Han är hästen som inte varit med i de stora unghästsammanhangen. Till Kriteriet, Derbyt och de andra unghästloppen var han inte ens anmäld och istället har Håkan K Persson-trönade Four Guys Dream (e. Dream Vacation) gjort sin klassresa i vanliga lopp och STL-sammanhang.
I eftermiddags på Romme hade han nått toppen. Det var dags för debut i gulddivisionen i American Trot och uppgiften handlade om sprinterdistans och bilstart.
Den väntade spetskörningen utgjordes av duellen mellan Click Bait (e. Cantab Hall) och Chapuy (e. Quite Easy), där Click Bait i form av innberspår inte hade några bekymmer att behålla frontpositionen, medan Chapuy klev ned i rygg efter 200 meter.
Stefan Persson bakom Four Guys Dream satt bra till i andra utvändigt. I alla fall verkade det så, men…tempot blev rena krypkasinot och Per Lennartsson fick styra och ställa i tät och varvade på 1.15! I högsta klassen. Över spinterdistans.
– Efter 500 meter när Per satt i ledningen tänkte jag att den blir svår att rå på, men det var det inte, sade Stefan Persson i vinnarcirkeln.
Nej. inte ens det låga tempot och flera längder att plocka in var något problem för Four Guys Dream. 600 kvar klev Stefan Persson ut i tredjespår och tog upp jakten på täte. redan mitt på upploppet var det avgjort. Four Guys Dream seglade undan till lika enkel som imponerande seger på billiga 1.12,8a/1.640 meter.
– Det är skönt att vinna guld och komma hem på det här sättet, sade en mycket glad segerkusk.
Four Guys Dream
Valack 7 år e. Dream Vacation – J.S.Annabell e. Exploit Caf
Resultat: 54 st: 16-9-6
Rekord: 1.14,4m – 1.09,6ak*
Intjänat: 2.098.000 kr
Uppfödare: S & J Henningsson, Lehto, Jonsson
Ägare: Jmj I Skövde AB, med flera
Tränare: Håkan K Persson, Halmstad
Körsven: Stefan Persson, Halmstad
Skötare: Kristina Håkansson
Four Guys Dream har sedan hösten som ettåring funnits i Håkan K Perssons vård. 5,5 år senare har hästen gjort 54 starter, vunnit 16 lopp och sprungit in nästan 2,1 miljoner kronor.
– Det är en reklamhäst för brorsan och hans stall. Han kan hålla hästen så här fin och Four Guys Dream blir bättre och bättre. Hästen tar steg framåt hela tiden och det är inte omöjligt vara med och möta de allra bästa i år, sade Stefan Persson.
Bakom vinnaren tog Chapuy andraplatsen efter att ha fått fritt från ledarryggen 250 kvar, medan Dark Roadster (e. Super Photo Kosmos) fullföljde gott efter en resa i rygg på vinnaren hela vägen. Click Bait föll tillbaka till fjärdeplatsen och längtar till han slipper tävla med skor.
Tre av tre för Jepson – och årets snabbaste
Mannen för dagen på Romme var annars Carl Johan Jepson. Tre av sju V75-lopp gick nämligen till catchdrivern från Karlstad.
Efter vinster med Jello W. (e. Timoko) och Benita Winner (e. Muscle Massive) – läs mer nedan – satte Jepson punkt för Rommes omgång med David Persson-tränade Dynamite Sensation (e. Orlando Vici). Tre starter och tre segrar blev Jepsons lysande V75-facit!
– Som kusk har du ett stort ansvar att du ska prestera och inte göra misstag och idag stämde det i stort sett perfekt, och då är alla nöjda, sade Carl Johan Jepson i vinnarcirkeln.
Dynamite Sensation fick en perfekt resa i andra utvändigt och när Jepson vred ut till attack 250 kvar avgjorde hästen på ett par steg.
– Det har känts som en fin häst, men han har varit lite seg att få igång. Nu känns det som att det ska räcka en bit till, sade David Persson till TV4.
Segertiden skrevs till 1.11,8a/1.640 meter – årets snabbaste tid på svensk mark 2023!
”Var bättre än jag trodde”
Så här gick det i övrigt på Romme:
Försiktig inledning ut ur volten från tredjespår, men ändå positionen andra utvändigt. Väl där var mycket vunnet för Per Henriksen-tränade Jello W. (e. Timoko), som tillsammans med Carl Johan Jepson vände ut och in på motståndarna via tredjespår sista 700 meterna.
– Han har hoppat ett par gånger, jag sade att Jepsen skulle köra på säkerhet och han gjorde det. Hästen gjorde det väldigt bra, han fick gå i tredjespår sista 700, sade Per Henriksen till ATG Live.
– Jag blev imponerad av hästen. Jag har sett honom förut men han var bättre än jag trodde på förhand, sade Carl Johan Jepson i vinnarcirkeln.
***
Klass II-försökets minst rutinerade häst Sandokan (e. Maharajah) klev iväg snabbt från innerspår bakom startbilen, men när han pressades hårt mitt i första sväng av Kate River (e. Trixton) svarade Sandokan med galopp. Det öppnade för fältets näst minst rutinerade häst Sultan Sea (e. Maharajah) och Oskar J Andersson, som behändigt körde till ledningen två varv från mål och stannade där hela vägen utan att vara bottnad.
– Det är en väldigt stark häst, men jag kanske ryckte tussarna i onödan 100 kvar. Även om han blivit piggare av de senaste loppen så är det en trög häst, sade Oskar J Andersson.
***
Svenska kallblod i huvudrollerna på förhand, men när krutröken skingrats i kallblodsdivisionen var det norskt i topp. Olav Mikkelborg stack till ledningen direkt från femtespår med Alm Randers (e. Hellin Faxen) och stannade där hela vägen in i mål.
– Jag var väldigt spänt på honom eftersom han inte startat på ett tag. Sedan hade jag inte så mycket krafter kvar, men han svarade ärligt och höll undan, sade Mikkelborg.
Tåga Viktor (e. Alm Viktor) fick chansen från vinnarhålet och tacvkade genom att spurta till andraplatsen före Tekno Jerven (e. Tekno Odin), som serverades ett rygglopp ända till upploppet. Oppgårdsdrängen (e. Tekno Odin) gjorde ett strongt lopp med fjärdespår utan rygg sista 600 meterna, men fick nöja sig med fjärdeplatsen i första starten efter halvårslång frånvaro.
***
Låt vara att mångmiljonären Lionel blivit 13 år och inte är lika vass som tidigare, men Kim Pedersen-tränade Hell Patrol (e. Yankee Glide) svarade för karriärens kanske bästa insats då han tog emot Lionel via 1.12,3 första varvet, men likväl stod hela vägen hem med bra spänst i steget över målpassagen.
Steget till silverdivisionen i Sverige? Inte så stort! Från tredje utvändigt sattes attacken in 1.100 kvar och redan 200 meter senare satt High Patrol i front. Resten blev rena defileringen i ensamt majestät.
– Hästen var jättefin och gick väldigt fin i Norge senast. Nu vann han med krafter kvar, sade Örjan Kihlström.
***
Axevallaamatören Frida Berg tog tio tränarsegrar på 35 starter förra året. 2023 har hon öppnat med tre segrar på fyra starter! Detta efter att Benita Winner (e. Muscle Massive) varit tuffast i diamantstoet sedan Carl Johan Jepson attackerat 800 kvar och fått göra jobbet utan rygg i tredjespår resten. Krakas (e. Yarrah Boko) toppspurtade och närmade sig hastigt sista biten, men Benita Winner höll undan.
– Hon är bra och Frida hade satt henne i fin författning som vanligt. Hon fick gå själv i tredjespår och det var starkt att vinna, sade Carl Johan Jepson.
***
Sex segrar på sju starter på drygt två månader i vinter. Robert Bergh har satt femårige Dream Sensation (e. Maharjah) i full form de senaste månaderna och segeraptiten gav utslag igen i ett 100.000-kronorslopp utanför V75-kupongen.
Bergh tog sats redan på första långsidan från tillägg och körde fram utvändigt ledande Somethingroyal (e. Readly Express). Redan 300 kvar kopplades segergreppet och sedan försvarade sig Dream Sensation snyggt till knapp men säker seger. Ett starkt besked inför klass I-finalen på Solvalla den 25 mars, dit Dream Sensation redan kvalat in.
V75-resultat Romme
Rätt rad: 3–3–6–5–5–11–3
Omsättning: 99.618.280 kr
Antal system: 1.356.216 st
Att utdela
Sju rätt: 317.139 kr
Sex rätt: 2.018 kr
Fem rätt: 147 kr