Här är Hall of Fames texter om Jan-Olov Persson och Julienne:
Jan-Olov Persson:
Jan-Olov Persson föddes in i en hästfamilj. Han nöjde sig inte med det utan såg till att utbilda sig hos flera av de bästa tränarna i Sverige. När han drog igång en egen verksamhet var det i liten skala.
Jan-Olov Persson
Namn: Jan-Olov Persson
Född: 26 juli 1959
Hemmabana: Hagmyren
Kusksegrar: 2.182 (t.o.m 31/12 2022)
Tränarsegrar: 2.878 (t.o.m 31/12 2022)
Klassiska kallblodiga unghästlopp i Sverige: Svenskt Kallblodskriterium sex gånger, Kriteriestoet sex gånger, Kallblodsderbyt fyra gånger och Derbystoet en gång.
Verksamheten fick växa succesivt och efter ett tag stod han där, stjärntravare Järvsöfaks som blev kung inte bara på travbanorna utan även i avelsboxen.
Jan-Olov närmar sig nu 3.000 segrar som tränare och de storlopp för kallblod han inte vunnit är numera lätträknade.
När Jan-Olov Persson föddes 1959 så var det kanske både troligt och väntat att hans liv sedermera skulle komma att handla om hästar. Han betonade som ”liten” ofta att han skulle bli travtränare senare i livet och att det för hans del var det helt klart att det var trav som gällde.I tioårsåldern fick han börja köra häst så smått och då underblåstes hans gnista för hästarna och travet än mer. En av de som inspirerade honom var brodern Ingemar.
Yrkesvalet behöver han knappast ångra. Idag är han en av de stora och med 30 år av stora framgångar har han visat sin yrkesskicklighet. I runda tal 3.000 segrar som tränare och en bit över 2 000 som körsven vittnar om att stallet varit att räkna med i en lång rad av år.
Järvsöfaks – den stora stjärnan
Mest känd är han förstås för sina framgångar med kallblod där Järvsöfaks varit den verkliga superstjärnan. Något som fick honom invald i Hall of Fame 2013, men tio år senare är det nu dags för Jan-Olov att ta plats bredvid sin stjärna i Travmuseet i Årjäng. Ett känslosamt inslag med Järvsöfaks var när man slog världsrekordet på Gävletravet då hingsten travade 1.17,9.
Innan han nu tar plats i det fina gänget i Hall of Fame så har det varit massor av härliga hästar som har passerat revy. Även om det också kommit en del framgångar med varmblod så har det under senare är varit nästan uteslutande kallblod som ligger bakom framgångarna. Att ha det segertal som både kusk och tränare är imponerande om man ser till att de kommit bakom kallbloden och deras lopp utgör bara runt tio procent av alla lopp som körs i Sverige.
Framgångsrik uppfödare
Mitt i alltihop så har han också hunnit med att vara framgångsrik som uppfödare och i massor av år har han vunnit uppfödningsligan för kallbloden i Sverige.
Innan Jan-Olov blev tränare så hann han med att jobba som lärling åt bland annat Stig H Johansson, Gunnar Nordin och Berth Johansson. Inte minst den sistnämnda gav honom stort förtroende och där fick han visa prov på sin fina körkonst. Hos Berth vann han bland annat Ådalspriset med Gissle som var en elithäst på sin tid.
Jan-Olovs första riktigt stora framgång som tränare kom när Järvsöfuxen vann det första Kallblodskriteriet 1993.
Järvsöfaks var den häst som kom att skapa något av ”Ego Boy-feber” och drog massor av folk till banorna när han kom till besök.
Han vann Elitkampen på Solvalla vid inte mindre än fem tillfällen och bara det är en bragd i sig. Med sitt härliga psyke fick han också vara med i den beridna högvakten med Jan-Olov på ryggen. Även den uppgiften löste hingsten på bästa sätt. Han blev också mycket framgångsrik som avelshingst.
Det finns massor av fina hästar att plocka fram får Perssons fantastiska karriär. Ett axplock av stjärnor som passerat under åren är också Svinten, Hallsta Lotus, Faksen J:r, Tekno Eld, Tand Kraft och Stjärnblomster, men den raden kan göras nästan hur lång som helst.När Jan-Olov nu tar steget in bland de stora i Hall of Fame så är det en yrkesman vars meriter talar för sig själv.
Motivering:
”Han har varit helt outstanding i den svenska kallblodssporten som tränare, körsven och även uppfödare. Raden av hans stjärnor vittnar om de smått osannolika framgångarna. Jan-Olov Persson tar nu plats i sportens finrum där han gör sällskap med sin största stjärna, Järvsöfaks.”
***
Julienne:
Sören Nordin plockade fram idel elithästar under sina år som travtränare. Stoet Julienne var en av dem och med tanke på att hon fyra år i rad valdes till ”Årets Häst” så var hon förstås en av de allra bästa.
Julienne
Namn: Julienne (e. Rollo-Lilian Harvey e. Harvey Hanover
Mörkbrunt sto född 4 april 1958
Rekord: 18,0k – 16,9ak
Prissumma: 542.795 kronor
Resultat: 95 st: 44-18-8
Uppfödare: Aina Lundgren, Sundbyberg
Ägare: Stall Rör (under större delen av tävlingskarriären)
Tränare: Sören Nordin
Körsven: Sören Nordin
Större segrar: Svenskt Trav-Kriterium 1961, Skandinaviskt Treåringsmästerskap 1961, Göteborgs Pokalen 1962, Svenskt Trav-Derby 1962, Skandinaviskt 4-åringsmästerskap 1962, Johan Jacobssons Minneslöpning 1962, Solvalla Grand Prix 1961 och 1962, Elitloppsförsök 1963, Svensk Mästerskap 1963, Axevallalöpning 1963, Nordiska femåringspriset 1963, C.Th. Ericssons Memorial 1963, Walter Lundbergs Memorial 1963, Gävleloppet 1964, Färjestads Jubileumslopp 1964, Bergsåkers Stora Heatlopp 1964, Svenskt Mästerskap 1964 och Skandinaviskt Mästerskap 1964.
Utmärkelser: Årets Häst 1961, 1962, 1963, 1964
Under större delen av sin karriär ägdes hon av Stall Rör. Bakom den pseudonymen dolde sig Luleåbon Rune Sundbom. Denne kom i kontakt med Sören Nordin 1960 och ville gärna att Sören skulle plocka fram en häst som var ”något alldeles extra”.
Inne på banan fick Sören upp ögonen för Stall Segerhuva-stoet tillsammans med privattränaren Stig Alexandersson. Det sa ”klick” direkt och Rune Sundbom kontaktades med uppmaningen att ringa skeppsredare Wallenius för att försöka köpa loss stoet.
Beskedet blev dock att hon inte var till salu. När stoet sedan började starta som tvååring blev det fem starter där man fick vänta till den sista innan första segern kom.Ryktet kom sedan att det gick att köpa Julienne och köpeskillingen var satt till 50.000 kronor. Men i det läget valde Sören att avråda från köp.
– Jag sprang ned till stallet direkt jag fick höra att hon var till salu, men då var hon fylld i alla sina leder och jag vågade inte råda Sundbom att köpa hästen, berättade Sören i sin bok ”Spänn banden”.
Nu var inte det något som fick Sundbom att ändra sig. I det läget kallades professor Forssell in och även han var tveksam om hon skulle hålla för tävlande. Nu valde man att kontakta Gunnar Thufvesson från Veterinärhögskolan och han var något mer optimistisk i sin syn och meddelade att det ”kunde gå” om man hade lite tur.
Efter det samtalet ringde man upp Wallenius direkt och affären gjordes upp. Här kan man tala om succé då hon vann hela 42 lopp för Sören och blev en riktig kanon. Hon vann både Kriteriet och Derbyt och radades efter det också upp massor av segrar, alltid till bottenodds.
Årets Häst fyra gånger
Att hon under fyra år i rad valdes till ”Årets Häst” är ett bevis på att det verkligen var en dundermärr det handlade om.Segern i Derbyt gjorde att man blev inbjudna till United Nations Trot på Yonkers Raceway i USA 1962.
Loppet kördes både med försök och final. I försöksloppet blev Julienne trea för de europeiska hästarna och tog därmed en plats i finalen. Där blev det en fjärdeplats i ett lopp som vanns av Elaine Rodney. Med tanke på insatsen i det loppet fick man i alla fall ett bevis på att hon verkligen hörde hemma i den allra översta eliten.
Det som kom att sätta stopp för karriären var att hon drabbades av flera halsinfektioner och inte kunde göra sig själv rättvisa. En gaffelbandsskada kom sedan att avsluta tävlingsdelen och sedan fick hon ägna sig åt avel och såldes också till Tyskland.
Motivering:
”Stoet var den stora stjärnan i svensk travsport i början av 1960-talet. Hon vann det mesta som gick att vinna och ett bevis på att Sören Nordins Julienne var en lysande stjärna visar det faktum att hon tog hem titeln ”Årets häst” fyra år i rad.”
***
Invalda i Hall of Fame:
År – Namn
- 2007 – Sören Nordin, Ulf Thoresen
- 2008 – Stig H Johansson, Steggbest
- 2009 – Big Noon, Karsten Buer
- 2010 – Bulwark, Rex Rodney
- 2011 – Berndt Lindstedt, Alm Svarten
- 2012 – Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
- 2013 – Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
- 2014 – Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
- 2015 – Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
- 2016 – John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop
- 2017 – Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
- 2018 – Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson
- 2019 – Jorma Kontio, Roger Walmann, Scarlet Knight, Jimmy Takter
- 2020 – Erik Berglöf, Jim Frick och Moe Odin
- 2021 – Lutfi Kolgjini, Ove Wassberg, Maharajah
- 2022 – Jomar Blekkan, Liv Haslie, Timo Nurmos, Robert Bergh, Readly Express
- 2023 – Jan-Olov Persson, Julienne, Shan Rags
Fakta: Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).