Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

14-årigt varmblod vann i Kalmar

Det fanns de som stod för starkare insatser under torsdagen än Dumas Sand, men vinner man travlopp som 14-åring är det ofrånkomligt att man hamnar under kategorin gårdagens höjdare!
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Irene Svanhalls Deliberate Speed-son rundade av torsdagens lunchtävlingar i Kalmar. Stefan Persson körde 14-åringen till vinst från dubbla tillägg i P 21-loppet på 1.17,4/2.180 meter vilket gav 10.000 kronor in.
– Han är duktig hästen. Han tycker att det är roligt fortfarande, annars hade han inte fått starta, säger Irene Svanhall och tillägger:
– Igår hade han på sig ett täcke där det stod ”Vinnare Stayerserien 2013”. Det är åtta år sedan nu och här står vi igenom som en vinnare.

Har ni varit nära att ge upp med honom någon gång?
– Nej, inte sedan han var fyra år. Han var så dålig då, galopperade bara och stökade. Vi hade tanken på att sälja honom som ridhäst, men det var ingen som ville ha honom. Så nej, någon talang var det här verkligen inte från början, men styrkan har han.

Hur håller man en 14-åring på gott humör?
– Han är ute och gör det han tycker är roligt. Han får bestämma i hagen, han rids i sanden och så kör vi intervaller samt åker ut med honom i skogen. Variationen tror jag håller honom nöjd och glad.

Hade du några förhoppningar inför gårdagens lopp?
– Man vet aldrig, men han kom ifrån en bra insats som tvåa så jag hade tro på att det kunde gå bra. I de här klasserna tycker han fortfarande att det är roligt, konstaterar Irene Svanhall.

Triumfen var Dumas Sands tolfte i karriärens 115:e start. Totalt har det blivit 813.450 kronor intjänat och vid två tillfällen har hästen vunnit lopp med 100.000 kronor till vinnaren.
År 2013 vann hästen såväl ett klass II-försök som finalen av Stayerserien hemma i Kalmar där åtta av de tolv triumferna har noterats.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Etta i Sverige

Snabbast på Solvalla igår – men ändå nära att åka dit.
Sashay Kemp räddades av mållinjen när hon blev Sveriges snabbaste sto i år.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Rikard N Skoglund och Sashay Kemp håller undan för utvändiga Ottilia Fri i spurten. Foto: Adam Ström/stalltz.se
Rikard N Skoglund och Sashay Kemp håller undan för utvändiga Ottilia Fri i spurten. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Uppfödd i USA och inprogrammerad på den engelska milen känns det som att 31 meter längre distans kan vara i längsta laget…

– Jag har aldrig haft en häst som räknar stegen på det sätt som Sashay Kemp gör och så har det varit i varje start, säger Stefan Melander.

Nu löste Sashay Kemp (e. Trixton-Aiken For Clay) sin uppgift från spets i ett lopp där Rickard N Skoglund fick trolla bort första varvet efter 1.14,1. Över upploppet gick det desto snabbare – under 1.10-fart – och det fyraåriga stoet lyckades hålla undan med huvud för Ottilia Fri i spurten.

– Hon gjorde det bra med tanke på att hon inte startat på en månad. Stosprintern i Halmstad ser ut som en spännande uppgift i sommar och där är ju distansen 1.609 meter, fortsätter Melander.

Sänkt förstapris

Segertiden blev 1.12,9/1.640 meter och det är den snabbaste vinnartiden i Sverige i år av ett sto med voltstart. Förstapriset i Golden Weddings lopp uppgick till 60.000 kronor för andra året i rad. Löpningen – uppkallad efter ett av de bästa stona under sin tid på 1930- och 1940-talet – har sedan 2008 haft ett förstapris på 100.000 kronor undantaget 2018 när Hankypanky Face hämtade hem en kvarts miljon kronor. Nu är det alltså nere på helt andra summor…

Fakta

Sashay Kemp

Brunt sto 4 år e. Trixton-Aiken For Clay e. Conway Hall
Rekord: 1.12,9k* – 1.11,8ak
Prissumma: 382.356 kr
Resultat: 21 st: 4-4-3
Ägare: Stall T.Z.
Uppfödare: Steve H Stewart, USA
Tränare: Stefan Melander, Solvalla
Körsven: Rikard N Skoglund, Solvalla
Skötare: Olivia Lennartsson & Adam Ström

Expandera

Sashay Kemp tog sin tredje seger på svensk mark sedan hon anlände från USA. Där köpte Stefan Melander henne för 17.000 dollar på Lexington Selected Yearling Sale 2018. Stoet är uppfödd av Steve Stewart (tillsammans med Kemppi Stables) i Kentucky och han är också uppfödare till Queen of Trixs – vann på Axevalla i tisdags – och till den dyraste ettåringen som såldes i världen ifjol. Stoet Kadena (e. Walner-Mission Brief) – nu omdöpt till Jaya Bae – köptes av Anders Ström för 725.000 dollar.

Marcus Melander, Jaya Bae, Cindy och Steve Stewart. Foto: Adam Ström/stalltz.se

Sashay Kemp är undan Aiken For Clay (e. Conway Hall), 1.10,7/$222.946, som vann fyra försök i New York Sire Stakes och var finaltvåa både som två- och treåring. Hon har också varit en plusvariant i avelsboxen med avkommor som O Narutac Perfetto (e. Deweycheatumnhowe), 1.09,3/$531.807, The Only One (e. Kadabra), 1.11,1*/$301.155, Ralph R (e. Muscle Massive), 1.10,9/$286.959, och Angry Eyes (e. Father Patrick), 1.10,3*/$102.870.

Storstjärna hos Per Eriksson

Själv är Aiken For Clay undan Natasha’s Kiss (e. Balanced Image), 1.12,0/$320.524, vars mor Davidia Hanover (e. Super Bowl-Descent), 1.12,1*/$1.108.252, var en storstjärna hos Per Eriksson. I USA tog hon sin största seger i Merrie Annabelle – i Europa hade Davidia Hanover sitt bästa år 1986 med vinster i Axel Jensens Minne, Finlandia-Ajo, Grosser Preis von Bild och Prijs der Giganten.

Sorella och Yannick Gingras. Foto: Lisa Photo

Davidia Hanover är upphov till flera topphästar. Hon är mormors mor till avelshingstarna Wishing Stone, Make It Happen och mormors mormor till fjolårets Hambletonian Oaks-segrarinna Sorella (e. Muscle Hill), 1.08,6*/$873.210.

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Gladiator tisdagens utropstecken

Efter att inlett karriären med dussinet segerlösa starter var Gloster Gladiator förkrossande överlägsen när maiden väl avlades under tisdagskvällen.
– Jag trodde att han skulle bli lite rappare utan skor, men har aldrig varit i närhet av att uppleva en sådan enorm effekt som skorycket gav denna häst, säger Fredrik Berg.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant

Nog för att Gloster Gladiator (e. Brad de Veluwe) fick duglig hjälp med farthållningen, men det förtar på intet vis hans prestation.
När Axevallatränaren Fredrik Berg flyttade ut sin häst från andra utvändigt på sista bortre långsidan small det bara till och ledaren Brad Canyon (e. Brad de Veluwe) rundades i ett nafs.
Efter att lagt en speed på 1.08,5 mellan 700-300 meter före mål hade Gloster Gladiator skaffat sig ett stort försprång ner till sina konkurrenter, ett försprång de aldrig var i närhet av att plocka in.
Sista 700 meterna avverkades på 1.11 och sluttiden skrevs till 1.15,3a/2.140 meter.
– Jag hade en bra prestation av honom, men samtidigt tyckte jag att när han startade gången innan på Åby att något behövde göras. Jag valde att prova att dra av skorna, någonstans tror man givetvis att det ska kunna ge effekt när man tar det beslutet. Jag trodde att ”kanske blir han lite rappare”, men att han skulle bli som han blev igår… ja, det kunde jag inte räkna ut, säger Fredrik Berg.

Drömmer om Jägersro

Effekten ska ha känts direkt. En ”wowkänsla” av större mått.
– Jag blev lite paff när jag kom ut till loppet och kände ”vad är det som har hänt”. Jag har aldrig varit med om att man ryckt sådana fyra skor och fått en sådan kick på dem. Jag har dragit skor tidigare på hästar både i egen träning och för andra, men aldrig varit i närheten av att känna en sådan markant skillnad.

Vad kan man tro om framtiden utifrån den här insatsen?

Fakta

GLOSTER GLADIATOR

Fyraårig brun valack e. Brad de Veluwe-Ready To Fly e. Ready Cash

St: 13: 1–0–1, 1.15,2am, 120.500 kr

Ägare: Raas-Lines HB, Mölndal
Uppfödare: Nilsson Hasse, Kvänum

Tränare: Fredrik Berg, Axevalla

– Både jag och ägarna har inte haft så stora krav på honom innan i karriären. Han har en ganska krokig bakgrund så bara att han kommit till start har varit en bonus. Nu får jag ta en diskussion med ägarna, men själv har jag en liten förhoppning om att vi ska kunna åka till Jägersro och kvala till Derbyt framåt hösten. Hästen besitter en väldig ork. Det finns styrka i hästen, han kan springa hur länge som helst som det känns den här lilla gangstern.

Fridhems Ambra-blod

Gloster Gladiators mor Ready To Fly (e. Ready Cash) 1.18,2/21.000 kr nådde begränsade framgångar under sin fem starter korta tävlingskarriär, men blodslinjen är det inget fel på.
Utöver det faktum att hon har självaste Ready Cash som far syns Fridhems Piraya (e. Pine Chip) 1.13,8ak/421.000 kr som mor vilken var Fridhems Ambra (e. Pale Amber) 1.11,2ak/12.026.897 kr förstfödda avkomma.

Gloster Gladiator är äldst i en syskonskara bestående av fyra. Treårige Hawker Typoon (e. Maharajah) som gick ett godkänd kvallopp i augusti som tvååring, men alltjämt inte startat finns i träning hos Thomas Uhrberg, tvåårige Luke Skywalker (e. Villiam) hos Ola Samuelsson och därtill finns en ettårige Kraken Sisu (e. S.J.’s Caviar).

Fokustema
Gårdagens höjdare
Läs senare

Världsmästarinnans nya hopp

Pappan satte Europarekord som fyraåring och har sin första kull treåringar på banan.
Själv har Ambrosius ett möderne som får det att vattnas i munnen.
Igår kom hästens första seger!
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Bernt Lindstedt körde bland annat Kit Lobell till seger i VM och ovan till andraplatsen bakom Peace Corps och Stig H Johansson i Elitloppet 1991. Foto Stefan Melander/stalltz.se
Bernt Lindstedt körde bland annat Kit Lobell till seger i VM och ovan till andraplatsen bakom Peace Corps och Stig H Johansson i Elitloppet 1991. Foto Stefan Melander/stalltz.se
Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Svante Båth-tränade Ambrosius (e. Uncle Lasse-Komigen Pippi e. Viking Kronos) inledde tävlingskarriären med två galopper och en femteplats, men igår på Mantorptravet blev det full pott.

Tillsammans med Ulf Ohlsson i vagnen hade treåringen inga större problem att försvara ledningen från innerspår utan klev iväg på klokt sätt. Jorma Kontio anslöt på utsidan med Katja Melkko-tränade debutanten Justice Web (e. Like A Prayer) och tillsammans öppnade tätparet första kilometern på 1.19,4.

Ut på sista bortre långsidan skräptes farten och över upploppet glev Ambrosius undan med en längd på fint sätt. Segertiden skrevs till 1.17,2/2.140 meter och vinsten belönades med 25.000 kronor.

För pappa Uncle Lasse (e. Donato Hanover-Solveig), 1.09,3ak*/9.149.027 kr, var det årets första treåringsvinnare i hingstens första kull. Efter framgångsrikt tävlande för Jimmy Takter i Nordamerika kom hingsten till Stefan Melander inför fyraåringssäsongen, där han dundrade hem Sprintermästaren på nya europarekordet 1.09,3a/1.609 meter.

Uncle Lasse gick sedan till avel efter fyraåringssäsongen med 17 segrar på 44 starter på meritlistan och hans första kull född 2018 innehåller 93 svenskfödda treåringar. Seventh Heaven var igång redan som tvååring och vann bland annat på 1.14,2a/1.640 meter i oktober.

Världsmästare som mormors mormor

Ambrosius möderne är mycket starkt och går tillbaka till världsmästarstoet Kit Lobell (e. Speedy Crown), 1.11,3ak/8.825.245 kronor. Kit Lobell fick själv bara tre avkommor, men genom döttrarna Dame Lavec och Espri Lavec har hon gjort stora avtryck i aveln.

Dame Lavec är mor till avelshingstarna Raja Mirchi och Lavec Kronos. Dessutom är hon mormor till svenskfödde unghäststjärnan Green Manalishi, som tjänade över tio miljoner kronor och numera verkar som avelshingst.

Fakta

Ambrosius

Hingst 3 år e. Uncle Lasse-Komigen Pippi e. Viking Kronos
Resultat: 4 st: 1–0–0
Rekord: 1.17,2m*
Intjänat: 35.000 kr
Uppfödare: Caramera AB, Bjärred
Ägare: Caramera AB, Bjärred
Tränare: Svante Båth, Solvalla
Körsven: Ulf Ohlsson, Solvalla
Skötare: Alvari Svarts

Expandera

Dame Lavecs syster Espri Lavec (e. Ultra Ducal) gjorde bara fyra starter (3–1–0), innan hon betäcktes som fyraåring. Stoet Olivia Lavec (e. Lindy Lane), 1,8 miljoner, blev hennes främsta avkomma. Helsystern Poppy Lavec visade stor talang, men stannade på 184.800 kronor efter två segrar på 15 starter innan avelsboxen väntade. Där har hon hittills fått sex avkommor, där miljonären Bruno Bagheera (e. Joke Face) är den främste.

Dottern Komigen Pippi (e. Viking Kronos), 1.15,5m/50.900 kr, togs å sin sida till avel efter nio starter och hennes första avkomma Pucks Bounce (e. Scarlet Knight) slutade tvåa i tvååringsfinalen av Breeders Course 2019. Pucks Bounce missade dock hela treåringssäsongen på grund av skador, bland annat spricka i ett framben.

Gårdagens vinnare Ambrosius är andra avkomman. Caramera AB både äger och är uppfödare till båda syskonen.

Källa worldwidepedigree.com