Fokustema
Uppfödningslöpning
Läs senare

Storlopp: Lottning på måndag!

Lottningen till Uppfödningslöpningen kommer ske på måndag 11.00 och då blir blir samtliga startspår klara.
Av
Ola Lernå
Vilket spår får Global Welcome i Uppfödningslöpningen? På måndag vet vi svaret då lottningen från Jägersro sänds via facebook. Foto Martin Langels/ALN
Vilket spår får Global Welcome i Uppfödningslöpningen? På måndag vet vi svaret då lottningen från Jägersro sänds via facebook. Foto Martin Langels/ALN

Lottningen kommer ske på Jägersro, men livesändas via facebook meddelar sportavdelningen på Jägersro.
I tisdags (Jägersro) och onsdags (Solvalla) kördes kvalloppen där nedanstående tolv – samtliga anmälda till premiechansen – kvalade in, vilket innebär att loppet får 1,4 miljoner i förstapris. Svante Båth var bäst i tränar-klassen med fem finalister.
– Jag har gjort klart med kuskar. Erik Adielsson kör Global Welcome, Örjan Kihlström kör Attraversiamo, Johan Untersteiner kommer köra Fiddlesticks, Det blir Ulf Ohlsson på Fortune Mearas och så kommer Kim Moberg kuska bakom Self Explosive, säger Svante Båth.
Klara för Uppfödningslöpningen
Jägersro lördag 2 december. 1.640 meter autostart. Förstapris 1.400.000 kronor:

 • Ajabaja (e. Going Kronos) – tränare Tomas Malmqvist
 • Attraversiamo (e. Kiss Francais) – Svante Båth
 • Devil Sound (e. Maharajah) – Anders Zackrisson
 • Fiddlesticks (e. Hard Livin) – Svante Båth
 • Filur Sisu (e. Explosive Matter) – Per Nordström
 • Fortune Mearas (e. Dream Vacation) – Svante Båth
 • Global Welcome (e. S.J.’s Caviar) – Svante Båth
 • Racing Brodda (e. Prodigious) – Mattias Djuse
 • Self Explosive (e. Explosive Matter) – Svante Båth
 • Smokin Joe (e. Lavec Kronos) – Lutfi Kolgjini
 • Teton Lindyman (e. Gift Kronos) – Tomas Malmqvist
 • Önas Nougat (e. Chocolatier) – Per Nordström
Fokustema
In Memoriam
Läs senare

Kjell Davidsson har gått bort

Uppfödaren, ägaren, tränaren och kusken bakom en av de mest kända och populära kallblodshästarna genom tiderna, stoet Sjunga Best, har gått ur tiden. Kjell Davidsson blev 88 år gammal.
Av
Lars G Dahlgren
Sjunga Best och Kjell Davidsson. Foto Kanal75
Sjunga Best och Kjell Davidsson. Foto Kanal75

Kjell Davidsson bytte till sig Sjunga Bests mamma Sjungartösen mot en Mercedes och en hästfinka i mitten på 1960-talet. Sjungartösen var ett av de sista stona som fanns kvar i livet efter Solo, och när hon efter att ha gått tom i flera år för sin tidigare ägare tog sig med den fantastiske beskällaren Steggbest blev det jackpot för Kjell Davidsson.

Stoet Sjunga Best, född 1971, fick en fantastisk karriär med 121 segrar på 185 starter, rekordet 1.25,6k och 738.410 kronor insprunget. Det i en tid när startbilen knappt ens var påtänkt i kallblodslopp och de vinstrikaste hästarna belastades med flera tillägg.

Kjell Davidsson, i brun dress med gula ärmbindlar och gul hjälm, körde sin Sjunga Best själv när de radade upp långa segerrader: 18 segrar som sexåring, 24 som sjuåring, och 18 som nioåring blev de främsta säsongerna.

Den jämtländske vissångaren och journalisten Kalle Berglund gjorde en musikalisk kärleksförklaring till Sjunga Best med låten ”Vilken häst, Sjunga Best”, där tredje versen gick så här:

”Med Kjell bak i vagnen drar hon segrande fram
och Kari står vid räcket och till tornet går
när det vankas någon lagerkrans och stiligt hederspris
tillbaka sen till stallet hon åker med sin karl”

Sjunga Best valdes in i travets Hall of Fame 2014 med följande motivering:

”Med sina 121 segrar under karriären är Sjunga Best landets okrönta travdrottning och därmed enda sto som slår sig in i fem-i-topp bland landets segerrikaste kallblod genom tiderna. En naturtravare som aldrig galopperade och kunde lägga flera speeder i loppet om det behövdes. En undantagshäst som visste precis var mållinjen fanns.

Sjunga Bests lysande tävlingskarriär resulterade i att SHK (Sveriges Hästsportjournalisters Klubb) valde henne till årets kallblod vid tre tillfällen – åren 1979, 1980 och 1982.”

Kanal75 har gjort en film om henne som kan ses här.

Fokustema
Nyöppning
Läs senare

Hallå där Mats…

…som idag driver Pershing på Solvallas publikplats tillsammans med sin fru Sanna Hestad och i förrgår gjorde klart med banan om att ta över The Onion, som varit stängt sedan den 1 november, på stallbacken.
Av
Cecilia Kristoffersson
Mats Hestad tar tillsammans med frun Sanna över stallbacksrestaurangen på Solvalla igen. Foto Kanal75
Mats Hestad tar tillsammans med frun Sanna över stallbacksrestaurangen på Solvalla igen. Foto Kanal75

Hur länge har ni drivit restaurang på Solvalla nu?
– Vi går in på vårt 14:e år. Tio Elitlopp har vi haft Pershing och tre år innan dess drev vi Travernan på stallbacken. Då hade vi mest mackor och räksmörgåsar, men nu tar vi med oss hela konceptet från Pershing och kör husmanskost även där.

Kommer ni att byta namn?
– För mig kommer det alltid heta Travernan, men något namnbyte är inte aktuellt i nuläget. The Onion i sig har inte jättebra rykte som namn, men vi gör detta för att vi vill att travfolket ska kunna äta bra mat alla har råd med på stallbacken.

När blev ni tillfrågade att ta över?
– Jag tror att den första kontakten från Solvalla togs i januari.

Tackade ni ja direkt?
– Vi har haft med många vd:ar att göra under våra år här och fick en otroligt bra känsla direkt av Jörgen Forsberg. Vi kände att om vi kan göra något positivt både för honom och Solvalla vill vi göra det. Han frågade i sin tur sedan styrelsen om de kunde stå för kostnaden av köket och de nya köksmaskiner som behövs. Vi fick väl klartecken därifrån för tre-fyra veckor sedan och efter lite förhandlingar blev det klart att vi står för inredningen och de för köket.

Gör ni några större förändringar på The Onion?
– Vi köpte nya möbler till Pershing i höstas och kommer ta med oss en del till The Onion för att försöka göra det lite mindre sterilt och lite trevligare däruppe.

Och det blir inga problem tidsmässigt att driva två istället för en restaurang?
– I och med att detta nyss blev bestämt har vi inte hunnit göra klart med personal. Min fru är veterinär och vi har drivit en veterinärpraktik hemma på gården i elva år, men den kommer få ligga på is ett tag nu. Sedan kommer vi bara att ha öppet under tävlingsdagarna.

När öppnar ni?
– Målsättningen är att kunna öppna i samband med att Solvalla kör V75 den 7 april, men köksmaskinerna börjar komma först idag så jag kan inte lova att vi hinner klart till dess. Jag är på väg dit nu för att komplettera med lite papper för att söka alkoholtillstånd också.

Kul, lycka till!
– Tack, det här ska bli intressant.

Fokustema
Krockar
Läs senare

Derbyt eller VM-final?

14 juni drar fotbolls-VM igång med avsparkstider som ständigt krockar med travets tider.
Av
Ola Lernå
Jägersro vy. Foto:Tommy Andersson/ALN
Jägersro vy. Foto:Tommy Andersson/ALN

I dagens utgåva av Sulkysport kan du läsa mer om vilka tider – och banor – som är mest utsatta, åtminstone om Sverige skulle avancera en bit i turneringen.

En förändring har redan skett genom Fotbolls-VM. Jägersros galopp-Derbydag 15 juli utsätts för hård konkurrens – samma dag spelas nämligen VM-finalen i Moskva med avspark 17.00.
GS75 avgörs i samband med Jägersros Derbydag där det jobbas febrilt med en flytt av startiderna.
– Starttiden för Grand Slam 75 blir 14.30 och sänds i TV12 mellan 14.00 och 17.30, säger ATG:s informationschef Patrik Brissman.

På Jägersro sitter Pia Skoog och försöker få ihop sin Derbydag.
– Det känns ju inget bra att möta VM-finalen i fotboll. Vår tanke är att starta tävlingarna 12.30 och rida sista lopp 16.30. Vi tittar på möjligheten att erbjuda VM-finalen på storbildsskärm efter tävlingarna, men det handlar ju om rättigheter och vi vet ännu inte vad det skulle kosta, säger Pia Skoog.

Sett till det spelschema som ligger – och tiderna för de tävlingsdagar som är planerade i trav-Sverige – så är det här inte den sista ändringen sker.

Läs mer i dagens Sulkysport

Kampanj
10 veckor för 299 kronor
Sulkysport som både papper och e-tidning
Beställ