Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Kris i Kentucky?

Deauville-auktion slår upp portarna idag. Investerar i avelshingst, flyttar till Finland. Kris i Kentucky? Auktionsdatum klara. Örebrotravet möblerar om. Det är något av innehållet i Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Domstol stänger ner slot machines i Kentucky. Foto: John Schnobrich
Domstol stänger ner slot machines i Kentucky. Foto: John Schnobrich

1 Staten Kentuckys travsport har blomstrat under senare år och detta med bland annat hjälp av slot machines (enarmade banditer), men nu kan framtiden vara väldigt osäker gällande finansieringen av hästsporten i ”The Bluegrass State”.

Domstolen Kentucky Supreme Court beslutade nyligen att stänga ner 902 spelmaskiner på hästkapplöpningsbanornas vadslagningspalats som erbjuder spel på historiska totalisatorlopp runt om i Kentucky. Domstolen ansåg att det inte handlade om renodlad totalisator eftersom utbetalningarna hos vissa maskiner inte generade vad det skulle.

Ingen vet i dagsläget hur detta drama kommer att sluta. Hästfolket tror att de statliga myndigheterna kommer att ordna upp saken, men detta har inte hänt ännu, utan hästsporten får nog istället hoppas att den mäktiga fullblodsindustrin agerar i frågan.

***

2 Robert Lindström och Oskar Mäenpää har från Jan och Anders Spåls köpt fyraårige amerikanaren Expectations (e. Muscle Hill-Exceed Expectations), 1.10,7ak/1.307.786 kr.

Expectations och Brian Sears. Foto: Adam Ström/stalltz.se

– Expectations är redan på plats i Finland och kommer att stallas upp som avelshingst hos Oskar Mäenpää efter att han har avelsvärderats, säger Robert Lindström.

I slutet av november kvalade Expectations för Reijo Liljendahl, men nu har en gammal skada gjort sig påmind och istället blir det avel. Nio starter (2-2-1) gjorde Expectations som tvååring och vann två försök i Kentucky Sire Stakes (C$30.000) på Red Mile. I finalen slutade han tvåa och han tog också en tredjeplats i finalen i Peter Haughton Memorial.

Expectations är undan Exceed Expectation (e. Kadabra), 1.13,4/$9.262, och halvbror med avelshingsten My Mvp (e. Cantab Hall), 1.09,2/$879.764, och Top Expectations (e. Cantab Hall), 1.09,0/$532.677.

Nämnas kan också Exceed Expectations dotter Platinum T (e. Credit Winner), 1.13,9/$605, som är mor till två avkommor; tidigare Per Engblom-tränade Asiago (e. Muscle Hill), 1.08,9*/$424.454, och Treasured Tee (e. Yankee Glide), 1.09,3*/$159.936.

Mormor Must B Heavenly (e. Power Seat), 1.23,5/$48, har sin främsta avkomma i Must Be Victory (e. Valley Victory), 1.10,5*/$454.741, som vann Hambletonian Oaks ($500.000) för Berndt Lindstedt.

***

3 Sweden International Yearling & Mixed Sale har gjort klart med datum för årets två auktioner. Solvalla Yearling Sale kommer att hållas den 17 augusti, medan Åby Yearling & Mixed Sale arrangeras den 7-8 oktober.

Sista anmälningsdag till Solvalla Yearling Sale är den 25 mars och till Åby-auktionen den 1 juni.

***

4 Idag drar Prix d’Amérique-auktionen igång i Deauville och under två dagar ska det säljas ettåringar, fölston, tävlingshästar och hingstandelar. Sulkysport har tidigare skrivit om att flera Villiam-ettåringar går under klubban.

Villiam. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

***

5 Örebrotravet möblerar om i sitt program under 2021. Fyraåringsloppet Telebolaget Grand Prix flyttas från hösten till våren. Årets upplaga avgörs den 20 maj, eller tolv dagar efter finalen i Konung Gustaf V:s Pokal på Åby.

Juliloppet för treåringar stöps i ny form och det kommer att köras försök i Lindesberg och på Örebrotravet med final (spårtrappa) på den sistnämnda banan den 15 juli.

Najos Minne den 4 november sker också i ny skepnad och blir ett lopp för hingstar och valacker med högst 750.000 kronor, medan taket för de deltagande stona är satt till 1.550.000 kronor.

Tvååringsloppet Svampen flyttas framåt i tiden (14 oktober) och avgörs en vecka tidigare mot normalt. Anmälningsavgiften är ”corona-anpassad” skriver Örebrotravet på banans hemsida och sänker insatsen från 5.000 till 2.021 kronor.

***

6 Det började med ultratalangen och världsrekordtravaren Going Kronos (e. Viking Kronos), 1.09,9ak/6.674.034 kr, och fortsatte med dollarmiljonärskan och unghäststjärnan i USA, Lantern Kronos (e. Viking Kronos), som andra avkomma.

Lantern Kronos under tiden som tävlingshäst hos Jimmy Takter. Foto Stefan Melander/Stalltz.se

Pine Chip-dottern Bell Power fick en sagolik start på karriären som fölsto och kraven på hennes kommande avkommor sattes därefter. Samma nivåer har hennes ättlingar inte nått, men idag på Bergsåker är det dags för en ny Bell Power-son att presentera sig. Det handlar om treårige valacken Courtly Kronos (e. Trixton), som Svante Båth tar till Bergsåker för tävlingsdebuten. Courtly Kronos kvalade på 1.21,6 på Solvalla i september.

***

7 I somras köptes treårige Wingait Henke (e. Maharajah) av hästägarna Stall Wingait från uppfödaren Anna Forssell. I regi Håkan K Persson var hästen startmogen i mitten av november – och sedan har det varit raka spåret.

Stefan Persson. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Tre segrar på lika många starter avslutade debutsäsongen och nu kliver Wingait Henke in i fyraåringssäsongen som obesegrad. Årsdebuten sker ikväll på Åby efter en månads uppehåll i ett sjuhästarsfält och tränarbrodern Stefan sitter i sulkyn.

Att det finns förhoppningar om en ljus framtid för Wingait Henke har två av hans storebröder redan visat. Modern Armbro Deity har nämligen tidigare lämnat Angelo Am (2,3 miljoner) och Liberty Face (1,3 miljoner)! Den förstnämnde tjänade närmare 800.000 i just Stefan Perssons regi innan hästen exporterades till Frankrike som femåring.

Här är startlistorna till Bergsåker (första start 12.20) och Åby (första start 18.20) idag!

Fokustema
Italien
Läs senare

Världens snabbaste treåring

The Bank-dottern Cash Bank Bigi är snabbaste treåringen i världen i år på tusenmetersbana.
Idag travade hon 1.12,2a/1.650 meter i Milano.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
The Bank är far till världens snabbaste treåring på tusenmetersbana i år. Foto: Lisa Photo
The Bank är far till världens snabbaste treåring på tusenmetersbana i år. Foto: Lisa Photo

Alessandro Gocciadoro placerade Cash Bank Bigi (e. The Bank-Settenote Club) i täten efter utgången av första sväng. På upploppet försvann det treåriga stoet ifrån till en överlägsen seger i Premio Le Touquet (€6.600) på 1.12,2, medan tvåan Carlomagno d’Esi (e. Love You) noterade 1.13,7.

Cash Bank Bigi.

Segertiden är en tiondel snabbare än Readly Express-sonen Cobra Killer Gar från Turin tidigare i veckan.

Obesegrad hos Gocciadoro

Ifjol tränades Cash Bank Bigi av Mauro Baroncini och vann ett lopp på sju starter – för Alessandro Gocciadoro är The Bank-dottern obesegrad i två starter. I debuten för Italiens ledande tränare vann hon på 1.14,0a/1.640 meter i Rom i början av februari och även då i överlägsen stil. Måltvåan Chantal Fb noterade 1.16,6…

Cash Bank Bigi är undan ostartade Broadway Hall-dottern Settenote Bar och hennes andra avkomma. Själv ingår Settenote Bar i samma syskonskara som Daniel Redén-tränade Vae Victis Club (e. Mago d’Amore), 1.10,8*/€121.565, som bland annat vunnit Sommartravets final i Sverige. Nämnas ska också Rotary Club (e. Self Possessed), 1.12,7/€67.004, och Ondanomala Club (e. Pine Chip), 1.13,6*/€45.833.

Vae Victis Club och Örjan Kihlström blir vårt spikval trots att han möter Zap di Girifalco. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Se loppet här!

Fotnot: Åke Svanstedts treåriga sto Seven High (e. Chapter Seven-Explosive High) är snabbast med 1.11,7. Den tiden travade hon i ett kvallopp på milebanan Meadowlands den 20 februari för Dexter Dunn.

Fokustema
Inför V75 Romme
Läs senare

”Disco är inte lika bra nu”

Disco Volante är favorit i gulddivisionen på Romme i morgon.
Men Per Lennartsson andas optimism med Hazard Boko.
– Någonstans innerst inne har jag en känsla av att det kommer att gå riktigt bra, säger Per Lennartsson.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Lennartssons Hazard Boko jagar seger i gulddivisionen på Romme. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Per Lennartssons Hazard Boko jagar seger i gulddivisionen på Romme. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Per Lennartsson är i full gång i arbetet i stallet efter olyckan i mitten av december, där han blev omkullkastad av en häst, fick en fraktur på bäckenet och tvingades till operation.

– Rehabiliteringen går väldigt bra, jag jobbar för fullt hemma och kör hästar hela dagarna. Egentligen skulle jag kunna köra lopp redan nu, säger Per Lennartsson till V65 Direkt på fredagen.

Nu står han vid sidan en stund till, men finns på plats för att sköta uppvärmningarna innan han lämnar över tömmarna när det är dags för lopp.

Rikard N Skoglund får förtroendet bakom Lennartssons duktige gulddivisionshäst Hazard Boko (V75-3), som efter en sämre insats i guldloppet i Eskilstuna i slutet av januari imponerade vid seger på Solvalla förra onsdagen.

– Han fick en liten paus efter den sämre insatsen och sedan körde jag ett par lätta jobb hemma. Han är väldigt svår att bedöma, för han är inte så engagerad hemma helt enkelt, men när jag fick känna hans spänst och glädje på tävlingsbanan i värmningen inför senaste starten, så kändes att han var tillbaka igen, säger Per.

”Jag tror nog att han håller ut Disco Volante”

Då satt Hazard Boko tidigt i ledningen, drog i bra tempo och gled undan på fint sätt.

– Hästen har aldrig varit rapp ut, men nu har extra flytet kommit och han trycker iväg och tycker att det är skoj själv. Rikard var väldigt imponerad av startsnabbheten senast och att hästen accelererade något fruktansvärt efter några meter. Jag tror nog att han håller ut Disco Volante i starten, jag såg en tidsangivelse att det gått 1.01-1.02 i början på Solvalla, säger Lennartsson.

Taktiken från femtespår bakom bilen med värste konkurrenten två spår utanför över sprinterdistans kan låta given.

– Han trivs i ledningen när han känner sig stark, han är väldigt effektiv där, men det är härligt att köra honom i ryggar också, då han har en riktig kanonspurt att tillgå. Det skulle inte vara roligt att få en ”tokpullandes” Disco på utsidan i 1.10-tempo och av det jag sett i den hästens lopp när han dragit på i ledningen, så har inga konkurrenter hängt med på utsidan utan det har givits chansen bakom. Jag tror inte att Disco är lika bra nu som när han är på topp, så det finns möjligheter, säger Per Lennartsson.

Och avslutar:

– Det känns som att loppet ser ut som att han ska kunna vinna ett guldlopp i och med att han har det läget. Någonstans innerst inne har jag en känsla av att det kommer att gå riktigt bra.

V75-tips: Dagen är kommen

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Styrkeuppvisning av Gao K.

Gao K. visade prov på häftig styrka vid torsdagskvällens tävlingar på Åby.
Trots att Sebastian K.-sonen inte ens hade 100.000 kronor på kontot inför loppet kom han i mål på starka 1.15,7/2.640 meter.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Det är Per-Emil Henriksson i Halmstad som tränar femåringen sedan i höstas och hans arbete med hästen är värt allt beröm.
André Eklundh kuskade bakom hästen denna gång och han lämnade inget åt slumpen. Vid flera tillfällen var han ute i andraspår och ”dubbelkollade” om Carl Johan Jepson verkligen ville köra Mayflower A.F. (e. S.J.’s Caviar) i ledningen.
– Det blev lite utdragen körning och det kanske var dumt, men jag tyckte väl inte Jepson hade hästen att köra i ledningen med, förklarade André Eklundh i Åbys intern-tv.
Varje gång fick han svaret ”ja, det ska jag”, men det spelade ingen roll för Gao K. Eklundh stannade kvar på utsidan när slutrundan gjorde entré, men redan halvvarvet före mål hade han grepp om loppet.

”Det man var rädd för”

Resterande del av loppet blev mer eller mindre en transportsträcka. Gao K. var aldrig i närhet av förlust och väl värd de 30.000 kronor han nu adderade på de 89.200 kronor som han hade tjänat sedan tidigare.

Fakta

Gao K.

Femårig brun valack e. Sebastian K.-Queen Apanage e. Alf Palema

St: 13: 2–3–0, 119.200 kr, 1.15,7l*

Ägare: Henriksson Per-Emil, Falkenberg
Uppfödare: Marlin Capital AB(M,Lindgren), m fl

Tränare: Per-Emil Henriksson, Halmstad

– Jag har sett hästen i varje lopp han har gjort och så kvalade jag honom också. Han är stark och Per-Emil var väldigt nöjd med honom i förra starten efter att bytt skor, sade Eklundh och fortsatte:
– Det var rätt distans för hästen, han kändes väldigt fin och jag var inte nöjd med ryggen så valet var ganska självklart ändå att gå ut. Jag hade kraft i honom hela tiden, men sedan blev han lite stegig allt eftersom och sprang och hackade upploppet ner. Det var väl egentligen det man var rädd för att han skulle slå ihop och galoppera, men vi klarade det hela vägen.

Andra årssegern

Halmstadtränaren Per-Emil Henriksson kunde därmed räkna in sin andra årsseger i stallets sjätte start.
Idag finns åtta hästar på hans träningslista varav hälften är tävlingshästar och resterande tre år eller yngre.
– Per-Emil har jag känt i många år. Han var ifrån businessen i några år, men nu är han tillbaka och leverar vinnare på löpande band nästan. Det är alltid roligt att vinna åt de mindre och yngre tränarna; det är så viktigt att de fortsätter, kommenterade André Eklundh.

Se loppet nedan: