Fokustema
Vincennes
Läs senare

13 kvar i Masters-final

Endast 13 hästar kvarstår i finalen i European Trotting Masters/Prix d'Ete (€380.000) på Vincennes på lördag och det är stor risk att ytterligare hästar faller ifrån trots den mastiga prischecken i loppet.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Propulsion var dragloket när Stall Zet blev vinstrikaste hästägare 2019. Foto: Simon Hagen/Sulkysport
Propulsion var dragloket när Stall Zet blev vinstrikaste hästägare 2019. Foto: Simon Hagen/Sulkysport

Bold Eagle och Propulsion är de två hästar som tjänat mest i loppet och det är gott om svenskinslag på Paris-banan Vincennes på lördag eftermiddag.

Förutom Daniel Redéns Propulsion kvarstår Stefan Melanders Milligan’s School på listan, Robert Berghs Mindyourvalue W.F, Magnus Träffs Queer Fish och Timo Nurmos Eelis.

Den definitiva anmälan till loppet sker imorgon och följande hästar är intresserade av att starta i European Trotting Masters/Prix d’Ete över distansen 2.700 meter:

 • Eelis (Timo Nurmos)
 • Voltaire Gifont
 • Queer Fish (Magnus Träff)
 • Detroit Castelets
 • Mindyourvalue W.F. (Robert Bergh)
 • Bahia Quesnot
 • Tony Gio
 • Cleangame
 • Milligan’s School (Stefan Melander)
 • Bel Avis
 • Uza Josselyn
 • Propulsion (Daniel Redén)
 • Bold Eagle
Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Raka vägen mot Kriteriekval

I eftermiddag gör treåringarna upp i korta E3-finalen.
Där hade inte Hans-Owe Sundbergs Secected News gjort bort sig.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Selected News. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Selected News. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Selected News (e. Maharajah) visade redan när han inledde tävlingskarriären med två raka segrar i vintras att det rör sig om en häst med det lilla extra.

Största segern kom i ASVT:s auktionslopp på Solvall Elitloppsfredagen, där Hector Sisu fångades in.

Efter tredjeplatsen i långa E3-kvalet tvingades dock Hans-Owe stryka hästen ur finalen och nästa streck i räkningen var en hejdlös startgalopp i Breeders Crown-försöket på Mantorptravet förra veckan.

Igår var Selected News tillbaka på vinnarspåret, och för första gången satt tränaren själv i segersulkyn. Från spår längst ut på vingen i ett lopp mot äldre hästar blev det en lugn inledning och positionen som jumbo. 1.200 meter från mål tog Hans-Owe i högertömmen och Selected News kom snabbt fram utvändigt ledande Manuzio Hanover.

Redan på sista bortre långsidan hade duon lämnat konkurrenterna flera längder bakom sig och duellerade hela vägen till mållinjen. Där satte Selected News nosen först och vann på starka 1.12,7a/2.140 meter.

Fakta

Selected News

Hingst 3 år e. Maharajah-Madamacristina Cof e. Varenne
Resultat: 8 st: 4–1–2
Rekord: 1.15,4m* – 1.12,7am*
Intjänat: 490.500 kr
Uppfödare: Ulf Nordlund, T Landin & R Granberg
Ägare: Stall Mälarturf
Tränare: Hans-Owe Sundberg, Solvalla
Körsven: Hans-Owe Sundberg, Solvalla
Skötare: Angelica Örtlund

Expandera

Kostade 190.000 kronor

Hästen såldes för 190.000 kronor på Kriterieauktionen 2018 och ägs av tidigare storhästägaren Stall Mälarturf.

Modern Madamacristina Cof (e. Varenne), 1.12,4ak/634.928 kr, har sin andra avkomma i Selected News – hennes första Golden News (e. Maharajah), 1.11,3ak/694.600 kr, har också gjort bra ifrån sig och finns sedan oktober hos Hans-Owe.

Modern Madamacristina Cof importerades från Italien 2008 och hon är undan svenskfödda Com Jumbo (e. Sugarcane Hanover), 1.13,6ak/1.086.900 kr, vilken också lämnat Ramira Cof (e. Supergill), 1.12,7/€93.277.

Fokustema
Finland
Läs senare

Double Exposure till Finland

Från Hugo Åbergs Memorial till Finlandia-Ajo. Daniel Redéns Double Exposure är inbjuden till det finska storloppet som normalt går på våren, men som i år är flyttat till fredagen den 4 september.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Double Exposure mot nya uppgifter. Nu är stoet inbjuden till Finlandia-Ajo. Foto: Simon Hagen
Double Exposure mot nya uppgifter. Nu är stoet inbjuden till Finlandia-Ajo. Foto: Simon Hagen

– Vermo Arena följer noggrant myndigheternas riktlinjer gällande läget med coronaviruset och restriktioner med resandet. I nuläget är arbetsresor från Sverige till Finland tillåtna, säger Vermos sportchef Miika Lähdeniemi i ett pressmeddelande.

Enligt finska travförbundet Suomen Hippos tidigare riktlinjer är det möjligt att arbeta på travbanor i Finland och i Sverige med en veckas mellanrum.

– Och kretsen kring Double Exposure planerar inte att tävla i Finland innan Finlandia-Ajo. Vi vill agera ansvarsfullt som travarrangör och följer noggrant myndigheternas riktlinjer, säger Miika Lähdeniemi, och fortsätter:

– Genom årtionden har Finlandia-Ajo profilerats som internationellt travlopp och även nu i undantagsår strävar vi efter ett så internationellt lopp som bara är möjligt. Enligt den information som vi har nu är arbetsresor till Finland tillåtna, och när det gäller kretsen kring Double Exposure och andra utländska hästar behandlas deras tävlingsresa till Finland som arbetsresa.

Fyra hästar klara

Förutom Double Exposure har Elian Web, Next Direction och Le Gros Bill bjudits in till det finska sprinterloppet, som går över distansen 1.620 meter. Loppet är maximerat till tio hästar och förstapriset uppgår till 75.000 euro.

På onsdag blir en ny häst klar för Finlandia-Ajo. Då körs Helsinki-Ajo (€22.000) på Vermo och vinnaren i det loppet är direktkvalificerad till Finlandia-Ajo. Startlistan kan beskådas nedan!

 

Fokustema
Frankrike
Läs senare

Andra raka för Alcoy

För andra året i rad tog svenskfödde Alcoy hem Grand Prix de la Ville de Nice (€46.000) i Cagnes-sur-Mer, men fick 9.000 euro mindre än året innan efter ha rekordsänkt 2,3 sekunder.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Alcoy vinner överlägset.

Christophe Martens satt i sulkyn bakom Alcoy (e. Ready Cash-Divann) igår när duon tog över täten vid ingången till sista sväng och försvann ifrån till en överlägsen seger på 1.12,0 över 2.975 meter. Förstapriset uppgick till 20.700 euro.

För Alcoy var det andra raka segern och han vann också i Cagnes-sur-Mer förra gången. Då toppade den Vincent Martens-tränade sexåringen i Prix de Cap Esterel (€46.000).

Vid fjolårets seger i Grand Prix de la Ville de Nice (€66.000) travade Alcoy 1.14,3 och då uppgick förstapriset till 29.700 euro.

Gårdagens segerlopp kan ses här.