– Jag tyckte det fanns så många olika scenarion som inte var till vår favör på förhand, men nu blev det kanske det alternativet som jag inte trodde på alls innan och det allra bästa för vår del, sade Claes Sjöström i vinnarcirkeln.
Mycket var förstås vunnet när Carl Johan Jepson hittade till ledningen med X. Tour och Jerka Sting (e. Readly Express-Pride Dreamcatcher) kunde överta ledningen utan strid efter 400 meter.
– Jag tror inte att vi hade fått överta från Björn Goop (L.L. Labero, reds. anm.) om han hade kommit till ledningen, fortsatte Sjöström.
V75-Solvalla
Rätt V75-rad:
2-4-2-14-5-9-12
Utdelning:
Sju rätt: 63.241 kr
Sex rätt: 524 kr
Fem rätt: 48 kr
Omsättning: 75.652.904 kr
Antal system: 1.078.166 st
Jerka Sting var ensam på plan över upploppet och försvann ifrån med fem längder på 1.14,3a/2.140 meter. Det var största segern i karriären för den otursförföljde travaren, som bland annat råkat ut för hovbensbrott.
– Under hela karriären har Jerka Sting visat hög kapacitet de dagar han är på topp. Ur ett långt perspektiv är jag inte så förvånad över hans insats idag, men inför det här loppet hade jag lite svårt att läsa hur det skulle bli kört, sade Claes och fortsatte:
– Sedan comebacken har Jerka Sting tävlat utan skor och lyft sig en nivå och då vet man inte om den nivån sitter kvar när man slår på skorna igen. Men det visade han att han grejade också.
Köptes för 300.000 kronor
Jerka Sting kostade 300.000 kronor som ettåring på Kriterieauktionen och ropades in av Stig H Johansson. Tävlingskarriären inleddes också hos Solvallas champion och till Claes Sjöström kom Readly Express-sonen i februari i år. Noteras kan också att Sjöström är femårige Jerka Stings sjätte tränare.
Modern Pride Dreamcatcher (e. Cantab Hall), 1.12,8ak/342.800 kr, fick bara en avkomma innan hon lämnade jordelivet.
Reservkusk bakom Axel Ruda
Claes Sjöström fick också hoppa in som reserv bakom Pär Ländin-tränade Axel Ruda (e. Formula One-Michelle Ruda) i silverfinalen sedan Ulf Ohlsson lämnat återbud. Attacken kom ute i fjärdespår 350 kvar och sedan höll Axel Ruda undan knappt för Behind Bars.
– Vi fick bra ryggar och i sista sväng satt jag nöjd, men hade lite torskfrossa när det kändes som Johan Untersteiner kom för snabbt till slut, sade Claes Sjöström om Axel Ruda, vars tränare Pär Ländin grät tårar i vinnarcirkeln efter triumfen.
– Jag har inga ord. En fantastisk häst och ifjol fick vi operera framknäna och i somras kastrerade vi honom. Det har gjort honom lugnare, konstaterade Ländin.
I övrigt kan noteras…
…att Digital Summit (e. Super Photo Kosmos-Full Forward) rundade i fjärdespår till spets 500 kvar i Hästägarkannan och försvann ifrån med många längder över upploppet. Men sista 100 meterna tog det lite stopp, men Joakim Lövgrens häst var egentligen aldrig hotad på 1.15,4/3.200 meter och belönades med 300.000 kronor.
– Det var en svepning som kostade kraft, men samtidigt gav det honom så många längder att han blev helt ensam, sade Joakim Lövgren.
…att treårige Global Dubhe (e. Brillantissime-Global Nova) spetsvann klass II-finalen för Peter Untersteiner och duon höll undan för utvändige H.C.’s Crazy Horse på 1.14,1a/2.140 meter.
…att Thomas Uhrberg och Nova Mahiron (e. Maharajah-Staro Ironmaid) satt sig lugn utvändigt om ledande Icecream In i finalen i Diamantstoet. Det stod länge och vägde på upploppet, men sista biten segade sig det fyraåriga stoet förbi till vinst på 1.14,6/2.160 meter före ledande Pam Trot.
– Det är alltid tufft att gå utvändigt ledaren när det är krävande förhållanden. Jag tänkte, att jag sitter lugn och så får vi se hur långt det räcker och det räckte hela vägen, sade Thomas Uhrberg om Nova Mahiron som även finalvann Diamantstoet samma tävlingsdag ifjol på Solvalla.
…att tredje- och fjärdespår under slutrundan spelade ingen roll för Hannibal Face (e. Bold Eagle-Casualty of Love) och Magnus A Djuse. Greppet kopplades redan 200 kvar efter att duon suttit sist i fältet till 1.100 meter före mål. Vinnartiden skrevs till 1.14,2a/2.140 meter efter 1.13,6 sista varvet.
– En väldigt stark och rejäl häst. Man känner sig kaxig som kusk också, sade Magnus A Djuse om den Oscar Berglund-tränade valacken.