Fokustema
Digitalt Sulkysport
Läs senare

Så läser du oss digitalt

Välkommen till Sulkysport! Nu börjar en ny resa – välkomna att fortsätta följa Sveriges enda oberoende travmedia med läsarna i centrum. Här får du nyheter, tips och startlistor på vår hemsida och långt läsvärde i tre tryckta specialtidningar!
Av
Sulkysport
Upplåst för dig som är prenumerant

Nu utökar Sulkysport den digitala satningen med en uppfräschad hemsida med flera nya, spännande funktioner och tjänster samtidigt som veckotidningen upphör.

För 799 kronor per år – eller 79 kronor per månad – ges tillgång till hela Sulkysports nya digitala plattform plus våra tryckta specialtidningar.

Vi har plockat det bästa och mest läsvärda från veckotidningen och flyttat till vår levande hemsida som är under ständig utveckling.

Och precis som tidigare: Att läsarna är i centrum är uppenbart. Att hästarna är i centrum är en lika stor självklarhet. Det är travarna som är stjärnorna. Det är om dem vi vill berätta för er läsare.

Det här får Du som kund och läsare av Sulkysport:

√ Nyhetsuppdatering hela dagen och morgonsvepet i ”Sju nyheter vid sju”
√ Tips med extra fokus på de tunga spelen på onsdagar och lördagar
√ Tre högkvalitativa, tryckta specialtidningar direkt hem i brevlådan: Årsrevyn (januari), Avelsnumret (mars) och Elitloppsspecial (maj)
√ Högintressanta intervjuer med både travsportens toppar och gräsrötter
√ Bevaka dina favorithästar
√ Exklusiva krönikor och bloggar
√ …och en spännande, användarvänlig funktion som presenteras inom kort!

Så blir du kund hos Sulkysport – läs mer här!

√ Helår – 799 kronor

Beställ här!

√ Halvår – 429 kronor

Beställ här!

√ Per månad – 79 kronor

Beställ här!

***

För att aktivera ditt konto på sulkysport.se används ordernumret i beställningsbekräftelsen du fått till din mailadress eller kundnumret på din faktura. Får du inget mail vid beställning kan du kolla din skräppost. Sedan kan du enkelt skapa ditt konto med din mailadress och ett lösenord du själv väljer.

Har du frågor kring till prenumeration eller inte hittar ditt kund- eller ordernummer? Kontakta kundservice 08-799 62 56.

Fokustema
Markaffär
Läs senare

Bostäder byggs på Gävletravets parkering

Det är på gång att byggas bostäder på en del av Gävletravets parkering, berättar idag Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
– Det här är resultatet av en markaffär vi gjorde 2017-18, säger Gävletravets chef Kent Modin.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Skanska som ska bygga bostäder på en tomt på cirka 12.000 kvadratmeter som varit en del av Gävletravets parkering vid huvudentrén. Marken ägdes av travsällskapet, och såldes för två-tre år sedan för cirka 20 miljoner kronor för att projekteras för bostadsbyggande.

– Nettot på försäljningen, kommunen skulle till exempel ha fem miljoner kronor för bland annat detaljplanarbetet, och så blev det ju skatt också, har redan återinvesterats i anläggningen. Huvudsakligen handlar det om omläggning av banan för fem miljoner kronor och renovering av restaurangen, säger Kent Modin.

Det som ska byggas i en första etapp är 68 bostadsrättslägenheter och projektet har arbetsnamnet ”BoKlok travbanan”. Inflyttning är planerad till sommaren-hösten 2021.

Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Inget avelsstopp och svenska lopp hårdvaluta

Avelsnummer i brevlådan. Fransk avel inte stängd. PMU arrangerar quintéspel på Bergsåker – men ATG:s kunder får inte vara med. Detta och mera finns att läsa i fredagens morgonsvep.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant
Foto Mia Törnberg
Foto Mia Törnberg

1 Långläsning, intressanta djupintervjuer, läckra hästbilder och granskning av avelshingstarnas resultat avseende deras treåringar förra året. Sulkysports nya specialtidning Avelsnummer 2020 är här och under distribution för att landa i brevlådan hos dig som prenumerant på Sulkysport. Bland annat har vi mött mannen bakom den franska revolutionen för en exklusiv intervju!

***

2 Coronavirusets verkningar i samhället tyckets i början av veckan få stora konsekvenser inte bara för tävlandet med hästar ute i Europa utan även för något så viktigt som den franska travaveln. Enligt en kommuniké som gick ut i måndags skulle veterinärer endast ägna sig åt resande verksamhet för sådant som betraktades som ”viktig vård” – vilket tolkades som ett stopp för brunstundersökningar med ultraljud och därför i praktiken skulle innebära stopp i betäckningsverksamheten på många stuterier.

Ett betäckningsuppehåll på flera veckor i mars-april skulle helt säkert få konsekvenser i form av färre ston dräktiga vid betäckningssäsongens slut i juli. Nu har franska myndigheter förtydligat  direktivet om veterinärernas arbete. Brunstundersökning av (trav)ston räknas in i den verksamhet som blir tillåten för veterinärer att utföra – under förutsättning att stuterierna där hingstarna står följer strikta rutiner som minimerar kontakt mellan människor.

En veterinär kommenterar det med att: det är bättre att vi undersöker stona än att stuterierna ”uppfinner” veterinärer.

I Frankrike transporteras inte hingstarnas sperma utan stona måste fysiskt besöka hingstens station för seminering,. På de stuterier där de populäraste hingstarna står blir det under högsäsongen tiotals besökande hästtransporter varje dag – med social kontakt mellan besökarna som ett givet inslag. Att stanna kvar en stund efter att stoet seminerats och lastats för att utbyta det senaste skvallret hör liksom till…

Nu blir det alltså så att stona kan transporteras och semineras – men utan ”kaffe med prat” för de som kör stona mellan gårdar och hingststationer.

 

***

3 Solvalla (första start 12.20), Romme (18.20) och Umåker (18.30). Tre svenska travbanor är i elden idag med start på Solvalla med åtta lopp till lunch. Romme bjuder på kvällens tänkbara sportsliga höjdpunkter, för båda raserna. Åtta varmblod utspridda på fyra olika volter möts i ett litet men naggande gott stayerlopp över tre varv. Här gör fjolårets Kriteriefinalist Djokovic årsdebut som ensam häst på startfållan och möter rikstotohärdade hästar som Macelleria, Perfect Dynamite, Narold Vox och Super Zantos med flera. I dubbelcupen för kallblod väntar årsdebut för Jörgen Westholms kapabla norska kallblod Brenne Järven, vilken ställs mot Daniel Wikbergs Guldtopp, som visat storform i vinter.

Här är startlistorna till dagens tre tävlingsdagar i Sverige.

***

 

4 De svenska travloppen har nu blivit hårdvaluta och räddningen för spelare med stadig hunger i tototarmen när de flesta länder stängt ner allt vad sportverksamhet heter. De nordiska grannländernas hästspelsbolag är (givetvis) till exempel med i de svenska poolerna nu och till exempel Svenska Spel passar på att slå ett extra slag för sin travchallenge när deras hundratusentals kunder har fått sina normala sportspelsmeny enormt nerbantad.

I Frankrike har ATG samarbete med spelbolaget Zeturf men när det gäller den viktigaste franska aktören i sammanhanget PMU, så kan detta bolags kunder (ännu) inte totalisera på de svenska loppen. Enligt Paris-Turf kommer dock PMU i morgon på Bergsåker att låta V75-1 bli lördagens quintélopp. Dock handlar quintén om ”lokal fransk pool” vilket betyder att ATG:s kunder tyvärr inte får vara med och spela PMU-quintén. Det skulle väl nästan varit för bra för att kunna bli sant…

 

***

 

5 Svensk Travsport fick i gå kväll ett akut ärende på halsen att behandla: Amatörlicensierade Stefano Galluzzo dömdes för ”D-förseelse” avseende drivning i ett breddlopp på Gävletravet igår och då hamnar ärendet hos ST. Detta alltså samma vecka som travförbundet redan fått hantera att Örebros måldomare skickade Petter Karlsson till ST för olämpligt uppträdande.

 

 

****

 

6 Umåkers V75-dag den 18 april, med Guldbjörken för gulddivisionen, Vårbjörken för kallblod och inte minst Berth Johanssons Memorial för femåringar får celebert besök. Det bestämdes efter gårdagens snabbjobb på Bergsåker att fjolårets Derbyvinnare Attraversiamo (e. Kiss Francais – Rhythm Kronos) får börja året i just Berth Johanssons Memorial med 200.000 kronor i förstapris.

 

***

 

7 Det har varit uselt anmält till de hittills två treåringsloppen ingående i Kriterieserien på Solvalla i år. Florist (e. Wellino Boko – Angostura) vann Pamir Broddes lopp i början av mars, med fem anmälda och fyra startande hästar, och på onsdag är det dags för Active Bowlers lopp, även det över 2.140 meter autostart och med 100.000 kronor till vinnaren, Endast fem hästar är anmälda och bland dem finns tvåan i Svensk Uppfödningslöpning, Armani Degato (e. Raja Mirchi – Miss America).

Fokustema
Jobbyte
Läs senare

Broberg till Svensk Travsport

Örebrotravets chef Claes Broberg börjar på det som varit Mattias Stenbys tjänst som sportsamordnare på Svensk Travsport.
Av
Lars G Dahlgren
Upplåst för dig som är prenumerant

Broberg började på Skelleftetravets sekretariat och har de senaste elva åren arbetat på Örebrotravet, nu med titeln verkställande direktör och sportchef.

Tjänsten som sportsamordnare innefattar i första hand propositionsskrivning och startanmälningar, plus licensfrågor. Broberg tillträder på Svensk Travsport i juni och nu måste förstås som nästa steg Örebrotravet hitta en ny chef.