Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

123 kvar till 20.000 segrar

Jorma Kontio nummer tio i världen. Flera svenskar på Vincennes. Från Sala till Halmstad. Kallblod i ny regi. Dansk auktion flyttas till Lunden. UET stänger av ryska företrädare från UET-möte. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Dave Palone tog sin 20.000:e seger igår. Foto: stalltz.se
Dave Palone tog sin 20.000:e seger igår. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Dave Palone – född samma år som Örjan Kihlström – har bara 123 segrar kvar innan han blir den första kusken i världen att nå 20.000 vinster.

Jorma Kontio är nummer tio i världen. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Den 5 juli 2012 passerade han Herve Filions amerikanska rekord på 15.181 vinster och två år senare skickade han Heinz Wewerings världsrekord på 16.754 vinster till historieböckerna.

Idag är Dave Palone, 59 år, ensam på toppen och ingen är i närheten av honom. Det skiljer 2.913 vinster ner till tvåan Dave Magee.

Två kuskar födda i Europa finns bland de tio segerrikaste i världen och förutom Heinz Wewering handlar det om finländaren Jorma Kontio med 11.489 vinster.

Tio segerrikaste kuskarna i världen:

Körsven – Segrar

 1. Dave Palone – 19.877
 2. Tony Morgan – 16.964
 3. Heinz Wewering – 16.926
 4. Herve Filion* – 15.183
 5. Cat Manzi* – 14.812
 6. Aaron Merriman – 13.684
 7. David Miller – 13.577
 8. Tim Tetrick – 12.677
 9. Dave Magee* – 11.869
 10. Jorma Kontio – 11.489

Fotnot: *tävlar inte längre.

***

2

Björn Goop kör på Vincennes idag. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Vincennes (13.50) kör sin näst sista tävlingsdag för detta vintermeeting i eftermiddag och det är gott om svenskintressen i loppen. I Prix de Briey (€39.000) för sjuåringar startar såväl Fabrice Souloy-tränade Typhoeus Face (e. Joke Face), Jarmo Niskanens Franklin Face (e. Chocolatier) som Björn Goop Sam the Man (e. Wishing Stone).

I Prix de Maurepas (€33.000) syns Jörgen Westholms Hand Full (e. Ready Cash) samt Maik Espers Howdy Quick (e. Up and Quick) och där kör även Björn Goop Keytothehill (e. Quite Easy U.S.) åt Arnold Mollema.

I Prix Emile Allix Courbouy (€75.000) startar Vincent Martens Marcello Wibb (e. Raja Mirchi) som redan vunnit tre lopp på Vincennes detta vintermeeting och i samma lopp startar Jean-Michel Bazire Tjacko Zaz (e. Crazed).

Avslutningsvis syns Magnus Dahléns Vincent As (e. Muscle Massive) i Prix d’Alencon (€57.000) där han rids av Eric Raffin.

***

3 Han inledde med tre raka segrar hos Timo Nurmos som fyraåring, men därefter har segrar varvats med längre tävlingsuppehåll. När Mas Credit (e. Big Apple Deli) vann direkt i början av året efter åtta månaders tävlingsuppehåll pekade det uppåt igen, men det blev åter hack i skivan när amatörtränaren Sofia Bergström Andersson tvingades stryka för sårskada kort efteråt.

Nu har både Mas Credit och fysioterapeutet Sofia Bergström Andersson flyttat söderut – från Sala till Halmstad – och ikväll blir det debut på västkusten när torsdagens huvudbana i Sverige, Åby (start 18.20), står för kvällstävlingarna.

Här är en längre intervju med Mas Credits tränare och ägare Sofia Bergström Andersson om hästens historia inför en tilltänkt start i mitten av januari.

***

4

Fredrik Fransson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

I början av året köpte Fredrik Franssons Monster Trav för hästägares räkning femårige norska kallblodet Drivbest (e. Lome Brage-Drivstjerna e. Alm Viktor), 1.26,6am/141.396 kr.

Vid dagens lunchtävlingar i Östersund (start 12.20) är det dags för debut i den nya regin.

Drivbest gjorde en start som treåring, men kommer från en fin fyraåringssäsong. Den gav sju segrar och tre andraplatser på elva starter och 132.370 kronor i prispengar. Efter uppehåll årsdebuterade Drivbest i slutet av januari på Bjerke med en tredjeplats och nu väntar alltså första starten i Sverige efter försäljning.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

5 Nästa vecka – den 9 mars – drar den årslånga serien Grand National du Trot (€90.000) för äldre travare (fem-tio år) igång i Amiens, vars final hålls den 4 december på Vincennes.

Så här körs försöken:

Datum – Bana

 • 9 mars – Amiens
 • 30 mars – Salon-de-Provence.
 • 13 april – Reims
 • 27 april – Châteaubriant
 • 25 maj – Le Croisé-Laroche
 • 8 juni – Laval
 • 22 juni – Toulouse
 • 15 juli – Cabourg
 • 10 augusti – Saint-Malo
 • 7 september – Meslay-du-Maine
 • 28 september – Vire
 • 19 oktober – Feurs
 • 9 november – Nantes
 • 23 november – Mauquenchy

Final:

 • 4 december – Vincennes

***

6 Den danska Derbyauktionen flyttar från York Stuteri i Hörnsholm och kommer istället att arrangeras på Charlottenlunds travbana i regi Breeders Club.

Godfather. Foto: Björn Norén.

Lördagen den 27 augusti hålls auktionen och dagen efter avgörs Danskt Travderby – löpningen som kördes första gången 1898.

Rekordpriset för en ettårig travare i Danmark är 1,1 miljoner danska kronor. Så mycket betalade Lennart Ågren för Godfather (e. Bold Eagle-Red Rose America) på Selected Sale i Nyköbing-Falster 2019.

Godfather, 1.14,7al/440.613 kr, som tränas av Ola Samuelsson, har startat sju gånger (2-1-3) och i sin senaste start i oktober förra året slutade Bold Eagle-sonen tvåa i Danskt Travkriterium bakom Garfield.

***

7 UET har lämnat silkesvantarna hemma och beslutat – skriver UET i ett pressmeddelande på travsport.se – att stänga av företrädarna för Ryska travförbundet (CTA) från deltagande i UET-kommitteernas arbete samt alla ryska företrädare från att delta i mästerskap som anordnas av UET.

Vidare skriver UET, att vid sitt möte i Cagnes-sur-Mer den 12 mars, kommer styrelsen att se över möjligheterna att utesluta det Ryska travförbundet som UET-medlem.

Ett sådant beslut måste sedan överlämnas till UET:s generalförsamling som är beslutande i en sådan fråga, står det i pressmeddelandet.

Även styrelsen i FEGAT har uteslutet Ryssland från medlemskap, vilket innebär att landet inte får delta i Amatör-EM 2022. Generalförsamlingen – skriver FEGAT:s president Claës-L. Ljung – kommer i Spanien i maj diskutera om uteslutningen ska vara permanent.

– Jag är medveten om att ingen av de ryska klubbmedlemmarna kan hållas ansvarig för den politiska situationen, men vi måste visa vår sympati för freden i Europa och kan inte se på en invasion i ett land som inte har agerat fel på det sätt som Ryssland anklagar dem för, skriver Ljung i ett pressmeddelande.