tema
Tema:

Prix d’Amérique 2020

De lärda må tvista om vilket lopp som är störst i världen. Oavsett är Prix d'Amérique vinterns verkliga höjdare!
Prix d'Amérique-vinnaren Face Time Bourbon har blivit far. Foto Mia Törnberg
Prix d'Amérique-vinnaren Face Time Bourbon har blivit far. Foto Mia Törnberg
tema
Tema: Avel
Exklusivt för dig som prenumerant

Listan: Stona som gick till Face Time

Prix d’Amérique-vinnaren Face Time Bourbon debuterade i aveln ifjol som fyraåring och det krävdes initialt att man köpte en betäckningsrätt i hingsten.
Face Time Bourbon är inte möjlig att komma åt i aveln 2020 – om du inte äger en betäckningsrätt. Sulkysport har listan över ston som väntar föl efter Prix d'Amérique-vinnaren. Foto Mia Törnberg
Face Time Bourbon är inte möjlig att komma åt i aveln 2020 – om du inte äger en betäckningsrätt. Sulkysport har listan över ston som väntar föl efter Prix d'Amérique-vinnaren. Foto Mia Törnberg

Det släpptes sedermera ytterligare tiotalet betäckningar och enligt Calle Wihlborg, som har agenturen för Face Time Bourbon i Sverige, bokades runt 35 ston. Hur många av dessa som nedkommer med föl efter Face Time Bourbon under våren vet vi inte, men vi har en lista över några av de ston som bokade plats 2019. Här finns bland annat två avkommor till Muscle Hill – och en syster till den samme!
– Face Time Bourbon är fullbokad även 2020, det finns inga platser i Norden utöver de som köpt betäckningsrätter, säger Calle Wihlborg.

Här är 22 av de ston som betäcktes med Face Time Bourbon:

 • Riverfest (Windsong’s Legacy – Royal Roz) Global Farm
 • Glide Path (Yankee Glide – Winky’s Trophy) Global Farm
 • Global Runaway (Muscle Hill–I Dream the Dream) Global Farm
 • Dicey Spicey (Broadway Hall – Spicey Victoria) Stable of Success AB
 • Nice Kronos (Viking Kronos – Sweet Sound) Snogarps Gård AB
 • Khao Manee (Muscles Yankee – Princesss Ride) Snogarps Gård AB
 • Intensity Kronos (Viking Kronos – Dame Lavec) Snogarps Gård AB
 • Golden River (Raja Mirchi – First Out) Lapeca Trav HB
 • Dealwithakiss (Orlando VIci – La Belle Lady) Johan Sjöstrand & Stall Sefrema
 • Princess Tilly (Look de Star – Harmony Tilly) Lillprinsen HB
 • Valentina Wind (Muscle Hill – Norah Wind) Panamera Racing
 • Mrs Bjertorp (Muscle Massive – Phaeton) Sansiro AB
 • Eddiction (Cantab Hall – Yankee Blondie) Am Bloodstock
 • Unica Gio (Donato Hanover – Ilaria Jet) Am Bloodstock
 • Top Fist Etoile (Varenne – Flor d’Orange Ans) Stall Henessi
 • Dakota Boko (Viking Kronos – Vintage Boko) CVA CavalloVet AB, Enköping
 • Bold And Fresh (S.J.’s Caviar – Odre Cocou) Siv Bergslien
 • Komigen Pippi (Viking Kronos – Poppy Lavec) Caramera AB
 • Kryssa Futura (Saxo de Vandel – Simb Regatta) Stal Quattro Vof
 • Just Stunning (Muscle HIll – Illustre November) AB Svensk Reklamfinans
 • Monas Invercote (Viking Kronos – Monas Speranza) Stall Timotej
 • Aisle Stand (Scarlet Knight – Twisterella) Stall Escapade
tema
Tema: Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant

Karriärer lika som bär

PARIS. – Face Time Bourbon är en blandning mellan Bold Eagle och Readly Express.
Det sade Prix d’Amérique-vinnarens tränare Sébastien Guarato när han intervjuades i den franska tv-kanalen Equidia efter sin tredje Prix d’Amerique-seger på fem år.
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato fick för tredje gången de senaste fem åren kliva upp på segrarens podium efter Prix d'Amériqiue. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Om man tittar på Bold Eagles, Prix d’Amérique-vinnare som femåring 2016 och sedan också året efter 2017, och den nya storstjärnan Face Time Bourbon så är deras karriärer anmärkningsvärt lika vid deras första Pd’A-segrar.

Bold Eagle vid sin första Prix d’Amérique-seger 2016. Foto: Gerard Forni

Bold Eagle gjorde i Pd’A 2016 sin 24:e start och tog 21:a segern. Face Time Bourbon motsvarande siffror är 19 på 22. Antalet grupp I-segrar fram till Prix d’Amérique var fyra för Bold Eagle, i kronologisk ordning Criterium des 3 Ans, Prix de Selection, Grand Prix de l’U.E.T, Criterium Continental. Face Time Bourbon har en grupp I-vinst till, Europeiskt Treåringschampionat, i övrigt samma som Bold Eagle.

I intjänade euro skiljde det efter hästarnas första Prix’Amerique-segrar endast 20.000 euro mellan de två till Bold Eagles fördel (båda är vid 1,5 miljoner euro), och hör till saken att när han vann 2016 var förstapriset 450.000 euro. Nu är det 405.000.

Face Time Bourbon vid sin Prix d’Amérique-seger 2020. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

Jämförelsen mellan de två kullsuveränerna är alltså ofrånkomlig och Sébastien Guarato gör den gärna. Guarato framhåller ill exempel i det sammanhanget att Face Time Bourbon är mer en ren naturtravare än Bold Eagle.

Hru överlägsen Bold Eagle än var sina kullkamarter sedan han kommit till Guarato i mitten av treåringssäsongen så hamnar Face Time Bourbon på plussidan när de jämförs, åtminstone i vissa aspekter. Att de har likartade egenskapsspektra på banan är lätt att konstatera, med den enorma speeden som kännemärke, men Guarato pekar på ett par nyansskillander i Face Time Bourbons favör.

Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs

En är aktionen:

– Face Time Bourbons aktion får samma effekt som en galoppörs, han kommer ner väldigt djupt i steget samtidigt som det när han skjuter ifrån blir väldigt långt och svävande.

En annan, för en häst mycket viktig aspekt är hovarna.

– Det var länge omöjligt att ta av alla fyra skorna på Bold Eagle. Face Time Bourbons hovar är nästan onaturliga, de växer så mycket och fort att han behöver verkas ner även mellan barfotastarter.

 

tema
Tema: Antonio Somma
Exklusivt för dig som prenumerant

”En seger värd 60 miljoner euro”

Face Time Bourbons seger i Prix d'Amérique var småpotatis i sammanhanget och inte den viktigaste för huvudägaren Antonio Somma. Den verkligt stora var när det blev klart med en förlikning mellan Somma och amerikanska försäkringsjätten AmTrust Financial Services Inc.
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare... Foto: Mia Törnberg
Seger i Prix d'Amérique för Antonio Somma (t.v. om Björn Goop), men Face Time Bourbons huvudägare vann en viktigare triumf tidigare... Foto: Mia Törnberg

Amerikanska försäkringsbolaget AmTrust har frivilligt avstått alla sina tidigare fodringar mot Face Time Bourbons ägare Antonio Somma (Scuderia Bivans Srl). Försäkringsjätten krävde nämligen ett skadestånd på enorma två miljarder euro för att Somma påståtts stulit data från AmTrust.

Tvisten mellan AmTrust var mångårig och slutade med en förlikning mellan AmTrust och Somma.

”Villkor som förblir konfidentiella”

– AmTrust och Antonio Somma/TRI/TRG har löst sina motsättningar och avgjort alla frågor mellan dem på villkor som förblir konfidentiella,” konstaterade senior vice president Elizabeth Malone för investeringar på AmTrust till Insurance Journal.

Enligt onlinetidningen assinews.it var Antonio Sommas seger värd hela 60 miljoner euro. Betydligt mer än de 405.000 euro Face Time Bourbon erhöll för segern i Prix d’Amérique igår…

tema
Tema: PDA

39.870 var på Vincennes

Nästan 40.000 var på plats på Vincennes igår för att se Prix d'Amérique – och alla siffror under dagen var positiva jämfört med året innan.
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg
Segerfirande inför 39.870 åskådare på Vincennes. Foto Mia Törnberg

39.870 såg Prix d’Amérique 2020, vilket var en tioprocentig ökning jämfört med året före.
Omsättningen i loppet var 18,9 miljoner euro, en ökning med 2,1 procent och banomsättningen landade på 1,89 miljoner, vilket var plus 13 procent.

Dessutom ökade totalomsättningen under dagen för att landa 33,7 miljoner euro – en ökning med 13,5 procent.

tema
Tema: Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant

Ready Cash? – hold my beer…

Efter fjärde triumfen i Prix d’Amérique på fem år finns det röster som vill utse Ready Cash till världens bäste avelshingst genom tiderna. Hold My Beer…

Det finns till och med de som anser att Ready Cash är den ultimata modellen som ska hålla den franska fanan. Det är i så fall nämnvärt att Ready Cash faktiskt har Star’s Pride på fyra platser i sin stamtavla, något som mitt alltid lika pålästa bollplank Stefan Fredriksson påpekat för mig.

Det har också Face Time Bourbons mamma Vita Bourbon. Lägg till att Face TIme Bourbon via mamma har Speedy Crown på fyra ställen, som även bidrar med Hoot Moon och Speedster på tre platser i sin för övrigt prydliga stamtavla.

Ready Cash firar förstås framgångar även utanför Prix d’Amérique och han är i allra högsta grad verksam som avelshingst, vilket ger honom möjligheten att månne rucka på de främsta avelshingstarna genom tiderna. Eller åtminstone i ett uttryck jag hatar; ”modern tid”.

När började den? Eller när slutar ”modern tid”? Att tvista om Muscle Hill eller Ready Cash går förstås, men att placera in dem i historiskt perspektiv ger ytterligare en dimension.

Den ende avelshingst som lämnat segrande avkommor i Hambletonian, Elitloppet och Prix d’Amérique är Speedy Crown (Moni Maker, Gum Ball i Elitoppet, Moni Maker i Prix d’Amérique och så Armbro Goal, Prakas och Speedy Somolli i Hambletonian).

En hingst har dessutom vunnit alla tre ”stora” som morfar: Super Bowl (Alf Palema och Harmonious i Hambot, Coktail Jet och Peace Corps i Elitloppet samt Coktail Jet i Prix d’Amérique).

Men inte ens det räcker för förstaplatsen på min lista – förutsatt att modern tid innefattar 1947. Det var nämligen då Star’s Pride föddes.
Han såldes som ettåring för 2.950 dollar, tävlade och var bland annat tvåa i Hambot, samt vann Kentucky Futurity – oftast i kamp med stallkamraten Florican. Men när han avelsdebuterade 1953 var det inte direkt något sug efter Worthy Boy-sonen som inledde med 21-16 och nio föl i sina tre första årgångar!
Av dessa 46 hästar blev det två Hambo-vinnare (Diller Hanover, Emily’s Pride) och heatvinnaren Little Rocky. Intresset ökade förstås markant.

Star’s Pride hann med att lämna åtta Hambo-vinnare, fyra Triple Crown-vinnare (Ayres, Nevele Pride, Lindy’s Pride, Super Bowl). Som farfar/morfar räcker inte en sådan här blogg till för att rymma hans gärning i aveln.

Jag nöjer mig med att konstatera att Face Time Bourbon alltså har Star’s Pride på åtta platser i sin stamtavla. För övrigt exakt lika många gånger som Maharajah.

Star’s Pride har även lämnat en Prix d’Amérique-vinnare: 1964 vann Johannes Frömming med Nike Hanover. Han saknar, smått makalöst, en Elitloppsvinnare, trots mängder med chanser.

Wiretapper var tvåa för Sören Nordin, Nike Hanover vann sitt försök 1964, men var femma i finalen.

Som farfar/farfars far har Star’s Pride förstås vunnit allt och lite till, vilket bland annat sönerna Nevele Pride, Super Bowl, Lindy’s Pride, Quick Pay – och franske Florestan – har fixat till.

Ready Cash har kanske möjligheten. Men det är i min värld fortfarande många längder fram till Star’s Pride.

tema
Tema: Prix d'Amérique

”Lite som ett schackdrag”

PARIS. – Det finns ett moment av schackspel i det här. Det var lite ett sådant drag jag gjorde när jag inte körde till ledningen utan valde att avvakta.
Björn Goop trivs i Frankrike. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Björn Goop trivs i Frankrike. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Så förklarade Björn Goop vad som kanske blev ett avgörande moment i årets Prix d’Amérique. Ungefär som när man efter ett schackparti kan analysera att man vunnit – eller förlorat – efter 28

Två kilometer kvar av Prix d’Amérique. Excellent – som senare galopperade – i ledningen, Davidson du Pont i dödens, Face Time Bourbon i andra par utvändigt och Propulsion avancerar i tredjespår. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

drag på något man valde att göra i typ drag fem. Vad det handlade om var att inte utnyttja den bra start Face Time Bourbon fick till att överta ledningen från Billie de Montfort. Istället fick andra hästar ”ta smällarna” och till slut hade Face Time Bourbon hela sitt enorma speedregister kvar att spela ut.

Han utvecklade det hela ytterligare:

– Min grundplan var att försöka hamna före Davidson du Pont från början, och när det lyckats ville jag inte fortsätta längre framåt utan tog beslutet att avvakta.

Vilket alltså blev helt rätt.

– Men jag var inte säker på att vinna förrän vi var förbi Davidson du Pont. ”Trav är trav” som någon sa, poängterade Björn Goop på presskonferensen efter loppet.

Denne ”någon” är förstås ingen mindre än Björns pappa Olle.

Både Franck Ouvrie som körde Davidson du Pont och Jean-Michel Bazire som körde Belina Josselyn lär möjligen ha uttryckt några ”merde” inombords när de saktade av sina hästar efter mål. Davidson du Pont var urtapper från dödens, Belina Josselyn fick ånyo lägga en mycket tung långspurt i tredjespår. I sista kurvan gick det tydligt att se hur Bazire tittade mest inåt, mot Face Tine Bourbon, och om det skulle gå att hålla denne instängd. Men det gick nu inte, främst beroende på att den tredje pjäsen i Bazires arsenal, Looking Superb då hastigt tröttnade i ledningen.

– Face Time Bourbon har vunnit nästan allt hittills, och han kommer fortsätta göra det. Det är tråkigt för oss andra, men så är det, konstaterade Bazire.

Ett par timmar efter loppet hade dock den eventuella initiala besvikelsen vänts i nöjdhet.

Franck Ouvrie var lite besviken efter andraplatsen, men samtidigt stolt över resultaten med Davidson du Pont. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Det här kanske var min chans att vinna Prix d’Amérique, men jag kan inte vara annat än nöjd och tacksam över att jag fått köra Davidson du Pont. Hästen var perfekt förberedd. Och här sitter jag på podiet efter Prix d’Amérique tillsammans med sportens två största, sade Franck Ouvrie.

– Jag är mycket nöjd med att vara tvåa och trea. Belina Josselyn fick en lite sämre start än jag hoppades på men svarade för en mycket bra prestation, sade Bazire.

Face Time Bourbons exceptionella speed blev alltså det vinnande vapnet i Prix d’Amérique.

– När det gäller förmågan att växla tempo är Face Time Bourbon den bästa häst jag kört, säger Björn Goop.

Alltså bättre än Bold Eagle, vilken också haft explosiviteten som främsta kännemärke, och som också vann Prix d’Amérique som femåring. Det senaste årtiondet har för övrigt varit extremt gällande en sak: Ready Cash dominans i den franska travaveln: 2011-12 vann Ready Cash själv Prix d’Amérique, 2016-17 vann Ready Cash-sonen Bold Eagle, 2018 Ready Cash-sonen Readly Express och 2020 Ready Cash-sonen Face Time Bourbon!

– Ready Cash är en häst och en avelshingst man bara upplever en gång under sin livstid, konstaterade Jean-Michel Bazire på presskonferensen

För Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato var det tredje segern i Prix d’Amérique på fem år. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

För Face Time Bourbons tränare Sébastien Guarato var det samtdigt tredje segern i Prix d’Amérique på fem år; ovan nämnde Bold Eagle och nu Face Time Bourbon

Elitloppet ingår just nu inte i Face Time Bourbons matchningsplan. Avelstjänstgöring väntar efter vintermeetinget för denne toppstammade häst som förra året, som fyraåring syndikerades i betäckningsrätter för det högsta beloppet i Europa någonsin, motsvarande att hästen är värd 80 miljoner kronor!

– Men jag hoppas att Sébastien Guarato ändrar sig gällande Elitloppet, säger Björn Goop.

 

 

tema
Tema: Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant

Är Björn Goop nu den främste svenske kusken någonsin?

PARIS. Var placerar man in Björn Goop bland de största och bästa svenska kuskarna genom tiderna? Allra högst? Ja varför inte. Tre Elitloppssegrar och två Prix d’Amérique-segrar som absoluta toppar bland alla andra storlopp skulle kunna motivera ett sådant ställningstagande. Speciellt som fyra av dessa segrar verkligen präglats av Goops mästerliga körhänder och taktiska sinne.
Björn Goop i vimlet efter Face Time Bourbons Prix d’Amérique-seger. Foto: Mia Törnberg/Sulkysport

 

Första Elitloppssegern, med Conny Nobell 2006, går liksom utanför ramen. Då var Conny Nobell trea i mål och blev segrare sedan målettan Jag de Bellouet och måltvåan Lets Go lämnat positivt dopingprov.

Men de två Elitloppssegrarna med Timoko och de två Prix d’Amérique-segrarna med Readly Express och nu  franske Face Time Bourbon har handlat om att maximalt tillvarata dels hästarnas vinnande egenskaper och även om att med millimeterprecision se till att vara på exakt rätt ställe; dessutom i rätt fart.

Efter att ha tagit en bra start satt Face Time Bourbon perfekt i andraspår längst fram efter 300 meter. Björn kunde då lätt ha kört förbi expertsnabbstartarten Billie de Montfort och övertagit ledningen. Han lät bli. Det fick istället Excellent göra. Sedan släppte Björn både Davidson du Pont och Propulsion, som hamnat i tredjespår frön början och tvingades till tidiga avancemang, förbi sig. Goop hade då perfekt utsikt över hur Excellent oväntat galopperade och momentet senare hade Propulsion övertagit ledningen för att omedelbart släppa till resolut anfallande Looking Superb.

Nu var fältet i uppförsbacken; Face Time Bourbon hade rygg på svåraste konkurrenten Davidson du Pont och på sin högra sida kunde Björn se den i tredjespår hopplöst tillspillogivne Bold Eagle börja ledsna och bli rundad i fjärdespår av Belina Josselyn, och sedan den ännu längre ut desperat speedande Vivid Wise As.

Nu hade Goop inte förbrukat Face Time Bourbon en endaste meter samtidigt som alla de svåraste konkurrenterna fått besvärligare resor. Resultatet kunde egentligen bara bli ett för den extremt speedige Face Time Bourbon om luckan skulle komma…och det gjorde den. När Looking Superb gav upp på innerspåret – och då samtidigt  orsakade ett ordentligt stopp för Propulsion – var resten en formalitet. Jean-Michel Bazire-duon Davdson du Pont och Belina Josselyn – extremt tappra efter svåra resor – var chanslösa att svara den pigga ungdomen, fältets yngsta häst, Face Time Bourbon.

Mästerligt är ordet.

Och det där med bästa svenska kusken genom tiderna? Ja, rent personligen tycker jag att framför allt de två Prix d’Amérique-segrarna väger extremt tungt i den vågskålen. Sedan är det alltid svårt att jämföra de som varit bäst under olika epoker med varandra..

 

tema
Tema: Vincennes
Exklusivt för dig som prenumerant

Dear Friend efter smygare

Speeden är Dear Friends bästa vapen och den utnyttjade Johan Untersteiner på allra bästa sätt i Prix Helen Johansson (€80.000) på Vincennes idag.
Dear Friend efter segern i Prix Helen Johansson. Idag vann stoet igen! Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Dear Friend efter segern i Prix Helen Johansson. Idag vann stoet igen! Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Dear Friend (e. Orlando Vici-Juventas Broline) och Johan Untersteiner flög till täten på några steg, men valde att släppa ifrån sig taktpinnen till Charmeuse Royale i första kurvan.

Vid ingången till upploppet backades stoet loss och spurtade sedan storstilat till seger och fångade in Charmeuse Royale kort före mål på 1.11.4a/2.100 meter.

– Jag höll i allt jag kunde från start och ändå flög hon till ledningen. Den första som kom fram ville jag inte släppa till, men när Matthieu Abrivard kom med Charmeuse Royale tyckte jag inte att jag kunde svara en gång till. I sista kurvan började jag backa mig loss, men då körde Jean-Michel Bazire (bakom Calina, reds.anm.) bara mot mig och backade han också, så det blev en lite längre väg att få fritt än jag tänkt mig och ledaren fick därför någon längds försprång. Hon avslutade sedan jättebra, säger Johan Untersteiner.

En sjätteplats blev det för Björn Goop och Jörgen Westholm-tränade Unique Juni (e. Uptown Yankee) på 1.11,8 efter en resa i tredje utvändigt.

Dear Friend ägs av Mauro Fantini och Jiraporn Chunram och förstapriset uppgick till 36.000 euro för stoet som bland annat vunnit Baron Karsks lopp tidigare och slutat tvåa i Sto-SM.

Loppet kan ses här!

tema
Tema: Vincennes
Exklusivt för dig som prenumerant

Återrop skrällvann

Classic Connection ropades tillbaka för 250.000 euro på Arqana Trots Prix d'Amérique-auktion i fredags – idag skrällvann han i Prix Jean-Rene Gougeon (€80.000) på Vincennes till drygt 22 gånger insatsen.
Classic Connection skrällvann för Matthieu Abrivard. Foto Mia Törnberg
Classic Connection skrällvann för Matthieu Abrivard. Foto Mia Törnberg

Matthieu Abrivard hittade tidigt till täten med Classic Connection (e. Love You-Cry’s Dream), men valde att släppa ledningen för ett kort ögonblick till Magnus Dahlén-tränade Velvet Gio innan täten återtogs dryga kilometern före mål.

På upploppet höll Classic Connection undan för Magnus Dahléns Velvet Gio (e. Nad Al Sheba), Elvis du Vallon (e. Reve de Beylev) och för favoriten Short In Cash (e. Ready Cash), vilken satt långt bak i fältet och spurtade sylvasst sedan Björn Goop lyft ut honom i fjärdespår vid utgången av sista sväng.

Segertiden skrevs till 1.11,4a/2.100 meter, Velvet Gio kom hem på 1.11,6 och som fyra noterade Short In Cash samma tid.

– Det var synd att kusken körde till ledningen, det hade varit bättre att ta en lugn dödens eftersom den här hästen slappnar av när han kommer först och sedan är det svårt att få igång honom igen. Men jag är förstås nöjd ändå, att bli tvåa en sådan här dag är förstås jättebra, sade Magnus Dahlén.

Tyskfödde Classic Connection har vunnit Breeders Crown i sitt hemland som treåring och i Frankrike kan han skryta med vinster i Prix de Geneve och Prix de New York.

Modern Cry’s Dream (e. Taurus Dream), 1.10,5/$1.007.802, har också lämnat City Guide (e. Love You), 1.13,8/€93.130, vinnare av Tyskt Breeders Crown, Prix de Gournay en Bray och Prix de Gueugnon.

Loppet kan ses här!

tema
Tema: Prix d'Amérique

Goops stora triumf

Face Time Bourbon gjorde jobbet.
Björn Goop stod för genialiteten.
Goops andra seger i Prix d'Amérique kom efter en av de kyligaste styrningarna i karriären på 1.11,5/2.700 meter.
Björn Goop tog en fantastisk triumf i Prix d'Amérique bakom Face Time Bourbon. Foto Mia Törnberg
Björn Goop tog en fantastisk triumf i Prix d'Amérique bakom Face Time Bourbon. Foto Mia Törnberg

Björn Goop var bra med från start med femårige Face Time Bourbon (e. Ready Cash), men såg bara till att få rygg på Davidson du Pont. Det blev sedermera andra utvändigt och när Jean Michel Bazire dök upp i tredjespår och punktmarkerade Goop såg det ut att vara förkyld.
Yohann Lebourgois räddade situationen genom att blåsa förbi via fjärdespår i slutsvängen och spräcka upp fältet. När hans häst Vivid Vise As galopperade in på upploppet fick Face Time Bourbon lucka invändigt och avslutade sylvasst till seger före Bazire-duon Davidson du Pont och fjolårsvinnaren Belina Josselyn.

– Vilket krig det var i loppet. Fantastiskt att få vinna. Det är alltid svårt att gå inåt med en häst för att accelerera, men det var en enorm känsla. En kort stund funderade jag om jag skulle hinna fram, men känslan var plötsligt ”bang”, det bara smällde, sade Björn Goop till TV4.

– Att få vinna ett Prix d’Amérique är fantastiskt, att vinna två är enormt. Det här är en sådan internationell häst och just nu är jag bara fantastiskt lycklig, fortsatte Björn.

Björn Goop. Foto Mia Törnberg

Har vunnit allt

Förstapriset var furstliga 405.000 euro och Face Time Bourbon fortsätter i Bold Eagles hovspår – även Bold tog ju sitt första Prix d’Amérique som femåring.
Face Time Bourbon har 19 segrar på 22 starter i karriären och har vunnit ”allt”. Triumfen var femte Grupp 1-seger, tidigare har han vunnit Europeiskt Treåringschampion, Criterium des 3 ans, Prix de Selection och Grand Prix de l’U.E.T.
Övriga prisplaceringar tog Chica des Joudes, Vitruvio och Delia du Pommeraux och en tapper Bahia Quesnot som fick en stygg resa.
För de svenska hästarna gick det inte alls. Örjan Kihlström och Propulsion var bra med från start och fick lite turligt ledningen då Excellent galopperade, men Örjan släppte till Looking Superb. Propulsion drogs bakåt, men hade ingen spurt i kroppen när luckan väl kom. Milligan’s School blev kvar i kön hela vägen medan Ringostarr Treb gjorde bort sig med galopp. Illa gick det även för dubble segraren i loppet, Bold Eagle, som tröttnade efter att ha hängt i tredjespår hela loppet.

Prix d’Amérique, 2.700 meter voltstart.
(405.000, 225.000, 126.000, 72.000, 45.000, 18.000, 9.000 euro)

 1. Face Time Bourbon – Björn Goop 1.11,5
 2. Davidson du Pont – Franck Ouvrie 1.11,6
 3. Belina Josselyn – Jean Michel Bazire 1.11,7
 4. Chica de Joudes – Alain Laurent 1.11,8
 5. Vitruvio – Alessandro Gocciadoro 1.11,9
 6. Delia du Pommereux – Franck Nivard – 1.11,9
 7. Bahia Quesnot – Junior Guelpa 1.12,0

Segraren h 5 år e. Ready Cash – Vita Bourbon e. Love You
Tränare: Sebastién Guarato
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Scuderia Bivans SRL

 

Här kan du se Prix d’Amérique i repris.

tema
Tema: Prix d'Amérique

”Vi ska bara njuta”

PARIS. – Folk tycker ju att Propulsion bara är en statist i år. Det känns bra, då har varken omgivningen eller vi själva någon press på oss.
Propulsion är redo för ett fjärde – och sista? – försök att vinna Prix d'Amérique. Så här såg det ut när han skulle göra PdA-debut för tre år sedan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Propulsion är redo för ett fjärde – och sista? – försök att vinna Prix d'Amérique. Så här såg det ut när han skulle göra PdA-debut för tre år sedan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Det säger tränaren Daniel Redén inför Propulsions fjärde – och det lär också var det sista – Prix d’Amérique. Efter att det, inte minst första året, 2017, närmast rådde hysteri runt Propulsion och Redéns stall med stort mediapådrag när hästen stod på Grosbois, har nu kretsen runt hästen ooch Propulsion kunnat ladda upp i mer lugn och ro i Daniel Parlings stall på Charlie Mills gamla gård norr om Paris.

Fakta

Propulsion

hingst nio år e. Muscle Hill – Danae e. Andover Hall
Rekord: 1.11,3l – 1.08,1ak*
Insprunget: 31.268.693 kr
Uppfödare: F V Caldwell & Bluestone Farms LLC, USA
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén
Körsven: Örjan Kihlström
Skötare: Ellinor Wennebring

Expandera

– Ja, vi kommer annorlunda in i Prix d’Amérique i år. Tidigare år har det varit en massa press från olika håll på häst, kusk, ja alla. Att vi nu slår ur underläge, att folk mer eller mindre ser Propulsion som statist, känns bara bra. Samtidigt som det så är jag nämligen helt tillfreds med hästen. Visst, det är inte hans årstid nu, han trivs bättre när det är varmt, men allt har fungerat som det ska med förberedelserna, säger Daniel Redén.

Med en liten reservation kanske, för andraplatsen bakom Elian Web i gulddivisionen på Bergsåker då Propulsion gick sig trött i dödens och efteråt var sliten var en fnurra på tråden.

– Ja och nej. Dagarna efter loppet var det inte så muntert, för Propulsion blev sliten av Bergsåkers underlag där han inte fick rätta fästet. Samtidigt är han inte van att gå sig så trött, och muskeltrött, som det blev där. Det var nog det lopp i Sverige där han varit tröttast i hela karriären. Men när ett par omgångar massage gjort susen och hästen tydligt ”studsat tillbaka” till sitt rätta jag både i hur han känns i jobben och uppträder i stallet och hagen är jag lugn, säger Daniel Redén.

Hur ser han då på Propulsions fjärde framträdande i Prix d’Amérique?

– Först och främst ska vi bara njuta. Det känns kravlöst allting, Propulsion har inget mer han behöver bevisa. Rent löpningstekniskkt kommer att vara stor skillnad nu för honom att gå barfota, i de två gulddivisionerna i Sverige han gått som uppladdning har han ju gått med skor. Jag vill att han ska få ett smyglopp den här gången. Inte vara med i kriget och slåss om positioner mest hela vägen, som det framförallt blev förra året. Får Propulsion en sådan resa vet alla vad han kan till slut. I det fallet är han inne i loppet lite som Bold Eagle, ingen riktigt räknar med honom heller, men om Bold Eagle får sin resa kan han, liksom Propulsion, överraska alla.

Propulsion är i år lite i samma läge som Maharajah var 2014. Efter att i högsta grad ”ha varit med i kriget” i  tre tidigare upplagor åkte denne till sitt fjärde Prix d’Amerique som någon form av kravlös sista gång – och fick allt att klaffa.

Propulsion som trea bakom Readly Express och Bold Eagle för två år sedan. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Propulsions tre tidigare Prix d’Amérique:

 • 2017: Slutade fyra på 1.11,8 bakom Bold Eagle , Belina Josselyn och Lionel. Blev utputtad i fjärdespår i sista kurvan av Belina Josselyn när han var under anfall, kom då några längder efter de sedan bortflyende Belina Josselyn och Bold Eagle och höll sedan farten bra över upploppet. Prickade inte riktigt toppformen på grund av att han haft problem med en trampskada.
 • 2018: Trea på 1.11.3 bakom Readly Express och Bold Eagle. Här gjorde Propiulsion ett topplopp men blev tursam; tredjespår första kilometern innan han kom till ledningen och när Örjan Kihlström sedan försökte ge hästen en liten pust fick han omedelbart Bird Parker över sig och tvangs motvilligt släppa spetsen. Luckan från rygg ledaren var på väg att komma in på upploppet när Björn Goop blixtsnabbt hann styra den i tredjespår kommande Readly Express lite åt vänster och täppa till. Propulsion avslutade sedan lika snabbt som Readly Express och Bold Eagle, men den längd han tappade på att behöva backa runt de två före honom kostade segerchansen.
 • 2019: Femma på 1.12,0. Formen satt där inte heller nu hundraprocentigt efter att Propulsion inte varit helt frisk under några viktiga träningsveckor. Efter att ha fått en dålig start hamnade Proipulsion på mellanhand mest hela loppet rätt långt bak i fältet och nådde aldrig segerstriden.
tema
Tema: Prix d'Amerique
Exklusivt för dig som prenumerant

”En chansning vi tyckte var värd att ta”

PARIS. Stefan Melander åkte aldrig till Prix d’Amérique med Nuncio. Men Milligan’s School tar chansen.
– Det känns som att det kan bli ett riktigt ”toklopp” i år. Med en smygresa kan Milligan’s School bli trea-fyra, säger tränaren Stefan Melander.
Milligan's School kopplar av i hagen på Grosbois, dit han anlände tidigt i fredags morse. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Milligan's School kopplar av i hagen på Grosbois, dit han anlände tidigt i fredags morse. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Milligan’s School (e. Yankee Glide – Tori Ann) var en bra två- och treåring får Julie och Andy Miller i USA, 4,5 miljoner kronor insprunget, och köptes inför fyraåringssäsongen av Stefan Melander. De två senaste åren har Milligan’s School vunnit tolv lopp och fått ihop 6,1 miljoner kronor. Han har vunnit Jämtlands Stora Pris två gånger och Sundsvall Open Trot och utöver det sex guilddivisioner.

Fakta

Milligan’s School

hingst sju år e. Yankee Glide – Tori Ann e. S.J.’s Photo
85 st: 23–14–7
Rekord: 1.12,1l – 1.09.9ak
Insprunget: 11.096.978 kr
Uppfödare: Richard & Joyce A McClelland, USA
Ägare: Stall T.Z.
Tränare: Stefan Melander
Körsven i Prix d’Amérique: Anthony Barrier
Skötare: Catarina Lundström

Expandera
Björn Bylund var ute på en jogg under förmiddagen med Milligan’s School. Foto Adam Ström/Stalltz.se

Hästen kände på Vincennes kolstybb i september i Mastersfinalen där han från vinnande (sedan Cleangame galopperat i mål med greppet kopplat) Propulsions rygg tappade två-tre längder på denne sista 500 meterna. Det handlade i det loppet om Prix d’Amérique-förutsättningarma 2.700 meter. Stefan Melander tyckte alltså att det var värt att ta chansen med att sända Milligan’s School till Paris och världens hårdaste lopp över lång distans.

– Det är klart att det är en chansning, som vi tyckte var värd att ta. Länge såg det ut som att de franska äldre topparna kanske inte var så där supervassa i år, men nu när det är dags för loppet kanske de är det likväl…Samtidigt har vi haft ovanligt bra träningsförhållanden för att vara januari hemma, banorna har varit fina hela tiden och Milligan’s School har kunnat träna på som jag velat ha det, utan att det för den sakens skull varit några ”dårjobb”, men det kör jag å andra sidan aldrig, säger Stefan Melander.

Milligan’s School har gått ner sent till loppet, kom ner till Ron Kuipers borg på Grosbois först natten mellan torsdag och fredag. Beroende på hur Milligan’s School presterar på söndag kan det bli aktuellt att hästen stannar kvar över Prix de France, 2.100 meter bilstart, också.

– Det är ett beslut vi tar efter Prix d’Amérique.

När det gäller Milligan’s Schools möjligheter att nå en framskjuten placering i Prix d’Amérique är det en smygresa som ska leda dit.

– Ja, Anthony Barrier får försöka köra ett sådant lopp, i ryggar så länge som möjligt. Sedan hoppas jag att han förstår att Milligan’s School är lite speciell på sätt sätt att han kan kännas lite tom in på upploppet, men ändå då har en spurtväxel kvar. Som helhet gäller att vi behöver ha lite tur med resan och min känsla är att Prix d’Amérique kan bli ett riktigt toklopp i år där det kan hända väldigt mycket, säger Stefan Melander.

Stefan Melander och Scarlet Knight vid segern i Hambletonian Stakes. Foto: Per Wallenius

Faktum är att Milliganäs School tar plats i en rätt så exklusiv klubb när han tar sig an Prix d’Amérique. Sedan millennieskiftet är det endast fyra hästar som startat i Hambletonian, Elitloppet och Prix d’Amérique. Stefan Meladnder står för två av dem eftersom en av av de andra fyra är Scarlet Knight.

Följande fyra hästar har, med Hambletonian 2000, som startår varit med i dessa tre storlopp:

 • Milligan’s School (e. Yankee Glide – Tori Ann). Med i Hambletonian 2016, Elitloppet 2019, Pix d’Amérique 2020
 • Civil Action (e. Pine Chip – Habit). Med i Hambletonian 2002, Prix d’Amérique 2004-2005, Elitloppet 2005
 • Scarlet Knight (e. Pine Chip – Ruby Crown). Med i Hambletonian 2001, Elitloppet 2002-2004, Prix d’Amérique 2002-2005
 • Legendary Lover K. (e. Armbro Goal – Legendary Love) Med i Hambletonian 2000, Elitloppet 2002-2004, Prix d’Amérique 2003

 

tema
Tema: Prix d'Amerique
Exklusivt för dig som prenumerant

”Vill att han ska få sätta en snygg punkt”

PARIS. Prix d’Amérique blir Elitloppsvinnaren Ringostarr Trebs sista föreställning. Efter det övergår den italienske tioåringen fullt ut till avel.
– Det kommer att vara en speciell känsla för mig, sista gången vi selar ut Ringo för ett lopp, säger tränaren Jerry Riordan.
Sista joggen för Heli Tarrimaa bakom Ringostarr Treb på ett dimmigt och kallt Grosbois nu på morgonen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Sista joggen för Heli Tarrimaa bakom Ringostarr Treb på ett dimmigt och kallt Grosbois nu på morgonen. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Ringostarr Treb kom till Jerry Riordan för två och och ett halvt år sedan och var då redan en fullfjädrad europeisk elithäst. Det sista Ringostarr Treb gjorde för Holger Ehlert innan han kom till Jerry var att sluta trea i Sweden Cup Elitloppshelgen på 1.09,5.

Fakta

Ringostarr Treb

hingst tio år e. Classic Photo – Farsaro Egral e. Supergill
95 st: 33–11–19
Rekord: 1.11,6l – 1.08,2ak
Insprunget: 16.675.315 kr
Uppfödare: Az.Agr. Trebisonda, Italien
Ägare: E.V.A.M.Racing Trotter SRLS, Italien
Tränare: Jerry Riordan
Körsven i Prix d’Amérique: Jean-Philippe Monclin
Skötare: Heli Tarrimaa

Expandera

Hos Riordan hittade hästen ännu mer inombords och 2018 vann han både Elitloppet och Olympiatravet. Förra sommaren var Ringostarr Treb till synes ännu lite bättre: vann Hugo Åbergs Memorial och Sundsvall Open Trot. Och så sattes siktet slutgiltigt på att avsluta karriären i Prix d’Amérique.

Ringostarr Treb åker direkt till Italien efter Prix d’Amérique och återvänder till Sverige som avelshingst senare i vår. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

– Ja, det känns som ett bra tillfälle. Det är inte så att det är hästen som säger ifrån nu, han är lika pigg och glad som alltid, och vi kunde till exempel lika gärna ha valt att åka till Boden i sommar och avsluta i Norrbottens Stora Pris under midnattssolen…men nu blir det så här och det känns bra att låta hästen få avsluta med det häftigaste lopp som finns, Prix d’Amérique. Efter helgen åker han direkt härifrån Grosbois (hästen står i familjen Roussels borg) till Italien för samling av sperma för infrysning en månad innan han sedan i mars flyttar till Småland som avelshingst, säger Jerry Riordan.

det känns bra att låta hästen få avsluta med det häftigaste lopp som finns

I genrepet Prix de Bourgogne för fyra veckor sedan galopperade Ringostarr Treb i sista kurvan.

– Sådant som händer i lopp, det gick väldigt fort i det skedet och det blev lite trångt. Ringostarr Treb har jobbat på som vanligt efter det. Jag har inte försökt hitta på något speciellt i toppningsväg för att det är sista starten, det enda jag skruvat lite på i den normala träningen är att köra jobben utifrån att han nu ska ut på Vincennes över 2.700 meter, det är lite skillnad mot ett sprinter- eller medeldistanslopp hemma, säger Jerry Riordan.

Hur långt sträcker sig då förhoppningarna i karriärens sista start?

– Vi ska vara rättframma: Det är ingen som låtsas att Ringostarr Treb är en häst som vinner Prix d’Amérique. Men han kommer säkert att som vanligt göra ett hederligt lopp och stämmer det på vägen har han förhoppningsvis sitt kännemärke speeden kvar till slut och tar då en bra peng, säger Jerry Riordan.

Det är ingen som låtsas att Ringostarr Treb är en häst som vinner Prix d’Amérique

Jerry tycker som många andra att årets Prix d’Amérique ser öppet ut.

– Ja, verkligen. Belina Josselyn var jättebra i Prix de Belgique för två veckor sedan, men hon kanske ”lade sitt Prix d’Amérique” där? Åt vilket höll har hon gått formmässigt efter den topprestationen? Det tycker jag är en relevant fråga. Och Face Time Bourbon, well, han hade inte slagit Campo Bahia i Criterium Continental och det är en färsk femåring som kliver från årgångsloppen rakt upp i det hårdaste som finns. Det finns alltså om och men runt dessa båda, och då är det plötsligt många som kan och vill vara med och slåss om segern. Ja, Prix d’Amérique är ett ovisst lopp i år och jag tror att det kan komma att avspegla sig direkt i starten, med några kuskar som vill chansa lite för att försöka få en avgörande fördel direkt, säger Jerry Riordan.

Jerry Riordan selade ut Ringostarr Treb i Prix d’Amérique för två år sedan. Foto Mia Törnberg

Ringostarr Treb har varit med i ett Prix d’Amérique tidigare, 2018 när Readly Express vann. Då knep han sista matlappen, sjundepriset, på 1.11,6. Det mest bestående minnet från det loppet för kuskens Gabriele Gelormini del blev ett ärr på ena axeln; han blev biten av en ilsken konkurrent – förmodligen Voltigeur de Myrt – i startträngseln och behövde sy några stygn!

– Om det blir rörigt och stökigt är det egentligen bara till Ringostarr Trebs fördel. Han hetsar inte upp sig för något. Jag tänker dock inte så att om det går si eller så kan Ringostarr Treb sluta si eller så, utan vill att han ska få sätta en snygg punkt på sin tävlingskarriär genom att göra en bra prestation i Prix d’Amérique. Det är ett fantastiskt lopp och ännu mer fantastiskt är det när man har ynnesten att få vara med i det själv som tränare, säger Jerry Riordan.

tema
Tema: PDA

Alla svenskfödda i Prix d’Amérique

Fem svenskfödda hästar har vunnit Prix d'Amérique. Det blir ingen ny 2020, för första gången på 30 år finns ingen svenskfödd häst med i loppet på söndag.
Senaste svenska segerglädjen var för två år sedan då Readly Express vann i Paris. Foto Mia Törnberg
Senaste svenska segerglädjen var för två år sedan då Readly Express vann i Paris. Foto Mia Törnberg

Totalt har 95 svenskfödda provat lyckan i Prix d’Amérique. I faktarutan hittar ni samtliga svenskfödda hästar testat kolstybben i Prix d’Amérique sedan 1953. Med blandad framgång.

Fakta

Svenskfödda hästar i Prix d’Amérique

År – Häst – Körsven – Tränare – Placering

1953 – Frances Bulwark – Sören Nordin – Sören Nordin – 0

1954 – Frances Bulwark – Sören Nordin – Sören Nordin – 2

1955 – Frances Bulwark – Sören Nordin – Sören Nordin – 5

1956 – Tampiko – Gösta Nordin – Gösta Nordin – 0

1956 – Gay Noon – Gunnar Nordin – Gunnar Nordin – 0

1957 – Tampiko – Gösta Nordin – Gösta Nordin – 0

1958 – Smaragd – Sören Nordin – Sören Nordin – 0

1959 – Earl Bulwark – Birger Widell – Birger Widell – 0

1967 – Gavin – Birger Bengtsson – Birger Bengtsson – 0

1973 – Lyon – Olle Elfstrand – Olle Elfstrand – 0

1974 – Desert Air – Sören Nordin – Sören Nordin – 0

1979 – Charme Asserdal – Heikki Korpi – Ari Eve – 0

1979 – Grande Frances – Ulf Thoresen – Bengt Arvidsson – 0

1980 – Grande Frances – Ulf Thoresen – Bengt Arvidsson – 0

1983 – Al Joe – Berth Johansson – Berth Johansson – 0

1984 – Lass Quick – Olle Goop – Jean Louis Peupion – 0

1988 – Mack the Knife – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 3

1988 – Utah Bulwark – Sven Berggren – Ivo Malmgren – 0

1990 – Piper Cub – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 4

1991 – Piper Cub – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 4

1992 – Queen L. – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 3

1992 – Atas Fighter L – Torbjörn Jansson – Torbjörn Jansson – 0

1992 – The Big Apple – Berndt Lindstedt – Stig H Johansson – 0

1992 – Piper Cub – Stig Engberg – Stig H Johansson – 0

1993 – Queen L. – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 1

1994 – Queen L. – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 3

1994 – Lucky Tilly – Torbjörn Jansson – Jacky Bethouart – 0

1995 – Ina Scot – Helen A Johansson – Kjell P Dahlström – 1

1995 – Queen L. – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 0

1996 – Ina Scot – Helen A Johansson – Kjell P Dahlström – 4

1996 – Activity – Anders Lindqvist – Bengt Hansson – d

1997 – Storstadsbusen – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 0

1997 – Huxtable Hornline – Anders Lindqvist – Anders Lindqvist – 0

1997 – His Majesty – Torbjörn Jansson – Annelie Henriksson – 0

1997 – Lovely Godiva – Per-Olof Pettersson – Per-Olof Pettersson – d

1997 – Activity – Jean-Michel Bazire – Bengt Hansson – d

1998 – Zoogin – Åke Svanstedt – Åke Svanstedt – 5

1998 – Lovely Godiva – Per-Olof Pettersson – Per-Olof Pettersson – 0

1998 – Storstadsbusen – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 0

1998 – Huxtable Hornline – Anders Lindqvist – Anders Lindqvist – d

1999 – Lovely Godiva – Per-Olof Pettersson – Per-Olof Pettersson – 2

1999 – Mr Quickstep – Ulf Nordin – Ulf Nordin – 0

1999 – David Ceda – Philippe Bekaert – Anders Lindqvist – 0

1999 – Remington Crown – Jos Verbeeck – Jan Kruithof – d

2000 – Remington Crown – Jos Verbeeck – Jan Kruithof – 4

2000 – Fridhems Ambra – Stefan Söderkvist – Ove Ousbäck – 0

2000 – Krossed Out – Stig H Johansson – Stig H Johansson – 0

2001 – Igor Brick – Örjan Kihlström – Stefan Melander – 5

2001 – Remington Crown – Jos Verbeeck – Jan Kruithof – d

2002 – Jackhammer – Wim Paal – Ulf Nordin – 0

2002 – Com Hector – Dominiek Locquenux – Catarina Lundström – 0

2003 – Gigant Neo – Jean-Michel Bazire – Stefan Melander – 3

2003 – Energetic – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 5

2003 – Hilda Zonett – Robert Bergh – Robert Bergh – 0

2003 – Revenue – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini – 0

2003 – Com Hector – Catarina Lundström – Catarina Lundström – 0

2003 – Jackhammer – Wim Paal – Ulf Nordin – 0

2004 – Naglo – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 4

2004 – Gigant Neo – Jorma Kontio – Stefan Melander – 6

2004 – Malabar Circle Ås – Torbjörn Jansson – Svante Båth – 0

2004 – Energetic – Pierre Vercruysse – Stefan Hultman – 0

2004 – Hilda Zonett – Robert Bergh – Robert Bergh – 0

2005 – Gigant Neo – Dominiek Locqueneux – Stefan Melander – 2

2005 – Hilda Zonett – Robert Bergh – Robert Bergh – 4

2005 – Super Light – Jörgen Westholm – Jörgen Westholm – 6

2005 – Naglo – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 0

2005 – Energetic – Pierre Vercruysse – Stefan Hultman – d

2006 – Gigant Neo – Dominik Locqueneux – Stefan Melander – 1

2006 – Super Light – Jörgen Westholm – Jörgen Westholm – 4

2006 – Naglo – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 7

2006 – Malabar Circle Ås – Andrea Guzzinati – Svante Båth – 0

2007 – Super Light – Jörgen Westholm – Jörgen Westholm – 6

2007 – Malabar Circle Ås – Enrico Bellei – Jerry Riordan – 0

2007 – Conny Nobell – Björn Goop – Olle Goop – d

2008 – Opal Viking – Jorma Kontio – Nils Enqvist – 2

2008 – Super Light – Jörgen Westholm – Jörgen Westholm – 0

2009 – Opal Viking – Jorma Kontio – Nils Enqvist – 5

2009 – Triton Sund – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – d

2010 – Opal Viking – Jorma Kontio – Nils Enqvist – 0

2011 – Maharajah – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 2

2012 – Maharajah – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 4

2012 – Noras Bean – Stefan Söderkvist – Ulf Stenströmer – 0

2012 – Iceland – Björn Goop – Stefan Melander – 0

2013 – Raka Mirchi – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini – 0

2013 – Maharajah – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 0

2013 – Noras Bean – Stefan Söderkvist – Ulf Stenströmer – 0

2013 – Quarcio du Chene – Björn Goop – Björn Goop – 0

2014 – Maharajah – Örjan Kihlström – Stefan Hultman – 1

2014 – Yarrah Boko – Pierre Vercruysse – Trond Anderssen – 3

2015 – Mosaique Face – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini – 0

2015 – Kadett C.D. – Robert Bergh – Robert Bergh – d

2016 – Mosaique Face – Lutfi Kolgjini – Lutfi Kolgjini –0

2017 – Call Me Keeper – Daniel Redén – Pierre Vercruysse – 6

2018 – Readly Express – Timo Nurmos – Björn Goop – 1

2019 – Readly Express – Timo Nurmos – Björn Goop – 3

 

tema
Tema: Fredagsintervjun

”Starten blir väldigt avgörande”

Björn Goop har sitt scenario klart över hur årets Prix d’Amérique kommer att arta sig.
– Det är ett så jämnt lopp att starten blir väldigt avgörande. Det kommer förmodligen att bli väldigt tufft där uppe i startområdet innan vi är iväg.
Björn Goop är på allas läppar för dagen. Igår vann han storlopp på Axevalla och stallet fylls hela tiden på med nya intressanta travare. Foto Mia Törnberg
Björn Goop är på allas läppar för dagen. Igår vann han storlopp på Axevalla och stallet fylls hela tiden på med nya intressanta travare. Foto Mia Törnberg

Senast en femåring vann Prix d’Amérique var Bold Eagle 2016; Face Time Bourbons stallkamrat hos Sébastien Guarato, och även Bold Eagle var då sin ungdom till trots i favoritposition. Bold Eagle hade varit sin kulls suverän från mitten på treåringssäsongen och motsvarade direkt förtroendet när han kom upp i äldre eliten.

Fakta

Face Time Bourbon

hingst fem år e. Ready Cash – Vita Bourbon e. Love You
21 st: 18–2–0
Rekord: 1.10,8m* – 1.10,6am*
Insprunget: 1.068.550 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Scuceria Bivans SRL
Tränare: Sébastien Guarato
Körsven: Björn Goop

Största segrar:
Grand Prix de l’U.E.T. 2019
Criterium des 3 Ans 2018
Cruterium Continental 2019
Prix de Sélection 2019
Championnat des 3 Ans 2018

Expandera

Face Time Bourbon har också gått fram som kullens bästa häst och jämförelsen mellan Bold Eagle och Face Time Bourbon är ofrånkomlig – de är dessutom båda Ready Cash-söner – och Sébastien Guarato har inte aktat sig för att själv jämföra hästarna när han fått frågor i ämnet.

– Face Time Bourbon är min nya Bold Eagle, sade han tidigt, och tillade direkt:

– Men lite snabbare!

Just snabbheten, speeden och tempoväxlingen, har varit Bold Eagles stora signum på väg upp till att nu stå vid tröskeln att bli vinstrikaste franskfödda häst någonsin (han har 50.000 euro kvar till Timoko och Bold Eagle passerar denne om han är fyra eller bättre på söndag). Face Time Bourbons uppfödare Rainer Engelke har sagt, i en intervju som återgavs på sulkysport.se igår, att Face Time Bourbon egentligen inte är som en fransk häst utan de ”amerikanska kromosomer” som finns i hans stamtavla har slagit igenom till hundra procent: ”Kanske ska man se Face Time Bourbon som en avvikelse!”

Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Björn Goop vill inte ge sig in på några sådana diskussioner men konstaterar:

– Face Time Bourbon kan ses som amerikansk i typen på det sättet att han är en naturtravare. Rund i gången och en enorm talang. Han är komplett egenskapsmässigt, går bra i alla positioner, både i ledningen och bakifrån och på olika bantyper och underlag. För mig har det varit en fantastisk resa att få vara och känna den utveckling denna topphäst haft sedan jag börjande köra honom när han gjort några starter som treåring, säger Björn Goop och kommer sedan in på något som kanske motsäger uppfödaren Engelkes tes om Face Time Bourbons hundraprocentiga amerikanska egenskaper: USA-hästar har inte så ofta utveckling kvar när de blivit fem-sex år, men det anser Björn Goop att Face Time Bourbon har.

Till nästa vintermeeting kommer hästen att lägga på sig ännu mer muskler

– Till nästa vintermeeting kommer hästen att lägga på sig ännu mer muskler, utvecklas, och förhoppningsvis är han då ännu bättre än han är nu.

 

Face Time Bourbon har känts väldigt fin i träningen, enligt tränare Guarato. Foto JLL/LeTrot

Egentligen har Face Time Bourbon redan bevisat att han kan allt; han är bra på lång distans på Vincennes och vann Grand Prix de l’U.E.T. på tusenmetersbana i Finland. Grand Prix de l’U.E.T., då det handlade om en enorm uppvisningsseger med en avslutning – åkandes – i 1.07-tempo sedan Goop satt in attacken 700 kvar, är ett av de hittills blott två tillfällen Face Time Bourbon varit toppad.

– Ja, i Finland och Criterium des 3 Ans är de två gånger htitills som hästen förberetts med toppningsupplägg inför loppen. Nu i Prix d’Amérique är det tredje gången hästen toppas. Jag har pratat med Guarato om hur hästen känns i träningen efter Criterium Continental och han har varit mycket nöjd, säger Björn Goop.

Pratat med Guarato om hur hästen känns i träningen efter Criterium Continental och han har varit mycket nöjd

I det sistnämnda loppet, genrepet inför Prix d’Amérique, var det nära att Face Time Bourbon åkt på sin blott fjärde förlust i karriären. Det är en öppen fråga hur det gått om inte Campo Bahia galopperat i ledningen vid upploppets början, även om Björn trodde att Face Time Bourbon skulle hunnit fram med den 1.07-avslutning som han ånyo var på väg att iscensätta.

Det alltså utan att hans häst då var toppad?!

– Face Time Bourbon var inte vässad inför Criterium Continental utan gick ut i det grundjobbad, säger Björn Goop.

Face Time Bourbon tränar på Sebastién Guaratos kurviga rakbana. Foto Jean Luc Lamaere/LeTrot

Den saken vidimerar väl också Sébastien Guaratos fokus på Prix d’Amérique för den nyblivne femåringen, ett fokus han haft sedan tidigt på fyraåringssäsongen. Normalt är Criterium Continental den viktigaste uppgiften under vintermeetinget för franska fyraåringar. Så var det nu alltså inte för Face Time Bourbon. Man hade toppningsplanen en månad längre fram i tiden.

De senaste två åren har Prix d’Amérique vunnits på 1.11,2/2.700 meter, en tid som Face Time Bourbon noterade redan som fyraåring då han i augusti vann grupp II-loppet Prix Jules Thibault. Att favoritskapet i Prix d’Amérique hamnar på den nyblivna femåringens manke är naturligt om man ser till vad han gjort, men Björn Goop ser inte loppet på söndag riktigt så.

– Alltså, jag ser ju positivt på uppgiften och vet att jag kan lita på min häst. Jag vet att Face Time Bourbon har fysik, speed och mentalitet för att kunna vinna. Men samtidigt är det ett jämnt lopp i år. Starten är alltid ett viktigt moment i Prix d’Amérique och just den här gången känns starten väldigt avgörande. Detta för att det är många som vet att deras chans att sluta långt framme ligger i att komma bra till från början.

Jag vet att Face Time Bourbon har fysik, speed och mentalitet för att kunna vinna

Det är väl lite ungefär samma läge som fjol, då du körde Readly Express med bra vinstchans mot ett ”helt batteri” Jean-Michel Bazire-hästar?

– Ja…och det är en av de saker som har att göra med att starten blir så avgörande. Kommer alla Bazirehästarna bra till blir det svårare för oss andra göra saker under loppet. Men det är en av förutsättningarna och jag tar mig mycket hellre an det med en bra häst som har egenskaperna som krävs för att vinna än med en som räknas med liten chans!

Som svåraste motståndaren räknar Björn just Bazires Davidson du Pont, och det har delvis att göra med storloppet Prix de Selection förra vintern. Då vann Face Time Bourbon med Davidson du Pont som raketspurtande tvåa.

– Då hade Face Time Bourbon 25 meters försprång på Davidson du Pont i starten. Nu är det lika start. Visst, Face Time Bourbon har utvecklats sedan dess och är bättre nu än för ett år sedan, men det kanske Davidson du Pont är också. Belina Josselyn måste man förstås räkna med bra chans att vinna när hon i Prix de Belgique visade att hon hittat toppformen igen. Dessutom har jag respekt för Delia de Pommereux. Hon ska också nämnas tidigt, säger Björn Goop.

Readly Express vid vinsten i Prix d’Amérique. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Björn Goop vann Prix d’Amérique 2018 med Readly Express; ett lopp där just starten blev ett kritiskt moment och där till slut huvudstartern tappade kontrollen över vad kuskarna gjorde. Björn Goop var en av de som ”tänjde på reglerna” och fick vidkännas 700 euro i böter och två dagars avstängning för det som hände innan starten till slut äntligen gick.

Som en konsekvens korrigerades reglerna så att det nu är väldigt dyrt att orsaka omstart i Prix d’Amérique: en procent av förstapriset (4.500 euro!) och avstängning, som dessutom acceleras om kusken har omstarter ”i bagaget” och dessutom kanske råkar bryta mot flera av startreglerna.

Samtidigt har en viktig justering skett allra senare tiden av hur startproceduren går till.

– Sedan ett par veckor tillbaka är det huvudstartern som bestämmer när kommandot ”30 sekunder till start” ska komma. Tidigare var det automatiskt 30 sekunder efter en omstart, säger Björn Goop.

Fakta

Björn Goops facit i Prix d’Amérique

9 st: 1–1–2

2006 Scarlet Knight (tränare: Stefan Melander) – 0
2007 Conny Nobell (Olle Goop) – d
2012 Iceland (Stefan Melander) – 0
2013 Quarcio du Chene (Björn Goop) – 0
2015 Timoko (Richard Westerink) – 3
2016 Timoko (Richard Westerink) – 2
2017 Timoko (Richard Westerink ) – 0
2018 Readly Express (Timo Nurmos) – 1
2019 Readly Express (Timo Nurmos) – 3
2020 Face Time Bourbon (Sébastien Guarato) – ?

Expandera

Det gjorde hela startproceduren mer chansartad och stressad än vad fallet är när huvudstartern kan ta hänsyn till ”hur det ser ut” efter en en eventuell omstart. För de (ofta fältets bästa) hästar som vill komma iväg fritt och ostört vill gärna vara långt ut i ytterkant av banan och alltså gå ut från startområdet som de första när skylten som visar sekundnedräkningen (från tio sekunder) tänds. De hästarna har haft längst väg tillbaka in i startområdet och sedan trafikproblem att hantera om de vill komma till samma framskjutna läge i ”startkriget” igen. Det var en viktig orsak till att startproceduren halvt om halvt bröt samman för två år sedan. Nu kan huvudstartern hålla kommoandot ”30 sekunder” tills han ser att det verkar vara (åtminstone någorlunda) ordning och reda bland ekipagen.

– Det här är väldigt nytt ännu, men jag har i alla fall upplevt det som en bra justering av reglerna, säger Björn Goop.

tema
Tema: Face Time Bourbons uppfödare:
Exklusivt för dig som prenumerant

”Det blir svårare än vad folk tror”

I söndags hade uppfödarens Rainer Engelke Fleche Bourbon chansen att vinna Prix de Cornulier. Nu har han en ännu fetare möjlighet i ett ännu större lopp. Face Time Bourbon i Prix d’Amérique.
– Det kommer att bli svårare än vad folk tror, säger Engelke.
Kretsen runt Face Time Bourbon efter segern i Criterium Continental. Rainer Engelke står till vänster om hästen, som tvåa från Face Time Bourbons huvud. Foto: Gerard Forni
Kretsen runt Face Time Bourbon efter segern i Criterium Continental. Rainer Engelke står till vänster om hästen, som tvåa från Face Time Bourbons huvud. Foto: Gerard Forni

Pensionären Rainer Engelke är tyskfödd och har varit verksam som bankir. Hans travintresse har odlats tillsammans med bästa tänkbara läromästare, Jean-Pierre Dubois. Första stjärnhästen blev Best Bourbon (e. High Echelon – Star de Corneville) född 1989. Denne var efter Jean-Pierre Dubois Prix d’Amérique-vinnare High Echelon. Främsta meriten blev andraplatsen i grupp I-loppet Prix de Selection.

Fakta

Face Time Bourbon

hingst fem år e. Ready Cash – Vita Bourbon e. Love You
21 st: 18–2–0
Rekord: 1.10,8m* – 1.10,6am*
Insprunget: 1.068.550 euro
Uppfödare: S.A.R.L. Haras Saint Martin
Ägare: Scuceria Bivans SRL
Tränare: Sébastien Guarato
Körsven: Björn Goop

Största segrar:
Grand Prix de l’U.E.T. 2019
Criterium des 3 Ans 2018
Cruterium Continental 2019
Prix de Sélection 2019
Championnat des 3 Ans 2018

Expandera

Dubois var under andra halvan av 1980-talet, när den franska stamboken hade en dörr på glänt för amerikanskt blod, den som använde den möjligheten bäst och Rainer Engelke var med på vagnen. Med den av svensken Gösta Valentin uppfödda Florestan-dottern Etta Extra, med Speedy Crown som morfar, och stammande från toppstoet Dimitrias mödernelinje, fick Rainer Engelke tillsammans med Jean-Pierre Dubois tag i det fölsto som kom att göra hans lycka som uppfödare av Bourbon-hästarna.

Etta Extra lämnade storstjärnorna Mara Bourbon (e. And Arifant – Etta Extra), Jean-Pierre Dubois stod dock som uppfödare till henne, och Maras syster Qualita Bourbon (e. Love You). Mara Bourbon gick världsrekord och vann bland annat Oslo Grand Prix och Qualita Bourbon var klar kulletta. Ytterligare ett syskon är avelshingsten Sam Bourbon (e. Goetmals Wood).

Rainer Engelke håller inte igen på lovorden gällande läromästaren Jean-Pierre Dubois:

– Med Jean-Pierre spelade du med travsportens motsvarighet till fotbollens Zidane varje dag. Alec Wildenstein (en annan av Dubois stora samarbetspartners gällande hästägandet, reds.anm.) sade en gång att Jean-Pierre är den sista centauren i världen, menande fabeldjuret som till hälften är människa, till hälften häst. Att möta Dubois öppnar dina ögon, gör dig smartare.

Med Jean-Pierre spelade du med travsportens motsvarighet till fotbollens Zidane varje dag

Rainer Engelke fortsätter:

– Jean-Pierre Dubois såg helheten. Sébastien Guarato, som jag samarbetar med nu, är en fantastisk tränare, men han är just tränare, till hundra procent fokuserad på att vinna lopp. Dubois såg längre än till de enskilda loppen, det handlade för honom också om framtida avelsvärde och om hästens värde om man skulle vilja sälja den. Jean-Pierre var och är en ”systemman”, dessutom med ett globalt tankesätt som han varit ensam om i Frankrike.

Rainer Engelke hade ett fantastiskt 2019 som uppfödare med sina två stora ”F-stjärnor” Face Time Bourbon och Fleche Bourbon. Den förstnämnde har varit etta i sin kull sedan treåringssäsongen. De andra jämnåriga har egentligen inte varit nära att börja komma ifatt honom utan Face Time Bourbon har snarast stärkt sin position för varje storlopp och månad.

Fleche Bourbon. Foto: Scoopdyga

Stoet Fleche Bourbon, som Engelke fortfarande äger, inledde med sju raka segrar för sulky som treåring varav fem på Vincennes. Men det var när hon hamnade under sadel de verkligt imponerande sakerna hände. Hon vann montéderbyt Prix du President de la Republique på 1.12,5/2.850 meter, grupp I-loppet Prix des Elites på 1.11,7/2.200 och ett grupp II-lopp på 1.10,9/2.175! Men i söndags i Grand Prix de Cornulier blev hon för het i ledningen, pullade bort sig.

– Fem grupp I-segrar på en säsong…Att föda upp travhästar handlar till 99,99 procent om drömmar som aldrig går i uppfyllelse. Men du fortsätter att drömma vidare, ler och livet fortsätter. Med tanke på storleken på min uppfödning (som mest uppåt tio hästar per kull, reds.anm.) vann vi ”för mycket” 2019. Vi måste förbli ödmjuka och får inte bli besvikna om framtiden behandlar oss mindre bra, säger Rainer Engelke.

Vi måste förbli ödmjuka och får inte bli besvikna om framtiden behandlar oss mindre bra

Face Time Bourbon stammar från den ovan nämnda Etta Extra (denna är mormor). Om man skärskådar hans stamtavla är hästen en spännande brygd av franskt och amerikanskt toppblod. Ready Cash pappa. Love You morfar, de två ledande franska avelshingstarna de senaste generationerna på de mest framträdande platserna i hingstsidan i stamtavlan. Längre bak finns Speedy Crown tre gånger (genom Workaholic, Armbro Goal och Dimitria-dottern Une Crown). Topphingsten Florestan (e. Star’s Pride – Roquepine) finns också tre gånger, genom Ready Cash farmorsmor Morgaflore, hingsten Quito de Talonay och som mamma till Etta Extra.

– De amerikanska kromosomerna har slagit igenom till hundra procent i Face Time Bourbon. Han är inte som en fransk travare, utan som en amerikansk. Kanske ska man se Face Time Bourbon som en avvikelse! Hur det kunnat bli så? Jag vet inte. Det är så naturen fungerar, och vi människor kan bara anpassa oss till naturen. Naturen bestämmer i slutändan hur det blir oavsett vad du vill och försöker uppnå när du korsar ett sto med en viss hingst, säger Rainer Engelke.

Stilstudie av Face Time Bourbon när han vann utttagningsloppet till Grand Prix de l’ U.E.T. Foto: Gerard Forni

Att Rainer Engelke är djupt Jean-Pierre Dubois-inspirerad framgår av hans resonemang om att lyckas som uppfödare av travhästar:

– Det är alltid en turfaktor om minst 50 procent. Det jag försöker göra är att öka mina chanser. Naturen, och många års vetenskapliga studier, har visat att du ska följa ”raschefslinjerna”. Vad det är som gör att hingstar som till exempel Ready Cash och Speedy Crown kommer fram som ”raschefer” kan ingen förklara, men som uppfödare ska du vara rationell och följa raschefslinjerna. Det, och att ha bra marker för uppfödningen där unghästarna har generösa beten och böljande fält som gör dem starka när de rör sig, tillsammans med duktig och rutinerad personal, är att öka chanserna. Jag har förmånen att ha ett fantastiskt bra team av människor som tar hand om hästarna hela vägen upp på tävlingsbanan.

Rainer Engelke har Ecurie du Haras de Saint Martin beläget nära just Jean-Pierre Dubois ”basläger” i Echauffor, i Normandie: ”120 hektar till 20 hästar!”, säger han

Att han är noga med hur man korsar behöver ingen tveka om. Face Time Bourbons sällsamt starka stamtavla redogörs det för ovan och kullsystern Fleche Bourbon fanns det också en bärande tanke med när Saxo de Vandel korsades med Uzara Josselyn:

– Jag gjorde en affär med Pascal Bernard (Josselyn-uppfödaren reds.anm.), för jag ville gärna ha ett sto från hans toppstos Queziras linje, den som gett till exempel både Belina Josselyn och Uza Josselyn som också är med i Prix d’Amérique. Uzara Josselyn vann bara ett lopp på gräs. Men genom att korsa henne med Saxo de Vandel fick avkomman Quezira 4+3 i stamtavlan.

Det var det Engelke ville komma åt. Resultatet blev alltså Fleche Bourbon…

När det gäller Face Time Bourbons chanser att vinna Prix d’Amérique delar inte hästens uppfödare Rainer Engelke riktigt den stora majoritetens uppfattning att femåringen är rätt så klar favorit.

– Det blir svårt…Davidson du Pont är min favorit. Face Time Bourbon har mött honom en gång, i Prix de Selection. Då stod Davidson du Pont 25 meter bakom och Face Time Bourbon höll undan och vann med en dryg längd. Nu står de lika start.

Face Time Bourbon vid segern, på banrekordet 1.10,8/2.175 i Prix de Selection. Skymd bakom denne är Davidson du Pont. Foto: Scoopdyga

Face Time Bourbon travade fantastiska 1.10,8/2.175 i det loppet, i mars som fyraåring, och den två år äldre Davidson du Pont toppsurtade in till 1.10,1…Rainer Engelke skulle kunna säga att det är ett år sedan och Face Time Bourbon blivit bättre sedan dess, men å andra sidan verkar Davidson du Pont också bättre nu än han var förra vintern.

Om inte Face Time Bourbon infriar favoritförtroendet tar Engelke det med jämnmod.

– Då åker jag hem och fortsätter drömma. Travsporten handlar inte bara om att vinna lopp.

Källa: En intervju med Rainer Engelke publicerad i franska internettidningen Province-Courses.fr 17 januari.

Fakta

Rainer Engelkes/Haras de Saint Martins vinstrikaste uppfödningar

Mara Bourbon (sto e. And Arifant – Etta Extra) 1.10,4ak/1.657.405 euro
Qualita Bourbon (sto e. Love You – Etta Extra) 1.12,3am*/1.538.050 euro
Face Time Bourbon (hingst e. Ready Cash – Vita Bourbon) 1.10,6am*/1.068.550 euro
Othello Bourbon (hingst e. Coktai Jet – Ulrika Speed) 1.11,6am/579.780 euro
Scala Bourbon (sto e. Love You – Kamera Bourbon) 1.10,5ak/556.608 euro
Best Bourbon (hingst e. High Echelon – Star de Cornevile) 1.13,6ak/549.464 euro
Fleche Bourbon (sto e. Saxo de Vandel – Uzara Josselyn) m1.10,9m*/504.050 euro
Herba Bourbon (sto e. And Arifant – Cartinoa) 1.12,1am/488.957 euro
Sam Bourbon (hingst e. Goetmals Wood – Etta Extra) 1.11,6m/373.430 euro
Maestro Bourbon (valack e. And Arifant – Ocre et Verte) 1.12,8ak/368.005 euro

Expandera

 

tema
Tema: Vincennes
Exklusivt för dig som prenumerant

Prix d’Amérique i siffror

På söndags smäller det! Prix d'Amérique kördes första gången den 1 februari 1920 och då segrade Pro Patria. Han vann också 1921 och på söndag avgörs årets upplaga på Vincennes. Nedan sammanfattas Prix d'Amérique i siffror!

100 år är det sedan den första upplagan av Prix d’Amérique kördes, men något jubileum handlar det inte om eftersom loppet bytte namn åren 1942, 1943 och 1944 till Grand Prix d’Hiver. När namnet Prix d’Amérique väcktes till liv igen 1945 avgjordes loppet på Enghien. Ytterligare två upplagor hölls på Enghien innan skådeplatsen blev Vincennes igen och sedan 1948 har loppet körts på Paris huvudstadsbana.

Vincennes i tidernas begynnelse.

***

4 segrar ståtar Ourasi med. Uranie, Roquepine och Bellino II har tre triumfer vardera.

***

5 vinnare har burit Henri Levesques färger. Därefter följer Orsi Mangelli (4), Maurice Macheret (4), Raoul Ostheimer (4), Freddy Vanackère (3) och Hervé Céran-Maillard (3).

1946 är det enda året som Prix d’Amérique haft ”testlopp”. Dessa kördes den 20 januari och finalen den 3 februari.

***

5 hästar har deltagit sex gånger i Prix d´Amérique. Amazone B, Passeport, Pharaon, Tony M och Une de Mai.

Einars bild av Une de Mai som Salvador Dali ”lånade”.

***

15 hästar har startat fem gånger i Prix d´Amérique. Fakir du Vivier, General du Pommeau, Hazleton, Ideal du Gazeau, Jag de Bellouet, Mon Tourbillon, Oscar R.L, Ouistiti, Ourasi, Ready Cash, Scotch Thistle, Tilly, Timoko, Tornese och Uranie.

***

4 svenskfödda hästar har gjort fyra starter i Prix d´Amérique: Gigant Neo, Maharajah, Queen L. och Super Light. De tre förstnämnda lyckades dessutom vinna Prix d’Amérique, medan Super Light slutade fyra som bäst.

Maharajah. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport

***

1.11,2 över distansen 2.700 meter är löpningsrekordet och den tiden travade Bold Eagle 2017 och det var en förbättring av has eget rekord från året innan.

***

5 tränarsegrar har Alexander Finn, amatören Henri Levesque och Jean-René Gougeon. Charlie Mills kom upp i fyra triumfer.

***

Passeport och Alexander FInn, som tog fem tränarsegrar i Prix d’Amérique.

8 kuskvinster har Jean-René Gougeon, följd av Alexander Finn (5), Franck Nivard (4) Jos Verbeeck (4) och Jean-Michel Bazire (4).

***

24 ston har vunnit Prix d´Amérique. Först ut var Uranie 1926 senast Belina Josselyn ifjol. Innan henne toppade Jimmy Takters Moni Maker 1999.

***

4-åringar som vunnit – Muscletone (1935) och De Sota (1938) – och 4-åringar som startat: Great Lullwater (8) 1959, Elmsford (0) 1978, Lass Quick (10) 1984, Ruanito d´Arc (0) 1987, Embassy Lobell (diskad) 1991, Return Money (8) 2009 och Vanika du Ruel (0) 2013.

***

5-åringar som vunnit: Pro Patria 1920, Reynolds 1922, Javari 1936, De Sota 1939, Feu Follet X 1954, Jamin 1958, Masina 1961, Newstar 1962, Ozo 1963, Roquepine 1966, Upsalin 1969, Delmonica Hanover 1974, Verdict Gede 1992, Offshore Dream 2007 och Bold Eagle 2016.

***

Franck Nivard och Bold Eagle. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

1 häst har blivid diskad etta för doping. Jag de Bellouet fråntogs segern 2006 och Stefan Melanders Gigant Neo flyttades upp som etta.

***

30:e raka segern tog Tenor de Baune när han vann Prix d´Amérique 1991.

***

10 hästar har vunnit Criterium des 5 ans & Prix d´Amérique. Fortunato II (1955) var först ut, och senast att klara av dubbeln var Bold Eagle 2016.

***

4 vinnare har Greyhound lämnat (Ourasi) och han följs av Atus II (Roquepine), Boum III (Bellino II), Intermede (Uranie) och Passeport (Amazone B och Nebuleuse V) med tre segrar vardera.

***

4 fäder har lämnat två olika vinnande avkommor. Passeport (Amazone B 1930, 1933 och Nebuleuse V 1943), Kerjacques (Toscan 1970 och Eleazar 1980), Ready Cash (Bold Eagle 2016, 2017 och Readly Express 2018) och Love You (Royal Dream 2013 och Belina Josselyn 2019).

***

7 sju gånger har det blivit dubbelseger för ston. 1930 (Amazone B/Uranie), 1956 (Gelinotte/Hortansia VII), 1962 (Newstar/Masina), 1965 (Ozo/Elaine Rodney), 1966 (Roquepine/Elma), 1995 (Ina Scot/Vourasie), 1999 (Moni Maker/Lovely Godiva).

***

1och tvåa samt femma är det bästa storesultatet i Prix d’Amérique under ett och samma år. 1930 vann Amazone B före Uranie och femma slutade Capucine X.

***

8 ston startade i Prix d’Amérique 2011 och det är rekord för loppet. Lana del Rio, Nouba du Saptel, Nuit Torride, Oasis Gede, Olga du Biwetz, Premiere Steed, Private Love och Quarla. Bara en av dessa lyckades tjäna pengar; Olga du Biwetz slutade trea. Åren 1922, 1923 och 1925 fanns inga ston alls med på startlinjen i Prix d’Amérique.

tema
Tema: Vincennes

De aderton i Prix d’Amérique

Startlistan till Prix d'Amérique (€900.000) är klar och tre hästar tränade i Sverige startar på söndag på Vincennes.
Med sol i blicken mot Prix d'Amérique på söndag. Propulsion är installerad hos Daniel Parling på Charlie Mills gamla gård Chamant i Senlis. Foto & film: Rebecca Dahlén.
Med sol i blicken mot Prix d'Amérique på söndag. Propulsion är installerad hos Daniel Parling på Charlie Mills gamla gård Chamant i Senlis. Foto & film: Rebecca Dahlén.

Daniel Redéns Propulsion gör sitt fjärde framträdande i Prix d’Amérique och som vanligt är det Örjan Kihlström som sköter tömmarna. Muscle Hill-sonen gör sin första start på Vincennes sedan han tog hem finalen i Master du Trot-finalen (€380.000) den 7 september och då travade han 1.11,9 över Prix d’Amérique-distansen 2.700 meter.

Här anländer Propulsion med sin skötare Ellinor Wennebring i Senlis

Propulsion anlände till Charlie Mills gård i Senlis igår efter middag och på söndag väntar hans sista (?) start i Prix d’Amérique efter ha varit fyra (2017), trea (2018) och femma (2019).

Jerry Riordan har anlitat Jean-Philippe Monclin till att köra Elitloppsvinnaren Ringostarr Treb och det blir hans andra framträdande i Prix d’Amérique. För två år sedan slutade Classic Photo-sonen sjua på 1.11,6 och då satt Gabriele Gelormini i sulkyn.

Stefan Melander använder sig också av en fransk kusk bakom Prix d’Amérique-debuterande Milligan’s School, vilken kommer att köras av Anthony Barrier.

Elitloppsvinnare tvångsstruken

Prix d’Amérique-fältet innehåller 18 hästar och det var ytterligare tre hästar som ville vara med i loppet, men trion Dijon, Erminig d’Oliverie och Tony Gio tvångsströks.

Det andra svenska tvåbenta bidraget i årets Prix d’Amérique är Björn Goop. Han kommer att köra Sébastien Guaratos Face Time Bourbon, vilka av många hålls som favorit till segern.

Startlista:

Prix d’Amérique (€900.000)
Priser: 405.000-225.000-126.000-72.000-45.000-18.000-9.000 euro.
2.700 meter.

Namn (far) – Körsven

 1. Excellent (e. Real de Lou) – Alexandre Abrivard
 2. Chica de Joudes (e. Jag de Bellouet) – Alain Laurent
 3. Looking Superb (e. Orlando Vici) – David Thomain
 4. Vivid Wise As (e. Yankee Glide) – Yoann Lebourgeois
 5. Enino du Pommereux (e. Coktail Jet) – Matthieu Abrivard
 6. Delia du Pommereux (e. Niky) – Sylvain Roger
 7. Davidson du Pont (e. Pacha du Pont) – Frank Ouvrie
 8. Bahia Quenot (e. Scipion du Goutier) – Junior Guelpa
 9. Face Time Bourbon (e. Ready Cash) – Björn Goop
 10. Milligan’s School (e. Yankee Glide) – Anthony Barrier
 11. Vitruvio (e. Adrian Chip) – Alessandro Gocciadoro
 12. Uza Josselyn (e. Love You) – Pierre Vercruysse
 13. Valko Jenilat (e. Kepler) – Paul-Philippe Ploquin
 14. Ringostarr Treb (e. Classic Photo) – Jean-Philippe Monclin
 15. Billie de Montfort (e. Jasmin de Flore) – Gabriele Gelormini
 16. Belina Josselyn (e. Love You) – Jean-Michel Bazire
 17. Propulsion (e. Muscle Hill) – Örjan Kihlström
 18. Bold Eagle (e. Ready Cash) – Eric Raffin
tema
Tema: Prix d'Amérique
Exklusivt för dig som prenumerant

Melander har bestämt kusk

Stefan Melander har bestämt sig vem som ska köra Milligan's School i Prix d'Amérique och det blir en fransk körsven bakom hans travare på söndag på Vincennes.
Stefan Melander har gjort sitt kuskval i Prix d'Amérique. Foto Simon Hagen
Stefan Melander har gjort sitt kuskval i Prix d'Amérique. Foto Simon Hagen

Anthony Barrier, som vunnit 1.202 lopp under sin karriär varav 760 i sulky, sitter upp bakom Milligan’s School. Ifjol vann Barrier 110 lopp och och i år har det blivit två vinster på 33 starter.

Anthony Barrier. Foto: Le Trot

Så sent som i måndags vann Anthony Barrier med Go Along (e. Ready Cash) i Prix de Cavaillon (€53.000) på Vincennes. Hans största seger är tagen i sadel; 2011 vann han världens största montélopp Prix de Cornulier på Olga Biwetz, men han har också vunnit flera semi-classique-löpningar i sulky.

Debut i Prix d’Amérique

En gång tidigare har han varit med i Prix d’Amérique. För sex år sedan slutade han oplacerad bakom Triode de Felliere i den upplaga som vanns av Maharajah.

tema
Tema: Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant

Hårdare tag på gång mot fula drivningar?

Allt strålkastarljus denna vecka riktas mot Paris och Vincennes. I sammanträdesrummen träffas travunionen U.E.T:s delegater. Där kommer bland annat den alltid lika heta frågan om hur kuskar manar på hästar i finishkörningar upp. Italien var hårt i skottgluggen 2019. Blir hur det ser ut på franska banor nästa stora debatt gällande drivningar? Övrigt i morgonsvepet: Prix du Luxembourg, en svensk unghäststjärna flyttar till Finland, Daniel Redén har tagit in ett fempack intressanta USA-importer, hästförväxling kostade femsiffrigt och Grainfield Aiden startar igen!

1Prix du Luxembourg dagen före Prix d’Amérique brukar vara ett lopp där vinnaren blir intressant för matchning i internationella storlopp. Det ser ut att bli så i denna upplaga också.

Av de 22 hästar som igår stod kvar på anmälningslistan är endast en svenskfödd, Robert Berghs valack Mindyourvalue W.F. (e. Hövding Lavec – Mind Your Manners) vilken i en stenhård slutstrid från ledningen fick nöja sig med femteplatsen på topptiden 1.11,9/2.700 meter i Prix du Forez för två veckor sedan. Hästen är ”indeffad” i loppet med Björn Goop som kusk.

Danskfödde Jean-Michel Bazire-hästen Valokaja Hindö (e. Great Challenger) vann det loppet och kommer att vara med i Prix du Luxembourg också, liksom stallkamraten Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez), som Bazire väljer att köra själv, Tessy d’Ete (e. Ganymede) och Alamo du Goutier (e. Quido du Goutier) som alla ravade 1.11,9 i Prix du Forez.

Det loppet (Prix du Forez) kan för övrigt ses här.

En ur svensk synvinkel intressant deltagare i Prix du Luxembourg är Jarmo Niskanens svenskägde (Stall Skytten) sexåring Earl Simon (e Prodigious) vilken när vintermeetinget inleddes nämndes som en häst tänkbar för Prix d’Amérique, men som på grund av halsproblem i början av december fick dessa planer grusade. Earl Simon årsdebuterade efter det som stark tvåa i Prix de la Cote d’Azur i Cagnes-sur-Mer och blir på lördag säkert ett hett spelbojekt för alla Vincennes-turistande svenskar.

Jerry Riordans italienska sto Shadow Gar (e. Pine Chip) är också anmäld och ska köras av Pietro Gubellini.

Sannolikt kommer Adrian Kolgjinis Rajesh Face (e. Raja Mirchi) med, även om denne just nu är reserv, och Kolgjini har också både Speedy Face (e. Lavec Kronos) och Partizan Face (e. Raja Mirchi) på reservlistan.

Distansen i Prix du Luxembourg är 2.100 meter autostart och förstapriset 45.000 euro. Startlistan blir klar imorgon torsdag.

Kvarstående hästar (i fallande prissummeordning)

 • Anzi des Liards – tränare: Romain Derieux
 • Eridan – Sébastien Guarato
 • Earl Simon – Jarmo Niskanen
 • Mindyourvalue W.F. – Robert Bergh
 • Shadow Gar – Jerry Riordan
 • Valokaja Hindö – Jean-Michel Bazire
 • Tessy d’Ete – Philippe Billard
 • Sharon Gar – Holger Ehlert
 • Dorgos de Guez – Jean-Michel Bazire
 • Detroit Castelets – Jean-Luc Dersoir
 • Clif du Pommereux – Sylvain Roger
 • Cobra Bleu – Pierre Vercruysse
 • Alamo du Goutier – Vincent Herbert
 • Estola – Emmanuel Ruault
 • Orlando Jet – Rudolf Haller
 • Belle Louise Mabon – Yves Dreux
 • Black Jack From – Guillaume Gillot
 • Caliu des Bosc – Gabriel Angel Pou Pou

Reserver:

 • Rajesh Face – Adrian Kolgjini
 • Fleche du Yucca – Philippe Moulin
 • Speedy Face – Adrian Kolgjini
 • Partizan Face – Adrian Kolgjini

De senaste fem vinnarna i Prix du Luxembourg:

2015 On Track Piraten 1.12,2a– Erik Adielsson (tränare: Hans R Strömberg)
2016 Trebol 1.12,1a– Gabriel Angel Pou Pou
2017 Aubrion du Gers 1.11,4a – Jean-Michel Bazire
2018 Urlo dei Venti 1.10,6a – Enrico Bellei (Gennaro Casillo)
2019 Cleangame 1.10,8a– Jean-Michel Bazire

***

2Hannu Korpi är sedan december tjänstledig från sitt arbete som brandman hemma i Finland för att satsa på trav i Sverige i vinter. Med Grainfield Aiden (e. Andover Hall) som reklampelare har det varit framgångsrika veckor på svensk mark och fem starter har hittills givit 325.000 kronor via tre segrar. Ikväll på Solvalla är duon tillbaka på banan. Solvalla (18.15) delar expresstravet med Jägersro (18.27), medan Skellefteå (12.20) serverar lunchen. Här kan ni ladda ned startlistorna till onsdagens tävlingar i Sverige.
Spelstugan till den jackpotkryddade V86-omgången publiceras 11:00.

***

3I samband med Prix d’Amérique är det alltid generalförsamling i den europeiska travunionen U.E.T. Efter förra årets räfst och rättarting, igångsatt av de nordiska länderna, gällande drivningsfrågan med en vass udd riktad mot italienska banor och italienska kuskar – som ledde till omedelbar skärpning där – kan turen nu tycks vara kommen till Frankrike. Där drivs det alltför ofta på sätt som inte stämmer överens med modern utövning av hästsport, ett intryck som ofta förvärras på de franska banor som har långa upplopp. Till exempel nonchalerar franska domare ofta att kuskar ”hämtar högt” (över axelhöjd) när de använder körspö och tömmar för att mana på.

Drivningsfrågan kommer konkret upp på U.E.T.-mötet, på fredag på styrelsenivån, och om det godkänns där, därefter på generalförsamlingen på lördag, i form av ett förslagspaket med regelskärpningar.

***

4Stall Zet var i köptagen i USA i höstas med miljondollarköpet av Propulsions lillebror Damien (e. Muscle Hill – Danae) i Lexington som det stora slagnumret. Damien är kvar i Nordamerika hos Marcus Melander, men Daniel Redén har istället nu ”fått hem” ett fempack starthästar från andra sidan Atlanten. En häst är tre år, tre är fyra år och en sex år:

Daniel Redén har fyllt på stallet med fem nya USA-importer. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
 • Livinonthedash hingst tre år e. Muscle Mass – Sunshine Glide. Nio segrar på 17 starter hos Erv Miller som tvååring, det mesta i New York Sire Stakes. Sprang in 1,9 mkr, rekord 1.11,3. Köpt av Stall Zet för 67.000 dollar i Lexington i november.
 • Golden Tricks, sto fyra år e. Trixton – Golden Goose, 1.08,6ak/2,5 mkr. I Stall Zets ägo hos Åke Svanstedt som unghäst. Tjänade två miljoner kronor och travade 1.08,6 i Lexington i höstas. Vann Hudson Filly på Yonkers, fyra från svårt startspår i Kentucky Futurity Filly.
 • Summit in Sight hingst fyra år e. Muscle Hill – Bluff U.S., 1.10,2ak*/1,2 mkr. Toppstammad, kostade 300.000 dollar som ettåring. Dollarmiljonärskan Blur är mormor. Sprang in en miljon kronor som treåring. Ropades in för 100.000 dollar till Stall Zet på Harrisburg-auktionen.
 • Jason’s Camden hingst fyra år e. Muscle Mass – Palm Beach Chic 1.12,0ak*/1,3 mkr. Elva segrar på 20 starter. Tjänade 600.000 kr som tvååring och 700.000 kr som treåring. Ropades in för 17.000 dollar i Harrisburg i november.
 • Rose Run Sidney, sto sex år e. Triumphant Caviar – Stonebridge Dancer 1.10,1ak/5,4 mkr. Köpt för 70.000 dollar på Harrisburg-auktionen. Hade en toppsäsong som treåring, elva segrar och 3,0 mkr insprunget då.

***

5E3-tvåan Van Kronos (e. Timoko-Mythical Kronos) är såld till hästägare hos Nina Pettersson-Perklén i Finland.

– Det är ägare som varit länge hos mig och köpet känns riktigt intressant, säger tränaren till finska tidningen Ravinetti.

Sexåringen har totalt startat 34 gånger (5–6–4) och tjänat över 1,3 miljoner kronor. Hans främsta merit är andrapris i långa E3-finalen 2017 bakom Coin Perdu. Van Kronos var sedan trea med galopp i den korta E3-final där Capitol Hill segrade. Rekordnoteringen 1.10,9a/1.609 noterades som femma i Sprintermästaren 2018 där Perfect Spirit toppade på 1.10,2a. Som unghäst tränades Van Kronos av Svante Båth och det senaste halvåret innan han exporterades var hästen i träning hos Gävles Oskar Kylin Blom.

***

6

10.000 kronor i böter blev påföljden för tränaren Anders Wallin för den hästförväxling som uppdagades efter ett lopp i Bollnäs 25 november förra året, då ostartade treåriga kallblodet Ulvsås Philip startade i stallkamraten Ulvsåsens (debutvinnare på en 1.32-tid) namn och galopperade i starten som favorit på toton. Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd har dömt böterna på 10.000kronor och kommit fram till att hästförväxlingen var ett rent misstag och inte hade något ”ont uppsåt”.

***

7Susanne Jansson, som haft ett uppehåll som proffstränare 2018 och 2019, har tagit ut sin proffstränarlicens igen, meddelas från Mantorptravet.

tema
Tema: Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant

Väljer Bazire rätt häst?

Tre svensktränade hästar i världens viktigaste lopp för äldre travare i Prix d'Amérique är förstås glädjande, men det känns ändå lite surt att inte någon svenskfödd häst finns med i fältet på söndag.
Blir Belina Josselyn Jean-Michel Bazires kuskval eller väljer han Davidson du Pont?. Foto Mia Törnberg
Blir Belina Josselyn Jean-Michel Bazires kuskval eller väljer han Davidson du Pont?. Foto Mia Törnberg

Ur ett blågult perspektiv har vi varit bortskämda med framgångar i Prix d’Amérique de senaste åren av hästar tillverkade i Sverige. Ifjol slutade Readly Express trea och året innan segrade Timo Nurmos travare med Björn Goop i sulkyn. Några år tidigare – året var 2014 – toppade Maharajah och Örjan Kihlström.

Att det saknas svenskt stål i Prix d’Amérique i år är förstås inget annat än tillfälligheter. Senast vi stod utan en svensk representant i Prix d’Amérique är så långt tillbaka i tiden som 1989.

Stefan Melanders Milligan’s School gör debut i Prix d’Amérique, Daniel Redéns Propulsion är med för fjärde gången efter serien 4-3-5 och Jerry Riordans Ringostarr Treb gör sitt andra framträdande efter ha slutat sjua 2018.

Att någon av de svensktränade hästarna skulle kunna vara med och slåss om segern i Prix d’Amérique har jag svårt att se – de får med största sannolikhet sikta in sig på att tjäna pengar i första hand. Allt annat vore en överraskning…

För många är femårige Face Time Bourbon favoriten i årets upplaga av Prix d’Amérique. Personligen håller jag Davidson du Pont som strået vassare även om han fick stryk av sin stallkamrat Belina Josselyn i genrepet – Prix de Belgique – efter en mycket vass finish.

Belina Josselyn vaknade till liv i elfte timmen och fjolårets Prix d’Amérique-vinnare har haft väldigt svårt att hitta formen innan hon vann Prix de Belgique i övertygande stil på nytt löpningsrekord.

På torsdag ska Bazire ta beslutet vilken häst han väljer att köra i Prix d’Amérique och att valet inte är enkelt är förståeligt. Frågan är om Bazire kommer välja rätt?

Rekord? Nej!

I årets upplaga av Prix d’Amérique kan det bli sju ston som startar. Rekord? Nej! För nio år sedan deltog åtta ston i Prix d’Amérique och då lyckades Olga du Biwetz bäst med en tredjeplats.

När det gäller vinster för ston i Prix d’Amérique har det varit tunt på den här sidan om 2000. Innan Belina Josselyns seger får vi gå tillbaka 1999 då Jimmy Takters supersto Moni Maker vann med Jean-Michel Bazire i sulkyn.

Prix d’Amérique har körts sedan 1920 och samtliga upplagor utom tre – 1922, 1923 och 1925 – har det funnits sto på startlinjen. Totalt har 17 ston vunnit 24 Prix d’Amérique, varav två – Roquepine och Uranie – har tre segrar vardera.

Sju gånger har det blivit dubbelseger för ston och senast 1999 när Moni Maker vann före Per-Olof Petterssons Lovely Godiva. Ett svenskfött sto i Prix d’Amérique var det länge sedan vi såg starta – senast ut var Hilda Zonett 2005 med en fjärdeplats.

Det är inte för inte som Prix d’Amérique kallas för världens tuffaste lopp. Att vinna är svårt, att delta är inte heller så enkelt…

Fakta

Ston i Prix d'Amérique i siffror:

24 vinster:

 • Uranie 1926, 1927, 1928
 • Amazone B 1930, 1933
 • Neulisse 1942
 • Nebuleuse V 1943
 • Cancanniere 1952
 • Gelinotte 1956, 1957
 • Masina 1961
 • Newstar 1962
 • Ozo 1963, 1965
 • Roquepine 1966, 1967, 1968
 • Delmonica Hanover 1974
 • Quelia Gede 1989
 • Queen L. 1993
 • Ina Scot 1995
 • Dryade des Bois 1998
 • Moni Maker 1999
 • Belina Josselyn 2019

7 dubbelsegrar:

 • 1930: Amazone B – Uranie
 • 1956: Gelinotte – Hortensia VII
 • 1962: Newstar – Masina
 • 1965: Ozo – Elaine Rodney
 • 1966: Roquepine – Elma
 • 1995: Ina Scot – Vourasie
 • 1999: Moni Maker – Lovely Godiva

Ston med flest segrar:

3 vinster:

 • Uranie – 1926, 1927, 1928
 • Roquepine – 1966, 1967, 1968

2 vinster:

 • Amazone B – 1930, 1933
 • Gelinotte – 1956, 1957
 • Ozo – 1963, 1965

Flest antal startande ston:

2011: 8 (Lana del Rio, Nouba du Saptel, Nuit Torride, Oasis Gede, Olga du Biwetz, Premiere Steed, Private Love och Quarla)
1975: 7 (Armenie, Catharina, Champenoise, Clissa, Dimitria, Edomerica och Veronique R)

Fotnot: vid tio tillfällen har det funnits sex ston med i Prix d’Amérique: 1955, 1962, 1965, 1971, 1973, 1974, 1977, 1995, 2007 och 2010.

Flest starter av ston:

6 starter:

 • Amazone B – 1 (1930), 2 (1931), 5 (1932), 1 (1933), 0 (1934), 5 (1935).
 • Une de Mai – 2 (1969), 0 (1970), 3 (1971), 0 (1972), 4 (1973), 4 (1974)

Svenska stosegrar:

 • 1993: Queen L. – Stig H Johansson
 • 1995: Ina Scot – Helen A Johansson (Kjell P Dahlström)

Svenskfödda ston som deltagit i Prix d’Amérique:

 • 1953: Frances Bulwark (0)
 • 1954: Frances Bulwark (2)
 • 1955: Frances Bulwark (5)
 • 1958: Smaragd (0)
 • 1979: Charme Asserdal (0), Grande Frances (0)
 • 1980: Grande Frances (0)
 • 1992: Queen L. (3)
 • 1993: Queen L. (1)
 • 1994: Queen L. (3)
 • 1995: Ina Scot (1), Queen L. (0)
 • 1996: Ina Scot (4)
 • 1997: Lovely Godiva (d)
 • 1998: Lovely Godiva (0)
 • 1999: Lovely Godiva (2)
 • 2000: Fridhems Ambra (0), Krossed Out (0)
 • 2003: Hilda Zonett (0)
 • 2004: Hilda Zonett (0)
 • 2005: Hilda Zonett (4)
Expandera
tema
Tema: Morgonsvepet
Exklusivt för dig som prenumerant

Fjärde framträdandet i PdA

Privattränare blir egen, nedräkning till Prix d'Amérique, dagens startlistor och Lutfi Kolgjini har förvärvat en miljonärska. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju”.

1 Pär Hedberg är idag anställd av och tränar 30 hästar åt Karl-Erik Bender, men organisationen kommer att förändras inom kort.

trav, travsport, sulkysport, v86, xpress, solvalla, åby
Foto Jeannie Karlsson

– Det kommer att omstruktureras och jag ska hyra ett stall av Bender här och få tio hästar i träning istället. Det öppnar upp möjligheterna för mig att ta in hästar utifrån, säger Hedberg.

Stallet han ska hyra håller i nuläget på att målas om.
– Planen är att det ska vara klart från början av februari och tanken här är att det i framtiden ska vara tre tränare på gården. Jag, Hans Crebas och en till. Bender vill slippa stå med massa anställda och därav ska vi köra detta upplägg. I början är det jag och min sambo som kommer att jobba i stallet, avslutar Pär Hedberg.

***

2 Gävle (12.20) till lunch och Axevalla (18.20) på kvällen – det är trav-Sverige idag! Axevalla slår upp portarna för säsongen och bland hästarna som startar finns André Eklundh-tränade Uncle Töll, som ståtar med två raka segrar inför kvällen. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar i Sverige!

***

3 Nedräkningen mot Prix d’Amérique pågår på allvar!  Här kan du länka in och titta på alla de viktiga uppladdningsloppen inför det stora slaget på söndag.

***

4 Via sitt Twitterkonto meddelade Daniel Redén igår att Propulsion kommer att göra sitt fjärde framträdande i Prix d’Amérique och resan mot Paris torde påbörjas inom kort.

***

5 Två svenska köp blev det på Tattersalls Winter Mixed Sale på Meadowlands igår och dyrast köpte Marcus Melander. För 62.000 dollar ropade han in fyraårige Union Forces (e. Cantab Hall-Southwind Catlin), 1.08,7/$169.625. Lucas Wallin tog hem jämngamla Miss Justine (e. E L Titan-Miss Everything), 1.14,0/$12.411, för 10.000 dollar. Allra mest spenderade Rene Allard och hela 450.000 dollar var prislappen för sexårige Lindy the Great (e. Crazed-Highscore Kemp), 1.08,5/$680.667.

***

6 För tredje året i rad är det fest på V75 under påsken.
Fyra omgångar på fyra dagar med en avslutande multijackpot på påskdagen.
– Det är populärt att spela V75 tillsammans med vänner och familj och påsken är ett tillfälle då många ses, umgås och verkligen kan dela upplevelsen, säger Katarina Widman, Chief Commercial Officer på ATG.

Torsdag den 9 april inleds påskens travfestival. Upplägget är samma som tidigare år, fyra dagar V75 som avslutas med en multijackpot på påskdagen på Romme.

För att öka möjligheterna till en stor multijackpot under påskdagen, söndag den 12 april, samlar ATG 20 procent av alla skapade jackpots på V75 under perioden 25 januari till och med 28 mars.

Från och med lördag den 4 april går hela beloppet av eventuella jackpots på V75 till 7-rättspotten på Romme den 12 april.
– Ifjol delade vi ut totalt 185 miljonvinster på V75 vilket är nytt rekord. V75 levererar verkligen och vi hoppas på en spännande påskhelg där vi får avsluta med en stor multijackpot och många glada vinnare över hela Sverige, avslutar Katarina Widman.

V75 Spring Race 2020

Torsdag 9 april, V75, Gävle.
Fredag 10 april, V75, Färjestad.
Lördag 11 april, V75, Klosterskogen (Norge).
Söndag 12 april, V75 med multijackpot, Romme.

***

7Lutfi Kolgjini har tidigare meddelat att han ska dra ner på uppfödningen sin och sålt ut flera fölston, men sedan några dagar är han registrerad som ägare till Umaticaya (e. S.J.’s Photo) 1.10,2ak/1 101 989 kronor. Hon kommer närmast från Frode Hamre och innan dess tränades hon av Alessandro Gocciadoro.

Hennes hittills största seger är i Fyraåringseliten för ston tillsammans med sin första tränare.

tema
Tema: Prix d'Amérique

Ja från Propulsion?

Via sitt twitterkonto har Daniel Redén lagt ut vad som tolkas som ett ja till ett fjärde framträdande för Propulsion i Prix d'Amérique på söndag.
Travhästägarna reagerar kraftigt hur ST sköter Propulsion-affären. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Travhästägarna reagerar kraftigt hur ST sköter Propulsion-affären. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
tema
Tema: Vincennes

Svensktrio i Prix d’Amérique?

21 hästar vill vara med i Prix d'Amérique, men bara 18 får plats. I dagsläget är tre hästar tränade i Sverige klara för Vincennes-banans storlopp.
Belina Josselyn tar sikte mot sin andra raka Prix de Paris-seger på söndag? Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Belina Josselyn tar sikte mot sin andra raka Prix de Paris-seger på söndag? Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Trion Milligan’s School, Propulsion och Ringostarr Treb blir de svenska korten – om nu alla väljer att starta. Daniel Redén har sagt att han ska ge besked idag om Propulsion åker till Paris.

Första strykningen till Prix d’Amérique är den 22 januari och dagen efter – klockan 12.00 – blir den definitiva startlistan klar.

Anmälda till Prix d’Amérique:

 • Bahia Quenot
 • Belina Josselyn
 • Billie de Montfort
 • Bold Eagle
 • Chica de Joudes
 • Davidson du Pont
 • Delia du Pommereux
 • Enino du Pommereux
 • Excellent
 • Face Time Bourbon
 • Looking Superb
 • Vivid Wise As
 • Propulsion
 • Ringostarr Treb
 • Valko Jenilat
 • Uza Josselyn
 • Vitruvio
 • Milligan’s School

Reserver:

 • Erminig d’Oliverie
 • Dijon
 • Tony Gio