Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kris i Kentucky?

Deauville-auktion slår upp portarna idag. Investerar i avelshingst, flyttar till Finland. Kris i Kentucky? Auktionsdatum klara. Örebrotravet möblerar om. Det är något av innehållet i Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Domstol stänger ner slot machines i Kentucky. Foto: John Schnobrich
Domstol stänger ner slot machines i Kentucky. Foto: John Schnobrich
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Staten Kentuckys travsport har blomstrat under senare år och detta med bland annat hjälp av slot machines (enarmade banditer), men nu kan framtiden vara väldigt osäker gällande finansieringen av hästsporten i ”The Bluegrass State”.

Domstolen Kentucky Supreme Court beslutade nyligen att stänga ner 902 spelmaskiner på hästkapplöpningsbanornas vadslagningspalats som erbjuder spel på historiska totalisatorlopp runt om i Kentucky. Domstolen ansåg att det inte handlade om renodlad totalisator eftersom utbetalningarna hos vissa maskiner inte generade vad det skulle.

Ingen vet i dagsläget hur detta drama kommer att sluta. Hästfolket tror att de statliga myndigheterna kommer att ordna upp saken, men detta har inte hänt ännu, utan hästsporten får nog istället hoppas att den mäktiga fullblodsindustrin agerar i frågan.

***

2 Robert Lindström och Oskar Mäenpää har från Jan och Anders Spåls köpt fyraårige amerikanaren Expectations (e. Muscle Hill-Exceed Expectations), 1.10,7ak/1.307.786 kr.

Expectations och Brian Sears. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Expectations är redan på plats i Finland och kommer att stallas upp som avelshingst hos Oskar Mäenpää efter att han har avelsvärderats, säger Robert Lindström.

I slutet av november kvalade Expectations för Reijo Liljendahl, men nu har en gammal skada gjort sig påmind och istället blir det avel. Nio starter (2-2-1) gjorde Expectations som tvååring och vann två försök i Kentucky Sire Stakes (C$30.000) på Red Mile. I finalen slutade han tvåa och han tog också en tredjeplats i finalen i Peter Haughton Memorial.

Expectations är undan Exceed Expectation (e. Kadabra), 1.13,4/$9.262, och halvbror med avelshingsten My Mvp (e. Cantab Hall), 1.09,2/$879.764, och Top Expectations (e. Cantab Hall), 1.09,0/$532.677.

Nämnas kan också Exceed Expectations dotter Platinum T (e. Credit Winner), 1.13,9/$605, som är mor till två avkommor; tidigare Per Engblom-tränade Asiago (e. Muscle Hill), 1.08,9*/$424.454, och Treasured Tee (e. Yankee Glide), 1.09,3*/$159.936.

Mormor Must B Heavenly (e. Power Seat), 1.23,5/$48, har sin främsta avkomma i Must Be Victory (e. Valley Victory), 1.10,5*/$454.741, som vann Hambletonian Oaks ($500.000) för Berndt Lindstedt.

***

3 Sweden International Yearling & Mixed Sale har gjort klart med datum för årets två auktioner. Solvalla Yearling Sale kommer att hållas den 17 augusti, medan Åby Yearling & Mixed Sale arrangeras den 7-8 oktober.

Sista anmälningsdag till Solvalla Yearling Sale är den 25 mars och till Åby-auktionen den 1 juni.

***

4 Idag drar Prix d’Amérique-auktionen igång i Deauville och under två dagar ska det säljas ettåringar, fölston, tävlingshästar och hingstandelar. Sulkysport har tidigare skrivit om att flera Villiam-ettåringar går under klubban.

Villiam. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

***

5 Örebrotravet möblerar om i sitt program under 2021. Fyraåringsloppet Telebolaget Grand Prix flyttas från hösten till våren. Årets upplaga avgörs den 20 maj, eller tolv dagar efter finalen i Konung Gustaf V:s Pokal på Åby.

Juliloppet för treåringar stöps i ny form och det kommer att köras försök i Lindesberg och på Örebrotravet med final (spårtrappa) på den sistnämnda banan den 15 juli.

Najos Minne den 4 november sker också i ny skepnad och blir ett lopp för hingstar och valacker med högst 750.000 kronor, medan taket för de deltagande stona är satt till 1.550.000 kronor.

Tvååringsloppet Svampen flyttas framåt i tiden (14 oktober) och avgörs en vecka tidigare mot normalt. Anmälningsavgiften är ”corona-anpassad” skriver Örebrotravet på banans hemsida och sänker insatsen från 5.000 till 2.021 kronor.

***

6 Det började med ultratalangen och världsrekordtravaren Going Kronos (e. Viking Kronos), 1.09,9ak/6.674.034 kr, och fortsatte med dollarmiljonärskan och unghäststjärnan i USA, Lantern Kronos (e. Viking Kronos), som andra avkomma.

Lantern Kronos under tiden som tävlingshäst hos Jimmy Takter. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Pine Chip-dottern Bell Power fick en sagolik start på karriären som fölsto och kraven på hennes kommande avkommor sattes därefter. Samma nivåer har hennes ättlingar inte nått, men idag på Bergsåker är det dags för en ny Bell Power-son att presentera sig. Det handlar om treårige valacken Courtly Kronos (e. Trixton), som Svante Båth tar till Bergsåker för tävlingsdebuten. Courtly Kronos kvalade på 1.21,6 på Solvalla i september.

***

7 I somras köptes treårige Wingait Henke (e. Maharajah) av hästägarna Stall Wingait från uppfödaren Anna Forssell. I regi Håkan K Persson var hästen startmogen i mitten av november – och sedan har det varit raka spåret.

Stefan Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tre segrar på lika många starter avslutade debutsäsongen och nu kliver Wingait Henke in i fyraåringssäsongen som obesegrad. Årsdebuten sker ikväll på Åby efter en månads uppehåll i ett sjuhästarsfält och tränarbrodern Stefan sitter i sulkyn.

Att det finns förhoppningar om en ljus framtid för Wingait Henke har två av hans storebröder redan visat. Modern Armbro Deity har nämligen tidigare lämnat Angelo Am (2,3 miljoner) och Liberty Face (1,3 miljoner)! Den förstnämnde tjänade närmare 800.000 i just Stefan Perssons regi innan hästen exporterades till Frankrike som femåring.

Här är startlistorna till Bergsåker (första start 12.20) och Åby (första start 18.20) idag!

Fokustema
Romme
Läs senare

Westholms fullpoängare

Han har kvalat in till både Kriteret och Breeders Crown, men missat i finalerna.
Ikväll blev det full pott för Jörgen Westholms topptreåring Nineponits Lasse i Rommes treåringsfinal.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Ninepoints Lasse. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Nineponits Lasse (e. Uncle Lasse) svarade för en toppinsats i finalen i treåringsserien på Romme med 100.000 kronor till vinnaren. Tredjespår första 700 meterna spelade ingen roll – Uncle Lasse-sonen var hästlängder bättre än sina konkurrenter. Det blev nämigen en dryg inledning för Westholms treårige topphäst innan han nådde till ledningen och klockan visade 1.12,5 första kilometern.

Det bekom inte Ninepoints Lasse det minsta.

I kaxig, härlig stil anförde hästen treåringsfältet och ut ur slutsvängen fann Westholm det för gott att lämna konkurrenterna. Ninepoints Lasse stack ifrån med många längder på 1.12,9a/2.140 meter och såg allt annat än bottnad ut över mållinjen.

– Första varvet gick lite väl fort, men det var en häftig upplevelse. Det blåste kraftigt men han bara flög fram. sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har i höst vunnit både kvar till Svenskt Travkriterium och semifinal i Breeders Crown, men gått lottlös från båda finalerna.

– Han har ju vunnit försök till båda loppen och det ha varit lite tungt att det inte gått bra i finalerna, men nu fick han avsluta säsongen på det här sättet och vi laddar för fyraåringssäsongen. det är mycket rutinen det handlar om och han behöver kunna öppna bättre. Jag tog av käken till den här starten och det blev bättre så jag har hopp, sade Jörgen Westholm.

Ninepoints Lasse har gjort 13 starter (5–1–2) och sprungit in 624.500 kronor så här långt. Bengt Johansson i Sala äger Ninepoints Lasse och har fött upp honom tillsammans med Westholm.

Romme hade en riktig ”finalkväll” och förutom treåringsvinnaren Ninepoints Lasse segrade Westholm även i stayterseriens final med Silver Bullit (e. Orlando Vici) och Emilia Leo tog hem montéfinalen med likaledes egentränade Zlatan Knick (e. Going Kronos).

Fokustema
V75 Jägersro
Läs senare

V75: ”Då når de henne inte”

V75 på hemmaplan – och sju hästar till start.
Adrian Kolgjini har laddat med segerkandidater.
– Om Adrian hittar till ledningen med Afrodite Face når de henne inte, säger pappa Lutfi Kolgjini.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Afrodite Face. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Med sju hästar till start inom lördagens V75-omgång på Jägersro kan Adrian Kolgjini göra avtryck på hemmaplan, både som tränare och kusk. Det ryms flera intressanta bud för streckspelarna blande sju Kolgjini-travarna.

Lutfi Kolgjini. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Pappa Lutfi Kolgjini är med i verksamheten och lämnade denna rapport om stallets hästar i V65 Direkt på fredagen.

Hannibal Face (V75-1) vann ett V75-lopp för ungdomar under Kriteriehelgen, men galopperade i senaste starten i klass I i Örebro.

– Han blandar och ger, det har blivit många galopp och det är mycket galopp i hästen, men det finns kapacitet i överflöd. Han har mycket kapacitet för hästen och voltstart är normalt inga problem, bara det inte blir omstart. Det kan vara förödandee för honom. Han kommer att tävla med lite mer vikt den här gången och får gå med lättare boots, sade Lutfi till V65 Direkt.

I Diamantstoförsöket (V75-2) har Kolgjini duon Afrodite Face och Hilarious Am.

– Hilarious gick rätt så bra i Norge, men borde ändå kunnat lite bättre. Det är en snabb häst, men om Afrodite Face håller sig i skinnet når inte någon henne. Det är passgångarstam i henne och hon är svår, men jag körde ett jobb med henne i tisdags och hon kändes otroligt bra. Om Adrian hittar till ledningen når de inte henne, sade ”Ludde”.

Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg

En duo från Kolgjini dyker även upp i gulddivisionen (V75-3), Meadow Prophets Minne: Upstate Face och Partizan Face. Den förstnämnde är inkvalad till guldfinalen på Solvalla nästa helg och ska starta även där.

– Adrian kör för seger, det är inget snack om det. Vi har hästar som tål tuffa upplägg och de är tränade för det, så det är inga problem att starta nästa helg också. Spåret är besvärligt, men som jag ser det är det Upstate och Berghs häst (Mindyourvalue W.F.) som ska räknas i toppen. Partizan Face gör alltid sitt jobb och är gedigen, han kan nog vara fyra-femma.

Upstate Face och Adrian Kolgjini. Foto: Mathias Hedlund

Till lördagens huvudattraktion – Svensk Uppfödningslöpning (V75-4) – kvalade Adrian in två hästar. Adrian kör själv Hepburn, medan Erik Adielsson får chansen bakom Urban Africa.

– Vi har haft höga tankar om Hepburn hela tiden, hon har inte gjort ett fel under uppträningen och dessutom tävlat bra. Tetrick Wania får inte ha en dålig dag, men är den normal blir hästen svår att slå. Urban Africa utvecklas hela tiden och blir bättre och bättre. Det är en komplett häst, förnuftig och fin, och är absolut med där framme även om läget (bakspår) talar emot. Båda hästarna har känts helt normala i träning inför loppet.

Bästa segerchansen från Konlgjinis stall?

– Det är hugget som stucket mellan Afrodite Face och Upstate Face, sade Lutfi Kolgjini.

Fokustema
Svensk Travsport (uppdaterad)
Läs senare

Domen mot Gylling

Åtta veckors avstängning och 3.000 kronor i böter.
Det blev Jonas Gyllings bestraffning för den felaktiga drivningen på Örebrotravet igår.
Nu slutar han som kusk!
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Jonas Gylling dömdes till åtta veckors avstängning av ST idag. Foto: stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Örebrotravets måldomarnämnd överlämnade ärendet till ST efter ha dömt honom för enhandsdrivning och idag kom domen för Jonas Gylling.

Örebros måldomarnämnds dom.

Han stängdes av i åtta veckor och är fri att köra den 13 januari nästa år. Dessutom ska han betala 3.000 kronor i böter. Värt att notera är att inte händelsen bedöms som ”enhandsdrivning” av Svensk Travsport utan som felaktigt bruk av körspö.

Slutar som kusk

I ett facebook-inlägg (se nedan) skriver Jonas Gylling att han lägger av som kusk och därmed är hans korta karriär över.

 

ST:s jakt på de aktiva