Fokustema
Starttid
Läs senare

16.20: ”Vi ska driva frågan”

Travtränarna vill ha en förändring när det gäller starttiden 16:20 på lördagar.
– Som vi ser det är frågan för två intressenter; aktiva och hästägare. Det är vi som ska driva frågan, säger Lutfi Kolgjini.
Av
Ola Lernå
Tränarna samlades i Halmstad för att kräva svar av ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola gällande startiden 16.20 på lördagar för V75. Foto Cecilia Kristoffersson
Tränarna samlades i Halmstad för att kräva svar av ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola gällande startiden 16.20 på lördagar för V75. Foto Cecilia Kristoffersson

Tillsammans med Ulf Stenströmer hade han sammankallat tränare i Halmstad och ville ha svar på sina frågor av ST:s ordförande Marjaana Alaviuhkola, vilken fick understöd av ATG:s vd Hasse Lord Skarplöth.
Mantrat från såväl Marjaana Alaviuhkola och Hasse Skarplöth var risken med att flytta starttiden.
16.20 infördes 15 augusti 2015, samtidigt som positioneringssystemet och en ny tv-studio.
– Jag kan inte säga vad som gjorde ökningen, men vi vände en negativ kurva till en positiv med en nettoökning på två miljoner per vecka. Det innebär att en flytt av starttid gör att sporten riskerar 100 nettomiljoner på ett år. Jag känner mig lite uppgiven om det blir ett beslut på flytt av startid, sade Skarplöth.

15.00 ny starttid?

15.00 är den gyllene tiden för tränarna och de vill testa i nio månader.
TR:s Jan Halberg fick uppgiften att ställa frågan till sina medlemmar och samköra med hästägarnas representant Mikael Melefors.
– Om 14 dagar återkommer vi till ST med hur våra medlemmar ställer sig i den här frågan, sade Lutfi Kolgjini.
– Skulle 70 procent vilja fortsätta köra på kvällen på lördag så ställer vi oss självklart bakom det. Men vi måste ju börja någonstans och åtminstone ställa frågan, sade Robert Bergh.
Marjaana Alaviuhkola berättade att ATG:s ägardirektiv (ATG ägs av Svensk Travsport och Svensk Galopp) ska vara färdigt i september. Hittills har uppdraget varit att ha ett så stort överskott som möjligt till sina ägare.
– Travsporten är en folkrörelse. Styrelsen kunde inte ta beslutet att riskera 100 miljoner årligen på att flytta starttiden. Jag skulle vilja att vi väntade sex månader och såg utvecklingen. Spelet på hästar är ned tio procent under 2019 och den nya marknaden är svår att tolka. Men är det så att folkrörelsen vill flytta starttiden så är det förstås möjligt, sade Marjaana Alaviuhkola.

Fokustema
Red Mile
Läs senare

Greenshoe startar igen!

På torsdag är Greenshoe tillbaka på tävlingsbanan igen efter sin imponerande uppvisning i Harry W. Zweig Memorial på Vernon Downs.
Av
Claes Freidenvall
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo
Greenshoe är tillbaka på tävlingsbanan på torsdag på Red Mile. Foto: Lisa Photo

Det handlar om ett försök i Kentucky Sire Stakes ($30.000) för treåriga hingstar och valacker på Red Mile med 15.000 dollar till vinnaren.

Marcus Melanders Greenshoe (e. Father Patrick-Designed to Be) kommer att bli storfavorit till segern, men det finns några duktiga treåringar som också kan röra på sig.

 

Greenshoe har startat åtta gånger i år, vunnit sex lopp och varit tvåa vid två tillfällen. Samtliga lopp på Red Mile hittar ni här.

Fokustema
Saratoga Raceway
Läs senare

Obesegrade ston i toppmatch

På onsdag åker Marcus Melander till Saratoga Raceway och där ska obesegrade Hypnotic Am försöka ta sjätte raka segern i ett försök i New York Sire Stakes ($76.750) för tvååriga ston, men hon bjuds inget enkelt motstånd.
Av
Claes Freidenvall
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen
Kretsen runt Hypnotic Am efter segern i Jim Doherty Memorial i somras. Foto: Simon Hagen

Precis som Hypnotic Am (e. Chapter Seven-Daydream Am) går Love A Good Story (e. Chapter Seven-Celebrity Lovin) in i loppet utan att ha förlorat en enda gång. Sex framträdanden, lika många segrar och som snabbast har Julie Millers sto travat 1.11,6, medan Hypotic Am ståtar med vinnarrekordet 1.10,2.

Love A Good Story. Foto: Steven H Roth.

Sedan tidigare har Hypnotic Am två vinster i New York Sire Stakes plus försök och final i Jim Doherty Memorial. Precis som tidigare är det Brian Sears som sköter tömmarna bakom Anders Ströms uppfödning på Saratoga Raceways 800-metersoval.

Bland motståndarna finns också Åke Svanstedts Miss Jubilation (e. Chapter Seven-Blue Muscles), 1.12,8*/$54.866. Svanstedt har också Seventimesalady (e. Chapter Seven-Ava Marion), 1.12,0/$110.214, till start i det andra försöket

Här hittar ni startlistorna till Saratoga Raceway.

Fokustema
Pensionär
Läs senare

Dante gör bokslut

Dante Boko (e. Going Kronos) tackar för sig på tävlingsbanan efter lördagens start på Jägersro. Nioåringen gör bokslut med 8,8 miljoner, 27 segrar och ett rekord på 1.09,2.
Av
Ola Lernå
Dante Boko vid en av sina 27 segrar. Nu är tävlingskarriären slut som nioåring. Foto Mia Törnberg
Dante Boko vid en av sina 27 segrar. Nu är tävlingskarriären slut som nioåring. Foto Mia Törnberg

Dante Boko har genom hela karriären funnits i familjen Kolgjinis beskydd. Hästens största segrar kom i Årjängs Stora Sprinterlopp, Lyon Grand Prix och Sweden Cup på Solvalla.
Men Dante har också vunnit grupplopp i Frankrike: Prix de Chenonceaux, Prix Emile Beziere, Prix de Montier en Der, Prix de la Porte d’Italie och Grand Prix Federation Regionale du Nord.
– Vi tackar Dante Boko för showen och alla fantastiska prestationer han har gjort för oss. Nu får han leva det pensionärsliv han förtjänar!
Skrev Stall Kolgjini på twitter under måndagen.

Fakta

Fakta Dante Boko

Valack 9 år
Going Kronos – Margherita Rosa e. Abo Volo
Ägare: Stall Be the Best
Uppfödare: Annemanna AB, Ekerö
Tränare: Adrian Kolgjini, Lutfi Kolgjini
Kuskar som vunnit med Dante: Adrian Kolgjini, Lutfi Kolgjini, Lars Friberg, Yoann Lebourgeois, Dominik Locqueneux

Expandera
Sport