Fokustema
Läs senare

V75: Världsrekord – i glädje

Unionskampen har bjudit på världsrekord genom Tekno Odin.
Idag gick det undan igen, men världsrekordet sattes i segerglädje.
Merete Viksås Stumne Fyr och Ole Johan Östre svarade för en storskräll.
Av
Mathias Hedlund
Merete Viksås. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Merete Viksås. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Unionskampen har att leva upp till under loppets 18-åriga historia med Tekno Odins fenomenala världsrekord 1.19,1a/2.140 meter från 2013 som toppnummer.

Årets upplaga behöver inte heller skämmas för sig och tempot var 1.18,5 första kilometern när Tangen Trygg (e. Bork Odin) och Vidar Tjomsland i 600 meter kunde stå emot B.W.Sture (e. Moe Odin) och Örjan Kihlström i 600 meter innan Kihlström nådde fronten med B.W.Sture.
Samtidigt skuggade Tom Erik Solberg med storfavoriten Tangen Bork (e. Bork Odin), som själv fick marschorder och tog över ledningen efter ett knappt varv i ursinnigt tempo.

Farten sjönk förstås på slutrundan och då gjorde Ole Johan Östre slag i saken med Stumne Fyr (e. Joker Elden) på sista bortre långsidan och tog sig snabbt fram utvändigt ledaren. Där satte han enveten press på Tangen Bork och redan i början av upploppet var segergreppet kopplat.
Sedan kunde Stymne Fyr defilera till karriärens i särklass största seger. Tidigare har han som bäst vunnit anrika Vintillatravet på Biri med 125.000 norska kronor i förstapris.
– Min häst kändes bra i slutsvängen och det gällde att knäcka ledaren så fort som möjligt för att kunna vinka till publiken. Det är är en stor seger för mig, sade Ole Johan Östre.

Merete Viksås Stumne Fyr och Ole Johan Östre vann Unionskampen på Färjestad. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Han var både överraskad och inte efteråt.
– Egentligen hade jag inte trott på seger innan och tänkte köra för bästa möjliga peng. Hästen har dock blivit bättre och bättre och gjorde ett topplopp senast även om han bara blev fyra. Merete har gjort ett stort jobb och utvecklat honom i år.

Segertiden 1.20,4a/2.140 meter, medan Tangen Bork grejade andraplatsen utan problem på 1.20,8. Stallkamraten Philip Ess (e. Briskeby Philip) hade sparat krafter och spurtade fullgott som trea, medan Bäcklös Uriel (e. Smedheim Solan) blev bäste svensk som fyra.

”Blir glad varje dag”

Merete Viksås är kvinnan bakom verket när det gäller Stumne Fyr. Hon är uppfödare, tränare, skötare och leasar hästen.
– Han gör nästan aldrig ett dåligt lopp och jag är väldigt stolt över hästen. Han är född hemma hos mig och han är alltid glad och älskar att träna. Jag blir glad varje dag när jag får köra honom, sade Merete Viksås.

Norskans glädje gick inte att ta miste på.
– Hon har väldigt bra humör och det smittar av sig på hästar också, sade Ole Johan Östre.

Merete Viksås är även kvinnan bakom svenskfödda toppstoet Monster Merete (e. Monster Monsun), 1.24,8ak/1.724.891 kr, som i Meretes regi vann Stoderbyt på Bjerke för två år sedan. Bland Fredrik Franssons uppfödnings segrar finns även Sleipner Cup-finalen för ston på Romme samma år.

Hur mycket kostade ATG-stoppet?

Spelbolaget ATG drabbades av driftstörningar före starten av V75 och även om starten sköts upp med 15 minuter var det spelade som inte kunde lämna in sina system. Omsättningen i den svensknorska stannade nu vid 83,3 miljoner kronor. Detta kan jämföras med omsättningen för två år sedan – ifjol var det jackpot – som var hela 103,7 miljoner kronor. Ett tapp på 20 miljoner!

2019 var också en jackpotfri lördag med Unionstravet och då var omsättningen 95,5 miljoner kronor.

Frågan är hur många miljoner i omsättning dagens datahaveri hos ATG kostade?

”Blir kaxig med den här hästen”

I övrigt från Färjestads V75-omgång noteras att:

  • Conrad Lugauer satte upp tempot med Jimbaran Zon (e. Maharajah) i klass I-försöket, men efter 1.11,9 första 1.500 meterna föll han på eget grepp. Det gjorde däremot inte Peter Johansson-tränade Rendez Vouz (e. Atlas de Joudes), som Erik Adielsson satt och gottade sig bakom i femte utvändigt i den höga farten. 400 meter från mål fann Erik till och med för gott att styra på i fjärdespår och med rejäla kliv hade Rendez Vouz avgjort redan mitt på upploppet.
    – Hästen är riktigt bra och sedan var det ett extremt tempo. Han har bra inställning, förra gången vann han med tappsko, och sedan har han rejäl styrka. Han har inte snabbheten och jag hade problem att följa 600 kvar, men han tog igen det till slut på styrka, sade Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

***

  • Näste ledare som föll var Timo Nurmos-tränade Going Cash (e. Ready Cash) och Magnus A Djuse, som efter tidig ledning började tappa stilen ut ur slutsvängen och tog till galopp när rakan kom. Då hade Thomas Uhrberg satt full fart med Lipton Scott (e. Charly du Noyer) från tredje utvändigt och via en rejäl 800-metersrökare i tredjespår avgjorde Lipton Scott på snyggt sätt på upploppet.
    – Han var på väg att resa sig på väg upp bakom bilen och det var litet skakigt, men som tur var gick det bra. Han har varit väldigt lugn och fin i ryggar. När man styr ut är det fulla segel, sade Thomas Uhrberg i vinnarcirkeln.

***

  • Tidigt avancemang till dödens från tillägg – det upplägget passade stentuffa Loaded Leila (e. Raja Mirchi) perfekt i diamantstoets försök. När ledande Notice’em (e. Propulsion) galopperade under press 600 meter från mål tog Loaded Leila över och höll hela vägen till imponerade seger på fina 1.12,7/2.160 meter.
    – Hon var dålig förra gången, annars är hon alltid jämn och stabil. Det är en tuff märr som kan göra det utvändigt och i spåren. Det har växt fram och hon har behövt vara tuff eftersom hon inte är så snabb från start. Nu blir det Diamantstofinal och sedan en stofinal i Gävle senare i höst, sade Markus B Svedberg

***

  • En blixtrande start och snabb avslutning. Johan Untersteiners Ture L.A. (e. Maharajah) hade lekstuga i näst högsta klassen, där det inte heller var utsålt i mål. Nu väcks tränarens drömmar om att tävla i Frankrike med sexåringen.
    – Startsnabbheten är väldigt bra, jag körde inte meter idag och hästen tog i själv. Jag kände innan bilen släppte att det skulle bli bra. Hästen är cool, lyssnar på kusken och är härlig. Han är allround och klarar alla distanser från 1.600 till fyra kilometer. Det är en häst som kan vara spännande att prova i Frankrike, sade Johan Untersteiner.

***

  • Per Eriksson-tränade Lozano di Quattro (e. Trixton) är redan inkvalad till bronsdivisionsfinalen efter den fenomenala uppvisningen i försöket i Bollnäs för två veckor sedan, men ett lopp i kroppen skulle han få inför finalerna.
    Det slutade med ny, imponerade seger sedan Tobias J Gustafsson från andra utvändigt svarat anfall bakifrån och styrt fram utvändigt ledaren Pure Muscle (e. Muscle Hill) 800 meter från mål. Därifrån klev Lozano di Quattro undan i finfin stil utan att behöva bruka sig för fullt.
    – Jag hade 1.09,9 sista varvet och petade bara på honom på upploppet. Jag har varit med på resan hela vägen och känt utvecklingen hela vägen. Han har alltid haft tekniken, men att känna att det är med honom som det är nu är häftigt. Man blir kaxig där ute med den här hästen, det är en grym häst, sade Tobias J Gustafsson i vinnarcirkeln.
Fakta

V75-resultat Färjestad 23 september

Rätt rad: 12-10-3-7-5-10-2
Omsättning: 83.317.308 kr
Antal system: 1.221.578 st

Att utdela
Sju rätt: 2.679.897 kr
Sex rätt: 2.819 kr
Fem rätt: 128 kr