steen Juul räknade i sin tur hem sin elfte seger i Danskt Travderby när segermaskinen Festival of Speed (e. Cantab Hall D.E.) tog sin nionde triumf i följd och vann loppet på 1.13,9a/3.000 meter. Faktum är att Festival of Speed kliver in i femåringssäsongen obesegrad i felfritt lopp med 13 segrar på 14 starter.
Jag var så fokuserad och litade på Festival of Speed, men han var lite väl pigg under vägen. Men det är en fantastisk häst, sade Steen Juul efter Derbysegern.

Vilken prinsessa, Maharajah!

Juul bjöd på Derbyfest

***

7 Det gavs en vink om vad som skulle komma. När Steen Juuls Extreme (e. Chocolatier) bombade runt på 1.09,7a/1.600 meter under Lundens Derbydag blev han inte bara den snabbaste vinnaren på Köpenhamnsbanan genom tiderna utan till och med den snabbaste vinnaren på dansk mark genom alla tider.

En toppatlet som dansar fram på ovalen och älskar sitt jobb, sade Steen Juul efter segern.

Elitloppsvinnaren Cokstile stod helt utan chans och två månader senare förstärkte Extreme att han är en häst för den yppersta eliten genom att besegra ännu en Elitloppsvinnare – Don Fanucci Zet – i Europeiskt Femåringschampionat på Åby.

Snabbast genom tiderna