1Han var mannen bakom stjärnhästar som Big Spender, Song Key, Prince R.S, Gissle, Al Joe och många fler. På lördag hyllas Berth Johansson, som avled midsommarhelgen 2009, i en ålder av 76 år.
Berth var elva år när travbanan i Umeå öppnade 1944 och blev tidigt indragen i travsportens spännande värld via sin pappa Ragnar. I ett reportage i Travrondens Vinternummer 2001 berättade Berth om hur fascinerad han blev när han kom i kontakt med varmblodstravare (pappa Ragnar handlade, och höll på med, kallblod och nordsvenskar) via hästhandlaren Harald Duvkloo som tog hästar söderifrån till Norrland:
”Jag hade börjat läsa in mig på varmblodsstamboken och en gång hade Duvkloo med sig ett fint varmbod som gått på Åby. Hästen var efter Sir Walter Scott och Etta Hanover. Jag gick på pappa om att den där måste vi försöka köpa. Medan hästen gick ett lopp haglade buden runt Duvkloo. Pappa bjöd 1.800. Duvkloo skulle ha 2 100. När hästen var i sista kurvan sa pappa, ”nå, 1.850 då”. Topp svarade Duvkloo och så slog de i händerna så där som man gjorde för att bekräfta hästaffärer på den tiden”.
Det var Juan Walter som Berth nyss förmått sin pappa att köpa. Innan karriären var över hade Juan Walter tagit 27 segrar på 171 starter och sprungit in 47.000 kronor. Mer än 20 gånger inköpspriset.
Berth Johansson var amatör fram till 1979 då han äntligen blev proffs. Han hade aldrig större stall än ett 20-tal hästar och lade ner mycket tid och omsorg på varje individ. Berth gjorde det till en sport att utveckla, göra segermaskiner, av äldre hästar som gärna fick ha enkel bakgrund. Hans största stjärna blev Big Spender, vilken som treåring var ansedd som en av Solvallas absolut mot talangfulla hästar i 1981-kullen, men som hade halsproblem. Hos Berth blev Big Spender både Derbyvinnare och en storstjärna som äldre.
Sammanlagt landade Berth på 1.709 kusksegrar och han blev champion på hemmabanan 14 gånger åren 1958–1988.
Sedan 2010 har hans minneslopp avgjorts på Umåker och segraren i lördagens upplaga skriver in sig i ett mycket fint sällskap, där förste vinnaren var självaste Maharajah (e. Viking Kronos).
Blott fem hästar dyker dock upp i loppet som förra året vanns av Francesco Zet (e. Father Patrick). Det stora namnet är Sveriges vinstrikaste sto genom tiderna, årets Prix d’Amérique-trea Joviality (e. Chapter Seven), som genrepar inför sin start i Elitloppet.
Här är startlistorna till Umåkers V75-tävlingar på lördag.
***
2I fredags blev det två omstarter i startbilslopp i Rättvik, men inga böter delades ut av måldomarnämnden till de inblandade personerna.
– Vi har blivit tillsagda att blåsa omstart om någon häst dundrar in i vingen med full kraft. Då ska hästen kontrolleras av veterinär innan den får klartecken att starta igen, berättar måldomaren Pär-Olof Grannas.
Bakgrunden till att det numera kan blåsas till omstart på grund av att en häst springer in i vingen med full kraft är en händelse på Örebrotravet för några månader sedan.
– Det här är ingen ny regel, utan det blir en bedömingsfråga för huvudstarten för att ha uppsikt så att en häst inte råkar ut för en olycka. Om en häst med kraft rammar startbilsvingen, vilket oftast sker när bilen står still eller precis ha börjat rulla. Bedöms det som en olycksrisk kan starten avbrytas utan att det blir böter. På det här sättet hoppas vi undvika skador eller att en häst blöder efter loppet för att inte veterinär tittat på hästen, säger ST:s domarbas Jonny Staf, och tilläggger:
– Men det kan också bli böter och det i så fall om hästen som orsakat omstarten stör ett annat ekipage i samma veva.
***
3Förra året var han tvåa i norska Derbyt och trea i den svenska upplagan. Ikväll på tisdagens huvudbana Östersund (första start 17.55) är det dags för årsdebut för Jan-Olov Persson-tränade Björs Balder (e. Smedheim Solan), som sprang in nästan en miljon kronor som fyraåring ifjol.
Nu kommer femåringen inte till något dukar bord i sin comeback. För motståndet står jämngamle stalkamraten och miljonären Juni Blixt (e. Tekno Odin) och framför allt segermaskinen Ulvsåsen (e. Åsajerven). Denne svarade för en strålande comeback med tränaren Anders Wallin i vagnen när han utklassade exempelvis Juni Blixt med fem längder i första starten på 1,5 år.
Tre hemmahästar med rikstotomeriter och ambitioner möts i ett fint lopp för hästar i klass I- och bronsnivå penningmässigt i STL-sammanhang. Det handlar om Tomas B Nilssons Luca di Quattro (e. Ready Cash), Oscar Berglunds Bourne Dominion (e. Chocolatier) och Invisible Sun (e. Ready Cash).
Två av dem har redan visat framfötterna rejält. Luca di Quattro har de färskaste meriterna med andraplats i ett klass I-försök i februari och har gjort tre av de fyra senaste starterna i STL, medan Invisible Sun vann i samma klass i augusti.
Kvällens lopp då? Ja, Bourne Dominion är spetsfavoriten, Luca di Quattro har smygläge från innerspår och Invisible Sun har ett lopp i kroppen efter kastration och vinterträning. Där slutade han tvåa bakom forne norske Jarlsberg Grand Prix-tvåan Belfort Rags.
***
4Det är travtätt på svensk mark idag och ytterligare tre banor bjuder på tävlingar. Först ut är Romme (start 12.20), där Blomsterprinsen (e. Smedheim Solan) är ute på revanschjakt efter att ha galopperat bort sig i dubbelcupens final på Bergsåker i april.
Blomsterprinsen hade fyra raka innan den starten och ska prova starta en ny segerrad från åttondespår bakom bilen.
På Axevalla (start 17.45) plockar André Eklundh ut Jalapeno K. (e. Propulsion), som vann tre STL-lopp i vintras, däribland klass I-finalen på Solvalla i början av februari. Nu har hästen vilat 1,5 månader efter galoppen i bronsfinalen i slutet av mars och möter efter strykningar blott fyra motståndare.
Kvällen kompletteras med breddlopp i Eskilstuna (start 17.40).
Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.
***
5Ett intressant nyförvärv finns sedan en tid tillbaka i Daniel Redéns stall. Fyraårige Gates Hanover (e. Walner-Good Common Cents), 1.10,0/$126.597, tävlade för Åke Svanstedt som tvååring och nio starter utmynnade i två segrar och lika många andraplatser för ägaren Lennart ”Srf Stable” Ågren.
Den mest värdefulla triumfen togs i en division av Bluegrass Series ($109.000), men Gates Hanover vann också ett försök i Kindergarten Series ($20.000) och var delad tvåa i finalen i New Jersey Classic ($275.000) i ett lopp som för övrigt vanns av Srf Stables Oh Well.
Förra året tävlade han inte på grund av en skada i ett framknä, men nu är Gates Hanover redo för nya utmaningar.
– Allt ser bra ut och han tränar på bra, berättar Daniel Redén.
Gates Hanover är halvbror till Hambletonian-vinnaren Perfect Spirit (e. Andover Hall), 1.09,2ak*/10.136.579 kr, som också hamnade i Sverige och vann Konung Gustaf V:s Pokal och Sprintermästaren i Daniel Redéns regi.
Srf Stable betalade 135.000 dollar för Gates Hanover som ettåring på Lexington Selected Yearling Sale och han är undan Good Common Cents (e. Kadabra), 1.12,2/$173.976, vilken förutom Perfect Spirit också lämnat Goosebump Hanover ($256.520) och Game On Hanover ($129.268).
***
681 hästar – i snitt 10,1 deltagare per lopp – gör upp under eftermiddagens tävlingar på Vincennes (första start kl. 16.35) där det i sedvanlig stil tävlas om prispengar i nivå med STL-finaler.
Svenskfödde Huis Clos (e. Bird Parker) har blott åtta konkurrenter i sadelloppet Prix Hersilia (€52.000) för sju- till nioåriga hästar som högst tjänat 166.000 euro.
Pierre Levesques sjuårige valack rids av Camille Levesque i jakt på årets första seger och det tävlas om 23.400 euro i segerpremie.
I Prix de Quiberon (€52.000) för fyraåringar är Jarmo Niskanens kort Kassidy Kid (e. Goetmals Wood) vilken körs av Franck Ouvrie. Även här handlar det om jakt på första årssegern i ett lopp där det tävlas om 23.400 euro till vinnaren.
Här kan du ta del av dagens startlistor till tävlingarna på Vincennes.
***
7Call Me Keeper (e. Pine Chip-Eliza Keeper e. Credit Winner), 1.10,6am*/7.550.503 kr, hade sin första vinnare som pappa på svensk mark i Bollnäs igår. Treårige sonen Wilander ledde från start till mål tillsammans med sin tränare Håkan Wallberg i ett breddlopp i Bollnäs. Wilander travade 1.17,7/2.140 meter i karriärens tredje start.
Call Me Keeper har tidigare två femåringar och tre fyraåringar i sina två första kullar och 2021-kullen är den första med tvåsiffrigt antal, elva svenskfödda söner och döttrar.
Ur hans första kull har exporterade Happy So Easy vunnit lopp i Norge. Hans hittills största föddes förra året och består av 21 svenskfödda ettåringar.
Call Me Keeper vann själv 24 av 57 starter och största segrarna togs i Jämtlands Stora Pris respektive Seinäjoki Race. Han slutade även femma i Prix d’Amérique 2017 och vann hela tio lopp på fransk mark, varav åtta på Vincennes!