Fokustema
Adrian Kolgjini:
Läs senare

”Jag är villig att lämna drogtest varenda tävlingsdag”

– Nu vill jag bara rentvå mig själv. Jag satsar på min karriär i travsporten till 110 procent. Jag är villig att bekosta att jag får lämna drogtest varenda tävlingsdag så att alla får se att jag absolut inte håller på med något sådant här.
Av
Lars G Dahlgren
Adrian Kolgjini. Foto Micke Gustafsson/ALN
Adrian Kolgjini. Foto Micke Gustafsson/ALN

Det säger Adrian Kolgjini. Det är han som är proffstränaren som idag blev avstängd med omedelbar verkan för att ett drogtest, som togs på fem slumpvis utvalda kuskar och ryttare förra tisdagen på Jägersro, visade förekomst av kokain. Adrian väljer att träda fram i Sulkysport och berätta om hur han tror att drogtestet blev positivt.

– När jag först visade positivt på testen jag tog tänkte jag att det berodde på hostmedicinen jag tagit, men väl hemma kollade jag och det fanns inget narkotikaklassat i den. Så när jag idag fick beskedet att det var kokain lämnade det mig i chock, säger Adrian Kolgjini.

när jag idag fick beskedet att det var kokain lämnade det mig i chock

När han tänkte efter vad han gjort och var han varit dagarna innan tävlingarna på Jägersro kom han fram till en annan förklaring till vad som kan ha hänt:

– Efter V75-tävlingarna på Jägersro den 2 december åkte först jag och min flickvän, Saga Scott, hem. Sedan blev vi bjudna till några av hennes vänner i Helsingborg. Vi åkte dit och där var vi ute på ett ställe. Det var ingen privat fest eller så, utan ett ställe för allmänheten. Senare under kvällen började jag må konstigt. Inte dåligt, utan konstigt, och då åkte jag och Saga hem, tillbaka till Malmö. Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något. Mitt dricka eller Sagas eller båda tvås. Saga är liksom jag rätt så kända personer, offentliga personer. Jag kan ha råkat ut för någon som av någon anledning vill mig eller henne eller oss båda två illa, säger Adrian Kolgjini.

Det jag kan tänka mig har hänt är att det jag drack blivit spetsat med något

Kokain kan spåras i drogtester upp till cirka tre dagar enligt drogportalen.se och det tidsfönstret stämmer överens med Adrians förklaring. Det var alltså på kvällen/natten mellan lördag och söndag som han och Saga Scott var i Helsingborg och det positiva drogtestet lämnades på tisdagkvällen på Jägersro.

– Jag hoppas alla förstår att jag aldrig skulle riskera att ödelägga min karriär med att hålla på med droger. Vi kuskar blir ju testade emellanåt, det här var fjärde eller femte gången jag lämnade drogtest. ST:s utredare frågade mig om jag tar några mediciner som skulle kunna orsakat detta, men det enda tänkbara var den här hostmedicinen och den är det inte.

Nu står Adrian inför en avstängning.

– Tre månader är minimum för positivt drogtest har jag fått reda på. Det är ett stenhårt straff. Och det för något som jag just nu inget annat vill än att bli rentvådd ifrån, svära mig fri ifrån. Jag var beredd att åka direkt ut till Jägersro och lämna drogtest ikväll också för att visa att jag är ren, och sedan är jag beredd att lämna test varenda tävlingsdag jag ska köra och betala det själv.

Adrian Kolgjini skulle ha kört fem hästar på Jägersro ikväll, men det blir alltså kuskändringar där.

A-tränare fast för kokain

Fokustema
Auktion i ny regi och skepnad på Wenngarn
Läs senare

Mer än bara en auktion

Wenngarn Yearling Sale byter namn och regi till Sweden International Yearling Sale i år.
Dessutom återgår den till ursprungsreceptet med en auktionsdag.
Den 13 augusti är det dags på Wenngarns slott och här är godbitarna!
Av
Claes Freidenvall
Sweden International Yearling Sale hålls i slottsträdgården på Wenngarn i Sigtuna. Foto Anneli Lindh
Sweden International Yearling Sale hålls i slottsträdgården på Wenngarn i Sigtuna. Foto Anneli Lindh

Emmelie Arneng är kvinnan bakom verket.

– Det blir lite annorlunda i år, numera driver jag auktionen i egen regi då jag köpte ut tidigare ägaren Olle Larsson efter förra årets auktion. Det är kanske inget som besökarna märker av, men för mig är det stor skillnad. Jag har fått ett otroligt fint stöd från alla uppfödarna vilket jag är otroligt tacksam för, säger Emmelie Arneng.

Samtidigt byter själva auktionen plats.

– Vi kommer att vara i Slottsparken och det blir både bättre och finare. Samtidigt hyr vi ett tält på 1.000 kvadratmeter och har allt på ett plan. Jag har inte varit helt nöjd hur det varit tidigare då vi haft auktionen i två plan. Nu blir allt mer samlat och vi kan dessutom bestämma hur vi vill göra med maten, vilket vi inte kunde tidigare.

Förra året gick Wenngarn Yearling Sale över två dagar, men i år blir det ”bara” en dag.

– Folk gillar bättre med en dag och det gör jag också, säger Emmelie.

Som vanligt har auktionen dragit till sig crème-de-lacrème bland världens bästa avelshingstar och det är ingen som lyser med sin frånvaro. Champion-hingstar som Muscle Hill och Ready Cash är flitigt representerade och så säljs också avkommor ur Prix d’Amérique-vinnaren Readly Express första årgång.

Jag har inte varit helt nöjd hur det varit tidigare då vi haft auktionen i två plan. Nu blir allt mer samlat

Med slagkraftiga avelshingstar följer också föl- och tävlingsston av högst klass. Sex avkommor säljs efter mödrar som tjänat fem miljoner eller mer på tävlingsbanan och i den ensemblen ingår Alexia Ås, Bobtail, Daylon Miracle, Linda di Casei, Tamla Celeber och Viola Silas.

Hela 27 fölston har sin förstfödda ute till försäljning och meritmässigt lyser Daylon Miracle (e. Pegasus Spur), 1.08,7ak*/5.277.598 kronor, starkast och hon har en son efter Chapter Seven ute till försäljning.

Fakta

>> Avelshingstar på auktionen:

 

 • Andover Hall
 • Bird Parker
 • Bold Eagle
 • Brillantissime
 • Broadway Hall
 • Chapter Seven
 • Charly du Noyer*
 • Chocolatier
 • Conway Hall
 • Crazed
 • Donato Hanover
 • Explosive Matter
 • Father Patrick
 • From Above
 • Googoo Gaagaa
 • Infinitif
 • Joke Face
 • Lavec Kronos
 • Love You
 • Magic Tonight
 • Maharajah
 • Make It Happen
 • Muscle Hill
 • Muscle Massive
 • Orlando Vici
 • Panne de Moteur
 • Prodigious
 • Readly Express*
 • Ready Cash
 • Repeat Love
 • S.J.’s Caviar
 • The Bank*
 • Trixton
 • Varenne
 • Yankee Glide
 • Zola Boko

* första kullen

Expandera

Det har också Oaks-segrarinnan Face’Em (e. Offshore Dream), 1.12,7ak/2.199.800 kr, en hingst efter Bold Eagle.

Efter Breeders Crown-segrarinnan Miss Beniss (e. Angus Hall), 1.11,2ak/1.906.000 kr, säljs ett stoföl efter Lavec Kronos och amerikanskan Fleetfoot Hanover (e. Andover Hall), 1.09,9ak/2.338.731 kr, ståtar med en hingst efter Muscle Hill. Fransyskan Action Replay (e. Ready Cash), 1.12,3m/1.083.450 kr, representerar med en hingst efter Repeat Love, medan italienska Rugiada dei Rex (e. Cantab Hall), 1.10,7ak/1.482.330 kr, kommer med ett sto efter Muscle Hill.

Sweden International Yearling Sale är mer än bara en ”vanlig” auktion Emmelie Arneng kommer också bjuda andelar i avelshingstar och anmälningarna har börjat ramla in. Klara i dagsläget är Explosive Matter, Father Patrick, Muscles Yankee och Trixton.

Samtidigt arrangeras återigen en välgörenhetsauktion och efter ha fått in 237.000 kronor första året och 425.000 kronor ifjol så hoppas Emmelie att intresset fortsatt ska hålla i sig.

Emmelie Arneng. Foto Mia Törnberg

– Det finns möjligheter att söka pengar till olika slags projekt med ”tema häst”. Ett av de lyckade projekten ifjol var Totte, som togs hand av Svenska Hästars Värn och sedan kunde slussas vidare till Stall 43:s verksamhet på Solvalla. Vi vill gärna hjälpa hästar till en andra chans när livet på tävlingsbanan är över.

Bland annat har Emmelie Arneng pratat med Ridtravarförbundet om att hitta ett ”mellansteg” där hästarna kan vidareutbildas till ridhästar.

– Jag har även kontakt med Sigtunas Ridskolechef Naffe som bygger Sveriges första 100-procent handikappanpassade stall, som kan tänka sig att ta emot travhästar till det stallet och den verksamheten som kommer att vara där. Hon tror det kan passa bra då travhästar ofta är väldigt kloka, snälla och välhanterade.

Sweden International Yearling Sale arbetar inte bara med Svenska Hästars Värn och Stall 43 utan det finns också ett nära samarbete med Beridna Högvakten, Björntaget, Stockholms Hästambulans och Svenska Ridtravarförbundet.

– Sista ansökningsdag är den 24 maj och mer info finns på vår hemsida.

Nytt för i år är också att det bjuds på en fotoutställning på Slottet. Tommy Hannés dotter Pamela kommer ha sin första egna fotovernissage. Sweden International Yearling Sale satsar även på hästmässa och har redan nu fler intressanta utställare inbokade. Bland annat kommer Sigrid Westerholm att ställa ut sina metallhästar.

– Vi vill försöka bredda oss mer än tidigare med hästen i centrum. Jag tror och hoppas att detta är ytterligare ett steg mot den hästfest vi vill vara. Min önskan är att hästägarna tar med nära och kära, som annars kanske inte är så intresserade av trav och få möjlighet att uppleva ”häst” och ”trav” på ett nytt sätt.


 

Mödrar som lämnat miljonärer:
MorFarMiljonavkommorRekordPrissummaAvkomma (kön/far)
Alltid V.G.Spotlite LobellAlkalizer Am (v e. Olimede)1.10,1ak1.994.958h e. Trixton
BlissAngus HallCoco de Vie (s e. Chocolatier)1.10,9ak1.484.250s e. Chocolatier
ChampagneSupergillPolicy of Truth (v e. Explosive Matter)1.12,3am*5.201.400s e. Readly Express
ContrarianConway HallRoyal Right (s e. RC Royalty)1.12,7ak1.101.995h e. Joke Face
First OutLemon DraDiamond River (s e. Ready Cash)1.10,9ak1.862.760s e. Muscle Hill
Gala dei BessiYankee GlideDiamond (h e. Classic Photo)1.11,4am2.480.194h e. Conway Hall
Global AffairBroadway HallVainqueur R.P. (h e. Infinitif)1.13,5ak1.488.283h e. Infinitif
Gossip GalS.J.'s CaviarAron the Baron (v e. Västerbo Prestige)1.11,01.790.928s e. Muscle Hill
Icetea KnickTurbo ThrustXperia Knick (s e. Ready Cash)1.10,91.369.587h e. Bold Eagle
Just About EnoughS.J.'s PhotoPerfectly Enough (h e. Express It)

Barracuda River (v e. Express It)
1.10,6ak

1.11,1ak
3.210.556

1.832.470
h e. Trixton
Kiss Me OnceVarenneHappy Days (v e.Dream Vacation)1.10,7ak*
1.252.300h e. Googoo Gaagaa
KomediExpress RideYoung Farmer (v e. From Above)1.11,5ak*1.034.100h e. Bold Eagle
Laura KempExpress RideArazi Boko (v e. Varenne)1.10,0ak5.006.325s e. Broadway Hall
MakrillSpotlite LobellAbborren (s e. Love You)1.11,6ak1.326.100s e. Chocolatier
MalabarSupergillSpringover (h e. Going Kronos)1.11,4ak1.499.919h e. Maharajah
Miss PossessedSelf PossessedMagic Tonight (h e. Andover Hall)1.09,3ak*9.929.407h e. Love You
Moonlight KronosViking KronosDibaba (s e. Muscle Hill)1.12,6am2.890.000h e. Father Patrick
Miss voloYankee GlideSerious Try (s e. Crazed)1.11,3ak1.039.000h e. Andover Hall
Shae BokoPine ChipDanae F Boko (s e. Ken Warkentin)1.13,4ak*1.071.660h e. Explosive Matter
Southwind FlandersLindy LaneIm the Answer (v e. Credit Winner)

Windy Ways (s e. Conway Hall)
1.10,1ak*

1.10,3ak
3.257.109

2.087.450
s e. Crazed

 

 

 

Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Sulkysport som både papper och e-tidning
Beställ

Fotnot: Artikeln publicerades i Sulkysport nr 14/2018.

Fokustema
Charlottenlund
Läs senare

Bra comeback av Takethem

Danmarks bästa häst Takethem svarade för en bra comeback hemma på Charlottenlund på söndageftermiddagen. Nu siktar Steen Juul på Copenhagen Cup i mitten på maj.
Av
Lars G Dahlgren

Efter det som mer eller mindre var en uppvisningsseger på 1.13,1a/2.000 meter torde From Above-sonen även ligga bra till för ett av de fem ännu inte använda wildcards som Åbys sportchef Jon W Pedersen har för Olympiatravet i månadsskiftet april-maj, två veckor före Copenhagen Cup.

Fakta

Takethem

hingst 8 år e. From Above – D’Cherie e. New Quick
47 st: 19–16–2
Rekord: 1.09,2ak
Insprunget: 2.501.845 DKR
Uppfödare: Ole Berg Thomsen
Ägare: Takethem I/S
Tränare och körsven: Steen Juul

Expandera

Steen Juul körde till ledningen på första långsidan i Sophus Sörensens Minne md 20.000 danska kronor i förstapris. Helena Burman-tränade Falk On Hill (e. Muscle Hill) hängde med till andraplatsen från Takethems rygg.

Takethem hade haft drygt två månaders tävlingsuppehåll inför detta lopp, sedan han var tvåa bakom Day Or Night In i Prix Jean René Gougeon Prix d’Amerique-dagen.

Fokustema
Licensierade spelmarknaden
Läs senare

Utredning om hästsportens finansiering inom kort

Utredningen om hästsportens framtida finansiering går igång inom kort. Det berättade civilminister Ardalan Shekarabi när han presenterade propositionen till riksdagen om den licensierade spelmarknaden som nu med säkerhet kommer att vara lagstadgad och klar till 1 januari 2019.
Av
Lars G Dahlgren
Ardalan Shekarabi presenterar propositionen
Ardalan Shekarabi presenterar propositionen "En omreglerad spelmarknad". Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Visst, det återstår beslut i riksdagen, men det är en ren formalitet då 80 procent av kammarens ledamöter väntas stödja lagförslaget.

Om frågan om hästsportens finansiering också är löst till 1 januari 2019 återstår att se. Det hänger förstås på hur bra det går för den kommande utredaren. Men även om allt formellt inte hinner komma på på plats till dess är ju det viktigaste att utredaren så snart som möjligt kommer fram till vad som ska föreslås. Därefter kan både hästnäringen och de spelbolag som ska ha spel på hästar i sitt kunderbjudande gå på att det blir så.

Strax före jul lovade Ardalan Shekarabi den svenska hästnäringen att det skulle tillsättas en kompletterande utredning efter Håkan Hallstedts stora om att överge spelmonopolet och istället införa licensmarknad. Hallstedts utredning lämnade nämligen den centrala frågan om hästsportens finansiering i en licensmarknad öppen och obesvarad. Det är denna lucka i Hallstedts mycket gedigna utredningsarbete komplementutredningen ska täppa till.

Ännu är dock ingen utredare tillsatt och intrycket har varit att det kanske skulle dröja ända till lagförslaget om licensierad spelmarknad klubbas i riksdagen, vilket ska ske torsdagen den 7 juni. Vilket skulle vara att lämna alla inblandade, både spelbolag och travbanor, hängande i osäkerhet om vilka villkor som kommer att gälla för spel på hästar nästa år.

– Nej så blir det inte. Utredningen tillsätts inom kort och kommer att löpa parallellt med att lagförslaget om licensspelmarknad ligger och väntar på att beslutas i riksdagen, säger Ardalan Shekarabi till Sulkysport.

När nu inte hästsportens finansiering kom med i lagförslaget om spellicensieringen, betyder då det att den saken hamnar i föreskrifterna, alltså det praktiska regelverk som den nya spelmyndigheten (vilket verkar komma att få namnet Spelinspektionen, vilken ersätter Lotteriinspektionen) ska upprätta?

– Det finns olika tänkbara lösningar. Det kan bli ett tillägg i lagen också, säger Ardalan Shekarabi som förstås inte vill föregripa utredarens arbete men väl noggrant poängtera:

– Hästsportens finansiering är en stor och viktig fråga som vi absolut inte släpper förrän den är löst. Det är därför staten tills vidare behåller kontrollen i ATG.

Hästsportens finansiering är en stor och viktig fråga som vi absolut inte släpper

Om det blir i lagstiftningen regleringen av finansieringen av hästsporten hamnar medför det en längre och mer omständig process än om det blir en föreskriftfråga på myndighetsnivå. Det råder dock ingen tvekan om i vilken riktning Shekarabi kommer att peka gällande var den kommande utredaren ska börja sitt arbete. ”Den danska modellen”, som civilministern benämnde det. I Danmark har man nu börjat med en marknadsavgfift på åtta procent av omsättningen som de reglerade spelbolagen alltså ska betala till hästsporten.

Lagförslaget som helhet kommer sannolikt att räknas som en stor politisk framgång för Ardalan Shekarabi den här mandatperioden. Han kallar kastandet av monopolet och övergång till licensmarknad för ”den största reformen någonsin på detta område”, alltså spelmarknaden. Shekarabi säger att det är alla inblandade parters – och det är många – vilja att till slut lösa hur den internationaliserade spelmarknaden ska hanteras som lett till framgång, efter att det hela i tio års tid strandat på politiska och ideologiska låsningar mellan vad som kan kallas ”monopolkramare” på ena sidan och ”liberalister” på den andra.

– Det här skulle varit löst för länge sedan, men svenska staten abdikerade i denna fråga och har svikit medborgarna. Nu är staten tillbaka igen och återtar kontrollen över spelmarknaden, säger Shekarabi.

Lagförslaget i sig innehöll inga överraskningar sedan det varit ute på lagrådsremiss utan följer vad som sagts tidigare. Det viktigaste som händer för hästsportens del är att ATG:s spelskatt från och med nästa år sänks från 35 till 18 procent på totonettot och att ATG samtidigt konkurrensutsätts även gällande spel på hästar av de spelbolag som tar ut licens i Sverige. Samtidigt får ATG också frihet att försöka etablera sig inom andra delar av spelbranschen, till exempel sportspel och kasino.

Fakta

Fakta om den nya spellagen

 • Alla som verkar på den svenska spelmarknaden ska ha tillstånd, det vill säga en licens
 • De som saknar licens ska stängas ute
 • Hög kanalisering
 • Ett sunt och säkert spelande
 • Starkt konsumentskydd
 • Finansiering av allmännyttiga ändamål
  Skattesats på 18 perocent (på spelnettot) för den konkurrensutsatta sektorn
 • Spelmarknaden delas upp i tre delar: 1. En konkurrensutsatt del (där finns spel på hästar), 2. Spel för allännytttiga ändamål (skattebefriad) 3. Fortsatt monopol gällande kasinon och värdeautomater.
Expandera