I höstas kungjordes satsningen på STL Sommartrav av Svensk Travsport. Varje onsdag samt lördag mellan den 31 maj till den 16 augusti kommer det – mer eller mindre – tävlas i alla STL-klasser två gånger i veckan och därtill blir det lopp ytterligare tre utvalda tillfällen på andra veckodagar.
Det handlar om Halmstads Sprinermästarkväll en torsdag, Axevallas Stochampionatsdag en söndag samt Jägersros Åbergs-kväll en tisdag.
– Jag tycker att det är ett jäkla bra program för de aktiva och jag tycker att det bör vara så att det här är attraktivt. Har man till exempel en häst som kan starta i Bronsdivisionen så kanske man provar två istället för en gång eller tre istället för två gånger under sommaren. Man behöver inte resa långt längre utan man får mer chanser i närområdet oavsett vart man än bor i landet, säger Mattias Stenby som är nationell propositionsskrivare hos Svensk Travsport.
Fler försök per meeting
Utbudet av lopp gör bland annat att det meeting som avgörs efter Elitloppshelgen kommer innehålla mer försök kontra vad det tidigare har gjort.
Ifjol hade de olika klasserna mellan fyra och sju försökslopp innan finalerna ägde rum i början av juli.
I år kommer antalet försök landa på mellan sju till nio samma period innan finalerna avgörs på Bergsåker den 1 juli.
– Däremot blir meetinget därefter vars finaler körs på Åby den 12 augusti långt och innehåller extremt många försök i alla klasser. Bland annat så blir det väldigt många försök i Diamantstoet och där kommer vi nu köra en spårtrappa rakt upp och ner över 2.140 meter autostart och med 15 hästar. Vi får se hur det tas emot och om det rentav är så att det är ett bättre alternativ än att ha Diamantstofinalen som ett voltstartslopp med olika klasser, säger Stenby.
Däremot körs det inte ett enda lopp för Stoeliten över sprinterdistans den aktuella perioden.
– Det gjorde det inte ifjol heller utan det är samma distanser som var fallet då. Dessutom är det ett ökat utbud av Gulddivisionslopp i år och flera av dem är över sprinterdistans för den som har ett sto och vill tävla i kortlopp.
SOT blir guldfinal
Sommaren igenom kommer det därtill krylla av lopp som ingår i Gulddivisionen. Närmare bestämt 22 stycken (!) innan det är dags för Gulddivisionsfinalen den 26 augusti och då är det Sundsvall Open Trot som kliver in och tar den rollen.
– Det blir lite som Guldfinalen i Gävle som körs i maj. Det kommer vara ett antal som kvalar in och ett antal wildcards. Tidigare har Sundsvall Open Trot varit ett anmälningslopp och så har Bergsåker haft två wildcards, men det blir egentligen ingen större skillnad med det här upplägget. De som vill vara med där och tävlat bra under sommaren kommer ha STL-poäng nog för att komma med. Vi har inte haft någon guldfinal över huvud taget tidigare mellan Gävle i maj och Kriteriehelgen. Nu är Masters-finalen inom UET tillbaka i år och då funderade vi fram och tillbaka hur vi skulle göra och landade i att detta var rätt väg att gå, avslutar Mattias Stenby.
Prispengarna under motsvarande tävlingsdagar som nu ingår inom STL Sommartrav uppgick under fjolåret till 99.303.100 kronor exklusive premieloppspengar.
Årets samlade prispott under STL Sommartrav exklusive premieloppspengar landar på 103 miljoner kronor vilket ger en ökning på 3.696.900 kronor.
Förändringar i sommarens propositioner:
Nedan följer ett axplock av förändringar i propositionerna under STL Sommartrav gentemot tidigare år alternativt nya lopp som tillkommit:
Åmål 7 juni
Lill Mavils lopp - Diamantstoet
Världsrekordförsök över 3.280 meter voltstart med hästar fördelade över fyra olika volter.
Mattias Stenby: – När jag skrev propositioner på Solvalla hade vi ett lopp under två eller tre års tid över 3.140 meter för ston. Det där loppet försvann dock efter hand och jag hade inte tänkt på det förrän Håkan Persson i Umeå mejlade mig och föreslog ett världsrekordförsök på en 800 metersbana i sommar såsom Åmål eller Oviken. Jag pratade med Göran Svensson i Åmål som tyckte det var jättekul och vi bestämde oss för att köra på det.
>> Här kan du läsa mer om världsrekordförsöket i Åmål
Tingsryd 14 juni
Kallblodsmästaren Ryds lopp - STL Kallblodsdivisionen
Kallblodslopp över 1.609 meter autostart stängt vid 1.450.000 kronor.
Mattias Stenby: – Det här är Tingsryds egna idé som de lanserade redan i samband med tävlingsplaneringen i höstas. Vi har valt bort elithästarna och stängt det strax där under då det finns risk att det blir någon jättbra elithäst som startar och skrämmer bort andra. Här har vi en lämplig mellanklass.
Tingsryd Rekordlopp - STL Gulddivisionen
Gulddivisionslopp över 1.609 meter autostart med 200.000 kronor till vinnaren istället för ”klassiska” 150.000 kronor.
Mattias Stenby: – Det är Tingsryd själva som valt att lyfta det här loppet och skjuta till pengar ur från sina prismedel.
Solvalla 21 juni
Icelands lopp - Första Jubileumstestet - STL Gulddivisionen
Ett femåringslopp som tidigare körts med 100.000 kronor till vinnaren, men som nu får en nivåhöjning med 150.000 kronor i segerpremie.
Mattias Stenby: – Onsdagarna har generellt sett fått en högre nivå nivå nu och då blir det per automatik en höjning på de lopp som ska ingå i STL-klasser. Detta är alltjämt ett femåringslopp, men det ingår i Gulddivisionen.
Vaggeryd 28 juni
SmålandsStayern
Styrkeprov över mastiga 3.654 meter som nu får dubblering av förstapriset från 75.000 till 150.000 kronor.
Mattias Stenby: – Vaggeryd har ingen Gulddivision eller Silverdivisionen eftersom de klasserna avgörs på närliggande Kalmartravet fyra dagar tidigare. De tilldelas därmed Gulddivisionspengar till detta lopp som kan innehålla hästar från båda klasserna.
Halmstad 8 juli
GuldSprintern - STL Gulddivisionen
Halmstadtravets guldhistoria under Sprintermästarhelgen går från ett lopp över medel- till kort distans och får förhöjt förstapris till 200.000 kronor.
Mattias Stenby: – Det är Halmstads egna önskemål. Den lördagen är den enda STL-dagen på hela sommaren som inte har något större eller namngivet lopp och Halmstadtravet kände själva att de ville göra en förändring. De ville jobba med den sprinterkoppling som finns till deras storlopp Sprintermästaren samma helg och har själva valt att skjuta till prismedel för att höja prispengarna i loppet.
Solänget 12 juli
Nordgubbens Minne - STL Kallblodsdivisionen, Final
Solänget tar över den final av Kallblodsdivisionen som tidigare avgjorts i Östersund andra helgen i juni.
Mattias Stenby: – Det har det varit en krock mellan Bjerke och Östersund den helgen då de kör Oslo Grand Prix med sitt stora kallblodslopp. Det fick till följd att förra året så sänktes propositionen så man stängde ute de som tjänat över 2,5 miljon från Kallblodsdivisionens final. Man tvingade indirekt bort de bästa hästarna så de fick starta på Bjerke. Nu gör vi såhär istället och ger alla chansen att vara med.
Eskilstuna 19 juli
Eskilstuna Fyraåringstest
Klassikern får ett ansiktslyft och går från 250.000 till 300.000 kronor i förstapris.
Mattias Stenby:
– Det är Eskilstunas val helt enkelt då de fått mer pengar till den här dagen än de tilldelats tidigare. Då fanns det utrymme för att höja prispengarna i det här loppet.
Axevalla 23 juli
Slaget vid Axevalla Hed
Ett treåringslopp som tidigare varit för hästar som tjänat högst 300.000 kronor, men nu är gränsen höjd till en halv miljon kronor.
Mattias Stenby: – Det är en följd av att det inte längre finns fasta propositioner och klasser för treåringar. Då kände jag att det fanns ett behov i kalendern av ett lopp för hästar som tjänat lite mer, men som ändå inte är öppet för alla treåringar.
Skellefteå 26 juli
Stig Lindmarks Styrkeprov - STL Gulddivisionen
Ett lopp som tidigare körts under hösten och då över lång distans och hästar utspridda över flera olika volter. Nu blir det en renodlad ”guldhistoria” över 2.640 meter autostart, men med samma förstapris á 150.000 kronor.
Mattias Stenby: – Det var ett önskemål för Skelleftetravet att nu testa på att ha ett Gulddivisionslopp och det var inget vi motsatte oss.