Fokustema
Morgonsvepet
Läs senare

Solen lyfter 1.09-listan på Solvalla

”Tarzans” tre 1.09-travare i år. Väderprognos för Elitloppet. Handsome Brad försvarar titeln? Unghästtoppar på Vincennes. Sista auktionen innan sommaruppehåll. Hambo-vinnarens halvsyster har blivit mamma. Ljusare tider i Kanada?
Det är några nyheter i dagens ”sju nyheter vid sju.”
Av
Mathias Hedlund
Upplåst för dig som är prenumerant
Stefan Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Stefan Melander. Foto Jeannie Karlsson/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

1En stor, gul sol och 18 grader varmt. Så säger SMHI:s väderprognos för Elitloppsdagen just nu. Det är med andra ord bäddat bäddat för fartfester i dagarna tre på huvudstadsbanan!

En som redan sprungit fort på svensk mark de senaste veckorna är Jerry Riordan-tränade Gareth Boko (e. Make It Happen). Segern på 1.09,9a/1.640 meter i Kalmar i debuten för Riordan var ingen engångsföreteelse. I lördags vässades personbästat, och årsbästat i Sverige, med tre tiondelar när Gareth Boko plockade Elitloppsbiljetten genom seger i Prins Daniels lopp i Gävle.

Sju hästar har travat under 1.10 på svensk mark hittills i år. Fem av dem startar på Solvalla på söndag, varav fyra i Elitloppet. Noterbart dessutom – Stefan Melander tränar tre av hästarna!

Snabbast i Sverige 2021

Häst (far) – Tränare – Årsbästa – Startar i

  • Gareth Boko (e. Make It Happen) – Jerry Riordan – 1.09,6 – Elitloppet
  • Floris Baldwin (e. Passing Renka) – Trond Andersen – 1.09,7 – ej anmäld
  • Click Bait (e. Cantab Hall) – Stefan Melander – 1.09,8 – Elitloppet
  • Racing Mange (e. Orlando Vici) – Joakim Lövgren – 1.09,8 – ej anmäld
  • Don Fanucci Zet (e. Hard Livin) – Daniel Redén – 1.09,8 – Elitloppet
  • Milligan’s School (e. Yankee Glide) – Stefan Melander – 1.09,9 – ej anmäld
  • Disco Volante (e. Scarlet Knight) – Stefan Melander – 1.09,9 – Elitsprintern

***

Handsome Brad. Foto Simon Hagen/Sulkysport

2Ulf Stenströmers stjärna Handsome Brad (e. Brad de Veluwe) har inlett säsongen – efter sju månaders frånvaro – med tre starter i gulddivisionen. Fortfarande lyser nollan i segerkolumnen där, men kanske är det dags att spräcka den på hemmaplan ikväll?

Ett litet snabblopp med åtta hästar drar ögonen till sig med hemmastjärnan Handsome Brad i möte med Shocking Superman (e. Orlando Vici), som fortfarande väntar på att få till det för sin nye tränare.

Efter succésäsongen som sexåring 2019 med segrar i Olympiatravet och Copenhagen Cup, samt andraplatsen i Harper Hanovers lopp, lade Handsome Brad ett annat storlopp till meritlistan förra året när han vann Jämtlands Stora Pris. Och kanske blickar Stenströmer mot att försvara den titeln i år? Den 12 juni avgörs årets upplaga av Grupp II-loppet där förstapriset ”återställts” till 700.000 kronor efter fjolårets coronasänkning till halvmiljonen kronor.

***

3Axevalla (första start 18.20) är tisdagens huvudbana, men det blir tävlingar på ytterligare tre i Sverige. Dannero (start 12.20) har lunchtävlingar, där Bergsåkerproffset Markus Pihlströms egenägde fyraåring Stabilizer (e. Scarlet Knight) jagar fjärde raka segern på lika många starter i år. Pihlström köpte hästen från Stefan Melander i januari och Stabilizer har gjort succé i norrlandsluften.

Elva lopp väntar i Eskilstuna (start 17.45) och V5-avslutningen för hästar i bronsdivisionsklass ser spännande ut på förhand. Fredrik Wallin-tränade Criterion (e. Jocose) visade framfötterna som tvååring och Wallin tog till och med turen till Vincennes för en start, dock utan framgång. Som treåring kvalade hästen in till långa E3, Svenskt Travkriterium och Breeders Crown, men fyraåringssäsongen blev dystrare. Nu har hästen ett lopp i kroppen när tränaren själv sitter i sulkyn ikväll.

Romme (start 18.00) kompletterar kvällen med breddlopp. Här är startlistorna till tisdagens tävlingar.

***

4 Vincennes bjuder på två riktigt smaskiga treåringslopp på eftermiddagen på Vincennes stora bana. Unghästspecialisten Philippe Allaires Italiano Vero (e. Ready Cash) jagar sin tredje semi-classique-titel för säsongen i Prix Kalmia (€100.000) för treåriga hingstar.

I stonas Prix Ozo (€100.000) plockar Allaire ut en duo. På papperet är It’s Now Or Never (e. Charly du Noyer) den med bäst chans och hon kommer närmast från seger i semi-classique-löpningen Prix Masina (€100.000).

Två svensktränade travare startar också på Vincennes. Anders Lindqvists Idole Bellot (e. Obisolo) går ut i ett sadellopp – Prix Nuwa €38.000) – för treåriga ston, medan Jarmo Niskanen tar ut Dan Josselyn (e. Quaker Jet) i ett amatörlopp, Prix Georges Courtois (€11.000).

Startlistorna hittar ni här och första start på Vincennes är klockan 16.27.

***

5 ASVT håller sin sista månadsauktion innan sommaruppehållet idag och åtta hästar bjuds ut till försäljning, varav tre ettåriga kallblod efter Ådne Odin. Även ett ettårigt varmblod efter norske Derbyvinnaren El Diablo B.R. går under klubban, medan övriga fyra är starthästar.

Samtliga auktionshästar hittar ni här och sluttiden för den första hästen som säljs är satt till klockan 19.00.

***

6 Explosive Matter har blivit passerad som etta i den nordamerikanska hingstligan av Cantab Hall, men ligger fortsatt före Muscle Hill. I dagarna har Hans ” Global Farm” Neléns Celebrity Feeling (e. Yankee Glide-Feeling Great), 1.11,1*/$210.041, fått ett stoföl efter Explosive Matter. Hästen blir danskregistrerad eftersom det handlar om embryotransfer.

Celebrity Feelings stoföl efter Explosive Matter. Foto: privat

Celebrity Feeling har tidigare lämnat Celebrity Lover ($164.197), Notmeitsyou ($144.787), Celebrity Artemis ($96.424) och Celebrity Lovin ($96.192). Själv är Celebrity Feeling halvsyster med Hambletonian-vinnaren Self Possessed (e. Victory Dream), 1.09,3*/$1.346.390.

Southwind Cartier (e. Muscle Hill-Chocolate Gem), 1.11,2ak/792.766 kr, har fått sin andra svenskfödda avkomma. På Hyllstofta Stuteri hos Per Augustsson har hon nedkommit med en dotter efter Love You. Ifjol fick hon också ett sto efter Chapter Seven. Äger gör Marko Kreivi, Göteborg Smart Repair Center AB.

I USA har Southwind Cartier en treårig valack – Seventier (e. Chapter Seven) – som startat fyra gånger, travat 1.12,5 och tjänat 4.296 dollar hos Trond Smedshammer.

Ni vet väl att ni kan maila in fölrapporter för fri publicering? Uppge mor, far och kön på fölet. Skriv också om ni bestämt vilken hingst stoet ska gå till i år och skicka gärna med en bild. Maila till Sulkysport

***

7 Kanadensisk travsport har haft tuffast av alla i världen gällande covid-19, men nu verkar en öppning på gång. De statliga myndighterna i staten Ontario har givit klartecken för att dra igång tävlingsverksamheten den 14 juni på Mohawk Raceway med start för kval den 27 maj.

Som det ser ut för dagen – det kan förstås komma nya besked – kommer Mohawk Raceway tävla fem dagar i veckan; måndag, tisdag, torsdag, fredag och lördag.

Fokustema
Åby
Läs senare

Topptid av Ultra Bright

Överljudsfart bäddade för Ultra Bright, men hon fick sträcka på sig för att hålla undan för Mily i Henning Kraffts Minne på starka 1.10,6a/1.640 meter.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vilken hedersmärr. Åtta år och tycker det är så roligt att tävla och kämpar hela vägen in i mål. Fantastiskt, sade Fredrik Persson efter triumfen i Åbys vinnarcirkel.

Det var André Eklundh som spelade upp till dans och han skickade Vichy Grif till täten strax efter 500-meterspasseringen efter en förstasväng ute i tredjespår. Klockan visade 1.07,2 första 500 meterna och varvet öppnades på drygt 1.11, vilket förstås var alldeles för tuffa papper för Sofia Aronssons sto.

Fredrik Persson och Ultra Bright (e. Zola Boko-Patina) attackerade från andra ytter 750 kvar och tog sig snabbt fram utvändigt om ledande Vichy Grif som inte hade något att sätta emot vid upploppets början.

Utmanad över upploppet

Istället var det Mily som liftat med i rygg som utmanade inne på upploppet, men Ultra Bright sträckte sig på klasshästens vis. Hon kunde räkna in ytterligare 100.000 kronor och nu har stoet tjänat över 5,3 miljoner.

– Ultra Bright ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det är en riktig supermärr. På upploppet var jag orolig och kände flåset i rygg från Mily, men hon stred hela vägen, fortsatte Perssson, som också avslöjade att Sto-SM blir nästa uppgift för Ultra Bright.

Fokustema
Åby
Läs senare

Nytt löfte från Nordström

En andraplats i debuten följdes upp med en vattentät seger i andra starten för Sommerbrise på Åbytravet.
Ikväll blev det vinst i ett Breeders Crown-lopp för tvååringar med 175.000 kronor i förstapris.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Per Nordström har plockat fram en ny lovande unghäst i Sommerbris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Per Nordström har plockat fram en ny lovande unghäst i Sommerbris. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Denna artikel tillhör Sulkysport Premium - vårt låsta material.

För dig som är prenumerant

Vi har bytt prenumerationsystem.
Innan du kan logga in så behöver du skapa ett digitalt konto:
Aldrig skapat ett digitalt konto?

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Du är inloggad men något är fel med din prenumeration

Gå till ditt konto för att ta reda på vad.

Mitt konto

Har Du problem med din inloggning? Maila gärna info@sulkysport.se och ange namn, kundnummer och gärna felkod så hjälper vi till!

Bli digital prenumerant

Prenumerera digitalt

Läs om Sulkysports olika alternativ, från 79 kronor/månad till 799 kronor per år.

– Vi hoppas att det här är början på en lång resa. Hon har allt som en topphäst ska ha, sade Per Nordström i vinnarcirkeln.

Sommerbrise (e. Maharajah-Apecs) tog omgående hand om täten och från spets passerade det tvååriga stoet 500 meter på 1.14,3 och kilometern på 1.16,0 med Sunrise på utsidan.

Fakta

Sommerbrise

Brunt sto 2 år e. Maharajah-Apecs e. Muscles Yankee
Rekord: 1.14,5ak*
Prissumma: 200.000 kr
Resultat: 2 st: 1-1-0
Ägare: Easy KB, Uppsala
Uppfödare: Günter Herz, Tyskland
Tränare: Per Nordström, Jägersro
Körsven: Per Nordström, Jägersro

Expandera

Inne på upploppet gick Sommerbrise enkelt undan före godkänt spurtande Custom Chef (e. Brillantissime) och vinnarhålets Howlingatthemoon (e. Cantab Hall) på 1.14,5a/1.640 meter.

– Det har börjat väldigt bra för henne. Sommerbrise har visat fantastisk fin tävlingsuppfattning och är dessutom lugn och cool att resa med, vilket är nog så viktigt i större sammanhang, fortsatte Per.

Två alternativ

Därmed fick Sommerbrise snabb revansch för andraplatsen i debuten bakom Custom Chef. Nu väntar ännu större uppgifter för den tvååriga Maharajah-dottern.

– Vi har två alternativ efter kvällens lopp, antingen ett auktionslopp på Åby eller åka till Örebro och delta i Svampen.

Sommerbrise köptes på Sweden International Yearling Sale ifjol och prislappen var 130.000 kronor.

– En hästägare hos mig som heter Lars Berg ropade in henne på auktion och jag fick Sommerbrise i träning. Sedan lades hon ut på Easy KB och Lars sålde ut några delar.

Såld tre gånger på auktion

Sommerbris är uppfödd av Günter Herz, mest känd som uppfödare och ägare till Elitloppsvinnaren Brioni. Stoet är undan Apecs (e. Muscles Yankee), 1.10,7/$171.541, vilken tävlade för Ervin Miller och tog sina två största segrar som tvååring i divisioner av Lexington Select Sale ($86.633) och Hanover Stake ($28.000).

Modern Apecs köptes 2005 i Harrisburg som ettåring för 80.000 dollar och ytterligare två gånger har hon gått upp i auktionsringen i Harrisburg. På hösten som treåring betalade stuteriet Perretti Farms 190.000 dollar. Fyra år senare – året var 2011 – var hon ånyo ute på auktion och då ropade agenten Jack de Jong in Apecs – dräktig med Donato Hanover – för 75.000 dollar.

Apecs fick två avkommor på andra sidan Atlanten; Cantab Abs (e. Cantab Hall), 1.10,3/$186.931, och The Padre (e. Donato Hanover), 1.12,1/$21.306. Två tyskfödda avkommor har sett dagens ljus efter det med Lambalamba (e. Andover Hall), 1.13,6/€15.253, som toppnummer innan Apecs flyttades över till den svenska stamboken.

Echelon (e. Brioni), 1.11,3ak/786.750 kr, har följts av Palmyra (e. Cantab Hall), 1.14,5ak/111.737 kr, som inlett karriären med fyra vinster och lika många andraplatser på åtta starter. Och nu är det dags för en ny avkomma undan Apecs att visa framhovarna och Sommerbrise ser ut att ha framtiden för sig.

Sommerbrise. Källa: breedersbible.com
Fokustema
Solänget
Läs senare

Borups Victory i BC-debut

Näst sista försöksomgången i Breeders Crown för tre- och fyraåringar hålls på tisdag på Solänget och det är gott om gästhästar som åker till Örnsköldsvik för att tävla om platser i semifinalerna på Solvalla den 24 oktober.
Av
Claes Freidenvall
Upplåst för dig som är prenumerant
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport
Borups Victory debuterar på tisdag för sin nye tränare Svante Båth. Foto Mathias Hedlund/Sulkysport

Robert Bergh startar bland annat sina två toppfyraåringar Fifty Cent Piece och Rome Pays Off. Den förstnämnde möter bland annat Derbyfinalisterna Henry Flyer Sisu och Readly Lavec, medan Fifty Cent Piece ställs mot två finalister i Derbystoet, Hoboken Am och Sayonara.

En intressant debut gör också treårige Borups Victory för sin nya tränare Svante Båth.

I fredags körde Svante Båth 1.15,5/1.600 meter i ett jobb inne på Solvalla, rapporteras det på stallets hemsida.

Här alla startlistorna till Solängets Breeders Crown-tävlingar på tisdag.