Fokustema
V86
Läs senare

16 miljoner extra i potten

Det var jackpot på V86-spelet under gårdagen, men ingen spelare lyckades hitta alla åtta vinnare och det bäddar för en spelmässigt högintressant omgång kommande vecka.
Av
Pär Gustafsson
Upplåst för dig som är prenumerant

Solvalla och Åby delar på V86-tävlingarna onsdag den 9 oktober och åttarättspotten är förstärkt med hela 15.890.947 kronor. I gårdagens åttarättspott låg det 7,8 miljoner extra och då nådde omsättningen nästan 31 miljoner kronor.

Högsta utdelningen för åtta rätt på V86 är 21.907.496 kronor, vilket var när Solvalla och Åby körde tävlingar den 12 september ifjol. Även då var det dubbeljackpot och åttarättspotten var förstärkt med 12.548.559 riksdaler. Den onsdagen uppgick omsättningen till 35.995.912 kronor.

Kommande onsdag kommer det vara förutsättningar för att utdelningsrekordet slås, men det kommer såklart att krävas en ensam lapp med åtta rätt. Landar omsättningen på 36 miljoner den 9 oktober kommer det i bara åttarättspotten ligga över 25 miljoner kronor.

Även Consolation till Bergh

Fokustema
Inför V75
Läs senare

Från vägran till V75-vinst

Från banrekord i debutframträdandet till tävlingsvägran ett år senare.
Lördagens V75-favorit Kantens Rose (e. Ready Cash) må komma med fem raka segrar i bagaget, men ingen kan påstå att resan varit spikrak.
– Även om jag alltid uppfattat henne som fartfylld måste jag säga att utdelningen varit över förväntan, säger hästens uppfödare, ägare och tidigare tränare Tomas Blom.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN
Chivas Bluegrass vann åtta lopp i Åmålsamatören Tomas Bloms regi. Dottern Kantens Rose har redan nått tio vinster och startar i V75 i morgon. Foto ALN

Låt oss börja med att backa bandet. Tomas Blom är alltjämt aktiv som B-tränare med två hästar i stallet och han saknar inte meriter.
Kantens Rose mamma Chivas Bluegrass (e. Pine Chip) gjorde Blom till V75-vinnare och stoet sprang totalt in 675.600 kronor under sin karriär som innehöll åtta fullträffar på 69 försök.

Dessförinnan har han även V75-triumfer med Kanten’s Guy (e. Rosalind’s Guy) som vann såväl Klass III som Klass I-försök, men då var det Magnus Jakobsson som tränade. Faktum var att hästen vann 15 av 45 lopp i karriären.

Ändå får man säga att Chivas Bluegrass är hans bästa häst genom tiderna och – i förlängningen – den han har haft mest nytta av.
Att betäcka henne med Ready Cash har nämligen visat sig vara ett lyckat beslut utifrån hur Kantens Rose har tävlat.

Specialtränad

Ja, åtminstone initialt under karriären samt nu under 2020 års andra halva. Tävlingsdebuten ägde rum i Åmål i oktober som treåring och hade omöjligen kunnat gå bättre.
– Hon vann på 1.16,2/2.080 meter vilket var nytt banrekord för treåriga ston. Så visst märkte jag att hon hade farten som behövdes, men hon har alltid varit speciell. Hon vann lopp som fyraåring också, men på hösten fungerade det inte alls. Vi for till Romme för att tävla, men hon ville helt enkelt inte vara med så vi fick stryka och åka hem, säger Tomas Blom.

Från defilering och fram mot start spände sig helt enkelt stoet så till den grad att hon blev besvärlig att hantera och inte gick att tävla med.
– Då tog jag beslut att testa ett miljöombyte och lämnade henne till Robert Bergh. Han körde sitt koncept hemma och allt verkade bra, men när hon var inne till Åby för att kvala i våras gick det inte alls. Samma sak upprepade sig och det blev inget kval.

Det blev inget kval

Kantens Rose medgörlighet har inte alltid varit den bästa.

Stallets lärling Dwight Pieters fick i uppdrag att ”specialträna” henne inne på Åby och det gav resultat.
Den 4 juni genomförde Kantens Rose ett godkänt kvallopp på 1.16,1/2.140 meter och efter det påbörjades vändningen.
Förvisso med två bakslag genom diskvalifikationer, men de kom inte i följd utan följdes direkt upp med segrar.

Fortsätter med franskt

Nu är de så pass många i följd att Kantens Rose har byggt ett snyggt, prydligt ”staket” á fem raka.
– Visst har jag förstått att det här skulle kunna bli bra bara hon hade huvudet med sig, men resultaten är över all förväntan. Hon har ju gått i dödens flera gånger och vunnit, men kanske var hon lite sämre senast, säger Blom och lägger till:
– Jag vet dock att hon hade haft lite dåliga blodvärden före det, det kan ha spelat in och i sådana fall bör hon väl vara lite vassare denna gång, men… ja, jag tror det blir svårt i morgon. Mycket handlar ju om hur hon hamnar till från sitt sjundespår bakom bilen.

Ett par decemberstarter till tycks vara aktuellt innan Kantens Rose ska få en tävlingspaus. Under tiden kan den nu pensionerade 62-åringen pyssla med den ett år äldre helbrodern Kantens Cash (e. Ready Cash) 1.14,8m/71.100 kr som nu är tillbaka i stallet hemma i Åsensbruk efter period av blandade resultat hos just Robert Bergh.
– Sedan har Chivas Bluegrass ett stoföl efter Prodigious och hon kommer betäckas med Fabulous Wood så vi fortsätter med det franska trots att de kan vara lite besvärliga, säger Tomas Blom.

Inte undra på annat. När hästarna springer åt rätt håll och bestämmer sig för att vara med tycks de oslagbara.
Hur till vida Kantens Rose ska lyckas bärga en sjätte raka seger tycks mest vara en humörfråga!

V75-tips: Förlänger segerraden

Fokustema
Inför V86
Läs senare

”Ska jag vara med där framme så…”

Anna-Karin Jonsson är van att besöka vinnarcirkeln när hennes passhäst Våler Nikolai radar upp segrarna, men i kväll kan hon även ta sig dit som kusk och tränare.
Egenuppfödde Spartan Cougar (V86-3) tillhör uppstickarskaran inom kvällens V86-spel.
– Jag har ingen koll på motståndet, men vet att jag har en häst som alltid gör bra lopp, säger Anna-Karin Jonsson.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Blir det segerblomster till Anna-Karin Jonsson på Bergsåker i kväll? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Blir det segerblomster till Anna-Karin Jonsson på Bergsåker i kväll? Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Visst är det så och den saken tydliggjorde Spartan Cougar (e. Andover Andover) extra mycket i den senaste starten på just Bergsåker.
Det var den 8 oktober då han vann helt överlägset från dödens med Hanna Forslin som tömförare, men sedan dess har han inte varit synlig på tävlingsbanan.
– Han var nog för laddad där för han gjorde sig illa i hagen efter det loppet och fick vila ett par veckor. Nu har han tränat på för fullt igen och känns bra – precis lika bra som han gjort inför de tidigare starterna – så det finns inget negativt att rapportera om, säger Anna-Karin Jonsson.

I kvällens lopp handlar det om 2.640 meter, något som tycks passa Andover Andover-sonen väl. I två av fyra starter över lång distans har det blivit seger.
– Det passar bra. Hästen är ju inte så startsnabb och det kan bli svårt att hitta ner, men i sådana fall får jag väl köra framåt. Ska vi vara med där framme så går det inte att sitta där bak. Jag har en häst som alltid gör bra lopp, men har ingen koll på motståndet så jag har svårt att säga hur han står sig.

Spännande montépremiär

Till vardags arbetar Anna-Karin Jonsson hos Öystein Tjomsland och likt hans hästar så står Spartan Cougar på Wolmsta Gård som numera finns i just Tjomslands ägo.
Arbetsgivaren startar fem hästar på Bergsåker denna kväll, men samtliga går lite under radarn eftersom kallblodsloppen är placerade utanför V86-spelet. Måhända finns det likväl något guld att hämta där…?
– Allt verkar som det ska med hästarna så det finns inget negativt alls att rapportera om dem. Jag tycker att det ska bli spännande att se vad Tangen Elvira (e. Järvsöfaks) kan prestera i sin montédebut. Hon har varit lite galoppbenägen, men vi hoppas att detta kan passa henne bra.

Och stjärnan Våler Nikolai som du sköter, vad är senaste nytt där rörande vinterns planer?
– Jag vet bara att han ska starta i Dubbelcupens final på Bergsåker nästa lördag. Han har haft en riktigt bra utveckling och gör det bra varje gång så jag hoppas det kan fortsätta så, avslutar Anna-Karin Jonsson.

V86-tips: En spik som åldras väl

Ett lyxstreck värt att betala för

Fokustema
Inför V86
Läs senare

Ett lyxstreck värt att betala för

Joakim Elfving uppvisar rekordsiffror i alla staplar under 2020.
I kväll kan han fylla på ytterligare då Lyx Håleryd (V86-5) startar i Norrlands Elitseries stofinal på Bergsåker.
– Jag vet vad hon kan och har förhoppning om att vi ska få med oss en rejäl slant hem i kväll, säger Rommetränaren.
Av
Emil Persson
Upplåst för dig som är prenumerant
Joakim Elfving beger sig till Sundsvall i kväll för att starta Lyx Håleryd. Foto Mia Törnberg/Sulkysport
Joakim Elfving beger sig till Sundsvall i kväll för att starta Lyx Håleryd. Foto Mia Törnberg/Sulkysport

Med 68 tränarsegrar på 341 starter och 5.114.400 kronor i inkörda prispengar har Elfving mer än fördubblat sina siffror inom de båda områdena under 2020.
Under november blev det ”bara” tre tränarsegrar, men av de senaste dagarnas resultat att döma så är det ingen fara på stallformen.

Det ska det inte heller vara på Lyx Håleryd (e. Scarlet Knight) status även om man kan börja undra när man ser resultatraden som i de tre senaste starterna utgörs av en fyra, en femma och ett ”ägg”.
– Nej, det är ingen fara alls utan allt verkar jättebra med henne. Jag var faktiskt lite sur på Rikard N Skoglund senast som gjorde som han gjorde. Hon mötte bara ston och var bra i ordning, men då satte han sig fast. Jag tyckte att hon borde fått chansen och nu möter hon ju ungefär samma hästar idag, säger Joakim Elfving.

Därmed inte sagt att det kommer bli ett offensivt upplägg så till den grad att det ska sändas mot dödens.
– Hon kan ju inte bra jobbet själv, men jag hoppas att det ska klaffa och att hon får sin draghjälp. Då är hon vass till slut och kan vara med bland de tre främsta.

”Inte gett upp”

Förra vintern presterade Lyx Håleryd på en hög nivå. Något som överraskade Elfving.
– Jag hade till och med funderingar på att ställa av henne och inte tavla över vintern. Det var ju efter skorycket hon verkligen tände till, men hon gick jättebra även på skor så jag hoppas det håller i sig och att hon kan prestera även denna vinter.

Har du rentav känslan av att hon kan överraska i kväll?
– Jag vet vad hon kan, men samtidigt var Ies Juvel riktigt bra senast och har fått ett fint läge i kväll. Hon ser ju dessutom ut att vara den sannolika ledaren och med tanke på det så kan det bli tufft, men jag har inte gett upp.

I kväll står 150.000 kronor på spel och ytterligare 50.000 kronor kan stallets topptvåring Mi Ma Ohrtus (e. Jocose) komma att tävla om på Solvalla om två veckor.
– Allt har varit bra med honom efter segern i Svampen så fortsätter vädret vara milt är tanken att han ska starta i Vinterfavoriten på Solvalla, avslutar Joakim Elfving.

V86-tips: En spik som åldras väl