Norrmannen Öystein Tjomsland dominerade de klassiska unghästloppen för kallblod förra året. Sex av åtta Kriterier och Derbyn vanns av Tjomslandstränade hästar! Havglimt, Norheim Borka och Brenne Bas var trion som segrade i tre av fyra svenska klassiker, medan Grisle Odin G.L, Tangen Bork och Föynland Anna vann i hemlandet.
Den svenske kallblodskungen Jan-Olov Persson blev utan seger, trots att bland annat Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) vann försök till både svenska och norska Kriteriet.
Men nu har svensken laddat om och Oppgårdsdrängen är ett av hans fyra hopp inför årets svenska Kallblodsderby. Ikväll startar kvartetten B.W.Bille (e. Dotterud Teddy), Eld Tekno (e. Tekno Odin), Oppgårdsdrängen och Wolt (e. Moe Odin) i finalen av fyraåringarnas serie Sleipner Cup på Romme med 150.000 kronor till vinnaren.
– Det ser bra ut så här långt. De här fyra kan springa fort och siktas mot Derbyt. I Sverige är det väl bara Soldhöjdens Drake som kan utmana när Oskars häst (Kylin Blom-tränade Kriterietvåa Bäcklös Faron) är skadad, men sedan vet man inte riktigt var de norska topparna står, säger Jan-Olov.
När vi kunde slå på sommarskor så blev det stor skillnad
Enda norsktränade inslaget i Sleipner Cup-finalen för hingstar och valacker är Jan Roar Mjölneröds Mjölner Rönner (e. Horgen Tore) som startar 20 meter före Persson-trion B.W.Bille, Eld Tekno och Wolt, samt ytterligare 20 meter före Oppgårdsdrängen.
– Säsongen började motigt för Oppgårdsdrängen när han var tvungen att tävla med brodd. När vi kunde slå på sommarskor så blev det stor skillnad, säger Jan-Olov.
Oppgårdsdrängen har två raka segrar inför finalen och båda gångerna har stallkamraten Eld Tekno slutat tvåa – men då från lika start. Nu har lillebrodern till unghäststjärnorna Tekno Eld och Eld Rask 20 meters försprång.
– Eld Tekno är inte sämre än ”Drängen”. Det blev fel för honom förra året när vi hade problem med sjuka hästar, men i år har det flutit på bättre, säger Jan-Olov.
Wolt och din egna uppsittning B.W.Bille?
– Wold har gått framåt mycket. I Gävle näst senast var han väldigt bra och senast hade han vunnit utan galopp. B.W.Bille går med i alla tempon.
27 i segerprocent – som kusk
Hagmyrentränaren har klivit upp i tävlingssulkyn betydligt oftare under 2021 än förra året. Då blev det blott 131 uppsittningar (16–17–16), medan han i år redan passerat 100 starter på fem månader, 104 st (28–15–10). Segerprocenten är imponerande 27.
– Ifjol var jag i dålig form fysiskt, men sedan januari har det känts mycket bättre, jag fick ett nytt täcke då, säger han.
Helst skulle jag vilja starta fyra-fem gånger i breddlopp som inskolning för treåringarna
Även den yngsta kullen tävlingshästar, treåringarna, från Perssons stall har visat framfötterna 2021. Av stallets 23 treåringar har elva startat och sju redan vunnit minst ett lopp. Noterbart är att flera av ungdomarna fått starta i breddlopp med 10.000 kronor i förstapris i karriärens inledning, ett medvetet val från tränare Persson.
– Helst skulle jag vilja starta fyra-fem gånger i breddlopp som inskolning för treåringarna. Jag ville hellre ha rutin än stora prischeckar för treåringarna och jag har även plockat ut dem i vanliga nollopp istället för rena unghästlopp.
Breddlopp i all ära, det Persson ser fram emot är de stora klassiska loppen. Så här de viktigaste uppgifterna för fyraåringarna i sommar och höst efter Sleipner Cup-finalerna.
- 4 juli – Bollnäs – Prinsessan Madeleines Pokal
- 20 juli – Östersund – Svenskt Kallblodsderby, försök
- 4 augusti – Östersund – Svenskt Kallblodsderby, final
- 27 augusti – Bjerke – Norskt Kallblodsderby, försök
- 12 september – Bjerke – Norskt Kallblodsderby, final
Poängligan för Sleipner Cup
Elva försök från mitten av februari på Bergsåker till mitten av maj på Dannero har varit vägen för att ta sig till Sleipner Cup-finalerna och totalt var det 64 svenska och norska fyraåringar som startade i försöken.
Hingstar/valacker och ston tävlar i varsin klass i finalerna ikväll och förstapriset är 150.000 kronor i båda. Här är fyraåringarna som samlade flest poäng under vintern och våren.
Sleipner Cup försök – poängställning
Häst (kön/far) – Tränare – Poäng
- Eld Tekno (h e. Tekno Odin) – Jan-Olov Persson, Hagmyren – 72
- Wolt (h e. Moe Odin) – Jan-Olov Persson, Hagmyren – 68
- B.W.Bille (h e. Dotterud Teddy) – Jan-Olov Persson, Hagmyren – 46
- Monster Merete (s e. Monster Monsun) – Merete Viksås, Norge – 42
- Oppgårdsdrängen (h e. Tekno Odin) – Jan-Olov Persson, Hagmyren – 34
- Fosshaug Frasse (v e. Lome Brage) – Fredrik Fransson, Bollnäs – 30
- Klack Sigrid (s e. Horgen Tore) – Joakim Reiser, Bollnäs – 30
- Faks Odin N.O. (h e. Bork Odin) – Stian Eilefsen, Norge – 30
- Lykkje Tuva (s e. Moe Odin) – Johan Ole Östre, Färjestad – 30
- Monster Mustasch (h e. Monster Monsun) – Fredrik Fransson, Bollnäs – 24
- Ängsbrage (v e. Bork Odin) – Jan Ove Olsen, Bollnäs – 24
- Valle Borka (s e. Bork Odin) – Petter Glittum, Färjestad – 20