Fokustema
Winter Burst
Läs senare

Ännu en V75-dag i Sverige

ATG har laddat kassan sedan 24 september, men fått lite vindpina kring V75 Winter Burst. Uleåborg utgår som arrangör 28 december, men kommer ersättas av – Åby!
Av
Ola Lernå
Finska Uleåborgs V75-omgång byts ut till – Åby! – 28 december.
Finska Uleåborgs V75-omgång byts ut till – Åby! – 28 december.

Enligt ATG är bakgrunden att finska Veikkaus inte har tillstånd att ta spel till finska tävlingar om de inte är värdar själva och då Winter Burst bygger på att alla nordiska länder är med, så måste ATG stå som värd.
– Förhållandet förändrades när Fintoto upphörde och gick upp i Veikkaus, säger Thomas Bertilsson på ATG.
Åbys tävlingsdag har uppgraderats och i propositionerna till tävlingsdagen finns sju 100.000-kronorslopp.
Winter Burst ska utmynna i en ”superjackpot” på nyårsafton då V75 avgörs i Örebro. Sedan den 24 september ”skimmar” ATG 20 procent av jackpotpengarna på V75 och från och med 16 december går 100 procent av jackpotpengarna till finalomgången på nyårsafton.
Inför lördagens omgång på Jägersro finns 8.569.406 kronor undanstoppat till ”Superjackpoten”.

 

Fokustema
SHL-avtal
Läs senare

Harry tar plats i tekningscirkel

Det omdiskuterade SHL-samarbetet rullar vidare och denna vecka har ATG lanserat ”SHL Harry”. Innebärande att varje SHL-klubb får sin egen Harry Boy.
Av
Ola Lernå
Harry gillar alla SHL-lag, inte bara Växjö…

Fem procent av insatsen på SHL Harry går till klubben.
SHL Harry ska säljas online och under våren kommer utvalda butiker med lokal förankring till klubbarna att kunna erbjuda SHL Harry.
– Genom att kunna erbjuda varje SHL-klubb sin egen Harry Boy-variant där man samtidigt stöttar sin favoritklubb tror vi kan få fler hockeyfans att få upp ögonen och intresset för travet och spelet, säger Thomas Bertilsson, PR-ansvarig på ATG.
SHL Harry kommer dessutom synas i tekningscirklarna på samtliga SHL-arenor under säsongen.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Nytt Jägersro med längre bana?

Jägersro kan säljas och en ny bana byggas på mark Skånska Travsällskapet redan äger. Det är ett förslag travsällskapets medlemmar ska ta ställning till vid tisdagens höstmöte.
– Innan mötet har jag inga kommentarer om detta, säger travsällskapets ordförande Kerstin Petersson-Brodda.
Av
Lars G Dahlgren

Det var Sydsvenska Dagbladet som spräckte nyheten under torsdagen att marken som trav- och galoppbanan Jägersro nu ligger på kan säljas, rivas, och en ny trav- och eventuellt galoppbana byggas alldeles i närheten på den nuvarande anläggningen för de trav- och galopphästar som är uppstallade på banan.

– Det har gått ut en information till travsällskapets medlemmar om detta som beslutsunderlag för höstmötet. Det är detta som refereras i Sydsvenskan. Jag vill dock inte kommentera det här innan mötet, det skulle vara att föregripa processen, säger Kerstin Pettersson-Brodda.

Travsällskapet sitter på en veritabel guldgruva i form av en miljon kvadratmeter mark (100 hektar) vilket förutom själva tävlingsanläggningen med stallbacke också består av den stora parkeringsplatsen och träningsanläggningen intill banan. Detta är mark som är ”stadsnära” och som Malmö Kommun av förklarliga skäl blir alltmer intresserad av att prospekterare får chansen att utveckla för bland annat bostadsbyggande.

Sedan en tänkbar köpare av mark uppenbarat sig verkar det ha blivit bättre fart på kommunens detaljplanerare, och det som varit ett uppdrag i travsällskapet sedan ett par år tillbaka, anläggningens utveckling, tycks plötsligt ha tagit ett jätteskutt framåt.

I första hand handlar det om att marken ut mot Annesfridsvägen (närmast det som är ”sista kurvan”) är mest attraktiv och därmed kommer också hela tävlingsanläggningen in i bilden. Nu finns ett konkret förslag att ta ställning till för travsällskapets medlemmar, innebärande att delar av den där miljonen kvadratmeter mark ska säljas.

Som en följd ska nuvarande trav- och galoppbana rivas. En ny modern tävlingsanläggning planeras att istället byggas ute på det som nu är träningsfältet. Då öppnas också möjligheten att bygga en travbana längre än 1.000 meter, något som var aktuellt på Jägersro för några år sedan i form av att galoppbanan då inte skulle vara kvar.

Att det blir skilsmässa mellan travet och galoppen i Skåne kommer helt klart också att åter aktualiseras om travsällskapet på tisdag säger ja till att gå vidare med markförsäljningen.

– Men blir det skilsmässa med galoppen blir det inte på grund av oss i travsällskapet. I våra planer ingår fortsatt samarbete med galoppen. Däremot är det ju ingen hemlighet att fätrittklubben här i Skåne tittar på möjligheten att bygga en egen bana någonstans, säger Kerstin Pettersson-Brodda.

Fokustema
Uppfödningslöpning
Läs senare

Storlopp: Lottning på måndag!

Lottningen till Uppfödningslöpningen kommer ske på måndag 11.00 och då blir blir samtliga startspår klara.
Av
Ola Lernå
Vilket spår får Global Welcome i Uppfödningslöpningen? På måndag vet vi svaret då lottningen från Jägersro sänds via facebook. Foto Martin Langels/ALN
Vilket spår får Global Welcome i Uppfödningslöpningen? På måndag vet vi svaret då lottningen från Jägersro sänds via facebook. Foto Martin Langels/ALN

Lottningen kommer ske på Jägersro, men livesändas via facebook meddelar sportavdelningen på Jägersro.
I tisdags (Jägersro) och onsdags (Solvalla) kördes kvalloppen där nedanstående tolv – samtliga anmälda till premiechansen – kvalade in, vilket innebär att loppet får 1,4 miljoner i förstapris. Svante Båth var bäst i tränar-klassen med fem finalister.
– Jag har gjort klart med kuskar. Erik Adielsson kör Global Welcome, Örjan Kihlström kör Attraversiamo, Johan Untersteiner kommer köra Fiddlesticks, Det blir Ulf Ohlsson på Fortune Mearas och så kommer Kim Moberg kuska bakom Self Explosive, säger Svante Båth.
Klara för Uppfödningslöpningen
Jägersro lördag 2 december. 1.640 meter autostart. Förstapris 1.400.000 kronor:

 • Ajabaja (e. Going Kronos) – tränare Tomas Malmqvist
 • Attraversiamo (e. Kiss Francais) – Svante Båth
 • Devil Sound (e. Maharajah) – Anders Zackrisson
 • Fiddlesticks (e. Hard Livin) – Svante Båth
 • Filur Sisu (e. Explosive Matter) – Per Nordström
 • Fortune Mearas (e. Dream Vacation) – Svante Båth
 • Global Welcome (e. S.J.’s Caviar) – Svante Båth
 • Racing Brodda (e. Prodigious) – Mattias Djuse
 • Self Explosive (e. Explosive Matter) – Svante Båth
 • Smokin Joe (e. Lavec Kronos) – Lutfi Kolgjini
 • Teton Lindyman (e. Gift Kronos) – Tomas Malmqvist
 • Önas Nougat (e. Chocolatier) – Per Nordström
Sport