De lärda må tvista om vilket lopp som är störst i världen.
Oavsett är Prix d'Amérique vinterns verkliga höjdare!
På söndag smäller det!
Davidson du Pont vid Prix d'Amérique-segern 2022. Foto: Adam Ström/stalltz.se
tema
Tema: Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant
P d’A: Den franska rasen
Elva av 17 hästar gör sin första start i Prix d’Amérique på söndag, men dessa dagar handlar inte bara om Frankrikes största löpning utan också om att UET-delegaterna samlas i Paris för att slå sina kloka huvuden ihop.
USA-födde Mickey Viking – här med Stig H Johansson i sulkyn – verkade i Frankrike som avelshingst och är upphov till många topptravare. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
Inför varje generalförsamling i UET hoppas jag att någon ledamot ska lyfta frågan om att fransk travsport stänger närmare 85 procent av sina prispengar för hästar födda i Europa.
En gång i tiden – året var 1993 – bestämdes det i EG och Efta att en viss procentsats – då 20 procent – av prispengarna skulle avsättas för att värna och förbättra ett lands inhemska uppfödning. Resten av priskakan skulle hästar födda i Europa få tävla om, oavsett vilket land loppen arrangerades i.
Två länder – Frankrike och Italien – åberopade undantag eftersom de ansåg sig ha ”en egen ras”. Vid den här tidsperioden var cirka fem procent av prispengarna i Frankrike öppna för utländska hästar och Italien var motsvarande siffra 22 procent. Italien gav ganska snabbt upp kampen om en egen ras, men det har inte Frankrike gjort.
Men fransmännen kunde – vid den här tiden – tänka sig att öppna upp ytterligare fem procent av sina prispengar, men procentsatsen förhandlades senare om till 16 procent (från 1996) för Frankrikes räkning eftersom trikolorens företrädare ansåg sig – och gör det fortfarande – ha en egen ras.
Därför är fortsatt närmare 85 procent av prispengarna stängda för utlandsfödda travare, medan Sverige och flera andra länder har ett motsatt förhållande till prismedel.
Några siffror från 2022 har jag inte sett, men sedan 1996 har Frankrike levt upp till sitt avtal om 16 procent vid endast fem tillfällen. Några högljudda protester från några andra medlemsländer i UET? Glöm det! Fransmännen har fått härja fritt utan att någon lyft ett enda finger. Hellre bugar man sig för Europas största travland än ta strid…
Att det inte en gång för alla slås fast att det finns ingen ”fransk ras” är inget annat än patetiskt. Det som är sanning i Frankrike borde vara ett skämt i alla andra EU-länder, men så är det tyvärr inte.
Fransmännen stödjer sig – så har den officiella hållningen varit länge – på att den franska stamboken har varit stängd sedan 1937 och att endast föl vars båda föräldrar är franska får registreras i ”Stud Book du Trotteur Francais”.
Franska stamboken.
En stängd stambok innebär också att det finns personer som försöker kringgå regler med olika metoder och dessa är inte alltid rumsrena.
Ett sådant exempel är hingsten Gaël, vilken i själva verket var amerikanske Calumet Delco. Ryktena hade florerat under många år att hästen var falskskyltad, men inte förrän hingsthållaren René Veslard strax före sin död (1995) skriftligen meddelade vad som föregick på hans stuteri fick det franska travförbundet att krypa till korset.
Calumet Delco.
Men det franska travförbundet har inte heller varit precis bokstavstroget när det gäller det franska travblodet. Vissa undantag har tillåtits. Bland annat när den statliga stuteribyrån – Haras Nationaux – köpte in helamerikanske Workaholic (e. Speedy Crown-Ah So), men även Roquepine-sönerna Florestan (e. Star’s Pride) och Granit (e. Ayres) plus ett antal andra hingstar och inte minst köpet av USA-födde Mickey Viking (e. Bonefish-Misty Sister).
Utan Mickey Viking, ingen Jag de Bellouet, inte heller någon Ready Cash, Bold Eagle eller Face Time Bourbon…
Inte sedan 1995 har det varit helfranskt blod i topp i championligan för avelshingstar i trikolorens land och på franska auktioner är de bäst betalda unghästarna resultat av blandäktenskap.
Givetvis borde allt detta tala sitt tydliga språk och att fransmännen fortsatt kan hävda att de har en egen ras talar mer om deras egen förträfflighet än om övriga UET-länders delegater. Någon person borde väl inse det självklara och driva frågan, inte bara i UET:s generalförsamling utan också i EU?
Arton hästar i Prix d’Amérique blev 17 sedan Etonnant ströks igår åtta timmar efter att han definitivanmälts till loppet. Ett sent blodprov – som det enligt uppgift kom svar på efter anmälningstiden gått ut till Prix d’Amérique – visade att Etonnant drabbats av borrelia.
Den som blev lidande av strykningen var championtränaren Jean-Michel Bazire, vars Zarenne Fas stod som förstareserv till att starta i Prix d’Amérique. Nu blir det förstås intressant och höra vad han säger om Richard Westerinks agerade. Jean-Michel Bazire var inte nådig i sin kritik mot Timo Nurmos sedan han plockat bort Calgary Games från Prix de Belgique.
”Man visste om problemen redan innan loppet”, skrev Bazire i sin krönika i Paris-Turf.
För Calgary Games handlade det om ”halsinfektion” och för Etonnant om ”borrelia”, men ingen av hästarna såg speciellt bra ut i sina respektive senaste löpningar. Det kanske också spelade en viss roll i sammanhanget…
Årets Prix d’Amérique är en helt öppen historia på papperet och av de 17 hästar som återstår gör elva sina första starter och till den skaran räknas Daniel Redéns duo Don Fanucci Zet och Honey Mearas.
Kan någon ur denna duo mäta sig med den ”franska rasen” på söndag på Vincennes?
tema
Tema: Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Borrelia stoppar Etonnant
Igår var det definitivanmälan till Prix d’Amérique.
Några timmar senare ströks Etonnant från loppet.
Richard Westerink har strukit Etonnant från Prix d'Amérique. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
Anledningen? Resultatet av det senaste blodprovet visar att Etonnant drabbats av borrelia. Därmed missar Richard Westerinks stjärna Prix d’Amérique på söndag.
Enligt uppgifter till franska tidningen 24 au Trot drabbades Etonnant av myosit den 10 januari – fem dagar innan det var tänkt att tävla i Prix de Belgique.
Enligt Richard Westerink tränade Etonnant i måndags och även om förberedelserna inte var idealiska var tränaren övertygad om att hans champion skulle kunna tävla i Prix d’Amérique på söndag och därav hans startförklaring vid middagstid igår.
Etonnant missar Prix d’Amérique. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Samtidigt som Etonnant förbereddes för start i Prix d’Amérique utfördes regelbundna blodprov. De senaste resultaten, som offentliggjordes strax före kl. 20.00 igår, visade att Etonnants lider av borrelia, vilket tränaren meddelade igår kväll efter att ha fått reda på resultatet av blodprovet av hästens veterinär.
”Vi tog någon annans plats”
Richard Westerink – skriver 24 au Trot – är berörd av situationen, eftersom han minst lika väl som många av sina kollegor vet vilka konsekvenser denna sjukdom kan få eftersom Timoko – Etonnants far – själv drabbades av sjukdomen under sin karriär.
Richard Westerink var själv förstående över den sportsliga dimensionen av detta tillbakadragande tre dagar före loppet får.
– Vi tog någon annans plats, säger Westerink till 24 au Trot.
Den som drabbades av Timokos strykning var Jean-Michel Bazires Zarenne Fas.
tema
Tema: Prix d'Amérique 2023
Exklusivt för dig som prenumerant
Pd’A: Smått & gott ur historien
Svenskfödda duon Don Fanucci Zet och Honey Mearas – kryddat med Moni Viking – är det svenska ”laget” på söndag på Vincennes när världens största lopp för äldre travare avgörs på kolstybben.
Här är smått & gott ur den långa Prix d'Amérique-historien – och alla svenskar som varit med!
Daniel Redén, Örjan Kihlström och Björn Goop är de tvåbenta hoppen i Prix d'Amérique på söndag. Foto Simon Hagen Sulkysport, Gerard Forni & Scoopdyga.com
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
Första svenskfödda travaren som tävlade i Prix d’Amérique var Sören Nordins Frances Bulwark, vilken slutade oplacerad 1953. Året efter slutade Bulwark-dottern tvåa bakom Feu Follet X. Sören Nordin hade innan dess – året var 1950 – vunnit Prix d’Amérique med USA-födde Scotch Fez.
Maurice Riaud körde Feu Follet X till seger det året Frances Bulwark slutade tvåa.
***
Första starten av en svensktränad travare i Prix d’Amérique var Harper Hanover 1939. Någon framgång blev det däremot inte för byggmästare Wilhelm Billbergs USA-import.
Karriären inleddes hos Wilhelm Billberg 1935, men sommaren 1937 såldes Peter Volo-sonen till Stall Wendel i Stockholm och sattes i träning hos Erik Larsson. Sedan bytte hästen adress till Oscar Persson och det var hos honom som idén väcktes om ett gästspel i Paris under vintermeetinget 1938-1939.
Någon resa till Paris blev det dock inte för Harper Hanovers tränare Oscar Persson. Han fick stanna hemma och istället fick Åke ”Kocken” Nilsson följa med som hästskötare. Som kusk anlitades Valentino Capovilla. Någon lycka i Prix d’Amérique hade inte Harper Hanover. Han galopperade bort sina chanser redan i starten i det lopp som De Sota vann.
År – Häst – Körsven – Tränare – Placering1939 – Harper Hanover (US) – Valentino Capovilla – Oscar Persson – 0
1950 – Scotch Fez (US) – Sören Nordin – Sören Nordin – 1
1964 – Pluvier III (FR) – Gunnar Nordin – Gunnar Nordin – 0
1966 – Pluvier III (FR) – Gunnar Nordin – Gunnar Nordin – 0
1968 – Pluvier III (FR) – Francois Brohier – Gunnar Nordin – 0
1969 – Train Bloc (FR) – Birger Widell – Birger Widell – 0
1973 – Dart Hanover (US) – Berndt Lindstedt – William Casoli – 1
1978 – Madison Avenue (US) – Uno Swed – Uno Swed – 0
1982 – Levorino (FR) – Stig Engberg – Stig Engberg – 0
1983 – Snack Bar (US) – Håkan Wallner – Håkan Wallner – 0
1984 – Snack Bar (US) – Håkan Wallner – Håkan Wallner – 0
1984 – Keystone Pursuit (US) – Ulf Nordin – Jacky Bethouart – 0
1985 – Brandy Hanover (US) – Ove Kristoffersson – Ove Kristoffersson – 0
1986 – Minou du Donjon (FR) – Olle Goop – Jean Louis Peupion – 0
1987 – Ruanito d’Arc (FR) – Ulf Nordin – Ulf Nordin – 0
1988 – Grades Singing (CA) – Olle Goop – Olle Goop – 0
1989 – Napoletano (US) – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 5
1990 – Indus (DK) – Hans Svensson – Hans Svensson – 5
1991 – Seddouk Super (FR) – Ulf Nordin – Ulf Nordin – 0
1992 – Beseiged (US) – Lennart Forsgren – John-Erik Magnusson – 4
1993 – Kit Lobell (US) – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini – 0
1994 – Avenir de See (FR) – Ulf Nordin – Ulf Nordin – 0
1994 – Giant Force (US) – Olle Goop – Olle Goop – 0
1995 – Giant Force (US) – Olle Goop – Olle Goop – 0
1999 – Moni Maker (US) – Jean-Michel Bazire – Jimmy Takter – 1
2000 – Fee de Billeron (FR) – Dominik Locqueneux – Anders Lindqvist – 5
2000 – Louise Laukko (SF) – Jorma Kontio – Anders Lindqvist – 0
2000 – King Europa (BE) – Torbjörn Jansson – Jacky Bethouart – 0
2000 – Edu’s Speedy (SF) – Veijo Heiskanen – Veijo Heiskanen – d
2001 – Ipson de Mormal (FR) – Ulf Nordin – Ulf Nordin – 4
2002 – Ipson de Mormal (FR) – Ulf Nordin – Ulf Nordin – 4
2002 – Not A Spacecase (SF) – Markku Vartiainen – Petri Puro – 0
2003 – Ipson de Mormal (FR) – Ulf Nordin – Ulf Nordin – 0
2003 – Scarlet Knight (US) – Stefan Melander – Stefan Melander – d
2005 – Scarlet Knight (US) – Jos Verbeeck – Stefan Melander – 0
2005 – Infant du Bossis (FR) – Jorma Kontio – Stefan Melander – 0
2006 – Scarlet Knight (US) – Björn Goop – Stefan Melander – 0
2007 – Mara Bourbon (FR) – Erik Adielsson – Jean Pierre Dubois – 0
2008 – Magnificent Rodney (FR) – Jos Verbeeck – Ulf Nordin – 0
2008 – Going Kronos (IT) – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini – d
2009 – Magnificent Rodney (FR) – Eric Raffin – Ulf Nordin – 0
2015 – Solvato (US) – Örjan Kihlström – Catharina Denberger – 0
2015 – Tumble Dust (DK) – Jos Verbeeck – Tomas Malmqvist – d
2015 – Maven (US) – Yannick Gingras – Jimmy Takter – d
2016 – Timoko (FR) – Björn Goop – Richard Westerink – 2
2016 – Oasis Bi (IT) – Pierre Vercruysse – Stefan P Pettersson – 3
2016 – Lionel (NO) – Örjan Kihlström – Fabrice Souloy – d
2017 – Lionel (NO) – Matthieu Abrivard – Daniel Redén – 3
2017 – Treasure Kronos (IT) – Christoffer Eriksson – Jerry Riordan – 0
2017 – Oasis Bi (IT) – Johnny Takter – Stefan P Pettersson – 0
2017 – Wild Honey (US) – Daniel Olsson – Daniel Redén – 0
2017 – Propulsion* (US) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – d4
2018 – Ringostarr Treb (IT) – Gabriele Gelormini – Jerry Riordan – 6
2018 – Wild Honey (US) – Daniel Olsson – Daniel Redén – 0
2018 – Oasis Bi (IT) – Pierre Vercruysse – Stefan P Pettersson – 0
2018 – Lionel (NO) – Göran Antonsen – Daniel Redén – d
2018 – Propulsion* (US) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – d3
2019 – Lionel (NO) – Göran Antonsen – Daniel Redén – 0
2019 – Propulsion* (US) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – d5
2020 – Face Time Bourbon (FR) – Björn Goop – Sébastien Guarato – 1
2020 – Milligan's School (US) – Anthony Barrier – Stefan Melander – 0
2020 – Ringostarr Treb (IT) – Jean-Philippe Monclin – Jerry Riordan – d
2020 – Propulsion* (US) – Örjan Kihlström – Daniel Redén – d0
2021 – Face Time Bourbon (FR) – Björn Goop – Sébastien Guarato – 1
2022 – Zacon Gio (IT) – Björn Goop – Jean-Michel Bazire – 0Fotnot: *Propulsion har fråndömts sina placeringar på grund av nervsnittning.
Expandera
***
Björn Goop, Timo Nurmos, Readly Express och Inga Perk efter segern i Prix d’Amérique. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport
5 gånger har svenskfödda travare segrat i Prix d’Amérique: Queen L. (Stig H Johansson) 1993, Ina Scot (Helen A Johansson/Kjell P Dahlström) 1995, Gigant Neo (Stefan Melander) 2006, Maharajah (Örjan Kihlström/Stefan Hultman) 2014 och Readly Express (Björn Goop/Timo Nurmos) 2018.
Ytterligare fem hästar med svensk tvåbent inblandning har vunnit Prix d’Amérique. USA-födda trion Scotch Fez (Sören Nordin) 1950, Dart Hanover (Berndt Lindstedt) 1973, Moni Maker (Jimmy Takter) 1999 och Face Time Bourbon (Björn Goop) 2020 och 2021.
***
Uppfödare till de svenskfödda vinnarna i Prix d’Amérique är Tore Larsson, Stockholm (Queen L.), Carl Henrik Brandel, Tranås (Ina Scot), Nils-Erik Ohlsson, Cecilia & Mats Olsson (Gigant Neo), Menhammar Stuteri, Ekerö (Maharajah) och Olle Carlsson Ekonomi AB & AB Lavec (Readly Express)…
…och ägarna till vinnarna är Tore Larsson, Stockholm (Queen L.), Ina-Q AB & Kjell P Dahlström AB (Ina Scot), Stefan Melander HB med flera (Gigant Neo), Travkompaniets Stall AB (Maharajah) och Bro Byggnads AB, Stockholm (Readly Express).
Ina Scot, Helen A Johansson och Kjell P Dahlström. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
***
Första upplagan av Prix d’Amérique kördes för 103 år sedan, men något jubileum handlar det inte om eftersom loppet bytte namn åren 1942, 1943 och 1944 till Grand Prix d’Hiver.
När namnet Prix d’Amérique väcktes till liv igen 1945 avgjordes loppet på Paris-banan Enghien. Ytterligare två upplagor hölls på Enghien innan skådeplatsen blev Vincennes igen. Sedan 1948 har loppet körts på Paris huvudstadsbana.
Första vinnaren av Pd’A: Pro Patria.
Första upplagan av Prix d’Amérique 1920 vanns av Jean Cabrol-tränade Pro Patria med Théo Monsieur i sulkyn på 1.31,4. Året efter vann också Bemecourt-sonen och då sänkte han rekordet till 1.28,0.
***
4segrar ståtar Ourasi med. Uranie, Roquepine och Bellino II har tre triumfer vardera.
***
5vinnare har burit Henri Levesques färger. Därefter följer Orsi Mangelli (4), Maurice Macheret (4), Raoul Ostheimer (4), Freddy Vanackère (3) och Hervé Céran-Maillard (3).
***
1946 är det enda året som Prix d’Amérique haft ”testlopp”. Dessa kördes den 20 januari och finalen den 3 februari. Testloppen vanns av Ovidius Naso och Quick Williams på 1.24,3 respektive 1.23,7, medan den förstnämnde tog hem finalen på 1.26,6/2.800 meter, medan Quick Williams slutade sjua.
***
6hästar har deltagit sex gånger i Prix d´Amérique. Amazone B, Passeport, Pharaon, Timoko, Tony M och Une de Mai.
Självaste Salvador Dali lånade Einar Anderssons bild på Une de Mai 1972 och gjorde en litografi av bilden. Senaste gången litografin låg ute till försäljning på artsy.net var prislappen 7.600 euro. Une de Mai lyckades aldrig vinna Prix d’Amérique, men hade en snygg serie: 2-0-3-0-4-4.
Einar Anderssons bild av Une de Mai som Salvador Dali ”lånade”.
17 hästar har startat fem gånger i Prix d´Amérique. Billie de Montfort, Bold Eagle, Fakir du Vivier, General du Pommeau, Hazleton, Ideal du Gazeau, Jag de Bellouet, Mon Tourbillon, Oscar R.L, Ouistiti, Ourasi, Ready Cash, Scotch Thistle, Tilly, Timoko, Tornese och Uranie.
Fyra svenskfödda hästar har gjort fyra starter i Prix d´Amérique: Gigant Neo, Maharajah, Queen L. och Super Light. De tre förstnämnda lyckades dessutom vinna Prix d’Amérique, medan Super Light slutade fyra som bäst.
Etta, tvåa, trea och sexa var Gigant Neos facit i Prix d’Amérique och vinsten kom 2006. Foto: stalltz.se
Fakta
Svenskfödda hästar i Prix d’Amérique:
År – Namn (far) – Resultat – Körsven/tränare1953 – Frances Bulwark (e. Bulwark) – 0 – Sören Nordin/Sören Nordin
1954 – Frances Bulwark (e. Bulwark) – 2 – Sören Nordin/Sören Nordin
1955 – Frances Bulwark (e. Bulwark) – 5 – Sören Nordin/Sören Nordin
1956 – Gay Noon (e. Big Noon) – 0 – Gunnar Nordin/Gunnar Nordin
1956 – Tampiko (e. Peter Rutherford) – 0 – Gösta Nordin/Gösta Nordin
1957 – Tampiko (e. Peter Rutherford) – 4 – Gösta Nordin/Gösta Nordin
1958 – Smaragd (e. Locomotive) – 0 – Sören Nordin/Sören Nordin
1959 – Earl Bulwark (e. Bulwark) – 0 – Birger Widell/Uno Swed
1967 – Gavin (e. Gay Noon) – 0 – Birger Bengtsson/Birger Bengtsson
1973 – Lyon (e. Go) – 0 – 1973 – Olle Elfstrand/Olle Elfstrand
1974 – Desert Air (e. Scotch Victor) – 0 – Sören Nordin/Sören Nordin
1979 – Charme Asserdal (e. Train Bloc) – 0 – Heikki Korpi/Heikki Korpi
1979 – Grande Frances (e. Frances Nibs) – 0 – Ulf Thoresen/Bengt Arvidsson
1980 – Grande Frances (e. Frances Nibs) – 0 – Ulf Thoresen/Bengt Arvidsson
1981 – Mustard (e. Tibur) – 0 – Jan Nordin/Sören Nordin
1983 – Al Joe (e. Shatter Way) – 0 – Berth Johansson/Berth Johansson
1984 – Lass Quick (e. Quick Pay) – 0 – Olle Goop/Jean-Louis Peupion
1988 – Mack the Knife (e. Pershing) – 3 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
1988 – Utah Bulwark (e. Utah IX) – 0 – Sven Berggren/Ivo Malmgren
1990 – Piper Cub (e. Tibur)) – 4 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
1991 – Piper Cub (e. Tibur) – 4 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
1992 – Queen L. (e. Crowntron) – 3 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
1992 – The Big Apple (e. Zoot Suit) – 0 – Berndt Lindstedt/Stig H Johansson
1992 – Atas Fighter L. (e. Quick Pay) – 0 – Torbjörn Jansson/Torbjörn Jansson
1992 – Piper Cub (e. Tibur) – d – Stig Engberg/Stig H Johansson
1993 – Queen L. (e. Crowntron) – 1 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
1994 – Queen L. (e. Crowntron) – 3 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
1994 – Lucky Tilly (e. Chambon P.) – 0 – Torbjörn Jansson/Jacky Bethouart
1995 – Ina Scot (e. Allen Hanover) – 1 – Helen A Johansson/Kjell P Dahlström
1995 – Queen L. (e. Crowntron) – 0 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
1996 – Ina Scot (e. Allen Hanover) – 4 – Helen A Johansson/Kjell P Dahlström
1996 – Activity (e. Active Bowler) – d – Anders Lindqvist
1997 – Storstadsbusen (e. Ata Star L.) – 0 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
1997 – Huxtable Hornline (e. Sherwood)– 0 – Anders Lindqvist/Anders Lindqvist
1997 – His Majesty (e. Ideal du Gazeau) – 0 – Torbjörn Jansson/Annelie Henriksson
1997 – Lovely Godiva (e. Ideal du Gazeau) – d – Per-Olof Pettersson/Per-Olof Pettersson
1997 – Activity (e. Active Bowler) – d – Jean-Michel Bazire/Bengt Hansson
1998 – Zoogin (e. Zoot Suit) – 5 – Åke Svanstedt/Åke Svanstedt
1998 – Lovely Godiva (e. Ideal du Gazeau) – 0 – Per-Olof Pettersson/Per-Olof Pettersson
1998 – Paparazzy (e. Quito de Talonay) – 0 – Gilbert Martens/Gilbert Martens
1998 – Storstadsbusen (e. (e. Ata Star L.) – 0 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
1998 – Huxtable Hornline (e. Sherwood) – d – Anders Lindqvist /Anders Lindqvist
1999 – Lovely Godiva (e. Ideal du Gazeau) – 2 – Per-Olof Pettersson/Per-Olof Pettersson
1999 – Mr Quickstep (e. Mr Drew) – 0 – Ulf Nordin/Ulf Nordin
1999 – David Ceda (e. Dansör Tilly) – 0 – Philippe Bekaert/Anders Lindqvist
1999 – Remington Crown (e. Lord of All) – d – Jos Verbeeck/Jan Kruithof
2000 – Remington Crown (e. Lord of All) – 4 – Jos Verbeeck/Jan Kruithof
2000 – Fridhems Ambra (e. Pale Amber) – 0 – Stefan Söderkvist/Ove Ousbäck
2000 – Krossed Out (e. Super Arnie) – 0 – Stig H Johansson/Stig H Johansson
2001 – Igor Brick (e. Super Arnie) – 5 – Örjan Kihlström/Stefan Melander
2001 – Remington Crown (e. Lord of All) – d – Jos Verbeeck/Jan Kruithof
2002 – Com Hector (e. Pythagoras) – 0 – Dominik Locqueneux/Catarina Lundström
2002 – Jackhammer (e. Demilo Hanover – Cullti) – 0 – Wim Paal/Ulf Nordin
2003 – Gigant Neo (e. Super Arnie) – 3 – Jean-Michel Bazire/Stefan Melander
2003 – Energetic (e. Flying Irishman) – 5 – Örjan Kihlström/Stefan Hultman
2003 – Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) – 0 – Robert Bergh/Robert Bergh
2003 – Revenue (e. Reve d’Udon) – 0 – Lutfi Kolgjini/Lutfi Kolgjini
2003 – Com Hector (e. Pythagoras) – 0 – Catarina Lundström/Catarina Lundström
2003 – Jackhammer (e. Demilo Hanover) – 0 – Wim Paal/Ulf Nordin
2004 – Naglo (e. Coktail Jet) – 4 – Örjan Kihlström/Stefan Hultman
2004 – Gigant Neo (e. Super Arnie) – 6 – Jean-Michel Bazire/Stefan Melander
2004 – Malabar Circle Ås (e. Malabar Man) – 0 – Torbjörn Jansson/Svante Båth
2004 – Energetic (e. Flying Irishman) – 0 – Örjan Kihlström/Stefan Hultman
2004 – Royal Gull (e. Alf Palema) – 0 – Pierre Levesque/Hennie Grift
2004 – Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) – 0 – Robert Bergh/Robert Bergh
2005 – Gigant Neo (e. Super Arnie) – 2 – Jean-Michel Bazire/Stefan Melander
2005 – Hilda Zonett (e. Spotlite Lobell) – 4 – Robert Bergh/Robert Bergh
2005 – Super Light (e. Super Arnie) – 6 – Jörgen Westholm/Jörgen Westholm
2005 – Naglo (e. Coktail Jet) – 0 – Örjan Kihlström/Stefan Melander
2005 – Energetic (e. Flying Irishman) – 0 – Pierre Vercruysse/Örjan Kihlström
2006 – Gigant Neo (e. Super Arnie) – 1 – Dominik Locqueneux/Stefan Melander
2006 – Super Light (e. Super Arnie) – 4 – Jörgen Westholm/Jörgen Westholm
2006 – Naglo (e. Coktail Jet) – 6 – Örjan Kihlström/Stefan Hultman
2006 – Malabar Circle Ås (e. Malabar Man) – 0 – Andrea Guzzinati/Svante Båth
2007 – Super Light (e. Super Arnie) – 6 – Jörgen Westholm/Jörgen Westholm
2007 – Malabar Circle Ås (e. Malabar Man) – 0 – Enrico Bellei/Hennie Grift
2007 – Conny Nobell (e. Pearsall Hanover) – d – Björn Goop/Olle Goop
2008 – Opal Viking (e. Turnpike Taylor) – 2 – Jorma Kontio/Nils Enqvist
2008 – Super Light (e. Super Arnie) – 0 – Jörgen Westholm/Jörgen Westholm
2009 – Opal Viking (e. Turnpike Taylor) – 5 – Jorma Kontio/Nils Enqvist
2009 – Triton Sund (e. Viking Kronos) – d – Örjan Kihlström/Stefan Hultman
2010 – Opal Viking (e. Turnpike Taylor) – 0 – Jorma Kontio/Nils Enqvist
2011 – Maharajah (e. Viking Kronos) – 2 – Örjan Kihlström/Stefan Hultman
2012 – Maharajah (e. Viking Kronos) – 4 – Örjan Kihlström/Stefan Hultman
2012 – Noras Bean (e. Super Arnie) – 0 – Stefan Söderkvist/Ulf Stenströmer
2012 – Iceland (e. Scarlet Knight) – 0 – Björn Goop/Stefan Melander
2013 – Raja Mirchi (e. Viking Kronos) – 0 – Lutfi Kolgjini/Lutfi Kolgjini
2013 – Maharajah (e. Viking Kronos) – 0 – Örjan Kihlström/Stefan Melander
2013 – Noras Bean (e. Super Arnie) – 0 – Stefan Söderkvist/Ulf Stenströmer
2013 – Quarcio du Chene (e. Capriccio) – 0 – Björn Goop/Björn Goop
2014 – Maharajah (e. Viking Kronos) – 1 – Örjan Kihlström/Stefan Hultman
2014 – Yarrah Boko (e. Coktail Jet) – 3 – Pierre Vercruysse/Trond Andersen
2015 – Mosaique Face (e. Classic Photo) – 0 – Lutfi Kolgjini/Lutfi Kolgjini
2015 – Kadett C.D. (e. Scarlet Knight) – d – Robert Bergh/Robert Bergh
2016 – Mosaique Face (e. Classic Photo) – 0 – Lutfi Kolgjini/Lutfi Kolgjini
2017 – Call Me Keeper (e. Pine Chip) – 6 – Pierre Vercruysse/Daniel Redén
2018 – Readly Express (e. Ready Cash) – 1 – Björn Goop/Timo Nurmos
2019 – Readly Express (e. Ready Cash) – 3 – Björn Goop/Timo Nurmos
2021 – Power (e. Googoo Gaagaa) – 0 – Robert Bergh/Robert Bergh
2022 – Power (e. Googoo Gaagaa) – 0 – Robert Bergh/Robert Bergh
Expandera
***
1.10,8 över distansen 2.700 meter är löpningsrekordet och den tiden travade Face Time Bourbon för två år sedan när han tog sin andra raka seger i Prix d’Amérique för Björn Goop.
Face Time Bourbon och Björn Goop vid segern i Prix d’Amérique 2021. Foto Gerard Forni
***
Jean-René Gougeon.
5tränarsegrar har Alexander Finn, amatören Henri Levesque och Jean-René Gougeon. Charlie Mills kom upp i fyra triumfer.
Åtta kuskvinster har Jean-René Gougeon, följd av Alexander Finn (5), Franck Nivard (4) Jos Verbeeck (4) och Jean-Michel Bazire (4).
Björn Goop är bäst av svenska körsvenner med tre segrar; Readly Express och Face Time Bourbon (två gånger).
Fyra tränardubblar kan också noteras av Charlie Mills 1955 (Fortunato II/Gelinotte), Henri Levesque 1967 (Roquepine/Oscar RL), Pierre-Desire Allaire 1978 (Grandpre/Fakir du Vivier) och Jean-Michel Bazire 2019 (Belina Josselyn/Looking Superb).
***
Ston har vunnit Prix d’Amérique 24 gånger. Först ut var Uranie 1926 senast Belina Josselyn 2019. Innan henne toppade Jimmy Takters Moni Maker 1999.
Belina Josselyn och Jean Michel Bazire vinner Prix d’Amérique 2019, före Looking Superb och Readly Express. Foto Mia Törnberg
Sju gånger har det blivit dubbelseger för ston. 1930 (Amazone B/Uranie), 1956 (Gelinotte/Hortansia VII), 1962 (Newstar/Masina), 1965 (Ozo/Elaine Rodney), 1966 (Roquepine/Elma), 1995 (Ina Scot/Vourasie), 1999 (Moni Maker/Lovely Godiva).
Etta, tvåa och femma är det bästa storesultatet i Prix d’Amérique under ett och samma år. 1930 vann Amazone B före Uranie och femma slutade Capucine X.
Åtta ston startade i Prix d’Amérique 2011 och det är rekord för loppet. Lana del Rio, Nouba du Saptel, Nuit Torride, Oasis Gede, Olga du Biwetz, Premiere Steed, Private Love och Quarla. Bara en av dessa lyckades tjäna pengar; Olga du Biwetz slutade trea. Åren 1922, 1923 och 1925 fanns inga ston alls med på startlinjen i Prix d’Amérique.
***
4 hästar har vunnit dubbeln Prix d’Amérique-Prix de Cornulier och i år har Flamme du Gouiter (e. Ready Cash) att bli nummer fem! Förra året vann Thierry Duvaldestins sto också Prix de Cornulier och slutade trea i Prix d’Amérique.
Följande hästar har tagit dubbeln: Masina (1961), Tidalium Pelo (1961), Bellino II (1975-1976) och Jag de Bellouet (2005).
Flamme du Goutier vid söndagens vinst i Prix de Cornulier. Foto: Gerard Forni
***
Thierry Duvaldestin har chansen att bli unik i Prix d’Amérique och Prix de Cornuliers historia. Om Idao de Tillard vinner på söndag blir han den första tränaren som i så fall vinner de båda löpningarna med två olika hästar ett och samma år. Hans sto Flamme du Goutier tog ju hem Prix de Cornulier.
***
En häst har blivit diskad etta för doping. Jag de Bellouet fråntogs segern 2006 och Stefan Melanders Gigant Neo flyttades upp som etta.
***
30:e raka segern tog Tenor de Baune sedan debuten när han vann Prix d´Amérique 1991.
***
Elva hästar har vunnit Criterium des 5 ans & Prix d´Amérique. Fortunato II (1955) var först ut, och senast att klara av dubbeln var Face Time Bourbon 2020.
***
5vinnare har Ready Cash lämnat i Prix d’Amérique och det är han bäst på. Dubbla segrar för både Bold Eagle och Face Time Bourbon plus vinst för Readly Express är resultatet så här långt. Nämnas kan också att Ready Cash vann loppet två gånger för egen hand.
Ready Cash. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Greyhound är tvåa med fyra och samtliga togs av sonen Ourasi. Därefter följer Atus II (Roquepine), Boum III (Bellino II), Intermede (Uranie) och Passeport (Amazone B och Nebuleuse V) med tre segrar vardera.
En avelshingst har lämnat tre olika vinnande avkommor av Prix d’Amérique: Ready Cash (Bold Eagle 2016, 2017, Readly Express 2018 och Face Time Bourbon 2020, 2021).
Tre fäder har lämnat två olika vinnande avkommor. Passeport (Amazone B 1930, 1933 och Nebuleuse V 1943), Kerjacques (Toscan 1970 och Eleazar 1980) och Love You (Royal Dream 2013 och Belina Josselyn 2019).
Passeport och Alexander FInn, som tog fem tränarsegrar i Prix d’Amérique.
tema
Tema: Prix d'Amérique
Redo för stordåd?
Han har fått gå in i väggen som aldrig tidigare, men också fått studsa fram i farter som Daniel Redén brukar köra på sommaren.
Är Don Fanucci Zet redo för stordåd i Prix d’Amérique på söndag?
Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Från början var det lite på skämt och lite på allvar när Daniel Redén funderade på Prix d’Amérique för Don Fanucci Zets del.
– När jag började kolla runt lite på B-loppen hade jag bestämt mig för att inte matcha Don Fanucci Zet mot Prix d’Amérique, men när jag inte kunde se några hästar av Bold Eagle eller Face Time Bourbons kaliber började någonting växa upp inombords i mig, säger Daniel Redén.
Daniel Redén avslöjade inga planer för någon utomstående utan började smyga igång Don Fanucci Zet lite sakta i träningen.
Jag började öka träningen och…
– Många parametrar var jag tvungen att väga in och jag vet hur jag kan toppa Don Fanucci Zet och att det inte går att ha honom på röd form ett helt år. Förra året var han i riktigt bra slag både till Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial, vilka var mina två största mål ifjol. Jag började öka träningen och ville se vad som hände…
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Och det hände saker för Don Fanucci Zets del.
– För en månad sedan skruvade jag upp träningen ordentligt och det kändes som att väderguden har varit på Don Fanucci Zets sida sedan dess. I varje jobb har det varit olika banor och det känns som han fått träna varenda muskelfiber i hela kroppen. Det har växlat mellan snabb och tung bana. Vid ett tillfälle har han gått det absolut tyngsta jobb han någonsin gjort och då gick han in i väggen. Så kallt går det inte att ens köra i ett lopp. Efter det har hästen studsat tillbaka och sedan dess har allt varit klockrent.
Kanske varit någon slags mening
Vissa dagar – när Daniel tittar i backspegeln – har bitvis varit svåravlästa, men med facit i hand ser han bara positivt hur en start i Prix d’Amérique växt fram för Don Fanucci Zet.
– Ibland har jag verkligen undrat hur detta skulle sluta, men det kanske har varit någon slags mening med alla dessa väderomslag och att han behövde träna andra muskler än de snabba och få det lite tufft som han kan få det under sommaren. Jag måste säga att det har klaffat på allra bästa sätt och de senaste tre veckorna har jag varit nere på farter som jag kör på sommaren för att kunna se om han har de explosiva musklerna. Om inte det varit så – då hade det inte varit någon idé att starta.
Daniel Redén. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
I måndags körde Daniel Redén snabba intervaller med Don Fanucci Zet på träningscampen i Örsundsbro, vilket han brukar göra om han ska starta Hard Livin-sonen sex dagar senare.
– Jag kan inte vara mer än nöjd med tanke på att han studsade runt i farter nästan snabbare än på sommaren. Dessutom var det minus sju grader och det blåste ganska kraftigt.
Lika nöjd som Daniel Redén var med Don Fanucci Zet, lika uppåt var han också med Honey Mearas efter båda hästarnas sista tuffa träningspass inför Prix d’Amérique.
– Jag måste säga att det känns väldigt bra med båda två och det vill jag verkligen poängtera.
Normalt brukar hon vara lat
Daniel Redén körde båda hästarna för att han ville exakt känna hur de stod formmässigt.
– Jobben var nästan identiska och Honey Mearas verkar också vara i riktigt bra form och hon var väldigt framåt. Normalt brukar hon vara lite lat, men det känns som vi träffat rätt med henne också.
Honey Mearas och Örjan Kihlström. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Matchingen mot Prix d’Amérique för Honey Mearas räkning har funnits med betydligt längre än för Don Fanucci Zet.
– Sedan C.L. Müllers Memorial skulle jag säga. Det känns verkligen roligt att kunna avsluta hennes karriär med en Frankrike-satsning och en start i Prix d’Amérique. Hon har varit nere på Vincennes en gång tidigare i vinter och startade i Prix Tenor de Baune på julafton. Tyvärr skadade hon sig i ena ögat natten innan den starten. I loppet sprang och skyggade och ville inte gå upp i rygg. Örjan Kihlström fick dra norsken tidigt och det var inte alls samma drag i henne som det brukar vara när hon tävlar.
Steppat upp träningen
Nu hoppas Daniel Redén kunna visa upp Readly Express-dottern i ett helt annat skick på söndag och som i Prix Tenor de Baune (sjua) kommer hon köras av Örjan Kihlström.
– Jag tror att vi får se en helt annan Honey Mearas i Prix d’Amérique. Nu har jag dessutom steppat upp träningen rejält för hennes del och det får bära eller brista. Prix d’Amérique är som alltid ett tufft lopp, men i år verkar den där riktiga stjärnan saknas på förhand.
Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Både Don Fanucci Zet och Honey Mearas åker på torsdag till Frankrike och kommer kunna gå samtliga jobb på gården innan starten på söndag.
– Inte ett jobb i Frankrike, men de kommer mellanlanda på Grosbois innan Prix d’Amérique på söndag. Som det känns på förhand kommer Don Fanucci Zet göra ett jättebra lopp även om han visat sig absolut bäst på sprinterdistans.
Lång distans har Don Fanucci Zet varit ute på fyra gånger tidigare (1-2-1) och bland annat slutat tvåa i såväl försök som final i Svenskt Travderby och fjolårets säsong avslutades med en tredjeplats i SM.
Skakar av sig det mesta
– Jag hoppas att jag träffat en jäkla fin form, men det går förstås inte att veta alldeles säkert. Vad jag vet är att jag hade inte kunnat göra samma upplägg med Francesco Zet. Då hade jag behövt säkert veta att han var i toppform för att åka ner. Om Francesco Zet fått ett slag i nyllet och varit sist i mål hade det gjort ont på hans självförtroende. Don Fanucci Zet skakar av sig det mesta och är tränad för att klara loppet och det kommer han också göra. Om han är sist i mål eller gör ett topplopp återstår att se, men jag har gjort allt jag kan för att han ska göra ett topplopp. Det känns som han ligger bra till formmässigt.
Daniel Redén funderade länge innan han bestämde kusk bakom Don Fanucci Zet.
– Först hade jag tänkt att köra själv, men jag tycker att jag träffat formen lite för bra för jag ska lalla runt själv i sulkyn.
Valet föll till slut på en fransk kusk. Yoann Lebourgeois – tvåa med Galius ifjol i Prix d’Amérique – får chansen bakom Don Fanucci Zet.
– Det är inte enkelt att komma till Vincennes och köra och det vet jag av egen erfarenhet. Lätt är det att man blir en passagerare långt bak i fältet och då är det omöjligt att göra något. Många saker behöver räknas in och för mig gällde det att hitta en kusk som inte är blyg eftersom det inte bara är att åka ner med en häst i form på den banan. Vincennes kräver så mycket mer.
tema
Tema: Frankrike
Startlista: Klart för Pd’A 2023
Startlistan till Prix d'Amérique 2023 är klar och inga nya namn har tillkommit utan det är de 18 hästar som stod högst upp i rankingen i måndags morse som tävlar om ett förstapris på 450.000 euro i världens största lopp för äldre travare.
Fjolårets Elitloppsvinnare Etonnant är klar för svensk avel 2024. Foto: Adam Ström/stalltz.se
För svensk del kommer Daniel Redén med en duo. Örjan Kihlström tar hand om Honey Mearas (e. Readly Express), medan Don Fanuzzi Zet (e. Hard Livin) får en ny kusk bakom sig: Yoann Lebourgeois.
Björn Goop fick tillbaka Moni Viking (e. Maharajah) i träning efter Prix de Belgique och det blir också han som sitter upp bakom den norskfödde travaren på söndag på Vincennes.
Startlista:
Prix d’Amérique (€1.000.000) 4-11 år. Priser: 450.000-250.000-140.000-80.000-50.000-20.000-10.000 euro 2.700 meter.
Namn (far) – Körsven/tränare
Hip Hop Haufor (e. Up and Quick) – Christian Bigeon
Horsy Dream (e. Scipion du Goutier) – Eric Raffin/Pierre Belloche
Hussard du Landret (e. Bird Parker) – Benoit Robin
Ampia Mede Sm (e. Ganymede) – Franck Nivard/Fabrice Souloy
Decoloration (e. Prince d’Espace) – Gabriele Gelormini/Jean-Michel Baudouin
Idao de Tillard (e. Severino) – Clément Duvaldestin/Thierry Duvaldestin
Honey Mearas (e. Readly Express) – Örjan Kihlström/Daniel Redén
Italiano Vero (e. Ready Cash) – David Thomain/Philippe Allaire
Hooker Berry (e. Booster Winner) – Jean-Michel Bazire
Moni Viking (e. Maharajah) – Björn Goop
Hohneck (e. Royal Dream) – Francois Lagaudec/Philippe Allaire
Vernissage Grif (e. Varenne) – Alessandro Gocciadoro
Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) – Yoann Lebourgeois/Daniel Redén
Flamme du Goutier (e. Ready Cash) – Théo Duvaldestin/Thierry Duvaldestin
Cokstile (e. Quite Easy) – Vincenzo P Dell’Annunziata/Gennaro Casillo
Delia du Pommereux (e. Niky) – Pierre Yves-Verva/Sylvain Roger
Etonnant (e. Timoko) – Anthony Barrier/Richard Westerink
Vivid Wise As (e. Yankee Glide) – Matthieu Abrivard/Alessandro Gocciadoro
tema
Tema: Återblick
Exklusivt för dig som prenumerant
Bonden som rörde om i grytan
Idag är det inte många som talar om amatören Henri Levesque, men under hans storhetstid var han mer eller mindre ostoppbar.
Fem Prix d’Amérique-segrar talar sitt tydliga språk!
Henri Levesque och Hadol du Vivier. Den sista stora stjärnan och som vann Elitloppet i hans färger, körd av Jean-René Gougeon.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
Henri Levesque var en ofta sedd gäst i Sverige och Elitloppets ”PR-man” i Frankrike, men också en person som gillade att gå sina egna vägar. Året efter Henri Levesque dog (1978) hedrades han med en memorial på Solvalla.
Fakta
Prix d’Amérique-vinster:
År – Namn
1961 – Masina
1966 – Roquepine
1967 – Roquepine
1968 – Roquepine
1969 – Upsalin
Expandera
Strax efter Andra världskriget klev han in på allvar i travets värld som en 50-årig amatör och under 1960-talet var det nästan mer sällsynt att Prix d’Amérique-vinnarna inte bar Levesques gula tävlingsfärger med det svarta lorraine-korset än tvärtom.
Väldigt förtjust var Henri Levesque i det svenska köket och särskilt när det bjöds på lax och räkor. En man som gillade livets goda och trots att han varken behärskad engelska eller svenska blev det många resor upp till Norden.
I Elitloppet blev det tre segrar – två med Roquepine och en med Hadol du Vivier, men han åkte också till andra banor i Sverige och tävlade. Mest uppmärksamhet drog Roquepine till sig när hon tävlade i ett inbjudningslopp på Bergsåker i slutet av juni 1966 med 6.000 kronor i förstapris mot världsmästaren Pluvier III och norske stjärnan Merceno.
Roquepine och Henri Levesque på Solvalla. Foto Sven-Erik Lundqvist/Stalltz.se
Henri Levesque var också en person med rebellen i sig och gav inte efter för den många gånger trångsynta franska travbyråkratin och inte minst när det handlade om den stängda stamboken i trikolorens land.
Slevar i sig gåslever och…
Inte heller gav han mycket för att fransk travsport stoppade utländska gäster från att tävla i vanliga lopp. Idag är ett fåtal lopp öppna för utländska gäster och det är ingen av våra ledande travbyråkrater idag utanför Frankrikes gränser som orkar ta upp den kampen. Hellre flyger man ner till Frankrike och slevar i sig gåslever och dricker champagne…
Henri Levesque var en man av helt annan kaliber och skickade det vinstrikaste stoet i världen vid den tidpunkten – året var 1970 – till en amerikansk avelshingst. Ni kan säkert själva föreställa att det tog hus i helsike när nationalklenoden Roquepine inte skulle betäckas med en fransk avelshingst utan Star’s Pride på Hanover Shoe Farms i USA.
Avkomman döptes till Florestan och den franska travbyråkratin gjorde hingsten statslös samtidigt som Henri Levesque inte ville ge avkomman till Star’s Pride och Roquepine ett amerikanskt pass.
Ändrade sig i en handvändning
Men den franska staten – genom sin stuteribyrå – ändrade sig i en handvändning när Henri Levesque var beredd att sälja Florestan. Den franska staten betalade 750.000 franc för den då sjuårige Florestan 1977 och kunderna stod på rad. Över 2.000 anmälningar till 40 platser kom in från franska uppfödare. Senare – från 1985 – gavs chansen till 100 ston årligen och vid tre tillfällen blev Florestan champion för sulkyhästar i Frankrike. 1985, 1992 och 1993.
Henri Levesque var en lantbrukare från Normandie till professionen som främst ägnade sig åt uppfödning av nötkreatur, men som senare skulle bli ”Le Patron”, inte bara med fransk utan europeisk travsport.
Gerard Krüger, Henri Levesque och Johannes Frömming var tre maktfaktorer i europeisk travsport.
Den gula dressen med två svarta tvärslåar är fortsatt högaktuell än idag genom sonsonen Pierre (två Prix d’Amérique-vinster med Offshore Dream) och hans två barn Camille (två raka andraplatser i Prix de Cornulier med Granvillaise Bleue) och proffstränaren Thomas Levesque.
Henri Levesque rörde om i grytan i travvärlden på sin tid och det finns all anledning att skänka en tacksamhetens tanke till en framsynt person i en travvärld som många gånger kan te sig mycket konservativ. Även i dessa dagar…
tema
Tema: Frankrike
Exklusivt för dig som prenumerant
Kusk klar till Don Fanucci Zet
Daniel Redén har gjort sitt kuskval till Don Fanucci Zet.
En fransk kusk får chansen bakom Elitloppsvinnaren i Prix d'Amérique.
Yoann Lebourgeois blir Daniel Redéns val av kusk bakom Don Fanucci Zet i Prix d'Amérique. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
Valet föll på Yoann Lebourgeois, vilket är ett välkänt namn både i sulky och sadel. Totalt har Yoann Lebourgeois vunnit 2.278 lopp, varav 1.384 i sulky och 894 i sadel.
Ifjol var Yoann Lebourgeois nära att vinna Prix d’Amérique med Galius, men fick ge sig knappt mot Davidson du Pont.
Davidson du Pont och Nicolas Bazire vinner Prix d’Amérique före invändige Galius och Yoann Lebourgeois. Foto Gerard Forni
***
Prix d’Amérique (€1.000.000) 4-11 år. Priser: 450.000-250.000-140.000-80.000-50.000-20.000-10.000 euro 2.700 meter.
Namn (far) – Kusk/tränare
Ampia Mede Sm (e. Ganymede) – Franck Nivard/Fabrice Souloy
Cokstile (e. Quite Easy) – Vincenzo P Dell-Annunziata/Gennaro Casillo
Decoloration (e. Prince d’Espace) – Gabrile Gelormini/Jean-Michel Baudouin
Delia du Pommereux (e. Niky) – Pierre-Yves Verva/Sylvain Roger
Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) – Yoann Lebourgeois/Daniel Redén
Etonnant (e. Timoko) – Anthony Barrier/Richard Westerink
Flamme du Goutier (e. Ready Cash) – ?/Thierry Duvaldestin
Hip Hop Haufor (e. Up and Quick) – Christian Bigeon
Hohneck (e. Royal Dream) – Francois Lagaudec/Philippe Allaire
Hooker Berry (e. Booster Winner) – Jean-Michel Bazire
Horsy Dream (e. Scipion du Goutier) – Eric Raffin/Pierre Belloche
Hussard du Landret (e. Bird Parker) – Benoit Robin
Idao de Tillard (e. Severino) – ?/Thierry Duvaldestin
Italiano Vero (e. Ready Cash) – David Thomain/Philippe Allaire
Moni Viking (e. Maharajah) – Björn Goop
Vernissage Grif (e. Varenne) – Alessandro Gocciadoro
Vivid Wise As (e. Yankee Glide) – Matthieu Abrivard/Alessandro Gocciadoro
Honey Mearas (e. Readly Express) – Örjan Kihlström/Daniel Redén
Reserver:
Zarenne Fas
Gu d’Heripre
Bleff Dipa
Mister F. Daag
Heraut d’Armes
Clea Miquellire
Hermine Girl
Fotnot: imorgon klockan 12.00 blir den definitiva startlistan klar och två hästar saknar kusk: Flamme du Goutier och Idao de Tillard, vilka brukar köras av Théo respektive Clément Duvaldestin.
tema
Tema: Frankrike
Exklusivt för dig som prenumerant
Första strykningen till P’d A
Idag skedde den första strykningen till Prix d’Amérique (€1.000.000) och ingen av de ordinarie hästarna som fanns med i anmälningslistan i måndags morse har försvunnit bort.
Elitloppsvinnaren Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
För svenskt vidkommande handlar årets Prix d’Amérique om Daniel Redéns duo Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) och Honey Mearas (e. Readly Express) plus Björn Goops norskfödde Moni Viking (e. Maharajah).
Daniel Redén har sedan tidigare deklarerat att Örjan Kihlström kommer att sitta upp bakom Honey Mearas, medan Don Fanucci Zet fortsatt står utan kusk.
Klart är också att Björn Goop kommer att köra Moni Viking.
Den definitiva startlistan till Prix d’Amérique blir klar klockan 12.00 imorgon.
Prix d’Amérique (€1.000.000) 4-11 år. Priser: 450.000-250.000-140.000-80.000-50.000-20.000-10.000 euro 2.700 meter.
Namn (far) – Kusk/tränare
Ampia Mede Sm (e. Ganymede) – Franck Nivard/Fabrice Souloy
Cokstile (e. Quite Easy) – Vincenzo P Dell-Annunziata/Gennaro Casillo
Decoloration (e. Prince d’Espace) – Gabrile Gelormini/Jean-Michel Baudouin
Delia du Pommereux (e. Niky) – Pierre-Yves Verva/Sylvain Roger
Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) – ?/Daniel Redén
Etonnant (e. Timoko) – ?/Richard Westerink
Flamme du Goutier (e. Ready Cash) – ?/Thierry Duvaldestin
Hip Hop Haufor (e. Up and Quick) – Christian Bigeon
Hohneck (e. Royal Dream) – Francois Lagaudec/Philippe Allaire
Hooker Berry (e. Booster Winner) – Jean-Michel Bazire
Horsy Dream (e. Scipion du Goutier) – Eric Raffin/Pierre Belloche
Hussard du Landret (e. Bird Parker) – Benoit Robin
Idao de Tillard (e. Severino) – ?/Thierry Duvaldestin
Italiano Vero (e. Ready Cash) – David Thomain/Philippe Allaire
Moni Viking (e. Maharajah) – Björn Goop
Vernissage Grif (e. Varenne) – Alessandro Gocciadoro
Vivid Wise As (e. Yankee Glide) – Matthieu Abrivard/Alessandro Gocciadoro
Honey Mearas (e. Readly Express) – Örjan Kihlström/Daniel Redén
Reserver:
Zarenne Fas
Gu d’Heripre
Bleff Dipa
Mister F. Daag
Heraut d’Armes
Clea Miquellire
Hermine Girl
tema
Tema: Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Thierry i ny huvudroll
Två gånger har Thierry Duvaldestin vunnit Prix d’Amérique som tränare med storstjärnan Ready Cash.
Elva år senare kan det vara dags igen med nyblivne femåringen Idao de Tillard, eller varför inte dubbla Prix de Cornulier-vinnaren Flamme du Goutier?
Ready Cash med Franck Nivard och tränare Thierry Duvaldesti efter en av hans tidigare segrar i Prix d'Amérique. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
På söndag gör Idao de Tiillard (e. Severino-America de Tillard), 1.10,3am*/€866.930, sin första start i världens största lopp för äldre travare och där ska han försöka axla Ready Cashs mantel.
– Flera skillnader finns det mellan Ready Cash och Idao de Tiillard. Ready Cash var redan en etablerad stjärna när han kom till mitt stall, medan jag har format Idao de Tillard sedan unga år, säger Thierry Duvaldestin.
Idao de Tillard vid segern i Criterium Continental. Foto: Gerard Forni.
Idao de Tiillard utpekas av många som den stora förhandsfavoriten i Prix d’Amérique (€1.000.000) på söndag, men det är inget som Thierry Duvaldestin lägger någon större vikt vid.
Betyder ingenting för mig
– För mig betyder det ingenting att han är favorit. Det viktiga är att jag gör mitt jobb och presenterar hästen i så bra författning som möjligt. Idao de Tillard är ingen häst – till skillnad mot Ready Cash – som man bara går ut och vinner Prix d’Amérique med. Som jag ser det behöver Idao de Tillard rätt lopp för att kunna vara med i segerstriden.
Fakta
Idao de Tillard
Hingst 5 år e. Severino-America de Tillard Rekord: 1.10,3m* – 1.10,7am* Prissumma: 866.930 euro Resultat: 25 st: 18-3-1 Ägare: Cyril Sevestre Uppfödare: Ecurie Chaunion Tränare: Thierry Duvaldestin Körsven: Clément Duvaldestin
Expandera
Thierry Duvaldestin var nöjd med Idao de Tillards genrep i Prix de Croix (€120.000) och det loppet sade inte speciellt mycket, även om han aldrig behövde lägga in några högre växlar.
– Idao de Tillard behövde ett lopp i kroppen för att hålla igång formen. Jag tvekade länge om vi skulle starta i Prix d’Amérique, men jag hoppas att vi kan dra nytta av hans formkurva där.
Redan i tidig ålder kom Thierry Duvaldestin i kontakt med Idao de Tillard. Han inspekterade hästen hos uppfödaren Ecurie Chaunion innan den skulle säljas på Ventes de Trotteurs de Caen, vilken är Europas största auktion för unghästar och det året Idao de Tillard skulle säljas bjöds det ut 685 ettåring. Av dem sålde 478 och däribland Idao de Tillard.
Auktionssidan från Ventes de Trotteurs de Caen.
Klubban slogs på 27.000 euro och med franska mått mätt är det inga stora pengar, men på Ventes de Trotteurs de Caen tillhörde han de dyrare hästarna. Toppbudet låg på 34.000 euro för en Coktail Jet-son vid namn Iris de Neuvy och snittpriset på auktionen var inte högre än 4.885 euro.
Thierry Duvaldestin ropade in Idao de Tillard och äger hästen tillsammans med Cyril Sevestre.
Ida de Tillard. Foto: Gerard Forni
Redan i maj som tvååring kvalade Idao de Tillard på 1.20,1/2.000 meter i Caen, medan Duvaldestin väntade med att debutera honom till slutet av januari som treåring.
Som många andra hästar hos Thierry Duvaldestin börjar han lite försiktigt ute på franska landsorten och debuten på Vincennes skedde först i sjunde starten. Innan dess hade Idao de Tillard vunnit fem av sex starter och däribland på gräsbanan i Montignac-Charente.
Sedan har det mesta snurrat åt rätt håll för Idao de Tillard och det stora genombrottet kom när han travade nytt ban- och världsrekord i Prix du Merlerault (€53.000) på Vincennes med 1.10,7a/2.100 meter, vilket raderade ut Zola Bokos tidigare rekordnotering för treåringar från 2009 med nio tiondelar.
Thierry Duvaldestin, Cyril Sevestre och Clément Duvaldestin. Foto: Gerard Forni
Inför Prix d’Amérique står Idao de Tillard med 18 segrar på 25 starter, varav två tagits i Grupp I-löpningarna Criterium Continental och Prix de Selection.
Fakta
Karriären i siffror
2021
Datum – Bana – Lopp – Placering – Tid – Prissumma (€)
31 jan – Argentan – Prix des Pays de Loire – 1 – 1.19,2 – €4.950
24 feb – Vire Normandie – Prix des Vans Barbot – 1 – 1.16,3a – $7.200
2 aug – Mauquenchy – Prix Mercedes Benz – 7 – 1.15,0 – €180
19 aug – Montignac – Prix d’Angouleme – 1 – i.t. – €6.300
Datum – Bana – Lopp – Placering – Tid – Prissumma (€)
14 jan – Vincennes – Prix de Croix – 1 – 1.15,3 – €54.000 1 st: 1-0-0, 1.15,3l/€54.000
Totalt: 25 st: 18-3-1, 1.10,3/€866.930
Expandera
Thierry Duvaldestin är sedan många år en etablerad topptränare som vet vad som gäller för att vinna Prix d’Amérique. Två vinster har det blivit med Ready Cash – 2011 och 2012 – och det var en herre som inte alltid var lätt att handskas med. Inför loppen värmdes Ready Cash oftast i rygg på en annan häst för att hålla honom så lugn som möjligt.
Ready Cash med Thierry Duvaldestin. Foto Stefan Melander/Stalltz.se
Duvaldestin har inte bara två Prix d’Amérique-vinster i sitt meritbälte. Totalt har han 38 Grupp I-segrar på sitt samvete sedan han drog igång sin tränarrörelse 1995. Tränartoppen har han tillhört under många år i Frankrike.
Fakta
Thierry Duvaldestin
Ålder: 51 år Proffslicens: 1995 Antal segrar (tränare): 3.279 Antal segrar (kusk) 1.639 Antal Grupp I-vinster: 39 Utbildad hos: Jean-Pierre Dubois, Pierre-Désiré och Philippe Allaire Värt att notera: Duvaldestin driver inte bara en träningsrörelse. Hans stuteri Haras de la Sauvagère är en stor aktör. Idag har stuteriet åtta hingstar som verkar i aveln. Uppfödare är han till Uniclove (€551.900), Go For the Gold (€230.420) och In the Money (€208.500). Han förfogar också över 28 avelsston och den biten sköts av hans hustru Sandrine.
Thierry Duvaldestins 39 Grupp I-vinnare:
Namn (antal) – lopp/år
Avila (2) – Criterium des Jeunes 2013, Prix de l’Etoile 2013
Cristal Money (1) – Prix de l’Etoile 2015
Falcao de Laurma (1) – Criterium des 4 ans 2019
Flamme du Goutier (4) – Prix de Normandie (monté) 2020, Prix de l’Ile-de-France (monté) 2021, Prix des Centaures (monté) 2021, Prix de Cornulier (monté) 2022, 2023
Idao de Tillard (2) – Criterium Continental 2022, Prix de Selection 2022
In the Money (1) – Criterium des Jeunes 2021
Lulo Josselyn (1) – Criterium des 4 ans 2003
Miss Castelle (1) – Prix des Elites (monté) 2004
Noora de l’Iton (1) – Saint-Leger des Trotteurs (monté) 2004
Nuage Noir (1) – Prix de l’Etoile 2004
Onyx du Goutier (1) – Prix de l’Etoile 2005
Pascia Lest (1) – Prix de l’Atlantique 2014
Pearl Queen (6) – Criterium des Jeunes 2006, Criterium des 3 ans 2006, Europeiskt Treåringsmästerskap 2006, Prix Albert Viel 2006, Prix de l’Etoile 2006, Prix de Selection 2007
Prince Gede (2) – Prix de Normandie (monté) 2008, Prix de Paris 2009
Qualmio de Vandel (1) – Prix Albert Viel 2007
Ready Cash (6) – Prix d’Amérique 2011, 2012, Prix de France 2011, 2013, Grand Prix de Wallonie 2012, Prix de Paris 2013
Return Money (2) – Saint-Leger des Trotteurs (monté), 2008 Prix de l’Etoile 2008
Saxo de Vandel (2) – Prix de l’Etoile 2009, Prix de Selection 2010
Uaukir (1) – Criterium des Jeunes 2011
Union d’Urzy (1) – Prix de l’Etoile 2011
Thierry Duvaldestin i Prix d’Amérique: År – Häst – Kusk – Placering
2007 – Java Darche – Thierry Duvaldestin – 0
2008 – Pearl Queen – Thierry Duvaldestin – 0
2008 – Popinee de Timbia – Gilles Delacour – 0
2009 – Qualmio de Vandel – Thierry Duvaldestin – d
2009 – Return Money – Pierre-Yves Verva – 0
2010 – Return Money – Thierry Duvaldestin – 0
2011 – Ready Cash – Franck Nivard – 1
2012 – Ready Cash – Franck Nivard – 1
2013 – Ready Cash – Franck Nivard – 2
2014 – Ready Cash – Franck Nivard – d
2014 – Soleil du Fosse – Thierry Duvaldestin – 0
2017 – Briac Dark – David Thomain – 4
2018 – Briac Dark – Matthieu Abrivard – 4
Tränarstatstik 2013-2022 År – Starter – Segrar – Euro – Placering
2013 – 683 – 160 – €4.693.970 – 1
2014 – 728 – 160 – €3.161.095 – 5
2015 – 615 – 104 – €2.434.600 – 8
2016 – 628 – 118 – €2.555.815 – 9
2017 – 653 – 152 – €2.911.060 – 6
2018 – 634 – 145 – €2.794.270 – 7
2019 – 707 – 177 – €3.190.720 – 5
2020 – 623 – 165 – €2.588.715 – 7
2021 – 881 – 241 – €3.789.910 – 4
2022 – 862 – 208 – €4.734.175 – 3
Expandera
För tio år sedan var han ledande tränare i sitt hemland. Ifjol slutade han trea efter Jean-Michel Bazire och Laurent-Claude Abrivard. Han är också den tränare i Frankrike som vunnit flest lopp (239 segrar) under en säsong.
Under några år – 2015 och 2016 – gick det lite trögare, enligt Thierry Duvaldestin. När sönerna Clément och Théo bestämde sig för att gå samma yrkesbana som sin far blev det annat ljud i skällan.
Hade inte alls samma driv
– Det är mina ungdomar som pushar mig och driver inte bara mig framåt utan hela rörelsen. För fem år sedan, ärligt talat, hade jag inte alls samma driv. Tillsammans har vi blivit starkare. Jag är dirigenten i en väloljad organisation.
Thierry Duvaldestin omringas av sina söner Théo (t.v.) och Clément (t.h), som vunnit 260 respektiv 363 lopp och står med segerprocent på 21,7 och 18,8. Foto: Le Trot
Både Clément och Théo är talangfulla kuskar och det är den förstnämnde som kör Idao de Tillard i Prix d’Amérique. Det har han gjort i de flesta starterna, men även Théo har vunnit det enda lopp – semi-classique-löpningen Prix Marcel Laurent – han suttit bakom Idao de Tillard.
– Jag försöker vara rättvis i fördelningen av hästarna i loppen och ger inte topphästarna bara till den ena och inte till den andra. Båda mina söner är seriösa, lika delaktiga i arbetet och klarar av att köra vilken häst som helst.
Medan Clément tar hand om Idao de Tillard blir det Théo som sköter tömmarna bakom Flamme du Goutier, vilken slutade trea i Prix d’Amérique förra året och som närmast kommer från seger i Prix de Cornulier.
Skulle Idao de Tillard vinna Prix d’Amérique på söndag blir Thierry Duvaldestin den första tränaren i historien som tar hem Prix d’Amérique och Prix de Cornulier under ett och samma år med två olika hästar.
Flamme du Goutier vid söndagens vinst i Prix de Cornulier. Foto: Gerard Forni
Familjen Duvaldestin har blivit en stark trio, men hur länge den kommer existera står skrivet i stjärnorna.
Tillsammans är vi starkare
– Hur det ser ut i framtiden går aldrig att veta. Om några år kommer kanske både Clément och Théo vill stå på egna ben. Men som tidigare sagts, tillsammans är vi starkare.
Sönerna Clément (t.v) och Théo i unga år. Foto: Le Trot
Sedan Clément och Théo kom i bilden har Thierry Duvaldestin koncentrerat sig mer på att göra grundjobbet på hemmaplan. Allt mer tid under senare år har för Thierrys del handlat om att ge hästarna bästa förutsättningar att träna.
– Underhållet av träningsbanorna är väldigt viktigt och med den erfarenhet som jag skaffat mig under årens lopp har jag förstått hur viktigt det är att hästarna får möjlighet att träna med rätt förutsättningar. Efter att träningsjobben är avklarade tar det mig minst 1,5 timme varje kväll att göra ordning våra träningsbanor. Det gäller att planera och ständigt anpassa sig efter vädret.
Thierry Duvaldestin lägger också ner mycket tid på att planera hästarnas starter.
– Min vision är att ha 14 veckors framförhållning, men när det gäller hästar i högre klasser ser det förstås annorlunda ut med längre tidsperioder eftersom de startar i lopp med kända datum.
Det kanske kan vara värt att ta som ett tips inför Idao de Tillards start i Prix d’Amérique på söndag?
Thierry Duvaldestin vid ett gästspel på PSG:s hemmaarena Parc des Princess 2013. På bilden syns både Zlatan Ibrahimovic och Javier Pastore.
Ska Idao de Tillard klara av vad hans far Severino (e. Gobernador-Katia de Tillard), 1.11,2am/€922.380, aldrig lyckades med?
Tre gånger startade han in Prix d’Amérique och tog placeringarna sex (2011), sju (2012) och 2015 slutade Christian Bigeons stjärna oplacerad i sitt sista försök att vinna världens största lopp för äldre travare.
Severino vinner Criterium Continental tillsammans med Christian Bigeon. Foto Gerard Forni
Severino vann flera storlopp, bland annat räknade han in Grupp I-segrar i Criterium Continental och Prix Albert Viel. I den franska stamboken finns det 493 registrerade avkommor. Sexton har tjänat 100.000 euro eller mer. Toppar i överlägsen till gör Idao de Tillard med 866.930 euro.
Sedan följer tre valacker som sprungit in över 200.000 euro: Daniel Bon (€271.700), Eros du Fosse (€246.920) och Concerto Royal (€215.720).
Modern America de Tillard (e. First de Retz), 1.16,0am/€29.300, tävlade under tre säsonger och lyckades aldrig vinna lopp på 27 försök. Hon har tre registrerade avkommor och förutom Idao de Tillard är hon mor till sjuårige Good de Tillard (e. Severino), 1.14,4l/€62.430, och ifjol nedkom hon med en hingst efter Offshore Dream.
Mormor Classe de Tillard (e. Workaholic), 1.12,3ak/€402.663, vann Criterium Continental 1994 för sin tränare Jean-Claude Hallais och segrade också i semi-classique-löpningarna Prix Gelinotte, Prix Masina, Prix Ozo och Prix Roquepine. Segrat i Criterium Continental har också Idao de Tillard och Severino gjort.
Classe de Tillard.
I avelsboxen har Classe de Tillard också rönt framgångar med avkommor som Toison de Tillard (e. Look de Star), 1.12,7/€215.000, Eureka de Tillard (e. First de Retz), 1.12,6/€143.250, Lena de Tillard (e. Sancho Panca), 1.13,5/€130.240, Oscar de Tillard (e. Tenor de Baune), 1.14,2/€108.730, och Record de Tillard (e. Latinus), 1.13,5/€107.990.
Idao de Tillard. Källa: breedersbible.com
tema
Tema: Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Svenska bragden i Paris
Om Prix d'Amérique finns det mycket att säga. För blågul del har det blivit tio triumfer med svensk anknytning på den svarta kolstybben.
Här är historien om Sören Nordins stora stund i Paris!
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
Många skulle säkert vilja ge bort några år av sitt liv för en seger i Prix d´Amérique. Mer tydligt än så går det knappast att uttrycka loppets storhet.
Orden är Sören Nordins! Han var den första svensk som fick stå som segrare i Europas mest välkända travlöpning. Året var 1950 och hästen amerikanske Scotch Fez.
– Mitt definitiva genombrott, konstaterade Sören Nordin efter triumfen.
Om Prix d’Amérique finns det mycket att säga. För blågul del har det blivit tio triumfer för tränare/kuskar på den svarta kolstybben.
Pd’A-vinnare med svensk kusk eller tränare
År, vinnare (far) – Kusk – Tränare
1950 Scotch Fez (e. Scotland) – Sören Nordin – Sören Nordin
1973 Dart Hanover (e. Hoot Mon) – Berndt Lindstedt – William Casoli
1993 Queen L. (e. Crowntron) – Stig H Johansson – Stig H Johansson
1995 Ina Scot (e. Allen Hanover) – Helen A Johansson – Kjell P Dahlström
1999 Moni Maker (e. Speedy Crown) – Jean Michel Bazire – Jimmy Takter
2006 Gigant Neo (e. Super Arnie) – Dominik Locqueneux – Stefan Melander
2014 Maharajah (e. Viking Kronos) – Örjan Kihlström – Stefan Hultman
2018 Readly Express (e. Ready Cash) – Björn Goop – Timo Nurmos
2020 Face Time Bourbon (e. Ready Cash) – Björn Goop – Sebastien Guarato
2021 Face Time Bourbon (e. Ready Cash) – Björn Goop – Sebastien Guarato
Tre av de svensktränade vinnarna har vunnit på den gamla banan – lades om våren 1993 – och först ut var Scotch Fez. Han följdes av Dart Hanover 1973 och Queen L. 1993.
– Fem dagar innan Prix d’Amérique skulle avgöras såg jag Vincennes-banan för första gången i mitt liv och det blev verkligen en chock. Här fick jag se ett kolstybbestråk på två kilometer som gick backe upp och backe ned.
Sören Nordin – vetgirig som få – ville förstås ta reda på höjdskillnaderna på banan, men varken sekretariatet, banmästaren eller de franska tränarna kunde ge ett exakt besked. Sju år efter segern med Scotch Fez – när Smaragd skulle tävla på Vincennes – lyckades Sören Nordin få låna ett avvägningsinstrument.
Från högsta punkten till den lägsta sänker sig banan tolv meter och trettio centimeter! Upploppet sjunker två meter på drygt tvåhundra, och i den stora nerförsbacken skjuter siffrorna raskt i höjden. På femhundra meter sänker sig banan tio meter och trettio centimeter! Distansen i Prix d’Amérique är 2.600 meter med start på anloppsbanan och från denna punkt till banans högsta ställe är stigningen 7,5 meter.
– Det är kalla siffror, men vill ni ha ett bättre begrepp om vad en travare får uträtta i ett Prix d’Amérique så tänk er att han först skall rusa 2,5 trappa i ett modernt hyreshus, sedan fyra trappor ned och så fyra trappor upp igen för att avsluta med en dryg halv trappa ner igen, beskriver Sören Nordin i boken ”Spänn banden” om Vincennes dåtida bana.
Fakta
Scotch Fez:
Hingst född 1943 e. Scotland-High Noon e. Protector. Ägare: Einar Engblad, Göteborg. Uppfödare: Harkness Edwards, Kentucky. Tränare i Sverige: Algot Scott och Sören Nordin. Resultat: 52 st: 25-12-5. Rekord: 1.17,6k. Prissumma: 116.975 kr. Större segrar: E.H. Harriman Challenge Trophy 1945, Färjestads Jubileumslopp 1947-1948, Internationellt heatlopp (Amager) 1948, Prix d'Amérique 1950, Skånelöpning, Åby Stora Pris 1949, Århus Jubileumslopp 1948. Noterat: verkade som avelshingst både i Sverige och Holland. I Sverige registrerades 195 avkommor och i Holland – dit han exporterades 1960 – fick han 164 ättlingar.
Scotch Fez började sin karriär på andra sidan Atlanten. Han tävlade i den amerikanska unghästcirkusen och startade nästan uteslutande på 800-metersbanor. Han såldes till Sverige hösten 1946 via den danske hästsportmannen Henry Larsen – boende i New York – och köpare var tapetfabrikören Einar Engblad.
Vid samma tillfälle förvärvades också Whitney Hanover, vilken följde med som ”resesällskap” till Scotch Fez till Paris. Veckan efter Scotch Fez bragd slutade han tvåa i Prix de Belgique bakom Prix d’Amérique-trean Volontaire.
Scotch Fez började sin karriär i Sverige hos Algot Scott på Åby och tävlade med framgång, men på våren 1949 beslutade ägaren Einar Engblad att flytta sina hästar till Sören Nordin.
Bitvis hade Scotch Fez problem med sin aktion – något som Sören Nordin rättade till som den mästare han var – och framgångarna lät inte vänta på sig. Segern i Åby Stora Pris i juni 1949 följdes upp med seger i Amagers heatlopp, där han noterade 1.18,0, 1.18,8 och 1.18,9, vilket betydde europeiskt rekord alla kategorier för tre heats!
Scotch Fez fortsatte fira framgångar och efter segern i stayerprovet Skånelöpning i snöslask och regn, vilket förvandlade Jägersrobanan till rena lervällingen visade också Scotch Fez att han inte bara besatt en enastående snabbhet utan också en osedvanlig styrka.
Ägaren Einar Engblad hade länge burit på en dröm. En dröm som han släppte fram i ljuset. Han ville starta Scotch Fez i Prix d’Amérique.
– Först efteråt förstod jag vilket vågspel vi gav oss in på.
En gång tidigare hade en svensktränad travare provat Prix d’Amérique. Harper Hanover ansågs med blågula ögon kapabel till nästan vad som helst. I Prix d’Amérique 1939 blev det dock startgalopp.
Samma öde var nära att gå Scotch Fez och Sören Nordin till mötes. Han skriver själv om starten i Prix d’Amérique i sin första memoarbok:
”Jag hann precis vända upp i den obeskrivliga trängseln och sätta fart mot främre bandet då den tjocka, gula gummisnodden släpptes. Skotten var sprudlande pigg, alldeles vild av löpsugenhet och högg i för allt vad han var värd. Och högg i galopp!!! Ett halvt års arbete och tusentals kronor bortkastade på en tiondels sekund. Allt var förlorat. Skottens chanser borta, Gunnar Berndtsson ruinerad, risken att ägaren dog av hjärtslag… Den var det svartaste ögonblicket i mitt liv.”
Jag ser Buck komma rusande som ett expresståg…Nu är det kokta fläsket stekt!
Innan Sören Nordin själv visste ordet av hade Scotch Fez hittat rätt gångart.
”Det var ett under, så frisk som han var, och jag skulle vilja se den häst som gjort det i samma situation.”
Nu ordnade saken upp sig relativt hyggligt och Scotch Fez serverades en resa som trea på innerspår. Framför sig hade han Grand Parade, Sylvére, Sammy och Banco III, medan de två hästarna som Sören Nordin hade störst respekt för – Buck och Scotch Thistle – var längre ner i fältet efter dåliga starter.
Scotch Fez.
”Endast niohundra meter återstår, och täthästarna verkar allt tröttare. Italienaren smackar och driver och jagar på Scotch Thistle. Då förvärras plötsligt situationen. Jag ser Buck komma rusande som ett expresståg utanför den klunga av konkurrenter jag har snett bakom mig. Nu är det kokta fläsket stekt!”
Sören Nordin inser faran, att Scotch Fez kan bli instängd.
”Skulle jag våga en utbrytning och riskera att bli diskad för trängning? Mina vänner hade satt sin sista skjorta på mig.”
Sören Nordin valde inte att agera ”söndagsskolgosse” utan gled långsamt ut med Scotch Fez och skaffade sig det utrymme som krävdes för att få fritt spelrum.
Hellre fick dom kalla Sören Nordin för buse och knöl än han svek sina vänner
Vid ingången till sista sväng hade Scotch Fez övertagit ledningen och inne på upploppet möttes av 40.000-50.000 vrålande fransmän. Hemmafavoriten Buck hade nämligen hittat förnyade krafter och tog upp jakten på Scotch Fez.
”Jag hade tydligen gjort mig skyldig till en allvarlig underskattning av hans förmåga.”
Sören Nordin påminde Scotch Fez om stundens allvar:
”Han tände direkt och formligen vräkte sig framåt, men ändå märkte jag hur Buck närmade sig mer och mer. Hundra meter före mål var jag ganska säker på att slaget var förlorat. Men jag hade inte en tanke på att ge upp. Trots det hårda loppet, trots den rasande pressen visade inte heller Skotten någon ansats till att ge tappt. Han bet i som aldrig förr, lade ner hela sin energi i varje steg, tog ut vartenda uns av styrka i sina kraftiga muskler. En kort bit före mål skar det ihop sig alldeles, inte för Skotten men för Buck.”
Sören Nordin satt blickstilla i sulkyn när Scotch Fez tog de sista snabba stegen över mållinjen.
”Jag trodde inte själv att det var sant. Drömmen var verklighet. Scotch Fez hade vunnit Prix d’Amérique. Utan överdrift var det den lyckligaste stunden i mitt liv.”
Förstapriset uppgick till 2,5 miljoner francs, vilket motsvarade 37.500 kronor. Ägaren Einar Engblad och hans ”kompanjon” Gunnar Berndtsson kunde dessutom glädja sig åt oddset 7,51. De hade satsat 8.000 respektive 4.000 kronor vinnare på Scotch Fez.
Efter loppet fick Einar Engblad ett bud på 150.000 kronor, men Scotch Fez var inte till salu för något pris.
Efter Prix d’Amérique skulle inte Scotch Fez starta mer. Han sattes i avel och skulle användas till ett begränsat antal ston (sex avkommor föddes 1951), men åtta månader senare togs karriären upp på nytt. Fyra ytterligare starter blev det innan tävlingsskorna lades på hyllan för alltid!
tema
Tema: Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant
Storsimmare först med kvartett 1938
Daniel Redén hade fyra hästar i Prix d'Amérique 2017, Sebastien Guarato snäppet värre med en kvintett både 2018 och 2019.
Fast redan 1938 var dominerade en tränare numerärt. Italienaren och storsimmaren Gianni Gambi plockade ut en kvartett i Paris – nio år senare simmade han över engelska kanalen.
Gianni Gambi var en av världens främsta långdistanssimmare under 1930-1940-talet.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.
Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.
Fyra hästar till start i Prix d’Amérique var en urstark prestation av Daniel Redén 2017, men det är inte något rekord. Sebastien Guarato hade fem hästar på startlinjen både 2018 och 2019.
Redan 1938 var italienaren och storsimmaren Gianni Gambi först ut med fyra starthästar på kolstybben.
Kvartetten Tara (2), Calumet Epsom (3), Mary Sunshine (6) och oplacerade Joy Lincoln tränade inte bara Gianni Gambi utan han ägde dem också. Amerikaimporten Tara, körd av Gambi själv, lyckades allra bäst och hade bara De Sota före sig i mål. Det kan också sägas, att hon var den sista travaren som besegrade Greyhound i reguljär löpning. Över fyra heat på en 800-metersbana stod Greyhound utan chans och Tara satte dessutom världsrekord!
Att Gianni Gambi kunde köpa en häst av den kalibern kunde han tacka sina framgångar i simmningen för. Långdistanssimning var en stor sport i Europa, men på andra sidan Atlanten ännu större och där erbjöds astronomiska prispengar för långdistansare och Gambini var den bästa av dem alla under den här perioden i världen.
Johnny Weismuller, kanske mest känd från Tarzan-filmerna, vann fem olympiska guld i simning, men han vägrade möta Gianni Gambi över längre distanser. Han var helt enkelt rädd för att bli förnedrad!
Gianni Gambi hade flera smeknamn, bland annat den ”italienska torpeden”. Flera maraton vann han i Ontario-sjöarna, vilket inkluderade ”Three Miles World Championship” 1931 och några år senare även ”Five Miles”. De mesta av prispengarna som han tjänade använde han för att köpa travhästar. En av dem vara Tara, men tidigare hade han förvärvat Stellate, vinnare av Prix de Cornulier 1934.
Gianni Gambi med Stellate.
Samtidigt som Gambi var eftersökt som simmare hade han en karriär som travtränare. Alla de stora städerna i Europa – med sjöar eller kanaler – jagade Gianni Gambi och i Berlin 1930 vann han ett lopp på juldagen (ja, Ni läste rätt) på sjön Spree samtidigt som snön föll tungt ner över den tyska huvudstaden.
Han korsade den engelska kanalen 1947 på tolv timmar och 36 minuter.
När han korsade kanalen var han 40 år gammal. Två år senare avslutade Gambi karriären med att simma mellan Neapel och Capri.
Gianni Gambi var en av de första i världen som praktiserade simsättet crawl. Han deltog i Olympiska Spelen i Amsterdam 1928 och två år senare vann han två guldmedaljer i ”University World Games” 1930 i Darmstadt i Tyskland.
Fakta
Tränare med flest startande hästar
Gianni Gambi 1938 Tara 2 Calumet Epsom 3 Mary Sunshine 6 Joy Lincoln 0pl.
Jean-Louis Peupion 1986 Nodesso 0pl. Major de Brion 0pl. Ogorek 0pl. Minou du Donjon 0pl.
Fabrice Soulouy 2009 Giuseppe Bi 0pl. Premiere Steed 0pl. Oiseaux de Feau 0pl. Exploit Caf 0pl.
Svenska tränare med flest Prix d'Amérique-startande:
Daniel Redén 2016 Call Me Keeper Lionel Propulsion Wild Honey
Stig H Johansson 1992 Queen L. 3 The Big Apple 0pl. Piper Cub 0pl.
Stefan Melander 2005 Gigant Neo 2 Scarlet Knight 0pl. Infant du Bossis 0pl.
Expandera
Sin första Prix d’Amérique-deltagare hade Gianni Gambi 1935. Det var Stellate och i sulkyn bakom Tara var han tvåa två gånger i Prix d’Amérique; 1937 kunde hon inte hålla undan 25 meter för Muscletone.
Efter karriären som travtränare och simmare arbetade Gianni Gambi som agent och det var flera amerikanska travare som tog vägen från USA till Italien, bland andra Nike Hanover, Firestar och Hurst Hanover. Nike Hanover vann Prix d’Amérique och Criterium de Vitesse 1964. Samma år vann han försök i Elitloppet och slutade femma i finalen.
tema
Tema: Prix de Paris
Fenomenet Bellino II
Den gloria och stjärnstatus som omger Bold Eagle går inte ta miste på, men han är egentligen ingenting i jämförelse med "le rouleau compresseur" Bellino II om vi tittar tillbaka på 1976. Det var det året som "ångvälten" Bellino II inte bara vann trippeln Prix d'Amérique, Prix de France och Prix de Paris utan ett antal andra löpningar som inte Bold Eagle kommer vara i närheten av...
Bold Eagle tog 2017 chansen att bli den första travaren att vinna franska ”Triple Crown” sedan Bellino II 1976. Själva ordet Triple Couronne är ett nytt franskt påfund (2013) och vinner samma häst Prix d’Amérique, Prix de France och Prix de Paris är belöningen furstlig.
Hela 300.000 euro väntar Bold Eagle i extra bonus vid seger i Prix de Paris på söndag. Förstapriset uppgår till 180.000 euro och skulle Bold Eagle vinna betyder det att söndagens triumf faktiskt är mer värd än de 450.000 euro han hämtade hem i Prix d’Amérique!
Fakta
Bellino II-fakta
hingst e. Boum III-Belle de Jour III e. Esix. Född 26 februari 1967. Död 6 september 1981. Rekord: 1.13,8. Prissumma: 1 391.000 euro. Segrar: 55 på 110 starter. Ägare, uppfödare, tränare: Maurice Macheret. Kusk: Jean-René Gougeon. Jockey: Michel-Marcel Gougeon.
Meriter: 1970 Prix de Vincennes (monté) Prix Raoul Balliere (monté)
1971 Prix Camille de Wazieres (monté) Prix Ceneri Forcinal (monté) Prix de Pardieu (monté) Prix des Centaures (monté) Prix des Elites (monté) Prix du President de la Republique (monté) Prix Emile Riotteau (monté) Prix Olry Roederer (monté) Prix Philippe du Rozier (monté)
1972 Prix Camille Blaisot (monté) Prix de Normandie (monté) Prix des Elites (monté)
1973 Prix de Cornulier (monté) Prix de l'Ile-de-France (monté)
1974 Prix René Balliére
1975 Elite-Rennen Grand Circuit Grand Criterium de Vitesse Gran Premio Renzo Orlandi Gran Premio Lido di Roma Prix d'Amérique Prix de Bretagne Prix de Cornulier (monté) Prix de l'Atlantique Prix de Paris Prix René Balliére
1976 Grand Circuit Grand Criterium de Vitesse Gran Premio Costa Azzurra Gran Premio della Lotteria Prix d'Amérique Prix de Belgique Prix de Cornulier (monté) Prix de France Prix de l'Atlantique Prix de l'Ile-de-France (monté) Prix de Paris Prix du Bourbonnais Prix René Balliére
1977 Grote Prijs der Lage Landen Prijs der Giganten Prix d'Amérique Prix de l'Atlantique Prix de Paris
Andraplatser Prix de Cornulier (monté) 1972, 1974 Roosevelt International (VM) 1975, 1976, 1977 Prix de L'ile-de-France (monté) 1974, 1975 Prix Rene Ballier 1977
Tredjeplatser Criterirum des 5 ans 1972 Prix de Bourgogne 1975 Prix de Cornulier (monté) 1977 Prix de Paris 1974 Prix d'Ete 1974 Prix René Balliére 1973
Expandera
Bellino II var alltså den senaste att vinna ”Triple Crown” i Frankrike och tidigare hade Gélinotte (två gånger) och Jamin klarat av samma bedrift. En märklig travare var Bellino II på många sätt och han borde egentligen blivit något av folkets häst. Han hade nämligen alla ingredienser; en liten uppfödare med en travare med medelmåttig stam som han tränade själv.
Ålderstigna föräldrar
Bellino II föddes hos korvfabrikören Maurice Macheret i Annemasse, några kilometer från gränsen till Schweiz. Som så många stora franska travare var Bellino II alltså inte en produktion från Normandie, utan han föddes i byn Vetraz-Monthoux, som ligger på 450 meters höjd. Både Bellino II:s far Boum III och modern Belle de Jour III var 22 år gamla när deras avkomma såg dagens ljus.
Att Bellino II skulle bli en världsstjärna var det inte mycket som talade för. Belle de Jour III:s första föl föddes 1957 – hingsten Nandax – och precis som Bellino II var han fallen efter Boum III. Nandax importerades till Danmark 1965 med rekordet 1.21,6 och i det läget hade inte Bellino II inlett sin klättring mot världstoppen. Som avelshingst blev inte Nandax någon framgångssaga. Han fick 56 avkommor i Danmark och Racekokken, 1.18,9m, var vinstrikast med 137.350 danska kronor. En av hans ättlingar hamnade i Sverige; stoet Nancy Bingen vann ett lopp på 33 starter, tog rekordet 1.24,0am och tjänade 12.375 kronor.
Belle de Jour III fick ytterligare fyra föl innan hon 1964 köptes av Maurice Macheret. Två av hennes avkommor kom aldrig till start, Querida fick ihop 4.842 francs och rekordet 1.31,2 medan Serido inte lyckades ta en endaste prischeck på tolv starter på franska landsorten. 1965 fick Belle de Jour III tvillingar – båda dog tidigt – och efter ha gått gall 1966 föddes Bellino II 1967.
Franko-amerikansk mix
Fädernet är en blandning av franskt och amerikanskt. Boum III:s morfar är amerikanske Sam Williams och fadern Oboks mor Siva är fallen efter Interméde och amerikanska stoet Gladys (e. Gladax). Intermédes betydelse som avelshingst är väldokumenterad med tolv hingstchampionat i Frankrike. Hans dotter Uranie vann precis som Bellino II Prix d’Amérique vid tre tillfällen. Interméde är också far till de framstående avelshingstarna Kairos och Ogaden.
Bellino II inledde sin tävlingsbana på landsorten och inte i den stenhårda konkurrensen på Vincennes. Hans första start skedde i maj som treåring i Lyon och Bellino II blev trea på 1.29,5. Till nästa start i Vichy byttes sulkyn ut mot sadel och då vann han på 1.28,6. Senare skulle det visa sig att Bellino II var lika suverän i båda kategorierna.
Som unghäst – ja, faktiskt en bit upp i åldrarna – var det nästan enbart sadellopp som gällde för Bellino II:s del. Efter två sulkytriumfer som treåring skulle det dröja tills Bellino II var sju år innan han vann med sulky bakom sig.
Den segern togs i storloppet Prix René Balliére 1974 på nya rekordtiden 1.16,9. Samma år debuterade Bellino II i Prix d’Amérique, men där gjorde han inget större väsen av sig. Spelad till i runda slängar 50 gånger pengarna diskades han för galopp.
Vann från 50 meters tillägg
När Bellino II fyllde åtta år började han tjäna de verkligt stora pengarna – året var 1975 – och vid sin första Prix d’Amérique-triumf delade han ut 8,90 i odds. Därefter fortsatte han att vinna stayerloppet Prix de Paris trots 50 meters tillägg på nya rekordet 1.18,3 över 3.200 meter. Sedan åkte han ner till Cagnes-sur-Mer och visade sprintertakter. Trots en galopp på 20-30 meter vann han Grand Criterium de Vitesse på 1.15,4a/1.600 meter.
Året efter skulle han visa sig vara ännu vassare. Under fem söndagar i början på året lade han beslag på Prix de l’Ile-de-France, Prix de Cornulier, Prix d’Amérique, Prix de France och Prix de Paris. Ingen travare har varken förr elller senare lyckats med det konststycket. I Prix de l’Ile-de-France var Bellino II belastad med 25 meters handicap. Samma visa var det i Prix de France och i Prix de Paris hade han 75 meter att hämta in på sina konkurrenter.
Fakta
Bellino II:s unika rad
4/1 – Prix de l'Ile-de-France – 25 meters tillägg – 1.18,6/2.275 meter 18/1 – Prix de Cornulier – lika start – 1.21,3/2.600 meter 25/1 – Prix d'Amérique – lika start – 1.19,3/2.600 meter 1/2 – Prix de France – 25 meters tillägg – 1.15,9/2.275 meter 8/2 – Prix de Paris – 75 meters tillägg – 1.21,3/3.225 meter
Expandera
Efter den kvintetten triumfer tangerade han Roquepines löpningsrekord i Grand Criterium de Vitesse på 1.15,3a/1.600 meter, fortsatte till Italien och vann Gran Premio Costa Azzurra i Turin innan han slog till i försök och final av Gran Premio della Lotteria!
Inför Lotteria-löpningen hade det framkommit hot om kidnappning och Bellino II bevakades dygnet runt av beväpnade vakter.
Ståtade med åtta raka
Sedan åkte han hem till Annemasse för att få förnyade krafter innan han vann Prix de l’Atlantique på Enghien. I starten efter – Grosser Preis von Bayern i München – sprack hans segersvit (åtta raka triumfer) när han fick se sig slagen med en längd av Dauga. Ordningen var återställd i loppet efter när Bellino II tog hem Prix René Balliére.
Bellino II fortsatte att lägga världen under sina fötter och i sitt livs sista framträdande i slutet av oktober 1977 vann han både försök och final i Grote Prijs der Giganten. I finalen travade han nytt rekord – 1.13,8ak/1.600 meter – och passade samtidigt på att tangera Ego Boys europarekord.
När Bellino II lade tävlingsskorna på hyllan var han världens vinstrikaste travare. Han förpassade Une de Mais 8.918.977 francs till historieböckerna. Bellino II slutade på 9.034.089 francs. Bellino II var en stor travare i alla avseenden. Han mätte 168 centimeter i mankhöjd och vägde en bra bit över 600 kilo. När han gick till avel 1978 var han prissatt till 20.000 kronor (15.000 kronor för ston i första kategorin) och han var fulltecknad.
Bellino II fick fyra kullar och totalt 113 avkommor innan han avled den 6 september 1981 i tarmvred 14 år gammal. Några större avtryck gjorde han inte i avelsboxen och tre avkommor tjänade över 100.000 euro: Quel Boum, 1.14,7/€151.339, Ouragan du Comtal, 1.16,8/€132.204, och Plume Au Vent, 1.16,7/€102.598.
Tre gånger i USA
Egentligen var det bara en sak som fattades när det gällde Bellino II. Han dök aldrig upp i Sverige eller i Elitloppet, men däremot var inte Maurice Macheret oäven för att åka utomlands. Tre gånger deltog Bellino II i VM-loppet, Roosevelt International, och slutade tvåa alla gångerna, slagen av Delfo, Equileo och Savoir. Totalt gjorde Bellino II 20 starter utanför Frankrikes gränser och vann tio lopp. I hemlandet blev det 45 triumfer på 87 starter.
Solvallas Elitloppsgeneral Rune Stolt lyckades aldrig locka Bellino II till Elitloppet trots flera försök: ”Tre stora namn saknade jag under mina år. Buffet II, fenomenale Bellino II och Ourasi. Men annars har nog alla varit här.”
Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de är väsentliga för att de grundläggande funktionerna på webbplatsen ska fungera.
Vi använder också cookies och liknande tekniker från tredje part som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats.
Dina inställningar gäller endast den här webbsidan och sparas som längst i 11 månader. Du kan närsomhelst ändra dina inställningar eller återkalla ditt samtycke genom att klicka på “Sekretess & Cookiepolicy” på denna webbsida.
Dessa cookies lagras endast i din webbläsare med ditt samtycke. Du har också möjlighet att välja bort dessa cookies.
Cookies kategoriserade som nödvändiga behövs för att webbplatsen ska fungera som tänkt. Dessa cookies ser till att basfunktionalitet fungerar på webbplatsen anonymt.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 månader
Används för att spara samtycke under kategorin "Analys".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 månader
Används för att spara samtycke under kategorin "Nödvändiga".
flw_conect_sulk
30 dagar
Används för att hålla prenumerant inloggad.
OAID
1 år
Revive. Kontrollerar om webbläsaren accepterar cookies eller inte. Innehåller ett statiskt värde som inte kan användas för att spåra besökaren. Mer om denna cookie här
sulky_julkalender
1 dag
Används för att visa rätt dag i julkalendern för besökaren när julkalendern är aktiv.
sulkytakeoverad
5 minuter
Används för att komma ihåg att besökaren stängt ned eventuell takeoverannons.
viewed_cookie_policy
11 månader
Används för att spara om besökaren gett samtycke eller inte till användandet av cookies.
wordpress_test_cookie
Används för att kontrollera om webbläsaren accepterar cookies.
Analytiska cookies används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen. Dessa cookies hjälper oss med data kring antal besökare, avvisningsfrekvens, trafikkälla, etc.
Cookie
Varaktighet
Beskrivning
_ga
2 år
Google analytics, _ga används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen. Läs mer här
_gat_gtag_UA_*
1 minut
Google analytics, Används för att spara ett unikt användar-ID. Läs mer här
_gid
1 dag
Google analytics, _gid används för att förstå hur besökaren navigerar runt på webbplatsen. Läs mer här