Hon var drottningen som slog hingstarna i Kriteriet och Derbyt i både Sverige och Norge som unghäst. Som femåring vann hon Elitkampen på Solvalla på 1.18,8a/1.609 meter, vilket är den snabbaste tid ett kallblodssto travat.
Av 54 starter vann hon 46 (!), tog fem andraplatser och ett tredjepris i Ola M Skrugstads regi.
Sedan sommaren 2018 är det enbart mammarollen som gäller för norska superstoet Lannem Silje (e. Åsajerven-Lannem Sjura e. Elding), 1.18,8ak*/6.881.134 nkr. Hon gjorde ett comebackförsök det året efter att ha blivit mamma för första gången 2017 och efter två segrar, två andraplatser avslutade hon med att trava 1.20,5ak två gånger, i Elitkampen och Alm Svartens Äreslopp, på försommaren 2018.
Två av hennes avkommor finns hos Jan-Olov Persson: fyraåriga Stall Segerhuva-ägda Lannem Stella, som vann Kriteriestoet ifjol, och treåriga Lannem Selma, som segrade i tredje starten efter att ha slutat tvåa två gånger.
Första och enda hingsten hittills är tvåårige Lannem Sokken, som Ola M Skrugstad äger tillsammans med Menhammar Stuteri och tränar själv.
Häromveckan blev Lannem Silje mamma för femte gången. Det blev ett stoföl som ska döpas till Lannem Stjerneblessa och har Tekno Odin som pappa.
Betäckt med en 1.29-travare
För Ola M Skrugstad har det varit snabba ryck och han har redan låtit betäcka Lannem Silje, rapporterar norska Trav- og Galopp-Nytt. Hingstvalet? Fyraårige Eik Best (e. Prins Juventus-Fröken Karma e. Alm Svarten), 1.29,4m/147.869 kr!
När Eik Best visades upp för avelsvärderingsnämnden i oktober förra året hade han gjort nio starter och vunnit ett lopp. Som snabbast hade han travat 1.32,0m och tjänat drygt 46.000 kronor. Ändå fick han tummen upp för avel.
”Hingstens otraditionella stam och lågt släktskap med populationen har haft avgörande vikt i beslutet med hänvisning till avelsplanen,” står det att läsa i det norska protokollet från avelsvärderingen.
Eik Best ägs av Ola och hans son Kåre, som även sköter träningen. Hingsten är helt utan blod från Elding och Skrugstad har ofta tyckt till i kallblodens inavelsdebatt.
– Jag har fått ett föl med ett blått öga i år, efter Tekno Odin och Lannem Stina (e. Dotterud Teddy-Lannem Silje). Det är resultat av inavel och det tycker jag illa om. Inavel är inte bra, säger Skrugstad till Trav- og Galopp-Nytt.
Han har tidigare förespråkat att släppa in de finska kallbloden i svensk-norsk avel och vill betäcka Lannem Silje med en finsk hingst, men där är det stopp.
I år har svenska och norska travförbundens kallblodssatsning ”Avelschansen” lanserats för att minska inavel i rasen och premiera udda stammade föl som föds från och med nästa år.
Går allt väl efter kärleksmötet med Lannem Silje och Eik Best får dock inte avkomman vara en del i ”Avelschansen” – trots att blod från matadoren Elding saknas helt. I Avelschansen är högsta tillåtna inavelskoefficient 3,4, medan en eventuell avkomma nästa år får 5,1.
––> Läs mer om ”Avelschansen” här!
Blivande pappan Eik Best är i full tävlingssäsong och startar på Romme på måndag i ett långlopp med Mats E Djuse i vagnen. Totalt har hästen gjort 22 starter (2-0-3). Båda segrarna har kommit på svensk mark, i Arvika som treåring och i Gävle i mars i år.
Lannem Siljes avkommor:
- 2017 Lannem Stina (sto e. Dotterud Teddy), ostartad
- 2019 Lannem Stella (sto e. Tekno Odin), 1.27,5m/800.126 kr
- 2020 Lannem Selma (sto e. Tekno Odin), 1.32,2am*/52.500 kr
- 2021 Lannem Sokken (hingst e. Tekno Odin)
- 2023 Lannem Stjerneblessa (sto e. Tekno Odin)