Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Travkompaniet fyller 20 år

Elitloppshästar i Bollnäs? Melander tvekar. Takter tillbaka i tävlingssammanhang. Fyraåringsstjärnor till start. Rekordhållare i årsdebut. Nyfött. Det är några av Sulkysports ”sju nyheter vid sju.”
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Maharajah och Örjan Kihlström vid segern i Olympiatravet 2013. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Maharajah och Örjan Kihlström vid segern i Olympiatravet 2013. Foto Adam Ström/Stalltz.se
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1 Travkompaniet fyller 20 år på tisdag, men redan på söndag firar ett av Sveriges framgångsrikaste travstall jubileum på Solvalla med flera lopp namngivna efter de topphästar som funnits i stallets ägo genom årens lopp.

– Fredagen den 27 april 2001 startades Travkompaniet och det var ett helt nytt sätt och en möjlighet för alla att vara med och äga toppstammade travhästar, säger Annika Lindblom på Travkompaniet, och fortsätter:

– Och tiden går snabbt när man har roligt och det har vi verkligen haft och har i Travkompaniet.

På söndag mellan klockan 12.00-13.30 kommer Travkompaniet att direktsända via facebook och den visas inte bara på Travkompaniets utam också Menhammars och Solvallas facebooksidor.

– Vi minns tillbaka och ser så klart även framåt.

trav, travsport, sulkysport, v75, derbyt, jägersro, goop, kihlström
Who’s Who vid segern i Svenskt Travderby 2018. Foto Jeannie Karlsson/Sulksport

Idag är det Derbyvinnaren Who’s Who som är stallets stora stjärna med seger i Svenskt Travderby, men Travkompaniet har ytterligare en Derbyvinnare (dubbel dessutom!) i form av Maharajah, som tog sin största seger i Prix d’Amérique. Stefan Hultman var under många år stallets tränare, men sedan 2015 är det Pasi Aikio är ansvarig tränare för Travkompaniets hästar.

Vinstrikaste travare i Travkompaniet:

  • Maharajah (h e. Viking Kronos-Chili Khan), 1.10,3am – 23.534.423 kr
  • Panne de Moteur (h e. Credit Winner-Jalopy), 1.08,9ak* – 8.707.500 kr
  • Who’s Who (h e. Maharajah-Reality Pride), 1.11,0am – 8.530.759 kr
  • Jaded (h e. Express Ride-Enough Is Enough), 1.09,7ak*/7.829.174 kr
  • Lie Detector (s e. Varenne-Face Lifted), 1.11,5ak – 5.264.871 kr
  • Jocose (h e. Express Ride-Ourasine), 1.10,7ak – 4.836.027 kr
  • Orecchietti (h e. From Above-Canneloni), 1.09,5ak – 4.362.860 kr
  • Calvin Capar (h e. Supergill-La Goddess), 1.11,6ak*/4.169.017 kr

***

2 I tisdags kunde Sulkysport berätta att Svensk Travsport hade placerat Keflavik i fel uttagningslopp till Drottning Silvias Pokal. Travförbundet medgav felet och har givit Stefan Melander två alternativ: starta eller stryka. Vid strykning har Melander blivit erbjuden 17.500 kronor, vilket motsvarar ett fjärdepris i försöket.

Stefan Melander, Travtränare, Travkusk, Sulkysport, Travsport
Stefan Melander. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Stefan Melander ville sova på saken när Sulkysport var i kontakt med honom i tisdags om ST:s tabbe vid anmälningarna, men han har ännu inte bestämt hur han ska göra.

– Det rimliga vore att hästen stryks och jag undrar vad mina kollegor säger om Keflavik kvalar in till finalen i Drottning Silvas Pokal eftersom min häst är placerad i fel lopp? Jag tycker också det är lite snålt att erbjuda 17.500 kronor i ett sådant här läge. Prissumman borde väl vara kopplad till finalen precis som det är om jag skulle få böter som kusk för exempelvis drivning, säger Stefan Melander.

***

3 Om Nancy Takter väljer att åka till Elitloppet med Manchego så kommer med största sannolikhet Spoiled Princess (e. Trixton-Fashion Spooner), 1.09,1*/$232.298, följa med på resan över Atlanten för start i Fyraåringseliten för ston. Det kunde Sulkysport avslöja i tisdags.

Spoiled Princess. Foto: Adam Ström/stalltz.se

På lördag årsdebuterar stoet på Meadowlands i New Jersey Breeders Maturity ($12.500) över den engelska milen. Motståndet består av en (!) enda häst och det är Lucas Wallins Ab’sattitudexpress.

Spoiled Princess debuterade i Nancy Takters regi den 4 oktober ifjol – tidigare tränades hon av Nifty Norman – och vann tre lopp på fem starter. Största triumfen togs i Crossroads of America ($100.000) den 6 november och därefter gjorde Trixton-dottern bokslut. I år har hon varit ute och kvalat en gång på 1.11,6/1.609 meter med en sista quarter efter 1.06,1.

De fyraåriga hingstarna och valackernas uppgörelse i New Jersey Breeders Maturity ($15.000) har lockat fem deltagare och däribland Åke Svanstedts Back of the Neck (e. Ready Cash), 1.09,2/$503.597. Den svenskdelägde fyraåringen har varit ute i ett kvallopp i år och travat 1.09,5.

***

4 Från seger i Sprintermästaren till triumf i Elitloppet året efter – är det många hästar som klarat det? Faktum är att det bara är två som lyckats med den dubbeln. Först ut var Stig H Johansson-tränade The Onion (e. Quick Pay) 1983-1984 och sedan dröjde det drygt 30 år innan Stefan Melander-tränade Nuncio (e. Andover Hall) upprepade bravaden.

Don Fanucci Zet och Örjan Kihlström. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Ikväll i Bollnäs startar Daniel Redén fjolårets Sprintermästare Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) i ett riktigt spännande snabblopp i Bollnäs över sprinterdistans med startbil. Hästen travade 1.09,6 vid storsegern i Halmstad och i årsdebuten på Färjestad i påskas noterade han 1.09,9 som tvåa bakom årets Sverigeetta Click Bait (e. Cantab Hall).

Motståndet då? Diamanten (e. Adrian Chip) jagar första segern i regi Björn Goop, Evaluate (e. Andover Hall) vilken är tillbaka i Stefan Melanders regi efter en start i Finland och Timo Nurmos femårige och femfaldige miljonär Brother Bill (e. From Above) som årsdebuterar. För att nämna några.

***

5 Det finns fler godbitar på de tre banor som tävlar i Sverige idag. Först ut är Östersund (första start 12.20) med lunchtävlingar, där tyskfödde Zidane D.E. (e. Quid de Chahains) gör debut för hemmatränaren Daniel Wikberg.

Hästen bytte ägare efter tre segrar i början av året och skulle gjort första starten för Wikberg i början av mars, men fick då strykas efter skentur på stallbacken före loppet. Nu står han med en kvarts miljon på kontot stentufft inne i comebacken i ett lopp för hästar upp till 775.000 kronor.

Förutom snabbloppet bjuder Bollnäs (18.20) på en svensk rekordhållare i årsdebut. Nicklas Westerholms kallblodiga toppsto Pegasus Mia (e. Hellin Faxen) var trea i Stokriteriet och fyra i norska Oaks, båda gångerna efter stora markförluster, och krönte en fin treåringssäsong med svenskt rekord – 1.25,7a/1.640 meter – på Romme i november. Nu är hon tillbaka på banan efter fyra månaders uppehåll i ett försök till Sleipner Cup för ston.

Kvällens saxbana Örebro (18.30) ser Martin P Djuses kapable, franske miljonär Drugstore (e. Singalo) tillbaka framför sulky efter två raka segrar under sadel.

Här är startlistorna till torsdagens tävlingar.

***

6 I tisdags natt fick Prada Pellini (e. Yankee Glide-Customary Logo), 1.13,8ak/683.200 kr, en dotter efter Googoo Gaagaa hos Grönviks Racing i Hasslarp.

Prada Pellinis dotter efter Googo Gaagaa. Foto: privat

– Nu går hon till Nuncio, berättar Patrik Sandsten.

Prada Pellini hade en kort och framgångsrik karriär på tävlingsbanan. Femton starter utmynnade i sex segrar och den största togs i Guldstoet i regi Thomas Uhrberg. Hon vann också Menhammar Stuteris Tvååringslopp och Juliennes lopp.

I avelsboxen är Youngblood Pellini (e. Maharajah), 1.12,3ak/563.300 kr, hennes främsta av fem i startbar ålder. Själv är Prada Pellini undan Customary Logo (e. Super Bowl), 1.12,6/$109.333, som har sin främsta avkoma i Road Rash (e. Broadway Hall), 1.11,2*/$200.871.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

7 Johnny Takter är tillbaka i sulkyn på allvar nästa vecka. Han kör sina första tävlingslopp sedan han vann med A Sweet Dance (e. Maharajah) den 2 juni 2019 på Axevalla.

Johnny Takter. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Förra veckan satt Takter upp i ett kvallopp bakom Godfather – på tisdag är toppkusken tillbaka på tävlingsarenan och han har tre uppsittningar i sin comeback.

Han inleder bakom Ola Samuelsson-tränade Zinfandel (lopp 1), fortsätter bakom Lars I Nilssons Unusual Face (3) och avslutar bakom Suarez (4), vilken tränas av Robert Bergh.

Här kan ni ladda ner programmet till Jägersros tävlingar på tisdag.

 

Fokustema
Jägersro
Läs senare

Takter tillbaka som vinnare

Efter mer än 1,5 års frånvaro var Johnny Takter tillbaka som en vinnare ikväll på Jägersro.
Bakom Ola Samuelssons Zinfandel vann han i överlägsen stil.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Johnny Takter slog till direkt ikväll i sin comeback. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Johnny Takter slog till direkt ikväll i sin comeback. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Fjärde inner byttes ut till andra utvändigt 1.400 kvar innan Johnny Takter kastade loss Zinfandel (e. Zola Boko-Worley Pearl) i tredjespår 550 kvar.

Johnny Takter och Zinfandel vinner i överlägsen stil.

Den treårige hingsten rundade till täten 400 kvar och försvann till en överlägsen triumf på 1.17,2/2.140 meter. Vinsten var värd 30.000 kronor och det var första segern för Johnny Takter sedan den 2 juni 2019. Då vann han bakom A Sweet Dance på Axevalla.

Fokustema
Vincennes
Läs senare

Favoritseger för Allaire-stjärna

Även om det tog emot sista 100 meterna lyckades storfavoriten Italiano Vero hålla undan för utvändige Ideal Ligneries i Prix Paul Karle (€100.000) på Vincennes idag, medan det var gott om luft ner till Criterium des Jeunes-vinnaren och måltrean In the Money.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Invändige Italiano Vero håller undan för Ideal Ligneries i treåringsloppet Prix Paul Karle med 45.000 euro i förstapris. Foto: Gerard Forni
Invändige Italiano Vero håller undan för Ideal Ligneries i treåringsloppet Prix Paul Karle med 45.000 euro i förstapris. Foto: Gerard Forni
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

David Thomain placerade Philippe Allaire-tränade Italiano Vero (e. Ready Cash-Baraka d’Henlou) i täten vid ingången till första sväng och fick tidigt Philippe Billards Ideal Ligneries på utsidan.

Första 600 meterna öppnades efter 1.11,2 och 1.100 meter travades efter 1.11,9 med Italiano Vero i spets, följd av Tomas Malmqvists Invictus Madiba i vinnarhålet, Ideal Ligneries i dödens och avvaktande i fjärde uvändigt In the Money.

Ideal Ligneries och Franck Nivard utmanade ledaren hela upploppet ned, men Italiano Vero lyckades hålla undan med en halv längd även om det var på trötta hovar sista biten in mot mål.

Segertiden skrevs till nya löpningsrekordet 1.12,2a/2.100 meter, Ideal Ligneries (e. Repeat Love) noterade tiondelen långsammare medan In the Money (e. Cristal Money) kom hem på 1.12,9 efter ha tagit sats i tredjespår 500 meter före mål.

Tomas Malmqvists Invictus Madiba galopperade mitt på upploppet och det kostade förmodligen Booster Winner-sonen fjärdeplatsen.

Sjunde segern i karriären

För Italiano Vero var det sjunde triumfen i elfte starten och tidigare har Philippe Allaires unghäststjärna bland annat vunnit Prix Paul Viel (€100.000), Prix Emmanuel Margouty (€85.000), Prix Ourasi (€50.000) och slutat tvåa i Vårkriteriet Criterium des Jeunes bakom In the Money.

Modern Baraka d’Henlou (e. Diamant Gede), 1.12,1/€348.100, tävlade framgångsrikt både framför sulky och under sadel med en semi-classique-vinst. Hon har sin första avkomma i Italiano Vero, 1.12,2am*/227.450.

Själv ingår modern i samma syskonskara som Viking d’Henlou (e. Hand du Vivier), 1.13,2/€218.610. Mormor Laura d’Etangville (e. Lutin d’Isigny), 1.15,1/€152.280, är undan Urgande de Gournay (e. Hetre Vert), 1.16,2/€145.770.

Se loppet här!

Källa: breedersbible.com
Fokustema
Avelsarbete
Läs senare

Redéns kallblodsstjärna missar Elitkampen

Drömmen om seger i Elitkampen på Solvalla gick i kras.
Norske dubbelmiljonären Roli Eld har gjort sin sista start.
Hästen lämnar Daniel Redéns stall för att istället ägna sig åt avel.
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Roli Eld och Adrian Solberg Akselsen inför Elitkampen 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Roli Eld och Adrian Solberg Akselsen inför Elitkampen 2020. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

Elvaårige Roli Eld (e. Lome Elden-Minti) tillhör det översta skiktet av kallblodseliten, men efter 88 starter (26–24–10) och 2.558.984 kronor insprunget är tävlingskarriären över.

I samråd mellan tränaren Daniel Redén och de norska ägarna har det beslutats att sätta punkt. Ägaren Tor Henning Hegna berättar för norska Trav- og Galopp-Nytt:

– Roli Eld fungerade inte i sin senaste start. Han har haft och har problem med vänster bakben och vi väljer. Vi hade gärna varit med i Elitkampen på Solvalla, men så blir det inte.

Istället för tävling blir det avelsarbete på Björkbackens Stuteri utanför Borlänge för Roli Eld, som slutade fyra i Elitkampen förra året.

Kom till Redén i höstas

Roli Eld debuterade först som fyraåring och tävlade sedan gediget med omkring 300.000 kronor insprunget varje år som fem- till åttaåring. Det stora lyftet kom under åttaåringssäsongen, då han rekordsänkte drygt tre sekunder till 1.19,0ak och travade in över en miljon kronor. Karriärens största seger kom också det året i Östfoldpokalen. Han slutade även tvåa bakom Odd Herakles i Unionskampen samma år på topptiden 1.20,3a/2.140 meter.

Rekordet sattes som tvåa bakom samme Odd Herakles i Alm Svartens Äreslopp på Bjerke förra sommaren, 1.18,9a/1.609 meter.

I höstas bytte han regi från Frode Hamre till Daniel Redén och hos svensken blev det sex starter (2–3–0) i vintras.

– Travmässigt var han som att köra ett varmblod, jag har aldrig varit i kontakt med en bättre kallblodstravare, säger Daniel Redén.

När Roli Eld försvinner betyder det inte att Redén förlorar ”blodet”. I stallet finns nämligen femårige lillebrodern Mons (e. Fjord Jerven), 1.26,6k/236.768 kr, som Stall Zet köpte i vintras. Fyra starter har resulterat i två vinster, en andraplats och ett tredjepris i Redéns regi.

Roli Elds och Mons mamma Minti (e. Minpil) har varit ett riktigt toppsto i aveln och är utsedd till Elitsto i norsk avel. Hon har även lämnat Mino (e. Moe Odin), 1.21,9k/1.855.434 kr, som vunnit två lopp i regi Gävleamatören Helena Stens Runfeldt, och stoet Mine (e. Lome Elden), 1.23,4ak/974.199 norska kronor.