tema
Tema: Elitloppshelg

Vi är vinnare under Elitloppshelgen

Från fredag till söndag. Från auktionslopp till Elitloppet. Här är de stora vinnarna på Solvalla Elitloppshelgen 2021.
Daniel Redén, Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet segerdefilerar efter 2021 års Elitlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén, Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet segerdefilerar efter 2021 års Elitlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
tema
Tema: Elitloppet
Exklusivt för dig som prenumerant

”Gareth Boko är verkligen en topphäst”

Gareth Boko slutade trea i Elitloppet, efter tre månader i Jerry Riordans träning.
– Det är en fantastisk häst, jag får Ringostarr Treb-vibbar av honom, säger Riordan.
Gareth Boko. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gareth Boko. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Mats E Diuse körde invändigt med Gareth Boko i både försök och final och belönades för det med en toppspurtande häst till tredjepriset.

– Ett enormt bra kuskjobb av Mats. Om han inte tagit beslutet att gå ner invändigt i försöket hade Gareth Boko inte gått till final och i finalen toppspurtade ju Gareth Boko när luckan kom. Det är verkligen en topphäst, och han har efter kort tid hos mig tänt till på samma sätt som Ringostarr Treb gjorde när han kom för fyra år sedan och sedan vann Elitloppet året efter, säger Jerry Riordan.

Ja, inte bara vann Elitloppet. Ringostarr Treb hann på vägen dit vinna Hugo Åbergs Memorial, Åby Stora Pris och Olympiatravet, och att det är i de största loppen Gareth Boko nu lär ses resten av storloppssongen behöver ingen tveka om, efter först segern i Prins Daniels lopp som gav Elitloppsbiljetten och sedan tredjeplatsen i Elitloppet.

”Den sorts unika häst som man stöter på väldigt sällan”

Gareth Boko har haft en karriär som blivit skadeavbruten i ett par omgångar, och Jerry Riordan är lika imponerad som nästan förvånad att Gareth Boko nu som åttaåring är så bra. I de fyra starter hästen gjort i Riordans regi har han nu varit etta-etta-trea-trea på tiderna 1.09,6, 1.09,9, 1.09,9 och 1.09,1!

– Jag kände första gången jag körde honom att det var en ”sådan där”, den sorts unika häst som man stöter på väldigt sällan. Så på det sättet är jag kanske inte förvånad att han kunde vara trea i Elitloppet. Det som i så fall förvånar är att hästen kan vara så bra efter vad han varit med om. Jag vet att han hade kolikproblem som krävde operation, och hästar som gått igenom det brukar inte kunna bli så bra som de varit innan. Jag har haft ett par sådana hästar och de har bara varit skuggor av sig själva efter sådana operationer.

Aetos Kronos (längst till vänster) fick svar av Ecurie D. i dödens när attacken sattes in i tredjespår efter första svängen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Riordan selade även ut Aetos Kronos i Elitloppsfinalen, efter att denna spurtat närmast osannolikt bra, 1.07,5 sista 800 meterna i försöket, till fjärdeplatsen. Men i finalen blev det fel, hästen blev hopplöst hängande i tredjespår.

– Aetos Kronos var fantastisk i försöket, men i defileringen i finalen upplevde jag att hästen såg mer stressad ut än han normalt är. Två lopp samma dag var kanske inte riktigt hans grej. Finalen i sig blev ju också tokig, Magnus tog en chans och försökte köra framåt när han blev hängande i tredjespår, men det fanns ju ingen position ledig att krypa ner i. Vi gratulerar Don Fanucci Zet till segern, som ju Aetos Kronos hade flera tuffa fighter med förra året, säger Jerry Riordan.

För att Moni Viking skulle kommit till sin rätt riktigt hade det behövt vara ett varv till, eller ett tredje heat

Som femma mättade Björn Goop in Moni Viking.

– Jag är jättenöjd med hästen. Han gick som allra fortast över mål i finalen. För att Moni Viking skulle kommit till sin rätt riktigt hade det behövt vara ett varv till, eller ett tredje heat…I sista kurvan var det också som att han blev fundersam och tvekade när Cokstile kom utanför oss, men när det blev fritt fram på upploppet avslutade Mon Viking som sagt fantastiskt bra, sade Björn Goop.

Ecurie D. parkerad utanpå ledaren Vivid Wise As efter 500 meter. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ecurie D. slutade sexa, efter att ha tvingats gå utvändigt ledaren i både försök och final. I försöket höll han heroiskt som tvåa och gick i ordentlig närkamp med Gelati Cut till slut, men i finalen tyckte inte Ulf Ohlsson att han hade riktigt samma häst.

– Nej, Ecurie D. blev nog märkt av försöket. Jag tyckte först att jag kanske tappade segern i försöket på att Gelati Cut bröt ut på oss och vi krokade ihop lite, men när jag tittat om på det efteråt kan jag konstatera att domarna dömde rätt som lät Gelati Cut behålla segern. I finalen var det inte samma tryck i Ecurie D. som i försöket, och jag hade gärna tagit en rygg i finalen. Men hästen tog i så hårt när bilen släppte att jag liksom aldrig fick chansen att få en rygg, säger Ulf Ohlsson.

tema
Tema: Elitloppet

”När jag såg Örjans minspel släppte allt”

En lördag präglad av ångestkänslor blev till en söndag med eufori och till slut uttömda tårkanaler – av glädje.
Daniel Redéns femåriga ”hemmabygge” Don Fanucci Zet vann Elitloppet.
Don Fanucci Zet spelade till slut huvudrollen i Elitloppet 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Don Fanucci Zet spelade till slut huvudrollen i Elitloppet 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Igår när jag kom hit och såg allt rosa kom allt det negativa som blev efter förra året över mig och jag ville mest sitta i fikarummet. Hästarna gick heller inte steg. Efter försöket idag när jag såg Örjans minspel släppte allt. Det var samma blick som han hade efter Sprintermästarförsöket förra året, och när Örjan ser ut så där vet man att det är något extra på gång. Det finns ingen mer än han som kan lösa en uppgift som Elitloppet på det här fantastiska sättet, säger Daniel Redén.

Fakta

Don Fanucci Zet

hingst fem år e. Hard Livin – Kissed By the West e. Western Terror
22 st: 13–5–2
Rekord: 1.13,4m* – 1.08,9ak*
Insprunget: 5.413.500 kr
Uppfödare: Brixton Medical AB
Ägare: Stall Zet
Tränare: Daniel Redén, Solvalla
Körsven: Örjan Kihlström, Solvalla
Skötare: Ellinor Wennerbring
Största meriter: Seger i Sprintermästaren på svenska rekordet 1.09,6ak. Andraplatser i Svenskt Travderby och Konung Gustaf V:s Pokal.
Övrigt: Ostartade mamman Kissed By the West har ren passgångarstam. Har sex svenskfödda avkommor varav fyra i startbar ålder, Don Fanucci Zet är klart bäst. Efter att Don Fanucci Zet fötts såldes Kissed By the West till Lisa och Victor AB och ägs nu av Global Farm.
Don Fanucci Zet avelsvärderades hösten 2020 med betyget högt förväntat avelsvärde (71 poäng). Han finns i år tillgänglig som avelshingst med fryst sperma till ett begränsat antal ston, till levande föl-avgiften 55.000 kronor.

Don Fanucci Zet är döpt efter en kriminell karaktär (som runt år 2020 blir mördad av filmens huvudperson Vito Corleone) i filmen Gudfadern II i den fattiga stadsdelen Little Italy i New York.

Expandera

Don Fanucci Zet var tvåa i Elitloppsförsöket bakom Vivid Wise As, som spetsade hem det i – med Elitloppsmått mätt – maklig fart. I finalen ledde också Vivid Wise As, men nu kunde han inte står emot Don Fanucci Zet över upploppet.

Faktum var att Örjan måttade in andraplatsen i försöket på utsidan om Vivid Wise As, utan att dra tussarna ur Don Fanucci Zets öron.

– Jag vet ju hur mycket det där tussrycket betyder, vad som händer när Örjan drar dem, säger Daniel Redén.

Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström avgör Elitloppet 2021. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

– Jag var väldigt nöjd med att vara tvåa i försöket, eftersom vi hade spår åtta, och dessutom utan att behöva begära ut allt ur hästen. Vi kunde komma fram till dödens utan att det kostade så mycket. Det satte oss i ett bra läge inför finalen, och där var ju Don Fanucci Zet också kanonbra. Det blev en slutkurva i tredjespår, men in på upploppet var det fortfarande bra kraft i hästen, och det grejade ju sig, säger Örjan Kihlström.

”Hästens karriärutveckling är fantastisk”

Dessutom kryddade man Don Fanucci Zets tänkta prestationsförmåga med att dra av alla skorna till finalen. Så har hästen bara gått en gång tidigare, förra året, och då slutade det med galopp.

Don Fanucci Zets tredjespårsanfall genom slutkurvan i finalen resulterade i att han fångade in Vivid Wise As på upploppet, på snabbaste finaltiden i Elitlpppet någonsin, 1.08,9.

– Det här var såklart en väldigt häftig seger. Hästens karriärutveckling är fantastisk, och det är först nu, i år, som han börjat bete sig, och uppträda som, en riktig tävlingshäst, säger Örjan Kihlström.

Vi slumpade bort henne för 5.000 kronor. Det är bara att säga grattis till de som köpte

Don Fanucci Zet har nästan lite av en sagobakgrund. Enkel börd skulle man kunna säga. Daniel Redén ropade för åtta år sedan in Don Fanucci Zets mamma Kissed By the West, som har ren passgångarstam, i USA.

– Bara på skoj, skrattar Daniel.

Hon betäcktes först med Pastor Stephen (det blev hygglige Kiss of Judas 1.12,1ak/275.000 kr) och året efter gick Kissed By The West till Stall Zets egne lågprishingst Hard Livin (e. S.J.’s Caviar – Affinity) 1.10,0ak/5,5 mkr, som var en god snabbloppare bland de första hästar Daniel Redén köpte i USA för Stall Zets räkning.

Don Fanucci Zet var skapad. I 2016-kullen om knappt 30 hästar har Hard Livin lämnat två riktiga toppar, Don Fanucci Zet och toppstoet Diana Zet (u. Marsia L.B.) 1.12,6am*/9,3 mkr.

Kissed By the West är inte kvar i Stall Zets regi utan är vidaresåld till först Lisa och Victor AB och sedan Global Farm, Hans Nelens uppfödaroperationer.

– Vi slumpade bort henne för 5.000 kronor. Det är bara att säga grattis till de som köpte henne. Men vi har ju kvar Don Fanucci, skrattar Daniel Redén.

”Körde fyra galopper i värmningen”

Dennes karriärresa var till en början heller inte likt en blivande Elitloppsvinnare, eller för den delen Sprintermästarvinnare, det storlopp han tog hem förra året. Plus andraplatser i Derbyt och Kungapokalen. Som treåring tog den då fortfarande vinglige och ofokuserade hästen fyra segrar på sex starter och 1.14-rekord, och efter en bra vinterträningsperiod såg Daniel Redén fram emot fyraåringssäsongen med tillförsikt. Men när hästen skulle årsdebutera, i ett vanligt lopp i Örebro i mars, tappade Daniel sugen.

– Jag körde fyra galopper i värmningen och hade ATG Live på i hörlurarna där de sa att ”det där såg ju inte så bra ut”. Jag sade till skötaren att sela ut hästen som han gått som treåring, satte mig i bilen och körde hem. I Arboga stannade jag och såg loppet i mobilen.

Daniel Redén klappar om sitt ”hemmabygge” efter triumfen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Don Fanucci Zet vann och sedan blev han den kulltopp som vinterträningen indikerat att han kunde bli.

– Det är ju Don Fanucci vi pratar om! Han är ju så där! Jag tror att hans passgångarstam präglar hästen i låga farter. Framstället är likt det passgångare har och det gör att han har svårt att få plats att trava i låga farter. I Sprintermästaren förra året visade hästen att han är som bäst när han får sträcka ut i 1.08-fart, och det var samma sak idag. 200 kvar insåg jag att han skulle bli sämst tvåa och jag jobbade oerhört där jag stod på stallbacken för att om möjligt ”lyfta honom först”., säger Daniel Redén.

En svenskfödd femåring, därtill ett ”hemmabygge” hade gjort det. Upplägget med tuff vinterträning, ”hårdare än många hästar skulle klara av”, enligt Daniel Redén, och sedan tre lopp i kroppen resulterade i toppform sista söndagen i maj. Därtill gjorde Örjan Kihlström sitt körsvensjobb rent mästerligt.

– I försöket hade Örjan koll på precis allt och gjorde vad som behövdes för att måtta in Don Fanucci Zet, så att vi fick slagläget inför finalen, med möjligheten att sträcka ut i 1.08-fart – det som Don Fanucci Zet verkligen kan! säger Daniel Redén.

 

 

tema
Tema: Don Fanucci Zet

Från passgång till Elitloppsvinst

En häst med passgångarmöderne tog hem Elitloppet.
Don Fanucci Zet är undan stoet Kissed By the West.
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström var tillbaka som vinnare i Bollnäs. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström var tillbaka som vinnare i Bollnäs. Foto: Adam Ström/stalltz.se

För nio år sedan ropade Daniel Redén in Kissed By the West (e. Western Terror-Kissed By A Fool) för 15.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale. Året efter importerades hon till Sverige.

Målet var att göra en pacer till en travare, men det var enklare sagt än gjort. På samma auktion hade Daniel Redén för övrigt högsta budet på Trixton och han vann Hambletonian Stakes…

Kissed By the West kom ner till 1.30-strecket i trav.

– Men innan dess fungerade hon perfekt, men sedan var det omöjligt att köra fortare med henne, berättar Daniel Redén.

Daniel Redén: ”Sälj!

Istället blev det avel för Kissed By the West. Två gånger fick stoet chansen att visa sitt kunnande. Först med Pastor Stephen och därefter Hard Livin och båda avkommorna blev hingstar.

– Jag hade hoppats på att det skulle bli ston och gå ytterligare ett led. Att det skulle fungera direkt trodde jag aldrig…

Glädje efter segern idag. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Första avkomman var Kiss of Judas, 1.12,1ak/275.901 kr, och därefter föddes Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) som idag ståtar med rekordet 1.08,9ak* och 8.413 500 kronor på bankboken.

Daniel Redéns rekommendation till Stall Zets avelsansvarige Johan Areng var; Sälj!

Såldes gjorde däremot modern på en internetauktion för 55.000 kronor och då var hon dräktig med Hard Livin. Don Fanucci Zet behöll däremot Redén.

Framgångsrik morfar

Kissed By the West är en dotter till Western Terror (e. Western Hanover-Arterra), 1.07,5*/$1.164.174, vilken har 1.114 registrerade avkommor i Nordamerika. Vinstrikast är Western Silk med 1.679.349 dollar och det finns ytterligare tio dollarmiljonärer efter honom på andra sidan Atlanten.

Mormor Kissed By A Fool (e. Jeanna’s Beach Boy), 1.09,5/$207.523, startade 23 gånger (11-2-1) och blev också lyckosam i avelsboxen med Kissed By the Wests helbröder Kiss of Terror, 1.08,4*/$315.621, och No Kisses Knowmore, 1.08,6*/$131.777.

Kissed By A Fool är undan ostartade Im No Fool (e. Tyler B), och hon blev mor till 18 avkommor. Tillsammans har hennes döttrar och söner sprungit in 4.514.091 dollar. I Am A Fool ($1.392.293) toppar före Cam’s Fool ($852.081), Aint Nobodys Fool ($430.456), Everybodyplaysafool ($348.107), A Fool For Mark ($314.650), Spurred On ($308.738), Always A Fool ($256.833) och Im Fool Of It ($228.023).

Travare i åttonde led

Mödernet handlar inte bara om passgångare. I åttonde ledet dyker Victory Song-dottern Morning Song, TT 1.15,1/$23.948, upp. Hon betäcktes uteslutande med passgångarhingstar och hon lämnade tre avkommor som tjänade mer än 100.000 dollar; Chief Maynard ($138.342), Carolyn Ruth ($125.745) och Kingston Minibar ($101.707).

Morning Song (u. Thistledown e. Guy Abbey) ingick i samma syskonskara som Scotch Thistle (e. Scotland) och Victory’s First (e. Victory Song), 1.16,6*/$12.392.

Scotch Thistle och Romolo Ossani. Foto: stalltz.se

Den senare importerades till Sverige 1956 som avelshingst och var den första hingsten i Europa efter världsrekordhållaren Victory Song. Hans stod uppstallad hos stadsveterinär Lars-Gustav Nordensson (Stall Saltvind) i Karlstad.

I Sverige registrerades 67 avkommor efter honom och endast en lyckades tjäna över 100.000 kronor. Vicky Day (u. Bess Day), 1.19,1ak/133.525 kr, vann 26 lopp på 147 starter.

USA-födde Hambletonian-femman Scotch Thistle blev en storstjärna som äldre efter sin ankomst till Italien. Först med Reno Miseroni som tränare och därefter Romolo Ossani.

Tvåa efter Frances Bulwark i Elitloppet

Vid flera tillfällen tävlade Scotch Thistle på svensk mark. Han vann Åby Stora Pris 1953 och året efter var han tvåa i båda heaten i Elitloppet bakom Frances Bulwark och Sören Nordin.

Innan dess hade han också slutat tvåa i Prix d’Amérique (1951) bakom Mighty Ned och 1952 segrade Scotch Thistle i Prix de Paris.

1951 räknades Scotch Thistle som Europas främsta travare och detta gällde även under andra halvan av 1952 tills han fick se sig besegrad av Permit och Frances Bulwark i Gladiatoren-Rennen i Hamburg.

Championhingst i Italien

Scotch Thistle blev också en framgångsrik avelshingst och ett championat erövrade han i Italien 1963. Han var också tvåa vid fem tillfällen i det italienska hingstchampionatet. Fyra gånger efter Oriolo och sista gången 1973 efter Nike Hanover.

Morning Song är också mormors mormors mor till passgångarstjärnorna Sweet Lou ($3.484.251) och Bettor Sweet ($2.816.687).

Morning Songs mödernelinje har lämnat stjärnor – både passgångare och travare – sedan mitten på 1940-talet och Don Fanucci Zet verkar inte vara något undantag . Idag kan han titulera sig Elitloppsvinnare.

Källa: breedersbible.com
tema
Tema: Krönika
Exklusivt för dig som prenumerant

Vilket lopp, vilken revansch!

Diskad etta ifjol – en vinnare i år!
En mer skön revansch får man leta efter!
Daniel Redén fick äntligen sin efterlängtad triumf i Elitloppet efter fjolårets debacle.
Daniel Redén, Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet segerdefilerar efter 2021 års Elitlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Daniel Redén, Örjan Kihlström och Don Fanucci Zet segerdefilerar efter 2021 års Elitlopp. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Ingen har undgått det rättsliga efterspelet efter förra årets diskning av Propulsion och den trista historien som pågår fortfarande. Med tanke på den ständiga press som legat på Daniel Redéns axlar under det senaste året har han lyckats hämta sin kraft hos hästarna och att han kunde plocka fram en Elitloppsvinnare redan året efter är ingenting annat än en saga.

Till sin hjälp hade han Örjan Kihlström och efter hans mästerliga styrning var Don Fanucci Zet starkast i spurten när Vivid Wise As fick en tempomässigt tuffare resa i finalen jämfört med försöket där Alessandro Gocciadoro kunde trolla bort första varvet efter 1.11,7.

I finalen var det desto tuffare fart – kilometern passerades på 1.09,6 – samtidigt som Daniel Redéns häst bytte dödens mot andra ytter, vilket förstås var en betydligt bättre position än att springa utvändigt om Vivid Wise As.

Alessandro Gocciadoros travare orkade inte stå emot Don Fanucci Zets artilleri till slut. Han vann på nya rekordet och Elitloppets snabbaste finaltid, 1.08,9a/1.609 meter. Don Fanucci Zet blev den tredje travaren i historien som vinner dubbeln Sprintermästaren och Elitloppet efter The Onion och Nuncio.

”Ett hemkok” kallade Daniel Redén årets Elitloppsvinnare och det ligger en hel del i det resonemanget. Morfar är passgångaren Western Terror, men det är inte första gången en ”udda” travare vinner Elitloppet.

1959 års vinnare Jamin var undan stoet Dladys, vars mor Gladys var ett engelskt fullblod. Också en stor travare och även om Don Fanucci Zet inte är på samma nivå som Jamin så är han en bra bit på väg.

Elitloppet är travsport crème de la crème, men vi vi får inte heller glömma Wild Loves världsrekord i Harper Hanovers lopp. Hovslagaren och amatören Bengt Simberg tog sitt sto och åkte till travets lejonkula Vincennes i vintras.

Bengt Simberg och Wild Love efter vinsten i Harper Hanovers lopp igår. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Där skaffade Wild Love den hårdhet som krävdes för att vinna en löpning av Harper Hanovers dignitet. Loppets namngivare var själv en riktig tuffing – kallades för ”Järnhästen” – när han som första svenskägda och svensktränade travare åkte till Paris för starta i Prix d’Amérique 1939.

Prix d’Amérique är målet för Wild Love nästa år deklarerade Anders Lindqvist efter triumfen i Harper Hanovers lopp, värderad till en miljon kronor.

Frågan är om inte Wild Love – som köptes för 35.000 kronor på Kriterieauktionen som ettåring – var helgens mest populära vinnare på Solvalla tillsammans med Don Fanucci Zet.

En liten amatör – Bengt Simberg – som med proffset Anders Lindqvists stora rutin och hjälp fått Love You-dottern att ta klivit upp i de allra finaste sammanhangen.

Sådana historier hör ofta till sportens vardag. Mera sällan kombineras det med seger i ett riktigt stort lopp. Mycket vackrare än så kan faktiskt inte travsport bli. Inte heller att ett ”hemkok” vinner Elitloppet…

tema
Tema: Elitloppet
Exklusivt för dig som prenumerant

Don Fanucci Zet vann Elitloppet

Trots att Don Fanucci Zet fick dra tåget i tredjespår i Elitloppets final lyckades den svenskfödde femåringen vinna.
Örjan Kihlström satt bakom Daniel Redéns stjärna som vann på 1.08,9a/1.609 meter.
– En helt otroligt värdig vinnare, sade Daniel Redén.
Don Fanucci Zet spurtade förbi Vivid Wise As och vann Elitloppets final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Don Fanucci Zet spurtade förbi Vivid Wise As och vann Elitloppets final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Elitloppet och dess segercheck på tre miljoner kronor gick till blott femårige Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) och det gjorde det efter en mycket bra insats.
Att attackera som förstahäst i tredjespår i Elitloppets final och har allt som oftast på senare år varit en omöjlighet om man ska stå som slutsegrare, men Don Fanucci Zet antog den utmaning.
Alessandro Gocciadoro anförde fältet med Vivid Wise As (e. Yankee Glide) som öppnade 1.08,8 första halvvarvet och kom till varvet på 1.09,6. Italienaren såg förhållandevis trygg ut framme i tät, men Don Fanucci Zet ville annat.

När 600 meter återstod gav sig Kihlström iväg från andra utvändigt, men var utan chans att runda dödenstravande Ecurie D. (e. Infinitif) i slutkurvan.
Därmed blev det tredjespår resterande del av loppet för Don Fanucci Zet, men det spelade ingen roll. Sista 50 meterna tog sig Don Fanucci Zet – som tävlade barfota runt om för blott andra gången i karriären – förbi.
– Det känns bara helt fantastiskt. Jag är så glad för Daniel, Ellinor och hela stallet. Det är fantastiskt stort att vinna Elitloppet över huvud taget. Daniel har ju aldrig vunnit höll jag på att säga, men nu fick han äntligen sin seger. Det känns helt underbart, sade Örjan Kihlström och fortsatte:
– En så jäkla skön häst verkligen. Fantastisk inställning. Han kämpar som tusan. Han blev faktiskt lite fladdrig i aktionen på barfota runt om, men visade sin inställning. Det är tufft att gå själv utan rygg de sista 600 meterna i ett sådant här lopp. Han vann faktiskt ganska säkert trots allt.

”Hemkok står som Elitloppsvinnare”

Daniel Redén var fullt naturligt tagen efter triumfen.
– Det är som att någon regisserar hela mitt liv just nu. Först kraschen, sedan steppar hästarna bara upp och gör allt för oss. Det här är ett hemkok vi står med Elitloppsvinnare nu. Jag hade pappan och köpte mamman för att göra en travare av, men det gick inte få henne under 1.35, sade Redén och fortsatte:
– Det här är det största vi har i svensk travsport, det är det vi ska visa. Nu är det Don Fanucci Zet vi pratar om och han är en helt otroligt värdig vinnare. Utan Örjan Kihlström hade inte jag stått här. Han bygger hästarna och jag tror att han visste redan i Sprintermästaren att det här var en kandidat för att vinna Elitloppet. Fram tills slutkurvan var allt lugnt, men då började han vingla och fara. På upploppet kom han tillbaka och jag såg att tussarna var kvar.

Segertiden 1.08,9a/1.609 meter är en tangering av Commander Crowes svenska rekord satt i Hugo Åbergs Memorial 2012.

Ellinor Wennebring sköter Don Fanucci Zet som bärgade segern före Vivid Wise As och Gareth Boko (e. Make It Happen). Den sistnämnde tränad av Jerry Riordan skiftade tredje invändigt mot andra utvändigt när Don Fanucci Zet attackerade. Luckan kom 150 meter före mål och med minsta möjliga marginal tog han sig förbi Gelati Cut (e. Coktail Jet) som i sin tur fick chansen för sent från vinnarhålet för att hinna accelerera. Att det fanns gott om krafter kvar i den hästen över målgången rådde ingen tvekan om.

Fakta

RESULTAT ELITLOPPET

Prispengar: 3.000.000–1.500.000–750.000–375.000–175.000–100.000–60.000–40.000 kr

 1. Don Fanucci Zet – Örjan Kihlström 1.08,9
 2. Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro 1.09,0
 3. Gareth Boko – Mats E Djuse 1.09,1
 4. Gelati Cut – Gabriele Gelormini – 1.09,2
 5. Moni Viking – Björn Goop 1.09,4
 6. Ecurie D. – Ulf Ohlsson 1.09,4
 7. Cokstile – Vincenzo Gallo 1.09,6
 8. Aetos Kronos – Magnus A Djuse 1.09,6
tema
Tema: Fyraåringseliten
Exklusivt för dig som prenumerant

Sister Sledge på Europarekord

Sparrad av Bepi Bi hela vägen in till mållinjen pressade sig Sister Sledge ner till 1.09,1a/1.640 meter då hon vann Fyraåringseliten.
– Ett ruggigt häftigt lopp, sade segerkusken Örjan Kihlström.
Bepi Bi utmanade Sister Sledge i fjolårets Fyraåringseliten på supertiden 1.09,1a/1.640 meter. På söndag ska hästen starta i Finlandia-Ajo. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Bepi Bi utmanade Sister Sledge i fjolårets Fyraåringseliten på supertiden 1.09,1a/1.640 meter. På söndag ska hästen starta i Finlandia-Ajo. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Sister Sledge (e. Father Patrick) är en flygmaskin av sällan skådat slag. Daniel Redéns häst närmast följde startbilen och frontade med lätthet, men fick inte vara i fred en meter av loppet. Efter att öppnat första halvvarvet på 1.08,8 fick hon den italienska Derbytrean tillika Orsi Mangelli-vinnaren Bepi Bi (e. Donato Hanover) på utsidan som inte lät henne vara ifred.

Första varvet passerades på samma tidsnotering – 1.08,8 – och körningen bestod! Sida vid sida stred Sister Sledge och Bepi Bi hela vägen in till mållinjen, men med knapp marginal höll Sister Sledge nosen först på 1.09,1a/1.640 meter.

Sister Sledge höll stången mot Bepi Bi i Fyraåringseliten på supertiden 1.09,1a/1.640 meter. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

En rekordputsning av Kali Smarts färska, svenska rekord med sju tiondelar och därtill nytt Europarekord för fyraåriga ston.
Och inte bara det… Faktum är att ingen fyraåring någonsin sprungit snabbare på svensk mark för nu flög Ecurie D.:s (e. Infinitif) rekord på 1.09,2 då Sister Sledge alltså kom hem på tiondelen snabbare segertid.
Örjan Kihlström fick frågan i vinnarcirkeln om Sister Sledge och Bepi Bi var två kommande Elitloppshästar till nästa år.
– Det är ett helt år dit, men det var två riktigt fina hästar som gjorde upp. Bepi Bi var heroisk på utsidan också; det var ett ruggigt häftigt lopp att vinna, sade Örjan Kihlström efter att bärgat sin första seger under Elitloppshelgen.
Samtidigt bröt Sister Sledge den negativa trend som ston haft i detta lopp och blev det första sto sedan premiärupplagan 1977 att vinna Fyraåringseliten.

Där bakom inkom Henry Flyer Sisu (e Bold Eagle) som trea. Hästen inledde utvändigt ledaren, men blev avlöst av Bepi Bi. Med tanke på att detta var Kriterietreans första felfria lopp i år så gjorde han en jätteprestation som trea om än på avstånd.

Köptes för 265.000 dollar

Sister Sledge köpte Stall Zet i Harrisburg i höstas för 265.000 dollar och det har varit välinvesterade slantar. Ifjol på amerikansk mark vann hon två försök i Pennsylvania Sire Stakes ($93.191/$92.392), vilket ska nämnas tillsammans med tre divisioner i Tomkins-Geers ($42.700), Currier & Ives ($32.297) och Arden Downs ($26.764). Tvååringssäsongen innehöll finalseger i Pennslvania Sire Stakes ($252.000).

Första gången hon bjöds ut som ettåring såldes Sister Sledge för 35.000 dollar i Harrisburg. Hennes mor Behindclosedoors (e. Andover Hall), 1.10,5/$589.226, var tvåa i Breeders Crown som treåring och fyra i Hambletonian Oaks.

Mormor Margarita Nights (e. Yankee Glide), 1.11,0/$249.439, har förutom Behindclosedoors också lämnat Tequila Talkin ($163.801).

Glädje efter Sister Sledge seger i Fyraåringseliten. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
tema
Tema: Elitsprintern
Exklusivt för dig som prenumerant

Fingerspitzengefühl, Lugauer!

Fingerspitzengefühl – fingertoppskänsla.
Det visade Conrad Lugauer när han valde att dra av alla fyra skor på Night Brodde för första gången i Elitsprintern.
Resultatet blev en mycket övertygande spetsviktoria på 1.09,5a/1.640 meter.
Conrad Lugauers Night Brodde vid segern i Elitsprintern ifjol. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Conrad Lugauers Night Brodde vid segern i Elitsprintern ifjol. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Disco Volante (e. Scarlet Knight) var faktiskt chanslös att ömma förbi Night Brodde initialt och slog till och med på en galopp av ren iver när det gick i överljudstempo in mot första kurvan. Disco Volante fann snabbt rätt aktion, men tappade position och från andra utvändigt var han utan chans när Night Brodde dominerade loppet.

Efter att öppnat på 1.08,3 första halvvarvet kunde Lugauer sänka farten en aning och varva på 1.10,0 innan han återigen drog upp farten.
Night Brodde stred storstilat hela vägen hem och var aldrig riktigt nära att tappa loppet och dess segercheck på 300.000 kronor.
– Det här är en underbart fin häst. Det var en prestation på hög nivå. De första 200-300 meterna gick det väldigt fort. Jag tycker det är otroligt roligt med sådana här hästar; det var en fröjd att sitta bakom honom från spår ett och han gav mig en bra känsla hela loppet. Han kändes faktiskt starkare och starkare hela vägen, sade Lugauer.

Conrad Lugauers Night Brodde spårade från start till mål på 1.09,1a/1.640 meter. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Johan Untersteiners femåring Guzzi Mearas (e. Muscle Mass) sköt till rappt efter att kommit loss sent från vinnarhålet och var knappast helt tom i mål.
En dunderinsats stod franskfödde Digne Et Droit (e. The Best Madrik) för som trea. Från sjätte utvändigt slog Gabriele Gelorminis häst följe i tredjespår när Zaccaria Bar (e. Ready Cash) började dra tåget i tredjespår 650 meter före mål. Digne Et Droit flög lågt ute i vida spår till tredjeplatsen och visade med eftertryck att sprintersegern på Lunden för två veckor sedan inte var en tillfällighet.

Digne Et Droit är en häst av skandinaviskt snitt som blir en emotsedd gäst även i sommarens stora sprinterlopp som det såg ut den här dagen!

tema
Tema: Fyraåringseliten, ston
Exklusivt för dig som prenumerant

Holländska slog till på topptid

Kali Smart övertygade i stort i Fyraåringseliten för ston för Adrian Kolgjini.
Segertid starka 1.09,8a/1.640 meter!
Kali Smart vinner Fyraåringseliten för ston i maj för Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund
Kali Smart vinner Fyraåringseliten för ston i maj för Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Otroligt bra och tyvärr är hon inte anmäld till någonting och det här vara hennes stora lopp, sade Adrian Kolgjini efter segern.

Adrian Kolgjini hade ryckt alla skorna och det gav också effekt. Från andra ytter satte Kolgjini full fart i tredjespår med Kali Smart (e. Un Amour d’Haufor-Olympia Face) och på upploppet handlade det bara om en häst.

– Jag trodde på henne och jag visste vad jag hade att åka med. En utdragen spetskörning gynnade oss, sade Kolgjini.

Kollgjini segerdefilerar. Foto: Mathias Hedlund

Segertiden blev nya svenska rekordet 1.09,8a/1.609 meter för fyraåriga utländska ston och insatsen belönades med 300.000 kronor.

– Hon kommer bara tävla den här säsongen och nästa år går Kali Smart till avel, sade Luti Kolgjini.

Tre svenska rekord

Det är stoets tredje svenska rekord – förra året travade hon 1.13,2/2.140 meter med voltstart och hade också det tidigare rekordet för treåriga ston över full distans.

Modern Olympia Face (e. Viking Kronos) är ostartad och hon är undan Muscles Onbroadway (e. Muscles Yankee), 1.11,6/$57.464, som är halvsyster med Dreamlands Chip ($161.985) och Glittering Muscles ($100.860).

Mödernet går tillbaka till Nutmeg Lobell och hon har lämnat Merrie Annabelle-vinnaren Feel the Motion, 1.11,6*/$453.590, och Broadway Diamond ($279.342) – morsmors mor till Kali Smart.

Källa: breedersbible.com
tema
Tema: Elitloppet
Exklusivt för dig som prenumerant

”Jag ville, men hästen kunde inte”

– Jag ville vara med i körningen om ledningen, men hästen kunde inte. Sedan tog han några felsteg i sista kurvan när det gick väldigt fort. Efter det var loppet över.
Very Kronos blev hopplöst över i tredjespår i Elitloppsförsöket och lyckades inte kvala in till final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Very Kronos blev hopplöst över i tredjespår i Elitloppsförsöket och lyckades inte kvala in till final. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Timo Nurmos-tränade Seismic Wave var favorit i det andra Elitloppsförsöket, men hästen, som precis trampat ur silverdivisionen var inte med i matchen vare sig från start eller till slut.

– Jag hoppades att kunna vara med i körningen om ledningen, men Gelati Cut utvändigt var snabbare och tog en längd. Jag försökte, men Seismic Wave kunde helt enkelt inte vara med i de andras inledningstempo, säger kusken Claes Sjöström.

I sista kurvan tappade Seismic Wave stilen och hästen slutade sist.

– Ja, han fick problem med travet när det gick väldigt fort i kurvan, och tog några felsteg. Då var det förstås över sedan för vår del, säger Claes Sjöström.

’Heavy Sound galopperade i det försöket på upploppet, utan chans på finalplats. På det sättet slutade Elitloppet 2021 på samma sätt som när Heavy Sound var med 2019, även då med upploppsgalopp.

– Det är bara att konstatera att Heavy Sound tyvärr inte var lika fin idag som för två veckor sedan. Det var synd, för positionsmässigt hade det blivit perfekt när Very Kronos tröttnade ute i tredjespår. Men då hade Heavy Sound inte aktionen med sig längre och när han galopperade 100 kvar var det utan möjlighet för oss att nå en finalplats, säger Kenneth Haugstad.’

’Cyber Lane var med i det tempofattiga första försöket och fick finna sig i att vara chanslös att nå fram till en finalplats i 1.07-avslutningen.

– Från start löste det sig bra när vi kom ner i andra par utvändigt från sjundespåret och just då satt jag förstås och hoppades att Fredrik B Larsson med Milliondollarrhyme framför skulle göra ett försök att utmana Vivid Wise As om ledningen. Men istället väntade Fredrik in att kunna släppa ner Don Fanucci Zet framför sig och få rygg. Då blev det ju inget tempo alls. När de kör 1.07 i täten sista 500 meterna är det ju chanslöst att ta ta något när man sitter nere i fältet och dessutom sprang Cyber Lane och tjurade lite över att få stänk på sig, säger Johan Untersteiner.

tema
Tema: Ungdomseliten
Exklusivt för dig som prenumerant

Usain Töll på 1.09,8!

Ett italienskt och svenskt samarbete låg bakom Usain Tölls triumf i Ungdomseliten.
I nyporna på Christian Cracchiolo vann femåringen på lysande 1.09,8a/1.640 meter!
– Han hade kunnat vara med i Elitloppet, sade segerkusken med en skämtsam ton.
Christian Cracchiolo kuskade bakom Usain Töll (7) som tog sig förbi Dark Roadster (4) på topptiden 1.09,8a/1.640 meter i Ungdomseliten. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Christian Cracchiolo kuskade bakom Usain Töll (7) som tog sig förbi Dark Roadster (4) på topptiden 1.09,8a/1.640 meter i Ungdomseliten. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

En sak är i alla fall säker; Usain Töll är en härdad krabat. Trots att han ”bara” hade sprungit in 849.299 kronor innan söndagens start så har han ett digert cv med finaldeltagande i såväl Kriteriet, Derbyt som Sprintermästaren.
Där har han dock inte haft stolpe in vilket möjliggjorde att han kunde starta i Ungdomseliten denna söndagseftermiddag.

Mattia Orlando tränar hästen som ägs av Renato Santese. Det var i hans eleganta hästägarfärger som Christian Cracchiolo åkte ut på banan och gasade med full kraft från bricka sju bakom bilen. Favoriten Amornero Roc (e. Igor Font) kastade sig i galopp direkt och istället var Dark Roadster (e. Super Photo Kosmos) anförare i våldsam fart med Usain Töll i rygg.
Efter att öppnat 1.06,5 första halvvarvet och varvat på 1.09,7 trodde nog de flesta att det skulle bli stumma ben på duon som varit med i öppningen, men så blev inte alls fallet.

Christian Cracchiolo kuskade bakom Usain Töll (7) som tog sig förbi Dark Roadster (4) på topptiden 1.09,8a/1.640 meter i Ungdomseliten. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Tvärtom var det den duon som gjorde upp och Usain Töll som fått det psykologiskt mer tacksamma loppet tog sig förbi på topptiden 1.09,8a/1.640 meter. En rekordsänkning med med 1,1 sekunder!
– Det blev perfekt för vår del. Favoriten felade direkt och sedan fick vi en bra rygg att gå med i så det var perfekt för vår del. Tränaren sade att han gillar hårt tempo så jag tänkte att det hårda tempot passade bra. Det här är min största seger i karriären; det är bara publiken som fattas, men annars är det helt perfekt, sade Christian Cracchiolo.

tema
Tema: Elitloppet, försök 2
Exklusivt för dig som prenumerant

Gelati Cut efter dramatik

Först i mål, men skulle han få behålla segern?
Det var frågan efter att Gelati Cut såg ut att bryta ut en aning i det andra försöket till Elitloppet gentemot Ecurie D., men domarna valde att fria och stå över att skifta ordningsföljden.
Gabriele Gelorminis Gelati Cut höll ifrån sig Ulf Ohlssons Ecurie D. i det andra Elitloppsförsöket förra året. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Gabriele Gelorminis Gelati Cut höll ifrån sig Ulf Ohlssons Ecurie D. i det andra Elitloppsförsöket förra året. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Gelati Cut (e. Coktail Jet) visade grym startsnabbhet då han öppnade jättesnabbt bakom bilen från bricka fyra. Varken Heavy Sound (e. Ken Warkentin) eller Seismic Wave (e. Explosive Matter) var i närheten av att kunna svara och inte heller Cokstile (e. Quite Easy U.S.) hade chansen att hålla emot efter 300 meter.
Det kostade dock därefter. Första halvvarvet passerades på 1.08,1 och varvet på 1.09,9. Ulf Ohlsson hade fått en tuff väg fram till dödens med Ecurie D. (e. Infinitif), men hade inga som helst planer på att låta Very Kronos (e. Ready Cash) avlösa när han började röra sig framåt på första långsidan.
Nej, det var Gelati Cut och Ecurie D. det stod emellan och duon stred storstilat hela vägen hem i ett mycket sevärt upplopp. Gelati Cut såg för en stund slagen ut mitt på upploppet, men visade fighterhjärta som höll sig först samtidigt som han kan varit lätt hjälpt av att få bryta ut ett halvt spår och möjligen hindra Ecurie D.:s framfart en aning.
– Jag upplevde det som att det är hästen utanför som bryter ner mot mig och jag uppfattar det inte som någon diskvalifikation. Hästen gör en magnifik prestation. Det här är nog en riktig sprinter. Det är bara andra gången han startar över sprinterdistans, men jag är väldigt nöjd med hästen. Får jag chansen att välja först så kommer jag välja spår ett och hoppas kunna använda samma taktik i finalen, sade Gabriele Gelormini.

Gabriele Gelorminis Gelati Cut höll ifrån sig Ulf Ohlssons Ecurie D. i det andra Elitloppsförsöket. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Mellan hästar flög Gareth Boko (e. Make it Happen) fram till tredjeplatsen via tredje invändigt och såg närmast obrukad ut över målgången. Cokstile hade svårt att följa sista 100 metern och fick maxutdelning från vinnarhålet som fjärde- och sista finalist.

Det var fyra svensktränade hästar som blev utslagna ur det andra försöket. Heavy Sound (e. Ken Warkentin) galopperade uppgivet över upploppet. Seismic Wave (e. Explosive Matter) var chanslös från fjärde utvändigt, Click Bait (e. Cantab Hall) slutade femma i mål från dödens som senare blev andra utvändigt medan Very Kronos (e. Ready Cash) blev hängande i tredjespår efter att Erik Adielsson gett sig iväg efter första kurvan och försökt söka sig framåt. Det upplägget blev hopplöst för världsrekordhållaren och Very Kronos hade inget med finalstriden att göra.

tema
Tema: Elitloppet, försök 1
Exklusivt för dig som prenumerant

Lekande lätt för Vivid Wise As

En promenad i parken blev det sedan Vivid Wise As enkelt försvarat sitt innerspår och Alessandro Gocciadoro fått bestämma tempot därframme.
Vivid Wise As vinner Elitloppsförsök ifjol för Alessandro Gocciadoro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Vivid Wise As vinner Elitloppsförsök ifjol för Alessandro Gocciadoro. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Inte blev det mycket bättre fart när Don Fanucci Zet kom på utsidan dryga varvet från mål efter inlett första 600 meterna ute i tredjespår. Vivid Wise As (e. Yankee Glide-Temple Blue Chip) travade första 500 meterna efter 1.10,8 och passerade kilometern på 1.11,7.

När sedan Alessandro Gocciadoro drog i underkant 1.07 sista 500 meterna var det förstås omöjligt att bjuda sjuåringen på någon match.

– Det blev väldigt enkelt och Vivid Wise As vann med krafter kvar. Framför allt var jag väldigt nöjd med hur fint hästen fungerade i travet, sade Alessandro Gocciadoro.

Gocciadoro segerdefilerar. Foto: Mathias Hedlund

”Omöjligt att vinna”

Segertiden skrevs till 1.10,0a/1.609 meter. Tapper tvåa var Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) för Örjan Kihlström.

– Jag är riktigt nöjd med hästen och som loppet blev kört var det förstås omöjligt att vinna, sade Örjan Kihlström.

Tredjeplatsen tog Björn Goop och Moni Viking (e. Maharajah) efter en resa i vinnarhålet.

– Jättebra. Det gick väldigt sakta för vår del, men det fanns krafter kvar och jag kunde knappt få stopp på honom efter mål, sade Björn Goop.

Fyra och till final gick också Aetos Kronos (e. Bold Eagle) för Magnus A Djuse efter ha avslutat sista 800 meterna efter 1.07,5.

– Loppet blev katastrofalt för oss och normalt ska det inte gå att ta sig till final som loppet blev kört. Aetos Kronos gjorde det väldigt bra, sade Magnus A Djuse.

Vidare till final:

 • Vivid Wise As – Alessandro Gocciadoro
 • Don Fanucci Zet – Örjan Kihlström
 • Moni Viking – Björn Goop
 • Aetos Kronos – Magnus A Djuse
tema
Tema: Elitkampen
Exklusivt för dig som prenumerant

Odd Herakles tunga vägen

H.V.Tuuri gjorde ett enormt lopp i Elitkampen, men etablerade topphästen Odd Herakles visade sig starkast i avgörandets stund.
Den av Fredrik Fransson-tränade hästen kom i mål på 1.18,6a/1.640 meter i lag med Tom Erik Solberg.
Odd Herakles plockade ner strongt kämpande H.V.Tuuri på 1.18,6a/1.640 meter i fjolårets upplaga av Elitkampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Odd Herakles plockade ner strongt kämpande H.V.Tuuri på 1.18,6a/1.640 meter i fjolårets upplaga av Elitkampen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1.14,5! Ja, så fort gick första 500 meterna av årets upplaga av Elitkampen och det gjorde det med den nya, finska kallblodsstjärnan H.V.Tuuri (e. Turo) som anförare.
Elvaåringen var dagen till ära utrustad med jänkarvagn och tävlade barfota runt om för första gången. Något som minst sagt fick önskad effekt för som han såg ut den finske fuxen!

Invändige H.V.Tuuri gjorde allt som stod i hans makt för att stå emot, men Odd Herakles var den starkare. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Med i den öppning hade han en häst och det just Odd Herakles (e. Moe Odin) som var den ende som hade någon som helst chans att slå följe. Iikka Nurmonen var dock bestämd med att han ville köra i ledningen så Tom Erik Solberg fick snällt backa ner sin häst i rygg efter 450 meter.

Där fick han dock bara vila i drygt 300 meter. När 850 meter återstod var det full gas åter eftersom Lome Brage (e. H.G.Balder) började röra sig framåt i andraspår och var i rygg på H.V.Tuuri hade inte Tom Erik Solberg några planer på att sitta.

Stred tappert

I slutkurvan såg Odd Herakles ut att ha ett klart grepp, men H.V.Tuuri vägrade ge sig. Det blev strid hela vägen in till linjen, men det övertag Odd Herkales hade skaffat sig bestod över mållinjen med huvud som marginal.
– Det känns väldigt bra. I fjol kände jag att han hade en väldigt god chans att vinna. I år var det mer tvivelaktigt eftersom han hade ett dåligt startspår och förlorade på Bergsåker, men idag var han tillbaka på sin bästa nivå, sade Tom Erik Solberg och fortsatte:
Jag hade förberett mig på att vi behövde slå den finska hästen utvändigt, men han kämpade väldigt. I slutkurvan tyckte jag att jag hade kontroll på ledaren, men den sålde sig väldigt dyrt och det var en fantastisk kamp mellan två bra hästar.

I Fredrik Franssons regi gjorde Odd Herakles nu sin tredje start och han kom i mål på 1.18,6a/1.640 meter vilket är den näst snabbaste tiden i Elitkampens historia. Enbart Vitter (e. Viesker) som vann år 2016 på 1.18,5 har kutat fortare.
– Att få stå här är helt overkligt, sade Bollnästränaren.

Kleppe Fanden (e. Alm Viktor) hakade på till bronsplatsen på avstånd efter att kommit fram som tredjehäst på sista bortre och behållit den placering hela vägen hem.

Fredrik Fransson var jublande glad efter att Odd Herakles vunnit Elitkampen. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
tema
Tema: Treåringseliten/Breeders Course
Exklusivt för dig som prenumerant

Maiden värd en miljon kronor

Love You Too avlade maiden i sitt femte framträdande.
För den insatsen belönades valacken med en miljon kronor efter ha vunnit Treåringseliten.
Glädje efter 85-oddsaren Love You Too spurtat hem Treåringseliten ifjol. Foto: Mathias Hedlund
Glädje efter 85-oddsaren Love You Too spurtat hem Treåringseliten ifjol. Foto: Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Holländaren Micha Brouwer fick det serverat i andra utvändigt med Love You Too (e. Love You-Adena Boko) och 85-oddsaren var starkast i spurten.

– Det var mycket överraskande för mig. Samtidigt fick Love You Too ett bra lopp och idag var första gången som han tävlade utan skor, sade Micha Brouwer.

Till vardags jobbar Micha Brouwer, 21 år, hos Paul Hagoort.

– Jag får bra chanser av Paul och idag tog jag den här chansen. Det här är en mycket fin häst och som gör allt vad jag begär av honom, fortsatte Brouwer.

Inget krypkasino

Micha Brouwer kunde smyga med i andra utvändigt samtidigt som Lutfi Kolgjini såg till att tempot hölls uppe därframme. Ledande Okira Bo och Björn Goop fick egentligen aldrig pusta någon gång, utan Aquarius Face och Lutfi Kolgjini såg till att det inte blev något krypkasino. Första varvet travades efter 1.13,8.

Enkelt spurtar Love You Too till vinst för Micha Brouwer. Foto: Mathias Hedlund

Micha Brouwer behövde inte kliva in i handlingen förrän 300 kvar och enkelt avgjorde den holländske valacken på 1.12,9a/2.140 meter före duktigt spurtande Cash Maker (e. Donato Hanover) och tredjeplatsen gick till Aquarius Face (e. Mosaique Face) efter en tuff resa i dödens.

Stig H tränade modern

En andra- och tredjeplats på fyra starter och 50.454 kronor hade Love You Too innan loppet idag. Modern Adena Boko (e. Pearsall Hanover), 1.12,1ak*/951.000 kr, tränades av Stig H Johansson och var finalist i Breeders Crown som treåring efter ha vunnit sitt försök.

Förutom Love You Too har hon lämnat Innovation Love (e. Love You), 1.11,6ak/812.887 kr, och Herrera Boko (e. Conway Hall), 1.12,4ak/594.390 kr. Helbrodern Innovation Love har vunnit Breeders Crown både som tre- och fyraåring i Holland och på meritlistan finns också Criterium der 3-jarigen, Criterium der 4-jarigen och Derby der Vierjarigen i sitt hemland.

Mödernet går tillbaka till Hambletonian-vinnaren Helicopter, mor till storstjärnan Armbro Flight som också lämnat Hambletonian-ettan Armbro Goal.

Källa: breedersbible.com
tema
Tema: Montéeliten
Exklusivt för dig som prenumerant

Skrattmatch på världsrekord

Norskan Matilde Herleiksplass såg ut att börja skratta för sig själv när hon red över mållinjen i Montéeliten.
På Jean Michel Bazire-tränade Dreambreaker red hon nya världsrekordet 1.09,8a/1.640 meter trots att hästen fick göra allt jobb själv!
– Det är helt otroligt; jag är helt chockad, sade Matilde Herleiksplass.
Dreambreaker och Matilde Herleiksplass vann Montéelliten på nytt världsrekord. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Dreambreaker och Matilde Herleiksplass vann Montéelliten på nytt världsrekord. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Svenskfödde Upset Face (e. Joke Face) som vann montélopp på Vincennes under vintern tog verkligen strid och gjorde det urtappert. Under Anna Erixon tog femåringen hand om ledningen, öppnade i underkant av 1.10 och varvade på 1.09,0.

Fakta

Visste du att...

…Dreambreaker raderade ut Torre Crepin (e. Capriccio) gamla rekord på 1.10,0a/1.609 meter satt vid triumfen i just Montéeliten 2015. Det här var 13:e året i följd som en häst tränad i utlandet vann Montéeliten och den åttonde gången en fransktränad häst vann detta lopp.

Där och då stod det klart att fanns en möjlighet att världsrekordet för äldre hingstar och valacker skulle slå vilket också blev fallet.

Upset Face var enormt tapper i nederlaget, men mötte helt enkelt en häst som var bättre. Dreambreaker (e. Offshore Dream) gjorde nämligen ett kusligt lopp på utsidan hela vägen och såg faktiskt inte ut att vara helt tom över målgången dit han nåde på 1.09,8a/1.640 meter.

I januari vann Offshore Dream-sonen Prix Djerid (€90.000) på 1.11,5/2.200 meter, men att han skulle stå för en sådan här insats var det knappast alla som trodde eller förväntat sig!
– Han hamnade i dödens, men i slutkurvan kände jag att det fanns krafter kvar. Jag hade inte ens ryckt tussarna eller nånting, sade Matilde Herleiksplass och svarade på frågan om hon hade fått någon ridorder av Jean Michel Bazire:
– Han sade att det bara var att gasa!

Dreambreaker och Matilde Herleiksplass vann Montéelliten på nytt världsrekord. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Ja, gasade gjorde hon och hela Matilde Herleiksplass tycks hålla ett högt tempo upp mot elitskiktet bland montéryttarna.
– Jag är 22 år gammal och nu har jag snart jobbat fem år efter att jag slutade på Wången. Sedan i november har jag varit hos Jean Michel Bazire och det går bara bättre och bättre hela tiden, sade Herleiksplass.

På fransk mark har hon bärgat 21 segrar fördelat på 19 i monté och två för sulky, men ingen av segrarna har gett lika mycket prispengar som denna nu gjorde á 300.000 kronor.

Bakom Dreambreaker höll Upset Face till andraplatsen och On Track Piraten (e. Kool du Caux) höll på avstånd ställningarna till tredjeplatsen via vinnarhålet i lag med Emilia Leo.

Dreambreaker och Matilde Herleiksplass vann Montéelliten på nytt världsrekord. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Tyskfödde Dreambreaker var en stjärna tidigt och vann tyska Triple Crown-loppet Adbell-Toddington som treåring och därefter har det blivit flera segrar på fransk mark; Prix du Perigord, Prix de Mehun sur Yevre, Prix Atropo, Prix Bohemia, Prix Narquois, Prix de Chambord, Prix de la Mayenne, Prix de Saint-James, Grand Prix Anjou Maine och seger i montéloppet Prix Djerid.

Dreambreaker är ostartade Brooke Bokos (e. Broadway Hall) vinstrikast avkomma och hon har också lämnat Brightlands (e. Main Wise As), 1.13,9/€10.828. Modern ingår i samma syskonskara som Ajax Boko (e. Goetmals Wood), 1.14,3/€25.945.

Källa: breedersbible.com
tema
Tema: Treåringseliten, ston
Exklusivt för dig som prenumerant

Drömstart för Gocciadoro

Elitloppsdebutanten Alessandro Gocciadoro kunde omöjligen ha fått en bättre start på dagen än han fick.
The Bank-dottern Cash Bank Bigi bärgade sin sjätte raka seger och behövde inte ens rekordsänka för att plocka hem segerchecken på 200.000 kronor.
Alessandro Gocciadoro-tränade Cash Bank Bigi vann fjolårets upplaga av Treåringseliten för ston. I år får loppet ett dubbelt så högt förstapris. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Alessandro Gocciadoro-tränade Cash Bank Bigi vann fjolårets upplaga av Treåringseliten för ston. I år får loppet ett dubbelt så högt förstapris. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Redan i februari när Cash Bank Bigi gjorde sin andra start i Gocciadoros regi kutade hon 1.12,2a/1.650 meter på La Maura-banan i Milano.
Därefter har hon krupit under 1.13 vid ytterligare ett tillfälle, men så fort behövde hon inte springa denna gång. Nu räckte det med 1.13,0a/1.640 meter för att ta hem segern vilket är den långsammaste segertiden i loppet sedan 2015 då Tough Cookie (e. Yankee Glide) vann på 1.13,7.

Fakta

Visste du att...

…Alessandro Gocciadoro även vann Treåringseliten för ston 2018? Då hette segervapnet Zabriskie Ok (e. Conway Hall) som kom hem på 1.12,4a/1.640 meter. Fyra månader senare tog hon hem den italienska Oaks-finalen.

Lite mothugg fick i alla fall Cash Bank Bigi under vägen. Från femtespår bakom bilen öppnade hon snabbt, men blev utsvarad och fick tillbringa första halvvarvet i tredjespår.
Magnus A Djuse anförde fältet med Global Confession (e. Muscle Hill) och hade inga planer på att släppa till utvändige Breeze (e. Broad Bahn), men rygg på Gocciadoros häst tyckte han passade desto bättre.

Alessandro Gocciadoro-tränade Cash Bank Bigi vann Treåringseliten för ston. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Efter 1.11,4 första halvvarvet gick den inledande kilometern blott på 1.13,5 och då var mycket vunnet. Undan gick det egentligen först sista 300 meterna och Cash Bank Bigi var aldrig nära att släppa tvåan Breeze eller raketspurtande Rihanna W.I. (e. S.J.’s Caviar) förbi sig.
– En häst bra med fysik som jobbar på bra. Vi avslutade snabbt idag och hästen blir bara bättre och bättre. Nu går hon tillbaka till Italien efter det här loppet, sade Alessandro Gocciadoro.

Sex starter har Cash Bank Bigi gjort efter flytten till Gocciadoro och samtliga har alltså resulterat i seger. Nästa större lopp för de treåriga stona i födelselandet avgörs den. augusti då det handlar om Grupp II-klassade Campionato Femminile 3 Anni (€88.000) i Garigliano.

Ostartad mor

Cash Bank Bigi är undan ostartade Broadway Hall-dottern Settenote Bar och hennes andra avkomma. Själv ingår Settenote Bar i samma syskonskara som Daniel Redén-tränade Vae Victis Club (e. Mago d’Amore), 1.10,8ak*/1.268.370 kr, som bland annat vunnit Sommartravets final i Sverige.

Nämnas ska också Rotary Club (e. Self Possessed), 1.12,7/€67.004, och Ondanomala Club (e. Pine Chip), 1.13,6*/€45.833.

Källa: breedersbible.com
tema
Tema: Harper Hanovers lopp
Exklusivt för dig som prenumerant

Wild Love på världsrekord!

En härdande vinter på Vincennes har gjort Wild Love gott.
I lag med Kevin Oscarsson spurtade det av Anders Lindqvist-tränade stoet hem miljonchecken som delades ut i Harper Hanovers lopp och inte bara det.
Wild Love kom hem på det nya världsrekordet 1.11,9/3.180 meter!
Wild Love spurtade hem Harper Hanovers lopp tidigare i år. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Wild Love spurtade hem Harper Hanovers lopp tidigare i år. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Wild Love (e. Love You) har tidigare haft lite av en ”Solvalla-skräck”, men av den gick inget att skönja. Att skräcken blev botad i rätt tid kan man lugnt säga för nu var Wild Love ute i sitt första miljonlopp någonsin på huvudstadsbanan.

Fakta

Wild Love

Brunt sto 7 år e. Love You-Twins Vilda e. Dreamster
Rekord: 1.11,7l – 1.10,7ak*
Prissumma: 4.676.061 kr
Resultat: 81 st: 23-8-13
Ägare: Simbergs Hovslageri AB, Munka-Ljungby
Uppfödare: Huselius Invest AB, Hindås
Tränare: Anders Lindqvist, Frankrike
Körsven: Kevin Oscarsson, Kalmar
Skötare: Bengt Simberg

Expandera

Efter en härdande vinter i Frankrike med tre fullträffar på Vincennes och Enghien var det en uppgraderad Wild Love som gjorde entré på Solvallas oval.
Körande Kevin Oscarsson fick rygg på favoriten Who’s Who (e. Maharajah) som fick agera lok på slutrundan. Från tredje respektive fjärde utvändigt kom duon fram i tredjespår och tog upp jakten på ledaren Maestro Crowe (e. Love You) som hade anfört i ett tufft tempo á 1.13 hela vägen.

Wild Love (15) hade långt fram varvet före mål, men fick draghjälp av Who’s Who (8). Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

In mot upploppet vek körande Kevin Oscarsson ut stoet för full attack och via en mycket stark avslutning avgjorde Wild Love säkert. Segertiden 1.11,9/3.180 meter är nytt världsrekord för äldre ston över gällande distans på tusenmetersbana.
– Det är otroligt stort lopp att vinna över lag. Att få göra det med en häst man kört väldigt länge. Det var kul att Bengt gjorde äventyret till Frankrike för det har utvecklat henne. Hon brydde sig inte om att gå i tredjespår idag; hon är otrolig. Det är en väldig personlighet och en otrolig vinnarskalle. Det är driv och power i hästen, sade Kevin Oscarsson och fortsatte:
– Det här är det absolut största lopp jag har vunnit.

Siktar på Prix d’Amerique

Många stora lopp har även Anders Lindqvist vunnit. Sedan i vintras har han stoet i sin vård efter att Bengt Simberg gjorde resan ner till Frankrike. Duon iscensatte ett samarbete som minst sagt varit lyckat. I och med den miljon Wild Love tjänade nu så har hon dragit in drygt 2,1 miljoner bara under 2021!
– Det här var skönt så jag slapp bli besviken. Det är en helt fantastisk märr detta. Jag har tränat många bra hästar och den här hästen ger mig Activity-feeling för det var en sjutusan till häst. Hon fick ett tufft lopp senast, men precis som de bra hästarna gick hon bara framåt med det. En helt fantastisk häst; vi siktar på Prix d’Amerique nästa vinter, sade Anders Lindqvist.

Kevin Oscarsson segerdefilerar efter triumfen med Wild Love i Harper Hanovers lopp. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Även ägaren Bengt Simberg bubblade av glädje i Solvallas stora vinnarcirkel efter triumfen.
– Det här hade jag inte ens vågat hoppats på. Med rygg på Who’s Who trodde jag att hon kunde följa med till en bra placering, men att hon skulle kunna vinna vågade jag aldrig hoppas på. Fantastiskt, sade Bengt Simberg.

Who’s Who höll till andraplatsen och in som trea spurtade överraskningen Digital Dominance (e. Super Photo Kosmos). Det franskbelgiska bidraget Jerry Mom (e. Ready Cash) kördes på chans och fick chansen för sent, men gick med bra fart över mål som fyra och var snubblande nära bronspengen.

Svenskt rekord

Wild Love är fallen efter Love You undan Dreamster-dottern Twins Vilda, 1.13,1ak/634.700 kr, som vann nio lopp på 65 starter och nådde en tredjeplats som bäst inom rikstoton. Fem avkommor fick Twins Vilda i aveln och Wild Love står i en klass för sig med 4,6 miljoner, medan Jaguar C. Boko (e. Yield Boko) tagit rekordet 1.14,5k* och tjänat 202.598 kr.

Hela gänget runt Wild Love med tränaren Anders Lindqvist och ägaren Bengt Simberg. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Själv ingår Twins Vilda i en duktig syskonskara med två miljonärer, Frosts Kickboxer (e. Kosar), 1.13,7ak*/1.469.726 kr, och Frosts Officer (e. Mr Vic), 1.12,6ak/1.407.161 kr.

Wild Love är inte bara världsrekordhållare. Förra året satte hon svenskt rekord med tiden 1.12,0/2.180 meter på Kalmartravet. Men segern och världsrekordet i Harper Hanovers lopp smäller förstås högre!

tema
Tema: Lady Snärts lopp
Exklusivt för dig som prenumerant

Billie de Montfort historisk

Först i mål, men det dröjde med resultatet innan Billie de Montfort ropades ut som segrare av Lady Snärts lopp.
Supermercan som aldrig får soppatorsk kom hem på urstarka 1.09,5a/1.640 meter och gav Gabriele Gelormini en efterlängtad triumf.
Billie de Montfort (1) vid en seger på Solvalla. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Billie de Montfort (1) vid en seger på Solvalla. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Dramatiken bestod nämligen av Billie de Montfort (e. Jasmin de Flore) som med lätthet frontade bakom bilen och anförde fältet bröt ut ett antal spår över spurtrakan. Den i rygg medsmugna Hevin Boko (e. Going Kronos) veks ut för attack 150 meter före mål och bet i bra, men kom aldrig närmare än en halv längd.
Domarna lät vänta med det definitiva resultatet och lär sannolikt övervägt om Billie de Montfort skulle flyttas ner som tvåa för att ha hindrat Hevin Boko över spurtrakan, men tycks ha bedömt att Mika Forss likväl kunde köra för fullt med sitt Going Kronos-sto.
– Det här är en häst som betyder mycket för mig och tacksam över att jag har fått chansen bakom henne många gånger. På Vincennes är det lite för tufft för henne just nu, men när hon kommer ut på mindre banor och får springa ut är hon fenomenal. Det är få förunnat att få uppleva en sådan här häst som vinner på Solvalla både som fyraåring och tioåring och ger allting varje gång, sade Gabriele Gelormini och syftade givetvis på att Billie de Montfort för första gången presenterade sig på svensk mark i Fyraåringseliten för ston som fyraåring och då skojade friskt med sina konkurrenter.

Billie de Montfort räknade hem segern på 1.09,5a/1.640 meter vilket är den snabbaste segertid som någonsin uppmätts på ett sto på Solvalla.
Triumfen belönades med 220.000 kronor. Faktum var att triumfen var extra speciell för Gabriele Gelormini…
– Det här var min allra första seger i Sverige. Jag har varit tvåa och trea många gånger och kört fem Elitlopp. Äntligen fick jag vinna här också.

Double Exposure (e. Donato Hanover) fick en vettig resa som andrahäst i andraspår, men det blev ändå långt hem när man får traska i andra ledet. Stoet avslutade bra till tredjeplatsen utan att bli det mnsta hotfull.

Sämre gick det för Dear Friend (e. Orlando Vici) och Allegra Gifont (e. Maharajah) som båda hade gjort bort sig innan första kurvan hade börjat.

tema
Tema: Solvalla
Exklusivt för dig som prenumerant

Vilken spurt, Upstate Face!

Jumbo varvet kvar – först i mål!
35-oddsaren Upstate Face flög fram över upploppet till seger i finalen i bronsdivisonen.
Får Adrian Kolgjini chansen att jubla efter något Grupp I-lopp på Åby? Foto Mathias Hedlund
Får Adrian Kolgjini chansen att jubla efter något Grupp I-lopp på Åby? Foto Mathias Hedlund
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Jag har alltid haft höga tankar om honom, sade Adrian Kolgjini efter segern.

Tempot var stenhårt inledningsvis och Oxidizer öppnade första 500 meterna på 1.06,3 och sedan kunde Ulf Ohlsson dämpa farten till 1.12,5 första rundan, medan Adrian Kolgjini och Upstate Face (e. Joke Face-Staro Borderline) satt sist utvändigt.

Längst ut i banan spurtar Upstate Face till vinst för Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

– Jag var sugen att gå hela loppet, men det gick ju så fort därframme och jag hade dessutom bra ryggar. Vi kunde istället sitta och vänta väldigt länge, fortsatte Kolgjini.

När Upstate Face fick fria tyglar på upploppet blåste han förbi sina motståndare och vann på 1.11,7a/2.140 meter efter en slutrunda strax över 1.09-strecket.

– Spurten var nästan overklig och jag är väldigt stolt över min häst, förklarade segerkusken.

tema
Tema: Klass II, final
Exklusivt för dig som prenumerant

Segermaskin bäst från dödens

Monsterinsatsen i Klass II-försöket på Lunden var ingen engångsföreteelse.
I finalloppet fick Venture Capital vandra utvändigt ledaren under slutvarvet, men plockade likväl ner andrahandsfavoriten Halo Am.
Venture Capital imponerade från dödens. Foto: Mathias Hedlund.
Venture Capital imponerade från dödens. Foto: Mathias Hedlund.
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Wolfgang och Michael Nimczyk har något extra i de fyraårige Broad Bahn-sonen Venture Capital. Vid Klass II-segern på Lunden kutade hästen 1.11,8a/2.000 meter från ledningen som om det var det mest självklara i världen att klara av i sin låga klass och nu visade hästen prov på ytterligare en egenskap.

Venture Capital och Michael Nimczyk segerdefilerar. Foto: Mathias Hedlund.

Lördagens lopp fick Venture Capital nämligen avgöra på styrka. Michael Nimczyk skiftade andra utvändigt mot dödspositionen efter ett varv och såg faktiskt väldigt trygg ut med det upplägget trots att det var Halo Am (e. Father Patrick) i tät som hade fått varva på löjligt långsamma 1.15,1.
Desto fortare gick det till slut, men ju närmare mållinjen hästarna kom desto mer aggressiv och intensiv blev Venture Capital i sin utstrålning. Över upploppet visade han med eftertryck varför han nu räknade hem sin 14:e seger i karriärens 17:e start!
– Det här är en fantastisk häst. En tuff och stark häst. Att gå först i andraspår sista varvet är inte så enkelt, men han var väldigt bra. Jag tror vi avslutade 1.08 sista 500 meterna. Jag tror den här hästen har en väldigt god framtid. Det tyska derbyt kom för tidigt för honom, men i år är han väldigt bra, sade Nimczyk.

Segertiden skrevs till 1.12,9a/2.140 meter och förstapriset uppgick till 220.000 kronor. Halo Am höll till andraplatsen och Flirting Diamond (e. Ens Snapshot) gjorde ett jättelopp som trea från tredje utvändigt trots att han fick gå utan rygg i tredjespår de sista 800 meterna.
I Flirting Diamond kan Thomas Uhrberg faktiskt ha ett riktigt hett, norskt derbyhopp av denna insats att döma.

tema
Tema: Silverdivisionen, final
Exklusivt för dig som prenumerant

Mer än en dröm

Utvändigt ledaren hela vägen i stentufft tempo var inget som kunde stoppa Jaguar Dream i Silverdivisionens final.
Claes Sjöströms ögonsten stod för en ruskig insats då han vann på 1.11,0a/2.140 meter.
Jaguar Dream och Claes Sjöström vann Silverdivisionens final. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Jaguar Dream och Claes Sjöström vann Silverdivisionens final. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Precis som Rotate som vann Klass I-finalen var Claes Sjöström tidigt med och kvalade in Jaguar Dream (e. Love You) redan den 20 mars i Mantorp. Då glänste hästen väldigt på barfotabalans och efter det har Sjöström gett hästen tre skostarter där prestera likaså varit bra.

Nu när det åter var dags att tävla om stora pengar kom skorycket och intrycket Jaguar Dream gav var himmelskt. Sjöström gjorde ett ärligt försök att ta sig förbi storfavoriten Cab Lane (e. Muscle Hill), men fick svar och tvingades kajka på utsidan. Till råga på allt gick varvet efter 1.10,8 och ingen hade klandrat Jaguar Dream om han hade fått stumma ben, men nu var det tvärtom.

Jaguar Dream och Claes Sjöström försvann ifrån till klar seger i Silverdivisionens final. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

I slutkurvan sög Jaguar Dream tagg i bettet på ett sätt som nästan såg ut att få Sjöström att ramla baklänges ur vagnen och över upploppet stack fuxen bara ifrån!
– Nu känns det otroligt bra efter en sådan här prestation. Även om det gått bra hela tiden och man tycker att alla förberedelser varit perfekta kunde jag inte vänta mig detta, sade Sjöström och fortsatte:
– Jag chansade lite bakom start då jag tyckte att jag hade honom bra i handen. När vi blev utsvarade kändes det dock som att jag satt med Svarte Petter. Ledaren låg på och min häst ville hålla samma tempo vilket kändes lite högt. När de kom bakifrån 600 kvar hade jag dock ett riktigt bra tag i tömmarna och kände att ”det kanske kan räcka bra ändå”. En otroligt häftig känsla att köra när man känner att hästen fortfarande vill gå efter sådant högt tempo, sade Sjöström efter segern värd en kvarts miljon kronor.

Cab Lane höll starkt till tredjeplatsen, men fick släppa Balotelli Crown (e. The Liquidator) förbi sig. Den Lina Tallberger-tränade hästen var loppets överraskning då han spurtade in som tvåa som relativt färsk silverhäst.

tema
Tema: Klass I, final
Exklusivt för dig som prenumerant

Goop-dubbel i Klass I

Klassklättringen fortsätter.
Rotate var dominant i Klass I-finalen trots att femåringen fick varva på 1.11,0.
– Hästen blir bara bättre för varje träningsjobb och lopp han får i sig, sade Björn Goop.
Rotate vann Klass I-finalen före Astronacente Zac. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Rotate vann Klass I-finalen före Astronacente Zac. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det var fredag den 19 mars som Ameva AB i Lysekil budade hem Rotate (e. Scarlet Knight) på en Travera-auktion för 250.000 kronor och succén lät inte vänta på sig.
Dagen efter vann hästen Klass I-försök i Mantorp och det var på just den segern han kvalade in till lördagens final.

Fram tills dagens lopp har dock Rotate hunnit göra både det ena och andra. Närmast kom han från seger i Lyon Grand Prix där han besegrade självaste Hail Mary (e. Googoo Gaagaa) och nu fyllde han på med triumf i Klass I-finalen. Stallkamraten Astronacente Zac (e. Ready Cash) snuvade Deal Done Zet (e. Googoo Gaagaa) på ledningen och släppte – fullt naturligt – ledningen till Rotate.

Något blufflopp blev det dock inte tal om. Utvändigt Z.Boko (e. Zola Boko) åg på friskt och såg till att varvet passerades på 1.11,0. Därmed fanns det utrymme för att spekulera i förlust för Rotate, men nej; hästen var helt enkelt för bra för de övriga.

Astronacente Zac hakade på bra till andraplatsen och ärmed lade stallet beslag på de två första prischeckarna värda 220.000 respektive 110.000 kronor. Segertiden skrevs till snygga 1.11,5a/2.140 meter vilket var ytterligare ett bevis på att Solvallas bana är pilsnabb i den begynnande sommarvärmen.
– En jättefin häst som kom i fin författning. Han blir bara tuffare och modigare hela tiden, sade Björn Goop.

tema
Tema: Diamantstoet, final
Exklusivt för dig som prenumerant

Italienskt i Diamantstoet

Lördagens tredje italienskfödda vinnare var ett faktum efter att Arquana As spurtat hem finalen av Diamantstoet med minsta möjliga marginal.
Arquana As (11) spurtade hem Diamantstoets final med minsta möjliga marginal före Beauty Wind (9). Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Arquana As (11) spurtade hem Diamantstoets final med minsta möjliga marginal före Beauty Wind (9). Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter att Gennaro Casillo-tränade Balboa Lux (e. Password) och Alessandro Gocciadoros Zorro Wind (e. Ready Cash) haft uppvisning före V75-spelet tog vid så var det dags för Timo Nurmos-tränade Arquana As (e. Chapter Seven) att spurta hem finalen av Diamantstoet.
Loppet föregicks av två omstarter vilket fick konsekvenser. Favoriten Joyful Trix (e. Trixton) blev en smula varm på kuppen och galopperade på väg mot ledningen efter 200 meter.

Adielssons styrning fick ta upp jakten från femte utvändigt, men hon fick god drahjälp. Hanna Olofssons Ava (e. Orlando Vici) agerade lok och som hon gjorde det!
57-oddsaren var urtapper som fick gå först i tredjespår de sista 850 meterna, men kort före mål fick hon ge vika mot Arquana As – och Beauty Wind (e. Muscle Hill) – som gjorde upp i avgörandets stund.
Med minsta möjliga marginal var Arquana As före och kunde räkna hem segerchecken på 220.000 kronor. Segern var stoets redde på fem försök i Timo Nurmos regi; de övriga två starterna hos Solvallaproffset har gett två tredjeplatser.
– Hon har gjort det bra mest hela tiden. Nu var det vettigt tempo första varvet och vi kunde vänta relativt länge. Hon schabblade lite med travet, men jag får ge henne beröm för hon ville hålla ihop det och vinna, sade Adielsson.

tema
Tema:
Exklusivt för dig som prenumerant

Tredje speedsegern för M.T.Insider

Att M.T.Insider tar hem Elitloppshelgens Speedrace börjar snart bli en lika självklar tradition som att SVT visar Grevinnan & Betjänten på Nyårsafton.
I år hann Olle Alséns elvaåring bli löjligt överlägsen efter att kutat 1.06,4/640 meter.
– Får jag vara med nästa år för Anders Malmrot så kommer vi hit och gör ett försök när det är fullsatta läktare även när hästen är tolv år gammal, sade Olle Alsén.
M.T.Insider och Olle Alsén vann Speedrace. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
M.T.Insider och Olle Alsén vann Speedrace. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det ska sägas att M.T.Insider (e. Offshore Dream) fick ge vika mot Jefferson Dotcom (e. Olimede) i fjolårets upplaga, men nu tog elvaåringen revansch.

Efter att vunnit sitt första heat på 1.05,6 var det dags att göra upp i finalen ned Nimbus C.D. (e. Mythical Lindy) som vunnit sitt försök på 1.06,4 och Echelon (e. Brioni) som vunnit sitt på 1.06,5.

M.T.Insider och Olle Alsén vann Speedrace. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Den sistnämnde galopperade av ren iver att försöka hinna med efter 100 meter i finalen och istället var det Nimbus C.D. och M.T.Insider som skulle göra. Trots att Nimbus C.D. lyckades hålla ut M.T.Insider från start och den sistnämnde fick pressa ettrigt på utsidan så hade han loppet i sin hand redan när upploppet gjorde entré. All dramatik uteblev; M.T.Insider var bara bäst och vann smått överlägset!
– Det var… nu spricker rösten för mig, men han betyder så mycket för mig. Detta är en min bästa kompis. Han var så nära att stryka med för två månader sedan; jag trodde inte vi skulle vara här idag. Enkelt sagt fick han ont i magen, tarmen fastnade och det var nära att vi inte var här idag. Det är hårsmån från succé och fiasko, sade Olle Alsén och fortsatte:
– Jag trodde vi skulle komma förbi Nimbus C.D. direkt faktiskt, men lyckades inte. Nu gick det vägen ändå. Häftigt!

Segerpremien uppgick till 100.000 kronor. Efter att M.T.Insider vunnit sina tidigare upplagor på 1.06,0 och 1.06,7 kom han altså i mål på 1.06,4 i årets final.

tema
Tema: Gårdagens höjdare
Exklusivt för dig som prenumerant

Klassklättringen fortsätter

Att det italienskfödda fyraårsstoet Balla You S.M. tävlar i en för låg klass kontra kapacitet råder ingen som helst tvekan om.
Under gårdagens lunchtävlingar på Solvalla bärgade hon sin andra raka seger.
Balla You S.M. (2) vann före Keira de Veluwe (11). Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Balla You S.M. (2) vann före Keira de Veluwe (11). Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Alessandro Gocciadoro startar 13 hästar under lördagen och söndagen, men hade bara en till start under fredagstävlingarna. Det var dock inte vilken som helst utan Balla You S.M. (e. Love You) är tveklöst ett sto som tävlar i för låg klass kontra kunnande.

Efter att vunnit på 1.11,5a/1.640 meter 16 dagar tidigare följde hon nu upp med en övertygande dödenstriumf på 1.14,1a/2.140 meter och precis som allt oftare nuförtiden bakom Gocciadoros hästar var det Mika Forss som skötte tömföringen.
– Hon är jättefin, men det är lite Love You i henne. Planen var att ta det lugnt från början och man ska inte komma först för tidigt med henne. Hästen är i fin form och stark, men behöver bli lite mer medveten om det här med tävling, sade Mika Forss.

Balla You S.M. hade tjänat 185.015 kronor inför fredagens lopp och fyllde nu på med ytterligare 50.000 kronor. Stoet inledde sin karriär hos Lucio Colletti, men gick segerlös genom de första tolv starterna innan hon flyttades till Alessandro Gocciaodoro under slutet av fjolåret.
Framgångarna har inte låtit vänta på sig. Hos ”gul kusk” har Balla You S.M. vunnit sju av tio starter och fler lär det bli.

tema
Tema: Speedrace kallblod
Exklusivt för dig som prenumerant

Kallblod gjorde upp i 1.14-tempo

Fredagens 640 meterskamp för kallblod såg Erik Killingmo-tränade Ådne Odin som segrare.
Åttaåringen kutade 1.14,6a/640 meter i lag med Ole Johan Östre.
– Jag ser positivt på sådana här lopp och tror att folk där hemma tycker att det är roligt att titta på, sade segerkusken.
Erik Killingmo-tränade Ådne Odin vann finalen av Speedrace för kallblod ihop med Ole Johan Östre. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Erik Killingmo-tränade Ådne Odin vann finalen av Speedrace för kallblod ihop med Ole Johan Östre. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Efter att vunnit sitt heat på 1.14,3 gjorde Ådne Odin svenskhoppet Lysjö Mocca (e. Moe Odin) och Föynland Kongen (e. Lome Kongen) sällskap i finalen.

Lysjö Mocca försvann dock efter 100 meter och därmed var det klart att det skulle bli en ren norsk duell om segerchecken på 100.000 kronor.
Ådne Odin som startade med spår längst ut av de tre bakom vingen var så pass rask att han kom förbi direkt. Föynland Kongen tappade några viktiga meter när Geir Flåtens försök att hålla ut blev misslyckat. De försökte han äta ikapp hela vägen hem och 15-åringen stred strongt, men kom faktiskt aldrig hotfullt nära sin sju år yngre konkurrent Ådne Odin.

Erik Killingmo-tränade Ådne Odin vann finalen av Speedrace för kallblod ihop med Ole Johan Östre. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Segertiden i finalracet skrevs till 1.14,6a/640 meter så där räckte det alltså med att springa tre tiondelar långsammare än vad Ådne Odin gjorde i första heatet.
– Det här känns otroligt bra. Det var raska kallblodshästar vi fick se idag. Det blev ordentligt körning från början och över den här distansen var det bara att försöka hålla tempot uppe. Jag tycker att Ådne Odin svarade bra när Föynland Kongen försökte utmana, sade Ole Johan Östre.

För Ådne Odin var detta femte gången i karriären som han vann ett lopp med sexsiffrigt förstapris. Den penningmässigt största triumfen hittills togs på Färjestad den 9 mars 2019 (125.000 kronor) då hästen vann Helge Solos lopp ihop med Björn Goop.

Hemma i Norge har Ådne Odin 17 registrerade avkommor födda 2020 och en svensk dito född samma år. Då handlar det om Kex Odin som finns på Solängetproffset Susanne H Osterlings träningslista.

tema
Tema: Övriga lopp Solvalla
Exklusivt för dig som prenumerant

Perfekt uppvärmning för Goop

Björn Goop värmde upp inför morgondagens Harper Hanovers lopp med att vinna Lilla Harpers under fredagens lunchtävlingar.
Segergodset var egentränade Pewdiepie som Goop serverade bästa tänkbara lopp.
Pewdiepie och Björn Goop spurtade till vinst i Lilla Harpers där förstapriset uppgick till 100.000 kronor. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Pewdiepie och Björn Goop spurtade till vinst i Lilla Harpers där förstapriset uppgick till 100.000 kronor. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Hur Björn Goop har tänkt lägga upp det taktiska med lånegodset Born Unicorn (e. Raja Mirchi) i morgondagens Harper Hanovers lopp står skrivet i stjärnorna, men hur han ville ha det i dagens Lilla Harpers var han uppenbarligen på det klara med.
Att fronta och släppa till favoritspelade Shejk (e. Maharajah) ut på första långsidan tycktes vara ett perfekt upplägg med Bold Eagle-sonen Pewdiepie.

Pasi Aikio hade deklarerat att Shejk skulle kunna gå en 1.15-tid vilket han också gjorde, men det var inte tillräckligt för att avgå med segerchecken á 100.000 kronor. Goop kom nämligen ut med Pewdiepie i andraspår när halvvarvet återstod och det syntes tidigt att han satt bakom den starkaste hästen för dagen.

Takata (e. Kadabra) som likt Pewdiepie tävlade barfota runt om för första gången hade fått ett bra smyglopp längs sargen från dubbla tillägg och avslutade starkt, men det räckte inte för att nå ikapp Goops häst som vann på 1.15,1/3.140 meter.
– Det blev den optimala taktiken. Vi hann ut 500 meter före mål så det löste sig perfekt för oss. Pewdiepie har varit sen, men en stor talang. Det har inte varit några stora fel på hästen utan han har helt enkelt behövt tid på sig, sade Goop.

Lindblom bäst

Carl Philip Lindblom satt bakom vinnaren i KG Holgerssons Minneslopp där kuskar som max körde 500 lopp under fjolåret gjorde upp.
Segergodsen var Åke Lindblom-tränade fyraåringen Appasso (e. Quite Easy U.S.) som skickades till tät och där blev han kvar hela vägen till vinst värd 60.000 kronor. Triumfen var hästens första för året i femte försöket och segertiden skrevs till 1.14,5a/2.640 meter.
– Hästen öppnade som en blixt och det här blev odramatiskt, sade Carl Philip Lindblom efter att räknat hem sin fjärde årsseger.

Åke Lindblom-tränade Appasso vann KG Holgerssons Minneslopp ihop med Carl Philip Lindblom. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

Ailin Berg-Almaas vann Solvallas Gymnasieutmaning i lag med Graces Candy (e. Maharajah). Den av Jörgen Westholm-tränade hästen tog ledningen, släppte mitt i loppet till Let It Go (e. Make It Happen) för att slå av densamme med knapp marginal via lucka på upploppet.

Segertiden skrevs till 1.14,5a/2.140 meter och förstapriset var 50.000 kronor. För Ailin Berg-Almaas var detta karriärens tredje seger, men första för sulky eftersom de andra två kommit i montélopp.
– Jag fick täten som jag hoppades på, men jag fick press så jag valde att släppa varvet kvar. I slutkurvan kom luckan och då var det bara att köra. Jag är från Norge och har pluggat tre år på Wången så jag går ur gymnasiet nu. Antingen ska jag fortsätta jobba eller så ska jag plugga. Jag hoppas få jobb hos Jörgen Westholm, sade Berg-Almaas.

tema
Tema: ASVT Trottex Auktionslopp
Exklusivt för dig som prenumerant

Victory för Victory

Det blev en promenad i parken för Robert Bergh-tränade Borups Victory när Googoo Gaagaa-sonen lekte hem pojkarnas klass av ASVT Trottex Auktionslopp.
– Han vann enkelt utan att vara bottnad, sade körande Örjan Kihlström.
Robert Bergh-tränade Borups Victory vann ASVT Trottex Auktionslopp ihop med Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Robert Bergh-tränade Borups Victory vann ASVT Trottex Auktionslopp ihop med Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det var andra gången som Solvallakusken fick vikariera bakom Robert Berghs talangfulla treåring. Precis som vid segern på Solvalla den 7 april så slutade det alltså med succé och även om Borups Victory kom hem på nya rekordnoteringen 1.14,3a/2.140 meter så behövde han inte spela ut särskilt stora delar av sitt register för att bärga segerchecken på en kvarts miljon kronor.

– Han var jättefin förra gången jag körde honom och fin idag också. Han har gjort det mesta rätt såhär långt och vann enkelt utan att vara bottnad. Det här är en väldigt fin häst, sade Kihlström.

Att Borups Victory som nu bärgade sin femte seger i sjunde starten och som aldrig varit sämre än tvåa är en riktig plusvariant är känt sedan tidigare, men loppets utropstecken var en annan häst.
Från fjärde utvändigt flög Åke Lindblom-tränade Power Doc (e. Muscle Massive) fram i vida spår och tog sig fram den andraplats som vinnarhålets Dozen of Oysters (e. Zola Boko) länge hade vittring på.

För Robert Bergh var det här hans fjärde tränarseger i ASVT Trottex Auktionslopp. Tidigare har Sprintermästarvinnaren Diamanten (e. Adrian Chip), Kriterie- och Europaderbyvinnaren Power (e. Googoo Gaagaa) samt Boxer Shrimp (e. Yankee Glide) vunnit sådana här lopp så ska Borups Victory följa de två förstnämnda så har han onekligen en del att leva upp till.

Elitlopps- och Hambo-vinnare

Googoo Gaagaa-sonen Borups Victory är undan Borups Julia (e. Naglo), vilken aldrig kom till start och endast var ute i ett premielopp som tvååring och travade 1.31,6/2.180 meter.

Borups Victory är Borups Julias fjärde avkomma och hon är också mor till duon Borups Puma (e. From Above), 1.15,0ak/149.000 kr. Mormor Lipstick (e. Pine Chip), 1.20,0m/2.000 kr, fick fyra avkommor fick hon och bäst lyckades Borups Hilde (e. Gidde Palema), 1.15,3ak/131.900 kr.

Lipsticks mor är amerikanskan High Powered Lady (e. Speedy Crown), vars möderne går tillbaka till Exciting Speed, som är mor till Hambletonian-vinnaren Bonefish ($309.375), World Trotting Derby-ettan Panty Raid ($473.932), och mormors mor till två vinnare av Hambletonian Stakes; Giant Victory ($1.252.243) och Tagliabue ($904.600).

Vidare är Exciting Speed mormors mormor till kanadensiska storstjärnan Elusive Desire ($1.383.848) och mormors mormors mor till From Above (8.344.320 kr), vinnare av Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och Elitloppet.

tema
Tema: ASVT Trottex Auktionslopp
Exklusivt för dig som prenumerant

Från hyss till fet prischeck

– Hon vann sin tävlingsdebut, men därefter har hon mest ställt till det för sig. Idag var det svårt att ens få ut henne på banan.
Orden kom från Joakim Lövgren efter att auktionsdyringen M.T.Ravishing tagit sig samman och levererat när hon för första gången tävlade om ett sexsiffrigt förstapris.
M.T.Ravishing vann ASVT Trottex Auktionslopp ihop med Joakim Lövgren. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
M.T.Ravishing vann ASVT Trottex Auktionslopp ihop med Joakim Lövgren. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Klubban slog på 475.000 kronor när M.T.Ravishing (e. Raja Mirchi) såldes på Elitauktionen för två år sedan. Av Lövgrens ord att döma så har det inte varit raka vägen, men det var det mer eller mindre i dagens lopp.

Jägersrotränaren tog dödens i ett tidigt skede, men blev avlöst i andra kurvan. Ja, i 300 meter blev han det för plötsligt galopperade Al’s Starlicious (e. Prodigious) framför och Lövgren satt åter först i andraspår.

Nästa häst att straffa ut sig med felsteg var ledarinnan Västerbo Garonne (e. Bird Parker) så plötsligt var Lövgren först när 650 meter återstod.

Den sträckan fick M.T.Ravishing jobba mer eller mindre själv utan någon riktig utmanare, men det gjorde hon med lätthet. De få felfria konkurrenter som fanns kvar tappade på Raja Mirchi-dottern över upploppet.

M.T.Ravishing vann ASVT Trottex Auktionslopp ihop med Joakim Lövgren. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport

– Hon har varit den häst vi trodde när vi ropade in henne. Vi var kusligt förtjusta i henne, men hon har varit titt och fjantig. Det där är något som slipas bort efter hand och jag tror hon springer med handbromsen i hela vägen även om hon givetvis inte är oberörd på den tid hon gick idag, sade Lövgren.

Segertiden skrevs till 1.14,6a/2.140 meter och likt Good Vibes fick hon 125.000 kronor i segerpremie efter stoklassen av ASVT Trottex Auktionslopp var delad och kördes med två lopp istället för ett á 250.000 kronor till vinnaren.

In som tvåa kom Mattias Djuses Visual Alert (e. Uncle Lasse) som gjorde tävlingsdebut så nyligen som 14 maj, men som nu bärgade 62.500 kronor i karriärens tredje start. Stig H Johansson-tränade Celie Anora (e. Dollar Macker) slutade i sin tur trea, men den duon kom alltså aldrig i närheten av M.T.Ravishing.

Halvsyster med Uppfödningsvinnare

Modern M.T. Evita (e. Varenne-Southwind Sweetbay), 1.11,2ak/1.364.611 kr, vann nio lopp under sin karriär, varav ett inom rikstoton. Hon var även trea på Vincennes vid ett tillfälle.

Fyra avkommor finns registrerade efter M.T. Evita. Samtliga har startat och M.T. Ravishing är den yngsta och är på väg att bli vinstrikast i kvartetten. Efter dagens triumf ståtar hon med 191.000 kronor på bankboken, medan M.T. Naomi (e. Up and Quick), 1.13,0ak, toppar med 211.300 kr.

Mormor Southwind Sweetbay (e. Valley Victory), 1.14,7ak*/152.500 kr, fick elva avkommor och av dem sprang tre in över en miljon kronor. Förutom M.T. Evita lyckades också duon Allaballakaitoz, 1.10,2ak/2.537.620 kr, och M.T. Mighty Winner (e. Credit Winner), 1.11,2ak/1.058.800 kr, med det konststycket.

Vidare kan också M.T. Cheyenne (e. Pine Chip), 1.13,0ak/950.618 kr, nämnas. Han vann Svensk Uppfödningslöpning 2006 för Tommy Hanné.

Källa: breedersbible.com
tema
Tema: ASVT Trottex Auktionslopp
Exklusivt för dig som prenumerant

Sköna vibbar direkt

Precis som väntat var det Per Nordström-tränade Good Vibes som fick göra den första segerdefileringen på Solvalla denna Elitloppshelg.
– Det här var nog min bästa chans under helgen så det var skönt att sätta den, sade gästkuskande Erik Adielsson.
Per Nordström-tränade Good Vibes och Erik Adielsson vann Elitloppshelgens första lopp. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Per Nordström-tränade Good Vibes och Erik Adielsson vann Elitloppshelgens första lopp. Foto: Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Det var första gången som Adielsson svingade sig upp bakom Django Riff-dottern och han fick kort och gott utföra uppdraget eftersom Per Nordström avverkade sin sjunde och sista dag på den avstängning han drog på sig i Kungapokalen.

Ersättaren gjorde allt rätt från start till mål, men fick inget gratis initialt. Michael Nimczyk testade rejält från start med Faith Trot (e. Readly Express), men fick föga oväntat svar. Det hela utmynnade dock i en öppning på 1.10,3 första 500 meterna innan Adielsson fick strypa farten och det ordentligt.

Varvet gick inte fortare än 1.16,3 och därefter uteblev egentligen all dramatik. Valeraine (e. Varenne) som tassat med i andra utvändigt såg stark ut, men var helt oförmögen att spurta till sig en tätplats i avgörandets stund och istället var det Mattias Djuse-tränade Bed of Flowers (e. Raja Mirchi) som liftade med till andraplatsen i rygg medan Faith Trot slutade trea.

– Det blev lite körning första biten, men hästen är förnuftig, lugn och avslappnad så jag kunde dämpa farten. Det kändes säkert och jag var aldrig direkt orolig, sade Erik Adielsson.

Vinstrikaste avkomman

Good Vibes ropades in på Kriterieauktionen 2019 och gick loss på 110.000 kronor. Fjolåret utmynnade bland annat i en andraplats i Breeders Course-finalen för tvååringar samt en femteplats i Svensk Uppfödningslöpning efter ha vunnit sitt försök.

Fredagens triumf värd 125.000 kronor var dock den första för året i tredje starten.

Good Vibes är en dotter till Django Riff och hans vinstrikaste avkomma med 927.500 kronor. I Frankrike finns det 80 hästar födda 2018 – i Sverige 39 – och bäst har det gått för trion Intello, 1.15,4/€28.970, I Pay Cash, 1.14,2/€24.550, och Trendy Perrine, 1.16,2/€22.530.

Modern Morgana Bi (e. Donato Hanover), 1.12,0ak*/510.600 kr, är undan Merrie Annabelle-vinnaren Muscovite (e. Muscles Yankee), 1.12,0/$305.230, som också lämnat Vero Amore Bi (e. Manofmanymissions), 1.10,5/$223.989.